Μελισσοκομικός Σύλλογος Νομού Πέλλας - Ο Μέγας Αλέξανδρος-ΠΕΝΤΑΠΛΑΤΑΝΟΣ ΤΘ 377,58100,ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ ΠΕΛΛΑΣ-Τηλ:6937275481 Πρόεδρος Κοντόπουλος Αλέξανδρος, 6977 027612 Γιαλαμπούκης Γιώργος- Επίτιμος Πρόεδρος E-mail: beeclubpellas@yahoo.gr,beeclubpellas@gmail.com - BEE CLUB PELLAS-THE GREAT ALEXANDER-YΙANNITSA PELLAS, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-MACEDONIA- HELLAS-GREECE,- Ωράριο λειτουργίας (ΔΕΥΤΕΡΑ+ΤΕΤΑΡΤΗ 18.00μμ-20.00μμ)


Δε φτάνει ο ήλιος μονάχα, η γη σοδειά να δώσει, χρειάζονται κι άλλα πολλά, και προπαντός η γνώση… (Κωστής Παλαμάς)

Έλληνες, ο πραγματικός Έλληνας ηγέτης θα βρεθεί. Το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να βρεθεί ο πραγματικός Έλληνας ΠΟΛΙΤΗΣ!"

"Προδότης δεν είναι μόνο αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς, αλλά είναι και εκείνος που ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώση του δεν προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων πάνω στους οποίους άρχει..." - Θουκυδίδης (460-398 π.Χ.)

Λένε ότι οι πραγματικοί φίλοι μπορεί να περάσουν μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς να μιλήσουν ή να ειδωθούν, χωρίς ποτέ να τεθεί σε αμφιβολία η φιλία τους. Όταν βλέπονται, ενημερώνονται σαν να είχαν μιλήσει την προηγούμενη ημέρα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος που πέρασε ή πόσο μακρυά ήταν!

“Γίνε εσύ η αλλαγή, αν θες να αλλάξεις τον κόσμο” Μ.Γκάντι

etm-mthoney-720p από cosmosdocumentaries



Μακεδονία ~ Ένας πολιτισμός αποκαλύπτεται ~ bbc... από KRASODAD





Καιρός ...απο το toukairou.com

ΤΟ BLOG ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕ MOZILLA FIREFOX- YOU CAN SEE BETTER THIS BLOG WITH MOZILLA FIREFOX


Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2020

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΚΥΨΕΛΕΣ ΜΕ ΜΕΛΙΣΣΙΑ ΣΤΟ ΠΛΑΓΙΟΧΩΡΙ ΚΙΛΚΙΣ

 Πωλούνται 50 κυψέλες με μελίσσια στο Πλαγιοχώρι Κιλκίς λόγω γήρατος τηλ. κ.Κώστας 6943461440.

Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2020

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί μέλι από διάφορες εταιρείες ως ακατάλληλο....«καραμελόχρωμα Ε150c και Ε150d»???

 https://www.huffingtonpost.gr/entry/o-efet-anakalei-melia-diaforon-etaireion-os-akatallela_gr_5f803af9c5b664c95bd805dc?ncid=other_trending_qeesnbnu0l8&utm_campaign=trending

 


 

 

Στην ανάκληση μη ασφαλών προϊόντων μελιού από την αγορά προχωρά ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων.

Συγκεκριμένα ο ΕΦΕΤ και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής, κατά τη διενέργεια ελέγχων στο πλαίσιο του Προγράμματος «Επίσημος Έλεγχος για τη νοθεία του μελιού» έτους 2020, προέβη σε δειγματοληψία των προϊόντων:

(α) Μέλι ανθέων, εμπορικής ονομασίας «FIORA», καθαρού βάρους 900g, με αριθμό παρτίδας LΟΤ 191029-1 και ημερομηνία λήξης 29/10/2021. Το ανωτέρω προϊόν συσκευάζεται από την επιχείρηση «ΜΕΛΙΝΤΑ Ε.Π.Ε.», ενώ ελήφθη από το υποκατάστημα της επιχείρησης «ΠΕΝΤΕ Α.Ε. ΓΑΛΑΞΙΑΣ», Στουρνάρα 45, ΑΝΑΚΑΣΑ - ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ.

(β) Μέλι από άνθη και κωνοφόρα, εμπορικής ονομασίας «Μελισσούλα», καθαρού βάρους 900g, με αριθμό παρτίδας LΟΤ 1121720 και ημερομηνία λήξης 20/04/23. Το ανωτέρω προϊόν συσκευάζεται από την επιχείρηση «REGINA, ΚΟΥΡΑΝΤΙΔΗΣ ΧΡ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ», ενώ ελήφθη από το υποκατάστημα της επιχείρησης «ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΥΠΕΡΑΓΟΡΕΣ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ Α.Ε.Ε.», Ευριπίδου 69 & Αιγέως 31-35 & Ασκληπιού, Καλλιθέα.

ΕΦΕΤ

(γ) Μέλι ανθέων, εμπορικής ονομασίας «’Αριστον μέλι Ανθέων», καθαρού βάρους 650g, με αριθμό παρτίδας LΟΤ 200430-1 και ημερομηνία λήξης 30/04/2022. Το ανωτέρω προϊόν συσκευάζεται για την επιχείρηση «ΝΤΙΜΦΙΛ Α.Ε.», από την επιχείρηση «ΜΕΛΙΝΤΑ Ε.Π.Ε.» ενώ ελήφθη από το υποκατάστημα της επιχείρησης «ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΥΠΕΡΑΓΟΡΕΣ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ Α.Ε.Ε.», Ευριπίδου 69 & Αιγέως 31-35 & Ασκληπιού, Καλλιθέα.

ΕΦΕΤ

(δ+ε) Μέλια ανθέων, εμπορικής ονομασίας «365 Honey Blossom», καθαρού βάρους 500g, με αριθμό παρτίδας LΟΤ 0270018 και ημερομηνία λήξης 27/01/2023 και καθαρού βάρους 900g, με αριθμό παρτίδας LΟΤ 0720072 09SM2 και ημερομηνία λήξης 12/03/2023. Τα ανωτέρω προϊόντα συσκευάζονται για την επιχείρηση «ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε.», από την επιχείρηση «ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΜΕΛΙΟΥ, ΑΦΟΙ Δ. & Λ. ΚΕΚΚΟΥ & ΣΙΑ Ο.Ε.». 

ΕΦΕΤ

Μετά από την εξέταση των ανωτέρω δειγμάτων διαπιστώθηκε η παρουσία της χημικής ουσίας 4-μεθυλ-ιμιδαζόλιο (4-ΜΕΙ), η οποία αποτελεί δείκτη της παρουσίας των πρόσθετων χρωστικών «καραμελόχρωμα Ε150c και Ε150d», οι οποίες δεν επιτρέπονται στο μέλι και χαρακτηρίστηκαν μη κανονικά, μη ασφαλή.

Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση του συνόλου των συγκεκριμένων παρτίδων των εν λόγω προϊόντων και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Παράλληλα καλεί τους καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί τα συγκεκριμένα προϊόντα, να μην τα καταναλώσουν.

 

 

 

Καραμελόχρωμα: Όχι όσο «γλυκό» ακούγεται

 
Καραμελόχρωμα: Όχι όσο «γλυκό» ακούγεται

Καραμελόχρωμα: Όχι όσο «γλυκό» ακούγεται

Το καραμελόχρωμα είναι μια χρωστική που ανάλογα με την ποσότητα που χρησιμοποιείται δίνει μια κίτρινη έως και σκούρα καφέ απόχρωση στα τρόφιμα. Οι χρωστικές γενικά είναι ουσίες που χρησιμοποιούνται για να δώσουν στα τρόφιμα ή τα ποτά ένα συγκεκριμένο επιθυμητό χρώμα!

Τι είναι τα καραμελοχρώματα και πώς να τα αναγνωρίσετε;

Τα καραμελοχρώματα είναι συνήθως καφέ χρωστικές, αλλά το χρώμα τους μπορεί να ποικίλλει από απαλό κίτρινο, έως σκούρο καφέ. Είναι ευδιάλυτες στο νερό, με ιδιαίτερη και ορισμένες φορές πικρή γεύση και με οσμή καμμένης ζάχαρης.

Αποτελούνται από πολύπλοκα μίγματα που παράγονται κατά τη θέρμανση και καύση σακχάρων με την παρουσία αλκάλεων, αμμωνίας, θειούχων ενώσεων ή συνδυασμό αυτών και διακρίνονται σε τέσσερις υποομάδες, ανάλογα με την ένωση που αντιδρά ο υδατάνθρακας:

  • Καθαρό καραμελόχρωμα (E150α)
  • Καυστικό θειώδες καραμελόχρωμα (E150b)
  • Καραμελόχρωμα αμμωνίας (E150c)
  • Εναμμώνιο θειώδες καραμελόχρωμα (E150d)

Παράλληλα, από μικροβιολογικής άποψης, οποιοδήποτε καραμελόχρωμα έχει άριστη μικροβιολογική σταθερότητα. Δεδομένου ότι κατασκευάζονται κάτω από πολύ υψηλές θερμοκρασίες, υψηλή οξύτητα, και υψηλή πίεση, είναι ουσιαστικά στείρα και δεν μπορούν να υποστηρίξουν την ανάπτυξη μικροβίων.

Που συναντάμε τα καραμελοχρώματα;

Καθώς είναι από τις παλιότερες και πιο ευρέως χρησιμοποιούμενες χρωστικές ουσίες, τα καραμελοχρώματα βρίσκονται σε σχεδόν σε κάθε είδους βιομηχανικής παραγωγής τρόφιμα στη διατροφή μας, στα οποία συμπεριλαμβάνονται:

  • Η μπύρα
  • Τα αναψυκτικά τύπου Cola
  • Διάφορες έτοιμες σούπες
  • Είδη ζαχαροπλαστικής
  • Καρυκεύματα
  • Μαύρο ψωμί
  • Σιρόπια για το βήχα
  • Σκούρα αλκοολούχα ποτά – όπως το κονιάκ ή το ουίσκι
  • Έτοιμα γλυκά του κουταλιού
  • Ταμπλέτες γλυκόζης
  • Διάφορες σάλτσες και dressings

Η αξιολόγηση των καραμελοχρωμάτων είναι ίδια, όπως για όλες τις πρόσθετες ουσίες τροφίμων και βασίζεται σε αναθεωρήσεις των διαθέσιμων τοξικολογικών στοιχείων. Από τα διαθέσιμα στοιχεία, καθορίζεται ένα ανώτατο όριο μιας πρόσθετης ουσίας, που δεν έχει κάποια αποδεδειγμένη τοξική επίδραση.

Με βάση, λοιπόν, τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία του πίνακα της EFSA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας Τροφίμων), προκύπτει ότι οι εν λόγω ουσίες, δεν είναι γονιδιοτοξικές, ούτε καρκινογόνες και δεν έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην ανθρώπινη αναπαραγωγή ή την ανάπτυξη των παιδιών.

Κάποιες έρευνες έχουν βρει το καραμελόχρωμα αθώο και κάποιες άλλες ένοχο.

Η συγκεκριμένη χρωστική έχει απασχολήσει πολλές φορές την επιστημονική κοινότητα όσον αφορά το ενδεχόμενο καρκινογένεσης γι’ αυτό έχει και μεγάλο ερευνητικό ενδιαφέρον.

Η τελευταία έρευνα που έγινε στην Καλιφόρνια αφορούσε την ποσότητα της χρωστικής που θα μπορούσε να είναι επικίνδυνη και αν οι εταιρίες λαμβάνουν υπ’ όψιν τις ποσότητες αυτές.

Η ποσότητα που θεωρείται ασφαλής για κατανάλωση είναι 29 μg καραμελοχρώματος τη μέρα, υπάρχει όμως αυτή η μέριμνα από τις εταιρίες;

Ερευνήθηκαν 110 δείγματα καφεϊνούχων αναψυκτικών από την Καλιφόρνια και τη Νέα Υόρκη για την περιεκτικότητα τους σε καραμελόχρωμα και τον κίνδυνο καρκινογένεσης. Το αποτέλεσμα ήταν σοκαριστικό καθώς βρέθηκαν αναψυκτικά που είχαν έως και 30-35 φορές υψηλότερο ποσό της συγκεκριμένης χρωστικής ενώ δεν υπήρχε κάποιο αναψυκτικό που να βρίσκεται μέσα στα ασφαλή όρια!

Το αποτέλεσμα αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι κάποια αναψυκτικά μπορεί να έχουν προκαλέσει έως και δύο χιλιάδες νέες καρκινογενέσεις!

Τα αποτελέσματα των ερευνών που αναφέρονται σε καφεϊνούχα αναψυκτικά δείχνουν ότι εκτός από την πιθανότητα καρκίνου υπάρχει και η πιθανότητα σακχαρώδη διαβήτη, παχυσαρκίας ή ακόμα και χρόνιας νεφρικής νόσου.

Βέβαια όλα αυτά τα συμπεράσματα σαφώς έχουν να κάνουμε και με την ποσότητα ζάχαρης των αναψυκτικών: Απειλή για την υγεία τα αναψυκτικά με ζάχαρη

Το μήνυμα που προσπαθούμε να περάσουμε ξεφεύγει λοιπόν, από το τρώμε λιγότερο και γυμναζόμαστε περισσότερο και καταλήγει στο τρώμε σωστά επιλέγοντας θρεπτικές τροφές!

Ενώ στην Καλιφόρνια ζητήθηκε ειδική σήμανση στα προϊόντα που έχουν καραμελόχρωμα και αλλαγή στον τρόπο παραγωγής του, στην Ευρώπη θεωρείται ασφαλές για κατανάλωση και δεν κρίνουν απαραίτητη κάποια αλλαγή στη σήμανση των προϊόντων.


Σε τι ποσότητες πρέπει να καταναλώνονται;

Εξαιτίας των παρόμοιων ιδιοτήτων της πλειοψηφίας των καραμελοχρωμάτων και των υποπροϊόντων τους, η EFSA, μετά από επαναξιολόγηση το Μάρτιο του 2011, συστήνει ως Αποδεκτή Ημερήσια Πρόσληψη (ΑΗΠ) τα 300 mg ανά κιλό σωματικού βάρους ανά ημέρα (mg/ kg βάρους σώματος/ ημέρα) για τα προαναφερθέντα καραμελοχρώματα.

Ωστόσο, για ένα από τα αυτά – το E150c – έχουν οριστεί ως ΑΗΔ τα 100 mg / kg βάρους σώματος / ημέρα, λόγω ενός συστατικού του που έχουν πιθανές επιπτώσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Συγκεκριμένα, η EFSA επιδιώκει την περαιτέρω έρευνα σχετικά με κάποια από τα στοιχεία της E150c, προκειμένου να αποσαφηνιστεί η επίδρασή τους στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Το σίγουρο είναι ότι δεν έχουν παρουσιαστεί παρενέργειες για τη χρήση του E150c και E150d, όμως έχουν παρουσιαστεί εντερικά προβλήματα με τη λήψη μεγάλης ποσότητας. Έτσι, λόγω της πολύπλοκης φύσης των μειγμάτων αυτών, ακόμα πραγματοποιούνται έρευνες για την τοξικότητα των ουσιών αυτών.

Όλες οι ασθένειες προέρχονται από το έντερο. Ιπποκράτης (460-370 π.κ.χ.) 

Είναι τελικά γεγονός ότι στις μέρες μας οι περισσότερες επεξεργασμένες τροφές περιέχουν αρκετά πρόσθετα, ακόμα και χρωστικές. Η χρήση των τελευταίων γίνεται κυρίως για αισθητικούς λόγους, αφού οι χρωστικές χρησιμοποιούνται ως μέσο ενίσχυσης της αισθητικής τους, για να κάνουν, δηλαδή, τα τρόφιμα πιο ελκυστικά, εδώ και αιώνες.

«Τροφή-Φάρμακο»: δηλαδή χρησιμοποιείται κάτι για να ευχαριστηθεί το μάτι του καταναλωτή, αλλά για την υγιεία ούτε λόγος, εκτός του ότι συχνά υπερβαίνουν τα όρια ασφαλείας, αν αναλογιστούμε το πόσα ανάλογα… συστατικά καταναλώνουμε για το θεαθήναι τι περιμένουμε μετά από τον οργανισμό μας; Τρώμε τουλάχιστον πέντε κιλά συντηρητικά τον χρόνο

Συμπέρασμα

Παλιότερα προέρχονταν, ως επί το πλείστον, από τη φύση, αλλά μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, η χρήση των τεχνητών χρωστικών, έγινε πιο συνηθισμένη, μιας και είχαν αφενός χαμηλότερο κόστος κι αφετέρου σχεδόν απεριόριστο χρόνο ζωής.

Ομολογουμένως, υπάρχει μεγάλη ανησυχία για την προσθήκη τους στα τρόφιμα, όσον όμως αφορά τα καραμελοχρώματα, φαίνεται πως είναι από τα λιγότερο επικίνδυνα των χρωστικών.

Όλγα Δέδε, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Εύα τσακμάκη, Τεχνολόγος Τροφίμων

Πηγή: www.mednutrition.gr και www.mednutrition.gr