Μελισσοκομικός Σύλλογος Νομού Πέλλας - Ο Μέγας Αλέξανδρος-ΠΕΝΤΑΠΛΑΤΑΝΟΣ ΤΘ 377,58100,ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ ΠΕΛΛΑΣ-Τηλ:6937 47 53 57,6977 027612E-mail: beeclubpellas@yahoo.gr - BEE CLUB PELLAS-THE GREAT ALEXANDER-YΙANNITSA PELLAS, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-MACEDONIA- HELLAS-GREECE,- Ωράριο λειτουργίας (ΔΕΥΤΕΡΑ+ΤΕΤΑΡΤΗ 18.00μμ-20.00μμ)


Δε φτάνει ο ήλιος μονάχα, η γη σοδειά να δώσει, χρειάζονται κι άλλα πολλά, και προπαντός η γνώση… (Κωστής Παλαμάς)

Έλληνες, ο πραγματικός Έλληνας ηγέτης θα βρεθεί. Το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να βρεθεί ο πραγματικός Έλληνας ΠΟΛΙΤΗΣ!"

"Προδότης δεν είναι μόνο αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς, αλλά είναι και εκείνος που ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώση του δεν προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων πάνω στους οποίους άρχει..." - Θουκυδίδης (460-398 π.Χ.)

Λένε ότι οι πραγματικοί φίλοι μπορεί να περάσουν μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς να μιλήσουν ή να ειδωθούν, χωρίς ποτέ να τεθεί σε αμφιβολία η φιλία τους. Όταν βλέπονται, ενημερώνονται σαν να είχαν μιλήσει την προηγούμενη ημέρα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος που πέρασε ή πόσο μακρυά ήταν!

“Γίνε εσύ η αλλαγή, αν θες να αλλάξεις τον κόσμο” Μ.Γκάντι

etm-mthoney-720p από cosmosdocumentariesΜακεδονία ~ Ένας πολιτισμός αποκαλύπτεται ~ bbc... από KRASODAD

Καιρός ...απο το toukairou.com

ΤΟ BLOG ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕ MOZILLA FIREFOX- YOU CAN SEE BETTER THIS BLOG WITH MOZILLA FIREFOX


Κυριακή, 26 Δεκεμβρίου 2010

Είναι στ` Αλήθεια Τόσο Κακή η Χοληστερίνη;


Dr. Δημήτρης Τσουκαλάς

Διδάκτωρ Πανεπιστημίου UNI.NA. Federico II
Ειδικός στα Χρόνια Νοσήματα και τον Μεταβολισμό
American College for Advancement in Medicine


Το θέμα των επιπέδων της χοληστερίνης απασχολεί πολύ κόσμο. Διλήμματα όπως «Η χοληστερίνη μου ανέβηκε,» «Δεν μπορώ να την ρίξω,» «Να πάρω χάπι ή όχι;» προβληματίζουν ένα μεγάλο μέρος του κοινού.

Πως προέκυψε αυτή η ανησυχία και πια είναι τα επιστημονικά δεδομένα πίσω από αυτήν; Ποιοι φόβοι είναι δικαιολογημένοι και ποιοι όχι;

Το καλύτερο θα ήταν να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ξέρετε, πολλές φορές στην πορεία τα πράγματα μεταφέρονται αλλoιωμένα, δίνεται μεγαλύτερη έμφαση σε ένα δεδομένο από ότι σε κάποια άλλα και στο τέλος καταλήγουμε σε εντελώς λάθος συμπεράσματα. Γι’ αυτό προτιμώ πάντα να ανατρέχω στις αρχικές πηγές κάποιας πληροφορίας και όχι σε μετέπειτα αναφορές της.

Μια μικρή πόλη στη Μασαχουσέτη

Τo 1948 ξεκίνησε η μελέτη της πορείας της υγείας του πληθυσμού (6000 άτομα) σε μια μικρή πόλη των ΗΠΑ, το Φράμιγχαμ. Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής επηρέασαν σημαντικά την σύγχρονη καρδιολογία.

Το 1979 ερευνητές, της μελέτης Φράμιγκχαμ, ανακοίνωσαν ότι όσοι είχαν τιμές ολικής χοληστερίνης πάνω από 270 mg, παρουσίαζαν έναν μικρό, αλλά αυξημένο κίνδυνο για τα συγκεκριμένα νοσήματα.

Αυτή ήταν η αρχή για την σύνδεση της χοληστερίνης, στο μυαλό των γιατρών και του κοινού, με σοβαρό κίνδυνο για την υγεία.

Επακολούθησε ένας βομβαρδισμός σχετικά με το πόσο επικίνδυνη είναι η χοληστερίνη.
«Όσο υψηλότερες τιμές έχουμε στο αίμα μας τόσο πιο πιθανό είναι να βουλώσουν τα αγγεία μας.»

Για τον παραπάνω λόγο πρέπει ρίξουμε αυτές τις τιμές "πάση θυσία".

Είναι όμως αυτή όλη η αλήθεια; Σύμφωνα με τους ειδικούς κάποια από τα παραπάνω είναι και κάποια όχι.

Κάποιοι γιατροί ορκίζονται στο γεγονός ότι η πρέπει να πέσει η χοληστερίνη πάση θυσία ένω κάποιοι άλλοι προσπαθούν να αποφύγουν την χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής λόγω πιθανών προβλημάτων υγείας που μπορεί να προκύψουν.

Τί ακριβώς είναι η χοληστερίνη;

Η χοληστερίνη είναι ένα μόριο λίπους που παράγεται στο συκώτι και είναι απαραίτητη για πληθώρα λειτουργιών στον οργανισμό.

Είναι απαραίτητη για τη δημιουργία βασικών συστατικών του οργανισμού όπως της μεμβράνης των κυττάρων, για τη λειτουργία του νευρικού συστήματος, μεγάλου αριθμού ορμονών όπως οι ανδρικές και οι γυναικείες ορμόνες. Χρησιμοποιείται επίσης ως καύσιμο για τον καρδιακό μυ.

Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά συστατικά στο ανθρώπινο σώμα. Γι αυτό το λόγο τα 2/3 της χοληστερίνης που κυκλοφορεί στο σώμα μας παράγονται από τον ίδιο τον οργανισμό. Μόνο το 1/3 προσλαμβάνεται από τις τροφές.

Πως γίνεται λοιπόν η χοληστερίνη να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για νόσο στα αγγεία μας;

Χοληστερίνη και Φλεγμονή

Η φλεγμονή είναι ένας όρος που ακούγεται πολύ συχνά χωρίς να είναι ιδιαίτερα ξεκάθαρος για τους περισσότερους από εμάς. Συνδέεται με πολλά προβλήματα υγείας και ιδιαίτερα με καρδιολογικά νοσήματα.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για κάτι καλό, μια φυσιολογική λειτουργία. Στη Φλεγμονή το σώμα μας προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει κάποια απειλή (εσωτερική ή εξωτερική).

Κατά τη διάρκεια της φλεγμονής το σώμα μας:

- Προκαλεί σύσπαση των αγγείων για να μειώσει την απώλεια αίματος σε περίπτωση αιμορραγίας

- Αυξάνει την πηκτικότητα του αίματος για τον ίδιο λόγο

- Αυξάνει τον αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων για να περιορίσει την ανάπτυξη μικροβίων

- Τα κύτταρα πολλαπλασιάζονται για να αποκαταστήσουν τυχόν βλάβες

-
Αυξάνει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα ώστε να είναι εφικτός ο πολλαπλασιασμός και η τροφοδοσία των παραπάνω μηχανισμών

Η αυξημένη χοληστερίνη σημαίνει πράγματι ότι κάτι δεν πάει καλά με τα αγγεία μας, δεν είναι όμως ο κακός της περίπτωσης. Πολύ χαμηλά επίπεδα χοληστερίνης έχουν μάλιστα συνδεθεί και με αυξημένο κίνδυνο αιμορραγίας από ρήξη των αγγείων!

Η χοληστερίνη στην πραγματικότητα είναι ένας δείκτης της πιθανότητας καρδιαγγειακού κινδύνου όχι το αίτιο.

Ένας αξιόπιστος δείκτης χρόνιας φλεγμονής είναι η CRP (C αντιδρώσα πρωτεΐνη). Χρησιμοποιείται ως δείκτης φλεγμονής των αγγείων και του κινδύνου για νόσο της καρδιάς.

- Mε CRP κάτω από 1 mgr/lt, έχουμε μικρό καρδιαγγειακό κίνδυνο

- Mε CRP 1-3 mgr/lt, βρισκόμαστε σε ένα μεσαίο επίπεδο κινδύνου

- Με CRP πάνω από 3 mgr/lt, ο κίνδυνος είναι αυξημένος

Από τα παραπάνω αντιλαμβάνεται κανείς ότι δεν υπάρχει στ’ αλήθεια καλή και κακή χοληστερίνη.
Γι’ αυτό άλλωστε μπορεί κάποιοι να έχουν υψηλές τιμές χοληστερίνης και να ζήσουν μέχρι τα βαθιά γεράματα, ενώ κάποιοι άλλοι με χαμηλές τιμές χοληστερίνης να έχουν σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα και χειρότερη πορεία υγείας.

Το βασικό πρόβλημα είναι αν συνυπάρχει φλεγμονή και αν είναι το σώμα μας σε θέση να την διαχειριστεί γρήγορα και ανώδυνα.

Από την άλλη αν το σώμα μας χρειάζεται παραπάνω χοληστερίνη για να ανταποκριθεί και να διαχειριστεί κάποιο πρόβλημα, δεν θα ήταν καθόλου χρήσιμο ή ωφέλιμο να την μειώσουμε.

Πως προέκυψαν τα σημερινά Όρια

Το 2004 μια επιτροπή ειδικών στις ΗΠΑ (US National Cholesterol Education Program), συμβούλεψε όσους βρίσκονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου για καρδιολογική νόσο, να μειώσουν τα επίπεδα χοληστερίνης τους σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Το 2006 όμως, μια ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο Annals of Internal Medicine, βρήκε ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να στηρίζουν την επίτευξη τόσο χαμηλών επιπέδων χοληστερίνης ή και στοιχεία που θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν τον καθορισμό οποιασδήποτε τιμής στόχου.

Αν κατεβάσω πολύ χαμηλά την Χοληστερίνη μου;

Τότε είναι πιθανό να συμβούν αρκετά δυσάρεστα πράγματα στο σώμα σας. Όπως αναφέραμε παραπάνω η χοληστερίνη είναι ένα πολύ σημαντικό μόριο για την λειτουργία του οργανισμού.

Έχουμε βέβαια συνηθίσει να ακούμε μόνο κακά πράγματα γι αυτήν, η αλήθεια όμως είναι ότι το σώμα μας χρειάζεται χοληστερίνη για να λειτουργήσει. Στ` αλήθεια η παρουσία της είναι ουσιαστική προϋπόθεση για την ίδια τη ζωή.

Οι κυτταρικές μεμβράνες όλων των έμβιων όντων πάνω στον πλανήτη, έχουν ως βασικό τους συστατικό την χοληστερίνη .
Δεν θα μπορούσε να υπάρξει ζωή αν δεν υπήρχε χοληστερίνη!

Χαμηλά επίπεδα χοληστερίνης έχουν συνδεθεί με:

- Κατάθλιψη. Η χοληστερίνη είναι απαραίτητη για την παραγωγή σεροτονίνης

- Σεξουαλικές δυσλειτουργίες. Η χοληστερίνη είναι απαραίτητη για την
παραγωγή της τεστοστερόνης και των οιστρογόνων

- Νευρολογικά νοσήματα. Ο εγκέφαλος περιέχει το ¼ της συνολικής
χοληστερίνης στο σώμα μας

- Χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D. Το σώμα μας φτιάχνει βιταμίνη D από την χοληστερίνη

Τι μπορούμε να κάνουμε

Το θέμα της χοληστερίνης εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο καλής υγείας του οργανισμού.

Θα πρέπει να μειώσουμε την πιθανότητα φλεγμονής: βάρος, διατροφή, έλλειψη άσκησης, στρες και να φροντίζουμε να έχει το σώμα μας όλα τα απαραίτητα συστατικά ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Δεν αποκτάμε υγεία με το πανικοβαλλόμαστε και να διαταράσσουμε περαιτέρω την βιοχημική ισορροπία του οργανισμού. Αποκτάμε υγεία όταν κάνουμε ενέργειες που δημιουργούν και ενισχύουν την υγεία μας.

Το τελικό κριτήριο είναι: με βοηθούν να νοιώθω καλύτερα και να είμαι πιο υγιής ή όχι;
Αυτό που χρειαζόμαστε δεν είναι απλά κάποια δεδομένα, αλλά παραπάνω βεβαιότητα γι αυτά που συμβαίνουν γύρω μας και αυτό ισχύει σε όλους τους τομείς της ζωής.


Στην Υγειά Σας!


Πηγές:
Framinghamheartstudy.org/about/history
www.ravnskov.nu/myth2.htm
www.annals.org/content/145/7/520.full
www.scientificamerican.com/
www.scientificamerican.com
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19437396
www.usatoday.com/news/health/2004-10-16-panel-conflict-of-interest_x.htm

3 σχόλια:

Ανεστης Θ. Κετσετζιδης είπε...

Άνθιμε
η ανάρτηση σου μας δίνει κουράγιο να συνεχίσουμε τη μάσα.
Χρόνια Πολλά.

Eviabee Kostas είπε...

χρόνια πολλά και καλή χρονιά με υγεία

IxNiLaTiS είπε...

Χρόνια πολλά και ευτυχισμένο το 2011