Μελισσοκομικός Σύλλογος Νομού Πέλλας - Ο Μέγας Αλέξανδρος-ΠΕΝΤΑΠΛΑΤΑΝΟΣ ΤΘ 377,58100,ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ ΠΕΛΛΑΣ-Τηλ:6937 47 53 57,6977 027612E-mail: beeclubpellas@yahoo.gr - BEE CLUB PELLAS-THE GREAT ALEXANDER-YΙANNITSA PELLAS, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-MACEDONIA- HELLAS-GREECE,- Ωράριο λειτουργίας (ΔΕΥΤΕΡΑ+ΤΕΤΑΡΤΗ 18.00μμ-20.00μμ)


Δε φτάνει ο ήλιος μονάχα, η γη σοδειά να δώσει, χρειάζονται κι άλλα πολλά, και προπαντός η γνώση… (Κωστής Παλαμάς)

Έλληνες, ο πραγματικός Έλληνας ηγέτης θα βρεθεί. Το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να βρεθεί ο πραγματικός Έλληνας ΠΟΛΙΤΗΣ!"

"Προδότης δεν είναι μόνο αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς, αλλά είναι και εκείνος που ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώση του δεν προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων πάνω στους οποίους άρχει..." - Θουκυδίδης (460-398 π.Χ.)

Λένε ότι οι πραγματικοί φίλοι μπορεί να περάσουν μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς να μιλήσουν ή να ειδωθούν, χωρίς ποτέ να τεθεί σε αμφιβολία η φιλία τους. Όταν βλέπονται, ενημερώνονται σαν να είχαν μιλήσει την προηγούμενη ημέρα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος που πέρασε ή πόσο μακρυά ήταν!

“Γίνε εσύ η αλλαγή, αν θες να αλλάξεις τον κόσμο” Μ.Γκάντι

etm-mthoney-720p από cosmosdocumentaries



Μακεδονία ~ Ένας πολιτισμός αποκαλύπτεται ~ bbc... από KRASODAD





Καιρός ...απο το toukairou.com

ΤΟ BLOG ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕ MOZILLA FIREFOX- YOU CAN SEE BETTER THIS BLOG WITH MOZILLA FIREFOX


Πέμπτη, 3 Νοεμβρίου 2016

Κουμαριές - Αrbutus-το μελισσοκομικο φυτό του Οκτωβριου-Νοεμβρίου με γυρη και νεκταρ.

ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ

Arbutus
ΕΛΛΗΝΙΚΟ (ΚΟΙΝΟ) ΟΝΟΜΑΆρβουτος
  • ΣΤΟΙΧΕΙΑ: Πρόκειται για είδη που δύσκολα φυτρώνουν οι σπόροι τους. Μετά τη συλλογή των ώριμων καρπών (κούμαρα), που γίνεται το Νοέμβριο έως Δεκέμβριο, θα πρέπει να απομακρυνθεί το σαρκώδες περίβλημα και πριν τη σπορά να πραγματοποιηθεί στρωματοποίηση για 60 ημέρες σε θερμοκρασία +1 έως +4οC σε υπόστρωμα με αρκετή υγρασία.
  • ΣΥΛΛΟΓΗ
    • ΧΡΟΝΟΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ :   ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ - ΣΥΛΛΟΓΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΩΡΙΜΑΝΣΗ
  • ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ
    • ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ (έως 6 μήνες περίπου) :  
      • Υγρασία :   ΣΠΟΡΟΙ ΜΕ ΑΡΧΙΚΗ ΥΓΡΑΣΙΑ
      • Χώρος Αποθήκευσης :   ΣΕ ΥΠΟΓΕΙΟ
      • Μέσο Αποθήκευσης :   ΣΕ ΥΦΑΣΜΑΤΙΝΟΥΣ ΣΑΚΟΥΣ
    • ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ (από 1 έως περισσότερα χρόνια)
      • Υγρασία :  
      • Χώρος Αποθήκευσης :  
      • Μέσο Αποθήκευσης :  
  • ΣΠΟΡΑ
    • ΕΠΟΧΗ ΣΠΟΡΑΣ :   ΑΡΓΑ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ - ΝΩΡΙΣ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ - ΧΩΡΟΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΠΑΓΕΤΟ
  • ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΦΥΤΡΩΣΗΣ
    • ΦΥΣΙΚΗ ΞΗΡΑΝΣΗ
      • Φρέσκιοι Σπόροι :  
      • Αποθηκευμένοι 6 μήνες :  
      • Μακροχρόνια Αποθηκευμένοι :  
    • ΣΤΡΩΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ
      • Φρέσκιοι Σπόροι :  
      • Βραχυχρόνια Αποθηκευμένοι :  
      • Μακροχρόνια Αποθηκευμένοι :  
      • ΨΥΞΗ ΑΠΟΞΕΣΗ ΟΞΥ
      • ΨΥΞΗ ΑΠΟΞΕΣΗ ΟΞΥ - Φρέσκιοι Σπόροι
      • ΨΥΞΗ ΑΠΟΞΕΣΗ ΟΞΥ - Βραχυχρόνια Αποθηκευμένοι
      • ΨΥΞΗ ΑΠΟΞΕΣΗ ΟΞΥ - Μακροχρόνια Αποθηκευμένοι
      • ΑΛΛΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ - Φρέσκιοι Σπόροι :  
      • ΑΛΛΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ - Βραχυχρόνια Αποθηκευμένοι :  
      • ΑΛΛΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ - Μακροχρόνια Αποθηκευμένοι :  
    • ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΠΕΡΙΒΛΗΜΑΤΟΣ
      • Φρέσκιοι Σπόροι :   ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΠΕΡΙΒΛΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΨΥΧΡΗ ΣΤΡΩΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ
      • Βραχυχρόνια Αποθηκευμένοι :  
      • Μακροχρόνια Αποθηκευμένοι :  
    • ΨΥΞΗ
      • Φρέσκιοι Σπόροι :  
      • Βραχυχρόνια Αποθηκευμένοι :  
      • Μακροχρόνια Αποθηκευμένοι :  
    • E. ΕΜΒΑΠΤΙΣΗ ΣΕ ΝΕΡΟ
      • Φρέσκιοι Σπόροι :  
      • Βραχυχρόνια Αποθηκευμένοι :  
      • Μακροχρόνια Αποθηκευμένοι :  
    • H. ΑΛΛΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ
      • Φρέσκιοι Σπόροι :  
      • Βραχυχρόνια Αποθηκευμένοι :  
      • Μακροχρόνια Αποθηκευμένοι :  
    • ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΧΕΙΡΙΣΜΟ :   

     ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ

    Arbutus unedo    Arbutus unedo
Άρβουτος η κοινή, κουμαριά
1186 x 920 (376 kb)  
    ΕΛΛΗΝΙΚΟ (ΚΟΙΝΟ) ΟΝΟΜΑΆρβουτος η κοινή, κουμαριά
  • ΣΤΟΙΧΕΙΑ: ARBUTUS Πρόκειται για είδη που δύσκολα φυτρώνουν οι σπόροι τους. Μετά τη συλλογή των ώριμων καρπών (κούμαρα), που γίνεται το Νοέμβριο έως Δεκέμβριο, θα πρέπει να απομακρυνθεί το σαρκώδες περίβλημα και πριν τη σπορά να πραγματοποιηθεί στρωματοποίηση για 60 ημέρες σε θερμοκρασία +1 έως +4οC σε υπόστρωμα με αρκετή υγρασία.
       ARBUTUS UNEDO Αμέσως μετά την ωρίμανση και συλλογή των καρπών εξάγονται οι σπόροι και πραγματοποιείται η σπορά σε ερεικόχωμα.
       Tα νεαρά αρτίφυτρα χρειάζονται προστασία από παγετούς.
  • ΣΥΛΛΟΓΗ
    • ΧΡΟΝΟΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ :   ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ - ΣΥΛΛΟΓΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΩΡΙΜΑΝΣΗ
  • ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ
    • ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ (έως 6 μήνες περίπου) :  
      • Υγρασία :   ΣΠΟΡΟΙ ΜΕ ΑΡΧΙΚΗ ΥΓΡΑΣΙΑ
      • Χώρος Αποθήκευσης :   ΣΕ ΥΠΟΓΕΙΟ
      • Μέσο Αποθήκευσης :   ΣΕ ΥΦΑΣΜΑΤΙΝΟΥΣ ΣΑΚΟΥΣ
    • ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ (από 1 έως περισσότερα χρόνια)
      • Υγρασία :  
      • Χώρος Αποθήκευσης :  
      • Μέσο Αποθήκευσης :  
  • ΣΠΟΡΑ
    • ΕΠΟΧΗ ΣΠΟΡΑΣ :   ΑΡΓΑ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ - ΝΩΡΙΣ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ - ΧΩΡΟΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΠΑΓΕΤΟ
  • ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΦΥΤΡΩΣΗΣ
    • ΦΥΣΙΚΗ ΞΗΡΑΝΣΗ
      • Φρέσκιοι Σπόροι :  
      • Αποθηκευμένοι 6 μήνες :  
      • Μακροχρόνια Αποθηκευμένοι :  
    • ΣΤΡΩΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ
      • Φρέσκιοι Σπόροι :  
      • Βραχυχρόνια Αποθηκευμένοι :  
      • Μακροχρόνια Αποθηκευμένοι :  
      • ΨΥΞΗ ΑΠΟΞΕΣΗ ΟΞΥ
      • ΨΥΞΗ ΑΠΟΞΕΣΗ ΟΞΥ - Φρέσκιοι Σπόροι
      • ΨΥΞΗ ΑΠΟΞΕΣΗ ΟΞΥ - Βραχυχρόνια Αποθηκευμένοι
      • ΨΥΞΗ ΑΠΟΞΕΣΗ ΟΞΥ - Μακροχρόνια Αποθηκευμένοι
      • ΑΛΛΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ - Φρέσκιοι Σπόροι :  
      • ΑΛΛΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ - Βραχυχρόνια Αποθηκευμένοι :  
      • ΑΛΛΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ - Μακροχρόνια Αποθηκευμένοι :  
    • ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΠΕΡΙΒΛΗΜΑΤΟΣ
      • Φρέσκιοι Σπόροι :   ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΠΕΡΙΒΛΗΜΑΤΟΣ - ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΠΕΡΙΒΛΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΨΥΧΡΗ ΣΤΡΩΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ
      • Βραχυχρόνια Αποθηκευμένοι :  
      • Μακροχρόνια Αποθηκευμένοι :  
    • ΨΥΞΗ
      • Φρέσκιοι Σπόροι :  
      • Βραχυχρόνια Αποθηκευμένοι :  
      • Μακροχρόνια Αποθηκευμένοι :  
    • E. ΕΜΒΑΠΤΙΣΗ ΣΕ ΝΕΡΟ
      • Φρέσκιοι Σπόροι :  
      • Βραχυχρόνια Αποθηκευμένοι :  
      • Μακροχρόνια Αποθηκευμένοι :  
    • H. ΑΛΛΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ
      • Φρέσκιοι Σπόροι :  
      • Βραχυχρόνια Αποθηκευμένοι :  
      • Μακροχρόνια Αποθηκευμένοι :  
    • ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΧΕΙΡΙΣΜΟ :  

     ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ

    Arbutus adrachne      
    ΕΛΛΗΝΙΚΟ (ΚΟΙΝΟ) ΟΝΟΜΑΆρβουτος η αδράχνη, γλιστροκουμαριά
  • ΣΤΟΙΧΕΙΑ: ARBUTUS Πρόκειται για είδη που δύσκολα φυτρώνουν οι σπόροι τους. Μετά τη συλλογή των ώριμων καρπών (κούμαρα), που γίνεται το Νοέμβριο έως Δεκέμβριο, θα πρέπει να απομακρυνθεί το σαρκώδες περίβλημα και πριν τη σπορά να πραγματοποιηθεί στρωματοποίηση για 60 ημέρες σε θερμοκρασία +1 έως +4οC σε υπόστρωμα με αρκετή υγρασία.
       ARBUTUS ADRACHNE Η σπορά γίνεται την άνοιξη. Πριν τη σπορά οι σπόροι τοποθετούνται για 5-6 ώρες σε ζεστό νερό για να μαλακώσουν.
       Tα νεαρά αρτίφυτρα χρειάζονται προστασία από παγετούς.
  • ΣΥΛΛΟΓΗ
    • ΧΡΟΝΟΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ :   ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ - ΣΥΛΛΟΓΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΩΡΙΜΑΝΣΗ
  • ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ
    • ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ (έως 6 μήνες περίπου) :  
      • Υγρασία :   ΣΠΟΡΟΙ ΜΕ ΑΡΧΙΚΗ ΥΓΡΑΣΙΑ
      • Χώρος Αποθήκευσης :   ΣΕ ΥΠΟΓΕΙΟ
      • Μέσο Αποθήκευσης :   ΣΕ ΥΦΑΣΜΑΤΙΝΟΥΣ ΣΑΚΟΥΣ
    • ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ (από 1 έως περισσότερα χρόνια)
      • Υγρασία :  
      • Χώρος Αποθήκευσης :  
      • Μέσο Αποθήκευσης :  
  • ΣΠΟΡΑ
    • ΕΠΟΧΗ ΣΠΟΡΑΣ :   ΝΩΡΙΣ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ - ΧΩΡΟΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΠΑΓΕΤΟ
  • ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΦΥΤΡΩΣΗΣ
    • ΦΥΣΙΚΗ ΞΗΡΑΝΣΗ
      • Φρέσκιοι Σπόροι :  
      • Αποθηκευμένοι 6 μήνες :  
      • Μακροχρόνια Αποθηκευμένοι :  
    • ΣΤΡΩΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ
      • Φρέσκιοι Σπόροι :  
      • Βραχυχρόνια Αποθηκευμένοι :  
      • Μακροχρόνια Αποθηκευμένοι :  
      • ΨΥΞΗ ΑΠΟΞΕΣΗ ΟΞΥ
      • ΨΥΞΗ ΑΠΟΞΕΣΗ ΟΞΥ - Φρέσκιοι Σπόροι
      • ΨΥΞΗ ΑΠΟΞΕΣΗ ΟΞΥ - Βραχυχρόνια Αποθηκευμένοι
      • ΨΥΞΗ ΑΠΟΞΕΣΗ ΟΞΥ - Μακροχρόνια Αποθηκευμένοι
      • ΑΛΛΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ - Φρέσκιοι Σπόροι :  
      • ΑΛΛΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ - Βραχυχρόνια Αποθηκευμένοι :  
      • ΑΛΛΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ - Μακροχρόνια Αποθηκευμένοι :  
    • ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΠΕΡΙΒΛΗΜΑΤΟΣ
      • Φρέσκιοι Σπόροι :   ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΠΕΡΙΒΛΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΨΥΧΡΗ ΣΤΡΩΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ
      • Βραχυχρόνια Αποθηκευμένοι :  
      • Μακροχρόνια Αποθηκευμένοι :  
    • ΨΥΞΗ
      • Φρέσκιοι Σπόροι :  
      • Βραχυχρόνια Αποθηκευμένοι :  
      • Μακροχρόνια Αποθηκευμένοι :  
    • E. ΕΜΒΑΠΤΙΣΗ ΣΕ ΝΕΡΟ
      • Φρέσκιοι Σπόροι :  
      • Βραχυχρόνια Αποθηκευμένοι :   ΜΟΝΟ ΖΕΣΤΟ ΝΕΡΟ
      • Μακροχρόνια Αποθηκευμένοι :   ΜΟΝΟ ΖΕΣΤΟ ΝΕΡΟ
    • H. ΑΛΛΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ
      • Φρέσκιοι Σπόροι :  
      • Βραχυχρόνια Αποθηκευμένοι :  
      • Μακροχρόνια Αποθηκευμένοι :  
    • ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΧΕΙΡΙΣΜΟ :  
















  • ΚΟΥΜΑΡΙΑ ΚΑΙ ΓΛΥΣΤΡΟΚΟΥΜΑΡΙΑ

    Κουμαριές - Αrbutus

    ΚΟΥΜΑΡΙΑ (Arbutus unedo)

    Σ’ ολόκληρη την Ελλάδα τη συναντούμε με το ίδιο όνομα «κουμαριά». Ουσιαστικά παραμένει αναλλοίωτο το αρχαίο της όνομα «κόμαρος», όπως αναφέρεται από τον Θεόφραστο (Φυτών Ιστορία 3,16,4). Ο Θεόφραστος βέβαια περιγράφει αλλαχού (Φ.Ι. 5,4,4) με το όνομα «Αφάρκη» το ίδιο είδος, που ίσως είναι συνώνυμο της κουμαριάς, ή πιθανά αναφέρεται σε κάποια παραλλαγή της.

                Είναι φυτό δασικό, ιδιαίτερα κοσμητικό και αναπτύσσεται εντός της ζώνης των αείφυλλων πλατύφυλλων ειδών, σε περιοχές θερμές, με ήπιο χειμώνα,  σχετικά υγρές, προστατευόμενες από ξηρούς ανέμους και σε εδάφη ελαφρά και γόνιμα.
    Τη συναντούμε σ’ όλες τις παραμεσόγειες περιοχές και όλως περιέργως, στην Ιρλανδία!
    Αυτοφύεται σε πολλά μέρη της Ελλάδας.
    Ανήκει στην οικογένεια των ερικοειδών (Ericaceae).
    Το ύψος της ποικίλει από ένα έως τρία μέτρα.
    Τα φύλλα της αειθαλή 5 έως 8 εκατοστά, ωοειδή ή λογχοειδή βραχύμισχα, μεμβρανώδη, λεία στίλβοντα, πριονωτά στα χείλη.
                Οι καρποί της, τα κούμαρα, (κόμαρα ή μεμαίκυλα στην αρχαιότητα), είναι εδώδιμοι, εύγευστοι, χρησιμοποιούμενοι στο παρελθόν από τους αγρότες για παραγωγή, με ζύμωση και απόσταξη, αλκοολούχου ποτού, γνωστό ως «κουμαρόρακη».
                Ο Διοσκορίδης χαρακτηρίζει τα κούμαρα ως αχυρώδη, κακοστόμαχα και φέροντα στον εσθιόμενο κεφαλαλγία. Η κατανάλωση επίσης μελιού προερχόμενου από τη νομή των κουμαριών (κουμαρόμελο), προκαλεί τα ίδια συμπτώματα.

    Θάμνος αειθαλής υψηλής μελισσοκομικής σημασίας.
    Ανθίζει τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου και δίνει γύρη και νέκταρ.
    Την εποχή εκείνη οι μέλισσες ανασυντάσσονται και προετοιμάζονται για ξεχειμώνιασμα, και η γύρη της κουμαριάς βοηθά στην εκτροφή του τελευταίου γόνου.
    Χρειάζεται προσοχή γιατί αν τα μελίσσια βάλουν μεγάλες ποσότητες νέκταρος της κουμαριάς και αμέσως η θερμοκρασία πέσει λόγω εποχής, τότε υπάρχει πιθανότητα το νέκταρ να μην προλάβει να αποβάλει την περίσσεια υγρασία του και να ξινίσει, δημιουργώντας στις μέλισσες διάρροια.


    Το μέλι της είναι  πολύ δυναμωτικό για ανθρώπους και μελίσσια, αφήνει όμως στο στόμα μία υπόπικρη γεύση για αυτό και δεν αρέσει στον καταναλωτή. 
     Συνήθως ο μελισσοκόμος το αφήνει μέσα στην κυψέλη για τροφή των μελισσιών.

    Έχει λευκά άνθη το φθινόπωρο και κόκκινους εδώδιμους καρπούς (Κούμαρα) το φθινόπωρο.

    Αναπτύσσονται σε χουμώδη, σχετικά ξηρά εδάφη, σε προστατευμένες από τους δυνατούς παγετούς, ηλιόλουστες θέσεις.

    Φυτεύονται σε ελεύθερους φράχτες και ομάδες.
    Πολλαπλασιάζονται με σπόρους από τους οποίους αφαιρούμε το σαρκώδες περίβλημά τους, χωρίς να τους σκεπάσουμε κατά τη σπορά και με ημιξυλώδη μοσχεύματα το καλοκαίρι και το φθινόπωρο..
    Είναι ένα από τα κοινότερα είδη των μεσογειακών θαμνώνων.
    Είναι μεσογειακό είδος, διαδεδομένο σε παράκτιες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας και νησιά.
    Έχει φύλλα επιμήκη λογχοειδή ή ελλειψοειδή, μήκους έως 10εκ., με οδοντωτές παρυφές.
    Τα άνθη έχουν συμπέταλη
    λευκή στεφάνη μήκους περίπου 1 εκ. και κρέμονται.
    Τα άνθη της είναι λευκά ή ρόδινα κωδωνοειδή ή καλύτερα σε σχήμα στάμνας, με τα πέντε οδοντωτά χείλη της στεφάνης κυρτά προς τα έξω.
    Ο καρπός είναι ράγα, αρχικά πράσινος, ερυθρορόδινος κατά την ωρίμανση, σφαιρικός, σαρκώδης, εύχυμος, διαμέτρου 10-20 χιλ., με επιφάνεια τραχεία, φυματώδη. με μικρές κωνικές προεξοχές, αρχικά κίτρινοι και αργότερα κόκκινοι.
     Οι καρποί ωριμάζουν από τον Οκτώβριο έως τον Ιανουάριο, ενώ την ίδια εποχή, το φυτό βρίσκεται σε πλήρη άνθηση.

    Οι καρποί είναι εδώδιμοι και χρησιμοποιούνται για την παρασκευή εξαιρετικού τσίπουρου.
    Η συγκομιδή του όμως είναι επίπονη και έτσι το ποτό σπανίζει πλέον.
    Είναι και η αγαπημένη τροφή του αγριογούρουνου, που πέφτει «με τα μούτρα» στο φαΐ και εκεί το πετυχαίνουν συνήθως οι παγάνες.
    Τα πεντανόστιμα κούμαρα είναι αγαπημένο φρούτο στη περιοχή της Μάνης και σε όσους γνωρίζουν ότι τρώγονται.
    Το εντυπωσιακό σχήμα και χρώμα των κλαριών με καρπούς, συνήθως καταλήγουν ως διακοσμητικό στοιχείο σε κάποιο βάζο.

    Ως θεραπευτικά χρησιμοποιούνται τα φύλλα και οι καρποί.
    Η κουμαριά έχει κυρίως στυπτικές και αντισηπτικές ιδιότητες. Κάνει καλά στην ουρηθριτίδα και την κυστιίτιδα , στην διάρροια και την δυσεντερία, ενώ βοηθά και στην ανακούφιση του ερεθισμένου λαιμού.
    Τα χρήσιμα μέρη είναι οι καρποί , πλούσιοι σε πηκτίνες , ο φλοιός , που περιέχει δεψικές ύλες , και τα φύλλα της που περιέχουν κουμαρίνη.
    Η αρβουτίνη που περιέχει είναι ουσία αντισηπτική και την παίρνουμε με το βράσιμο των καρπών.




    ΓΛΥΣΤΡΟΚΟΥΜΑΡΙΑ (Arbutus andrachne)



                Η γλυστροκουμαριά, είναι πολύ συγγενικό με την κουμαριά είδος. Θάμνος και σε αδιατάρακτες από τον άνθρωπο και τα ζώα συστάδες, φθάνει σε ύψος τα 8 με 10 μέτρα. Τα φύλλα της είναι ωοειδή προμήκη, με βάση αποστρογγυλωμένη, σκληρά, δερματώδη, λεία στίλβοντα στην επάνω πλευρά, ωχρά πράσινα από την κάτω.

    Ο καρπός της πορτοκαλόχρους, παρόμοιος με της κουμαριάς αλλά μικρότερος, με γεύση στιφνή, μη εδώδιμος.
    Ο κορμός και τα κλαδιά της, έχουν φλοιό ερυθρό εντελώς λείο. Ο Γουσταύος Φλωμπέρ, χωρίς να γνωρίζει το είδος, σε μια περιοδεία του στην Πεντέλη και το Μαραθώνα το 1850, χαρακτηριστικά περιγράφει: «μικρά πράσινα δάση, ελατάκια, ξυλοκερατιές, κι ένα δενδράκι με φύλλα που μοιάζουν με τα φύλλα της δάφνης ή της ροδακινιάς και που τα κλαριά του, πλυμένα από τη βροχή, είναι κόκκινα και γυαλίζουν σαν λουστραρισμένο μαόνι». Δεν χωρεί αμφιβολία ότι πρόκειται για γλυστροκουμαριά.
    Η γλυστροκουμαριά είναι κοινό είδος της διάπλασης των αειφύλλων πλατυφύλλων, όπως και η κουμαριά, γνωστή με τα κοινά ονόματα αγριοκουμαριά, άνδρακλα, αντρουκλιά, κουκουμάτσι, μπαμπουκλιά και ανδραχνιά. Στην αρχαιότητα  αναφέρεται από το Θεόφραστο (Φ.Ι. 1,9,3 και 3,16,5) ως «ανδράχλη».
    Και τα δύο είδη αποτελούν εξαιρετικό υλικό για παραγωγή ξυλανθράκων, ενώ το έδαφος που εμπλουτίζεται από τα αποσαθρωμένα φύλλα τους, γνωστό ως κουμαρόχωμα, χρησιμοποιείται ως άριστο χώμα στις γλάστρες και στην κηπουρική.

    drΓΕΩΡΓΙΟΣ.ΚΑΡΕΤΣΟΣ

    Δασολόγος-Περιβαλλοντολόγος
     
    Διευθυντής Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων


    Στην Ελλάδα λοιπόν, εκτός από τα είδη
    Arbutus unedo L. (κουμαριά, strawberry tree) και
    Arbutus andrachne L. (γλυστροκουμαριά, Greek, Eastern, ή Cyprus strawberry tree),
    απαντάται
    και το είδος Arbutus x andrachnoides Link., φυσικό υβρίδιο μεταξύ των Α. unedo και A. andrachne,
    το οποίο παρουσιάζει παρόμοια μορφολογικά χαρακτηριστικά με τους δύο γονείς του, ιδιαίτερα με την γλυστροκουμαριά,
    από την οποία δύσκολα διακρίνεται. Υπάρχει στην Βαρυμπόπη, Κάλαμο κλπ.


    Δρ. Μαρία Παπαφωτίου
    Αναπλ. Καθηγήτρια
    Δ/ντρια Εργ. Ανθοκομίας &
    Αρχιτεκτονικής Τοπίου
    Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
    Old World



    πηγές:
    http://biokipos.blogspot.gr/2012/03/blog-post_03.html
    http://melissokomikafyta.blogspot.gr/2011/12/arbutus-officinalis.html
    http://www.fytoria-konstantinidi.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=249:%CE%BA%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B1%CF%81%CE%B9%CE%B5%CF%83
    https://en.wikipedia.org/wiki/Arbutus







Δεν υπάρχουν σχόλια: