Μελισσοκομικός Σύλλογος Νομού Πέλλας - Ο Μέγας Αλέξανδρος-ΠΕΝΤΑΠΛΑΤΑΝΟΣ ΤΘ 377,58100,ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ ΠΕΛΛΑΣ-Τηλ:6937 47 53 57,6977 027612E-mail: beeclubpellas@yahoo.gr - BEE CLUB PELLAS-THE GREAT ALEXANDER-YΙANNITSA PELLAS, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-MACEDONIA- HELLAS-GREECE,- Ωράριο λειτουργίας (ΔΕΥΤΕΡΑ+ΤΕΤΑΡΤΗ 18.00μμ-20.00μμ)


Δε φτάνει ο ήλιος μονάχα, η γη σοδειά να δώσει, χρειάζονται κι άλλα πολλά, και προπαντός η γνώση… (Κωστής Παλαμάς)

Έλληνες, ο πραγματικός Έλληνας ηγέτης θα βρεθεί. Το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να βρεθεί ο πραγματικός Έλληνας ΠΟΛΙΤΗΣ!"

"Προδότης δεν είναι μόνο αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς, αλλά είναι και εκείνος που ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώση του δεν προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων πάνω στους οποίους άρχει..." - Θουκυδίδης (460-398 π.Χ.)

Λένε ότι οι πραγματικοί φίλοι μπορεί να περάσουν μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς να μιλήσουν ή να ειδωθούν, χωρίς ποτέ να τεθεί σε αμφιβολία η φιλία τους. Όταν βλέπονται, ενημερώνονται σαν να είχαν μιλήσει την προηγούμενη ημέρα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος που πέρασε ή πόσο μακρυά ήταν!

“Γίνε εσύ η αλλαγή, αν θες να αλλάξεις τον κόσμο” Μ.Γκάντι

etm-mthoney-720p από cosmosdocumentariesΜακεδονία ~ Ένας πολιτισμός αποκαλύπτεται ~ bbc... από KRASODAD

Καιρός ...απο το toukairou.com

ΤΟ BLOG ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕ MOZILLA FIREFOX- YOU CAN SEE BETTER THIS BLOG WITH MOZILLA FIREFOX


Παρασκευή, 26 Δεκεμβρίου 2008

ΦΩΣ ΣΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ ΤΩΝ ΕΝΤΟΜΩΝ

Φως στον εγκέφαλο των εντόμων
Ακόμα και οι μέλισσες παραφέρονται υπό την επήρεια της κοκαΐνης
Οι εργάτριες χορεύουν μέσα στην κυψέλη για να εξηγήσουν πού βρίσκεται η τροφή
ΟυάσινγκτονΔεν συμβαίνει μόνο στους ανθρώπους: Υπό την επήρεια της κοκαΐνης, οι μέλισσες το ρίχνουν στον ξέφρενο χορό, διαπίστωσαν Αμερικανοί εντομολόγοι. Η ανακάλυψη δημιουργεί υποψίες ότι στον εγκέφαλο των εντόμων υπάρχει κάποιο κύκλωμα επιβράβευσης, όπως στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Υπό κανονικές συνθήκες, οι εργάτριες μέλισσες που αναζητούν τροφή εκτελούν έναν ειδικό χορό για να ενημερώσουν την αποικία ότι εντόπισαν κάποια πλούσια πηγή νέκταρ. Όταν η τροφή είναι υψηλής ποιότητας, και εφόσον η κυψέλη χρειάζεται να αυξήσει τα αποθέματά της, οι εργάτριες ξεκινούν μια σειρά από περίπλοκες κινήσεις που εξηγούν σε πια κατεύθυνση και απόσταση βρίσκεται το νέκταρ.

Δείτε βίντεο στο YouTube με το χορό των μελισσών εδώ.

Ο καθηγητής Εντομολογίας και Νευροεπιστημών Τζιν Ρόμπινσον διαπιστώνει τώρα ότι υπό την επήρρεια της κοκαΐνης οι εργάτριες χορεύουν ανεξάρτητα από την ποιότητα της τροφής και των αναγκών της αποικίας, παρόλο που ο χορός τους παραμένει ακριβής όσον αφορά τη θέση της τροφής.

Δεδομένου ότι η κοκαΐνη δημιουργεί στον άνθρωπο ένα αίσθημα ικανοποίησης ή επιβράβευσης, ο Δρ Ρόμπινσον υποθέτει ότι το ίδιο αίσθημα καθοδηγεί και τη συμπεριφορά των εντόμων, όπως συμβαίνει και σε πολλές ανθρώπινες συμπεριφορές.

Στον άνθρωπο, η κοκαΐνη επιδρά στη ντοπαμίνη, ένα νευροδιαβιβαστή που χρησιμοποιείται τόσο στο κύκλωμα επιβράβευσης όσο και σε άλλες σημαντικές λειτουργίες όπως ο έλεγχος των κινήσεων του σώματος.

Το διεγερτικό ναρκωτικό δεν είναι περίεργο που δρα στα έντομα, δεδομένου ότι παράγεται από το φυτό της κόκας ως εντομοαπωθητικό.

Φαίνεται πάντως ότι στην περίπτωση των εντόμων η κοκαΐνη δεν επηρεάζει το σύστημα της ντοπαμίνης, αλλά το σύστημα του νευροδιαβιβαστή οκτοπαμίνη, ο οποίος εμπλέκεται στη διατροφική συμπεριφορά τόσο των μελισσών όσο και άλλων εντόμων.

Η μελέτη αυτού του συστήματος ίσως προσφέρει στο μέλλον στοιχεία για τη σχέση του κυκλώματος επιβράβευσης στην κοινωνική συμπεριφορά.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο Journal of Experimental Biology.

Δεν υπάρχουν σχόλια: