Τα χημικά αυτά χρησιμοποιούνται ευρέως από τους παραγωγούς της Βρετανίας και απαγορεύτηκαν προληπτικά και στην Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία και Σλοβενία.
Τα νεονικοτινοειδή, όπως είναι γνωστά, έχουν εγκριθεί από την Ευρώπη και χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση εντόμων στις καλλιέργειες ελαιούχων σπόρων ελαιοκράμβης, κριθαριού και ζαχαρότευτλου. Ιδιαίτερη ανησυχία εγείρει η καλλιέργεια ελαιοκράμβης, καθώς το λουλούδι της έλκει τις μέλισσες.
Στην Γαλλία, η ουσία imidacloprid, έχει απαγορευτεί στις καλλιέργειες ηλίανθου από το 1999, μετά από τον θάνατο του ενός τρίτου του πληθυσμού των μελισσών.
Η Bayer CropScience, κατασκευάστρια εταιρία των ουσιών imidacloprid και clothianidin, εμμένει ωστόσο στο ότι αυτά τα νικοτινοειδή είναι ασφαλή για τις μέλισσες όπως καταδεικνύουν και επιστημονικές έρευνες, αρκεί να γίνει σωστή χρήση τους.
Αντίθετη στην απαγόρευση των φυτοφαρμάκων που περιέχουν τις ουσίες αυτές, είναι και η Εθνική Ένωση Αγροτών της Βρετανίας, ενώ το υπουργείο Περιβάλλοντος διαμήνυσε πως δεν υπάρχουν σχέδια απαγόρευσης των φυτοφαρμάκων και απέδωσε τη μείωση του πληθυσμού των μελισσών σε πολλούς άλλους παράγοντες.
http://www.agronews.gr/content/view/40768/46/lang,el/
1 σχόλιο:
Εννοειτε πως STOP!
fotovoltaika times
Δημοσίευση σχολίου