Μελισσοκομικός Σύλλογος Νομού Πέλλας - Ο Μέγας Αλέξανδρος-ΠΕΝΤΑΠΛΑΤΑΝΟΣ ΤΘ 377,58100,ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ ΠΕΛΛΑΣ-Τηλ:6937 47 53 57,6977 027612E-mail: beeclubpellas@yahoo.gr - BEE CLUB PELLAS-THE GREAT ALEXANDER-YΙANNITSA PELLAS, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-MACEDONIA- HELLAS-GREECE,- Ωράριο λειτουργίας (ΔΕΥΤΕΡΑ+ΤΕΤΑΡΤΗ 18.00μμ-20.00μμ)


Δε φτάνει ο ήλιος μονάχα, η γη σοδειά να δώσει, χρειάζονται κι άλλα πολλά, και προπαντός η γνώση… (Κωστής Παλαμάς)

Έλληνες, ο πραγματικός Έλληνας ηγέτης θα βρεθεί. Το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να βρεθεί ο πραγματικός Έλληνας ΠΟΛΙΤΗΣ!"

"Προδότης δεν είναι μόνο αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς, αλλά είναι και εκείνος που ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώση του δεν προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων πάνω στους οποίους άρχει..." - Θουκυδίδης (460-398 π.Χ.)

Λένε ότι οι πραγματικοί φίλοι μπορεί να περάσουν μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς να μιλήσουν ή να ειδωθούν, χωρίς ποτέ να τεθεί σε αμφιβολία η φιλία τους. Όταν βλέπονται, ενημερώνονται σαν να είχαν μιλήσει την προηγούμενη ημέρα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος που πέρασε ή πόσο μακρυά ήταν!

“Γίνε εσύ η αλλαγή, αν θες να αλλάξεις τον κόσμο” Μ.Γκάντι

etm-mthoney-720p από cosmosdocumentariesΜακεδονία ~ Ένας πολιτισμός αποκαλύπτεται ~ bbc... από KRASODAD

Καιρός ...απο το toukairou.com

ΤΟ BLOG ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕ MOZILLA FIREFOX- YOU CAN SEE BETTER THIS BLOG WITH MOZILLA FIREFOX


Τρίτη, 22 Ιουλίου 2008

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΜΕΛΙΣΣΩΝ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΜΕ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΑΜΒΑΚΙΟΥ, ΚΑΛΑΜΠΟΚΙΟΥ, ΧΩΡΙΣ ΕΜΦΑΝΗ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΝΕΚΡΩΝ

Αριθμ. Πρωτοκ.: Γιαννιτσά, 21 /07/ 2008

Προς:

· ΟΜΣΕ

· Μελισσοκομικούς Συλλόγους της Ελλάδος

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΜΕΛΙΣΣΩΝ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΜΕ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΑΜΒΑΚΙΟΥ, ΚΑΛΑΜΠΟΚΙΟΥ, ΧΩΡΙΣ ΕΜΦΑΝΗ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΝΕΚΡΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΙΣ ΚΥΨΕΛΕΣ ΜΕ ΠΙΘΑΝΗ ΑΙΤΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΕΙΑ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ ΣΠΟΡΟΥ ΜΕ GAUCHO(imidacloprid) της BAYER και CRUISER FS350(Thiamethoxam) της SYNGENTA και προτάσεις λήψεις μέτρων:

Ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Ν. Πέλλας ‘Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ’, (με 124 μέλη και πάνω από 10.000 κυψέλες)

δέχεται από πέρυσι το καλοκαίρι σε μικρότερο βαθμό, και από φέτος το καλοκαίρι σε μεγαλύτερο βαθμό παράπονα και φωνές αγωνίας από τα μέλη του, για την ξαφνική απώλεια του πληθυσμού των μελισσών με την μεταφορά τους σε περιοχές με βαμβάκια, καλαμπόκια.

Η απώλεια αυτή συνέβη σε πολύ δυνατά μελίσσια, χωρίς εμφανή συμπτώματα νεκρών μελισσών μπροστά στις κυψέλες, με σοβαρή υποψία δηλητηρίασης από τα εντομοκτόνα GAUCHO(imidacloprid) της BAYER και CRUISER FS350(Thiamethoxam) της SYNGENTA(παράλυση νευρικού συστήματος ,απώλεια προσανατολισμού και συνεπώς μη επιστροφή στην κυψέλη).

Ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Ν. Πέλλας ‘Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ’, με την παρούσα επιστολή θέλει να μοιραστεί μαζί σας τις ανησυχίες που έχει από το 2005, σχετικά με την ευρεία επέκταση της χρήσης της επένδυσης σπόρου με το εντομοκτόνο GAUCHO(imidacloprid) της BAYER και CRUISER FS350(Thiamethoxam) της SYNGENTA στις καλλιέργειες βαμβακιού, καλαμποκιού, σακχαροτεύτλων, καλλιέργειες οι οποίες καταλαμβάνουν πάνω από 8.500.000 στρέμματα στην χώρα μας.

Εκτιμάται ότι η επένδυση σπόρου με τα εντομοκτόνα έχει κυμανθεί στο 90-95% των παραπάνω εκτάσεων για το έτος 2008.

Λαμβάνοντας υπόψιν το μέγεθος της υψηλής μελισσοτοξικότητας του εντομοκτόνου GAUCHO(imidacloprid) της BAYER και CRUISER FS350(Thiamethoxam) της SYNGENTA σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία, και πρόσφατα η Γερμανία τα προηγούμενα χρόνια και το κύμα των αντιδράσεων των ισχυρών μελισσοκομικών οργανώσεων στο εξωτερικό, προτείνουμε τα παρακάτω μέτρα δράσης:

1. Την αποστολή επιστολής στο ΑΣΥΓΕΦ(Ανώτατο Συμβούλιο Έγκρισης Γεωργικών Φαρμάκων) συγχρόνως από όλους τους Μελισσοκομικούς Συλλόγους της Ελλάδος και την ΟΜΣΕ για

-την αναστολή της άδειας κυκλοφορίας,

-την επανεξέταση του φακέλου GAUCHO(imidacloprid)και CRUISER FS350(Thiamethoxam) και τον

-ορισμό μιας επιτροπής επιστημόνων που θα εξετάσει τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον και ειδικά στις μέλισσες στην Ελλάδα.

2. Την αποστολή επιστολής-διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συγχρόνως από όλους τους Μελισσοκομικούς Συλλόγους της Ελλάδος και την ΟΜΣΕ, για την

-άμεση αναστολή της άδειας κυκλοφορίας των παραπάνω σκευασμάτων, ειδικά μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στην Γερμανία.

-την επανεξέταση του φακέλου GAUCHO(imidacloprid)και CRUISER FS350(Thiamethoxam) και τον

-ορισμό μιας επιτροπής επιστημόνων που θα εξετάσει τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον και ειδικά στις μέλισσες στην Ελλάδα.

3. Στην επιστολή αυτή, θα ήταν καλύτερα, να υπάρχουν οι υπογραφές όλων των μελών των συλλόγων για ευνόητους λόγους πίεσης του Υπουργείου και όπου δεν είναι εφικτό να υπάρξει απόφαση του Δ.Σ του κάθε Συλλόγου.

4. Την ενημέρωση του ηλεκτρονικού και έντυπου Τύπου σχετικά με το θέμα.

5. Την αποστολή επιστολής-διαμαρτυρίας και ενημέρωσης προς τον Νομάρχη και τους Βουλευτές του κάθε Νομού σχετικά με το θέμα.

Επιτέλους, πρέπει να υπάρξει αφύπνιση του μελισσοκομικού κόσμου έτσι ώστε να προστατευτεί η ελληνική μελισσοκομία από την επικείμενη ολοκληρωτική καταστροφή.

Με εκτίμηση,

Γιαλαμπούκης Γιώργος Σιγκούδης Άνθιμος

Πρόεδρος Γενικός Γραμματέας

6977-027612 6937-475357

2 σχόλια:

b. kalamiotis είπε...

σσσσσσσσσσσσσσσσσσ σιγα η ΟΜΣΕ κοιιιιιματεεεεεε

Ανώνυμος είπε...

Απάντηση στον b. kalamiotis:

Η Ο.Μ.Σ.Ε. ξεκινώντας από το τέυχος 31 του περιοδικού (Μάιος 2008) με άρθρο του αντιπροέδρου της Βασίλη Ντούρα, άνοιξε πρώτη το μέτωπο ενάντια στο GAUCHO και την παρέα του. Ακολούθησε δέυτερο άρθρο στο τεύχος 32, αναδημοσίευση από την Guardian για τις απώλειες στη Γερμανία από ένα ξαδερφάκι του Gaucho και την απαγόρευση των νεονικοτινοειδών στη Γερμανία και βεβαίως έπεται συνέχεια.

Παράλληλα έχουν αποσταλεί δύο επιστολές, στο ΥΠΑΑΤ και την COPA COGECA, ζητώντας από το μεν Υπουργείο να αναστείλει την άδεια κυκλοφορίας των νεονικοτινοειδών στην Ελλάδα και από την COPA COGECA να συντονίσει τις ενέργειες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για απαγόρευση σε όλα τα κράτη- μέλη.

Αυτά έγιναν όσο η Ο.Μ.Σ.Ε. "κοιμόταν". Τα τηλέφωνά μας είναι 2410533366 και 2410 549724.
Πάρτε να μας "ξυπνήσετε". Θα χαρούμε πολύ.

Από το γραφείο της Ο.Μ.Σ.Ε.