Μελισσοκομικός Σύλλογος Νομού Πέλλας - Ο Μέγας Αλέξανδρος-ΠΕΝΤΑΠΛΑΤΑΝΟΣ ΤΘ 377,58100,ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ ΠΕΛΛΑΣ-Τηλ:6937275481 Πρόεδρος Κοντόπουλος Αλέξανδρος, 6977 027612 Γιαλαμπούκης Γιώργος- Επίτιμος Πρόεδρος E-mail: beeclubpellas@yahoo.gr,beeclubpellas@gmail.com - BEE CLUB PELLAS-THE GREAT ALEXANDER-YΙANNITSA PELLAS, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-MACEDONIA- HELLAS-GREECE,- Ωράριο λειτουργίας (ΔΕΥΤΕΡΑ+ΤΕΤΑΡΤΗ 18.00μμ-20.00μμ)


Δε φτάνει ο ήλιος μονάχα, η γη σοδειά να δώσει, χρειάζονται κι άλλα πολλά, και προπαντός η γνώση… (Κωστής Παλαμάς)

Έλληνες, ο πραγματικός Έλληνας ηγέτης θα βρεθεί. Το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να βρεθεί ο πραγματικός Έλληνας ΠΟΛΙΤΗΣ!"

"Προδότης δεν είναι μόνο αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς, αλλά είναι και εκείνος που ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώση του δεν προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων πάνω στους οποίους άρχει..." - Θουκυδίδης (460-398 π.Χ.)

Λένε ότι οι πραγματικοί φίλοι μπορεί να περάσουν μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς να μιλήσουν ή να ειδωθούν, χωρίς ποτέ να τεθεί σε αμφιβολία η φιλία τους. Όταν βλέπονται, ενημερώνονται σαν να είχαν μιλήσει την προηγούμενη ημέρα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος που πέρασε ή πόσο μακρυά ήταν!

“Γίνε εσύ η αλλαγή, αν θες να αλλάξεις τον κόσμο” Μ.Γκάντι

etm-mthoney-720p από cosmosdocumentaries



Μακεδονία ~ Ένας πολιτισμός αποκαλύπτεται ~ bbc... από KRASODAD





Καιρός ...απο το toukairou.com

ΤΟ BLOG ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕ MOZILLA FIREFOX- YOU CAN SEE BETTER THIS BLOG WITH MOZILLA FIREFOX


Σάββατο 2 Αυγούστου 2014

Ενεργειακή Κυψέλη προμελίςTM

Την χρησιμοποιεί κανείς , εκτος από την Θεωρία?



Ενεργειακή Κυψέλη προμελίςTM 
Μομωνένη και Βιοκλιματιζόμενη

Η ιδέα για τη σχεδίαση και την κατασκευή της Ενεργειακής Κυψέλης Μελισσών (Ε.Κ.Μ.) προέκυψε από την ανάγκη να βελτιώσουμε τις συνθήκες διαβίωσης των μελισσών μέσα στην κυψέλη, σαν αντιστάθμισμα στις αντίξοες εξωτερικές συνθήκες που αυτές καλούνται να εργαστούν και που χρόνο με το χρόνο δυσκολεύουν όλο και περισσότερο.
Η προσπάθεια που έχει γίνει μέχρι σήμερα για την κατασκευή μονωμένων κυψελών έχει στεφθεί από περιορισμένη επιτυχία, εξ αιτίας κάποιων προβλημάτων αντοχής και στεγανότητας που εμφάνισαν, αλλά κυρίως εξ αιτίας των μη φιλικών προς τις μέλισσες, και τους μελισσοκόμους φυσικά, υλικών κατασκευής τους, όπως τα πάσης φύσεως πλαστικά και συνθετικά.
Πέρα όμως από αυτό το γεγονός, θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι η ιδέα των μονωμένων κυψελών  κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, αν και αντιμετωπίζει τη μία μόνο όψη του προβλήματος, γιατί μια τέτοια κυψέλη εκείνο που κάνει είναι να προστατεύει το μελίσσι από τις αντίξοες θερμοκρασιακές συνθήκες του περιβάλλοντος. Με άλλα λόγια μια μονωμένη κυψέλη, στην καλύτερη περίπτωση, προσπαθεί να απο-μονώσει τις εσωτερικές από τις εξωτερικές συνθήκες θερμοκρασίας, εμποδίζοντας να περάσουν μέσα στη κυψέλη το κρύο το χειμώνα και η ζέστη το καλοκαίρι, αφήνοντας τις μέλισσες να διαμορφώσουν με το τρόπο που αυτές γνωρίζουν και μπορούν, την κατάλληλη κάθε φορά θερμοκρασία του χώρου τους, χωρίς εξωτερικές επιβαρύνσεις.
Είναι όμως αυτό αρκετό; Κατά τη γνώμη μας όχι! Τουλάχιστον όχι στις μέρες μας που τα πάντα έχουν δυσκολέψει για τις μέλισσες και που, εξ αιτίας αυτού, χρειάζονται περισσότερη βοήθεια για την σωστή τους ανάπτυξη και την ομαλή τους λειτουργία.                     
Η έξωθεν ενεργειακή και τεχνολογική βοήθεια είναι πλέον το ζητούμενο για τα μελίσσια. Ήδη στο εξωτερικό έχουν κάνει την εμφάνιση τους ηλεκτρονικά ελεγχόμενες κυψέλες και πιστεύουμε ότι τα επόμενα χρόνια θα τις συναντάμε και σε ελληνικά μελισσοκομίά, όσο και αν ένα τέτοιο ενδεχόμενο βάζει σε σκέψεις και προκαλεί μελαγχολία στους παραδοσιακούς μελισσοκόμους.
Εν τω μεταξύ όμως, μπορούμε να κάνουμε για τις κατοικίες των μελισσών, τις κυψέλες δηλαδή,  ότι ακριβώς έχουμε κάνει για τα δικά μας σπίτια. Να τις κάνουμε δηλαδή  ενεργειακές, που σημαίνει όχι απλά να τις από-μονώσουμε θερμοκρασιακά από το περιβάλλον αλλά επί πρόσθετα να εκμεταλλευτούμε τις εκάστοτε ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες του περιβάλλοντος, προς όφελος των κλιματολογικών συνθηκών της κυψέλης.
Να σχεδιάσουμε δηλαδή κυψέλες οι οποίες, πέρα από σωστή μόνωση, να προσφέρουν θέρμανση την άνοιξη και δροσιά το καλοκαίρι, με εργαλεία το τρόπο και τα υλικά κατασκευής τους, το τρόπο χρήσης τους και πάνω από όλα τις ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες της χώρας μας με την μεγάλη ηλιοφάνεια την άνοιξη και τους βόρειους δροσερούς ανέμους, τα γνωστά μας μελτέμια, το καλοκαίρι.
Αυτό ακριβώς κάνει η  «Ενεργειακή Κυψέλη Μ.» που έχει μεν τις ίδιες διαστάσεις με τις στάνταρ, αλλά που το πάχος των πλευρών του σώματός της δεν είναι όμοιο, ενώ το πάχος δυο εξ αυτών είναι μεταβαλλόμενο και δύναται να αυξομειωθεί.
Όπως γνωρίζουμε, οι κυψέλες που έχουν επικρατήσει  από πλευράς διαστάσεων, είναι οι στάνταρ, και ενώ τα υλικά κατασκευής τους μπορεί να διαφέρουν (όπως ξύλο, πλαστικό, φελιζόλ κ.λ.π), παρ όλα αυτά, έχουν όλες τους ένα κοινό χαρακτηριστικό: Οι πλευρές  του σώματός τους, των τοιχωμάτων τους δηλαδή, έχουν το ίδιο πάχος. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα όλοι οι τύποι των κυψελών αυτών να προσφέρουν μόνο μια κάποια μόνωση στο εσωτερικό τους χώρο, που είναι ανάλογη με το εκάστοτε υλικό κατασκευής τους. Αυτή όμως η ομοιομορφία του πάχους των πλευρών τους δεν τους επιτρέπει να συμπεριφερθούν με ενεργειακό τρόπο, να εκμεταλλευτούν δηλαδή τις εξωτερικές συνθήκες του περιβάλλοντος προκειμένου να βελτιώσουν τις εσωτερικές συνθήκες της κυψέλης. Με άλλα λόγια να ζεστάνουν ή να δροσίσουν το εσωτερικό της κυψέλης, ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες των μελισσών.
Το πλεονέκτημα της Ε.Κ.Μ. είναι ότι είναι βιοκλιματιζόμενη, προσλαμβάνοντας ή αποβάλλοντας  θερμότητα  από τον εσωτερικό χώρο της κυψέλης, ανάλογα με την εποχή και τις ανάγκες των μελισσών, και αυτό επιτυγχάνεται με τον  τρόπο που περιγράφεται εν συντομία στη συνέχεια :
Προδιαγραφές κατασκευής 
Α-Σώμα:
Η ενεργειακή κυψέλης προμελίςTM παράγεται σε δυο τύπους.
Στον τύπο Σ η μπροστινή και πίσω πλευρά είναι σάντουιτς αποτελούμενες από δυο κόντρα πλακέ θαλάσσης (Γ και Ε) καλής ποιότητας με ενδιάμεση μόνωση (Δ). Στον τύπο Μ η μπροστινή και πίσω πλευρά της κυψέλης είναι από έλατο (Α). Η διαφορά αυτή είναι η μόνη που έχουν οι δυο εκδόσεις Σ και Μ της ενεργειακής κυψέλης προμελίςTM, γιατί και στους δυο τύπους, οι πλαϊνές πλευρές (Β) αποτελούνται από κόντρα πλακέ θαλάσσης 9 χιλιοστών.
Τα κινητά πλαίσια μεταβολής πάχους (ΠΜΠ), που έχουν και οι δυο τύποι, είναι επίσης σάντουιτς και αποτελούνται από δυο φύλλα συνολικού πάχους 11 χιλιοστών. Το ένα είναι κόντρα πλακέ θαλάσσης πολύ καλής ποιότητας και το άλλο αφρώδες φύλλο με κλειστές κυψέλες εξαιρετικών θερμομονωτικών χαρακτηριστικών. Είναι αδρανές εύκαμπτο και συμπιεστό, δεν οξειδώνεται και δεν προσβάλλεται από μύκητες ή βακτήρια. Η ξυλεία και το κόντρα πλακέ θαλάσσης, είναι πολύ καλής ποιότητας με προδιαγραφές στεγανότητας WBP (μεγάλης αντοχής στο νερό) και εξαιρετικές μηχανικές ιδιότητες. Οι πλευρές ενώνονται μεταξύ τους με ανθυγρή ακρυλική κόλλα εξωτερικής χρήσης και με νοβοπανόβιδες Ιριδίου, για ακόμα μεγαλύτερη αντοχή, σταθερότητα και προστασία (χωρίς δόντια και καρφιά!).
B-Καπάκι: 
Το καπάκι είναι τύπου σάντουιτς και αποτελείται από τρία φύλλα υλικών.
Το εξωτερικό είναι από λαμαρίνα θερμού γαλβανίσματος που δεν οξειδώνεται, το μεσαίο είναι από φύλλα πολυαιθυλένιου κλειστών κυψελών, που εξασφαλίζουν άριστη θερμομόνωση αλλά και μεγάλη ηχομόνωση, ιδιαίτερα στους κτυπογενείς ήχους, και το εσωτερικό από κόντρα πλακέ θαλάσσης πολύ καλής ποιότητας.
Γ-Βάση: 
Η βάση είναι κινητή, ανοιχτού τύπου και φέρει πλέγμα αντιβαρρόα ειδικών προδιαγραφών, θερμού γαλβανίσματος, για να μην οξειδώνεται, πολύ υψηλής αντοχής. Η περίμετρος της βάσης αποτελείται από κόντρα πλακέ θαλάσσης καλής ποιότητας, ενώ τα πόδια φέρουν διαμορφωμένο οδηγό για την προσαρμογή δυο φύλλων κόντρα πλακέ για τον περιορισμό του ανοίγματος της βάσης σε όποιο βαθμό επιθυμούμαι, ανάλογα με την εποχή.

Πλεονεκτήματα

Τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν οι Ε.Κ.Μ., σε συνδυασμό με την εφαρμογή της «Ολιστικής Αφάρμακης Μελισσοκομίας»  και τα οποία έχουν επιβεβαιωθεί με χρήση και επισταμένες μετρήσεις  που έχουν γίνει, μπορούν να συνοψιστούν:

    Αυξάνει την παραγωγή του γόνου την άνοιξη έως και 50%.
    Πετυχαίνει  έως και 30% μεγαλύτερη παραγωγή μελιού.
    Εξοικονομεί 12% ετησίως σε τροφές του μελισσιού.
    Εξασφαλίζει σχεδόν μηδενικές απώλειες το χειμώνα.
    Βοηθάει στη βιοτεχνική - δηλαδή χωρίς φάρμακα - καταπολέμηση
 της Βαρρόα.
    Εξυπηρετεί πολύ στο βγάλσιμο των πλαισίων κηρύθρας, λόγω της
         μερικής συμπίεσης  που μπορούν  να υποστούν τα κινητά πλαίσια
         μεταβολής πάχους (ΠΜΠ) αυτής, διευκολύνοντας έτσι όλους τους
         μελισσοκομικούς χειρισμούς..
   Εγγυάται τη λειτουργία της για πολλά-πολλά χρόνια γιατί  είναι φτιαγμένη
        από πολύ καλής ποιότητας ξυλία και κόντρα πλακέ θαλάσσης.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι δυνατά και υγιή μελίσσια, που πετυχαίνουν παραγωγές μελιού αρκετά μεγαλύτερες του μέσου όρου και μάλιστα αρίστης ποιότητας, με ότι αυτό συνεπάγεται για την εμπορική του αξία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: