ΚΗΦΗΝΑΣ-ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ-ΕΡΓΑΤΡΙΑ ΜΕΛΙΣΣΑ-Στο ιστολόγιο αυτό, θα βρείτε ζητήματα που απασχολούν τον μελισσοκομικό κόσμο τόσο του Νομού Πέλλας στην Μακεδονία όσο και της υπόλοιπης Ελλάδας. Στόχος είναι να υπάρξει ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων, με τρόπο διαφορετικό απ'ότι μέχρι τώρα. In this blog you will find comments on apiarian issues of the Prefecture of Pella-Macedonia Greece as well as the rest of the country. Our objective is the exchange of opinions and information .
Δε φτάνει ο ήλιος μονάχα, η γη σοδειά να δώσει, χρειάζονται κι άλλα πολλά, και προπαντός η γνώση… (Κωστής Παλαμάς)
Έλληνες, ο πραγματικός Έλληνας ηγέτης θα βρεθεί. Το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να βρεθεί ο πραγματικός Έλληνας ΠΟΛΙΤΗΣ!"
"Προδότης δεν είναι μόνο αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς, αλλά είναι και εκείνος που ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώση του δεν προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων πάνω στους οποίους άρχει..." - Θουκυδίδης (460-398 π.Χ.)
Λένε ότι οι πραγματικοί φίλοι μπορεί να περάσουν μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς να μιλήσουν ή να ειδωθούν, χωρίς ποτέ να τεθεί σε αμφιβολία η φιλία τους. Όταν βλέπονται, ενημερώνονται σαν να είχαν μιλήσει την προηγούμενη ημέρα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος που πέρασε ή πόσο μακρυά ήταν!
“Γίνε εσύ η αλλαγή, αν θες να αλλάξεις τον κόσμο” Μ.Γκάντι
etm-mthoney-720p από cosmosdocumentaries
Μακεδονία ~ Ένας πολιτισμός αποκαλύπτεται ~ bbc... από KRASODAD
ΤΟ BLOG ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕ MOZILLA FIREFOX- YOU CAN SEE BETTER THIS BLOG WITH MOZILLA FIREFOX
Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010
ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ, ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΑ ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ
Η περιοχή του Αγ. Όρους, γενικώς, είναι ιδανική για μελισσοκομία( ρείκια, κούμαρα, καστανιές, δρύς, θυμάρι, κρόκκος, πεύκα, κισσός κλπ) σκέτος παράδεισος.
άραγε ποιά μανιτάρια είναι?
δεν λείπουν και τα κρίνα
ρείκι
κρόκος
αυτό άραγε?
και φυσικά κισσός
Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010
Πάνω από το 90% η απορρόφηση πιστώσεων σε προγράμματα ενίσχυσης μελισσοκόμων.
Στο στάδιο της υπογραφής η ΚΥΑ για το 2011-2013 (26/10/2010 09:32)
Απόλυτη είναι η επιτυχία των προγραμμάτων ενίσχυσης της μελισσοκομίας οι πιστώσεις των οποίων στην τετραετία 2005 - 2009 είχαν απορροφητικότητα που κυμάνθηκε από 89 – 94% !!!. Στο μεταξύ στο στάδιο των υπογραφών είναι η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την εφαρμογή του προγράμματος βελτίωσης της παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων της μελισσοκομίας 2011-2013.
Όπως αναφέρει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κ. Σκανδαλίδης, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου κ. Λ. Αυγενάκη, «το πρόγραμμα «Βελτίωσης της Παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων της μελισσοκομίας» 2011 - 2013 αποτελεί συνέχεια του προγράμματος 2008 - 2010 που υλοποιήθηκε και ολοκληρώθηκε στις 31/8/2010 σε εφαρμογή των άρθρων 105 - 110 του Κανονισμού (Ε.Κ.) 1234/2007 του Συμβουλίου και του Κανονισμού (Ε.Κ.) 917/2004 της Επιτροπής και παλαιότερων αντίστοιχων προγραμμάτων, τα οποία υλοποιήθηκαν βάσει παλαιότερων Κανονισμών (Καν. Ε.Κ. 1221/1997 του Συμβουλίου και Καν. Ε.Κ. 797/2004 του Συμβουλίου)».
Να σημειωθεί πως ο χρόνος υλοποίησης των προγραμμάτων είναι από 1η Σεπτεμβρίου μέχρι 31η Αυγούστου του επόμενου έτους και πως στην αρχή κάθε τριετίας, εγκρίνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τ α εθνικά μελισσοκομικά προγράμματα όλων των Κρατών Μελών, προκειμένου στη συνέχεια να υλοποιηθούν.
Έτσι και σε ότι αφορά σε αυτή την περίοδο ο κ. Σκανδαλίδης ενημερώνει πως «η εφαρμογή των επιμέρους δράσεων των προγραμμάτων προϋποθέτει την έκδοση σχετικής απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία για την τριετία που διανύουμε (2011 - 2013) εκδόθηκε στις 14/9/2010», ενώ «στη συνέχεια, προβλέπεται η έκδοση Κοινής Απόφασης (ΚΥΑ) των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Οικονομικών και Εσωτερικών Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, η οποία έχει ήδη προωθηθεί από την αρμόδια Υπηρεσία για υπογραφή από τους συναρμόδιους Υπουργούς».
Επίσης αναφέρει ότι «προβλέπεται η έκδοση εφαρμοστικών Αποφάσεων του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων για κάθε μία από τις επιμέρους Δράσεις η επεξεργασία των οποίων βρίσκεται σε εξέλιξη, έτσι ώστε να είναι έτοιμες για υπογραφή αμέσως μετά την έκδοση της σχετικής ΚΥΑ».
Στο μεταξύ και σε ότι αφορά στην εφαρμογή των προηγούμενων προγραμμάτων ο υπ.Αγροτικής Ανάπτυξης αναγνωρίζει την επιτυχή υλοποίηση των προγραμμάτων κατά την τετραετία 2005-2009, σημειώνοντας: «ενδεικτικά αναφέρουμε ποσοστό απορρόφησης τα τελευταία χρόνια 2005: 90,80%, 2006: 89,00%, 2007: 90,60%, 2008: 93,93%, 2009: 93,47%».
Τέλος, ο κ. Σκανδαλίδης τονίζει ότι στόχος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ήταν και είναι η μεγιστοποίηση αφ’ ενός της απορρόφησης των διατιθέμενων κοινοτικών κονδυλίων και αφ’ ετέρου της αποτελεσματικότητας του μέτρου, προς όφελος των μελισσοκόμων όλης της χώρας και κατ' επέκταση και της Κρήτης.
Ναπολέων Σαραντίδης
napsar@agrotypos.gr
Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010
Οι μέλισσες κάνουν μαθηματικούς υπολογισμούς πιο γρήγορα και από υπολογιστή
- Οι μέλισσες κάνουν τις καθημερινές επισκέψεις τους στα λουλούδια με συγκεκριμένο σχέδιο (Φωτογραφία: Associated PressCopyright 2010The Associated Press All Rights Reserved
Associated Press text, photo, graphic, audio and/or video material shall not be published, broadcast, rewritten for broadcast or publication or redistributed directly or indrectly in any medium. Neither these AP Materials nor any portion thereof may be stored in a computer except for personal and non-commercial use. The AP will not be held liable for any delays, inaccuracies, errors or omissions therefrom or in the transmission or delivery of all or any part thereof or for any damages arising from any of the foregoing.
Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Λονδίνου (Royal Holloway), υπό τον δρα Νάιτζελ Ρέιν της Σχολής Βιολογικών Επιστημών, δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο αμερικανικό περιοδικό οικολογίας και βιολογίας The American Naturalist.
Σύμφωνα με τις βρετανικές εφημερίδες Guardian και Independent, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι μέλισσες μαθαίνουν να πετούν ακολουθώντας τη συντομότερη δυνατή διαδρομή ανάμεσα στα λουλούδια που έχουν προηγουμένως ανακαλύψει με τυχαία σειρά, με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά «λύνοντας» το λεγόμενο «πρόβλημα του περιοδεύοντος πωλητή», ένα διάσημο και δυσεπίλυτο γρίφο στον χώρο των οικονομικών και των μαθηματικών.
Στο πρόβλημα αυτό, ένας άνθρωπος (πωλητής) καλείται να βρει τη συντομότερη δυνατή διαδρομή ανάμεσα σε όλους τους προορισμούς που πρέπει να επισκεφτεί. Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές λύνουν το πρόβλημα συγκρίνοντας το μήκος όλων των πιθανών διαδρομών και επιλέγοντας τον πιο σύντομο. Όμως οι μέλισσες φαίνεται να κάνουν ουσιαστικά το ίδιο πράγμα κάθε μέρα, χωρίς καν τη βοήθεια υπολογιστή, απλώς με ένα εγκέφαλο που δεν είναι μεγαλύτερος από ένα σπόρο φυτού.
Όπως είπαν οι επιστήμονες, καθημερινά οι μέλισσες ξεκινούν να επισκεφτούν μια πληθώρα λουλουδιών σε διάφορες τοποθεσίες και, επειδή θέλουν να κάνουν εξοικονόμηση ενέργειας για το πέταγμά τους, «υπολογίζουν» μια διαδρομή που τους επιτρέπει να βρίσκονται στον αέρα το ελάχιστο δυνατό χρονικό διάστημα.
Χρησιμοποιώντας τεχνητά άνθη, συνδεμένα με υπολογιστές, οι ερευνητές έδειξαν ότι οι μέλισσες δεν χαράζουν μια πορεία απλώς με βάση την τυχαία σειρά που βρήκαν προηγουμένως τα λουλούδια, αλλά πάνε από λουλούδι σε λουλούδι ακολουθώντας συγκεκριμένο «σχέδιο», που τους επιτρέπει να πετάνε όσο γίνεται λιγότερο.
Αφού εντοπίσουν τις θέσεις των λουλουδιών, στη συνέχεια οι μέλισσες επιστρέφουν σε αυτά έχοντας μάθει -με μυστηριώδη τρόπο- να ακολουθούν πια τον καλύτερο δυνατό δρόμο, δηλαδή τον πιο σύντομο, ώστε να εξοικονομούν χρόνο και ενέργεια (ή χρήμα, όπως θα έλεγε ένας πωλητής!).
«Παρά τους μικροσκοπικούς εγκεφάλους τους, οι μέλισσες είναι ικανές για εντυπωσιακά κατορθώματα στη συμπεριφορά τους. Πρέπει να καταλάβουμε με ποιο τρόπο μπορούν να λύσουν το πρόβλημα του περιοδεύοντος πωλητή χωρίς κομπιούτερ» δήλωσε ο υπεύθυνος της έρευνας.
Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι μια τέτοια ανακάλυψη θα μπορούσε να βοηθήσει και τους ανθρώπους σε διάφορα πρακτικά προβλήματα, όπως στην καλύτερη ρύθμιση της κυκλοφορίας σε ένα δίκτυο (π.χ. κυκλοφοριακό) ή στην εκτεταμένη αλυσίδα τροφοδοσίας μιας επιχείρησης, που στέλνει φορτηγά σε όλα σημεία του ορίζοντα και θέλει να εξοικονομήσει χρόνο και χρήμα στις μετακινήσεις.
Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010
ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΊ -ΣΥΝΕΧΕΙΑ
Σας παραθέτω δύο περιστατικά που έπεσαν στην αντίληψή μου.
1)Απόσπασμα από έγγραφο της ΒΙΟΕΛΛΑΣ(27/07/2010) σε μελισσοκόμο που ασκεί βιολογική μελισσοκομία.
Θέμα: Κοινοποίηση απόφασης συμμόρφωσης
Μεταξύ άλλων σχετικά με λεπτομέρειες σε ότι αφορά την χορήγηση πιστοποιητικού για τα προϊόντα της μέλισσας αναφέρεται το παρακάτω:
…Σας ενημερώνουμε πως απαραίτητη προϋπόθεση για την τυποποίηση και συσκευασία των προϊόντων στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις σας, αποτελεί η ύπαρξη άδειας λειτουργίας ή απαλλακτικό(σχόλιο μου: πρέπει να απευθυνθείς στην διεύθυνση Ανάπτυξης(πρώην Βιομηχανίας) της Νομαρχίας και χρειάζεται νόμιμη άδεια της αποθήκης, σύμφωνη γνώμη της Δνσης Δημόσιας Υγείας για την καταλληλότητα , μελέτη περιβαλλοντικών όρων από μηχανολόγο- μηχανικό )αυτής για την εν λόγω δραστηριότητα(άρθρο 5 του Ν.3325/05 ΦΕΚ 68Α) ή έγγραφο για την έναρξη των διαδικασιών για την χορήγηση των παραπάνω από την αρμόδια Κρατική Υπηρεσία.
Εναλλακτικά και εφόσον δεν υπάρχει η δυνατότητα αδειοδότησης της μονάδας σας, η τυποποίηση μπορεί να πραγματοποιηθεί σε κάποιον υπεργολάβο (τυποποιητήριο μελιού).
Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να αποστείλετε στον Οργανισμό το πρώτο δελτίο παροχής από την εν λόγω επιχείρηση για την τυποποίηση και το έγγραφο Συμμόρφωσης σύμφωνα με τους καν Ε.Ε 834/52007 & 889/2008(πιστοποιητικό προϊόντος ή Βεβαίωση Υπεργολαβικής Δραστηριότητας).
2) Απόσπασμα από το περιοδικό ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΕΠΙΘΕΏΡΗΣΗ –ΕΤΟΣ 24- ΤΕΥΧΟΣ 5. ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ-ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2010σελ. 357 (απάντηση του καθηγητού Μελισσοκομίας Ανδρέα Θρασυβούλου σε ερώτημα αναγνώστη-μελισσοκόμου).
Ο μελισσοκόμος ο οποίος παράγει μέλι και το διαθέτει χονδρικώς, δεν είναι υποχρεωμένος να έχει συσκευαστήριο και άδεια συσκευασίας. Αρκεί να είναι καθαροί οι χώροι και να τηρούνται κάποιοι κανόνες καθαριότητας και ασφάλειας του προϊόντος.
Ο μελισσοκόμος ο οποίος συσκευάζει μέλι με ετικέτα θα πρέπει να έχει άδεια λειτουργίας συσκευαστηρίου μελιού την οποία παίρνει από τον Δήμο της περιοχής του εφόσον τηρεί τις προϋποθέσεις.
Τις βασικές προϋποθέσεις ελέγχει η υγειονομική υπηρεσία της Νομαρχίας.
Σύμφωνα με την οδηγία 93/43 ΕΟΚ ‘’ για την υγιεινή των τροφίμων’’ και τις μετέπειτα τροποποιήσεις της , με τους κανονισμούς 178/2002/ΕΟΚ και 852/2004/ΕΟΚ κάθε επιχείρηση της τροφικής αλυσίδας που δραστηριοποιείται στην επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει το HACCP.
Η οδηγία και οι κανονισμοί αυτοί αφορούν και την μελισσοκομία.
Σκοπός του HACCP είναι η εξασφάλιση της ασφάλειας και της υγιεινής των τροφίμων μέσω συνεχούς ανάλυσης, παρακολούθησης και ελέγχου όλων των λειτουργιών κατά τα στάδια παρασκευής, μεταποίησης, παραγωγής, συσκευασίας αποθήκευσης, μεταφοράς, διανομής, διακίνησης, προσφοράς προς πώληση και διάθεση του τροφίμου.
Η εφαρμογή του HACCP αποτελεί νομική απαίτηση για εφαρμογή από όλες τις επιχειρήσεις τροφίμων, δημόσιες ή ιδιωτικές, είτε κερδοσκοπικού είτε μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, όπως βιομηχανίες, εταιρίες εμπορίας τροφίμων, σημεία διάθεσης τροφίμων όπως καταστήματα, εστιατόρια, καντίνες, κλπ.
και είναι υποχρεωτική απαίτηση για εφαρμογή και στην πρωτογενή παραγωγή τροφίμων όπως είναι η μελισσοκομία.
Συνεπώς ο συγκεκριμένος τυποποιητής ορθά σας είπε(μετά από ερώτημα μελισσοκόμου) ότι απαιτείται συσκευασία του προϊόντος σας σε κάποιο πιστοποιημένο συσκευαστήριο.
Στο βάζο θα βάλλετε την δικιά σας ετικέτα και στοιχεία και θα αναφέρεστε επίσης στο συγκεκριμένο συσκευαστήριο.
Ο συσκευαστής φέρει εξολοκλήρου την ευθύνη για την ποιότητα του δικού σας προϊόντος που συσκευάζει και είναι εύλογο να σας ζητήσει πριν το συσκευάσει να γίνει ανάλυση στο μέλι ώστε να διασφαλιστούν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του προϊόντος.
Η σχετική νομοθεσία υπάρχει από το έτος 2004 αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει εφαρμοστεί στην πλήρη της έκταση.’’
Σχολιασμός Σιγκούδη Άνθιμου, Γεωπόνος- Μελισσοκόμος,Γενικός Γραμματέας Μελισσοκομικού Συλλόγου Ν.Πέλλας:
Συμφωνώ απολύτως με την παραδοχή ότι στους χώρους όπου συσκευάζεται το μέλι (είτε σε δοχεία 20,30,50,200 κιλών, είτε σε συσκευασία ½, 1 κιλού) πρέπει να τηρούνται κανόνες απόλυτης καθαριότητας και ασφάλειας του προϊόντος.
Είναι διαφορετικό όμως αυτό και διαφορετικό να γίνεται πλήρη αποκοπή του μελισσοκόμου των 100,200,500,800,1000,1500κιλών από την δυνατότητα να πουλήσει τις μικροποσότητες του στον απλό καταναλωτή που τον γνωρίζει παραδοσιακά εδώ και δεκαετίες, και να μπορέσει να ζήσει αξιοπρεπώς στην σημερινή εποχή.
Εάν εφαρμοστεί στην πλήρη της έκταση η σχετική νομοθεσία θα σημάνει την μεγάλη αν όχι πλήρη αποκοπή της δυνατότητας πώλησης με τον παραδοσιακό τρόπο της πλειονότητας του μελιού και όχι μόνο( βασιλικό πολτό, γύρη, κλπ), μια και θα είναι παράνομος!!.
Θα αναγκαστεί μετά να πουλήσει το μέλι του, χονδρικώς ,στις εξευτελιστικές τιμές των 2,80-3,20 ευρώ το κιλό στους γνωστούς τυποποιητές –συσκευαστές του χώρου.
Μήπως ο σκοπός είναι αυτός?
Το ενδεικτικό κόστος για συσκευασία σε κάποιο πιστοποιημένο συσκευαστήριο είναι πάνω από 1 ευρώ το κιλό!!!.
Θα μπορούσε να γίνει προσπάθεια( από τους μελισσοκομικούς φορείς) να υπάρξει μια παρέκκλιση όπως έγινε με τους αρτοποιούς ( που πιέσανε κατάλληλα εκεί που πρέπει)που δεν χρειάζεται να εφαρμόσουν το HACCP σε ημερήσια παραγωγή ψωμιού κάτω από 1000 κιλά. Απαιτείται για πάνω από 1000 κιλά.
Το HACCP έχει πλέον καταργηθεί και αντικαταστάθηκε από ISO 22000( το οποίο είναι πολύ πιο αυστηρό) σε κανόνες και όρους χορήγησης.
Για να μπει στην διαδικασία κάποιος μερακλής!!! παραγωγός –μελισσοκόμος να βγάλει άδεια συσκευαστηρίου και άδεια συσκευασίας χρειάζεται να επενδύσει πάνω από 50 000 ευρώ (κτιριακές βελτιώσεις, μηχανολογικός εξοπλισμός, κλπ) χωρίς να συμπεριλαμβάνεται το εφάπαξ και ετήσιο κόστος πιστοποίησης για το ISO 22000.
Στο τέλος το παραγόμενο προϊόν παύει να είναι πρωτογενές προϊόν άλλα βιομηχανικό(?) προϊόν.
Ο ΜΕΛΙΣΣΟΚΌΜΟΣ ΕΚΠΛΗΡΏΝΕΙ ΤΟ ΌΝΕΙΡΌ ΤΟΥ!!!
Ο μελισσοκόμος παύει πλέον να είναι παραγωγός και είναι μεταποιητής βιοτέχνης ή βιομήχανος .
Από το καθεστώς του παραγωγού ( βλέπε ασφάλεια ΟΓΑ) μεταπίπτει στην κατηγορία του συσκευαστή- μεταποιητή βλέπε ασφάλεια ΟΑΕΕ( πρώην ΤΕΒΕ) .
Και μην μου πει κανείς ότι δεν χρειάζεται γιατί θα μπει στον πειρασμό, για να μειώσει το λειτουργικό κόστος των εγκαταστάσεων του θα επιδιώξει να κάνει κάποιες ποσότητες φασόν για άλλους μελισσοκόμους, άρα θα πρέπει να κόψει τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών για να δικαιολογήσει την βεβαίωση ότι συσκεύασε την συγκεκριμένη ποσότητα μελιού για τον Χ μελισσοκόμο, τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών με ασφάλεια ΟΓΑ γίνεται? ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ!!!
Και εις ανώτερα….
ΥΓ.: Ο σχολιασμός αναφέρεται στην ύπαρξη του συγκεκριμένου νομοθετικού πλαισίου και όχι στην ανακοίνωση του καθηγητού Μελισσοκομίας Ανδρέα Θρασυβούλου, τον οποίο ευχαριστώ για την προβολή του θέματος.
Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΤΟΥ ΤΡΙΕΤΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ 2011-2013
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Δ/ΝΣΗ ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ & ΑΠΑ ΤΜΗΜΑ: Μελισσοκομίας-Σηροτροφίας Ταχ. Δ/νση: Βερανζέρου 46 Ταχ. Κώδικας: 101 76 Πληροφορίες: Μ. Τζιτζινάκης, Δ. Θεοχάρης Τηλέφωνο: 210 2125769, 210 2125771 FAX: 210 5271660 E-mail: Ve46u045@minagric.gr |
Αθήνα, 3-3-2010
|
Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η
ΘΕΜΑ: «Προτάσεις για την κατάρτιση του τριετούς προγράμματος μελισσοκομίας 2011 - 2013»
Με το υπ’ αριθμ. 337481/15-12-09 έγγραφο η Υπηρεσία μας ζήτησε από τους αντιπροσωπευτικούς φορείς της μελισσοκομίας της Ελλάδας, σε συνεργασία με τα μέλη τους (πρωτοβάθμιοι μελισσοκομικοί συνεταιρισμοί, σύλλογοι κλπ.), να καταθέσουν προτάσεις σχετικά με την κατάρτιση του τριετούς προγράμματος για τη βελτίωση της παραγωγής και της εμπορίας των προϊόντων της μελισσοκομίας 2011 – 2013.
Ύστερα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την 1η Μαρτίου 2010 στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με το θέμα, παρακαλούνται όσοι μελισσοκομικοί φορείς επιθυμούν, να καταθέσουν τις προτάσεις τους στο Τμήμα Μελισσοκομίας – Σηροτροφίας της Δ/νσης Ζωικής Παραγωγής & ΑΠΑ, είτε ηλεκτρονικά (Email: Ve46u045@minagric.gr Ve46u053@minagric.gr) είτε στο Fax: 210 5271660 το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι υλοποιούμενες δράσεις του προγράμματος πρέπει να εντάσσονται στις βασικές Ενέργειες του Κανονισμού που είναι οι παρακάτω:
- Τεχνική βοήθεια στους μελισσοκόμους και τις ομάδες μελισσοκόμων
- Καταπολέμηση της βαροϊκής ακαρίασης
- Εξορθολογισμός της εποχιακής μετακίνησης
- Μέτρα στήριξης για τα εργαστήρια ανάλυσης των φυσικοχημικών ιδιοτήτων του μελιού
- Μέτρα στήριξης για την ανασύσταση του κοινοτικού μελισσοκομικού κεφαλαίου
- Συνεργασία με ειδικευμένους φορείς για την υλοποίηση προγραμμάτων εφαρμοσμένης έρευνας στον τομέα της μελισσοκομίας και των μελισσοκομικών προϊόντων
Από το Τμήμα Μελισσοκομίας – Σηροτροφίας
του
Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
Μπορείτε να βγάλετε τα κατάλληλα συμπεράσματα για τις προτάσεις ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΩΝ στο χώρο της μελισσοκομίας.
- Προτάσεις πανεπιστημίων ερευνητικών ιδρυμάτων
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
ΕΘΙΑΓΕ Ινστιτούτο Μελισσοκομίας
- Προτάσεις συλλογικών φορέων
Σύνδεσμος παραγωγών βασιλικού πολτού Βασιλοτρόφων (Αρχείο Νο1)
Σύνδεσμος παραγωγών βασιλικού πολτού Βασιλοτρόφων (Αρχείο Νο2)
Σύνδεσμος Ελλήνων Τυποποιητώμ Συσκευαστών Εξαγωγέων μελιού (Αρχείο Νο1)
Σύνδεσμος Ελλήνων Τυποποιητώμ Συσκευαστών Εξαγωγέων μελιού (Αρχείο Νο2)
Κοινοπραξία Μελισσοκομικών Συνεταιρισμών Ελλάδος
ΠΑΣΕΓΕΣ
- Προτάσεις μεμονωμένων φορέων
Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Νικήτης
Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Λέσβου
Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Λέρου
Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Καλύμνου Θυμαρίτης
Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Κέας
Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Θάσου
Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Ζαρού
Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Αχαρνών
Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Αρκαδίας
Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010
Νήσος Σοκότρα Socotra Island
|