Μελισσοκομικός Σύλλογος Νομού Πέλλας - Ο Μέγας Αλέξανδρος-ΠΕΝΤΑΠΛΑΤΑΝΟΣ ΤΘ 377,58100,ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ ΠΕΛΛΑΣ-Τηλ:6937275481 Πρόεδρος Κοντόπουλος Αλέξανδρος, 6977 027612 Γιαλαμπούκης Γιώργος- Επίτιμος Πρόεδρος E-mail: beeclubpellas@yahoo.gr,beeclubpellas@gmail.com - BEE CLUB PELLAS-THE GREAT ALEXANDER-YΙANNITSA PELLAS, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-MACEDONIA- HELLAS-GREECE,- Ωράριο λειτουργίας (ΔΕΥΤΕΡΑ+ΤΕΤΑΡΤΗ 18.00μμ-20.00μμ)


Δε φτάνει ο ήλιος μονάχα, η γη σοδειά να δώσει, χρειάζονται κι άλλα πολλά, και προπαντός η γνώση… (Κωστής Παλαμάς)

Έλληνες, ο πραγματικός Έλληνας ηγέτης θα βρεθεί. Το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να βρεθεί ο πραγματικός Έλληνας ΠΟΛΙΤΗΣ!"

"Προδότης δεν είναι μόνο αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς, αλλά είναι και εκείνος που ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώση του δεν προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων πάνω στους οποίους άρχει..." - Θουκυδίδης (460-398 π.Χ.)

Λένε ότι οι πραγματικοί φίλοι μπορεί να περάσουν μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς να μιλήσουν ή να ειδωθούν, χωρίς ποτέ να τεθεί σε αμφιβολία η φιλία τους. Όταν βλέπονται, ενημερώνονται σαν να είχαν μιλήσει την προηγούμενη ημέρα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος που πέρασε ή πόσο μακρυά ήταν!

“Γίνε εσύ η αλλαγή, αν θες να αλλάξεις τον κόσμο” Μ.Γκάντι

etm-mthoney-720p από cosmosdocumentaries



Μακεδονία ~ Ένας πολιτισμός αποκαλύπτεται ~ bbc... από KRASODAD





Καιρός ...απο το toukairou.com

ΤΟ BLOG ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕ MOZILLA FIREFOX- YOU CAN SEE BETTER THIS BLOG WITH MOZILLA FIREFOX


Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

Ημερίδα της ΔΗΜΑΡ για τους κινδύνους των μεταλλείων






Σειρά ερωτημάτων για τις επενδύσεις χρυσού στη Βόρεια Ελλάδα έθεσε ο αναπλ. καθηγητής του ΑΠΘ και ερευνητής του CERN κ. Χρ. Ελευθεριάδης, που αφορούν το οικονομικό, περιβαλλοντικό, τεχνολογικό σκέλος της επένδυσης, το θέμα των θέσεων εργασίας και τις κοινωνικές συνέπειες που έχει ήδη σήμερα η επένδυση, που μέχρι στιγμής έχει προχωρήσει σε μικρό βαθμό.
Αναφερόμενος στο οικονομικό σκέλος της παραχώρησης των κοιτασμάτων χρυσού, επισήμανε ότι τα κοιτάσματα της Χαλκιδικής παραχωρήθηκαν το 2003 από τον τότε υφ. Εθνικής Οικονομίας κ. Χρ. Πάχτα αντί 11 εκατ. ευρώ στην εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» με μέτοχο κατά 99,99% τον ιδιοκτήτη της ΑΚΤΩΡ του ομίλου της Ελληνικής Τεχνοδομικής. Η περιουσία αυτή περιλαμβάνει 2.500 στρ. γης, 40.000 τ.μ. βιομηχανικών κτιρίων και γραφείων, 34 οριστικές παραχωρήσεις μεταλλείων έκτασης 317.000 στρ. (δηλ. το 1/8 όλου του νομού Χαλκιδικής με βεβαιωμένο πλούτο αξίας 22 δισ. ευρώ) και 11.000 τ.μ. αστικά οικόπεδα.
Επίσης, περιλαμβάνει όλο τον υπάρχοντα εξοπλισμό εξορύξεων, μηχανολογικό, συγκροτήματα θραύσης, λειοτρίβησης και εμπλουτισμού. Ακόμη περιελάμβανε απόθεμα 270.000 τόνων συμπηκνώματος αρσενοπυρίτη, που εμπεριέχει περίπου 250.000 ουγιές χρυσού, με αξία άνω των 200 εκατ. δολαρίων. Το συμπύκνωμα αυτό ανήκε στην Εθνική Τράπεζα και την ΕΤΒΑ και δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί τι πήραν από την πώληση και πως παραχωρήθηκε.
Όλα αυτά μεταβιβάσθηκαν με τον όρο ότι η Ελληνική Χρυσός δεν φέρει καμία ευθύνη για τα υπαρκτά αλλά και για τα μελλοντικά περιβαλλοντικά προβλήματα.
Στη συνέχεια το 30% της Ελληνικός Χρυσός μεταβιβάσθηκε αντί 178 εκατ. δολαρίων στην European Goldfields (όπου οι μέτοχοι είναι διάφορα funds) και την ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Άρα, τόνισε ο κ. Ελευθεριάδης, η εταιρεία που πουλήθηκε από το Ελληνικό Δημόσιο αντί 11 εκατ. ευρώ αποτιμήθηκε σε περίπου 590 εκατ. ευρώ.
Στη συνέχεια πουλήθηκε από την European Goldfields στην Eldorado Gold (ειδικευμένη εξορυκτική εταιρεία) αντί 2,2 εκατ. δολαρίων.
Η Eldorado Gold, σημείωσε ο κ. Ελευθεριάδης, είναι μια αξιόλογη εξορυκτική εταιρεία με γραφεία στο Βανκούβερ του Καναδά και εξορύξεις εκτός Καναδά σε Βραζιλία, Κίνα, Τουρκία, Ελλάδα και Ρουμανία. Κύριο χαρακτηριστικό είναι ότι πρόκειται για εταιρεία low cost, δηλ. κάνει εξορύξεις με χαμηλό κόστος «με ό,τι αυτό συνεπάγεται» όπως τόνισε.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε ως απαράδεκτα χαμηλό το τίμημα και επέβαλλε στην Ελληνικός Χρυσός να πληρώσει επιπλέον 15 εκατ. ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο. Το Ελληνικό Δημόσιο, επί υπουργίας κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, προσέφυγε κατά της απόφασης για να την ακυρώσει και να μην εισπράξει τα 15 εκατ. ευρώ.
Η επένδυση είχε προβληθεί από την αρχή ως υγιής και πολύ κερδοφόρος με τιμή χρυσού 425 περίπου δολάρια ανά ουγιά. Το Ελληνικό Δημόσιο έχει συμφωνήσει να πάρει 5% επί του παραγόμενου προϊόντος και 1,5% επί του επεξεργασμένου σε πλάκα χρυσού. Δηλαδή, το Ελληνικό Δημόσιο συμφώνησε να παίρνει 25 περίπου δολάρια στην ουγιά. Σήμερα που η τιμή χρυσού στην αγορά είναι 1.700 δολάρια, η τιμή απόληψης για την Ελλάδα θα είναι λιγότερο από 300 δολάρια ανά ουγιά και το καθαρό κέρδος για την Eldorado Golds θα ανέρχεται σε 1.400 δολάρια ανά ουγιά.
Ο κ. Ελευθεριάδης υποστήριξε ότι το Ελληνικό Δημόσιο θα έπρεπε να αξιώσει το 80% των κερδών από την τιμή του χρυσού άνω των αρχικά συμφωνηθέντων 425 δολαρίων την ουγιά. Δηλ. υποστήριξε ότι το Ελληνικό Δημόσιο θα έπρεπε συνολικά να αξιώσει 1.000 δολάρια περίπου ανά ουγιά.
Περιβαλλοντικό ζήτημα
Ο κ. Ελευθεριάδης εξέφρασε πολλές επιφυλάξεις για τις συνέπειες στους υδατικούς πόρους, την αέρια ρύπανση, την καταστροφή των δασών, την καταστροφή του επιφανειακού εδάφους και τα τεράστια φράγματα με βιομηχανικά λύματα σε μια περιοχή και χώρα με υψηλή σεισμικότητα και ρήγματα. Θύμισε το παράδειγμα της γειτονικής -στη ΒΔ Ρουμανία- Μπαία Μάρε, όπου η αντίστοιχη δραστηριότητα είχε ως συνέπεια, το 2000, 100.000 κυβικά μέτρα υγρών αποβλήτων και 100 τόνοι κυανίου και βαρέων μετάλλων να κατέστρεψαν περιβαλλοντικά την περιοχή.
Αναφέρθηκε στην αστοχία φράγματος στην Ουγγαρία τον Οκτώβριο 2000 που είχε ως συνέπεια 1.000 κυβικά μέτρα τοξικής λάσπης να διαρρεύσουν. Θύμισε ότι ατυχήματα έχουν συμβεί ακόμη και στη Σουηδία και πρόσφατα στη Φιλανδία. «Για την Αφρική, την Ασία και τη Νότια Αμερική ας μη φέρουμε παραδείγματα, θα είναι κουραστικό» είπε σκωπτικά.
Θέσεις εργασίας
Όπως είπε, σύμφωνα με τη μελέτη, αυτή τη στιγμή έχουν δημιουργηθεί 630 θέσεις εργασίας και σε βάθος 9ετίας θα φτάσουν τις 1.300 θέσεις εργασίας. Δεν έχει γίνει, όμως, μελέτη για τις θέσεις εργασίας που θα χαθούν, σημείωσε. Η περιοχή της Ολυμπιάδας και οι γειτονικές Στρατώνι και Σκουριές βρίσκονται στη ΒΑ Χαλκιδική, λίγο πιο πάνω από το Άγιο Όρος. Πρόκειται, επισήμανε, για μια περιοχή ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, παρθένα, με ανεπτυγμένο τον τουρισμό, την κτηνοτροφία και τη μελισσοκομία.
Η περιοχή είναι η πρώτη στην Ελλάδα σε παραγωγή υψηλής ποιότητας μελιού. Οι συνέπειες στη μελισσοκομία αναπτύσσονται σε έκθεση του καθηγητή Μελισσοκομίας του ΑΠΘ και οι συνέπειες στο δασικό πλούτο σε μελέτη του καθηγητή του ΑΠΘ κ. Θεοχάρη Ζάγκα. Οι επενέργειες στην κτηνοτροφία είναι ήδη αισθητές, αφού δεν δίνουν πλέον άδειες ανανέωσης κοπαδιών. Σε ό,τι αφορά τις γεωργικές καλλιέργειες και τον υδροφόρο ορίζοντα, επισήμανε ότι στην περιοχή υπάρχουν γεωτρήσεις βάθους 500 μέτρων και είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν συνέπειες στον υδροφόρο ορίζοντα που είναι ήδη ιδιαιτέρως χαμηλός. Επίσης, θα πέσουν οι αξίες γης σε περιοχές όπως το Στρατώνι που είναι, όπως είπε, ένα μέρος ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους.
«Η μεταλλεία απαγορεύει άλλες μορφές δραστηριότητας» τόνισε ο κ. Ελευθεριάδης και συμπλήρωσε ότι τα μεταλλεία πιθανότατα να προκαλέσουν την απώλεια εκατοντάδων θέσεων εργασίας αυτοαπασχολούμενων. Με αδημονία, σχετικά με τις συνέπειες στο περιβάλλον, αναμένεται απόφαση του ΣτΕ.
Κοινωνικά προβλήματα
Όπως είπε ο κ. Ελευθεριάδης, ο κοινωνικός ιστός σε αυτή την περιοχή της Χαλκιδικής έχει ήδη διαρραγεί, καθώς οι έριδες είναι ήδη έντονες μεταξύ αυτών που στηρίζουν την ανάπτυξη των μεταλλείων και των πολεμίων της επένδυσης.
Νομοθετικό και θεσμικό κενό
Ο κ. Πετρίδης, που δραστηριοποιείται ως τοπογράφος μηχανικός στην Αλεξανδρούπολη, αλλά και στις κινήσεις των κατοίκων κατά των εξορύξεων στη Θράκη και είναι μέλος της ΔΗΜΑΡ Έβρου, στην ομιλία του ανέλυσε τα σοβαρά κενά που υπάρχουν στην ελληνική νομοθεσία. Μετά την κατάθεση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την επένδυση στο Πέραμα, είπε, «οι αρμόδιοι φορείς έχουν κληθεί να γνωμοδοτήσουν σε ένα εκ των προτέρων κεντρικά αποφασισμένο σχέδιο, αν κρίνει κανείς από τις ανακοινώσεις των αρμοδίων του υπουργείου. Άλλωστε και ο υπερβάλλων ζήλος των εκπροσώπων της εταιρείας δείχνει ότι έχουν την υπόσχεση του υπουργείου ότι αν κάμψουν τη σθεναρή αντίσταση της τοπικής κοινωνίας, θα μπορέσουν με ευκολότερο τρόπο να περάσουν τις επιλογές που ήδη έχουν κάνει».
Όπως επισήμανε, η επένδυση προχωρά στηριζόμενη σε ένα απαρχαιωμένο και γεμάτο θεσμικά κενά στον Μεταλλευτικό Κώδικα και την Τροποποίησή του. Η νομοθεσία για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου «χρειάζεται αλλαγή και προσαρμογή στα τεχνικά και οικονομικά δεδομένα της εποχής» τόνισε.
Αυτή την περίοδο εκπονείται από την Περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης το νέο Χωροταξικό Σχέδιο. «Η διοίκηση της Περιφέρειας μπορεί επομένως να ζητήσει από τους μελετητές της να εκφράσουν την επιστημονική άποψη σχετικά με την επένδυση και τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Όρων» σημείωσε. Η επένδυση προγραμματίζεται σε μια περιοχή πολύ κοντά στη θάλασσα και τα εγκεκριμένα τοπικά, χωροταξικά σχέδια δεν περιλαμβάνουν εξορυκτικές δραστηριότητες στις παράκτιες περιοχές. «Επομένως» είπε «θα έπρεπε να είχε αποκλεισθεί η επένδυση των χρυσορυχείων».
Η τοπική κοινωνία
Ενάντια στην επένδυση ήταν και η ΝΟ Ροδόπης της ΔΗΜΑΡ. Ο κ. Δάμων Διαμιανός στην παρέμβαση που απέστειλε, σημειώνει την πάγια θέση της ΝΟ Ροδόπης της ΔΗΜΑΡ ενάντια στις μεταλλευτικές δραστηριότητες των εταιρειών που ενδιαφέρονται για την εξόρυξη των χρυσοφόρων κοιτασμάτων στις Σάππες Ροδόπης και στο Πέραμα Έβρου.
Επιρρίπτει σε μια σειρά κυβερνήσεων από το 1982 ευθύνη για μετατροπή της Θράκης σε ένα «αναπτυξιακό El Dorado όπου ο καθένας που ήθελε να αποκομίσει πρόσκαιρο όφελος από τις επενδύσεις και να οδηγηθεί σε γρήγορο πλουτισμό δεν είχε παρά να μετακινηθεί στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής».
Επισημαίνει ότι ουδέποτε υπήρξε στρατηγική ανάπτυξης στην περιοχή και ότι αυτό είχε ως αποτέλεσμα η περιοχή να βρίσκεται στην τελευταία αναπτυξιακή θέση, με τη μεγαλύτερη απόκλιση από το εθνικό ΑΕΠ.
«Οι επενδύσεις χρυσού οδηγούν σε βέβαιη περιβαλλοντική υποβάθμιση μια περιοχή απολύτως παρθένα σε σχέση με το φυσικό της κάλος και με την μικρότερη οικιστική ανάπτυξη αυθαιρέτων σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα. Μετατρέπει το κυάνιο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, σε μέρος της καθημερινότητάς μας. Επιχειρούν πάνω σε έναν απολύτως απαρχαιωμένο μεταλλευτικό κώδικα που δίνει στους υποψήφιους επενδυτές οικονομική και επιχειρηματική επικυριαρχία επί των πλουτοπαραγωγικών πηγών. Ακυρώνει την περιοχή ως τουριστικό προορισμό αφαιρώντας πρακτικά οποιαδήποτε δυνατότητα σχεδιασμού εναλλακτικών μορφών ανάπτυξης» σημειώνει ο κ. Δαμιανός.
Και καταλήγει: «Αξίζει να ξανακάνουμε τη Θράκη, μετά τα κουφάρια των εργοστασίων των ΒΙΠΕ της προηγούμενης περιόδου, γνωστή και για ένα περιβαλλοντικό έγκλημα που στηρίχθηκε στη λογική ότι «ανάπτυξη είναι ό,τι θέλει να είναι;»
Οι δυο μελετητές των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων
Οι δυο μελετητές των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων κ. Παπαγρηγορίου (για τη Χαλκιδική) και κ. Αδάμ (για το Πέραμα Θράκης) μέσα από την ανάλυσή τους υποστήριξαν ότι με τις μεθόδους εξόρυξης και επεξεργασίας που πρόκειται να ακολουθήσουν οι ενδιαφερόμενες εταιρείας εξαλείφεται κάθε κίνδυνος για το περιβάλλον και για την υγεία των κατοίκων. Διαβεβαίωσαν ότι η περιβαλλοντική διάσταση είναι πλήρως ενσωματωμένη στο σχεδιασμό, ότι οι απώλειες για το περιβάλλον θα είναι ελάχιστες με την εξόρυξη και ότι τα τελικά απόβλητα δεν θα είναι επικίνδυνα. Μάλιστα ο κ. Παπαγρηγορίου τόνισε ότι «η επικινδυνότητα θα είναι χαμηλότερη από κάθε επίπεδο ρίσκου». Και η κ. Αδάμ έκλεισε την παρουσίασή της λέγοντας ότι «δεν υπάρχουν φόβοι για περιβαλλοντικές επιπτώσεις».
Ο κ. Χατζημπίρος δήλωσε με βεβαιότητα ότι «το κομμάτι, στο οποίο θα γίνει επιφανειακή εξόρυξη, θα μετατραπεί σε κρανίου τόπος» και συμπλήρωσε -ειδικά για τη Χαλκιδική- ότι πρόκειται για περιοχές εξαιρετικού φυσικού κάλλους. Σημείωσε ότι δυνητικά υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για την υγεία από το κυάνιο, όμως οι συνέπειες χρήσης του μπορεί να περιορισθούν. Ειδικά στη Χαλκιδική δεν προβλέπεται χρήση κυανίου, θα χρησιμοποιηθεί όμως στη Θράκη. Πάντως, σημείωσε ότι ακόμη και σε προηγμένες χώρες έχουν υπάρξει ατυχήματα από μεταλλεία χρυσού. Επίσης, τόνισε ότι χρειάζεται τεκμηρίωση σε ό,τι αφορά τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργήσουν στην περιοχή τα μεταλλεία, σε ό,τι αφορά τους φόρους, αλλά και τα μεταλλευτικά δικαιώματα. Για να ξέρουμε, όπως είπε, εάν πρόκειται ή όχι «για ληστρική εκμετάλλευση του πλούτου της χώρας».
Ο κ. Σαμπατακάκης υποστήριξε ότι η υπάρχουσα νομοθεσία της ΕΕ δεν είναι ικανή να προστατεύσει τους υδατικούς πόρους και είπε ότι η σχετική Οδηγία 2060 είναι τυπική και δεν μπαίνει στην ουσία της προστασίας των νερών. Μάλιστα, είπε χαρακτηριστικά ότι «επαφίεται στον πατριωτισμό των εταιρειών εάν τα νερά που θα μετατίθενται θα είναι συμβατά με τους υπάρχοντες υδατικούς πόρους». Γι αυτό, επισήμανε ότι χρειάζεται «να φτιάξουμε το δικό μας πλαίσιο για την παρακολούθηση των εξορύξεων». Διαβεβαίωσε ότι το ΙΓΜΕ έχει προχωρήσει σε μελέτη για τους υδατικούς πόρους της περιοχής από την οποία προκύπτει ότι οι επενδύσεις θα είναι ασφαλείς εφόσον υπάρξει το απαραίτητο προστατευτικό πλαίσιο. Και κατέληξε: «Να προχωρήσουμε και να προσπαθήσουμε να πείσουμε τις τοπικές κοινωνίες, αλλά να υπάρξει και η βεβαιότητα από τις εταιρείες ότι όλα θα είναι στο φως».
Πηγή: ΑΜΠΕ
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_09/12/2012_473612



To “Μέτωπο Αγώνα” του Κιλκίς για την ημερίδα της ΔΗΜΑΡ για τα μεταλλεία χρυσού

 

Με αφορμή την ημερίδα συζήτησης/διαβούλευσης της ΔΗΜΑΡ, που πραγματοποιήθηκε προχθές Σάββατο 8 Δεκεμβρίου στην Αθήνα και στην οποία ενώ η πρόσκληση απευθύνεται προς «κάθε ενδιαφερόμενο»,

 δεν κλήθηκαν κανένα 

από τα μέτωπα Κιλκίς, Θράκης, Χαλκιδικής, το Μέτωπο αγώνα ενάντια στα μεταλλεία σε Κρούσσια-Πάικο του Κιλκίς απέστειλε στη ΔΗΜΑΡ επιστολή, με την οποία εκφράζει την απογοήτευσή του για τη μη πρόσκλησή του, καθώς και τις επιφυλάξεις του για το ίδιο το περιεχόμενο της εκδήλωσης.


  metalleiastop
Προς Κιλκίς 07/12/2012
Κεντρικά γραφεία ΔΗΜΑΡ
Αγ. Κωνσταντίνου 40 ΑΘΗΝΑ ΑΤΤΙΚΗ 10437 ΕΛΛΑΔΑ
info@dimokratikiaristera.gr
Υπ.: κας Κονταξή
Τηλ.:210-5214225
ekondaxi@dimokratikiaristera.gr
Κοιν.: κ. Κουβέλη
kouvelis@activenet.gr
Με έκπληξη και απογοήτευση πληροφορηθήκαμε, σχεδόν τυχαία και μόλις την Τρίτη 4 Δεκεμβρίου, την πρωτοβουλία της ΔΗΜΑΡ για τη διοργάνωση της σημερινής συζήτησης.
Το ακρωνύμιο ΔΗΜΑΡ συνθέτεται από τις λέξεις «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ» και «ΑΡΙΣΤΕΡΑ». Αυτό έχουμε εμείς στο Κιλκίς κατά νου ως ψηφοφόροι και πολίτες. «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ» σημαίνει βεβαίως την ιερή διαδικασία κατά την οποία κάθε εμπλεκόμενος συμμετέχει, τοποθετείται, εισακούγεται και συναποφασίζει. Δυστυχώς όμως η διοργάνωση συζήτησης από τη ΔΗΜΑΡ για ένα θέμα – το κυριότερο – που αφορά στις ζωές των ανθρώπων του Κιλκίς, της Θράκης και της Χαλκιδικής, χωρίς αυτούς, σε καμία περίπτωση δε μπορεί να θεωρηθεί δημοκρατική διαδικασία. Επιπλέον σύμφωνα με τις πληροφορίες μας ακόμη και οι εκπρόσωποι/στελέχη των τοπικών οργανώσεων της ΔΗΜΑΡ απουσιάζουν από τη σημερινή συζήτηση! «ΑΡΙΣΤΕΡΑ» σημαίνει σε απλή απόδοση της έννοιας, την αντίθετη θέση από το καπιταλιστικό ιδεώδες – αυτό στο μυαλό των απλών πολιτών που καλούνται να εμπιστευτούν την ψήφο τους – Πραγματικά, και χωρίς καμιά διάθεση ειρωνείας αναρωτιόμαστε προς τι η σημερινή δραστηριοποίηση της ΔΗΜΑΡ – από πού πηγάζει η ανάγκη των στελεχών της ΔΗΜΑΡ για περαιτέρω διαβούλευση επί του θέματος; Είναι δυνατόν να υφίσταται μόλις σήμερα ανάγκη πληροφόρησης ή μήπως ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης; Σύμφωνα με το αριστερό ιδεώδες θα έπρεπε εξ ορισμού και δίχως δεύτερη σκέψη η ΔΗΜΑΡ να έχει αρνητική θέση στην εκβιαστική παραχώρηση του εθνικού ορυκτού πλούτου σε ιδιώτες με τεράστια ποσοστά ιδιοκτησίας από ξένες πολυεθνικές, εκτός αν για τη ΔΗΜΑΡ αυτό δε συνιστά άρτια εφαρμογή των καπιταλιστικών αρχών, στην οποία περίπτωση θα πρέπει να αναθεωρήσετε το logo ΔΗΜΑΡ σε κάτι που πραγματικά ανταποκρίνεται στην πολιτική σας.
Λυπούμαστε επιπλέον για το ύφος στη σύνταξη των 10 ερωτημάτων της πρόσκλησης. Οι ερωτήσεις είναι εισηγητικές που κατευθύνουν σε θετική τοποθέτηση, τα ερωτήματα αντιπαραβολής (πχ το 4ο με το 5ο) είναι δυσανάλογα εκφρασμένα και τέλος τα ερωτήματα είναι λειψά, πχ απουσιάζουν α) η άρνηση των τοπικών κοινωνιών με τους θεσμικούς τους φορείς, β) η έλλειψη τεχνοοικονομικών μελετών που θα έπρεπε να προϋπάρχουν για να αποδεικνύουν τα προσδοκώμενα οφέλη που διαλαλούνται, γ) η έλλειψη οικονομικών στοιχείων από την υπάρχουσα δραστηριότητα που θα πληγεί, κα.
Θέλοντας να πιστέψουμε ότι όλα τα παραπάνω συνιστούν μια αστοχία, επιθυμούμε να γνωρίσουμε στο κοινό της συζήτησης και στα παριστάμενα στελέχη της ΔΗΜΑΡ, με συντομία τις θέσεις των πολιτών και των 69 θεσμικών φορέων του Κιλκίς που έχουν ταχθεί κατά της επικείμενης δημιουργίας μεταλλείων χρυσού-χαλκού στο Κιλκίς:
Α) Πλέον του ενός χρόνου, καθημερινά και σε εξαντλητικές ώρες της καθημερινότητάς μας έχουμε συγκεντρώσει υλικό ανά τον κόσμο, έχουμε επικοινωνία με τις χώρες που προτείνονται ως παραδείγματα μεταλλευτικής ευημερίας (Σουηδία, Φινλανδία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Τουρκία, Καναδά), έχουμε μελετήσει κάθε λεπτομέρεια και έχουμε τεκμηριώσει επιστημονικά με τη βοήθεια πλέον κατάλληλων επιστημόνων το όλο θέμα – άρα απαιτούμε να αποδοκιμάσετε στη σημερινή συζήτηση τυχόν χαρακτηρισμούς ή κατηγοριοποιήσεις μας ως «αφελείς» / «υστερικούς οικολόγους» / «πάσχοντες από φοβικά σύνδρομα» / «θύματα συνομωσίας παραπληροφορούντων επιστημόνων» / «εκβιαστές πολιτικών παραγόντων» / «τρομοκράτες» / «μη έχοντες συναίσθηση του εθνικού συμφέροντος» / «μειονότητες» κα. Όπως καταλαβαίνετε αυτοί οι χαρακτηρισμοί αποδόθηκαν τους τελευταίους μήνες σε εμάς αλλά και στους ανθρώπους των επιτροπών αγώνων κατά των μεταλλείων Θράκης και Χαλκιδικής, από στελέχη του ΥΠΕΚΑ και του ΙΓΜΕ και στοχεύουν στον αποπροσανατολισμό από την ουσία του θέματος, καθώς στον υποβιβασμό μας.
Β) Επιγραμματικά (μπορείτε πάντοτε να έχετε στη διάθεσή σας κάθε λεπτομέρεια) οι λόγοι για τους οποίους είμαστε ενάντιοι, είναι:
- Λειψυδρία και μόλυνση των υδάτων. 1) Η όποια μεταλλευτική δραστηριότητα, ήδη από τα πρώιμα στάδια των ερευνητικών γεωτρήσεων, μπορεί να οδηγήσει σε αποστράγγιση των γεωτρήσεων στην περιοχή. Στη συνέχεια, η εξορυκτική και μεταλλευτική διαδικασία απαιτεί καθημερινά πολύ μεγάλες ποσότητες νερού – άγνωστο από πού θα βρεθούν. Ο νομός Κιλκίς είναι ένας από τους 7 νομούς που επισήμως έχουν κριθεί ότι κινδυνεύουν άμεσα από ερημοποίηση. 2) Μόλυνση των επιφανειακών και υπόγειων νερών. Τα τοξικά χημικά της μεταλλευτικής διαδικασίας καταλήγουν στο υπέδαφος και περνούν στον υδροφόρο ορίζοντα.
- Ατμοσφαιρική και εδαφική ρύπανση, ηχορύπανση, τέλματα μεταλλευτικών καταλοίπων. 1) Πολύ μεγάλες ποσότητες σκόνης (με μικροσκοπικά σωματίδια τοξικών μετάλλων, καθώς και τοξικών αερίων) θα διαχέονται στην ατμόσφαιρα με τις καθημερινές εκρήξεις. Σε γειτονικά και πιο απομακρυσμένα από τους χώρους εξόρυξης μέρη θα υπάρχει συνεχής πτώση τοξικής σκόνης στις καλλιέργειες. 2) Κοντά στους χώρους εξόρυξης και μεταλλευτικής επεξεργασίας, οι εκρήξεις και η συνεχής κίνηση υπερβαρέων οχημάτων θα δημιουργήσει αφόρητες συνθήκες ακουστικής ενόχλησης και συνεχείς δονήσεις με κίνδυνο ακόμη και κατάρρευσης γης (Malmberg, Σουηδία 2006). 3) Οι περιεκτικότητες στην περίπτωση των Κρουσίων, χαλκός και χρυσός, είναι ελάχιστες, λίγα γραμμάρια ανά τόνο πετρώματος. Το σύνολο σχεδόν του υλικού που θα εξορύσσεται θα είναι λοιπόν άχρηστο και θα πρέπει να πεταχτεί, αφού όμως θα έχει γίνει μια λεπτότατη λάσπη ποτισμένη με τοξικά χημικά. Αυτή θα αποτίθεται σε τέλματα μεταλλευτικών καταλοίπων και θα αποτελεί στον αιώνα τον άπαντα μια πληγή για την περιοχή και συνεχή κίνδυνο σε περίπτωσή διαφυγής της, μετά από καταστροφή των φραγμάτων που θα την περιορίζουν, εξαιτίας ενός πλημμυρικού ή σεισμικού συμβάντος. 4) Πιθανή συνύπαρξη ραδιενεργών στοιχείων: Ουράνιο. Στοιχεία που προκύπτουν από επίσημες μελέτες αποδεικνύουν την ύπαρξη ουρανίου στην περιοχή. Βεβαίως το αυτό αποδέχεται και το επίσημο κράτος μας ακολούθως με την σχετική ανακοίνωση διάψευσής μας του ΙΓΜΕ: Το ΙΓΜΕ διαψεύδει την ύπαρξη μεγάλων ποσοτήτων ουρανίου – άρα συνομολογεί την ύπαρξη ουρανίου. Συνεπώς κατά την εξόρυξη χρυσού η διαρροή ραδιενεργών στοιχείων είναι βέβαιη ακόμη κι αν δεχτούμε ότι δε θα γίνουν ενέργειες εκμετάλλευσης ουρανίου, αυτό θα διαφεύγει όσο υπάρχει στην ατμόσφαιρά μας, στη γη και στα νερά μας με ολέθριες συνέπειες στην υγεία μας ως κάτοικοι και/ή εργαζόμενοι στο μεταλλείο.
- Απώλειες περιουσιών. Σύμφωνα με τον ισχύοντα Μεταλλ. Κώδ., η δημόσια μεταλλευτική περιοχή, μπορεί να διατεθεί από το Δημόσιο σε ιδιώτες για μεταλλευτική εκμετάλλευση. Οι υπάρχουσες στην περιοχή ιδιοκτησίες και οι ιδιοκτήτες τους δεν έχουν το νόμο με το μέρος τους στην περίπτωση αυτή. Είναι αναγκασμένοι να συμμορφωθούν και να εγκαταλείψουν την περιοχή αν το ζητήσει ο μεταλλειοκτήτης. Η περιοχή των Κρουσίων ήταν ήδη χαρακτηρισμένη ως μεταλλευτική από την πρώτη εγκατάσταση των προσφύγων, έστω και αν κανείς δεν τους το είχε τότε πει. Όσο δεν υπάρχει ιδιώτης μεταλλειοκτήτης όλα φαίνονται ομαλά. Αν όμως εγκατασταθεί ιδιώτης μεταλλειοκτήτης στην περιοχή, τότε σε αυτόν παραχωρούνται εκτός από τα δικαιώματα εκμετάλλευσης και τα δικαιώματα ιδιοκτησίας. Στην περίπτωση αυτή ο μεταλλειοκτήτης δεν είναι υποχρεωμένος να καταβάλλει αποζημίωση για ό,τι θα απαλλοτριώσει, επειδή οι ιδιοκτήτες που θα απομακρυνθούν όφειλαν κατά το νόμο να γνωρίζουν πως τα ιδιοκτησιακά τους δικαιώματα τελούν υπό αίρεση. Η απομάκρυνση των σημερινών κατοίκων βέβαια δεν πρόκειται να γίνει άμεσα με εντολή του μεταλλειοκτήτη, γιατί αυτό θα προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Θα γίνει σταδιακά και οικιοθελώς από τους ίδιους τους σημερινούς ιδιοκτήτες, όταν ανακαλύψουν πως η διαβίωσή τους κοντά στα ορυχεία θα είναι ανυπόφορη. Για το λόγο αυτό το σημερινό ΥΠΕΚΑ λέει πως δεν θα γίνουν απαλλοτριώσεις στην περιοχή, εννοώντας πως δεν θα χρειαστεί να δοθούν αποζημιώσεις αφού οι κάτοικοι θα φύγουν αναγκαστικά.
-Καλλιέργειες – Εκτροφές. Καμία απολύτως καλλιέργεια ή εκτροφή ζώων δεν είναι δυνατόν να συνυπάρξει με τη μεταλλευτική δραστηριότητα που σκορπίζει γύρω της τοξικά, σκόνες, πιθανή ραδιενέργεια και αποστερεί από τη λοιπή φύση το απαραίτητο νερό.
-Η οικονομική διάσταση. 1) Οι θέσεις εργασίας. Σε κανένα απολύτως δημόσιο έγγραφο (προκήρυξη, διαγωνισμό, κ.λπ.) δεν υπάρχει γραμμένος αριθμός θέσεων εργασίας. Από στόματα διαφόρων ακούσαμε για 50 θέσεις στην αρχή οι οποίες μπορεί να φτάσουν τις 500 σε ορίζοντα 30-ετίας [23/7/2012 κ.Τζίμας εν ΥΠΕΚΑ]. Φυσικά δε μας ξεκαθαρίστηκε αν αυτές οι 500 θα είναι παράλληλες ή με εναλλαγές 3-4 μηνών, και αν αυτοί οι μισθοί θα καταβάλλονται από την εταιρεία ή από χρηματοδοτούμενα προγράμματα (ΤΕΕ 2012) 2) Και μετά; Τι; Μετά τα 10-30 χρόνια εξόρυξης, όταν τα αποθέματα εξαντληθούν ή όταν οι μεταβλημένες συνθήκες αγοράς οδηγήσουν την εταιρεία στο να σταματήσει τις εργασίες της και να φύγει; Τότε τι θα κάνουν οι Κιλκισιώτες; Πού θα εργαστούν; Γιατί, γη για καλλιέργεια, περίπτωση αγροτουρισμού, περίπτωση μελισσοκομίας, περίπτωση κυνηγετικών δραστηριοτήτων και τζίρων – δεν θα υπάρχει! 3) Εθνικό συμφέρον: Σήμερα στην περιοχή δραστηριοποιούνται γεωργοκτηνοτρόφοι με κύκλο εργασιών ~28 εκ.€. Αυτά εν μέρει (~11εκ.€) επενδύονται και καταναλώνονται στον τόπο που ζει ο γεωργοκτηνοτρόφος και άρα αποτελούν φόρους-έσοδα. Επίσης έχουμε κύκλο εργασιών ~13 εκ.€ από κυνηγούς που έρχονται στην περιοχή. Από την άλλη μεριά, το μίσθωμα με την εταιρεία έχει οριστεί στο 1 εκ.€ ετησίως – εφόσον η εταιρία παρουσιάζει κέρδη! Επιπλέον, εδώ και μερικά χρόνια η περιοχή μας έχει κριθεί από πανεπιστημιακές μελέτες ως η πλέον κατάλληλη για παραγωγή αρωματικών φυτών, τα οποία η χώρα μας προς το παρόν εισάγει, πληρώνοντας για αυτές τις εισαγωγές 30 εκ.€ σε 5 χρόνια. Γιατί μια τέτοια κατεύθυνση δε θα ήταν ανάπτυξη και προς όφελος του εθνικού συμφέροντος;
-Η ηθική διάσταση. Η εμπιστοσύνη στο κράτος. Όλη η διαδικασία ξεκίνησε υπόγεια και κρυφά. Με «διαβούλευση» άγνωστη στους Κιλκισιώτες, με δήθεν ενημέρωση των θεσμικών εκπροσώπων μας, ενώ οι συναντήσεις γίνονταν μόνο για να τους συνετίσουν και να τους δώσουν εντολή να μεταπείσουν εμάς. Προφορικά πολλές φορές, αλλά και γραπτά στη συνεδρίαση επιτροπής της Βουλής, η ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου δεσμεύτηκε να τα σταματήσει όλα εάν η τοπική κοινωνία με τους θεσμικούς φορείς της εκφραστεί αρνητικά. Παρόλο όμως ότι καθολικά, όλοι οι φορείς και σύμπασα η κοινωνία του Κιλκίς εκφράστηκε αρνητικά, με υπομνήματα και υπογραφές, συλλαλητήρια κ.λπ., όλα αυτά αγνοούνται και χλευάζονται από την πολιτεία. Η όλη ιστορία έχει αποκαλύψει επίσης πόσο ψευδείς ήταν οι πληροφορίες που διοχετεύτηκαν από το ΥΠΕΚΑ/ΙΓΜΕ για να μας πείσουν. Μας παρουσίασαν π.χ. τη Σουηδία και την Φινλανδία για περιπτώσεις προς μίμηση. Σε επικοινωνία όμως που πετύχαμε μαζί τους, τόσο οι Σουηδοί, όσο και οι Φινλανδοί, όχι μόνο διέψευσαν ότι όλα έχουν καλώς στον τόπο τους με τις εξορύξεις χρυσού/νικελίου/ουρανίου, αλλά σχεδόν γέλασαν με την απίστευτη σύγκριση: άλλη χώρα, άλλοι θεσμοί και νόμοι, άλλες θερμοκρασίες, άλλες ποσότητες νερού και προπαντός έχουν τα μεταλλεία τους στον αρκτικό Βορρά. Βεβαίως [όπως θα έπρεπε να γνωρίζετε ακολούθως με το σκοπό της σημερινής συζήτησης], την 4η Νοέμβρη συνέβη στην οργανωμένη και τεχνικά προηγμένη Φινλανδία ένα ατύχημα διαρροής βαρέων μετάλλων και ουρανίου από τη λεκάνη απορροής των λυμάτων. ΑΡΑ ακόμη και με τη βέλτιστη υποδομή (την οποία σαφώς και εμείς δε διαθέτουμε) η βιομηχανία εξορύξεων εμπεριέχει ατυχήματα με πολύ σοβαρές και συχνά ανεπανόρθωτες επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον και κατ’ επέκταση στην υγεία των κατοίκων. Ξέρετε τι απάντησε προχθές στέλεχος της εταιρίας που προκάλεσε το κακό σε ρεπορτάζ σουηδικού μέσου ενημέρωσης; «Είχαμε κάνει πολλές αναλύσεις και εκτιμήσεις των κινδύνων, αλλά δεν συνυπολογίσαμε και κάποια επείγοντα περιστατικά κινδύνου. Η διαρροή στη λεκάνη ήταν μια έκπληξη για εμάς… Φυσικά και ζητάμε συγνώμη για ό,τι έχει συμβεί ..» !
Γ) Τέλος θα θέλαμε να γνωρίζετε ότι έχουμε ήδη κινηθεί νομικά αλλά και ότι θα χρησιμοποιήσουμε όλες μας τις δυνάμεις προκειμένου να εμποδίσουμε την επιβολή μεταλλευτικής δραστηριότητας στον τόπο μας. Ως εν δυνάμει ψηφοφόροι της ΔΗΜΑΡ σας διαμηνύουμε ότι οι αποφάσεις σας σχετικά με το θέμα είναι για εμάς το μέγα κριτήριο απόδοσης της ψήφου μας, αλλά και το μέγα κριτήριο διατήρησης της ΔΗΜΑΡ στο πολιτικό σκηνικό για τους πολίτες του Κιλκίς, καθώς όπως πολύ καλά γνωρίζετε όλα τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ στο Κιλκίς είναι κάθετα ενάντιοι στα σχεδιαζόμενα περί μεταλλείων και ως ενεργοί πολίτες συμμετέχουν στο Μέτωπο ενάντια στα μεταλλεία.
Τους αγωνιστικούς μας χαιρετισμούς και τα ευχαριστήριά μας για την ανάγνωση του παρόντος
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΣΕ ΚΡΟΥΣΣΙΑ – ΠΑΪΚΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια: