Μελισσοκομικός Σύλλογος Νομού Πέλλας - Ο Μέγας Αλέξανδρος-ΠΕΝΤΑΠΛΑΤΑΝΟΣ ΤΘ 377,58100,ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ ΠΕΛΛΑΣ-Τηλ:6937275481 Πρόεδρος Κοντόπουλος Αλέξανδρος, 6977 027612 Γιαλαμπούκης Γιώργος- Επίτιμος Πρόεδρος E-mail: beeclubpellas@yahoo.gr,beeclubpellas@gmail.com - BEE CLUB PELLAS-THE GREAT ALEXANDER-YΙANNITSA PELLAS, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-MACEDONIA- HELLAS-GREECE,- Ωράριο λειτουργίας (ΔΕΥΤΕΡΑ+ΤΕΤΑΡΤΗ 18.00μμ-20.00μμ)


Δε φτάνει ο ήλιος μονάχα, η γη σοδειά να δώσει, χρειάζονται κι άλλα πολλά, και προπαντός η γνώση… (Κωστής Παλαμάς)

Έλληνες, ο πραγματικός Έλληνας ηγέτης θα βρεθεί. Το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να βρεθεί ο πραγματικός Έλληνας ΠΟΛΙΤΗΣ!"

"Προδότης δεν είναι μόνο αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς, αλλά είναι και εκείνος που ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώση του δεν προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων πάνω στους οποίους άρχει..." - Θουκυδίδης (460-398 π.Χ.)

Λένε ότι οι πραγματικοί φίλοι μπορεί να περάσουν μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς να μιλήσουν ή να ειδωθούν, χωρίς ποτέ να τεθεί σε αμφιβολία η φιλία τους. Όταν βλέπονται, ενημερώνονται σαν να είχαν μιλήσει την προηγούμενη ημέρα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος που πέρασε ή πόσο μακρυά ήταν!

“Γίνε εσύ η αλλαγή, αν θες να αλλάξεις τον κόσμο” Μ.Γκάντι

etm-mthoney-720p από cosmosdocumentaries



Μακεδονία ~ Ένας πολιτισμός αποκαλύπτεται ~ bbc... από KRASODAD





Καιρός ...απο το toukairou.com

ΤΟ BLOG ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕ MOZILLA FIREFOX- YOU CAN SEE BETTER THIS BLOG WITH MOZILLA FIREFOX


Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΊ

'’ Ο μελισσοκόμος ο οποίος παράγει μέλι και το διαθέτει χονδρικώς, δεν είναι υποχρεωμένος να έχει συσκευαστήριο και άδεια συσκευασίας. Αρκεί να είναι καθαροί οι χώροι και να τηρούνται κάποιοι κανόνες καθαριότητας και ασφάλειας του προϊόντος.

Ο μελισσοκόμος ο οποίος συσκευάζει μέλι με ετικέτα θα πρέπει να έχει άδεια λειτουργίας συσκευαστηρίου μελιού την οποία παίρνει από τον Δήμο της περιοχής του εφόσον τηρεί τις προϋποθέσεις.

Τις βασικές προϋποθέσεις ελέγχει η υγειονομική υπηρεσία της Νομαρχίας.

Σύμφωνα με την οδηγία 93/43 ΕΟΚ ‘’ για την υγιεινή των τροφίμων’’ και τις μετέπειτα τροποποιήσεις της , με τους κανονισμούς 178/2002/ΕΟΚ και 852/2004/ΕΟΚ κάθε επιχείρηση της τροφικής αλυσίδας που δραστηριοποιείται στην επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει το HACCP.

Η οδηγία και οι κανονισμοί αυτοί αφορούν και την μελισσοκομία.

Σκοπός του HACCP είναι η εξασφάλιση της ασφάλειας και της υγιεινής των τροφίμων μέσω συνεχούς ανάλυσης, παρακολούθησης και ελέγχου όλων των λειτουργιών κατά τα στάδια παρασκευής, μεταποίησης, παραγωγής, συσκευασίας αποθήκευσης, μεταφοράς, διανομής, διακίνησης, προσφοράς προς πώληση και διάθεση του τροφίμου.

Η εφαρμογή του HACCP αποτελεί νομική απαίτηση για εφαρμογή από όλες τις επιχειρήσεις τροφίμων, δημόσιες ή ιδιωτικές, είτε κερδοσκοπικού είτε μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, όπως βιομηχανίες, εταιρίες εμπορίας τροφίμων, σημεία διάθεσης τροφίμων όπως καταστήματα, εστιατόρια, καντίνες, κλπ.

και είναι υποχρεωτική απαίτηση για εφαρμογή και στην πρωτογενή παραγωγή τροφίμων όπως είναι η μελισσοκομία.

Συνεπώς ο συγκεκριμένος τυποποιητής ορθά σας είπε(μετά από ερώτημα μελισσοκόμου) ότι απαιτείται συσκευασία του προϊόντος σας σε κάποιο πιστοποιημένο συσκευαστήριο.

Στο βάζο θα βάλλετε την δικιά σας ετικέτα και στοιχεία και θα αναφέρεστε επίσης στο συγκεκριμένο συσκευαστήριο.

Ο συσκευαστής φέρει εξολοκλήρου την ευθύνη για την ποιότητα του δικού σας προϊόντος που συσκευάζει και είναι εύλογο να σας ζητήσει πριν το συσκευάσει να γίνει ανάλυση στο μέλι ώστε να διασφαλιστούν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του προϊόντος.

Η σχετική νομοθεσία υπάρχει από το έτος 2004 αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει εφαρμοστεί στην πλήρη της έκταση.’’

Απόσπασμα από το περιοδικό ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΕΠΙΘΕΏΡΗΣΗ –ΕΤΟΣ 24- ΤΕΥΧΟΣ 5. ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ-ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2010σελ. 357 (απάντηση του καθηγητού Μελισσοκομίας Ανδρέα Θρασυβούλου σε ερώτημα αναγνώστη-μελισσοκόμου).

Σχολιασμός Σιγκούδη Άνθιμου, Γεωπόνος- Μελισσοκόμος,Γενικός Γραμματέας Μελισσοκομικού Συλλόγου Ν.Πέλλας:

Συμφωνώ απολύτως με την παραδοχή ότι στους χώρους όπου συσκευάζεται το μέλι (είτε σε δοχεία 20,30,50,200 κιλών, είτε σε συσκευασία ½, 1 κιλού) πρέπει να τηρούνται κανόνες απόλυτης καθαριότητας και ασφάλειας του προϊόντος.

Είναι διαφορετικό όμως αυτό και διαφορετικό να γίνεται πλήρη αποκοπή του μελισσοκόμου των 100,200,500,800,1000,1500κιλών από την δυνατότητα να πουλήσει τις μικροποσότητες του στον απλό καταναλωτή που τον γνωρίζει παραδοσιακά εδώ και δεκαετίες, και να μπορέσει να ζήσει αξιοπρεπώς στην σημερινή εποχή.

Εάν εφαρμοστεί στην πλήρη της έκταση η σχετική νομοθεσία θα σημάνει την μεγάλη αν όχι πλήρη αποκοπή της δυνατότητας πώλησης με τον παραδοσιακό τρόπο της πλειονότητας του μελιού και όχι μόνο( βασιλικό πολτό, γύρη, κλπ), μια και θα είναι παράνομος!!.

Θα αναγκαστεί μετά να πουλήσει το μέλι του, χονδρικώς ,στις εξευτελιστικές τιμές των 2,80-3,20 ευρώ το κιλό στους γνωστούς τυποποιητές –συσκευαστές του χώρου.

Μήπως ο σκοπός είναι αυτός?

Το ενδεικτικό κόστος για συσκευασία σε κάποιο πιστοποιημένο συσκευαστήριο είναι πάνω από 1 ευρώ το κιλό!!!.

Θα μπορούσε να γίνει προσπάθεια( από τους μελισσοκομικούς φορείς) να υπάρξει μια παρέκκλιση όπως έγινε με τους αρτοποιούς ( που πιέσανε κατάλληλα εκεί που πρέπει)που δεν χρειάζεται να εφαρμόσουν το HACCP σε ημερήσια παραγωγή ψωμιού κάτω από 1000 κιλά. Απαιτείται για πάνω από 1000 κιλά.

Το HACCP έχει πλέον καταργηθεί και αντικαταστάθηκε από ISO 22000( το οποίο είναι πολύ πιο αυστηρό) σε κανόνες και όρους χορήγησης.

Για να μπει στην διαδικασία κάποιος μερακλής!!! παραγωγός –μελισσοκόμος να βγάλει άδεια συσκευαστηρίου και άδεια συσκευασίας χρειάζεται να επενδύσει πάνω από 50 000 ευρώ (κτιριακές βελτιώσεις, μηχανολογικός εξοπλισμός, κλπ) χωρίς να συμπεριλαμβάνεται το εφάπαξ και ετήσιο κόστος πιστοποίησης για το ISO 22000.

Στο τέλος το παραγόμενο προϊόν παύει να είναι πρωτογενές προϊόν άλλα βιομηχανικό προϊόν.

Ο ΜΕΛΙΣΣΟΚΌΜΟΣ ΕΚΠΛΗΡΏΝΕΙ ΤΟ ΌΝΕΙΡΌ ΤΟΥ!!!

Ο μελισσοκόμος παύει πλέον να είναι παραγωγός και είναι μεταποιητής βιοτέχνης ή βιομήχανος .

Από το καθεστώς του παραγωγού ( βλέπε ασφάλεια ΟΓΑ) μεταπίπτει στην κατηγορία του συσκευαστή- μεταποιητή βλέπε ασφάλεια ΟΑΕΕ( πρώην ΤΕΒΕ) .

Και μην μου πει κανείς ότι δεν χρειάζεται γιατί θα μπει στον πειρασμό, για να μειώσει το λειτουργικό κόστος των εγκαταστάσεων του θα επιδιώξει να κάνει κάποιες ποσότητες φασόν για άλλους μελισσοκόμους, άρα θα πρέπει να κόψει τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών για να δικαιολογήσει την βεβαίωση ότι συσκεύασε την συγκεκριμένη ποσότητα μελιού για τον χ μελισσοκόμο, τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών με ασφάλεια ΟΓΑ γίνεται? ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ!!!

Και εις ανώτερα….

ΥΓ.: Ο σχολιασμός αναφέρεται στην ύπαρξη του συγκεκριμένου νομοθετικού πλαισίου και όχι στην ανακοίνωση του καθηγητού Μελισσοκομίας Ανδρέα Θρασυβούλου, τον οποίο ευχαριστώ για την προβολή του θέματος.

Συνεχίζεται...........

6 σχόλια:

George είπε...

Τα video που βάζεις αριστερά όταν η ανάλυση είναι μικρή (1024Χ768)μπαίνουν στο κείμενο και δεν διαβάζεται.

IxNiLaTiS είπε...

Νομίζω οτι η παραπάνω απαίτηση ισχύει στην περίπτωση που "βάζεις" το μέλι σου στα ράφια καταστημάτων πχ Supermarkets, φούρνους, μπακάλικα κλπ. και όχι στην περίπτωση που το πουλάς χέρι - χέρι.

Από την άλλη καλό είναι να γίνονται κάποιοι έλεγχοι πρίν την τυποποίηση για να ξέρει ο καταναλωτής ότι τρώει μέλι και όχι βυτιόμελο με ασουντόλ και μαυρίκ.

Αν τα πράγματα σφίξουν, τότε μάλλον θα αναβιώσουν οι συνεταιρισμοί, αφού οι μελισσοκόμοι θα κάνουν την τυποποίηση σε αυτούς. Ίσως έτσι να είναι καλύτερα! Ίσως με αυτόν τον τρόπο να αναγκαστούμε να συνεταιριστούμε και να σοβαρευτούμε.

Θεοδόσης Κατσαρός είπε...

Εδώ Άνθιμε έχει μεγάλο λάκο η φάβα. Ξανά πέστα δυνατά γιατί κανένας δεν το κατάλαβε τι πάει να στηθεί. Και αν περάσει? Τότε θα το παίρνει ο τυποποιητής όχι 2,8 αλλά 1,20

Markianos Koutroulis είπε...

Η ιδέα μου είναι:Μήπως πρέπει νά δώσουμε στό μέλι τήν αξία πού πρέπει,σεβόμενοι κατά την τυποποίηση τήν ποιότητα,άρωμα,μοναδικότητα κάθε περιοχής?Δηλαδη,στο Χ συσκευαστηριο να πηγαινει τό μέλι του ο παραγωγός,να υπάρχειέφορος,να φεύγει δείγμα μελιού με κούριερ για το κοντινότερο κρατικό εργαστήριο ελέγχου(μέ εξοδα παραγωγού),να έρχεται η απάντηση από το εργαστήριο με FAX ή Email αυθημερόν,νά σφραγιζεται από τον έφορο,να εισπράτονται οι ανάλογοι φόροι,να τοποθετήται ταινία ασφαλείας(όπως τσιγάρα,ποτά,κ.λ.π.)να παίρνει ο παραγωγός το προϊόν του και να το διαθέτει όπου θέλει και σέ αξιοπρεπή τιμή,χωρίς μεσάζοντες?Πιστεύω ότι άν θέλουμε νά πάμε πρός αυτήν την κατεύθυνση,τα νομικά καί εφοριακά εφ'όσον είναι δίκαια,μπορούν νά διευθετηθούν.

Βασίλειος Αλιχός είπε...

Πολύ καλό θέμα θίγεις Άνθιμε, το διάβασα και εγώ και με προβλημάτισε ιδιαίτερα το συγκεκριμένο άρθρο. Γιατί? Γιατί γίνετε άλλη μια προσπάθεια απο μεριάς του κράτους να θιγούν τα συμφέροντα των μελισσοκόμων προ όφελος των μεγάλων καρτέλ μελιού. Δεν διαφωνώ να γινεί κάτι ως προς την υγιεινή και την ποιότητα, διαφώνω με τον τρόπο που πάει να περάσει κάτι τέτοιο. Που είναι το κράτος στην προκειμένη περίπτωση να δώσει κίνητρα στους μελισσοκόμους ωστε να έιναι και αυτοί βιώσιμοι ? Επιδοτήσεις του τύπου 5.000-7.000 ευρώ ωστε να κατασκευαστούν συσκευαστήρια απο τον κάθε μελισσοκόμο για να είναι ανταγωνιστικός και να μπορεί να ανταπεξέλθει στις σύχρονες απαίτησεις των καιρών. Η μελισσοκομία είναι μία πολύ μεγάλη βιομηχανία στην Ελλάδα και παρόλα αυτά δεν υπάρχει κανένα κίνητρο για αυτήν. Το θέμα αυτό θα το θίξω και εγώ έντονα στο blog αλλά δεν αρκεί αυτό πιστεύω οτι πρέπει να μαζευτούμε κάποια στιγμή όλοι και να οργανωθούμε ανάλογα όπως έγινε και στις 2 Αυγούστου. Υπάρχουν πολλά θέματα τα οποία εκκρεμούν και δεν υπάρχει η ανάλογη προβολή.

Unknown είπε...

Ελπιζω να πανε ολα καλα..

φωτοβολταικα τιμες