Μελισσοκομικός Σύλλογος Νομού Πέλλας - Ο Μέγας Αλέξανδρος-ΠΕΝΤΑΠΛΑΤΑΝΟΣ ΤΘ 377,58100,ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ ΠΕΛΛΑΣ-Τηλ:6937275481 Πρόεδρος Κοντόπουλος Αλέξανδρος, 6977 027612 Γιαλαμπούκης Γιώργος- Επίτιμος Πρόεδρος E-mail: beeclubpellas@yahoo.gr,beeclubpellas@gmail.com - BEE CLUB PELLAS-THE GREAT ALEXANDER-YΙANNITSA PELLAS, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-MACEDONIA- HELLAS-GREECE,- Ωράριο λειτουργίας (ΔΕΥΤΕΡΑ+ΤΕΤΑΡΤΗ 18.00μμ-20.00μμ)


Δε φτάνει ο ήλιος μονάχα, η γη σοδειά να δώσει, χρειάζονται κι άλλα πολλά, και προπαντός η γνώση… (Κωστής Παλαμάς)

Έλληνες, ο πραγματικός Έλληνας ηγέτης θα βρεθεί. Το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να βρεθεί ο πραγματικός Έλληνας ΠΟΛΙΤΗΣ!"

"Προδότης δεν είναι μόνο αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς, αλλά είναι και εκείνος που ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώση του δεν προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων πάνω στους οποίους άρχει..." - Θουκυδίδης (460-398 π.Χ.)

Λένε ότι οι πραγματικοί φίλοι μπορεί να περάσουν μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς να μιλήσουν ή να ειδωθούν, χωρίς ποτέ να τεθεί σε αμφιβολία η φιλία τους. Όταν βλέπονται, ενημερώνονται σαν να είχαν μιλήσει την προηγούμενη ημέρα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος που πέρασε ή πόσο μακρυά ήταν!

“Γίνε εσύ η αλλαγή, αν θες να αλλάξεις τον κόσμο” Μ.Γκάντι

etm-mthoney-720p από cosmosdocumentaries



Μακεδονία ~ Ένας πολιτισμός αποκαλύπτεται ~ bbc... από KRASODAD





Καιρός ...απο το toukairou.com

ΤΟ BLOG ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕ MOZILLA FIREFOX- YOU CAN SEE BETTER THIS BLOG WITH MOZILLA FIREFOX


Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΊ

'’ Ο μελισσοκόμος ο οποίος παράγει μέλι και το διαθέτει χονδρικώς, δεν είναι υποχρεωμένος να έχει συσκευαστήριο και άδεια συσκευασίας. Αρκεί να είναι καθαροί οι χώροι και να τηρούνται κάποιοι κανόνες καθαριότητας και ασφάλειας του προϊόντος.

Ο μελισσοκόμος ο οποίος συσκευάζει μέλι με ετικέτα θα πρέπει να έχει άδεια λειτουργίας συσκευαστηρίου μελιού την οποία παίρνει από τον Δήμο της περιοχής του εφόσον τηρεί τις προϋποθέσεις.

Τις βασικές προϋποθέσεις ελέγχει η υγειονομική υπηρεσία της Νομαρχίας.

Σύμφωνα με την οδηγία 93/43 ΕΟΚ ‘’ για την υγιεινή των τροφίμων’’ και τις μετέπειτα τροποποιήσεις της , με τους κανονισμούς 178/2002/ΕΟΚ και 852/2004/ΕΟΚ κάθε επιχείρηση της τροφικής αλυσίδας που δραστηριοποιείται στην επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει το HACCP.

Η οδηγία και οι κανονισμοί αυτοί αφορούν και την μελισσοκομία.

Σκοπός του HACCP είναι η εξασφάλιση της ασφάλειας και της υγιεινής των τροφίμων μέσω συνεχούς ανάλυσης, παρακολούθησης και ελέγχου όλων των λειτουργιών κατά τα στάδια παρασκευής, μεταποίησης, παραγωγής, συσκευασίας αποθήκευσης, μεταφοράς, διανομής, διακίνησης, προσφοράς προς πώληση και διάθεση του τροφίμου.

Η εφαρμογή του HACCP αποτελεί νομική απαίτηση για εφαρμογή από όλες τις επιχειρήσεις τροφίμων, δημόσιες ή ιδιωτικές, είτε κερδοσκοπικού είτε μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, όπως βιομηχανίες, εταιρίες εμπορίας τροφίμων, σημεία διάθεσης τροφίμων όπως καταστήματα, εστιατόρια, καντίνες, κλπ.

και είναι υποχρεωτική απαίτηση για εφαρμογή και στην πρωτογενή παραγωγή τροφίμων όπως είναι η μελισσοκομία.

Συνεπώς ο συγκεκριμένος τυποποιητής ορθά σας είπε(μετά από ερώτημα μελισσοκόμου) ότι απαιτείται συσκευασία του προϊόντος σας σε κάποιο πιστοποιημένο συσκευαστήριο.

Στο βάζο θα βάλλετε την δικιά σας ετικέτα και στοιχεία και θα αναφέρεστε επίσης στο συγκεκριμένο συσκευαστήριο.

Ο συσκευαστής φέρει εξολοκλήρου την ευθύνη για την ποιότητα του δικού σας προϊόντος που συσκευάζει και είναι εύλογο να σας ζητήσει πριν το συσκευάσει να γίνει ανάλυση στο μέλι ώστε να διασφαλιστούν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του προϊόντος.

Η σχετική νομοθεσία υπάρχει από το έτος 2004 αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει εφαρμοστεί στην πλήρη της έκταση.’’

Απόσπασμα από το περιοδικό ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΕΠΙΘΕΏΡΗΣΗ –ΕΤΟΣ 24- ΤΕΥΧΟΣ 5. ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ-ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2010σελ. 357 (απάντηση του καθηγητού Μελισσοκομίας Ανδρέα Θρασυβούλου σε ερώτημα αναγνώστη-μελισσοκόμου).

Σχολιασμός Σιγκούδη Άνθιμου, Γεωπόνος- Μελισσοκόμος,Γενικός Γραμματέας Μελισσοκομικού Συλλόγου Ν.Πέλλας:

Συμφωνώ απολύτως με την παραδοχή ότι στους χώρους όπου συσκευάζεται το μέλι (είτε σε δοχεία 20,30,50,200 κιλών, είτε σε συσκευασία ½, 1 κιλού) πρέπει να τηρούνται κανόνες απόλυτης καθαριότητας και ασφάλειας του προϊόντος.

Είναι διαφορετικό όμως αυτό και διαφορετικό να γίνεται πλήρη αποκοπή του μελισσοκόμου των 100,200,500,800,1000,1500κιλών από την δυνατότητα να πουλήσει τις μικροποσότητες του στον απλό καταναλωτή που τον γνωρίζει παραδοσιακά εδώ και δεκαετίες, και να μπορέσει να ζήσει αξιοπρεπώς στην σημερινή εποχή.

Εάν εφαρμοστεί στην πλήρη της έκταση η σχετική νομοθεσία θα σημάνει την μεγάλη αν όχι πλήρη αποκοπή της δυνατότητας πώλησης με τον παραδοσιακό τρόπο της πλειονότητας του μελιού και όχι μόνο( βασιλικό πολτό, γύρη, κλπ), μια και θα είναι παράνομος!!.

Θα αναγκαστεί μετά να πουλήσει το μέλι του, χονδρικώς ,στις εξευτελιστικές τιμές των 2,80-3,20 ευρώ το κιλό στους γνωστούς τυποποιητές –συσκευαστές του χώρου.

Μήπως ο σκοπός είναι αυτός?

Το ενδεικτικό κόστος για συσκευασία σε κάποιο πιστοποιημένο συσκευαστήριο είναι πάνω από 1 ευρώ το κιλό!!!.

Θα μπορούσε να γίνει προσπάθεια( από τους μελισσοκομικούς φορείς) να υπάρξει μια παρέκκλιση όπως έγινε με τους αρτοποιούς ( που πιέσανε κατάλληλα εκεί που πρέπει)που δεν χρειάζεται να εφαρμόσουν το HACCP σε ημερήσια παραγωγή ψωμιού κάτω από 1000 κιλά. Απαιτείται για πάνω από 1000 κιλά.

Το HACCP έχει πλέον καταργηθεί και αντικαταστάθηκε από ISO 22000( το οποίο είναι πολύ πιο αυστηρό) σε κανόνες και όρους χορήγησης.

Για να μπει στην διαδικασία κάποιος μερακλής!!! παραγωγός –μελισσοκόμος να βγάλει άδεια συσκευαστηρίου και άδεια συσκευασίας χρειάζεται να επενδύσει πάνω από 50 000 ευρώ (κτιριακές βελτιώσεις, μηχανολογικός εξοπλισμός, κλπ) χωρίς να συμπεριλαμβάνεται το εφάπαξ και ετήσιο κόστος πιστοποίησης για το ISO 22000.

Στο τέλος το παραγόμενο προϊόν παύει να είναι πρωτογενές προϊόν άλλα βιομηχανικό προϊόν.

Ο ΜΕΛΙΣΣΟΚΌΜΟΣ ΕΚΠΛΗΡΏΝΕΙ ΤΟ ΌΝΕΙΡΌ ΤΟΥ!!!

Ο μελισσοκόμος παύει πλέον να είναι παραγωγός και είναι μεταποιητής βιοτέχνης ή βιομήχανος .

Από το καθεστώς του παραγωγού ( βλέπε ασφάλεια ΟΓΑ) μεταπίπτει στην κατηγορία του συσκευαστή- μεταποιητή βλέπε ασφάλεια ΟΑΕΕ( πρώην ΤΕΒΕ) .

Και μην μου πει κανείς ότι δεν χρειάζεται γιατί θα μπει στον πειρασμό, για να μειώσει το λειτουργικό κόστος των εγκαταστάσεων του θα επιδιώξει να κάνει κάποιες ποσότητες φασόν για άλλους μελισσοκόμους, άρα θα πρέπει να κόψει τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών για να δικαιολογήσει την βεβαίωση ότι συσκεύασε την συγκεκριμένη ποσότητα μελιού για τον χ μελισσοκόμο, τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών με ασφάλεια ΟΓΑ γίνεται? ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ!!!

Και εις ανώτερα….

ΥΓ.: Ο σχολιασμός αναφέρεται στην ύπαρξη του συγκεκριμένου νομοθετικού πλαισίου και όχι στην ανακοίνωση του καθηγητού Μελισσοκομίας Ανδρέα Θρασυβούλου, τον οποίο ευχαριστώ για την προβολή του θέματος.

Συνεχίζεται...........

Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Ανεξάντλητη πηγή αρχαιολογικών θησαυρών η Πέλλα

Νέα ευρήματα στο Αρχοντικό

Πλούσια ταφή πολεμιστή, που χρονολογείται στα μέσα του 6ου αιώνα π.Χ.
Πλούσια ταφή πολεμιστή, που χρονολογείται στα μέσα του 6ου αιώνα π.Χ. (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Θεσσαλονίκη
Τριάντα επτά αρχαίοι τάφοι, πλούσια κτερισμένοι με χρυσά, σιδερένια, γυάλινα και πήλινα αντικείμενα, ήρθαν στο φως κατά τη διάρκεια της φετινής ανασκαφικής έρευνας στο Αρχοντικό Πέλλας.

Η σωστική ανασκαφή στο Δυτικό Νεκροταφείο, που τελείται υπό τη διεύθυνση των αρχαιολόγων της ΙΖ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Αναστασίας και Παύλου Χρυσοστόμου, κατέδειξε για ακόμα μία χρονιά τον αρχαιολογικό πλούτο της περιοχής. Οι τάφοι που εντοπίστηκαν χρονολογούνται από την ύστερη εποχή του σιδήρου ώς τα πρώιμα ελληνιστικά χρόνια (περίπου 650-280 π.Χ.).

Από τις ανδρικές ταφές, ξεχωρίζει πλούσια ταφή πολεμιστή (ανήκει στην τρίτη κατηγορία των πολεμιστών), που χρονολογείται στα μέσα του 6ου αιώνα π.Χ. Ο νεκρός ήταν κτερισμένος με χάλκινο κράνος, διακοσμημένο με χρυσές ταινίες γύρω από το άνοιγμα του προσώπου, σιδερένια όπλα, χρυσό δακτυλίδι, χρυσό επιστόμιο και χρυσό χειρόκτιο (γάντι), χρυσά ελάσματα για την επένδυση των υποδημάτων και χρυσές ταινίες για το στόλισμα του νεκρικού ενδύματος.

Επίσης, στον τάφο εντοπίστηκαν σιδερένιες περόνες, η μία από τις οποίες έχει χρυσή επένδυση στην κεφαλή, σιδερένια ομοιώματα δίτροχης αγροτικής άμαξας, χάλκινα αγγεία (δύο λέβητες και δώδεκα φιάλες), πήλινο κορινθιακό εξάλειπτρο και οκτώ πήλινα πλαστικά αγγεία (ένα σε σχήμα κεφαλής κριαριού, τέσσερα όρθιων κορών, δύο καθιστού Άδη και ένα μεγάλου όρθιου δαίμονα).

Από τις γυναικείες ταφές ξεχωρίζει η καύση κοριτσιού σε πήλινη σταμνοειδή πυξίδα (είδος αγγείου), κτερισμένη με χρυσά, αργυρά και σιδερένια κοσμήματα, χρυσό επιστόμιο και γυάλινο μυροδοχείο.

Στα κτερίσματα των τάφων συγκαταλέγονται, επίσης, χάλκινα επίχρυσα στεφάνια μυρτιάς, μεταλλικά κοσμήματα, χάλκινα νομίσματα και χάλκινα, πήλινα, φαγεντιανά και γυάλινα αγγεία.

Από το 2000 μέχρι σήμερα στο Δυτικό Νεκροταφείο του Αρχοντικού Πέλλας έχουν ερευνηθεί συνολικά 1.004 ταφές. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι έχει ανασκαφεί μόλις το 5% της συνολικής του έκτασης! Από το μέγεθος του οικισμού με τα εκτεταμένα νεκροταφεία και τον πλούτο των κτερισμάτων πιστοποιείται η σημασία της πόλης, που βρίσκεται σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων από την Πέλλα.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

'Το σήμερα είναι ένα δώρο, γι' αυτό αποκαλείται ' Το παρόν.'


Μία πραγματικά όμορφη ιστορία

Θα πάρει μόλις 37 δευτερόλεπτα
να το διαβάσεις και θα αλλάξεις
τον τρόπο σκέψης σου.

Δύο άνδρες, και οι δύο σοβαρά
άρρωστοι, έμεναν στο ίδιο
δωμάτιο ενός νοσοκομείου.

Ο ένας άνδρας αφηνόταν να
σηκωθεί όρθιος στο κρεβάτι του
για μία ώρα κάθε απόγευμα για να
κατέβουνε υγρά από τα πνευμόνια
του.

Το κρεβάτι του βρισκόταν δίπλα
στο μοναδικό παράθυρο του
δωματίου.

Ο άλλος άνδρας έπρεπε να περνάει
όλη την ώρα του ξαπλωμένος.

Οι άνδρες μιλούσαν για ώρες
αδιάκοπα. Μιλούσαν για τις
γυναίκες τους και τις
οικογένειές τους, τα σπίτια
τους, τις δουλειές τους, τη
θητεία τους στο στρατό, πού
πήγαν διακοπές.


Κάθε απόγευμα, όταν ο άνδρας
δίπλα στο παράθυρο μπορούσε να
σηκωθεί, περνούσε την ώρα του
περιγράφοντας στον
«συγκάτοικό» του όλα όσα
μπορούσε να δει έξω από το
παράθυρο.

Ο άνδρας στο άλλο κρεβάτι άρχιζε
να ζει για αυτές τις περιόδους
μίας ώρας όπου μπορούσε να
ανοιχτεί και να ζωογονηθεί ο
δικός του κόσμος από όλη τη
δραστηριότητα και χρώμα από τον
κόσμο εκεί έξω.


Το παράθυρο έβλεπε ένα πάρκο με
μια όμορφη λιμνούλα.
Πάπιες και κύκνοι έπαιζαν στα
νερά ενώ παιδιά αρμένιζαν τα
καραβάκια τους. Ερωτευμένοι
νέοι περπατούσαν χέρι-χέρι
ανάμεσα σε κάθε χρώματος
λουλούδια και μια ωραία θέα του
ορίζοντα της πόλης μπορούσε να
ειδωθεί στο βάθος.


Καθώς ο άνδρας στο παράθυρο
περιέγραφε όλο αυτό με θεσπέσια
λεπτομέρεια, ο άνδρας στο άλλο
μέρος του δωματίου έκλεινε τα
μάτια του και φανταζόταν αυτό το
γραφικό σκηνικό.

Ένα ζεστό απόγευμα, ο άνδρας στο
παράθυρο περιέγραφε μία
παρέλαση που περνούσε.


Αν και ο άλλος άνδρας δεν
μπορούσε να ακούσει τη
φιλαρμονική - μπορούσε να τη δει
στο μάτι του μυαλού του καθώς ο
κύριος δίπλα στο παράθυρο το
απεικόνιζε με παραστατικές
λέξεις.


Μέρες, βδομάδες και μήνες
πέρασαν.

Ένα πρωί, η πρωινή νοσοκόμα ήρθε
να τους φέρει νερά για το μπάνιο
τους μόνο για να δει το άψυχο
σώμα του άνδρα δίπλα στο
παράθυρο, ο οποίος πέθανε
ειρηνικά στον ύπνο του.
Ξαφνιάστηκε και κάλεσε τους
θεράποντες ιατρούς να πάρουν το
νεκρό σώμα.

Όταν θεωρήθηκε πρέπον, ο άλλος
άνδρας ρώτησε αν θα μπορούσε να
μεταφερθεί δίπλα στο παράθυρο. Η
νοσοκόμα ευχαρίστως έκανε την
αλλαγή, και εφ' όσον
σιγουρεύτηκε ότι ο άνδρας
αισθανόταν άνετα, τον άφησε
μόνο.


Σιγά, επώδυνα, στήριξε τον εαυτό
του στον ένα του αγκώνα να δει
για πρώτη φορά του τον έξω κόσμο.
Πάσχισε να γείρει να δει έξω από
το παράθυρο δίπλα στο κρεβάτι.

Αντίκρισε ένα λευκό τοίχο.

Ο άνδρας ρώτησε τη νοσοκόμα τι
θα μπορούσε να ανάγκασε το
συχωρεμένο συγκάτοικό του ο
οποίος περιέγραφε τόσο έξοχα
πράγματα έξω από το παράθυρο.


Η νοσοκόμα αποκρίθηκε πως ο
άνδρας ήταν τυφλός και δεν
μπορούσε να δει ούτε τον τοίχο.

Πρόσθεσε, 'Ίσως ήθελε απλά να
σου δώσει θάρρος.'



Επίλογος:

Υπάρχει πελώρια ευτυχία στο να
κάνεις τους άλλους
ευτυχισμένους, παρά τις δική μας
κατάσταση.

Μοιρασμένη λύπη είναι μισή λύπη,
αλλά η ευτυχία, όταν μοιράζεται,
διπλασιάζεται.


Αν θες να νιώθεις πλούσιος, απλά
μέτρα όλα τα πράγματα που έχεις
τα οποία δεν αγοράζονται με
χρήματα.


'Το σήμερα είναι ένα δώρο,
γι' αυτό αποκαλείται ' Το
παρόν.'

Η προέλευση από αυτό το γράμμα
είναι άγνωστη, αλλά φέρνει καλή
τύχη σε όποιον το διαδίδει.


Μην κρατήσεις αυτό το γράμμα.

Απλά προώθησέ το στους φίλους
στους οποίους θες να ευχηθείς
ευλογία

Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

ΓΙΟΡΤΗ ΜΕΛΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΗΜΑΘΙΑΣ

Που πάτε βρε παιδιά!!!!
Μα στην γιορτή μελιού, που αλλού?

Στα πλαίσια εκδηλώσεων του Δήμου Αλεξάνδρειας , φιλοξενήθηκε ο ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΜΑΘΙΑΣ με συμμετοχή έξι μελισσοκόμων στην 1η ΓΙΟΡΤΉ ΜΕΛΙΟΎ , με πολλή μεγάλη προσέλκυση κόσμου όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες, μακάρι όλοι οι σύλλογοι(πχ Πέλλας.. ) να ακολουθήσουν το παράδειγμα των συλλόγων Θεσσαλονίκης και Ημαθίας.
Μπράβο στους διοργανωτές... και του χρόνου περισσότεροι.
Ο ακούραστος πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ημαθίας Μουρατίδης Σταύρος με την σύζυγό του Σοφία και τον γιό του Σωκράτη(άριστος παίχτης ποντιακής λύρας)









Ο ιθύνων νους στα μελισσοκομικά Σωκράτης με την σύζυγό του
Πολλοί θεοί πλακώσανε σε έναν νομό!!!!


Ο μελισσοκόμος Εσκιόγλου Μίλτος





Ρεπορτάζ!!!: Άνθιμος Σιγκούδης

Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010

ΚΥΨΕΛΗ ΑΡΓΩ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΕΛΙΟΥ

Από τα μελίσσια που διαχείμασαν στην κυψέλη Αργώ τον περασμένο χειμώνα , άφησα δύο μελίσσια, τα οποία πριν γίνουν δεκάρια αφαίρεσα από δύο πλαίσια κλειστό γόνο(για αποσυμφόρηση) και τα μετέφερα σε όροφο στον οποίο παρέμβαλα βασιλικό διάφραγμα.
Συνολικά μετέφερα 4 πλαίσια την πρώτη φορά και περίπου 1 μήνα μετά άλλα 4 πλαίσια, συνολικά: 8 πλαίσια.
Το αποτέλεσμα: 8 πλαίσια πλήρως σφραγισμένα με μέλι και δύο φύλλα πλήρως χτισμένα( στον όροφο).
Στα δύο μελίσσια, έβαζα στην θέση των πλαισίων με κλειστό γόνο, άκτιστα φύλλα συνολικά 8 πλαίσια, τα οποία τα χτίσανε και τα γεμίσανε και με μέλι.
Στον όροφο, από ότι καταλάβατε κυκλοφορούσαν οι εργάτριες και των δύο κυψελών, χωρίς κανένα πρόβλημα.
το κλασικό πρόβλημα με την μεγάλη απόσταση μεταξύ πλαισίων και πάνω ορόφου.
βγάζοντας το κάθετο χώρισμα που χωρίζει τα 5 πλαίσια από τα άλλα 5 πλαίσια χαλαρώνουν τα πλαίσια μεταξύ τους και παρατηρείται το παραπάνω στα δεξιά και αριστερά


Στο 1ο μελίσσι το 9 και 10 πλαίσιο με ικανοποιητικά μέλια


το 7 και 8 πλαίσιο με καλούς γόνους για την εποχή(10 Σεπεμβρίου)
Στο 2ο μελίσσι το 1 και 2 πλαίσιο με καλά μέλια
το 3 και 4 πλαίσιο με καλά μέλια και γόνο.

Συμπέρασμα: για στατικά μελισσοκομεία η κυψέλη Αργώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και κατά την διάρκεια της Άνοιξης-Καλοκαίρι με εκπληκτικά αποτελέσματα.
Με το μισό πάτωμα η πρώτη δοκιμή πήγε αρκετά καλά(στο συγκεκριμένο μελίσσι, έγινε Ντεμαρί και βγήκαν δύο νέα μελίσσια, εάν δεν γινόταν αυτό είχα σκοπό να βάλω τουλάχιστον δυο μισά πατώματα, δεν πειράζει του χρόνου να είμαστε γεροί..)
επίσης η κυψέλη τύπου Νταντάντ έστω και αργά(δεν είχα φύλλα Νταντάντ και αναγκάστηκα και έκανα συγκόλληση) πήγε καλά, για αρχή.

Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

Τα έργα διαμόρφωσης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας


Υπό έγκριση ο εξοπλισμός
Τα έργα διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου του Αρχαιολογικού Μουσείου Πέλλας θα ξεκινήσουν σύντομα, ανέφερε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης εγκαινίων του Μουσείου.

Όπως επισήμανε ο κ.Γερουλάνος, το υπουργείο ενέταξε το έργο, προϋπολογισμού 1,6 εκατομμυρίων ευρώ, στο ΕΣΠΑ.

Οι νέες κτιριακές εγκαταστάσεις του Αρχαιολογικού Μουσείου Πέλλας καταλαμβάνουν χώρο 6.000 τετραγωνικών μέτρων και είναι επισκέψιμες από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Με την εκτεταμένη δενδροφύτευση το μουσείο θα καταστεί σημείο αναφοράς για το τοπίο της περιοχής, όπως ακριβώς λειτουργούσε το ανάκτορο στην αρχαιότητα, επισήμανε ο κ.Γερουλάνος.

Παράλληλα, ανέφερε, είναι υπό έγκριση από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το έργο για τον εξοπλισμό και την ολοκλήρωση της έκθεσης του Μουσείου, προϋπολογισμού ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Τέλος, ο υπουργός σημείωσε ότι προβλέπεται η αποθήκευση των ευρημάτων σε κατάλληλες κλιματολογικές συνθήκες, η χρήση σύγχρονων μεθόδων για τη διατήρηση τους και η ηλεκτρονική διαχείριση των πληροφοριών που προκύπτουν
από τη μελέτη τους.


Έρευνα βρετανικών πανεπιστημίων

Mελέτη απορρίπτει θεωρία ότι τα οστά στη Βεργίνα δεν ανήκουν στον Φίλιππο Β’


Τα ευρύματα στη Βεργίνα στηρίζουν τη θεωρία του Μανόλη Ανδρόνικου
Τα ευρύματα στη Βεργίνα στηρίζουν τη θεωρία του Μανόλη Ανδρόνικου (Φωτογραφία: ΑΠΕ
Αθήνα
Τα οστά, που βρέθηκαν στον βασιλικό τάφο της Βεργίνας ανήκουν στον Φίλιππο, πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και όχι στον ετεροθαλή αδερφό του, Αρριδαίο, όπως αναφέρει μια θεωρία, πιστοποιεί έρευνα τριών βρετανικών πανεπιστημίων.

Η σημαντική ανθρωπολογική έρευνα που έγινε στο Κέντρο Συγκριτικής και Κλινικής Ανατομίας στο Μπρίστολ, με επικεφαλής τον δρα Ανθρωπολογίας, Τζόναθαν Μασγκρέιβ επιβεβαιώνει την άποψη του Έλληνα καθηγητή - ανασκαφέα της Βεργίνας, Μανόλη Ανδρόνικου.

Σύμφωνα με τους ερευνητές πανεπιστημίων του Μπρίστολ, του Μάντσεστερ και της Οξφόρδης, στη Μεγάλη Τούµπα της Βεργίνας δεν φαίνεται να είναι θαµµένος ο Φίλιππος Γ΄ ο Αρριδαίος, γιος του Φιλίππου Β΄ και ετεροθαλής αδελφός του Αλεξάνδρου, αλλά ο ίδιος ο πατέρας του Αλέξανδρου.

Από τους πλέον αναγνωρισμένους στην επιστήμη του, ο καθηγητής Μασγκρέιβ δημοσίευσε την έρευνά του στη διεθνή ιατρική επιθεώρηση «Ιnternational journal of medical sciences», σύμφωνα με την οποία τα σκελετικά ευρήματα στον τάφο, που ανέσκαψε ο Μανόλης Ανδρόνικος, δεν συνδυάζονται με τις ιστορικές πηγές που αναφέρονται στη ζωή, τον θάνατο και την ταφή του Αρριδαίου.

Το κρανίο που βρέθηκε στον τάφο της Βεργίνας ανήκει σε άνδρα και φέρει κάταγµα στο δεξί ζυγωµατικό οστό και ασυµµετρία στο δεξί τοίχωµα της γναθικής κοιλότητας. Σύµφωνα µε ιστορικές πηγές, ο Φίλιππος Β΄ έχασε το µάτι του κατά τη διάρκεια µάχης το 354 π.Χ., τραύµα που ταιριάζει με τα ευρήµατα αυτά.

Το πράσινο χρώµα και οι γραµµές των οστών δείχνουν πως υπήρχε σάρκα πάνω τους όταν κάηκαν και πως αυτή δεν είχε αποσυντεθεί από την ταφή.

Ορισμένοι υποστήριξαν ότι η σορός του ξεθάφτηκε και ξαναθάφτηκε τέσσερις έως 17 µήνες μετά τη δολοφονία του το 317 π.Χ.

Τα ευρήματα αποδεικνύουν, ωστόσο, ότι οι σοροί αποτεφρώθηκαν στη Βεργίνα. Ο δρ. Μασγκρέιβ υποστηρίζει ότι μιας και τα ταφικά έθιµα δεν επέτρεπαν στους ζωντανούς να έχουν απευθείας επαφή µε ένα σώµα σε αποσύνθεση, ο Αρριδαίος δεν θα είχε εκταφεί, µετακινηθεί και αποτεφρωθεί.

Οι επιστήμονες τονίζουν, επίσης, ότι ενώ πηγές αναφέρουν ότι ο Αρριδαίος είχε ταφεί μαζί με τη σύζυγό του Ευρυδίκη και τη μητέρα της, ο τάφος περιείχε μόνο δύο σορούς. Η σορός της γυναίκας δείχνει ότι η γυναίκα που έχει ταφεί στη Βεργίνα ήταν μεταξύ 20 και 30 ετών, ενώ η σύζυγος του Αρριδαίου υπολογίζεται ότι δεν ήταν πάνω από 19 ετών.
Newsroom ΔΟΛ