Στις εγκαταστάσεις του Εργαστηρίου Μελισσοκομίαςτου ΑΠΘ πραγματοποιήθηκε χθες 9
Φεβρουαρίου 2013 και ώρα 13:30, ευρεία συνάντηση-ενημέρωση μελισσοκόμων παραγωγών
βασιλικού πολτού(άνω των 50 ατόμων)τόσο από το εργαστήριο Μελισσοκομίας
(καθηγητή Α.Θρασυβούλου) όσο και από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Μελισσοκόμων -Βασιλοτρόφων - Παραγωγών Βασιλικού Πολτού & λοιπών προϊόντων μέλισσας.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, εγκρίθηκε πρόγραμμα
από το ΥΠΑΑΤ για αναλύσεις βασιλικού πολτού και γύρης σε μελισσοκόμους που θα
μπουν στο πρόγραμμα αναλύσεων για τα έτη 2013-2014, με σκοπό να πιστοποιήσουν
τον βασιλικό πολτό που παράγουν στην περιοχή τους σε συνδυασμό με την γύρη της περιοχής.
Προϋπόθεση είναι να γίνει
:
- Συλλογή ΒΠ κάθε 15 ημέρες για όσο διάστημα διαρκέσει η παραγωγή(πχ 2 μήνες) άρα 4 δείγματα x 10 γρ
- Συλλογή δειγμάτων γύρης εβδομαδιαία δηλ. 8 δείγματα έως 200 γρ+ δυο δείγματα 7 και 15 ημέρες πριν την έναρξη συλλογής ΒΠ.
- Τα δείγματα θα αποστέλλονται με κουριερ με χρέωση του Εργαστηρίου.
Αυτό θα έχει σαν
αποτέλεσμα να έχει η Πολιτεία περισσότερα στοιχεία σχετικά με τη ταυτότητα του βασιλικού
πολτού και της γύρης που παράγεται στην Ελλάδα.
Στην νομοθεσία ο βασιλικός
πολτός ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΣΑΝ ΟΡΟΛΟΓΊΑ!!
Όσοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα
υπογράφουν ένα πρωτόκολλο συνεργασίας
τόσο με το Εργαστήριο Μελισσοκομίας του ΑΠΘ όσο και με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο
Μελισσοκόμων - Βασιλοτρόφων - Παραγωγών Βασιλικού Πολτού & λοιπών προϊόντων
μέλισσας.
Το πρώτο θα δώσει βεβαίωση
σχετικά με τα χαρακτηριστικά του βασιλικού πολτού του κάθε μελισσοκόμου και ο δεύτερος
θα τυπώσει ειδικές ετικέτες σε ειδικά βαζάκια για να μπορεί να διατεθεί ο ΒΠ με
την εγγύηση των δυο προαναφερθέντων στον καταναλωτή ΩΣ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ.
Είναι μια φιλόδοξη
και ονειροπόλα(κατά κάποιους!!) προσπάθεια που αξίζει ανταπόκρισης από τους συναδέλφους.
Ο στόχος είναι να υπάρξουν
τουλάχιστον δυο συνάδελφοι από κάθε Νομό της Χώρας.
Περισσότερες
πληροφορίες:
·
Πανελλήνιο Σύνδεσμο Μελισσοκόμων - Βασιλοτρόφων
- Παραγωγών Βασιλικού Πολτού & λοιπών προϊόντων μέλισσας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου