Μελισσοκομικός Σύλλογος Νομού Πέλλας - Ο Μέγας Αλέξανδρος-ΠΕΝΤΑΠΛΑΤΑΝΟΣ ΤΘ 377,58100,ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ ΠΕΛΛΑΣ-Τηλ:6937275481 Πρόεδρος Κοντόπουλος Αλέξανδρος, 6977 027612 Γιαλαμπούκης Γιώργος- Επίτιμος Πρόεδρος E-mail: beeclubpellas@yahoo.gr,beeclubpellas@gmail.com - BEE CLUB PELLAS-THE GREAT ALEXANDER-YΙANNITSA PELLAS, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-MACEDONIA- HELLAS-GREECE,- Ωράριο λειτουργίας (ΔΕΥΤΕΡΑ+ΤΕΤΑΡΤΗ 18.00μμ-20.00μμ)


Δε φτάνει ο ήλιος μονάχα, η γη σοδειά να δώσει, χρειάζονται κι άλλα πολλά, και προπαντός η γνώση… (Κωστής Παλαμάς)

Έλληνες, ο πραγματικός Έλληνας ηγέτης θα βρεθεί. Το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να βρεθεί ο πραγματικός Έλληνας ΠΟΛΙΤΗΣ!"

"Προδότης δεν είναι μόνο αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς, αλλά είναι και εκείνος που ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώση του δεν προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων πάνω στους οποίους άρχει..." - Θουκυδίδης (460-398 π.Χ.)

Λένε ότι οι πραγματικοί φίλοι μπορεί να περάσουν μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς να μιλήσουν ή να ειδωθούν, χωρίς ποτέ να τεθεί σε αμφιβολία η φιλία τους. Όταν βλέπονται, ενημερώνονται σαν να είχαν μιλήσει την προηγούμενη ημέρα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος που πέρασε ή πόσο μακρυά ήταν!

“Γίνε εσύ η αλλαγή, αν θες να αλλάξεις τον κόσμο” Μ.Γκάντι

etm-mthoney-720p από cosmosdocumentaries



Μακεδονία ~ Ένας πολιτισμός αποκαλύπτεται ~ bbc... από KRASODAD





Καιρός ...απο το toukairou.com

ΤΟ BLOG ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕ MOZILLA FIREFOX- YOU CAN SEE BETTER THIS BLOG WITH MOZILLA FIREFOX


Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

Πρώτη νίκη για τις «Σκουριές της Ρουμανίας»


 

Για μια πρώτη νίκη των διαδηλωτών που αντιτίθενται στην κατασκευή χρυσωρυχείου από καναδική εταιρεία στη Rosia Montana στη Ρουμανία. Η επιτροπή δημόσιας διοίκησης της Γερουσίας της χώρας καταψήφισε το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο πλέον θα σταλεί για συζήτηση στη ρουμανική Βουλή με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος, ωστόσο διεθνή μέσα μεταδίδουν πως η πλειοψηφία των βουλευτών αναμένεται να το καταψηφίσει.
Όπως αναφέρεται στην Globalnews, η καναδική εταιρεία Gabriel Resources σχεδίαζε στη Rosia Montana την κατασκευή του μεγαλύτερου ανοιχτού ορυχείου στην Ευρώπη, ωστόσο εμπόδιο σε αυτά τα σχέδια στάθηκαν οι μαζικές διαδηλώσεις στο Βουκουρέστι αλλά και στην Κλουζ-Ναπόκα. Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Βίκτορ Πόντα τη Δευτέρα προέβλεψε πως «η επένδυση πιθανότατα δεν θα πάρει την έγκριση».
Ο Πόντα εξάλλου ζήτησε να γίνει γρήγορα η ψηφοφορία καθώς «δεν υπάρχει λόγος να χάνουμε χρόνο». «Να βεβαιωθούμε πως η Γερουσία και η Βουλή των Αντιπροσώπων θα απορρίψει το έργο και να τελειώνουμε», δήλωσε, σύμφωνα με το Bloomberg. «Δεν θέλω η σημερινή κυβέρνηση να είναι υπόλογη για συμβάσεις που υπέγραψαν προηγούμενες κυβερνήσεις».
Ήδη η επιτροπή δημόσιας διοίκησης της Γερουσίας τάχθηκε κατά του νομοσχεδίου για την κατασκευή του χρυσωρυχείου από τη «Roşia Montană Gold Corporation» (το 80% της εταιρείας έχει η καναδική Gabriel Resources). Ο πρόεδρος της επιτροπής Ντάριους Βάλκον δήλωσε ότι το σχέδιο νόμου θα σταλεί, με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος, για συζήτηση στη ρουμανική Βουλή.
Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας έχει δηλώσει ξεκάθαρα πως σε περίπτωση που η Βουλή απορρίψει το νομοσχέδιο τότε η άδεια εξόρυξης δεν θα ισχύει. Όπως εξήγησε ο Πόντα η άδεια εξόρυξης υφίσταται από το 1999-2000 και οι οικονομικές απώλειες, όπως υπολογίζονται από την εταιρεία και περιλαμβάνονται στο συμβόλαιο με αυτήν, είναι δύο δισεκατομμύρια ευρώ.
Το πρώην κρατικό χρυσωρυχείο είχε κλείσει το 2006, ωστόσο η Gabriel Resources σχεδίαζε να το επαναλειτουργήσει μέχρι το 2016. Σύμφωνα με το Globalnews αν απορριφθεί το νομοσχέδιο τότε η εταιρεία «θα εξετάσει και θα αξιολογήσει όλες τις πιθανές δράσεις, συμπεριλαμβανομένης και της προσφυγής για πολλαπλές παραβιάσεις των διεθνών κανόνων περί επενδύσεων».
«Για δεκατέσσερα χρόνια, οι κυβερνήσεις απέτυχαν να δράσουν σε σχέση με το θέμα», δήλωσε ο Πόντα και πρόσθεσε: «Πιστεύουμε ότι η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και το αίτημα για διεξαγωγή ψηφοφορίας στη Βουλή για το θέμα είναι μια ΄φυσιολογική΄ κίνηση».
Επιπλέον σημείωσε πως «η Ρουμανία δεν πρόκειται να καταβάλλει το ποσό της οικονομικής αποζημίωσης που αναμένεται να θέσει, εκ νέου, η εταιρεία» και τόνισε ότι σε περίπτωση που η εταιρεία κινηθεί δικαστικά, τότε «θα υπερασπιστούμε τον εαυτό μας».
Όσοι αντιδρούν στην κατασκευή χρυσωρυχείου στην περιοχή επισημαίνουν μεταξύ άλλων τη χρήση κυανίου στις εργασίες εξόρυξης. Σύμφωνα με πληροφορίες η εταιρεία σκόπευε να χρησιμοποιήσει στο έργο περίπου 12.000 τόνους κυανίου ετησίως, με την Gabriel Resources να δηλώνει πως το χρυσωρυχείο στη Rosia Montana θα έχει «περίπου 16 χρόνια ζωής».
«Πρόκειται για μία τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή» αναφέρει για την κατασκευή χρυσωρυχείο ο Όιγκεν Νταβίντ, επικεφαλής της μη κυβερνητικής οργάνωσης Alburnus Maior, μια από τις οργανώσεις που πρωτοστατούν στις διαδηλώσεις.  «Πρόκειται για μία επένδυση χωρίς τεχνική τεκμηρίωση, το σχετικό νομοσχέδιο είναι αντισυνταγματικό και επιπλέον υπάρχουν και υποψίες διαφθοράς» σημειώνει, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, ο φιλελεύθερος βουλευτής και πρώην υπουργός Πολιτισμού Τεοντόρ Παλεολόγκου.
Από την πλευρά της η Roșia Montana Gold Corporation διαψεύδει πως έχει δωροδοκήσει πολιτικούς, ωστόσο όπως σημειώνεται στη Deutsche Welle, το μόνο σίγουρο είναι πως τα τελευταία χρόνια έχει προχωρήσει σε μία δαπανηρή καμπάνια δημοσίων σχέσεων, ώστε να πείσει την κοινή γνώμη για τη σκοπιμότητα της επένδυσης.
Παρόλα αυτά η πλειονότητα των Ρουμάνων παραμένει αντίθετη στην επένδυση και έχουν σοβαρούς λόγους γι' αυτό: θυμούνται ακόμη την τεράστια οικολογική καταστροφή που προκάλεσε στο Μπάια Μάρε της βόρειας Ρουμανίας η διαρροή στον Δούναβη 100.000 τόνων λάσπης, μολυσμένης με κυάνιο και βαρέα μέταλλα. Η Globalnews σημειώνει πως ευτυχώς κανένας άνθρωπος δεν είχε χάσει τη ζωή του, ωστόσο δεν συνέβη το ίδιο στα ζώα και τα ψάρια.
ΠΗΓΗ: tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια: