Μελισσοκομικός Σύλλογος Νομού Πέλλας - Ο Μέγας Αλέξανδρος-ΠΕΝΤΑΠΛΑΤΑΝΟΣ ΤΘ 377,58100,ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ ΠΕΛΛΑΣ-Τηλ:6937275481 Πρόεδρος Κοντόπουλος Αλέξανδρος, 6977 027612 Γιαλαμπούκης Γιώργος- Επίτιμος Πρόεδρος E-mail: beeclubpellas@yahoo.gr,beeclubpellas@gmail.com - BEE CLUB PELLAS-THE GREAT ALEXANDER-YΙANNITSA PELLAS, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-MACEDONIA- HELLAS-GREECE,- Ωράριο λειτουργίας (ΔΕΥΤΕΡΑ+ΤΕΤΑΡΤΗ 18.00μμ-20.00μμ)


Δε φτάνει ο ήλιος μονάχα, η γη σοδειά να δώσει, χρειάζονται κι άλλα πολλά, και προπαντός η γνώση… (Κωστής Παλαμάς)

Έλληνες, ο πραγματικός Έλληνας ηγέτης θα βρεθεί. Το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να βρεθεί ο πραγματικός Έλληνας ΠΟΛΙΤΗΣ!"

"Προδότης δεν είναι μόνο αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς, αλλά είναι και εκείνος που ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώση του δεν προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων πάνω στους οποίους άρχει..." - Θουκυδίδης (460-398 π.Χ.)

Λένε ότι οι πραγματικοί φίλοι μπορεί να περάσουν μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς να μιλήσουν ή να ειδωθούν, χωρίς ποτέ να τεθεί σε αμφιβολία η φιλία τους. Όταν βλέπονται, ενημερώνονται σαν να είχαν μιλήσει την προηγούμενη ημέρα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος που πέρασε ή πόσο μακρυά ήταν!

“Γίνε εσύ η αλλαγή, αν θες να αλλάξεις τον κόσμο” Μ.Γκάντι

etm-mthoney-720p από cosmosdocumentaries



Μακεδονία ~ Ένας πολιτισμός αποκαλύπτεται ~ bbc... από KRASODAD





Καιρός ...απο το toukairou.com

ΤΟ BLOG ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕ MOZILLA FIREFOX- YOU CAN SEE BETTER THIS BLOG WITH MOZILLA FIREFOX


Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΠΟΡΑΣ ΣΠΟΡΩΝ ΚΡΑΤΑΙΓΟΥ και οχι μόνο!!

Επειδή η αισιοδοξία και η ελπίδα πρέπει να κυριαρχεί στα δύσκολα χρόνια που έρχονται, αλλάζω σελίδα και …………..

Επανέρχομαι σε θέμα προηγούμενης ανάρτησης

Κράταιγος - Crataegus monogyna

Είναι προσαρμόσιμο σε κάθε είδους υπόστρωμα και pH, καθώς και σε υγρά ή βρεγμένα ή ξηρά εδάφη, με πολύ καλή αποστράγγιση. Προτιμάει μέτριο με ελαφρύ πότισμα.

Επίσης είναι ανθεκτικό σε παραθαλάσσιες περιοχές, σε ισχυρούς ανέμους και στην ατμοσφαιρική μόλυνση.

Είναι άκρως ανθεκτικό στο ψύχος (έως -18ο Κελσίου) και τη ζέστη και ανταπεξέρχεται θαυμάσια σε μία ηλιόλουστη, ημισκιερή ή σκιερή θέση. Όταν όμως καλλιεργείται για τους καρπούς του, τότε μια ηλιόλουστη θέση είναι απαραίτητη.

Αντέχει σε οποιοδήποτε κλάδεμα και έχει την ικανότητα να αναγεννιέται σε περίπτωση που κοπεί εξαιρετικά αυστηρά.

Φυτά από σπόρο, καρποφορούν στον 5ο-8ο χρόνο τους, ενώ τα εμβολιασμένα δέντρα μπορούν να ξεκινήσουν από τον 3ο χρόνο.

Παράγεται από σπόρο που κατά προτίμηση σπέρνεται το φθινόπωρο, αμέσως μετά τη συλλογή του, σε ένα ψυχρό θερμοκήπιο. Κάποιοι σπόροι θα βλαστήσουν την ερχόμενη Άνοιξη, ενώ οι περισσότεροι θα χρειαστούν άλλον έναν χρόνο αναμονής.

Οι αποθηκευμένοι σπόροι αργούν να βλαστήσουν και είναι απαραίτητη η θερμή διαστρωμάτωση στους 15ο Κελσίου για 3 μήνες και στην συνέχεια ψυχρή διαστρωμάτωση στους 4ο Κελσίου για άλλους 3 μήνες. Παρά τη διαστρωμάτωση, θα χρειαστούν περίπου 18 μήνες για να βλαστήσουν. Ο Σκαριφησμός πριν τη διαστρωμάτωση, μπορεί να ελαχιστοποιήσει τον χρόνο αυτό.

Μια άλλη δυνατότητα είναι να συλλεχθούν οι σπόροι όσο ακόμα είναι πράσινοι, πριν σκληρύνει το περίβλημά τους, αρκεί το έμβρυο μέσα τους να έχει αναπτυχθεί πλήρως, και να φυτευτούν αμέσως σε ψυχρό θερμοκήπιο, οπότε και θα ακολουθήσει η βλάστηση την επόμενη Άνοιξη.

Τα σπορόφυτα δεν πρέπει να παραμείνουν για πάνω από 2 έτη στο θερμοκήπιο χωρίς να μεταφυτευτούν. Τα νέα φυτά, δεν πρέπει να μείνουν σε σκιά γιατί αναστέλλεται η ανάπτυξή τους και τελικά θα πεθάνουν. Καλύτερα να μεταφυτεύονται σε ξεχωριστά δοχεία το κάθε ένα, αμέσως μόλις η ανάπτυξή τους μας επιτρέπει να τα χειριστούμε. Εάν επιθυμούμε να τα φυτέψουμε σε κήπο, αυτό θα πρέπει να γίνει αφού τα νέα φυτά παραμείνουν τουλάχιστον για έναν χρόνο στα δοχεία τους.

Μπορεί επίσης να παραχθεί από ημιξυλώδη μοσχεύματα το καλοκαίρι και εναέριες καταβολάδες την Άνοιξη. Στις καταβολάδες, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην καλή αφαίρεση του καμβίου, ενώ χρειάζεται πολύς χρόνος για να επιτευχθεί η ριζοβολία.

Πηγές:

http://www.pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Crataegus%20monogyna

http://hedgerowmobile.com/hawthorn.html

http://www.bonsai4me.com/SpeciesGuide/Crataegus.html

Αναδημοσίευση:

http://bonsaicosmos.blogspot.com/2010/10/species-guide-crataegus-monogyna.html

ΔΙΑΣΤΡΩΜΑΤΩΣΗ ΣΠΟΡΩΝ


Διάφορες τεχνικές λαμβάνουν χώρα για την αφύπνιση των σπόρων και την επιτάχυνση της βλάστησής της. Το κάθε είδος, απαιτεί διαφορετική τεχνική αφύπνισης και οι περιπτώσεις διαφέρουν στο εάν ένα είδος δεν απαιτεί καμία επεξεργασία, αν απαιτεί απλά Ψυχρή Διαστρωμάτωση (cold stratification), εναλλαγή Θερμής και Ψυχρής Διαστρωμάτωσης (Double Dormancy) ή και Σκαριφησμό (Scarification).
Οι τεχνικές αυτές αναλύονται παρακάτω:

Ψυχρή Διαστρωμάτωση


1. Τοποθετείστε της σπόρους σε πλαστική διάφανη σακούλα (με πλαστικό κλείστρο στο στόμιό της) αφού της στρώσετε πρώτα σε υγρή άμμο ή περλίτη ή βερμικουλίτη ή απλά σε μία υγρή πετσέτα.

Το μέσον διαστρωμάτωσης πρέπει να είναι 3 φορές περισσότερο από της σπόρους, ελαφρά υγρό (όταν πιεστεί, να μην στάζει νερό) και αποστειρωμένο.

Η ύγρανση του μέσου διαστρωμάτωσης μπορεί να γίνει σε συνδυασμό με κάποιο μυκητοκτόνο για αποφυγή μούχλας (εάν παρόλα αυτά εμφανιστεί κάποια στιγμή μούχλα, πρέπει να απομακρυνθεί το παλιό μέσον διαστρωμάτωσης και να αντικατασταθεί με καινούργιο). Εάν δεν διοχετευτεί μυκητοκτόνο, απαιτείται συνεχής έλεγχος για μούχλα ή σπόρους που εμφανίζουν σημάδια αποσύνθεσης (μούχλα ή δυσάρεστη μυρωδιά).

2. Σφραγίστε τη σακούλα και τοποθετείστε στο ψυγείο της 1ο έως 3ο Κελσίου.

Ο χρόνος παραμονής των σπόρων στο ψυγείο εξαρτάται από το κάθε είδος. Εάν σε αυτό το διάστημα κάποιος σπόρος βλαστήσει, πρέπει να αφαιρεθεί από τη σακούλα και να φυτευτεί αμέσως.

Μούλιασμα των σπόρων σε κρύο νερό για 6 – 12 ώρες (Σκαριφησμός) ακριβώς πριν την τοποθέτησή της στο ψυγείο ( Ψυχρή Διαστρωμάτωση), επιταχύνει τον χρόνο βλάστησης.


Θερμή Διαστρωμάτωση


Ακολουθήστε τα βήματα 1 και 2 της Ψυχρής Διαστρωμάτωσης, με την διαφορά ότι η θερμοκρασία πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 15ο – 20ο Κελσίου.
Συχνά, η απλή τοποθέτησης της σακούλας στο επάνω μέρος του ψυγείο (εξωτερικά) αρκεί για την επίτευξη της της θερμοκρασίας.

Πολλά είδη, χρειάζονται και τα δύο είδη διαστρωμάτωσης, με την Θερμή να προηγείται της Ψυχρής (Double Dormancy).

Σκαριφησμός (Scarification)

Ο Σκαριφησμός είναι η διαδικασία διάσπασης του σκληρού περιβλήματος των σπόρων, έτσι ώστε να εισχωρήσει υγρασία και το έμβρυο να ξεκινήσει την βλαστική του περίοδο. Πολλοί σπόροι δέντρων δεν απαιτούν Σκαριφησμό, ενώ για της που το απαιτούν, συνήθως ένα απλό μούλιασμα σε νερό είναι αρκετό.
Ο Σκαριφησμός επιτυγχάνεται με τρείς (3) μεθόδους:
α) την Υγρή,
β) την Μηχανική, και
γ) την Χημική

• α) Υγρή Μέθοδος: Σε ένα δοχείο (π.χ. ποτήρι) βάλτε της σπόρους και ρίξτε νερό βρύσης και κατόπιν αφήστε της σπόρους να μουλιάσουν για 6 – 24 ώρες. Συνήθως χρησιμοποιείται νερό σε θερμοκρασία δωματίου, αλλά ορισμένα είδη απαιτούν καυτό, ζεστό, κρύο ή παγωμένο νερό. Ακολουθείστε πάντα της οδηγίες που απαιτεί το κάθε είδος σπόρου.
• β) Μηχανική Μέθοδος: Με μία λίμα ή γυαλόχαρτο, τρίψτε το περίβλημα του σπόρου για να μειώσετε την πυκνότητά του ή για να χαράξετε την επιφάνειά του έτσι ώστε να εισχωρήσει υγρασία στο εσωτερικό. Προσοχή να μην καταστρέψετε το έμβρυο στο εσωτερικό του σπόρου.
• γ) Χημική Μέθοδος: Η χημική διάσπαση του περιβλήματος των σπόρων επιτυγχάνεται με πλύση αυτών με οξύ και χρησιμοποιείται κυρίως από επαγγελματίες παραγωγούς. Πολύ λίγα είδη απαιτούν αυτή τη μέθοδο, η οποία χρειάζεται μεγάλη προσοχή καθώς και να ακολουθηθούν πιστά οι παρακάτω οδηγίες:
1. Φορέστε προστατευτικά γυαλιά και ρούχα. Πλυθείτε αμέσως εάν στάξει οτιδήποτε επάνω στο δέρμα της.
2. Χρησιμοποιείστε ένα μεγάλο στεγνό και καθαρό γυάλινο δοχείο (π.χ. ποτήρι ζέσεως).
3. Τοποθετείστε της σπόρους μέσα στο γυάλινο δοχείο.
4. Προσθέστε διάλυμα Θειικού Οξέος σε διπλάσιο όγκο από αυτού των σπόρων.
5. Ανακατέψτε το μίγμα με μία γυάλινη ράβδο.
6. Περιοδικά ελέγξτε την πάχυνση του περιβλήματος των σπόρων, αφαιρώντας έναν από της και διαιρώντας τον στη μέση με ένα κοπίδι ή ψαλίδι. Παρόλο που οι σπόροι βρίσκονται στο ίδια ομάδα, μπορεί να διαφέρουν μεταξύ της όσον αφορά την πάχυνση του περιβλήματός της.
7. Μετά το μούλιασμα στο οξύ, σουρώστε της σπόρους περνώντας το μίγμα μέσα από ένα δίχτυ αποστράγγισης ή κόσκινο και ξεπλύνατε της σπόρους κάτω από τρεχούμενο νερό για 5 – 10 λεπτά.
8. Απλώστε της σπόρους σε διηθητικό χαρτί, προσέχοντας να μην ακουμπάνε μεταξύ της για να μην κολλήσουν, και αφήστε της να στεγνώσουν.


Παρακάτω περιγράφονται οι τρόποι που πρέπει να ακολουθήσουμε για να αποκτήσουμε κάποια είδη, κατάλληλα για bonsai, από σπόρους.

Γιακαράντα
Jacaranda mimosifolia
Blue Jacarander


Μουλιάστε της σπόρους για μία ολόκληρη νύχτα και φυτέψτε της σε καλής ποιότητας και αποστράγγισης κομπόστα για σπόρους.
Διατηρείστε το χώμα υγρό, αλλά όχι πολύ βρεγμένο, σε θερμοκρασία 21ο – 24ο Κελσίου.
Συνήθως χρειάζονται 3 – 4 εβδομάδες για να εμφανιστεί η βλάστηση.


Metasequoia glyptostroboides
Dawn Redwook


Προσθέστε της σπόρους σε ελαφρώς υγρό περλίτη και κλείστε της σε διάφανη πλαστική σακούλα με πλαστικό κλείστρο.
Βάλτε το παρασκεύασμα στο ψυγείο για 1 – 2 μήνες.
Ελέγχετε της σπόρους για όσο καιρό βρίσκονται στο ψυγείο.
Μόλις ξεκινήσει η βλάστηση, φυτέψτε της αμέσως σε μίγμα χώματος περίπου 80 χιλιοστά κάτω από την επιφάνεια. Διατηρείστε το χώμα υγρό.


Κουτσουπιά
Cercis Canadensis
Eastern Redbud


Η βλάστηση καθυστερεί εξαιτίας του σκληρού περιβλήματος του σπόρου και του ναρκωμένου εμβρύου. Για αυτό τον λόγο απαιτείται Σκαριφησμός:
Ρίξτε βραστό νερό πάνω της σπόρους και αφήστε να μουλιάσουν για 24 ώρες. Επαναλάβετε μέχρι οι σπόροι να απορροφήσουν νερό.
Ψυχρή Διαστρωμάτωση της 4ο Κελσίου για 30 – 60 ημέρες ενισχύει την διακοπή της νάρκης των σπόρων.
Συνήθως μετά από αυτό, εμφανίζεται η βλάστηση μέσα σε 3 εβδομάδες.
Στη συνέχεια, φυτέψτε σε χώμα με καλή αποστράγγιση, σε βάθος περίπου 60 χιλιοστών και διατηρήστε τη θερμοκρασία της 13ο-18ο Κελσίου.
Οι σπόροι μπορούν της να φυτευτούν απευθείας το Φθινόπωρο για να ακολουθήσει η βλάστηση την επόμενη Άνοιξη.


Χαμαικύπαρις
Chamaecyparis Obtusa
Hinoki Cypress


Η Ψυχρή Διαστρωμάτωση για 3 μήνες μπορεί να βελτιώσει τα ποσοστά βλάστησης των σπόρων, παρόλο που δεν θεωρείται αναγκαία.
Καλύψτε της σπόρους με χώμα πολύ επιπόλαια, καθώς η έκθεσή της στο φώς βοηθάει την βλάστηση.
Η βλάστηση δεν είναι άμεση και μπορεί να εμφανιστεί οποιαδήποτε στιγμή μέσα σε διάστημα 2 ετών.


Κουκουναριά
Pinus pinea
Italian Stone Pine


Μουλιαστε της σπόρους για μία νύχτα και φυτέψτε της σε χοντρή άμμο ή ελαφρόπετρα, 2 περίπου εκατοστά κάτω από την επιφάνεια.
Υγράνετε όταν το χώμα φαίνεται στεγνό στην αφή, αλλά μην επιτρέψετε να είναι πολύ βρεγμένο διότι οι σπόροι θα σαπίσουν. Απαιτείται θερμότητα και φιλτραρισμένο ηλιακό φώς.


Ποδόκαρπος
Podocarpus macrophylla
Japanese Buddha Pine

Φυτέψτε της σπόρους σε βάθος περίπου 2 εκατοστά σε κομπόστα καλής ποιότητας και αποστράγγισης.
Οι σπόροι χρειάζονται θερμότητα και φιλτραρισμένο ηλιακό φώς για να βλαστήσουν.
Ποτίστε με μέτρο όταν το χώμα φαίνεται στεγνό, αλλά φροντίστε να μην είναι ποτέ πολύ βρεγμένο διότι οι σπόροι θα σαπίσουν.


Λάριξ
Larix Leptollepis
Japanese Larch


Μουλιάστε της σπόρους για 24 ώρες. Ακολουθεί Ψυχρή Διαστρωμάτωση των σπόρων στο ψυγείο, αφού σφραγιστούν σε διάφανη πλαστική σακούλα με πλαστικό κλείστρο μαζί με ελαφρώς υγρό βερμικουλίτη για 30 μέρες. Ελέγχετε τακτικά για πρόωρη βλάστηση των σπόρων (εάν συμβεί αυτό, φυτέψτε τα βλαστάρια αμέσως).
Φυτέψτε της σπόρους σε καλής ποιότητας χώμα και βάθος όχι μεγαλύτερο από δύο φορές την διάμετρό της.
Διατηρείστε το χώμα υγρό, αλλά όχι πολύ βρεγμένο.


Κρυπτομέρια
Cryptomeria Japonica
Japanese Red Cedar


Μουλιάστε της σπόρους για 24 – 48 ώρες με σκοπό να αυξήσετε της δυνατότητες βλάστησής της.
Σε κλίματα με ψυχρότερους χειμώνες, οι σπόροι μπορούν να φυτευτούν κατά τη διάρκεια του Φθινοπώρου ή του Χειμώνα και να υποστούν την Ψυχρή Διαστρωμάτωση με φυσικό τρόπο.
Φυτέψτε της σπόρους όχι πιο βαθιά από 2 φορές τη διάμετρό της.
Εναλλακτικά, μουλιάστε της σπόρους σε κρύο νερό (0ο Κελσίου) και τοποθετείστε της στο ψυγείο (Ψυχρή Διαστρωμάτωση) για 90 μέρες. Διατηρείστε την υγρασία.


Ιαπωνικό Πεύκο
Pinus densiflora
Japanese Red Pine


Δεν απαιτείται ψύξη των σπόρων για αφύπνιση.
Φυτέψτε της σπόρους σε κομπόστα καλής ποιότητας με καλή αποστράγγιση, 30 χιλιοστά κάτω από την επιφάνεια.
Πιέστε το χώμα ελαφρά.
Διατηρείστε το χώμα υγρό, αλλά όχι πολύ βρεγμένο, διότι διαφορετικά οι σπόροι θα σαπίσουν.


Κινέζικο Σφενδάμι
Acer truncatum subsp. Mono
Painted Maple


Μουλιάστε της σπόρους πριν τη σπορά για 24 ώρες.
Κατόπιν, τοποθετείστε της σε στο ψυγείο για 2 – 4 μήνες (ψυχρή διαστρωμάτωση).
Μετά αυτό το χρονικό διάστημα, φυτέψτε της κατευθείαν σε κομπόστα για σπόρους καλής ποιότητας περίπου 1,5 εκατοστό κάτω από την επιφάνεια.
Διατηρείστε το χώμα ελαφρώς υγρό, αλλά όχι πολύ βρεγμένο. Οι περισσότεροι σπόροι θα βλαστήσουν της το τέλος του Χειμώνα.
Εναλλακτικά, φυτέψτε της σπόρους απευθείας έξω σε χώμα στο τέλος του Φθινοπώρου, επιτρέποντάς της κατ’ αυτόν τον τρόπο να διαχειμάσουν φυσιολογικά, προσέχοντας πάντα να μην είναι πολύ βρεγμένοι.


Acer saccharinum
Silver Maple


Σκαριφησμός (scarification): Μουλιάστε της σπόρους σε ζεστό νερό βρύσης για 24 ώρες.
Διαστρωμάτωση: Σφραγίστε της σπόρους σε πλαστική διάφανη σακούλα με πλαστικό κλείστρο, μαζί με υγρό βερμικουλίτη ή σφάγνο (sphagnum moss).
Τοποθετείστε στο ψυγείο για 120 μέρες.
Βλάστηση: Φυτέψτε της σπόρους στο χώμα 30 χιλιοστά κάτω από την επιφάνεια και πιέστε ελαφρά. Ρίξτε ένα στρώμα από σαπισμένα φύλλα στην επιφάνεια.
Η σπορά σε υπόστρωμα με σαπισμένα φύλλα το Φθινόπωρο είναι συνήθως περισσότερο προτιμητέα από την τεχνητή διαστρωμάτωση.


Σημύδα κρεμοκλαδής
Betula pendula
Silver Birch


Φυτέψτε της σπόρους σε μείγμα χώματος με καλή αποστράγγιση, περίπου 1,5 εκατοστό κάτω από την επιφάνεια.
Χρειάζεται 4 – 6 εβδομάδες για να βλαστήσουν οι σπόροι. Κατόπιν μεταφυτέψτε όταν το φυτό φτάσει στα 5-6 εκατοστά σε ύψος.


Betula niger
River Birch

Φυτέψτε της σπόρους σε 1,5 εκ. βάθος, σε απλό χώμα. Διατηρείστε το χώμα υγρό, αλλά όχι πολύ βρεγμένο. Η βλάστηση εμφανίζεται μέσα σε 2-4 εβδομάδες.


Άρκευθος, Γιουνίπερος, Θαμνοκυπάρισσο
Juniperus Rigida
Temple Juniper


Μουλιάστε της σπόρους σε ζεστό νερό βρύσης για 6 ώρες.
Ακολουθεί θερμή διαστρωμάτωση 30 ημερών και κατόπιν ψυχρή διαστρωμάτωση 60 ημερών.
Φυτέψτε της σπόρους περίπου 60 χιλιοστά κάτω από την επιφάνεια του χώματος που θα πρέπει να διατηρείται υγρό και σε σκιά χωρίς άμεσο ηλιακό φώς.
Η βλάστηση των σπόρων μπορεί να είναι αργή.


Samanea saman
Rain Tree


Μουλιάστε της σπόρους για 24 ώρες.
Φυτέψτε σε χώμα 2,5 εκ. κάτω από την επιφάνεια.
Διατηρείστε το χώμα υγρό, αλλά όχι πολύ βρεγμένο.
Απαιτείται έντονο φώς και θερμότητα για να βλαστήσουν οι σπόροι μέσα σε 6-24 εβδομάδες.


Acacia podalyrifolia
Pearl Acacia


Τοποθετείστε της σπόρους σε βραστό νερό και αφήστε τα μαζί να κρυώσουν για της ολόκληρη νύχτα.
Φυτέψτε της σπόρους σε καλής ποιότητας και αποστράγγισης κομπόστα για σπόρους 0,6-1,5 εκ. κάτω από την επιφάνεια.
Διατηρείστε το χώμα υγρό, αλλά όχι πολύ βρεγμένο.


Tilia cordata
Small Leaved Lime

Μουλιάστε της σπόρους για 48 ώρες και κατόπιν αφήστε της σε ένα ζεστό δωμάτιο ή καλά αεριζόμενο ντουλάπι για 2 εβδομάδες.

Στη συνέχεια, βάλτε της σπόρους σε διάφανη πλαστική σακούλα με πλαστικό κλείστρο μαζί με υγρό (όχι πολύ βρεγμένο) βερμικουλίτη ή σφάγνο (sphagnum moss) και τοποθετείστε της στο ψυγείο.

Ελέγχετε της σπόρους τακτικά και ανοίγετε κατά διαστήματα την σακούλα για να εισέλθει αέρας.

Της, σε τακτά χρονικά διαστήματα, αναδέψτε απαλά τον βερμικουλίτη / σφάγνο μέσα στην σακούλα.

Όταν εμφανιστεί βλάστηση των σπόρων, η οποία θα εμφανιστεί σποραδικά μέσα της επόμενους μήνες, αφαιρέστε της σπόρους που έχουν βλαστήσει και φυτέψτε της σε καλής ποιότητας και αποστράγγισης κομπόστα για σπόρους.

Διατηρείστε τα βλαστάρια της 30ο Κελσίου κατά τη διάρκεια της ημέρας, επιτρέποντας χαμηλότερες θερμοκρασίες τη νύχτα.



Χρήσιμη Ιστοσελίδα:
http://www.backyardgardener.com/tm1.html

ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ

Crataegus

Crataegus Κράταιγος 1175 x 1003 (378 kb)

ΕΛΛΗΝΙΚΟ (ΚΟΙΝΟ) ΟΝΟΜΑ

Κράταιγος

  • ΣΤΟΙΧΕΙΑ: Η συλλογή των καρπών γίνεται το φθινόπωρο (Σεπτέμβριο-Οκτώβριο), λίγο πριν την πλήρη ωρίμανση. Στη συνέχεια τοποθετούνται αυτοί σε σωρούς μέχρι να μουχλιάσουν (αναδεύονται συχνά για να αποφευχθεί η υπερθέρμανση). Ακολουθεί πλύσιμο των καρπών για να απομακρυνθεί το εξωτερικό - σαρκώδες περίβλημα.
    Αμέσως μετά γίνεται στρωματοποίηση μέχρι το μεθεπόμενο φθινόπωρο, οπότε γίνεται και η σπορά στην ύπαιθρο (πριν την εμφάνιση των πρώτων παγετών). Δε φυτρώνουν όλοι οι σπόροι την πρώτη άνοιξη, αλλά τη δεύτερη ή την τρίτη.
  • Εξαίρεση αποτελεί ο Crataegus monogyna (Κράταιγος ο μονόγυνος) οι σπόροι του οποίου φυτρώνουν όλοι την πρώτη άνοιξη μετά τη σπορά.
    Η αναστολή της φύτρωσης που παρατηρείται στα είδη Crataegus διακόπτεται ταχύτερα με στρωματοποίηση σε υγρή τύρφη σε θερμοκρασία +21οC έως +27οC για 4 μήνες και στη συνέχεια για 5 μήνες σε θερμοκρασία +5οC.
    Εναλλακτικά, επεξεργασία με πυκνό θειικό οξύ για 30 λεπτά έως 2 ώρες και στη συνέχεια στρωματοποίηση για 5 μήνες στους +4οC συμβάλλει αποφασιστικά στη μεθωρίμανση των σπόρων.
    Οι σπόροι σπέρνονται σε βάθος 0,6 εκατ. σε σειρές που απέχουν μεταξύ τους 20-30 εκατ. Τα νεαρά φυτάρια φθάνουν την πρώτη χρονιά ύψος 60 - 70 εκατ., ενώ στον μονόγυνο μέχρι και ένα μέτρο.
  • ΣΥΛΛΟΓΗ
    • ΧΡΟΝΟΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ : ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ - ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ - ΣΥΛΛΟΓΗ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΩΡΙΜΑΝΣΗ
  • ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ
    • ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ (έως 6 μήνες περίπου) :
      • Υγρασία :
      • Χώρος Αποθήκευσης :
      • Μέσο Αποθήκευσης :
    • ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ (από 1 έως περισσότερα χρόνια)
      • Υγρασία :
      • Χώρος Αποθήκευσης :
      • Μέσο Αποθήκευσης :
  • ΣΠΟΡΑ
    • ΕΠΟΧΗ ΣΠΟΡΑΣ : ΝΩΡΙΣ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ - ΝΩΡΙΣ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ - ΑΚΑΝΟΝΙΣΤΗ ΦΥΤΡΩΣΗ ΣΠΟΡΩΝ

Αναδημοσίευση από: http://apps.inforest.gr/sporoi.php

http://natura2009.atfreeforum.com/forum.html


1 σχόλιο:

elsa είπε...

Ευχαριστώ πολύ που επέλεξες να αναδημοσιεύσεις τα παραπάνω άρθρα μου (σχετικά με τον Κράταιγο και την διαστρωμάτωση των Σπόρων) στο blog σου, το οποίο βρίσκω εξαιρετικό!
Τα θερμά μου συγχαρητήρια!