Μελισσοκομικός Σύλλογος Νομού Πέλλας - Ο Μέγας Αλέξανδρος-ΠΕΝΤΑΠΛΑΤΑΝΟΣ ΤΘ 377,58100,ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ ΠΕΛΛΑΣ-Τηλ:6937275481 Πρόεδρος Κοντόπουλος Αλέξανδρος, 6977 027612 Γιαλαμπούκης Γιώργος- Επίτιμος Πρόεδρος E-mail: beeclubpellas@yahoo.gr,beeclubpellas@gmail.com - BEE CLUB PELLAS-THE GREAT ALEXANDER-YΙANNITSA PELLAS, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-MACEDONIA- HELLAS-GREECE,- Ωράριο λειτουργίας (ΔΕΥΤΕΡΑ+ΤΕΤΑΡΤΗ 18.00μμ-20.00μμ)


Δε φτάνει ο ήλιος μονάχα, η γη σοδειά να δώσει, χρειάζονται κι άλλα πολλά, και προπαντός η γνώση… (Κωστής Παλαμάς)

Έλληνες, ο πραγματικός Έλληνας ηγέτης θα βρεθεί. Το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να βρεθεί ο πραγματικός Έλληνας ΠΟΛΙΤΗΣ!"

"Προδότης δεν είναι μόνο αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς, αλλά είναι και εκείνος που ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώση του δεν προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων πάνω στους οποίους άρχει..." - Θουκυδίδης (460-398 π.Χ.)

Λένε ότι οι πραγματικοί φίλοι μπορεί να περάσουν μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς να μιλήσουν ή να ειδωθούν, χωρίς ποτέ να τεθεί σε αμφιβολία η φιλία τους. Όταν βλέπονται, ενημερώνονται σαν να είχαν μιλήσει την προηγούμενη ημέρα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος που πέρασε ή πόσο μακρυά ήταν!

“Γίνε εσύ η αλλαγή, αν θες να αλλάξεις τον κόσμο” Μ.Γκάντι

etm-mthoney-720p από cosmosdocumentaries



Μακεδονία ~ Ένας πολιτισμός αποκαλύπτεται ~ bbc... από KRASODAD





Καιρός ...απο το toukairou.com

ΤΟ BLOG ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕ MOZILLA FIREFOX- YOU CAN SEE BETTER THIS BLOG WITH MOZILLA FIREFOX


Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΘΗΚΕΥΜΕΝΩΝ ΚΗΡΗΘΡΩΝ ΑΠΟ ΝΟΣΕΜΙΑΣΗ ΜΕ ΟΞΙΚΟ ΟΞΥ 85%:




  Η χρήση του αιθανικού οξύ ή αιθανοϊκού οξέος ή οξικού οξέος  για τις αποθηκεμένες κηρήθρες των κυψελών αναφέρεται καθώς έχει βρεθεί ότι ανάλογα με τη συγκέντρωσή του, αδρανοποιεί-σκοτώνει τα σπόρια Νοσεμίασης από λίγες ώρες έως μερικά λεπτά. Περισσότερο υψηλές συγκεντρώσεις είναι και πιο αποτελεσματικές.
Για το λόγο αυτό, χρησιμοποιείται οξικό οξύ με συγκέντρωση από 60% -85%.
 Μια συνηθισμένη ποσότητα είναι 100ml οξικού οξέος με συγκέντρωση 85% για κάθε όροφο.
Στην περίπτωση που τοποθετηθούν πολλοί όροφοι ο ένας πάνω στον άλλο, σε 7 ορόφους θα χρησιμοποιηθούν 700ml οξικού οξέος, σε μπολ ή σε σφουγγάρι στον επάνω όροφο.
Προσοχή, μετά το πέρας των 7-8 ημερών, οι κηρήθρες χρειάζονται πολύ καλό αερισμό που μπορεί να φτάσει από 2- 14 ημέρες!
Το καλοκαίρι η θεραπεία επαναλαμβάνεται 1-2 φορές σε διάστημα 2 εβδομάδων.
Δεν αφήνει υπολείμματα.
Προσβάλλει τα μεταλλικά μέρη (σύρμα-συνδετήρες κλπ.) εφαρμογή στην κορυφή της στήλης (οι ατμοί του βαρύτεροι του αέρα) .

Προσοχή να μην έρθουμε σε επαφή με τους ατμούς (εισπνοή - δέρμα κλπ.).
R35: Προκαλεί εγκαύματα. Διαβρωτικό (C)Εύφλεκτο (F) Ελάχιστη θερμοκρασία ανάφλεξης 43°C.
S26: Σε περίπτωση επαφής με τα μάτια πλύνετε τα αμέσως με άφθονο νερό και ζητήστε ιατρική συμβουλή.
S36/37/39: Φοράτε κατάλληλα προστατευτικά ρούχα, γάντια, γυαλιά και προστατευτική προσωπίδα.
S45: Σε περίπτωση ατυχήματος ή αν νοιώσετε αδιαθεσία ζητήστε ιατρική συμβουλή και δείξτε την ετικέτα. Τηλ. Δηλητηριάσεων: 210-77 93 777
Αντίθετα τα αραιά διαλύματα, όπως το ξύδι ή με τη μορφή που χρησιμοποιείται ως πρόσθετο στα τρόφιμα, είναι αβλαβές και δεν έχει αναφερθεί καμία παρενέργεια στους ανθρώπους.Πρέπει μόνο να αποφεύγεται από άτομα που έχουν (πολύ σπάνια) δυσανεξία στο ξύδι.
 Χρησιμοποιείται ως πρόσθετο τροφίμων (Ε260), κυρίως ως μέσο οξίνισης και αντιβακτηριδιακό.

Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

ΔΕΝΔΡΟΦΥΤΕΥΣΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ... ΚΑΙ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ

Συνεχίζοντας την δενδροφύτευση, φυτέψαμε επιπλέον100 ιβίσκους συριακούς, 30 ψευδομελιές, επιπλέον 60 πεύκα και 10 Παυλώνιες!!!!
ο ασφόδελος είναι σε αυτό το στάδιο.

Από την πρώτη εκτενή επιθεώρηση των μελισσιών,
  •  το 35% είναι με 5-8 πλαίσια γόνο και 
  • το 65% είναι με 2-4 πλαίσια γόνο

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

ΕΚΛΟΓΕΣ της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Μελισσοκομίας-Σηροτροφίας-ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ




             

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

  ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ - ΣΗΡΟΤΡΟΦΙΑΣ                                                                                  














 

ΠΡΟΣ

Τα Μέλη
της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Μελισσοκομίας-Σηροτροφίας
Αγαπητοί συνάδελφοι/σες,

Σας αποστέλλουμε με κάποια καθυστέρηση το ψηφοδέλτιο για τις εκλογές της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Μελισσοκομίας – Σηροτροφίας.
Το ψηφοδέλτιο είναι ενιαίο. Οι σταυροί προτίμησης μπορούν να είναι έως 5 (πέντε). 
Παρακαλούμε κλείστε το ψηφοδέλτιο σε λευκό φάκελο και αυτόν, στη συνέχεια σε μεγαλύτερο με τα στοιχεία σας.
Οι φάκελοι θα πρέπει να αποσταλούν ταχυδρομικά στη δ/νση «Μελισσοκομική Επιθεώρηση», Μεσημέρι, ΤΚ 57500, Επανομή, Θεσσαλονίκη.
Νέα καταληκτική ημερομηνία (στη σφραγίδα του ταχυδρομείου) αποστολής των ψηφοδελτίων ορίζεται η 8 Απριλίου 2013, ημέρα Δευτέρα.
Υπενθυμίζουμε ότι υπεύθυνοι για την διεξαγωγή των εκλογών και τη συγκέντρωση των ψηφοδελτίων είναι οι:
Λιόλος Βασίλης: 2310-472983, vasilisliolios@yahoo.gr
Καραζαφείρης Μανώλης: τηλ:2310-472983, mkarazaf@agro.auth.gr
                                                       Φαξ: 2310-471939
στους οποίους μπορείτε να απευθύνεστε για πληροφορίες ή διευκρινήσεις.
Ελπίζουμε σε μία κατά το δυνατόν μαζικότερη συμμετοχή στις εκλογές, ώστε η Επιστημονική Εταιρεία να συνεχίσει να είναι ρυθμιστικός παράγοντας της Μελισσοκομίας της χώρας.
Σας εφιστούμε την προσοχή στο γεγονός ότι δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές έχουν τα μέλη που έχουν τακτοποιήσει τις οικονομικές υποχρεώσεις προς την Εταιρεία για το έτος 2012.
Παρακαλείσθε μετά την κατάθεση της ετήσιας συνδρομής στο λογαριασμό της Εταιρείας, να αποστέλλετε - ταχυδρομικώς ή με    Fax - , την απόδειξη κατάθεσης.
Ευχαριστούμε      
                                                                  
*********************************************************************
Αλληλογραφία
Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Μελισσοκομίας- Σηροτροφίας
Θυρίδα 277, Α.Π.Θ.
541 24 ΘΕΣ/ΝΙΚΗ
Πληροφορίες
Τηλ. 2310/472983
        210/6399366
 Fax  210/6000965
 e-mail: sgounari@nagref.gr

Ετήσια συνδρομή:
                 Ευρώ 20
Εγγραφή:  Ευρώ 20
Αριθμός λογαριασμού:
Αγροτική Τράπεζα
077 01 023582 64



Για το Δ.Σ. της
Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Μελισσοκομίας-Σηροτροφίας



ΓΟΥΝΑΡΗ ΣΟΦΙΑ
ΓΚΟΥΣΙΑΡΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΥ ΑΝΔΡΕΑΣ
ΠΑΠΠΑΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ
ΣΚΑΡΕΑΣ ΣΠΥΡΟΣ
ΣΥΓΚΟΥΔΗΣ ΑΝΘΙΜΟΣ
ΤΑΝΑΝΑΚΗ ΧΡΥΣΑ
ΧΑΡΙΖΑΝΗΣ ΠΑΣΧΑΛΗΣ

Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΖΥΓΑΡΙΑ

 Από κάτω από την κυψέλη υπάρχει η κλασική ζυγαριά, ανάποδα γυρισμένη!!!
 και με την βοήθεια καθρέπτη-κατόπτρου στο συρτάρι διαβάζουμε την ένδειξη!!!

http://skiathosbeefarm.blogspot.gr

Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Ο Γιάννης Καρυπίδης και ο Γιώργος Αυγερόπουλος κατέγραψαν σε ντοκιμαντέρ τις αντιδράσεις για τα ορυχεία χρυσού


Της ΕΥΑΝΝΑΣ ΒΕΝΑΡΔΟΥ από την “Ελευθεροτυπία”
«ΟΓιώργος Αυγερόπουλος, με το ντοκιμαντέρ του «Ο Θησαυρός της Κασσάνδρας», κατάφερε να σπάσει το φράγμα της σιωπής. Γιατί μετά τον πρόσφατο εμπρησμό στα ορυχεία χρυσού στις Σκουριές, όλοι πια μιλούν για το θέμα των μεταλλείων και τις αντιδράσεις των κατοίκων. Τα πιο πριν όμως τα μαθαίναμε από την…«Ουάσινγκτον Ποστ»!».
22-23-1--2-thumb-medium
Κάτι ξέρει ο σκηνοθέτης Γιάννης Καρυπίδης. Επί χρόνια βιντεοσκοπεί τις διαμαρτυρίες για τα ορυχεία στη Θράκη (Σάπες, Πέραμα). Από τις Σάπες είναι άλλωστε. Μάχεται και ο ίδιος ενάντια στις σχεδιαζόμενες εκεί εξορύξεις. Είναι μέλος της Διανομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης-Εβρου Κατά της Εξόρυξης και Μεταλλουργίας Χρυσού. Την εμπειρία του την έκανε ντοκιμαντέρ: το «Απληστον Κέρδος», που θα προβληθεί για πρώτη φορά την ερχόμενη εβδομάδα στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης που ξεκινά σήμερα.
Η λεγόμενη «Χαβούζα της Ολυμπιάδας» . Πρόκειται για τα υπολείμματα της προηγούμενης μεταλλευτικής δραστηριότητας
Εκεί όμως θα προβληθεί και το ντοκιμαντέρ «Εξάντας – Ο Θησαυρός της Κασσάνδρας» του Γιώργου Αυγερόπουλου, που έκανε ήδη την πρεμιέρα του στην ΕΡΤ. Ενδιαφέρον: οι θεατές του Φεστιβάλ θα έχουν την ευκαιρία να δουν δύο ταινίες για το ίδιο θέμα, από δύο συνεπείς «εργάτες» του είδους, που πριν από μερικά χρόνια δούλεψαν μαζί για το βραβευμένο ντοκιμαντέρ τους «Γάζα ερχόμαστε».
Η οπτική τους διαφέρει με συναρπαστικό τρόπο: η ταινία του Καρυπίδη εστιάζει περισσότερο στους αγώνες των κατοίκων της Χαλκιδικής, της Θράκης, του Κιλκίς. Αγώνες που αντιπαραβάλλει με αυτούς στη Βουλγαρία, όπου σχεδιάζεται κάτι ανάλογο. Πάλι από Καναδούς. Βέβαια, «η κυβέρνηση των μαφιόζων δεν έχει αρχίσει ακόμα τις εξορύξεις εκεί», μας λέει. Και στην Πέργαμο της Τουρκίας αγωνίστηκαν κατά των εξορύξεων: εκεί το ορυχείο έγινε, «με ορατά πια τα αποτελέσματα…».
Ο Αυγερόπουλος πάλι είναι πιο νηφάλιος και αντικειμενικός: εστίασε στις Σκουριές της Χαλκιδικής. Με υποδειγματική προσήλωση στην τεκμηρίωση και του παραμικρού κόμματος των όσων λέγονται, δίνει βήμα στους πάντες: από τους διαμαρτυρόμενους κατοίκους, μέχρι τους εκπροσώπους της «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.». Από τον Πάχτα, μέχρι τον Παπακωνσταντίνου, που το 2011 ενέκρινε την περιβαλλοντική μελέτη για το έργο. Και από τους περιβαλλοντολόγους μέχρι τους εργαζομένους στα ορυχεία που υπερασπίζονται το δικαίωμά τους στην εργασία σε μια Ελλάδα που καταρρέει.
Η άλλη πλευρά
Αντίθετα, ο Καρυπίδης δεν ενδιαφέρεται να μας γνωρίσει την «άλλη πλευρά». «Δεν είμαι δημοσιογράφος. Είμαι σκηνοθέτης. Η ταινία μου γυρίστηκε από τη σκοπιά των δρώντων υποκειμένων: πώς οργανώθηκαν και για ποιους λόγους οργανώθηκαν ώστε να μην καταρρεύσει ο τόπος τους. Το κέρδος είναι πάντα άπληστο…».
Και οι εργαζόμενοι των ορυχείων; «Δεν με ενδιέφερε η άποψή τους. Είναι η μεγαλύτερη κατάντια του συνδικαλιστικού κινήματος. Βγήκαν από τους μηχανισμούς του ΠΑΣΟΚ. Δεν έχω ξαναδεί εργαζόμενο στον κόσμο να μιλά με τόση θέρμη για το αφεντικό του».
«Ξέρετε πως τον Αύγουστο, στο Κιλκίς, έγινε η μεγαλύτερη διαδήλωση μετά τη μεταπολίτευση, αλλά δεν μεταδόθηκε κανένα πλάνο; Και πως από πέρυσι τον Μάρτιο έως τα τέλη Οκτωβρίου αιματοκυλίστηκαν από τα ΜΑΤ;».
Σύμφωνα με το σκηνοθέτη, «υπήρχε ομερτά να μην προβάλλεται τίποτε για το θέμα. Από τον Μπόμπολα και τα ανδρείκελα της κυβέρνησης…».
Δέκα χρόνια ασχολείται με το θέμα των ορυχείων. «Ξέρετε πως το 1997, επί Σημίτη, στην Ολυμπιάδα, κοντά στην Ιερισσό, υπήρχε στρατιωτικός νόμος στα χωριά; Επί 9 μήνες δέρνονταν με τα ΜΑΤ».
Για εκείνον, η έννοια «τόπος» υπερβαίνει και αυτήν την πατρίδα. «Οι άνθρωποι που αγαπούν τον τόπο τους, και τον βλέπουν να καταστρέφεται, δεν θα το επιτρέψουν», λέει με πάθος. Στην ταινία του, όλοι, ενωμένοι σαν γροθιά, παλεύουν ενάντια στο «ξεπούλημα του τόπου τους», ενάντια στα φουρνέλα και στα δηλητήρια που, όπως λένε, απειλούν υπέροχα δάση με τρεχούμενα νερά. Κάποιοι, φορούν αντιασφυξιογόνες μάσκες και προσφέρουν… κυάνιο. Ακόμα και οι παπάδες, μπροστάρηδες, μιλούν για «καρκίνωμα που εγκαθίσταται στον τόπο τους». Δήμαρχοι, επαγγελματίες, μικροί, μεγάλοι, όλοι αποφασισμένοι, «έκαναν πράξη την άμεση δημοκρατία, αλλά βρήκαν απέναντί τους τον Σαμαρά που τους είπε πως σε 10 μέρες οι Καναδοί θα αρχίσουν να σκάβουν».
«Το βουνό ανήκει στην “Ελληνικός Χρυσός”», φέρεται να είπε στους διαδηλωτές ο διοικητής της Αστυνομίας, όταν τον κάλεσαν να περπατήσει μαζί τους στο δάσος.
Επρεπε, υποστηρίζει, ο σκηνοθέτης «να έρθει το γεγονός της πυρπόλησης των μηχανημάτων της εταιρείας για να αρχίσουν να μιλούν όλοι γι’ αυτό. Πριν από το συμβάν είχαν προλάβει να κόψουν 2.500 στρέμματα παρθένου δάσους. Και ήταν έτοιμοι να καταστρέψουν άλλα 2.500. Τώρα σταμάτησαν».
Ευτυχώς, «υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που αγωνίζονται. Υπάρχουν ακόμα τέτοιοι Ελληνες. Τι σχέση έχει αυτό με όλους αυτούς τους παραδομένους Ελληνες;».
Ο Γιώργος Αυγερόπουλος είναι πιο ψύχραιμος. Αυτό δεν σημαίνει πως ο σκεπτόμενος θεατής δεν θα βγάλει τα συμπεράσματά του. Για πρώτη φορά ένα έργο παρουσιάζει, με εκατέρωθεν επιχειρήματα, όλο το ντιμπέιτ γύρω από τα ορυχεία της Χαλκιδικής. Κι όμως. Οπως μάθαμε, για να προβληθεί το ντοκιμαντέρ στην ΕΡΤ συνήλθε πενταμελής επιτροπή! Το θέμα παραμένει μια «καυτή» (χρυσή) πατάτα για την κυβέρνηση…
«Είναι αλήθεια», μας είπε ο Γ. Αυγερόπουλος, «πως πριν, υπήρχε μια ιδιότυπη σιωπή σε όλα τα μίντια. Σαν να γίνονται όλα αυτά στον πλανήτη Αρη. Η εταιρεία δεν είχε μπει στον κόπο να εξηγήσει τα σχέδιά της».
Αλλωστε σε μετέπειτα άρθρο του με τίτλο «Η σιωπή δεν είναι χρυσός», ο ντοκιμαντερίστας συνέκρινε το επενδυτικό σχέδιο των μεταλλείων χρυσού στη Ρουμανία με το δικό μας στη Χαλκιδική. Στη Ρουμανία τα ορυχεία έρχονταν τρίτα σε διαφημιστική δαπάνη, μετά την κινητή τηλεφωνία. Εδώ, δεν είχαμε ιδέα».
Ε, λοιπόν, ο Αυγερόπουλος, στο ντοκιμαντέρ του, μας παίρνει από το χέρι και μας εξηγεί τα πάντα από την αρχή. Με κατανοητό τρόπο. Και πάλι καλά να λέμε που το έπαιξε η ΕΡΤ… Στην πραγματικότητα πρόκειται για το τρίτο μέρος μιας τριλογίας ντοκιμαντέρ. Τα δύο πρώτα ασχολήθηκαν με τα μεταλλεία της Κολομβίας και της Ρουμανίας.
Η χρήση κυανίου είναι σημαντικό «χαρτί» στο οπλοστάσιο όσων επιχειρηματολογούν ενάντια στα ορυχεία. Ωστόσο, ο διευθυντής της «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.», ο κ. Πέτρος Στρατουδάκης, διαψεύδει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο εφαρμογής της συγκεκριμένης μεθόδου. Το επιχείρημά του είναι πως στην περίπτωση των Σκουριών ο χρυσός είναι υποπροϊόν του χαλκού και άρα δεν είναι απαραίτητη η χρήση κυανίου.
«Στην πραγματικότητα», μας εξήγησε ο Γ. Αυγερόπουλος, «ο μεγαλύτερος φόβος των κατοίκων είναι το νερό. Θα γίνουν γεωτρήσεις με κίνδυνο να αποστραγγιστούν οι πηγές που τροφοδοτούν ολόκληρες περιοχές. Η εταιρεία υποστηρίζει πως θα ξαναβάλει πίσω το νερό, αλλά το μεγάλο ερώτημα είναι: πώς θα είναι αυτό;». Σήμερα, η καταπράσινη περιοχή είναι χαρά Θεού…
Μια απίστευτη πληροφορία που δίνει στο ντοκιμαντέρ του ο Αυγερόπουλος είναι πως το ελληνικό Δημόσιο δεν θα εισπράττει απολύτως τίποτα (!) από μεταλλευτικά δικαιώματα, από την αξιοποίηση των κοιτασμάτων. «Λόγω ενός παλιού νόμου. Τώρα βέβαια προσπαθούν να το διορθώσουν αυτό».
Αυτό που ο ίδιος θεωρεί σκανδαλώδες είναι το γεγονός πως «το ελληνικό Δημόσιο ουσιαστικά λειτούργησε ως απλός μεσολαβητής ώστε η καναδική Eldorado να αγοράσει τα μεταλλεία από τη χρεοκοπημένη TVX (σ.σ. την προηγούμενη εταιρεία, που άφησε 450 ανθρώπους απλήρωτους, χωρίς αποζημιώσεις). Εναντι 11 εκατομμυρίων ευρώ. Και δεν έβγαλε ούτε σεντ από αυτήν τη διαμεσολάβηση για τον Ελληνα φορολογούμενο!».
«Σέβομαι απολύτως τους εργαζομένους των ορυχείων που πέρασαν αυτά που πέρασαν», λέει, «αλλά δεν βλέπω το κράτος να κόπτεται για άλλους απλήρωτους…».
Ο Γ. Αυγερόπουλος θεωρεί πολύ χαρακτηριστική μια φράση που είπε στο ντοκιμαντέρ του ο τότε υφυπουργός Οικονομικών Χρήστος Πάχτας, που το 2003 πραγματοποίησε εκείνη τη μεταβίβαση. Επικαλούμενος τους εργαζομένους είπε πως «αν το Δημόσιο έβγαζε ένα εκατομμύριο πάνω, ένα εκατομμύριο κάτω, ποσώς με ενδιαφέρει».
«Ε, λοιπόν, ακριβώς αυτή η λογική μάς έφερε εδώ…», λέει ο Γ. Αυγερόπουλος.
Ούτε ευρώ για το Δημόσιο
Εκ των υστέρων μάλιστα έμαθε πως η «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» πρότεινε στην ελληνική κυβέρνηση να πληρώνει μεταλλευτικά δικαιώματα και η κυβέρνηση είπε όχι (!).
Στο «Θησαυρό της Κασσάνδρας» οι εργαζόμενοι στα ορυχεία εμφανίζονται αγανακτισμένοι με αυτούς που αντιστέκονται στο εγχείρημα. «Μα ποιος προσλαμβάνει σήμερα;» αναρωτιούνται. «Οκτώ εκατομμύρια Ελληνες πεινάνε. Μειώσεις, μειώσεις. Ελεος. Ολόκληρα χωριά ζουν από τα μεταλλεία».
«Σέβομαι το ότι οι εργαζόμενοι διεκδικούν με κάθε τρόπο την εργασία τους», λέει ο Γ. Αυγερόπουλος. «Απλώς βλέπουν μπροστά τους μόνο αυτό. Δεν βλέπουν το γενικότερο καλό. Εχουν πειστεί ότι όλες αυτές οι εκθέσεις δεν μπορούν να λένε ψέματα. Οτι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τον τόπο τους. Θεωρούν πως η περιοχή τους θα γίνει ένα μικρό Παρίσι».
Το αποτέλεσμα είναι πως η τοπική κοινωνία έχει διχαστεί βαθιά. «Στα καφενεία οι άνθρωποι δεν μιλιούνται. Φτύνονται μεταξύ τους. Συγγενείς γυρνάνε την πλάτη ο ένας στον άλλο».
Δεν είναι μόνο οι άνθρωποι που εργάζονται στα μεταλλεία, υπέρ του έργου. «Είναι κι αυτοί που απελπισμένα θέλουν κάποια ανάπτυξη. Γι’ αυτούς, όσοι αντιτίθενται “είναι εχθροί της Ελλάδας μας”».
Ομως ο Γ. Αυγερόπουλος έχει ξεκάθαρη άποψη επ’ αυτού: «Το ότι είμαστε σε δύσκολη θέση δεν σημαίνει πως όποιος μας κουνήσει πέντε δραχμές μπορεί να κάνει όποια επένδυση θέλει χωρίς κάποιον έλεγχο».
Εχει μεγάλα ερωτηματικά ως προς το ποιος, ποιοι κρύβονται πίσω από τον πρόσφατο εμπρησμό στις Σκουριές. «Εμεινα άναυδος. Θεωρώ πως το συμβάν αυτό λειτούργησε σε βάρος του αγώνα. Αρκεί να δει κανείς την αστυνομοκρατία: κάνουν έρευνες σε σπίτια, βλέπεις πάνοπλους αστυνομικούς, επικρατεί ένας φόβος. Δακρυγόνα πέφτουν σε σχολεία – κι ας το αρνείται η Αστυνομία. Οχι, δεν ήταν υπέρ του αγώνα όλο αυτό…».
Η τελική ετυμηγορία θα δοθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Ωστόσο, η εταιρεία έχει ήδη αρχίσει εργασίες υλοτόμησης…
«Ας μη γελιόμαστε», καταλήγει ο δημοσιογράφος-σκηνοθέτης. «Μια τέτοια βαριά εξορυκτική δραστηριότητα δεν μπορεί να μην έχει επιπτώσεις. Το θέμα είναι πόσο μεγάλες θα είναι, και αν τα οφέλη αντισταθμίζουν τις αρνητικές επιδράσεις. Και πρέπει όλοι να ξανασκεφτούμε, με πρώτη την πολιτεία, ότι τέτοιου μεγέθους πρότζεκτ δεν επιβάλλονται με τη βία».

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

Αίτηση για έρευνες για χρυσό στην Π.Ε. Καβάλας – Xάρτης και παρατηρήσεις

E.1.2small
Χάρτης από το Χωροταξικό της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας-Θράκης.
Επεξηγήσεις στη συνέχεια του κειμένου.
Σύμφωνα με άρθρο στο videotex.gr “στην διεύθυνση βιομηχανίας της Π.Ε. Καβάλας έχει φτάσει αίτηση από εταιρεία της Θεσαλλονίκης για έρευνες στο Παγγαίο για την εξόρυξη χρυσού. Η αίτηση απερρίφθη άμεσα από τον προϊστάμενο κ. Παιτοτσού καθώς η σημερινή διοίκηση είναι κάθετα αντίθετη σε τέτοιο ενδεχόμενο και η περιοχή που προτάθηκε για έρευνες είναι χαρακτηρισμένη ως περιοχή Natura”.
Την αποκάλυψη έκανε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας κ. Λάζαρος Βασιλειάδης σε συνέντευξη τύπου που έδωσε στις 14 Μαρτίου η “Συντονιστική Επιτροπή κατά των δεξαμενών καυσίμων στη λιμνοθάλασσα της Βάσοβας”. Στη συνέντευξη τύπου έγινε ενημέρωση σχετικά με την διοργάνωση εκδήλωσης την προσεχή Πέμπτη (21/3), στις 19.30, στο Αμφιθέατρο του Διοικητηρίου, ως δείγμα συμπαράστασης στους αγώνες των κατοίκων σε Χαλκιδική και Θράκη, που αντιστέκονται κατά των εξορύξεων χρυσού στις περιοχές τους.
Ο χάρτης που παραθέτουμε και στον οποίο μάλλον αναφερόταν ο κ. Βασιλειάδης είναι από το Τεύχος 4 της Α’ Φάσης της Μελέτης «Αξιολόγηση, Αναθεώρηση και Εξειδίκευση του Περιφερειακού Πλαισίου  xωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΠΠΧΣΑΑ) Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης» που είναι αναρτημένη στο site της Περιφέρειας ΑΜ-Θ (εδώ).
Σε ότι αφορά τις εξορυκτικές δραστηριότητες, ο χάρτης αυτός είναι ENTΕΛΩΣ ΛΑΘΟΣ και είναι απορίας άξιον πώς θα γίνει χωροταξικός σχεδιασμός με λανθασμένα και ελλιπή δεδομένα. Συγκεκριμένα:
  • Σύμφωνα με το ΥΠΟΜΝΗΜΑ, οι περιοχές που περικλείονται από μπλε διακεκομμένη γραμμή είναι “εγκεκριμένες περιοχές εξόρυξης”. Ακόμα και ο η ονομασία είναι λάθος: Δεν υπάρχουν “εγκεκριμένες περιοχές εξόρυξης”! Οι μπλε διακεκομμένες γραμμές δημόσιοι μεταλλευτικοί χώροι (ΔΜΧ) και χώροι εξηρημένοι υπέρ του Δημοσίου (που είναι ουσιαστικά το ίδιο). Όμως:
  • Δεν έχουν αποτυπωθεί στο χάρτη όλοι οι ΔΜΧ.
  • Δεν έχουν αποτυπωθεί οι Παραχωρήσεις Mεταλλείων (ΠΜ), δηλαδή οι περιοχές όπου τα μεταλλευτικά δικαιώματα ανήκουν σε ιδιώτες και όχι στο Δημόσιο.
  • Δεν έχουν αποτυπωθεί οι Άδειες Μεταλλευτικών Ερευνών (ΑΜΕ).
  • Τα κυκλάκια με τις ενδείξεις Μ=μάρμαρα, ΑΥ=αδρανή υλικά, ΜΤ=μεταλλευτικά ορυκτά, ΒΟ=βιομηχανικά ορυκτά αντιστοιχούν και σε ενεργές και σε ανενεργές εκεταλλεύσεις, άλλες σε ΔΜΧ και άλλες σε ΠΜ, άλλες εγκεκριμένες και άλλες όχι. Και πάλι, η καταγραφή δεν είναι σε καμμία περίπτωση πλήρης όπως ΟΦΕΙΛΕΙ να είναι, αφού πρόκειται για το χάρτη του Σχεδίου Χωροταξικού Σχεδιασμού που θα καθορίσει το μέλλον της Περιφέρειας για τις επόμενες δεκαετίες.
  • Οι γκρίζες περιοχές είναι “σημαντικές συγκεντρώσεις με πιθανή υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος και του τοπίου”. Η μεγαλύτερη τέτοια “γκρίζα” περιοχή είναι από τη Μάκρη και το Πέραμα μέχρι τις Σάπες και περιλαμβάνει πολύ περισσότερα “μεταλλεία” από τις γνωστές σε εμάς προτάσεις εκμετάλλευσης (δυο στις Σάπες και μία στο Πέραμα). Τυχαίο;
Το συμπέρασμα είναι ότι το “μεταλλευτικό τόξο” που ανησύχησε τους φίλους στην Καβάλα είναι μόνο ένα μέρος της εικόνας αφού ο χάρτης, από σκοπιμότητα ή προχειρότητα, δεν έχει όλα τα στοιχεία. Η συνολική εικόνα, αν ποτέ τη δούμε, είναι πολύ χειρότερη. Το γεγονός ότι μια ιδιωτική εταιρεία έκανε αίτηση για μεταλλευτικές έρευνες στο Παγγαίο σημαίνει ότι μιλάμε για μια περιοχή ΑΜΕ, όμως οι ΑΜΕ είναι εκτός του χάρτη.
Και καλά έκανε ο προϊστάμενος της αρμόδιας υπηρεσίας της Π.Ε. Καβάλας και απέρριψε την αίτηση αλλά θα πρέπει να γνωρίζει ότι το δίκτυο NATURA2000, είναι μεν ο ακρογωνιαίος λίθος της πολιτικής της Ε.Ε. για τη φύση και τη βιοποικιλότητα, αλλά δεν παρέχει καμμία προστασία από τις εξορυκτικές δραστηριότητες. Το 2010, κάτω από την πίεση της εξορυκτικής βιομηχανίας,  η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε έναν “Οδηγό Κατευθύνσεων σχετικά με την ανάπτυξη μη ενεργειακών εξορυκτικών δραστηριότητων  εντός του δικτύου NATURA2000″. Σύμφωνα με τις “κατευθύνσεις” αυτές, τίποτα δεν απαγορεύεται μέσα στο NATURA. Οι εθνικές αρχές οφείλουν να εξετάζουν κάθε σχέδιο και να αποφασίζουν σύμφωνα με έναν στρατηγικό σχεδιασμό και πάντα με γνώμονα τους στόχους διατήρησης του κάθε τόπου. Είναι  όμως κοινό μυστικό ότι στην Ελλάδα ούτε στρατηγικός σχεδιασμός για τη βιοποικιλότητα υπάρχει, ούτε στόχοι και σχέδιο προστασίας των περιοχών που εντάχθηκαν στο δίκτυο NATURA και από τότε έχουν αφεθεί στη μοίρα τους. Στην Ελλάδα πολύ απλά, το “δεν απαγορεύεται” ισοδυναμεί με το “όλα επιτρέπονται”.
Επίσης, είναι θετικό το γεγονός ότι η σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜ-Θ είναι κάθετα αντίθετη στην εκμετάλλευση χρυσού όμως δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός. Μας κατηγορούσαν για “κινδυνολογία” όταν λέγαμε ότι ολόκληρη η βόρεια Ελλάδα, τουλάχιστον ανατολικά του Κιλκίς και της Χαλκιδικής, είναι στόχος επίδοξων εκμεταλλευτών, όμως τα γεγονότα μας επαληθεύουν. Στη Χαλκιδική ξέραμε τις Σκουριές και την Ολυμπιάδα, στη συνέχεια μάθαμε για την Πιάβιτσα, τη Φισώκα και την Τσικάρα. Στην εικόνα μπήκαν η Βάθη, το Γερακαριό, η Ποντοκερασιά, το Πολύκαστρο, το Άγκιστρο, το Καλλυντήρι, η Μαρώνεια και τώρα το Παγγαίο. Και θα ακολουθήσουν κι άλλα. Η πολιτική απόφαση της κυβέρνησης για την πραγματοποίηση τέτοιων επενδύσεων είναι δεδομένη και χιλιοειπωμένη. “Με κάθε κόστος” είπε πρόσφατα ο Πρωθυπουργός και στη Χαλκιδική νιώσαμε στο πετσί μας τι εννοούσε.
Η μόνη δύναμη που μπορεί να ανατρέψει αυτά τα σχέδια είναι η δική μας αντίσταση.

Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Η ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΟΤΡΟΦΩΝ ΣΕ HMF

 Μια εξαιρετική μελέτη σχετικά  με την ποιότητα των μελισσοτροφών του εμπορίου, τα λάθη που γίνονται, από άγνοια και ασχετοσύνη, από εμπόρους-παρασκευαστές τροφών αλλά και από τους ίδιους τους μελισσοκόμους.

Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

«Σύγκληση 7ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης»της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Μελιού & Λοιπών Προϊόντων Κυψέλης



ΕΘΝΙΚΗ ΔΙΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕΛΙΟΥ

ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΥΨΕΛΗΣ


ΚΕΡΑΜΕΩΝ 10-12                                                                                    Α.Φ.Μ. : 999441623                     
10436 ΑΘΗΝΑ                                                                                          Δ.Ο.Υ.: ΚΒ’ ΑΘΗΝΩΝ
Δ/νση Επικοινωνίας : Βασιλικά Θεσ/νίκης, τηλ. 23960-23362, 23318, 23372(fax)
 

Ημερομηνία: 11/3/2013
Αρ. Πρωτ.: 546


Προς: Αντιπροσώπους των μελών της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Μελιού & Λοιπών Προϊόντων Κυψέλης


Θέμα: «Σύγκληση 7ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης»


            Αγαπητοί συνάδελφοι,
           
Το Δ.Σ. της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Μελιού και Λοιπών Προϊόντων Κυψέλης σας καλεί στην 7η τακτική Γενική Συνέλευση, που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, την Πέμπτη 28 Μαρτίου, στις 12 το μεσημέρι, στο Ξενοδοχείο Nikopolis.

Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης είναι:
1.      Νομοθεσία στο μέλι
2.      Ενέργειες για την προώθηση του Ελληνικού Μελιού
3.      Οργανωτικά και οικονομικά θέματα 
4.      Διάφορα

            Θα κληθεί να παραστεί ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Τσαυτάρης.



Εκ μέρους του Δ.Σ.
       Ο Πρόεδρος


                   Μανίκης Ιωσήφ

Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

«Μεταλλευτικές δραστηριότητες και επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία».






 Την Κυριακή 10 Μαρτίου 2013 και ώρα 11:30 π.μ. στο Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρουπόλεως, αφουγκραζόμενοι τις ανησυχίες των κατοίκων του τόπου μας, για το κυρίαρχο θέμα της επικαιρότητας που αφορά την εξόρυξη χρυσού, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση-ημερίδα με θέμα: «Μεταλλευτικές δραστηριότητες και επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία».
          Σκοπός της εκδήλωσης είναι η επιστημονική και αντικειμενική ενημέρωση των ενδιαφερομένων χωρίς πολιτικές σκοπιμότητες ή ενέργειες που εξυπηρετούν οικονομικά συμφέροντα.
Στην εκδήλωση συμμείχαν εξειδικευμένα μέλη ΔΕΠ του Αριστοτελείου και Δημοκριτείου Πανεπιστημίου, σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο του Νομού Έβρου και τον Δήμο Αλεξανδρούπολης.
          Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συζήτηση και τεκμηριωμένες διευκρινίσεις στα ερωτήματα που διατυπώθηκαν από τους παρευρισκόμενους.
          
Υ.Γ. Επισυνάπτεται κατάλογος των ομιλητών και η θεματολογία.
Αλεξανδρούπολη, 11-3-2013
Με εκτίμηση
Ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής
Καθηγητής Θ. Δημητρίου

 

Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

Δενδροφύτευση και μελισσοκομικά φυτά της άνοιξης

 Σήμερα το απόγευμα με την βοήθεια ενός νέου μελισσοκόμου και του υιού του,η επλίδα και το μέλλον προσωποποιημένα!!!, φυτέψαμε στον νέο μελισσοκομείο σε πρώτη φάση 30 πεύκα , 25 Αγγελικές,χαρουπιές(με σπόρο) με σκοπό τα πεύκα να αποτελέσουν ανεμοφράκτη απέναντι στους βόρειους ανέμους, σε 5-10 χρόνια.



 τα κρινάκια είναι στο φόρτε τους


Οι πρώιμες αμυγδαλιές επίσης