Μελισσοκομικός Σύλλογος Νομού Πέλλας - Ο Μέγας Αλέξανδρος-ΠΕΝΤΑΠΛΑΤΑΝΟΣ ΤΘ 377,58100,ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ ΠΕΛΛΑΣ-Τηλ:6937275481 Πρόεδρος Κοντόπουλος Αλέξανδρος, 6977 027612 Γιαλαμπούκης Γιώργος- Επίτιμος Πρόεδρος E-mail: beeclubpellas@yahoo.gr,beeclubpellas@gmail.com - BEE CLUB PELLAS-THE GREAT ALEXANDER-YΙANNITSA PELLAS, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-MACEDONIA- HELLAS-GREECE,- Ωράριο λειτουργίας (ΔΕΥΤΕΡΑ+ΤΕΤΑΡΤΗ 18.00μμ-20.00μμ)


Δε φτάνει ο ήλιος μονάχα, η γη σοδειά να δώσει, χρειάζονται κι άλλα πολλά, και προπαντός η γνώση… (Κωστής Παλαμάς)

Έλληνες, ο πραγματικός Έλληνας ηγέτης θα βρεθεί. Το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να βρεθεί ο πραγματικός Έλληνας ΠΟΛΙΤΗΣ!"

"Προδότης δεν είναι μόνο αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς, αλλά είναι και εκείνος που ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώση του δεν προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων πάνω στους οποίους άρχει..." - Θουκυδίδης (460-398 π.Χ.)

Λένε ότι οι πραγματικοί φίλοι μπορεί να περάσουν μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς να μιλήσουν ή να ειδωθούν, χωρίς ποτέ να τεθεί σε αμφιβολία η φιλία τους. Όταν βλέπονται, ενημερώνονται σαν να είχαν μιλήσει την προηγούμενη ημέρα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος που πέρασε ή πόσο μακρυά ήταν!

“Γίνε εσύ η αλλαγή, αν θες να αλλάξεις τον κόσμο” Μ.Γκάντι

etm-mthoney-720p από cosmosdocumentaries



Μακεδονία ~ Ένας πολιτισμός αποκαλύπτεται ~ bbc... από KRASODAD





Καιρός ...απο το toukairou.com

ΤΟ BLOG ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕ MOZILLA FIREFOX- YOU CAN SEE BETTER THIS BLOG WITH MOZILLA FIREFOX


Σάββατο 20 Απριλίου 2019

Άμεση προμήθεια μικρών ποσοτήτων μελιού από τον παραγωγό στον τελικό καταναλωτή ή στα τοπικά καταστήματα λιανικής πώλησης που προμηθεύουν άμεσα τον τελικό καταναλωτή, σε εφαρμογή των παρ. 2 περ. γ ́ και παρ. 3 του άρθρου 1 του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 852/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΕ L 139, 30.4.2004, σ.1)

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής
Διεύθυνση Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας
Τμήμα Αλιευμάτων, Γάλακτος και Λοιπών Τροφίμων Ζωικής Προέλευσης
Οδηγίες για την εφαρμογή της ΥΑ 144/15067/24-01-2019
(ΦΕΚ Β’466/18-02-2019)
Άμεση προμήθεια μικρών ποσοτήτων μελιού από τον παραγωγό στον τελικό καταναλωτή ή στα τοπικά καταστήματα λιανικής πώλησης που προμηθεύουν άμεσα τον τελικό καταναλωτή, σε εφαρμογή των παρ. 2 περ. γ΄ και παρ. 3 του άρθρου 1 του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 852/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΕ L 139, 30.4.2004, σ.1)
Σελίδα 2 από 13
Πίνακας περιεχομένων
Σκοπός ................................................................................................................................................... 3
Ιστορικό ................................................................................................................................................. 3
Ορισμοί .................................................................................................................................................. 3
Όροι και προϋποθέσεις για την άμεση προμήθεια μικρών ποσοτήτων μελιού .................................. 4
Καταχώριση και τήρηση μητρώου φορέων εγκαταστάσεων μελισσοκομίας ...................................... 4
Διατάξεις υγιεινής ................................................................................................................................. 5
Συσκευασία ........................................................................................................................................... 5
Επισήμανση ........................................................................................................................................... 5
Έλεγχοι - κυρώσεις ................................................................................................................................ 5
Παράρτημα Ι .......................................................................................................................................... 6
Παράρτημα ΙΙ ......................................................................................................................................... 8
Παράρτημα ΙΙΙ ...................................................................................................................................... 10
Παράρτημα ΙV ...................................................................................................................................... 12
Σελίδα 3 από 13
Σκοπός
Σκοπός του παρόντος κειμένου είναι να δοθούν οδηγίες για την εφαρμογή της ΥΑ 144/15067/24-01-2019 (ΦΕΚ Β’466/18-02-2019) αναφορικά με «Άμεση προμήθεια μικρών ποσοτήτων μελιού από τον παραγωγό στον τελικό καταναλωτή ή στα τοπικά καταστήματα λιανικής πώλησης που προμηθεύουν άμεσα τον τελικό καταναλωτή, σε εφαρμογή των παρ. 2 περ. γ΄ και παρ. 3 του άρθρου 1 του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 852/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΕ L 139, 30.4.2004, σ.1)».
Ιστορικό
Σύμφωνα με την παρ. 2 περ. γ΄ του άρθρου 1 του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 852/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΕ L 139, 30.4.2004, σ.1), ο εν λόγω κανονισμός δεν εφαρμόζεται στην άμεση προμήθεια από τον παραγωγό μικρών ποσοτήτων πρωτογενών προϊόντων στον τελικό καταναλωτή ή στα τοπικά καταστήματα λιανικής πώλησης που προμηθεύουν άμεσα τον τελικό καταναλωτή.
Σύμφωνα με το έγγραφο προσανατολισμού για την εφαρμογή ορισμένων διατάξεων του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 852/2004 για την υγιεινή των τροφίμων, ο όρος «πρωτογενής παραγωγή» περιγράφει τις εργασίες στην εκμετάλλευση ή σε ανάλογο επίπεδο και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, όλες τις μελισσοκομικές εργασίες. Περιλαμβάνεται η μελισσοκομία (έστω και εάν η εν λόγω δραστηριότητα επεκτείνεται σε κυψέλες που βρίσκονται σε απόσταση από τις μελισσοκομικές εγκαταστάσεις), η συλλογή μελιού και η συσκευασία στις εγκαταστάσεις μελισσοκομίας.
Η παρ. 3 του άρθρου 1 του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 852/2004 ορίζει ότι τα κράτη μέλη, στο πλαίσιο του εθνικού δικαίου, θεσπίζουν κανόνες προκειμένου να ρυθμιστούν θέματα απευθείας διάθεσης μικρών ποσοτήτων μελιού από παραγωγούς στον τελικό καταναλωτή ή στα τοπικά καταστήματα λιανικής πώλησης που προμηθεύουν άμεσα τον τελικό καταναλωτή.
Οι εν λόγω εθνικοί κανόνες πρέπει να διασφαλίζουν την επίτευξη των στόχων του εν λόγω κανονισμού. Για το σκοπό αυτό, ένα σχέδιο εγγράφου κοινοποιήθηκε επισήμως στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα άλλα Κράτη Μέλη (αριθμός κοινοποίησης 2017/0237/GR), μέσω του συστήματος TRIS βάσει της Οδηγίας 2015/1535,. Η διαδικασία διαβούλευσης ολοκληρώθηκε χωρίς παρατηρήσεις.
Ορισμοί
Ως «μέλι» νοείται το μέλι κατά την έννοια του άρθρου 67 του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών (απόφαση αριθ. 1100/87/9.9.1987, Β΄788/31.12.1987), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.
«Φορέας εγκαταστάσεων μελισσοκομίας» είναι το φυσικό ή το νομικό πρόσωπο το οποίο διαθέτει εγκαταστάσεις εντός των οποίων διενεργούνται εργασίες πρωτογενούς παραγωγής μελιού, όπως η συλλογή, η φυγοκέντρηση και η συσκευασία μελιού.
Σελίδα 4 από 13
Όροι και προϋποθέσεις για την άμεση προμήθεια μικρών ποσοτήτων μελιού
Οι φορείς εγκαταστάσεων μελισσοκομίας θα πρέπει διαθέτουν μελισσοκομικό βιβλιάριο σε ισχύ σύμφωνα με την αριθ. 370910/14.5.2011 (Β΄642/28.5.2001) απόφαση, όπως ισχύει κάθε φορά.
Οι παραπάνω φορείς μπορούν να διαθέτουν το μέλι :
α) άμεσα στον τελικό καταναλωτή, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας μέσω των αγορών που βρίσκονται εντός της Περιφερειακής Ενότητας στην οποία εδρεύουν οι εγκαταστάσεις μελισσοκομίας ή/και
β) στα τοπικά καταστήματα λιανικής πώλησης που προμηθεύουν άμεσα μέλι στον τελικό καταναλωτή και βρίσκονται εντός της Περιφερειακής Ενότητας στην οποία εδρεύουν οι εγκαταστάσεις μελισσοκομίας.
Οι φορείς εγκαταστάσεων μελισσοκομίας δύνανται να προμηθεύουν μέχρι δέκα (10) κιλά ιδιοπαραγόμενου μελιού ανά κυψέλη ετησίως και μέχρι συνολικής ετήσιας ποσότητας χιλίων διακοσίων (1.200) κιλών μελιού.
Απαγορεύεται η προμήθεια μη ιδιοπαραγόμενων ποσοτήτων μελιού.
Καταχώριση και τήρηση μητρώου φορέων εγκαταστάσεων μελισσοκομίας
Για την καταχώριση, ο φορέας εγκαταστάσεων μελισσοκομίας υποβάλει στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της οικείας Περιφερειακής Ενότητας ή στην αρμόδια κτηνιατρική υπηρεσία, σε περίπτωση που δεν υπάρχει ΔΑΟΚ, σχετική αίτηση η οποία συνοδεύεται από τα παρακάτω:
1. Μελισσοκομικό βιβλιάριο σε ισχύ.
2. Γενικό σχεδιάγραμμα (κάτοψη) με λεπτομερή απεικόνιση και περιγραφή των χώρων και τοποθέτηση του βασικού εξοπλισμού στο χώρο.
3. Έγγραφα τεκμηρίωσης της ταυτότητας του ενδιαφερόμενου.
Στο Παράρτημα Ι παρατίθεται Υπόδειγμα της αίτησης καταχώρισης.
Μετά την αξιολόγηση της αίτησης και εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις της ΥΑ 144/15067/24-01-2019 (ΦΕΚ Β’466/18-02-2019), χορηγείται Απόφαση καταχώρισης σύμφωνα με το υπόδειγμα που βρίσκεται στο Παράρτημα ΙΙ.
Επισημαίνεται ότι πριν την καταχώριση, δεν απαιτείται επιτόπιος έλεγχος. Ωστόσο, το αρμόδιο Τμήμα Κτηνιατρικής οφείλει να εξασφαλίζει ότι ελέγχεται τουλάχιστον το 20% ανά έτος των φορέων εγκαταστάσεων μελισσοκομίας που τους χορηγήθηκε απόφαση καταχώρησης. Η επιλογή των ελεγχόμενων φορέων κατά το ως άνω ποσοστό πραγματοποιείται με βάση την αξιολόγηση κινδύνου.
Σελίδα 5 από 13
Οι ΔΑΟΚ των Περιφερειακών Ενοτήτων τηρούν μητρώο των φορέων εγκαταστάσεων μελισσοκομίας που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας ΥΑ, το οποίο κοινοποιούν στη Διεύθυνση Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την ενημέρωση του καταλόγου εγκεκριμένων και καταχωρισμένων εγκαταστάσεων του άρθρου 8 του π.δ. 79/2007 (Α΄95), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει. Η Απόφαση καταχώρισης κοινοποιείται επίσης και στην αρμόδια για το μελισσοκομικό μητρώο Υπηρεσία σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας.
Σε περίπτωση αλλαγής Ιδιοκτήτη/Φορέα ή σε παύση λειτουργίας, οι μεταβολές γνωστοποιούνται στην αρμόδια αρχή εντός 30 ημερών αφότου επέλθουν χρησιμοποιώντας το Υπόδειγμα Αίτησης για Μεταβολή Καταχώρισης του Παραρτήματος ΙII.
Διατάξεις υγιεινής
Οι φορείς των εγκαταστάσεων μελισσοκομίας τηρούν τους κανόνες που αναφέρονται στο Παράρτημα Ι του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 852/2004. Επισημαίνεται ότι εξαιρούνται από την εφαρμογή συστήματος βασισμένου στις αρχές του HACCP αλλά πρέπει να εφαρμόζονται κανόνες ορθής υγιεινής πρακτικής.
Πιο συγκεκριμένα, οι διατάξεις υγιεινής που αφορούν στην πρωτογενή παραγωγή και τις συναφείς εργασίες περιγράφονται στο Παράρτημα ΙV.
Συσκευασία
Τα υλικά συσκευασίας που χρησιμοποιούνται είναι κατάλληλα για επαφή με τα τρόφιμα, σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1935/2004.
Επισήμανση
Το μέλι φέρει ετικέτα με τις απαιτούμενες πληροφορίες, σύμφωνα με τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών και τον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1169/2011, καθώς και τον κωδικό αριθμό του μελισσοκόμου του άρθρου 4 της αριθ. 370910/14.5.2001 απόφασης, όπως ισχύει κάθε φορά.
Τονίζεται ότι σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1169/2011 σχετικά με την παροχή πληροφοριών για τα τρόφιμα στους καταναλωτές, τα τρόφιμα που παραδίδονται απευθείας από τον παραγωγό μικρών ποσοτήτων προϊόντων στον τελικό καταναλωτή ή σε τοπικά καταστήματα λιανικής πώλησης που προμηθεύουν άμεσα τον τελικό καταναλωτή εξαιρούνται από την απαίτηση υποχρεωτικής διατροφικής δήλωσης.
Έλεγχοι - κυρώσεις
Οι έλεγχοι για την τήρηση των διατάξεων της εν λόγω ΥΑ διενεργούνται σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική και ενωσιακή νομοθεσία για τους ελέγχους στα τρόφιμα ζωικής προέλευσης.
Στις περιπτώσεις μη συμμόρφωσης με τις διατάξεις της εν λόγω ΥΑ, εφαρμόζονται οι διαδικασίες και οι κυρώσεις του ν. 4235/2014 και ιδίως τα άρθρα 3 έως 12, 22, οι παρ. 1, 2 περ. α΄ και β΄, 3, 4, 5 και 6 του άρθρου 23, καθώς και τα άρθρα 24, 25, 27 και 35.
Σελίδα 6 από 13
Παράρτημα Ι
Υπόδειγμα αίτησης για την καταχώριση φορέων εγκαταστάσεων μελισσοκομίας σύμφωνα με την ΥΑ 144/15067/24-01-2019 (ΦΕΚ Β’466/18-02-2019)
ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΗ ΦΟΡΕΩΝ
ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ
σύμφωνα με την ΥΑ 144/15067/24-01-2019 (ΦΕΚ Β’466/18-02-2019)
Προς:
Περιφέρεια ..............................................
Περιφερειακή Ενότητα …….........................
Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής
Τμήμα Κτηνιατρικής
Α. Πληροφορίες σχετικά με το Φορέα.
Τύπος
Επιχείρησης
Νομικό Πρόσωπο ?
Φυσικό Πρόσωπο ?
Επωνυμία Επιχείρησης/
Ονοματεπώνυμο για φυσικό πρόσωπο
Εμπορικό σήμα, εφόσον υπάρχει
Κωδικός αριθμός μελισσοκόμου
ΑΦΜ
Τηλέφωνο επικοινωνίας
Fax
Ταχυδρομική διεύθυνση
Email
Στοιχεία Νόμιμου Εκπροσώπου εφόσον πρόκειται για νομικό πρόσωπο Ονοματεπώνυμο Α.Δ.Τ. Τηλέφωνο Email
Β. Πληροφορίες σχετικά με την Θέση Εγκατάστασης.
Περιφερειακή Ενότητα
ΔΗΜΟΣ
Για εγκατάσταση εντός σχεδίου οικισμών:
Οικισμός
οδός
αριθμός
Τ.κ.
Σελίδα 7 από 13
Για εγκατάσταση εκτός σχεδίου οικισμών:
Θέση εγκατάστασης
Οικισμός
Γ. Πληροφορίες σχετικά με την ασκούμενη δραστηριότητα.
Περιγραφή δραστηριότητας:
Άμεση προμήθεια μικρών ποσοτήτων μελιού από τον παραγωγό προς τον τελικό καταναλωτή ή στα τοπικά καταστήματα λιανικής πώλησης που προμηθεύουν άμεσα τον τελικό καταναλωτή.
Δήλωση
Ο κάτωθι υπογεγραμμένος δηλώνω υπεύθυνα ότι πληρούνται οι απαιτήσεις της ΥΑ 144/15067/24-01-2019 (ΦΕΚ Β’466/18-02-2019).
Έγγραφα που υποβάλλονται:
Μελισσοκομικό βιβλιάριο σε ισχύ ?
Γενικό σχεδιάγραμμα (κάτοψη) με λεπτομερή απεικόνιση και περιγραφή των χώρων και τοποθέτηση του βασικού εξοπλισμού στο χώρο ?
Έγγραφα τεκμηρίωσης της ταυτότητας του ενδιαφερόμενου ?
Τυχόν μεταβολές γνωστοποιούνται στην αρμόδια αρχή εντός 30 ημερών αφότου επέλθουν.
Ημερομηνία:
Ο αιτών
(Υπογραφή και σφραγίδα)
Σελίδα 8 από 13
Παράρτημα ΙΙ
Υπόδειγμα Απόφασης καταχώρισης φορέων εγκαταστάσεων μελισσοκομίας σύμφωνα με την ΥΑ 144/15067/24-01-2019 (ΦΕΚ Β’466/18-02-2019)
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
(Πόλη), (Ημερομηνία)
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ …………………..
Αριθ. Πρωτ:
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ
ΠΡΟΣ:
Ενδιαφερόμενο
Λογότυπο Υπηρεσίας
Ταχ. Δ/νση : ..................
ΚΟΙΝ:
1. ΥΠΑΑΤ
Πληροφ.: ..........................
Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής
Τηλ. : .......................
Διεύθυνση ΚΔΥ
FAX : ....................................
Βερανζέρου 46 Τ.Κ. 104 38 Αθήνα
E-mail
2. Περιφέρεια………
Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής
Διεύθυνση Κτηνιατρικής
Τμήμα ΚΔΥ
ΘΕΜΑ: «Καταχώριση φορέα εγκαταστάσεων μελισσοκομίας».
ΑΠΟΦΑΣΗ
Ο ………. (καθ΄ύλην αρμόδιος )
Έχοντας υπόψη:
1. Το Ν. 3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης-Πρόγραμμα Καλλικράτης» (ΦΕΚ 87/τ. Α΄ /07.06.2010).
2. Το Π.Δ…………..«Οργανισμός της Περιφέρειας ……………» (ΦΕΚ Α΄…..), ………………………………………………………………………………………….
3. Την υπ. αριθμ. …………………….. (ΦΕΚ ………………) Απόφαση Περιφερειάρχη ………………………. «Μεταβίβαση αρμοδιοτήτων ………………… και παροχή εξουσιοδότησης υπογραφής εγγράφων, αποφάσεων και άλλων πράξεων «ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ» στους ………………………………………………..».
4. Την υπ. αριθμ. ………………………… Απόφαση του Περιφερειάρχη ……………………… «Ορισμός Προϊσταμένων & Αναπληρωτών Προϊσταμένων σε θέση ευθύνης της …………………………………».
5. Τη με αριθ. 144/15067/24-01-2019 (ΦΕΚ Β’466/18-02-2019) Υπουργική Απόφαση με θέμα «Άμεση προμήθεια μικρών ποσοτήτων μελιού από τον παραγωγό στον τελικό καταναλωτή ή στα τοπικά καταστήματα λιανικής πώλησης που προμηθεύουν άμεσα τον τελικό καταναλωτή, σε εφαρμογή των παρ. 2 περ. γ΄ και παρ. 3 του άρθρου 1 του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 852/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΕ L 139, 30.4.2004, σ.1)».
6. Την από ................αίτηση του κ. ............................. που κατατέθηκε στην Υπηρεσία μας.
Σελίδα 9 από 13
Αποφασίζουμε
Την καταχώριση του φορέα εγκαταστάσεων μελισσοκομίας με τα παρακάτω στοιχεία:
Στοιχεία Φορέα :
Κωδικός αριθμός μελισσοκομικού Βιβλιαρίου
και χορηγούμε τον αριθμό καταχώρισης:
(Κωδικός αριθμός μελισσοκόμου).
O φορέας εγκαταστάσεων μελισσοκομίας εδρεύει στ……………………….. της Περιφερειακής Ενότητας ……………..
Η μη τήρηση των όρων και προϋποθέσεων των παραπάνω διατάξεων συνεπάγεται την ανάκληση της παρούσας.
Η χορήγηση της παρούσας δεν απαλλάσσει τη δραστηριότητα από την υποχρέωση εφοδιασμού με όλες τις άδειες και εγκρίσεις που προβλέπονται και επιβάλλονται από την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία.
Ο ……… (καθ΄ύλην αρμόδιος )
.................................
Σελίδα 10 από 13
Παράρτημα ΙΙΙ
Υπόδειγμα Αίτησης για Μεταβολή Καταχώρισης φορέων εγκαταστάσεων μελισσοκομίας σύμφωνα με την ΥΑ 144/15067/24-01-2019 (ΦΕΚ Β’466/18-02-2019)
ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΗΣ ΦΟΡΕΩΝ
ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ
σύμφωνα με την ΥΑ 144/15067/24-01-2019 (ΦΕΚ Β’466/18-02-2019)
Προς:
Περιφέρεια ..............................................
Περιφερειακή Ενότητα …….........................
Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής
Τμήμα Κτηνιατρικής
Α. Πληροφορίες σχετικά με το αίτημα.
Στην περίπτωση της μεταβολής συμπληρώστε για ποια/ες από τις ακόλουθες περιπτώσεις δηλώνεται η μεταβολή
α) Αλλαγή Ιδιοκτήτη/Φορέα ? Από ................................................................. με την υπ΄αριθμ. .....................................Απόφαση Καταχώρησης σε :
β) Παύση λειτουργίας ?
Β. Πληροφορίες σχετικά με το νέο Φορέα.
Τύπος
Επιχείρησης
Νομικό Πρόσωπο ?
Φυσικό Πρόσωπο ?
Επωνυμία Επιχείρησης/
Ονοματεπώνυμο για φυσικό πρόσωπο
Εμπορικό σήμα, εφόσον υπάρχει
Κωδικός αριθμός μελισσοκόμου
ΑΦΜ
Τηλέφωνο επικοινωνίας
Fax
Ταχυδρομική διεύθυνση
Email
Στοιχεία Νόμιμου Εκπροσώπου εφόσον πρόκειται για νομικό πρόσωπο Ονοματεπώνυμο Α.Δ.Τ. Τηλέφωνο Email
Σελίδα 11 από 13
Γ. Πληροφορίες σχετικά με τη νέα θέση Εγκατάστασης.
Περιφερειακή Ενότητα
Δήμος
Για εγκατάσταση εντός σχεδίου οικισμών:
Οικισμός
οδός
αριθμός
Τ.κ.
Για εγκατάσταση εντός σχεδίου οικισμών:
Θέση εγκατάστασης
Οικισμός
Δ. Πληροφορίες σχετικά με την ασκούμενη δραστηριότητα.
Περιγραφή δραστηριότητας:
Άμεση προμήθεια μικρών ποσοτήτων μελιού από τον παραγωγό προς τον τελικό καταναλωτή ή στα τοπικά καταστήματα λιανικής πώλησης που προμηθεύουν άμεσα τον τελικό καταναλωτή.
Δήλωση
Ο κάτωθι υπογεγραμμένος δηλώνω υπεύθυνα ότι πληρούνται οι απαιτήσεις της ΥΑ 144/15067/24-01-2019 (ΦΕΚ Β’466/18-02-2019).
Έγγραφα που υποβάλλονται:
Μελισσοκομικό βιβλιάριο σε ισχύ ?
Γενικό σχεδιάγραμμα (κάτοψη) με λεπτομερή απεικόνιση και περιγραφή των χώρων και τοποθέτηση του βασικού εξοπλισμού στο χώρο ?
Έγγραφα τεκμηρίωσης της ταυτότητας του ενδιαφερόμενου ?
Ημερομηνία:
Ο αιτών
(Υπογραφή και σφραγίδα)
Σελίδα 12 από 13
Παράρτημα ΙV
Διατάξεις υγιεινής που αφορούν στην πρωτογενή παραγωγή και στις συναφείς εργασίες
Ι. Γενικές διατάξεις
1. Οι υπεύθυνοι των εγκαταστάσεων μελισσοκομίας εφαρμόζουν ορθούς κανόνες μεταφοράς, χειρισμού και αποθήκευσης ώστε να μην αλλοιώνεται ουσιαστικά η φύση του μελιού κατά την έννοια του άρθρου 67 του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών.
2. Οι υπεύθυνοι των εγκαταστάσεων μελισσοκομίας διασφαλίζουν την ύπαρξη κατάλληλων χώρων:
α) εκτέλεσης εργασιών που συνδέονται αποκλειστικά με τη συλλογή και το χειρισμό μελιού,
β) φύλαξης εξοπλισμού, εργαλείων και συσκευών που χρησιμοποιούνται κατά την συλλογή και το χειρισμό μελιού,
γ) αποθήκευσης του μελιού, των υλικών συσκευασίας, υλικών καθαρισμού και ζωικών υποπροϊόντων που δεν προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση.
ΙΙ. Διατάξεις υγιεινής
1. Οι χώροι πρέπει να διατηρούνται καθαροί και σε καλή κατάσταση.
2. Ο σχεδιασμός, η διαρρύθμιση, η κατασκευή, η χωροθέτηση και οι διαστάσεις των χώρων πρέπει:
α) να επιτρέπουν επαρκή συντήρηση, καθαρισμό ή/και απολύμανση, να αποτρέπουν ή να περιορίζουν στο ελάχιστο την αερόφερτη μόλυνση και να διαθέτουν κατάλληλο χώρο εργασίας που να επιτρέπει την υγιεινή εκτέλεση όλων των εργασιών·
β) να προστατεύουν από τη συσσώρευση ρύπων, την επαφή με τοξικά υλικά, την πτώση σωματιδίων μέσα στο μέλι και τη συμπύκνωση υδρατμών ή το σχηματισμό ανεπιθύμητης μούχλας στις επιφάνειες·
γ) και όταν είναι αναγκαίο, να παρέχουν τις κατάλληλες συνθήκες χειρισμού και αποθήκευσης και με επαρκή χωρητικότητα για τη διατήρηση του μελιού.
3. Ο εξοπλισμός, τα δοχεία και τα εργαλεία πρέπει να διατηρούνται καθαρά και, όταν είναι αναγκαίο, μετά τον καθαρισμό, να απολυμαίνονται με τον κατάλληλο τρόπο.
4. Πρέπει να υπάρχουν κατάλληλα και επαρκή μέσα φυσικού ή μηχανικού αερισμού και φωτισμού.
5. Για όλες τις χρήσεις πρέπει να χρησιμοποιείται πόσιμο νερό.
6. Το προσωπικό το οποίο χειρίζεται το μέλι πρέπει είναι υγιές και να εκπαιδεύεται σε θέματα κινδύνων της υγείας.
7. Πρέπει να προλαμβάνεται η μόλυνση από ζώα και επιβλαβείς οργανισμούς.
Σελίδα 13 από 13
8. Η αποθήκευση και ο χειρισμός των αποβλήτων και των επικίνδυνων ουσιών να γίνονται έτσι ώστε να προλαμβάνεται η μόλυνση.
9. Οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων τροφίμων πρέπει να αναλαμβάνουν τη προσήκουσα διορθωτική δράση όταν τους γνωστοποιούνται προβλήματα που εντοπίζονται κατά τη διάρκεια επίσημων ελέγχων.
ΙΙΙ. Τήρηση αρχείων
1. Οι υπεύθυνοι των εγκαταστάσεων μελισσοκομίας καταρτίζουν καταλλήλως αρχεία τα οποία τηρούνται επί πέντε (5) έτη από την ημερομηνία παραγωγής του μελιού. Οι υπεύθυνοι των εγκαταστάσεων μελισσοκομίας θέτουν στη διάθεση των αρμόδιων αρχών τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στα εν λόγω αρχεία, όταν ζητηθούν.
2. Οι υπεύθυνοι των εγκαταστάσεων μελισσοκομίας πρέπει, ειδικότερα, να τηρούν αρχεία σχετικά με:
α) την παραγωγή και τη διάθεση μελιού
β) την απολύμανση και την καθαριότητα των χώρων και του εξοπλισμού
γ) την συντήρηση του εξοπλισμού
δ) τα κτηνιατρικά φαρμακευτικά προϊόντα ή άλλες θεραπευτικές αγωγές που παρέχονται στα ζώα, τις ημερομηνίες χορήγησης και τις περιόδους παύσης χορήγησης
ε) τα αποτελέσματα αναλύσεων που πραγματοποιούνται σε δείγματα μελιού δείγματα που λαμβάνονται και
στ) τυχόν σχετικές εκθέσεις ελέγχων που διενεργούνται από τις αρμόδιες αρχές.

http://www.minagric.gr/images/stories/docs/agrotis/MeliMelissokomia/odigies_ya144_meli.pdf


http://www.minagric.gr/index.php/el/for-farmer-2/egkatastaseis/egkatastaseis/8029-meli-egk-trofimon






http://www.minagric.gr/images/stories/docs/agrotis/zoika_ypoproionta/N4235_2014.pdf

 ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟΑρ. Φύλλου 32 
11 Φεβρουαρίου 2014ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 4235 


Διοικητικά μέτρα, διαδικασίες και κυρώσεις στην εφαρ−μογή της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας στους τομείς των τροφίμων, των ζωοτροφών και της υγείαςκαι προστασίας των ζώων και άλλες διατάξεις αρ−μοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. 


 ΜΕΡΟΣ Α ́ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ, ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, ΤΩΝ ΖΩΟΤΡΟΦΩΝ, ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΖΩΙΚΩΝ ΥΠΟΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (ΖΥΠ) ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΑΥΤΩΝ (ΠΠ










https://www.ypaithros.gr/ypo-proypotheseis-amesi-diathesi-meliou-ston-katanaloti/

Υπό προϋποθέσεις η άμεση διάθεση μελιού στον καταναλωτή

Απαραίτητη η καταχώριση του μελισσοκόμου στο μητρώο φορέων εγκαταστάσεων μελισσοκομίας

Έγκριση από τη ΔΑΟΚ της περιοχής τους θα πρέπει να λάβουν οι μελισσοκόμοι, που θα προμηθεύουν απευθείας στον καταναλωτή μικρές ποσότητες μελιού. Σύμφωνα με τον οδηγό του ΥΠΑΑΤ για την εφαρμογή της απόφασης που δίνει πλέον το πράσινο φως στην άμεση διάθεση μελιού, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να πληροί συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την απόφαση του ΥΠΑΑΤ, οι φορείς εγκαταστάσεων μελισσοκομίας, δηλαδή τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που έχουν εγκαταστάσεις εντός των οποίων διενεργούνται εργασίες πρωτογενούς παραγωγής μελιού, όπως η συλλογή, η φυγοκέντρηση και η συσκευασία μελιού, μπορούν να διαθέτουν το μέλι:
  • Άμεσα στον τελικό καταναλωτή, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας μέσω των αγορών που βρίσκονται εντός της περιφερειακής ενότητας στην οποία εδρεύουν οι εγκαταστάσεις μελισσοκομίας.
  • Στα τοπικά καταστήματα λιανικής πώλησης που προμηθεύουν άμεσα μέλι στον τελικό καταναλωτή και βρίσκονται εντός της περιφερειακής ενότητας στην οποία εδρεύουν οι εγκαταστάσεις μελισσοκομίας.
Σημειώνεται ότι μπορούν να προμηθεύουν μέχρι 10 κιλά ιδιοπαραγόμενου μελιού ανά κυψέλη ετησίως και μέχρι συνολικής ετήσιας ποσότητας 1.200 κιλών μελιού, ενώ απαγορεύεται η προμήθεια μη ιδιοπαραγόμενων ποσοτήτων μελιού.

Καταχώριση

Βασική προϋπόθεση, όμως, είναι να διαθέτουν μελισσοκομικό βιβλιάριο σε ισχύ. Το επόμενο βήμα αφορά την καταχώρισή τους στο μητρώο φορέων εγκαταστάσεων μελισσοκομίας.
Για την καταχώριση, ο μελισσοκόμος υποβάλλει στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της οικείας περιφερειακής ενότητας ή στην αρμόδια κτηνιατρική υπηρεσία, σε περίπτωση που δεν υπάρχει ΔΑΟΚ, σχετική αίτηση η οποία θα πρέπει να συνοδεύεται από:
  1. Μελισσοκομικό βιβλιάριο σε ισχύ.
  2. Γενικό σχεδιάγραμμα (κάτοψη) με λεπτομερή απεικόνιση και περιγραφή των χώρων και τοποθέτηση του βασικού εξοπλισμού στον χώρο.
  3. Έγγραφα τεκμηρίωσης της ταυτότητας του ενδιαφερόμενου.
Μετά την αξιολόγηση της αίτησης και εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις, χορηγείται η απόφαση καταχώρισης.
Σύμφωνα με τον οδηγό του ΥΠΑΑΤ, πριν από την καταχώριση, δεν απαιτείται επιτόπιος έλεγχος. Ωστόσο, το αρμόδιο Τμήμα Κτηνιατρικής οφείλει να εξασφαλίζει ότι ελέγχεται τουλάχιστον το 20% ανά έτος των φορέων εγκαταστάσεων μελισσοκομίας που τους χορηγήθηκε απόφαση καταχώρισης. Η επιλογή των ελεγχόμενων φορέων κατά το ως άνω ποσοστό πραγματοποιείται με βάση την αξιολόγηση κινδύνου.
Ανοδικά κινείται η αγορά του μελιούΟι ΔΑΟΚ τηρούν μητρώο των φορέων εγκαταστάσεων, το οποίο κοινοποιούν στη Διεύθυνση Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την ενημέρωση του καταλόγου εγκεκριμένων και καταχωρισμένων εγκαταστάσεων. Η απόφαση καταχώρισης κοινοποιείται και στην αρμόδια για το μελισσοκομικό μητρώο υπηρεσία σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας.
Από την πλευρά τους, οι υπεύθυνοι των εγκαταστάσεων μελισσοκομίας καταρτίζουν αρχεία σχετικά με την παραγωγή και τη διάθεση μελιού, την απολύμανση και την καθαριότητα των χώρων και του εξοπλισμού, τη συντήρηση του εξοπλισμού, τα κτηνιατρικά φαρμακευτικά προϊόντα ή άλλες θεραπευτικές αγωγές που παρέχονται στα ζώα, τις ημερομηνίες χορήγησης και τις περιόδους παύσης χορήγησης, τα αποτελέσματα αναλύσεων που πραγματοποιούνται σε δείγματα μελιού και τυχόν σχετικές εκθέσεις ελέγχων που διενεργούνται από τις αρμόδιες αρχές. Τα παραπάνω πρέπει να τηρούνται για πέντε χρόνια από την ημερομηνία παραγωγής του μελιού.

Ασφάλεια και υγιεινή

Οι φορείς των εγκαταστάσεων μελισσοκομίας, αν και εξαιρούνται από την εφαρμογή του συστήματος βασισμένου στις αρχές του HACCP, εντούτοις είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόζουν κανόνες ορθής υγιεινής πρακτικής. Για παράδειγμα, οφείλουν να:
  • Εφαρμόζουν ορθούς κανόνες μεταφοράς, χειρισμού και αποθήκευσης, ώστε να μην αλλοιώνεται ουσιαστικά η φύση του μελιού.
  • Διασφαλίζουν την ύπαρξη κατάλληλων χώρων:
  1. εκτέλεσης εργασιών που συνδέονται αποκλειστικά με τη συλλογή και τον χειρισμό μελιού
  2. φύλαξης εξοπλισμού, εργαλείων και συσκευών που χρησιμοποιούνται κατά τη συλλογή και τον χειρισμό μελιού
  3. γαποθήκευσης του μελιού, των υλικών συσκευασίας, υλικών καθαρισμού και ζωικών υποπροϊόντων που δεν προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση.

Επισήμανση

Το μέλι φέρει ετικέτα με τις απαιτούμενες πληροφορίες, καθώς και τον κωδικό αριθμό του μελισσοκόμου. Σύμφωνα, όμως, με τον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1169/2011 σχετικά με την παροχή πληροφοριών για τα τρόφιμα στους καταναλωτές, τα τρόφιμα που παραδίδονται απευθείας από τον παραγωγό μικρών ποσοτήτων προϊόντων στον τελικό καταναλωτή ή σε τοπικά καταστήματα λιανικής πώλησης που προμηθεύουν άμεσα τον τελικό καταναλωτή εξαιρούνται από την απαίτηση υποχρεωτικής διατροφικής δήλωσης.

Οδηγίες για την απευθείας διάθεση μελιού από παραγωγό Οδηγίες για την εφαρμογή της ΥΑ 144/15067/24- 01-2019 (ΦΕΚ Β’466/18-02-2019) αναφορικά με «Άμεση προμήθεια μικρών ποσοτήτων μελιού από τον παραγωγό στον τελικό καταναλωτή ή στα τοπικά καταστήματα λιανικής πώλησης που προμηθεύουν άμεσα τον τελικό καταναλωτή εξέδωσε το ΥπΑΑΤ. Σύμφωνα με το σχετικό κείμενο των οδηγιών, οι φορείς εγκαταστάσεων μελισσοκομίας θα πρέπει διαθέτουν μελισσοκομικό βιβλιάριο σε ισχύ σύμφωνα με την αριθ. 370910/14.5.2011 (Β΄642/28.5.2001) απόφαση, όπως ισχύει κάθε φορά. Οι παραπάνω φορείς μπορούν να διαθέτουν το μέλι: α) άμεσα στον τελικό καταναλωτή, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας μέσω των αγορών που βρίσκονται εντός της Περιφερειακής Ενότητας στην οποία εδρεύουν οι εγκαταστάσεις μελισσοκομίας ή/και β) στα τοπικά καταστήματα λιανικής πώλησης που προμηθεύουν άμεσα μέλι στον τελικό καταναλωτή και βρίσκονται εντός της Περιφερειακής Ενότητας στην οποία εδρεύουν οι εγκαταστάσεις μελισσοκομίας. Οι φορείς εγκαταστάσεων μελισσοκομίας δύνανται να προμηθεύουν μέχρι δέκα (10) κιλά ιδιοπαραγόμενου μελιού ανά κυψέλη ετησίως και μέχρι συνολικής ετήσιας ποσότητας χιλίων διακοσίων (1.200) κιλών μελιού. Απαγορεύεται η προμήθεια μη ιδιοπαραγόμενων ποσοτήτων μελιού. Καταχώριση και τήρηση μητρώου φορέων εγκαταστάσεων μελισσοκομίας Για την καταχώριση, ο φορέας εγκαταστάσεων μελισσοκομίας υποβάλει στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της οικείας Περιφερειακής Ενότητας ή στην αρμόδια κτηνιατρική υπηρεσία, σε περίπτωση που δεν υπάρχει ΔΑΟΚ, σχετική αίτηση η οποία συνοδεύεται από τα παρακάτω: Μελισσοκομικό βιβλιάριο σε ισχύ. Γενικό σχεδιάγραμμα (κάτοψη) με λεπτομερή απεικόνιση και περιγραφή των χώρων και τοποθέτηση του βασικού εξοπλισμού στο χώρο. Έγγραφα τεκμηρίωσης της ταυτότητας του ενδιαφερόμενου. Στο Παράρτημα Ι παρατίθεται Υπόδειγμα της αίτησης καταχώρισης. Μετά την αξιολόγηση της αίτησης και εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις της ΥΑ 144/15067/24- 01-2019 (ΦΕΚ Β’466/18-02-2019), χορηγείται Απόφαση καταχώρισης σύμφωνα με το υπόδειγμα που βρίσκεται στο Παράρτημα ΙΙ. Επισημαίνεται ότι πριν την καταχώριση, δεν απαιτείται επιτόπιος έλεγχος. Ωστόσο, το αρμόδιο Τμήμα Κτηνιατρικής οφείλει να εξασφαλίζει ότι ελέγχεται τουλάχιστον το 20% ανά έτος των φορέων εγκαταστάσεων μελισσοκομίας που τους χορηγήθηκε απόφαση καταχώρησης. Η επιλογή των ελεγχόμενων φορέων κατά το ως άνω ποσοστό πραγματοποιείται με βάση την αξιολόγηση κινδύνου. Οι ΔΑΟΚ των Περιφερειακών Ενοτήτων τηρούν μητρώο των φορέων εγκαταστάσεων μελισσοκομίας που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας ΥΑ, το οποίο κοινοποιούν στη Διεύθυνση Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την ενημέρωση του καταλόγου εγκεκριμένων και καταχωρισμένων εγκαταστάσεων του άρθρου 8 του π.δ. 79/2007 (Α΄95), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει. Η Απόφαση καταχώρισης κοινοποιείται επίσης και στην αρμόδια για το μελισσοκομικό μητρώο Υπηρεσία σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας. Σε περίπτωση αλλαγής Ιδιοκτήτη/Φορέα ή σε παύση λειτουργίας, οι μεταβολές γνωστοποιούνται στην αρμόδια αρχή εντός 30 ημερών αφότου επέλθουν χρησιμοποιώντας το Υπόδειγμα Αίτησης για Μεταβολή Καταχώρισης του Παραρτήματος ΙII. Διατάξεις υγιεινής Οι φορείς των εγκαταστάσεων μελισσοκομίας τηρούν τους κανόνες που αναφέρονται στο Παράρτημα Ι του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 852/2004. Επισημαίνεται ότι εξαιρούνται από την εφαρμογή συστήματος βασισμένου στις αρχές του HACCP αλλά πρέπει να εφαρμόζονται κανόνες ορθής υγιεινής πρακτικής. Πιο συγκεκριμένα, οι διατάξεις υγιεινής που αφορούν στην πρωτογενή παραγωγή και τις συναφείς εργασίες περιγράφονται στο Παράρτημα ΙV. Συσκευασία Τα υλικά συσκευασίας που χρησιμοποιούνται είναι κατάλληλα για επαφή με τα τρόφιμα, σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1935/2004. Επισήμανση Το μέλι φέρει ετικέτα με τις απαιτούμενες πληροφορίες, σύμφωνα με τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών και τον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1169/2011, καθώς και τον κωδικό αριθμό του μελισσοκόμου του άρθρου 4 της αριθ. 370910/14.5.2001 απόφασης, όπως ισχύει κάθε φορά. Τονίζεται ότι σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1169/2011 σχετικά με την παροχή πληροφοριών για τα τρόφιμα στους καταναλωτές, τα τρόφιμα που παραδίδονται απευθείας από τον παραγωγό μικρών ποσοτήτων προϊόντων στον τελικό καταναλωτή ή σε τοπικά καταστήματα λιανικής πώλησης που προμηθεύουν άμεσα τον τελικό καταναλωτή εξαιρούνται από την απαίτηση υποχρεωτικής διατροφικής δήλωσης. Έλεγχοι - κυρώσεις Οι έλεγχοι για την τήρηση των διατάξεων της εν λόγω ΥΑ διενεργούνται σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική και ενωσιακή νομοθεσία για τους ελέγχους στα τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Στις περιπτώσεις μη συμμόρφωσης με τις διατάξεις της εν λόγω ΥΑ, εφαρμόζονται οι διαδικασίες και οι κυρώσεις του ν. 4235/2014 και ιδίως τα άρθρα 3 έως 12, 22, οι παρ. 1, 2 περ. α΄ και β΄, 3, 4, 5 και 6 του άρθρου 23, καθώς και τα άρθρα 24, 25, 27 και 35. Αναλυτικά το κείμενο και τα αναφερόμενα υποδείγματα ΕΔΩ. Αναλυτικά το σχετικό ΦΕΚ για την απευθείας διάθεση μελιού από παραγωγό ΕΔΩ.

Διαβάστε περισσότερα στο: https://www.e-ea.gr/2019/03/%CE%BF%CE%B4%CE%B7%CE%B3%CE%AF%CE%B5%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CF%80%CE%B5%CF%85%CE%B8%CE%B5%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CE%B4%CE%B9%CE%AC%CE%B8%CE%B5%CF%83%CE%B7-%CE%BC%CE%B5%CE%BB/
Οδηγίες για την απευθείας διάθεση μελιού από παραγωγό Οδηγίες για την εφαρμογή της ΥΑ 144/15067/24- 01-2019 (ΦΕΚ Β’466/18-02-2019) αναφορικά με «Άμεση προμήθεια μικρών ποσοτήτων μελιού από τον παραγωγό στον τελικό καταναλωτή ή στα τοπικά καταστήματα λιανικής πώλησης που προμηθεύουν άμεσα τον τελικό καταναλωτή εξέδωσε το ΥπΑΑΤ. Σύμφωνα με το σχετικό κείμενο των οδηγιών, οι φορείς εγκαταστάσεων μελισσοκομίας θα πρέπει διαθέτουν μελισσοκομικό βιβλιάριο σε ισχύ σύμφωνα με την αριθ. 370910/14.5.2011 (Β΄642/28.5.2001) απόφαση, όπως ισχύει κάθε φορά. Οι παραπάνω φορείς μπορούν να διαθέτουν το μέλι: α) άμεσα στον τελικό καταναλωτή, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας μέσω των αγορών που βρίσκονται εντός της Περιφερειακής Ενότητας στην οποία εδρεύουν οι εγκαταστάσεις μελισσοκομίας ή/και β) στα τοπικά καταστήματα λιανικής πώλησης που προμηθεύουν άμεσα μέλι στον τελικό καταναλωτή και βρίσκονται εντός της Περιφερειακής Ενότητας στην οποία εδρεύουν οι εγκαταστάσεις μελισσοκομίας. Οι φορείς εγκαταστάσεων μελισσοκομίας δύνανται να προμηθεύουν μέχρι δέκα (10) κιλά ιδιοπαραγόμενου μελιού ανά κυψέλη ετησίως και μέχρι συνολικής ετήσιας ποσότητας χιλίων διακοσίων (1.200) κιλών μελιού. Απαγορεύεται η προμήθεια μη ιδιοπαραγόμενων ποσοτήτων μελιού. Καταχώριση και τήρηση μητρώου φορέων εγκαταστάσεων μελισσοκομίας Για την καταχώριση, ο φορέας εγκαταστάσεων μελισσοκομίας υποβάλει στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της οικείας Περιφερειακής Ενότητας ή στην αρμόδια κτηνιατρική υπηρεσία, σε περίπτωση που δεν υπάρχει ΔΑΟΚ, σχετική αίτηση η οποία συνοδεύεται από τα παρακάτω: Μελισσοκομικό βιβλιάριο σε ισχύ. Γενικό σχεδιάγραμμα (κάτοψη) με λεπτομερή απεικόνιση και περιγραφή των χώρων και τοποθέτηση του βασικού εξοπλισμού στο χώρο. Έγγραφα τεκμηρίωσης της ταυτότητας του ενδιαφερόμενου. Στο Παράρτημα Ι παρατίθεται Υπόδειγμα της αίτησης καταχώρισης. Μετά την αξιολόγηση της αίτησης και εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις της ΥΑ 144/15067/24- 01-2019 (ΦΕΚ Β’466/18-02-2019), χορηγείται Απόφαση καταχώρισης σύμφωνα με το υπόδειγμα που βρίσκεται στο Παράρτημα ΙΙ. Επισημαίνεται ότι πριν την καταχώριση, δεν απαιτείται επιτόπιος έλεγχος. Ωστόσο, το αρμόδιο Τμήμα Κτηνιατρικής οφείλει να εξασφαλίζει ότι ελέγχεται τουλάχιστον το 20% ανά έτος των φορέων εγκαταστάσεων μελισσοκομίας που τους χορηγήθηκε απόφαση καταχώρησης. Η επιλογή των ελεγχόμενων φορέων κατά το ως άνω ποσοστό πραγματοποιείται με βάση την αξιολόγηση κινδύνου. Οι ΔΑΟΚ των Περιφερειακών Ενοτήτων τηρούν μητρώο των φορέων εγκαταστάσεων μελισσοκομίας που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας ΥΑ, το οποίο κοινοποιούν στη Διεύθυνση Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την ενημέρωση του καταλόγου εγκεκριμένων και καταχωρισμένων εγκαταστάσεων του άρθρου 8 του π.δ. 79/2007 (Α΄95), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει. Η Απόφαση καταχώρισης κοινοποιείται επίσης και στην αρμόδια για το μελισσοκομικό μητρώο Υπηρεσία σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας. Σε περίπτωση αλλαγής Ιδιοκτήτη/Φορέα ή σε παύση λειτουργίας, οι μεταβολές γνωστοποιούνται στην αρμόδια αρχή εντός 30 ημερών αφότου επέλθουν χρησιμοποιώντας το Υπόδειγμα Αίτησης για Μεταβολή Καταχώρισης του Παραρτήματος ΙII. Διατάξεις υγιεινής Οι φορείς των εγκαταστάσεων μελισσοκομίας τηρούν τους κανόνες που αναφέρονται στο Παράρτημα Ι του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 852/2004. Επισημαίνεται ότι εξαιρούνται από την εφαρμογή συστήματος βασισμένου στις αρχές του HACCP αλλά πρέπει να εφαρμόζονται κανόνες ορθής υγιεινής πρακτικής. Πιο συγκεκριμένα, οι διατάξεις υγιεινής που αφορούν στην πρωτογενή παραγωγή και τις συναφείς εργασίες περιγράφονται στο Παράρτημα ΙV. Συσκευασία Τα υλικά συσκευασίας που χρησιμοποιούνται είναι κατάλληλα για επαφή με τα τρόφιμα, σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1935/2004. Επισήμανση Το μέλι φέρει ετικέτα με τις απαιτούμενες πληροφορίες, σύμφωνα με τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών και τον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1169/2011, καθώς και τον κωδικό αριθμό του μελισσοκόμου του άρθρου 4 της αριθ. 370910/14.5.2001 απόφασης, όπως ισχύει κάθε φορά. Τονίζεται ότι σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1169/2011 σχετικά με την παροχή πληροφοριών για τα τρόφιμα στους καταναλωτές, τα τρόφιμα που παραδίδονται απευθείας από τον παραγωγό μικρών ποσοτήτων προϊόντων στον τελικό καταναλωτή ή σε τοπικά καταστήματα λιανικής πώλησης που προμηθεύουν άμεσα τον τελικό καταναλωτή εξαιρούνται από την απαίτηση υποχρεωτικής διατροφικής δήλωσης. Έλεγχοι - κυρώσεις Οι έλεγχοι για την τήρηση των διατάξεων της εν λόγω ΥΑ διενεργούνται σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική και ενωσιακή νομοθεσία για τους ελέγχους στα τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Στις περιπτώσεις μη συμμόρφωσης με τις διατάξεις της εν λόγω ΥΑ, εφαρμόζονται οι διαδικασίες και οι κυρώσεις του ν. 4235/2014 και ιδίως τα άρθρα 3 έως 12, 22, οι παρ. 1, 2 περ. α΄ και β΄, 3, 4, 5 και 6 του άρθρου 23, καθώς και τα άρθρα 24, 25, 27 και 35. Αναλυτικά το κείμενο και τα αναφερόμενα υποδείγματα ΕΔΩ. Αναλυτικά το σχετικό ΦΕΚ για την απευθείας διάθεση μελιού από παραγωγό ΕΔΩ.

Διαβάστε περισσότερα στο: https://www.e-ea.gr/2019/03/%CE%BF%CE%B4%CE%B7%CE%B3%CE%AF%CE%B5%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CF%80%CE%B5%CF%85%CE%B8%CE%B5%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CE%B4%CE%B9%CE%AC%CE%B8%CE%B5%CF%83%CE%B7-%CE%BC%CE%B5%CE%BB/
Οδηγίες για την απευθείας διάθεση μελιού από παραγωγό Οδηγίες για την εφαρμογή της ΥΑ 144/15067/24- 01-2019 (ΦΕΚ Β’466/18-02-2019) αναφορικά με «Άμεση προμήθεια μικρών ποσοτήτων μελιού από τον παραγωγό στον τελικό καταναλωτή ή στα τοπικά καταστήματα λιανικής πώλησης που προμηθεύουν άμεσα τον τελικό καταναλωτή εξέδωσε το ΥπΑΑΤ. Σύμφωνα με το σχετικό κείμενο των οδηγιών, οι φορείς εγκαταστάσεων μελισσοκομίας θα πρέπει διαθέτουν μελισσοκομικό βιβλιάριο σε ισχύ σύμφωνα με την αριθ. 370910/14.5.2011 (Β΄642/28.5.2001) απόφαση, όπως ισχύει κάθε φορά. Οι παραπάνω φορείς μπορούν να διαθέτουν το μέλι: α) άμεσα στον τελικό καταναλωτή, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας μέσω των αγορών που βρίσκονται εντός της Περιφερειακής Ενότητας στην οποία εδρεύουν οι εγκαταστάσεις μελισσοκομίας ή/και β) στα τοπικά καταστήματα λιανικής πώλησης που προμηθεύουν άμεσα μέλι στον τελικό καταναλωτή και βρίσκονται εντός της Περιφερειακής Ενότητας στην οποία εδρεύουν οι εγκαταστάσεις μελισσοκομίας. Οι φορείς εγκαταστάσεων μελισσοκομίας δύνανται να προμηθεύουν μέχρι δέκα (10) κιλά ιδιοπαραγόμενου μελιού ανά κυψέλη ετησίως και μέχρι συνολικής ετήσιας ποσότητας χιλίων διακοσίων (1.200) κιλών μελιού. Απαγορεύεται η προμήθεια μη ιδιοπαραγόμενων ποσοτήτων μελιού. Καταχώριση και τήρηση μητρώου φορέων εγκαταστάσεων μελισσοκομίας Για την καταχώριση, ο φορέας εγκαταστάσεων μελισσοκομίας υποβάλει στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της οικείας Περιφερειακής Ενότητας ή στην αρμόδια κτηνιατρική υπηρεσία, σε περίπτωση που δεν υπάρχει ΔΑΟΚ, σχετική αίτηση η οποία συνοδεύεται από τα παρακάτω: Μελισσοκομικό βιβλιάριο σε ισχύ. Γενικό σχεδιάγραμμα (κάτοψη) με λεπτομερή απεικόνιση και περιγραφή των χώρων και τοποθέτηση του βασικού εξοπλισμού στο χώρο. Έγγραφα τεκμηρίωσης της ταυτότητας του ενδιαφερόμενου. Στο Παράρτημα Ι παρατίθεται Υπόδειγμα της αίτησης καταχώρισης. Μετά την αξιολόγηση της αίτησης και εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις της ΥΑ 144/15067/24- 01-2019 (ΦΕΚ Β’466/18-02-2019), χορηγείται Απόφαση καταχώρισης σύμφωνα με το υπόδειγμα που βρίσκεται στο Παράρτημα ΙΙ. Επισημαίνεται ότι πριν την καταχώριση, δεν απαιτείται επιτόπιος έλεγχος. Ωστόσο, το αρμόδιο Τμήμα Κτηνιατρικής οφείλει να εξασφαλίζει ότι ελέγχεται τουλάχιστον το 20% ανά έτος των φορέων εγκαταστάσεων μελισσοκομίας που τους χορηγήθηκε απόφαση καταχώρησης. Η επιλογή των ελεγχόμενων φορέων κατά το ως άνω ποσοστό πραγματοποιείται με βάση την αξιολόγηση κινδύνου. Οι ΔΑΟΚ των Περιφερειακών Ενοτήτων τηρούν μητρώο των φορέων εγκαταστάσεων μελισσοκομίας που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας ΥΑ, το οποίο κοινοποιούν στη Διεύθυνση Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την ενημέρωση του καταλόγου εγκεκριμένων και καταχωρισμένων εγκαταστάσεων του άρθρου 8 του π.δ. 79/2007 (Α΄95), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει. Η Απόφαση καταχώρισης κοινοποιείται επίσης και στην αρμόδια για το μελισσοκομικό μητρώο Υπηρεσία σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας. Σε περίπτωση αλλαγής Ιδιοκτήτη/Φορέα ή σε παύση λειτουργίας, οι μεταβολές γνωστοποιούνται στην αρμόδια αρχή εντός 30 ημερών αφότου επέλθουν χρησιμοποιώντας το Υπόδειγμα Αίτησης για Μεταβολή Καταχώρισης του Παραρτήματος ΙII. Διατάξεις υγιεινής Οι φορείς των εγκαταστάσεων μελισσοκομίας τηρούν τους κανόνες που αναφέρονται στο Παράρτημα Ι του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 852/2004. Επισημαίνεται ότι εξαιρούνται από την εφαρμογή συστήματος βασισμένου στις αρχές του HACCP αλλά πρέπει να εφαρμόζονται κανόνες ορθής υγιεινής πρακτικής. Πιο συγκεκριμένα, οι διατάξεις υγιεινής που αφορούν στην πρωτογενή παραγωγή και τις συναφείς εργασίες περιγράφονται στο Παράρτημα ΙV. Συσκευασία Τα υλικά συσκευασίας που χρησιμοποιούνται είναι κατάλληλα για επαφή με τα τρόφιμα, σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1935/2004. Επισήμανση Το μέλι φέρει ετικέτα με τις απαιτούμενες πληροφορίες, σύμφωνα με τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών και τον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1169/2011, καθώς και τον κωδικό αριθμό του μελισσοκόμου του άρθρου 4 της αριθ. 370910/14.5.2001 απόφασης, όπως ισχύει κάθε φορά. Τονίζεται ότι σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1169/2011 σχετικά με την παροχή πληροφοριών για τα τρόφιμα στους καταναλωτές, τα τρόφιμα που παραδίδονται απευθείας από τον παραγωγό μικρών ποσοτήτων προϊόντων στον τελικό καταναλωτή ή σε τοπικά καταστήματα λιανικής πώλησης που προμηθεύουν άμεσα τον τελικό καταναλωτή εξαιρούνται από την απαίτηση υποχρεωτικής διατροφικής δήλωσης. Έλεγχοι - κυρώσεις Οι έλεγχοι για την τήρηση των διατάξεων της εν λόγω ΥΑ διενεργούνται σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική και ενωσιακή νομοθεσία για τους ελέγχους στα τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Στις περιπτώσεις μη συμμόρφωσης με τις διατάξεις της εν λόγω ΥΑ, εφαρμόζονται οι διαδικασίες και οι κυρώσεις του ν. 4235/2014 και ιδίως τα άρθρα 3 έως 12, 22, οι παρ. 1, 2 περ. α΄ και β΄, 3, 4, 5 και 6 του άρθρου 23, καθώς και τα άρθρα 24, 25, 27 και 35. Αναλυτικά το κείμενο και τα αναφερόμενα υποδείγματα ΕΔΩ. Αναλυτικά το σχετικό ΦΕΚ για την απευθείας διάθεση μελιού από παραγωγό ΕΔΩ.

Διαβάστε περισσότερα στο: https://www.e-ea.gr/2019/03/%CE%BF%CE%B4%CE%B7%CE%B3%CE%AF%CE%B5%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CF%80%CE%B5%CF%85%CE%B8%CE%B5%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CE%B4%CE%B9%CE%AC%CE%B8%CE%B5%CF%83%CE%B7-%CE%BC%CE%B5%CE%BB/
Οδηγίες για την απευθείας διάθεση μελιού από παραγωγό Οδηγίες για την εφαρμογή της ΥΑ 144/15067/24- 01-2019 (ΦΕΚ Β’466/18-02-2019) αναφορικά με «Άμεση προμήθεια μικρών ποσοτήτων μελιού από τον παραγωγό στον τελικό καταναλωτή ή στα τοπικά καταστήματα λιανικής πώλησης που προμηθεύουν άμεσα τον τελικό καταναλωτή εξέδωσε το ΥπΑΑΤ. Σύμφωνα με το σχετικό κείμενο των οδηγιών, οι φορείς εγκαταστάσεων μελισσοκομίας θα πρέπει διαθέτουν μελισσοκομικό βιβλιάριο σε ισχύ σύμφωνα με την αριθ. 370910/14.5.2011 (Β΄642/28.5.2001) απόφαση, όπως ισχύει κάθε φορά. Οι παραπάνω φορείς μπορούν να διαθέτουν το μέλι: α) άμεσα στον τελικό καταναλωτή, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας μέσω των αγορών που βρίσκονται εντός της Περιφερειακής Ενότητας στην οποία εδρεύουν οι εγκαταστάσεις μελισσοκομίας ή/και β) στα τοπικά καταστήματα λιανικής πώλησης που προμηθεύουν άμεσα μέλι στον τελικό καταναλωτή και βρίσκονται εντός της Περιφερειακής Ενότητας στην οποία εδρεύουν οι εγκαταστάσεις μελισσοκομίας. Οι φορείς εγκαταστάσεων μελισσοκομίας δύνανται να προμηθεύουν μέχρι δέκα (10) κιλά ιδιοπαραγόμενου μελιού ανά κυψέλη ετησίως και μέχρι συνολικής ετήσιας ποσότητας χιλίων διακοσίων (1.200) κιλών μελιού. Απαγορεύεται η προμήθεια μη ιδιοπαραγόμενων ποσοτήτων μελιού. Καταχώριση και τήρηση μητρώου φορέων εγκαταστάσεων μελισσοκομίας Για την καταχώριση, ο φορέας εγκαταστάσεων μελισσοκομίας υποβάλει στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της οικείας Περιφερειακής Ενότητας ή στην αρμόδια κτηνιατρική υπηρεσία, σε περίπτωση που δεν υπάρχει ΔΑΟΚ, σχετική αίτηση η οποία συνοδεύεται από τα παρακάτω: Μελισσοκομικό βιβλιάριο σε ισχύ. Γενικό σχεδιάγραμμα (κάτοψη) με λεπτομερή απεικόνιση και περιγραφή των χώρων και τοποθέτηση του βασικού εξοπλισμού στο χώρο. Έγγραφα τεκμηρίωσης της ταυτότητας του ενδιαφερόμενου. Στο Παράρτημα Ι παρατίθεται Υπόδειγμα της αίτησης καταχώρισης. Μετά την αξιολόγηση της αίτησης και εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις της ΥΑ 144/15067/24- 01-2019 (ΦΕΚ Β’466/18-02-2019), χορηγείται Απόφαση καταχώρισης σύμφωνα με το υπόδειγμα που βρίσκεται στο Παράρτημα ΙΙ. Επισημαίνεται ότι πριν την καταχώριση, δεν απαιτείται επιτόπιος έλεγχος. Ωστόσο, το αρμόδιο Τμήμα Κτηνιατρικής οφείλει να εξασφαλίζει ότι ελέγχεται τουλάχιστον το 20% ανά έτος των φορέων εγκαταστάσεων μελισσοκομίας που τους χορηγήθηκε απόφαση καταχώρησης. Η επιλογή των ελεγχόμενων φορέων κατά το ως άνω ποσοστό πραγματοποιείται με βάση την αξιολόγηση κινδύνου. Οι ΔΑΟΚ των Περιφερειακών Ενοτήτων τηρούν μητρώο των φορέων εγκαταστάσεων μελισσοκομίας που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας ΥΑ, το οποίο κοινοποιούν στη Διεύθυνση Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την ενημέρωση του καταλόγου εγκεκριμένων και καταχωρισμένων εγκαταστάσεων του άρθρου 8 του π.δ. 79/2007 (Α΄95), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει. Η Απόφαση καταχώρισης κοινοποιείται επίσης και στην αρμόδια για το μελισσοκομικό μητρώο Υπηρεσία σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας. Σε περίπτωση αλλαγής Ιδιοκτήτη/Φορέα ή σε παύση λειτουργίας, οι μεταβολές γνωστοποιούνται στην αρμόδια αρχή εντός 30 ημερών αφότου επέλθουν χρησιμοποιώντας το Υπόδειγμα Αίτησης για Μεταβολή Καταχώρισης του Παραρτήματος ΙII. Διατάξεις υγιεινής Οι φορείς των εγκαταστάσεων μελισσοκομίας τηρούν τους κανόνες που αναφέρονται στο Παράρτημα Ι του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 852/2004. Επισημαίνεται ότι εξαιρούνται από την εφαρμογή συστήματος βασισμένου στις αρχές του HACCP αλλά πρέπει να εφαρμόζονται κανόνες ορθής υγιεινής πρακτικής. Πιο συγκεκριμένα, οι διατάξεις υγιεινής που αφορούν στην πρωτογενή παραγωγή και τις συναφείς εργασίες περιγράφονται στο Παράρτημα ΙV. Συσκευασία Τα υλικά συσκευασίας που χρησιμοποιούνται είναι κατάλληλα για επαφή με τα τρόφιμα, σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1935/2004. Επισήμανση Το μέλι φέρει ετικέτα με τις απαιτούμενες πληροφορίες, σύμφωνα με τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών και τον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1169/2011, καθώς και τον κωδικό αριθμό του μελισσοκόμου του άρθρου 4 της αριθ. 370910/14.5.2001 απόφασης, όπως ισχύει κάθε φορά. Τονίζεται ότι σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1169/2011 σχετικά με την παροχή πληροφοριών για τα τρόφιμα στους καταναλωτές, τα τρόφιμα που παραδίδονται απευθείας από τον παραγωγό μικρών ποσοτήτων προϊόντων στον τελικό καταναλωτή ή σε τοπικά καταστήματα λιανικής πώλησης που προμηθεύουν άμεσα τον τελικό καταναλωτή εξαιρούνται από την απαίτηση υποχρεωτικής διατροφικής δήλωσης. Έλεγχοι - κυρώσεις Οι έλεγχοι για την τήρηση των διατάξεων της εν λόγω ΥΑ διενεργούνται σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική και ενωσιακή νομοθεσία για τους ελέγχους στα τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Στις περιπτώσεις μη συμμόρφωσης με τις διατάξεις της εν λόγω ΥΑ, εφαρμόζονται οι διαδικασίες και οι κυρώσεις του ν. 4235/2014 και ιδίως τα άρθρα 3 έως 12, 22, οι παρ. 1, 2 περ. α΄ και β΄, 3, 4, 5 και 6 του άρθρου 23, καθώς και τα άρθρα 24, 25, 27 και 35. Αναλυτικά το κείμενο και τα αναφερόμενα υποδείγματα ΕΔΩ. Αναλυτικά το σχετικό ΦΕΚ για την απευθείας διάθεση μελιού από παραγωγό ΕΔΩ.

Διαβάστε περισσότερα στο: https://www.e-ea.gr/2019/03/%CE%BF%CE%B4%CE%B7%CE%B3%CE%AF%CE%B5%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CF%80%CE%B5%CF%85%CE%B8%CE%B5%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CE%B4%CE%B9%CE%AC%CE%B8%CE%B5%CF%83%CE%B7-%CE%BC%CE%B5%CE%BB/

Δεν υπάρχουν σχόλια: