Μελισσοκομικός Σύλλογος Νομού Πέλλας - Ο Μέγας Αλέξανδρος-ΠΕΝΤΑΠΛΑΤΑΝΟΣ ΤΘ 377,58100,ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ ΠΕΛΛΑΣ-Τηλ:6937275481 Πρόεδρος Κοντόπουλος Αλέξανδρος, 6977 027612 Γιαλαμπούκης Γιώργος- Επίτιμος Πρόεδρος E-mail: beeclubpellas@yahoo.gr,beeclubpellas@gmail.com - BEE CLUB PELLAS-THE GREAT ALEXANDER-YΙANNITSA PELLAS, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-MACEDONIA- HELLAS-GREECE,- Ωράριο λειτουργίας (ΔΕΥΤΕΡΑ+ΤΕΤΑΡΤΗ 18.00μμ-20.00μμ)


Δε φτάνει ο ήλιος μονάχα, η γη σοδειά να δώσει, χρειάζονται κι άλλα πολλά, και προπαντός η γνώση… (Κωστής Παλαμάς)

Έλληνες, ο πραγματικός Έλληνας ηγέτης θα βρεθεί. Το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να βρεθεί ο πραγματικός Έλληνας ΠΟΛΙΤΗΣ!"

"Προδότης δεν είναι μόνο αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς, αλλά είναι και εκείνος που ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώση του δεν προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων πάνω στους οποίους άρχει..." - Θουκυδίδης (460-398 π.Χ.)

Λένε ότι οι πραγματικοί φίλοι μπορεί να περάσουν μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς να μιλήσουν ή να ειδωθούν, χωρίς ποτέ να τεθεί σε αμφιβολία η φιλία τους. Όταν βλέπονται, ενημερώνονται σαν να είχαν μιλήσει την προηγούμενη ημέρα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος που πέρασε ή πόσο μακρυά ήταν!

“Γίνε εσύ η αλλαγή, αν θες να αλλάξεις τον κόσμο” Μ.Γκάντι

etm-mthoney-720p από cosmosdocumentaries



Μακεδονία ~ Ένας πολιτισμός αποκαλύπτεται ~ bbc... από KRASODAD





Καιρός ...απο το toukairou.com

ΤΟ BLOG ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕ MOZILLA FIREFOX- YOU CAN SEE BETTER THIS BLOG WITH MOZILLA FIREFOX


Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2008

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

Τους μεγαλύτερους στόχους τους βάζει το μυαλό. Τα καλύτερα όνειρα τα δημιουργεί η ψυχή. Τις καλύτερες ευχές τις στέλνει η καρδιά. Χρόνια πολλά και καλή χρονιά.

Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2008

Πράγματα που το κινητό σου μπορεί να κάνει (και που εσύ δεν γνωρίζεις)

1.Ο αριθμός ανάγκης για όλον τον κόσμο είναι: 112. Αυτός ο αριθμός μπορεί να πληκτρολογηθεί ακόμη και αν το κινητό σου είναι μπλοκαρισμένο.
Προσπάθησε!

2.Κλείδωσες το αυτοκίνητο ξεχνώντας τα κλειδιά μέσα ενώ βρίσκεσαι μακριά από το σπίτι όπου φυλάς άλλα? Θα τηλεφωνήσεις με το κινητό σου σε κάποιον στο σπίτι ο οποίος θα πλησιάσει στο τηλέφωνο το control των κλειδιών και εσύ το κινητό σου στην πόρτα του αυτοκινήτου και αμέσως θα ανοίξουν οι ασφάλειες.
Το ίδιο ισχύει και για το πορτμπαγκάζ.
Δοκίμασέ το!

3.Εξαντλήθηκε η μπαταρία του κινητού σου?
όλα τα κινητά έχουν μια ρεζέρβα φόρτωσης της μπαταρίας τους που, πληκτρολογώντας *3370#, αυτόματα ενεργοποιείται δίνοντάς σου ακόμη και 50% πρόσθετο γέμισμα.
Όταν θα επαναφορτίσεις το κινητό σου, αυτόματα θα επαναφορτιστεί και η ρεζέρβα.

4. Τι να κάνεις αν σου έκλεψαν το κινητό? Οι έμποροι κινητών διατηρούν κρυφή αυτήν την πληροφορία ώστε ο κλέφτης να συνεχίσει να χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες της κινητής τηλεφωνίας και να καταναλώνει και παράλληλα, το θύμα της κλοπής, να αγοράσει άλλο κινητό και να συνεχίσει και αυτό να καταναλώνει. Είναι ανάγκη να αποκτήσεις το serial number του κινητού σου. Πληκτρολόγησε *#06# και στην οθόνη σου θα εμφανιστεί ένας κωδικός. Αυτός ο κωδικός, μοναδικός στον κόσμο, είναι το serial number του κινητού σου. Σημείωσέ τον και φύλαξέ τον κάπου. Αν σου κλέψουν το κινητό, ειδοποίησέ τον παροχέα σου και δώστου αυτό τον αριθμό. Αυτό σημαίνει ότι το κινητό σου θα μπλοκαριστεί τελείως ακόμη και αν ο κλέφτης αλλάξει την κάρτα SIM.
Πιθανόν να μην ανακτήσεις το κινητό σου αλλά τουλάχιστον θα έχεις τη βεβαιότητα ότι ο κλέφτης δεν θα το χρησιμοποιήσει ποτέ.
Το ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ είναι ότι αν όλοι το εφαρμόσουμε αυτό, η κλοπή κινητών είναι κάτι το τελείως άχρηστο.

Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2008

ΜΗ ΚΕΔΡΟΣΚΟΠΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΑΥΡΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ!!!






























































































































Μαύρη μέλισσα









-->
Αφορμή αυτού του άρθρου μου είναι η αξιέπαινη προσπάθεια του κ. Hubert GUERRIAT για την δημιουργία ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού melifica.be με σκοπό την μελέτη και προστασία της μαύρης μέλισσας Α.mellifera mellifica στα σύνορα Βελγίου-Γαλλίας!!!.
Αναρωτιέμαι μήπως επιβάλλεται να γίνει κάτι αντίστοιχο και στην Ελλάδα:
· από το εργαστήριο μελισσοκομίας του ΑΠΘ , εργαστήριο το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της Μακεδονίας για την αντίστοιχη φυλή της Α.mellifera macedonica σε μια απομονωμένη περιοχή πχ της Χαλκιδικής? Φυλή η οποία έχει τα άριστα χαρακτηριστικά για την Βόρεια Ελλάδα.
· από το εργαστήριο μελισσοκομίας του ΓΠΑ, εργαστήριο το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας για την αντίστοιχη φυλή της Α.mellifera cecropia σε μια απομονωμένη περιοχή πχ της Στερεάς Ελλάδας ή Πελοποννήσου? Φυλή η οποία έχει επίσης άριστα χαρακτηριστικά για την Νότια Ελλάδα.
Και να αποφύγουμε οικειοποιήσεις όπως οι παρακάτω …..The Macedonian bee (Apis mellifera macedonica) is a subspecies of Western honey bee. It originates from the territory of Republic of Macedonia, but can be found also in Northern Greece. The original (native) population of Apis mellifera macedonica is breed in APICENTAR - training and repro centre for beekeeping in Republic of Macedonia(FYROM)……….( http://en.wikipedia.org/wiki/Apis_mellifera_macedonica )
Και το ποιο σημαντικό να μπει μια τάξη στην γενικότερη αταξία αν όχι χάος, με την πανσπερμία φυλών από όλες τις φυλές του Ισραήλ( ιταλικές, καυκάσιες, Buckfast, carnica από πού τις θέλεις? από τα Γιάννενα(…-τσης), από την Κρήτη(…-ακης), από την Πελοπόννησο(….όπουλος), από την Αργεντινή(malka…), …..
Δίνονται τόσες χιλιάδες ευρώ από την πολιτεία για ‘άσχετα’ και εφήμερα πράγματα(κυψέλες, μελισσοκομικός εξοπλισμός, φάρμακα, κλπ ) και δεν δίνονται για το ποιο ουσιαστικό και σημαντικό πράγμα το ΥΓΙΕΣ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΓΕΝΕΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ το οποίο είναι το Α και το Ω της μελισσοκομίας.
Πρέπει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με το τμήμα Μελισσοκομίας του να κάνει το άλμα προς τα εμπρός για μια ουσιαστική ενίσχυση της Ελληνικής Μελισσοκομίας με αξιώσεις για το μέλλον.
Εμείς σαν Μελισσοκομικός Σύλλογος Ν. Πέλλας ‘ Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ’’ θα προτείνουμε τα παραπάνω σε επίσημο έγγραφο προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και ελπίζουμε σε άμεση ανταπόκριση και κινητοποίηση τους, από τον ΄΄λήθαργο΄΄ στον οποίο έχει πέσει η Μελισσοκομία στην Ελλάδα.



ΦΩΣ ΣΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ ΤΩΝ ΕΝΤΟΜΩΝ

Φως στον εγκέφαλο των εντόμων
Ακόμα και οι μέλισσες παραφέρονται υπό την επήρεια της κοκαΐνης
Οι εργάτριες χορεύουν μέσα στην κυψέλη για να εξηγήσουν πού βρίσκεται η τροφή
Ουάσινγκτον



Δεν συμβαίνει μόνο στους ανθρώπους: Υπό την επήρεια της κοκαΐνης, οι μέλισσες το ρίχνουν στον ξέφρενο χορό, διαπίστωσαν Αμερικανοί εντομολόγοι. Η ανακάλυψη δημιουργεί υποψίες ότι στον εγκέφαλο των εντόμων υπάρχει κάποιο κύκλωμα επιβράβευσης, όπως στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Υπό κανονικές συνθήκες, οι εργάτριες μέλισσες που αναζητούν τροφή εκτελούν έναν ειδικό χορό για να ενημερώσουν την αποικία ότι εντόπισαν κάποια πλούσια πηγή νέκταρ. Όταν η τροφή είναι υψηλής ποιότητας, και εφόσον η κυψέλη χρειάζεται να αυξήσει τα αποθέματά της, οι εργάτριες ξεκινούν μια σειρά από περίπλοκες κινήσεις που εξηγούν σε πια κατεύθυνση και απόσταση βρίσκεται το νέκταρ.

Δείτε βίντεο στο YouTube με το χορό των μελισσών εδώ.

Ο καθηγητής Εντομολογίας και Νευροεπιστημών Τζιν Ρόμπινσον διαπιστώνει τώρα ότι υπό την επήρρεια της κοκαΐνης οι εργάτριες χορεύουν ανεξάρτητα από την ποιότητα της τροφής και των αναγκών της αποικίας, παρόλο που ο χορός τους παραμένει ακριβής όσον αφορά τη θέση της τροφής.

Δεδομένου ότι η κοκαΐνη δημιουργεί στον άνθρωπο ένα αίσθημα ικανοποίησης ή επιβράβευσης, ο Δρ Ρόμπινσον υποθέτει ότι το ίδιο αίσθημα καθοδηγεί και τη συμπεριφορά των εντόμων, όπως συμβαίνει και σε πολλές ανθρώπινες συμπεριφορές.

Στον άνθρωπο, η κοκαΐνη επιδρά στη ντοπαμίνη, ένα νευροδιαβιβαστή που χρησιμοποιείται τόσο στο κύκλωμα επιβράβευσης όσο και σε άλλες σημαντικές λειτουργίες όπως ο έλεγχος των κινήσεων του σώματος.

Το διεγερτικό ναρκωτικό δεν είναι περίεργο που δρα στα έντομα, δεδομένου ότι παράγεται από το φυτό της κόκας ως εντομοαπωθητικό.

Φαίνεται πάντως ότι στην περίπτωση των εντόμων η κοκαΐνη δεν επηρεάζει το σύστημα της ντοπαμίνης, αλλά το σύστημα του νευροδιαβιβαστή οκτοπαμίνη, ο οποίος εμπλέκεται στη διατροφική συμπεριφορά τόσο των μελισσών όσο και άλλων εντόμων.

Η μελέτη αυτού του συστήματος ίσως προσφέρει στο μέλλον στοιχεία για τη σχέση του κυκλώματος επιβράβευσης στην κοινωνική συμπεριφορά.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο Journal of Experimental Biology.

Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2008

ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΜΕΛΙΣΣΟΣΜΗΝΩΝ: ΠΟΣΕΣ; ΠΟΥ ΠΑΜΕ;

ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΜΕΛΙΣΣΟΣΜΗΝΩΝ: ΠΟΣΕΣ; ΠΟΥ ΠΑΜΕ;

Η Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος δε μπορεί να φανεί αδιάφορη μπροστά στα μηνύματα των μελισσοκόμων από όλη την Ελλάδα που μιλούν για απώλειες μελισσοσμηνών, δε μπορεί να σταθεί αδιάφορη και στα μηνύματα που λαμβάνει από το εξωτερικό και από όλη την επιστημονική κοινότητα. Πήρε λοιπόν την πρωτοβουλία με ιδίους πόρους να διεξάγει έρευνα για να διαπιστώσει το μέγεθος του προβλήματος στην Ελλάδα και να μελετήσει παράγοντες που ενδεχομένως συσχετίζονται με την απώλεια μελισσοσμηνών.
Με πρωτοβουλία των γεωτεχνικών της και σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Μελισσοκομίας του ΕΘΙΑΓΕ και το Εργαστήριο Γεωργικής Ζωολογίας και Εντομολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, συνέταξε ερωτηματολόγιο το οποίο διανέμεται σε μελισσοκόμους με σκοπό να συγκεντρωθούν όλες οι απαραίτητες πληροφορίες και να επεξεργαστούν κατάλληλα, ώστε να διεξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα. Οι φορείς αυτοί επιλέχθηκαν γιατί συμμετείχαν από την αρχή στη συγκρότηση της Ευρωπαϊκής Ομάδας Εργασίας για την αποφυγή των απωλειών μελισσοσμηνών (COLOSS).
Στην πρωτοβουλία αυτή της ΟΜΣΕ συντέλεσε και το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει δώσει στοιχεία για τις απώλειες των μελισσοσμηνών στον ΕΟΑΤ (Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια των Τροφίμων-EFSA). Εμφανίζεται ως μία από τις 6 μόνο χώρες που δεν έχουν Εθνικό πρόγραμμα για τον έλεγχο των απωλειών. Σε αντίθεση με άλλες χώρες που έχουν ερευνητικά προγράμματα από το 2004 για το σκοπό αυτό. Πιο συγκεκριμένα, το 2003 ο ΕΟΑΤ κυκλοφόρησε ερωτηματολόγια στις χώρες-μέλη μετά από ερώτηση της Γαλλικής Επιτροπής για τις απώλειες μελισσοσμηνών και την εποπτεία τους στην Ευρώπη. Από τα στοιχεία που συλλέχθηκαν από 24 χώρες έγινε φανερό ότι οι περισσότερες χώρες έχουν δώσει στοιχεία α) για τα Εθνικά προγράμματα εποπτείας και ελέγχου των παραγόντων που προκαλούν ή επηρεάζουν τον θάνατο ή την εξασθένιση των μελισσοσμηνών, β) για τα υπολείμματα χημικών ουσιών στο μέλι και γ) για τον αριθμό των μελισσοσμηνών, παραγωγών και ποσότητα παραγωγής μελιού. [Στο περιοδικό του ΕΟΑΤ (EFSA), τεύχος 154 του 2008, σελίδες 1-28 και με τον τίτλο Απώλειες Μελισσοσμηνών και Εποπτεία τους στην Ευρώπη (έκδοση: 11 Αυγούστου 2008) περιγράφονται πολύ αναλυτικά τα στοιχεία που οι χώρες / μέλη της ΕΚ έχουν δώσει για το παραπάνω θέμα.]
Στα στοιχεία που έδωσε η Ελλάδα, εμφανίζεται να έχει Εθνικό πρόγραμμα μόνο για τη μελέτη των υπολειμμάτων στο μέλι για το 2004 και 2005. Δεν υπάρχουν στοιχεία για το 2006 και το 2007. Αναφορικά με τη παραγωγή μελιού και αριθμό μελισσοσμηνών εμφανίζεται τέταρτη στη σειρά στην παραγωγή μελιού μετά την Ισπανία, Γερμανία και Γαλλία ενώ κατέχει την πρώτη θέση στον αριθμό των μελισσοσμηνών.
Με σκοπό να διερευνηθούν οι παράγοντες εκείνοι που προκαλούν μεγάλες απώλειες και εξασθένιση στα μελισσοσμήνη της Ευρώπης ο ΕΟΑΤ παρακινεί τα κράτη μέλη να κινηθούν προς τις παρακάτω κατευθύνσεις:
1. Σχεδιασμός προγραμμάτων ελέγχου των απωλειών σε κάθε χώρα
2. Συγκέντρωση στοιχείων για τα επόμενα έτη και σύγκρισή τους με τα στοιχεία που έχουν ήδη παρουσιαστεί στην ανάλυση που έχει ήδη κάνει ο ΕΟΑΤ
3. Αποκρυστάλλωση και δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων από ερωτηματολόγια και ερευνητικές διαδικασίες για την αποσαφήνιση των αιτιών που οδηγούν τα μελισσοσμήνη σε θάνατο, κατάρρευση ή εξασθένιση.
Παρακαλούμε τους χρήστες της ιστοσελίδας μας να συμπληρώσουν και να αποστείλουν μέσω e-mail το ερωτηματολόγιο (info@omse.gr, omse@otenet.gr), βοηθώντας τους επιστήμονες να συνθέσουν την πραγματική εικόνα των απωλειών μελισσοσμηνών στη χώρα.
Αυτό δεν είναι απαραίτητο μόνο για την αποτελεσματικότερη διεκδίκηση των αιτημάτων μας, αλλά και για την εξεύρεση της λύσης του προβλήματος που αντιμετωπίζουμε. Συμπληρώνοντας τα ερωτηματολόγια δε βοηθάτε μόνο στην έρευνα, αλλά βοηθάτε και τους εαυτούς σας.

Το Δ.Σ της ΟΜΣΕ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2008

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
























Καλά Χριστούγεννα κι ευτυχισμένος ο καινούργιος χρόνος

Merry Christmas and a Happy New Year!

Joyeux Noël et bonne année!

Feliz Natal e um próspero Ano Novo!

Веселого Рождества и Счастливого Нового Года!

¡Feliz navidad y feliz año nuevo!

Fröhliche Weihnachten und ein gutes neues Jahr!

Wesołych Świąt i szczęśliwego nowego roku!

Kellemes karácsonyi ünnepeket és boldog új évet!

Prettig Kerstfeest en een gelukkig nieuwjaar!

Crăciun Fericit şi un An Nou Fericit!

İyi Noeller ve Mutlu Yıllar

God Jul och ett Gott Nytt År!

Buon Natale e Felice Anno Nuovo!

Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta!

חג מולד שמח ושנה טובה!

God Jul og Godt Nytt År!

Veselé vianoce a Štastný nový rok!

Čestit Božić i sretna Nova godina!

عيد ميلاد مجيد و عام سعيد

Veselé Vánoce a Šťastný Nový rok!

Glædelig jul og godt nytår!

Feliĉan kristnaskon kaj prosperan novjaron!

Vesel božič in Srečno novo leto

Bon Nadal i Feliç Any Nou!

Srećan Božić i Nova Godina.

häid jõule ja head uut aastat

Linksmų Kalėdų ir laimingų Naujųjų Metų

สุขสันต์วันคริสต์มาส และสวัสดีปีใหม่

Chúc Giáng Sinh Vui Vẻ và Chúc Năm Mới Tốt Lành

Весела Коледа и Щастлива Нова година!

Feliz Natal e um Próspero Ano Novo!

Natale hilare et annum faustum

Gleðileg Jól og farsælt nýtt ár.

Geseënde Kersfees en 'n gelukkige nuwe jaar

Gledhilig Jol og eydnurikt nyggjar

Rojî daykbûnî Hezret Îsa pîroz û Cejnî Salî Nwê pîroz bê

کریسمس مبارک باشد و سال خوبی داشته باشید!

Среќен Божик и среќна Нова година

Cestit Bozic i Sretna Nova godina

Priecīgus Ziemassvētkus un laimīgu Jauno Gadu!

Selamat Hari Natal dan Tahun Baru

Веселого Різдва і з Новим Роком

Танд кристмас ба шинэ жилийн мэнд хүргэе

Selamat Hari Natal and Selamat Tahun Baru

Maligayang pasko at manigong bagong taon!

Zorionak eta urte berri on

Nedeleg laouen ha bloavez mad!

Noflike Krystdagen en folle lok en seine

ΚΥΨΕΛΗ ΑΡΓΩ-ΤΡΟΠΟΙ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ
















































































































































































































ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΚΥΨΕΛΗ ΑΡΓΩ -ΕΦΕΥΡΕΣΗΣ ΒΑΙΟΥ ΚΑΙ ΒΑΛΑΝΤΗ ΠΑΝΤΑΖΗ-ΒΟΛΟΣ