Μελισσοκομικός Σύλλογος Νομού Πέλλας - Ο Μέγας Αλέξανδρος-ΠΕΝΤΑΠΛΑΤΑΝΟΣ ΤΘ 377,58100,ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ ΠΕΛΛΑΣ-Τηλ:6937275481 Πρόεδρος Κοντόπουλος Αλέξανδρος, 6977 027612 Γιαλαμπούκης Γιώργος- Επίτιμος Πρόεδρος E-mail: beeclubpellas@yahoo.gr,beeclubpellas@gmail.com - BEE CLUB PELLAS-THE GREAT ALEXANDER-YΙANNITSA PELLAS, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-MACEDONIA- HELLAS-GREECE,- Ωράριο λειτουργίας (ΔΕΥΤΕΡΑ+ΤΕΤΑΡΤΗ 18.00μμ-20.00μμ)


Δε φτάνει ο ήλιος μονάχα, η γη σοδειά να δώσει, χρειάζονται κι άλλα πολλά, και προπαντός η γνώση… (Κωστής Παλαμάς)

Έλληνες, ο πραγματικός Έλληνας ηγέτης θα βρεθεί. Το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να βρεθεί ο πραγματικός Έλληνας ΠΟΛΙΤΗΣ!"

"Προδότης δεν είναι μόνο αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς, αλλά είναι και εκείνος που ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώση του δεν προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων πάνω στους οποίους άρχει..." - Θουκυδίδης (460-398 π.Χ.)

Λένε ότι οι πραγματικοί φίλοι μπορεί να περάσουν μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς να μιλήσουν ή να ειδωθούν, χωρίς ποτέ να τεθεί σε αμφιβολία η φιλία τους. Όταν βλέπονται, ενημερώνονται σαν να είχαν μιλήσει την προηγούμενη ημέρα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος που πέρασε ή πόσο μακρυά ήταν!

“Γίνε εσύ η αλλαγή, αν θες να αλλάξεις τον κόσμο” Μ.Γκάντι

etm-mthoney-720p από cosmosdocumentaries



Μακεδονία ~ Ένας πολιτισμός αποκαλύπτεται ~ bbc... από KRASODAD





Καιρός ...απο το toukairou.com

ΤΟ BLOG ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕ MOZILLA FIREFOX- YOU CAN SEE BETTER THIS BLOG WITH MOZILLA FIREFOX


Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

Κατασκευαστής φυλλων κηρηθρας Dadant στην Ελλάδα.

Κατασκευαστής φύλλων κηρήθρας Dadant στην Ελλάδα.

Κατασκευαστές πλαισίων Dadant στην Ελλαδα.

Κατασκευαστές πλαισίων Dadant  ύψος 28,50 cm στην Ελλαδα:

Αν αυτό δεν λέγεται κλεψιά πως λέγεται;

http://kokkini-melissa.blogspot.gr/2016/12/blog-post_14.html?spref=fb

Αν αυτό δεν λέγεται κλεψιά πως λέγεται;

Ψάχνοντας  προχθές στο διαδίκτυο να βρω πληροφορίες για το περδικάκι έπεσα πάνω σε αυτό  (http://orinimelissa.blogspot.gr/2014/07/blog-post_82.html )… και εξεπλάγην.
Ο παραπάνω κύριος πήρε τις φωτογραφίες τις παραποίησε-τροποποίησε και τις οικειοποιήθηκε χωρίς καμία άδεια.
Αν αυτό δεν λέγεται κλεψιά πείτε μου πως λέγεται γιατί θα σκάσω;;;

http://kokkini-melissa.blogspot.gr/2010/08/blog-post_20.html

Τετραγωνη κυψελη 12 πλαισιων

Τετραγωνη κυψελη 12 πλαισιων διαστασεων 50,60 χ50,60 χ24,50 ιδανικη για συστημα με 2 βασιλισσες,τραπεζα βασιλισσων.





























Μεγαλες απωλειες μελισσων...

Μεγαλες απωλειες μελισσων στο νησι της Κω..απο δειγματα που σταλθηκαν στο Μπενακειο Φυτοπαθολογικο Ινστιτουτο Αθηνα βρεθηκαν οι δραστικες ουσιες coumaphos(checkmite,perizin) ,clothianidin(neonicotinoid) απο χρηση σε κηηπευτικα, φοινικες(για το σκαθαρι).
Αραγε οι δοσεις που βρεθηκαν ειναι το αιτιο,η συνεργιστικη δραση τους, κατι αλλο?







Διάθεση του δασικού φυτευτικού υλικού από ο Δασικό Φυτώριο Δασαρχείου Λάρισας

Ανακοίνωση
Δασαρχείο Λάρισας
 
Η διάθεση του δασικού φυτευτικού υλικού από το Δασικό Φυτώριο Δασαρχείου Λάρισας, για τη φυτευτική περίοδο 2016-2017, ξεκίνησε την Παρασκευή 09-12-2016 και λήγει στις 31-03-2017, ημέρα Παρασκευή ή μέχρι εξαντλήσεως των αποθεμάτων φυταρίων που υπάρχουν στο δασικό φυτώριο.
Δωρεάν διάθεση φυτευτικού υλικού γίνεται:
1. Στις δασικές υπηρεσίες, εφόσον προβλέπεται από εγκεκριμένες μελέτες αναδάσωσης, ή ορεινών υδρονομικών έργων ή αξιοποίησης δασικών βοσκοτόπων.
2.  Στους ΟΤΑ κάθε βαθμίδας :
  • Αφού υπογράψουν Προγραμματική Σύμβαση μελέτης και κατασκευής δημοσίων    δασοτεχνικών έργων (σε δημόσιες δασικές εκτάσεις).
  • Όταν θέλουν να αναδασώσουν Δημοτικές εκτάσεις εφ’ όσον υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη αναδάσωσης.
  • Όταν θέλουν φυτά για δενδροστοιχίες και δημιουργία αλσών, πάρκων, νεκροταφείων κ.λ.π. εφ’ όσον υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη.
Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών θα γίνεται έλεγχος από την αρμόδια Δασική Αρχή.
3. Στα σχολεία (κάθε βαθμίδας – Δημόσια ή ιδιωτικά) και στις ένοπλες δυνάμεις για τη διαμόρφωση των αύλειων χώρων τους, καθώς επίσης όταν θέλουν να κάνουν εθελοντική δενδροφύτευση, μετά από συνεννόηση, εποπτεία και καθοδήγηση της αρμόδιας Δασικής Αρχής σε δημόσιες δασικές εκτάσεις σύμφωνα με το άρθρο 21 του Ν.998/79, για εκπαιδευτικούς σκοπούς και την ανάπτυξη φιλοδασικού πνεύματος.
4. Στα Ν.Π.Δ.Δ., Ν.Π.Ι.Δ, Κοινωφελή Ιδρύματα, Πολιτιστικούς, φιλοδασικούς και λοιπούς  συλλόγους, που θέλουν να κάνουν εθελοντική δενδροφύτευση, αυτή θα γίνεται μετά από συνεννόηση, εποπτεία, καθοδήγηση και άδεια της αρμόδιας Δασικής Αρχής σε δημόσιες δασικές εκτάσεις. Προϋπόθεση είναι να προσκομίσουν απόσπασμα Πρακτικών του Δ.Σ., ότι έχει αποφασισθεί να γίνει εθελοντική δενδροφύτευση.
5.  Στα Ν.Π.Δ.Δ και Κοινωφελή ιδρύματα, για την αισθητική αναβάθμιση του εξωτερικού τους χώρου.
6. Στους ιδιοκτήτες αγροτικής γης, που θέλουν να δημιουργήσουν δενδροστοιχίες και φυσικούς αγροφράκτες γύρω από τα όρια των αγρών τους με τα αναγκαία δασοπονικά είδη (άρθρο 2 παρ.3 Ν.3208/2003). Σαν τέτοια είδη προτείνονται κατά προτεραιότητα τα είδη του γένους κυπαρισσιού και λεύκης.
7.  Στους επισκέπτες εκθέσεων που συμμετέχει η Δασική Υπηρεσία.
8.  Σε περιπτώσεις που το φυτευτικό υλικό παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα αδιάθετο και κινδυνεύει να καταστεί ακατάλληλο μπορούν τα φυτώρια να το διαθέτουν δωρεάν ακόμη και στους ιδιώτες.
Διάθεση με καταβολή τιμήματος
Για τις λοιπές περιπτώσεις η διάθεση γίνεται με καταβολή τιμήματος όπως ίσχυε, δηλ.
α. Γυμνόριζα φυτά: 0,50 ευρώ/φυτάριο.
β. Φυτά σε πλαστικές θήκες ή χαρτογλαστρίδια: 0,75 ευρώ/φυτάριο.
γ. Βωλόφυτα,(φυτά σε πλαστικούς σάκους): 0,90 ευρώ/φυτάριο
Στις παραπάνω τιμές προστίθεται ΦΠΑ 13%
Σε όλες τις περιπτώσεις διάθεσης εφόσον η φύτευση θα γίνεται σε δάση ή δασικές ή χορτολιβαδικές εκτάσεις θα πρέπει να προβλέπεται από εγκεκριμένη μελέτη αναδάσωσης ή μελέτη αξιοποίησης δασικών βοσκοτόπων ή από προγραμματική σύμβαση. Στις υπόλοιπες εκτάσεις θα πρέπει να προβλέπεται από ανάλογη μελέτη ή σε περίπτωση που δεν υπάρχει και ο αριθμός του αιτούμενου φυτευτικού υλικού είναι μεγαλύτερος από πενήντα (50) φυτάρια θα πρέπει να προσκομίζεται διάγραμμα της έκτασης με συντεταγμένες κορυφών σε ΕΓΣΑ ’87 και σε κλίμακα τουλάχιστον 1:5.000 και θα ακολουθεί αυτοψία από την αρμόδια Δασική Αρχή.
Δικαιούχοι διάθεσης δενδρυλλίων και φυταρίων είναι όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, που ενδιαφέρονται να προμηθευτούν αυτά, προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν για τους σκοπούς που αναφέρονται στο Κεφάλαιο Α΄ του α) σχετικού εγγράφου του ΥΠΕΚΑ.
Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται στα Γραφεία του Δασαρχείου Λάρισας (Παπαναστασίου 52, Λάρισα, τηλ. 2410 251501 και 2410 258897, fax 2410 251620) από 12-12-2016 έως 16-12-2016 και από 3-1-2017 έως 31-3-2017.
Αιτήσεις θα διατίθενται από τα γραφεία του Δασαρχείου Λάρισας, καθώς και ηλεκτρονικά στη διεύθυνση :http://www.apdthest.gov.gr/Intro/υποθέσεις-πολιτών.aspx (επιλογή“ΔΑΣΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ” → “Αίτηση άδειας χορήγησης φυτών”).
Οι πολίτες εκτός περιοχής αρμοδιότητας του Δασαρχείου Λάρισας θα απευθύνουν το αίτημά τους στην αρμόδια τοπική Δασική Αρχή η οποία θα μας διαβιβάζει το αίτημα και θα έχει την ευθύνη και τον έλεγχο.
Η πληρωμή του τιμήματος θα γίνεται στα γραφεία του Δασαρχείου Λάρισας (Παπαναστασίου 52, Λάρισα, τηλ. 2410 251501 και 2410 258897, fax 2410 251620) με την παραλαβή της διατακτικής χορήγησης για την παραλαβή των φυταρίων. Η παραλαβή των φυταρίων θα γίνεται από το Δασικό Φυτώριο Λάρισας όλες τις εργάσιμες ημέρες από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή και τις ώρες από 08:30 έως τις 14:00, μετά από προηγούμενη τηλεφωνική επικοινωνία.
Η παραλαβή των φυταρίων θα γίνεται με μεταφορικό μέσο των ενδιαφερομένων δικαιούχων που θα είναι εφοδιασμένο με τα απαραίτητα μέσα συσκευασίας των φυτών (κιβώτια, λινάτσες κ.λ.π.).
Η φύτευση θα πρέπει να γίνεται ευθύς αμέσως μετά την παραλαβή των φυταρίων και σύμφωνα με τις οδηγίες των δασικών υπαλλήλων, ώστε η επιτυχία να είναι εξασφαλισμένη.
Περισσότερες πληροφορίες θα δίνονται τις εργάσιμες ημέρες και ώρες από το Δασαρχείο Λάρισας στα τηλέφωνα 2410 251501 και 2410 258897 (αρμόδια υπάλληλος κ. Ζωή Ανατολή), καθώς και από το Δασικό Φυτώριο Λάρισας στο τηλέφωνο 2410 613009.

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016

Smilax aspera ή Αρκουδόβατος: Το μελισσοκομικό φυτό του Φθινοπώρου


  • Αρκουδόβατος: Ένας πραγματικός μελισσοκομικός θησαυρός!!!

    Αναρριχώμενο πολυετές φυτό .

    Είναι δίοικο φυτό, δηλαδή έχουμε διαφορετικά αρσενικά και θηλυκά φυτά.

    Τα φύλλα του είναι δερματώδη και καρδιόσχημα. Οι βλαστοί του από τη στιγμή που θα αναρριχηθούν σε κάποιο δέντρο και σε αυτό βοηθούν οι 2 έλικες που έχουν στη βάση των μίσχων αποκτούν μεγάλο μήκος και πλέκονται τόσο πυκνά που μπορούν να σκοτώσουν το δέντρο όπου αναρριχώνται.
    Τα στελέχη του είναι γεμάτα με γυριστά αγκάθια, που σε κάποιον απρόσεκτο προσφέρουν μια πολύ επώδυνη εμπειρία.
    Από την άλλη, τα αγκάθια αυτά προσφέρουν ένα πολύ καλό καταφύγιο σε μικρόσωμα ζώα όταν θέλουν να αποφύγουν τους μεγαλύτερους σε μέγεθος εχθρούς τους.
    Ξεκινάει την ανθοφορία του από τέλος Αυγούστου μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου στις πιο δροσερές περιοχές.................
    Τα μικρά και λευκά-ρόδινα άνθη του έχουν μια ευχάριστη και πολύ δυνατή, σχεδόν μεθυστική, μυρωδιά.
     Μετά τη γονιμοποίηση βγάζει και τις ράγες του, τους κόκκινους καρπούς του, που είναι μια καλή πηγή τροφής για τα πουλιά και τους ανθρώπους.
    Συχνά βλέπουμε την ίδια περίοδο ανθοφορία και καρποφορία.
    Είναι από τα λίγα φυτά που ανθοφορούν το φθινόπωρο, και αυτό το κάνει χρήσιμο μελισσοκομικό φυτό μιας και προσφέρει γύρη και νέκταρ σε μια δύσκολη εποχή για τα μελίσσια.
    Θα το βρούμε να αναρριχάται κυρίως σε κορμούς δέντρων και θάμνων ή και σε φράχτες και μπορεί να φτάσει και τα 4 μέτρα ύψος.

    Προτιμά περιοχές με υγρασία και πυκνή βλάστηση.

    Θα το βρούμε και σε χαμηλά υψόμετρα, συχνά κοντά στη θάλασσα ή μέσα σε ελαιώνες, αλλά και σε δάση, κυρίως πευκοδάση, μέχρι 1.200 μέτρα υψόμετρο.

    Ο Θεόφραστος και ο Διοσκουρίδης τον θεωρούσαν αντίδοτο για όλα τα δηλητήρια: σμίλαξ τραχεία· [οι δε ηπατίτις, οι δε καλυκάνθεμον, οι δε κυνόσβατον, οι δε ανίκητον, οι δε ηλιόφυτον, οι δε ανατολικόν, οι δε δυτικόν, οι δε ελξίνη, οι δε κλύμενον, Αιγύπτιοι λυιαθή, οι δε κόνυσσον, Ρωμαίοι μεργίνα, οι δε βούλουκρουμ λέντουμ, Θούσκοι ραδία]. Τα μεν φύλλα έχει περικλυμένω όμοια και κλήματα πολλά, λεπτά, ακανθώδη ως παλίουρος ή βάτος, ελίσσεται τε περί τα δένδρα άνω και κάτω νεμομένη· καρπόν δε έχει βοτρυοειδή, πεπανθέντα ερυθρόν, υποδάκνοντα ηρέμα τη γεύσει, ρίζαν σκληράν, παχείαν· φύεται εν τόποις ελώδεσι και τραχέσι. Ταύτης τα φύλλα και ο καρπός θανασίμων εστίν αντίδοτα προπινόμενα και επιπινόμενα. Παραδέδοται δ ότι, αν τις αρτιγενεί παιδίω τρίψας τι τούτων δω καταπιείν, υπ ουδενός δηλητηρίου.
    ΕΔΩΔΙΜΟΤΗΤΑ
    Οι τρυφεροί βλαστοί τρώγονται ωμοί ή μαγειρεμένοι όπως τα λαχανικά.
    Οι έλικες τρώγονται επίσης.
    Η ρίζα χρησιμοποιείται για να φτιαχτεί το ποτό σαρσαπαρίλλα (sarsaparilla) και άλλες μπίρες, καθώς και τα φυτικά ροφήματα, όπως το δημοφιλές baba roots από την Τζαμάικα.
    Οι ρίζες μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν σε σούπες ή να φαγωθούν μαγειρευτές.
    Τα μούρα (οι κόκκινοι καρποί) μπορούν να καταναλωθούν τόσο ωμοί όσο και μαγειρεμένοι.
    ΑΛΛΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ
    Από τις ώριμες έλικες λαμβάνεται μια κόκκινη χρωστική ουσία που χρησιμοποιείται στην βαφική. Το φυτό επίσης συχνά καλλιεργείται ως αδιαπέραστος φράκτης στους κήπους.
    ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
    Η ρίζα χρησιμοποιείται στην Ιατρική διότι έχει μαλακτικές, απολυμαντικές, καθαρτικές, εφιδρωτικές, διουρητικές, διεγερτικές και τονωτικές ιδιότητες. Ως ομοιοπαθητικό φάρμακο σχετίζεται έντονα με το ουροποιητικό σύστημα και το δέρμα. Χρησιμοποιείται κυρίως σε οξέα περιστατικά, σε ουρολοιμώξεις, δυσουρία (χαρακτηριστικός ο πόνος στο τέλος της ούρησης), κυστίτιδες, κολικό νεφρού, αιματουρία, πυουρία, πέτρες νεφρών ή ουροδόχου κύστης, ιζηματώδη ούρα. Επιπρόσθετα θεωρείται ένα από τα καλύτερα φάρμακα αποτοξίνωσης και χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση του σωματικού και ψυχικού στρες και την χαλάρωση του σώματος.
    Η ρίζα έχει όλα τα συστατικά του φαρμάκου που κυκλοφορεί με το όνομα sarsaparilla και χρησιμοποιείται σαν αντιοξειδωτικό για τον καθαρισμό του αίματος, την καταπολέμηση βακτηρίων, την προστασία του συκωτιού, την αύξηση της ούρησης, τη διέγερση της πέψης και πολλές άλλες δράσεις.
    Ακόμη το φυτό έχει χρησιμοποιηθεί σαν φυτικό φάρμακο για την χαλάρωση των μυών, ρευματικού πόνου, ως διουρητικό, εφιδρωτικό, διεγερτικό και έχει χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά για τη θεραπεία της υπέρτασης, διαβήτη, πεπτικές διαταραχές και δυσλειτουργία της ουροδόχου κύστης.
    Τέλος τα ώριμα φρούτα πιέζονται και εφαρμόζονται στο δέρμα για τη θεραπεία της ψώρας.
    Η Σμίλαξ, σύμφωνα με ένα μύθο της αρχαίας μυθολογίας (εννοείται ότι κυκλοφορούν πολλές εκδόσεις), ήταν μια πολύ όμορφη νύμφη, την οποία ερωτεύτηκε ο θνητός Σπαρτιάτης Κρόκος. Ο Ερμής με τη σειρά του ερωτεύεται τον Κρόκο και όπως γίνεται σε όλους τους μύθους, τον μεταμορφώνει στο γνωστό φυτό κρόκο. Μετά από αυτή την τραγική εξέλιξη, μπαίνει στο πλάνο και η Αφροδίτη, η οποία με τη σειρά της μεταμορφώνει τη λυπημένη νύμφη σε εύοσμο αναρριχητικό φυτό που θα ανθίζει την ίδια περίοδο με τον κρόκο. Τώρα γιατί λέγεται αρκουδόβατος η Smilax aspera οι
    γνώμες διίστανται. Πιστεύω ότι η πιο κατάλληλη ερμηνεία είναι τα φοβερά και πολλά αγκάθια στους
    βλαστούς της, που μοιάζουν με νύχια αρκούδας ή και το πιο λογικό να αποτελεί βασική τροφή για τις
    αρκούδες αφού έχει τόσα πολύτιμα συστατικά.
    Βιβλιογραφία

    - Polunin O. and Huxley A. “Flowers of the Mediterranean”
    - Niebuhr A. D. “Herbs of Greece
    - A pleasant little book about Greek herbs”
    - Facciola S. “Cornucopia, A source book of edible plants”
    - Wikipedia
    - Holtom J. and Hylton W. “Complete guide to herbs.
    A good herbal”
    - E.E.O.I. | - Ελληνική Εταιρεία Ομοιοπαθητικής Ιατρικής | - Κλασική Ομοιοπαθητική
    - Chiej.
    R. Encyclopaedia of Medicinal Plants. Covers plants growing in Europe. Also gives other interesting information on the plants. Good photographs
    - Smilax aspera in the medical world effect of selected chemical ingredients from Smilax aspera on some biological activities in rats and mice Lap Lambert Academic Publishing (09-11-2011)
    - Manandhar N. P. “Plants and people of Nepal”
    Πιο πλούσια βιβλιογραφία που τεκμηριώνει τα παραπάνω μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα: Αρχαία
    Θουρία - Βιοποικιλότητα: http://kentromeletisarxaiasthourias.wordpress.com/
    Δρ. Γιώργος Σκούρας
















































  • http://pyrgostrifylias.blogspot.gr/2013/04/blog-post_871.html 
  • https://laspistasteria.wordpress.com/2011/11/09/smilax-aspera/
  • wikipedia