Σας παραθέτω δύο περιστατικά που έπεσαν στην αντίληψή μου.
1)Απόσπασμα από έγγραφο της ΒΙΟΕΛΛΑΣ(27/07/2010) σε μελισσοκόμο που ασκεί βιολογική μελισσοκομία.
Θέμα: Κοινοποίηση απόφασης συμμόρφωσης
Μεταξύ άλλων σχετικά με λεπτομέρειες σε ότι αφορά την χορήγηση πιστοποιητικού για τα προϊόντα της μέλισσας αναφέρεται το παρακάτω:
…Σας ενημερώνουμε πως απαραίτητη προϋπόθεση για την τυποποίηση και συσκευασία των προϊόντων στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις σας, αποτελεί η ύπαρξη άδειας λειτουργίας ή απαλλακτικό(σχόλιο μου: πρέπει να απευθυνθείς στην διεύθυνση Ανάπτυξης(πρώην Βιομηχανίας) της Νομαρχίας και χρειάζεται νόμιμη άδεια της αποθήκης, σύμφωνη γνώμη της Δνσης Δημόσιας Υγείας για την καταλληλότητα , μελέτη περιβαλλοντικών όρων από μηχανολόγο- μηχανικό )αυτής για την εν λόγω δραστηριότητα(άρθρο 5 του Ν.3325/05 ΦΕΚ 68Α) ή έγγραφο για την έναρξη των διαδικασιών για την χορήγηση των παραπάνω από την αρμόδια Κρατική Υπηρεσία.
Εναλλακτικά και εφόσον δεν υπάρχει η δυνατότητα αδειοδότησης της μονάδας σας, η τυποποίηση μπορεί να πραγματοποιηθεί σε κάποιον υπεργολάβο (τυποποιητήριο μελιού).
Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να αποστείλετε στον Οργανισμό το πρώτο δελτίο παροχής από την εν λόγω επιχείρηση για την τυποποίηση και το έγγραφο Συμμόρφωσης σύμφωνα με τους καν Ε.Ε 834/52007 & 889/2008(πιστοποιητικό προϊόντος ή Βεβαίωση Υπεργολαβικής Δραστηριότητας).
2) Απόσπασμα από το περιοδικό ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΕΠΙΘΕΏΡΗΣΗ –ΕΤΟΣ 24- ΤΕΥΧΟΣ 5. ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ-ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2010σελ. 357 (απάντηση του καθηγητού Μελισσοκομίας Ανδρέα Θρασυβούλου σε ερώτημα αναγνώστη-μελισσοκόμου).
Ο μελισσοκόμος ο οποίος παράγει μέλι και το διαθέτει χονδρικώς, δεν είναι υποχρεωμένος να έχει συσκευαστήριο και άδεια συσκευασίας. Αρκεί να είναι καθαροί οι χώροι και να τηρούνται κάποιοι κανόνες καθαριότητας και ασφάλειας του προϊόντος.
Ο μελισσοκόμος ο οποίος συσκευάζει μέλι με ετικέτα θα πρέπει να έχει άδεια λειτουργίας συσκευαστηρίου μελιού την οποία παίρνει από τον Δήμο της περιοχής του εφόσον τηρεί τις προϋποθέσεις.
Τις βασικές προϋποθέσεις ελέγχει η υγειονομική υπηρεσία της Νομαρχίας.
Σύμφωνα με την οδηγία 93/43 ΕΟΚ ‘’ για την υγιεινή των τροφίμων’’ και τις μετέπειτα τροποποιήσεις της , με τους κανονισμούς 178/2002/ΕΟΚ και 852/2004/ΕΟΚ κάθε επιχείρηση της τροφικής αλυσίδας που δραστηριοποιείται στην επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει το HACCP.
Η οδηγία και οι κανονισμοί αυτοί αφορούν και την μελισσοκομία.
Σκοπός του HACCP είναι η εξασφάλιση της ασφάλειας και της υγιεινής των τροφίμων μέσω συνεχούς ανάλυσης, παρακολούθησης και ελέγχου όλων των λειτουργιών κατά τα στάδια παρασκευής, μεταποίησης, παραγωγής, συσκευασίας αποθήκευσης, μεταφοράς, διανομής, διακίνησης, προσφοράς προς πώληση και διάθεση του τροφίμου.
Η εφαρμογή του HACCP αποτελεί νομική απαίτηση για εφαρμογή από όλες τις επιχειρήσεις τροφίμων, δημόσιες ή ιδιωτικές, είτε κερδοσκοπικού είτε μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, όπως βιομηχανίες, εταιρίες εμπορίας τροφίμων, σημεία διάθεσης τροφίμων όπως καταστήματα, εστιατόρια, καντίνες, κλπ.
και είναι υποχρεωτική απαίτηση για εφαρμογή και στην πρωτογενή παραγωγή τροφίμων όπως είναι η μελισσοκομία.
Συνεπώς ο συγκεκριμένος τυποποιητής ορθά σας είπε(μετά από ερώτημα μελισσοκόμου) ότι απαιτείται συσκευασία του προϊόντος σας σε κάποιο πιστοποιημένο συσκευαστήριο.
Στο βάζο θα βάλλετε την δικιά σας ετικέτα και στοιχεία και θα αναφέρεστε επίσης στο συγκεκριμένο συσκευαστήριο.
Ο συσκευαστής φέρει εξολοκλήρου την ευθύνη για την ποιότητα του δικού σας προϊόντος που συσκευάζει και είναι εύλογο να σας ζητήσει πριν το συσκευάσει να γίνει ανάλυση στο μέλι ώστε να διασφαλιστούν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του προϊόντος.
Η σχετική νομοθεσία υπάρχει από το έτος 2004 αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει εφαρμοστεί στην πλήρη της έκταση.’’
Σχολιασμός Σιγκούδη Άνθιμου, Γεωπόνος- Μελισσοκόμος,Γενικός Γραμματέας Μελισσοκομικού Συλλόγου Ν.Πέλλας:
Συμφωνώ απολύτως με την παραδοχή ότι στους χώρους όπου συσκευάζεται το μέλι (είτε σε δοχεία 20,30,50,200 κιλών, είτε σε συσκευασία ½, 1 κιλού) πρέπει να τηρούνται κανόνες απόλυτης καθαριότητας και ασφάλειας του προϊόντος.
Είναι διαφορετικό όμως αυτό και διαφορετικό να γίνεται πλήρη αποκοπή του μελισσοκόμου των 100,200,500,800,1000,1500κιλών από την δυνατότητα να πουλήσει τις μικροποσότητες του στον απλό καταναλωτή που τον γνωρίζει παραδοσιακά εδώ και δεκαετίες, και να μπορέσει να ζήσει αξιοπρεπώς στην σημερινή εποχή.
Εάν εφαρμοστεί στην πλήρη της έκταση η σχετική νομοθεσία θα σημάνει την μεγάλη αν όχι πλήρη αποκοπή της δυνατότητας πώλησης με τον παραδοσιακό τρόπο της πλειονότητας του μελιού και όχι μόνο( βασιλικό πολτό, γύρη, κλπ), μια και θα είναι παράνομος!!.
Θα αναγκαστεί μετά να πουλήσει το μέλι του, χονδρικώς ,στις εξευτελιστικές τιμές των 2,80-3,20 ευρώ το κιλό στους γνωστούς τυποποιητές –συσκευαστές του χώρου.
Μήπως ο σκοπός είναι αυτός?
Το ενδεικτικό κόστος για συσκευασία σε κάποιο πιστοποιημένο συσκευαστήριο είναι πάνω από 1 ευρώ το κιλό!!!.
Θα μπορούσε να γίνει προσπάθεια( από τους μελισσοκομικούς φορείς) να υπάρξει μια παρέκκλιση όπως έγινε με τους αρτοποιούς ( που πιέσανε κατάλληλα εκεί που πρέπει)που δεν χρειάζεται να εφαρμόσουν το HACCP σε ημερήσια παραγωγή ψωμιού κάτω από 1000 κιλά. Απαιτείται για πάνω από 1000 κιλά.
Το HACCP έχει πλέον καταργηθεί και αντικαταστάθηκε από ISO 22000( το οποίο είναι πολύ πιο αυστηρό) σε κανόνες και όρους χορήγησης.
Για να μπει στην διαδικασία κάποιος μερακλής!!! παραγωγός –μελισσοκόμος να βγάλει άδεια συσκευαστηρίου και άδεια συσκευασίας χρειάζεται να επενδύσει πάνω από 50 000 ευρώ (κτιριακές βελτιώσεις, μηχανολογικός εξοπλισμός, κλπ) χωρίς να συμπεριλαμβάνεται το εφάπαξ και ετήσιο κόστος πιστοποίησης για το ISO 22000.
Στο τέλος το παραγόμενο προϊόν παύει να είναι πρωτογενές προϊόν άλλα βιομηχανικό(?) προϊόν.
Ο ΜΕΛΙΣΣΟΚΌΜΟΣ ΕΚΠΛΗΡΏΝΕΙ ΤΟ ΌΝΕΙΡΌ ΤΟΥ!!!
Ο μελισσοκόμος παύει πλέον να είναι παραγωγός και είναι μεταποιητής βιοτέχνης ή βιομήχανος .
Από το καθεστώς του παραγωγού ( βλέπε ασφάλεια ΟΓΑ) μεταπίπτει στην κατηγορία του συσκευαστή- μεταποιητή βλέπε ασφάλεια ΟΑΕΕ( πρώην ΤΕΒΕ) .
Και μην μου πει κανείς ότι δεν χρειάζεται γιατί θα μπει στον πειρασμό, για να μειώσει το λειτουργικό κόστος των εγκαταστάσεων του θα επιδιώξει να κάνει κάποιες ποσότητες φασόν για άλλους μελισσοκόμους, άρα θα πρέπει να κόψει τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών για να δικαιολογήσει την βεβαίωση ότι συσκεύασε την συγκεκριμένη ποσότητα μελιού για τον Χ μελισσοκόμο, τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών με ασφάλεια ΟΓΑ γίνεται? ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ!!!
Και εις ανώτερα….
ΥΓ.: Ο σχολιασμός αναφέρεται στην ύπαρξη του συγκεκριμένου νομοθετικού πλαισίου και όχι στην ανακοίνωση του καθηγητού Μελισσοκομίας Ανδρέα Θρασυβούλου, τον οποίο ευχαριστώ για την προβολή του θέματος.
5 σχόλια:
Άνθιμε εδώ και ένα χρόνο το είπα σε Γεν.Συνέλευση που έκανε ο σύλλογός μας.Μακάρι το κόστος να είναι μόνο τόσα χρήματα αλλά δυστυχώς είναι πολύ περισσότερα.Αν ο χώρος δεν είναι ιδιόκτητος και τον πληρώνεις ΄πρόσθεσε και αυτό.Τί περιμέναμε δλδ αφού σε κάποιους φορείς το προεδρείο τους αποτελείται από μεγάλους στον χώρο τυποποιητές και όπως όλοι ξέρουμε αγοράζουν το μέλι στις τιμές που γράφεις και το πουλούν τουλάχιστον 4 φορές επάνω;;;.Ας υποθέσουμε οτι έκανε κάποιος ιδιώτης ένα τυποποιητήριο με τις προδιαγραφές που ορίζει ο νόμος,εγώ σαν παραγωγός θα κοιτάξω να το πουλήσω έτσι για να μην επιβαρυνθώ το κόστος συσκευασίας και τότε θα αρχίσει το μεγάλο κυνηγητό από αυτόν που έχει άδεια συσκευαστηρίου και με το δίκιο του αφού έχει πληρώσει του κόσμου τα λεφτά για να το εξοπλήσει και όχι μόνο.Έχω την εντύπωση οτι πρέπει η ΟΜΣΕ να πάρει θέση για το καλό των μελισσοκόμων.Τώρα θα μου πείς "πιάσ΄τ΄αυγό και κούρευτο"
Καλημερα σε ολους,............ΤΙ ΝΑ ΠΕΙΣ??????
"Είναι διαφορετικό όμως αυτό και διαφορετικό να γίνεται πλήρη αποκοπή του μελισσοκόμου των 100,200,500,800,1000,1500κιλών από την δυνατότητα να πουλήσει τις μικροποσότητες του στον απλό καταναλωτή που τον γνωρίζει παραδοσιακά εδώ και δεκαετίες, και να μπορέσει να ζήσει αξιοπρεπώς στην σημερινή εποχή".
O μελισσοκόμος που περιγράφετε δεν οφείλει να τηρεί τις διατάξεις των νόμων που αναφέρετε, αλλά ελεύθερα μπορεί να διαθέτει το όποιο (σε κιλά) μέλι του στους πελάτες που παραδοσιακά (όπως αναφέρετε) γνωρίζει. Φυσικά και μπορεί και οφείλει κατ' εμένα, να τοποθετεί και την ετικέτα του.
Αυτό που δεν μπορεί να κάνει είναι να τοποθετεί το προϊόν του σε ράφι για λιανική πώληση.
Aνθιμε
Αλλα τα συμφέροντα τών επαγγελματιών,καί άλλα τών ερασιτεχνών μελισσοκόμων.Καί οι δύο ομάδες έχουμε βάλει τόν λύκο να φυλάει τά πρόβατα(τόν πρόεδρο τυποποιητή)καί φυσικά ή μού πουλάς τό μέλι σου στήν τιμή πού θέλω,ή νά τό φάς μόνος σου,αυτό θά ακούσεις από τόν τυποποιητή.Πάνω στήν ασυνενοησία τού μελισσοκομικού κόσμου αυτοί χαίρονται.Πιστεύω ότι, άν δημιουργηθούν ομάδες ιδιωτών επαγγελματιών μελισσοκόμων γιά τήν αγορά συσκευαστηρίων(που νά εξυπηρετούν καί μικρότερους μέ αμοιβή),θά εξαφανιστούν οι μεσάζοντες αγοραστές-τυποποιητές.
Στόχος χρειάζεται καί αγώνας,έως ότου καταλάβουν οι υπεύθυνοι ότι τό μέλι(η ντομάτα,τό σταφύλι, τό ροδάκινο κλπ)δέν μπορεί νά τό αγοράζουν 3 καί νά τό πουλάνε 12 καθισμένοι σέ μία καρέκλα,χωρίς νά ντρέπονται γιά αυτήν τους τήν αισχροκέρδεια.
Η ασυνενοησία και η απάθεια μάς ταλαιπωρεί,καί θά μάς ταλαιπωρεί έως ότου μάθουμε νά συνενοούμεθα γιά τήν προάσπιση τών συμφερόντων μας.
Οτι να'ναι..
fotovoltaika prosfora
Δημοσίευση σχολίου