Μελισσοκομικός Σύλλογος Νομού Πέλλας - Ο Μέγας Αλέξανδρος-ΠΕΝΤΑΠΛΑΤΑΝΟΣ ΤΘ 377,58100,ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ ΠΕΛΛΑΣ-Τηλ:6937 47 53 57,6977 027612E-mail: beeclubpellas@yahoo.gr - BEE CLUB PELLAS-THE GREAT ALEXANDER-YΙANNITSA PELLAS, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-MACEDONIA- HELLAS-GREECE,- Ωράριο λειτουργίας (ΔΕΥΤΕΡΑ+ΤΕΤΑΡΤΗ 18.00μμ-20.00μμ)


Δε φτάνει ο ήλιος μονάχα, η γη σοδειά να δώσει, χρειάζονται κι άλλα πολλά, και προπαντός η γνώση… (Κωστής Παλαμάς)

Έλληνες, ο πραγματικός Έλληνας ηγέτης θα βρεθεί. Το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να βρεθεί ο πραγματικός Έλληνας ΠΟΛΙΤΗΣ!"

"Προδότης δεν είναι μόνο αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς, αλλά είναι και εκείνος που ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώση του δεν προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων πάνω στους οποίους άρχει..." - Θουκυδίδης (460-398 π.Χ.)

Λένε ότι οι πραγματικοί φίλοι μπορεί να περάσουν μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς να μιλήσουν ή να ειδωθούν, χωρίς ποτέ να τεθεί σε αμφιβολία η φιλία τους. Όταν βλέπονται, ενημερώνονται σαν να είχαν μιλήσει την προηγούμενη ημέρα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος που πέρασε ή πόσο μακρυά ήταν!

“Γίνε εσύ η αλλαγή, αν θες να αλλάξεις τον κόσμο” Μ.Γκάντι

etm-mthoney-720p από cosmosdocumentariesΜακεδονία ~ Ένας πολιτισμός αποκαλύπτεται ~ bbc... από KRASODAD

Καιρός ...απο το toukairou.com

ΤΟ BLOG ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕ MOZILLA FIREFOX- YOU CAN SEE BETTER THIS BLOG WITH MOZILLA FIREFOX


Τρίτη, 6 Ιουλίου 2010

Ολοκληρώνεται η αποκατάσταση του «Πύργου του Ρολογιού» στα Γιαννιτσά

Πριν.... και μετά

Χτίστηκε το 1753

Στο τελικό στάδιο βρίσκεται η αποκατάσταση του Πύργου του Ρολογιού στα Γιαννιτσά. Συνεργείο τοποθέτησε ειδική κατασκευή στην κορυφή του Πύργου για να ξεκινήσει η κατασκευή της στέγης του ιστορικού κτιρίου.

Η ειδική κατασκευή αποτελείται από ανθεκτικό ξύλο, ενώ στο επάνω μέρος της είναι επενδυμένη με φύλλο επεξεργασμένου μετάλλου, ώστε να έχει το κτίριο την πλέον αυθεντική του εικόνα, σε συνδυασμό και με τις υπόλοιπες εργασίες που έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί. Στις τέσσερις πλευρές του τρούλου, τοποθετήθηκαν αντίστοιχα τέσσερα ρολόγια, ενώ τις επόμενες μέρες αναμένεται να ολοκληρωθούν και οι εργασίες κατασκευής της στέγης.

Το έργο δημοπρατήθηκε στα τέλη του 2007 με προϋπολογισμό μελέτης 352.000,00 ευρώ και είναι ενταγμένο στο Πρόγραμμα "Θησέας", με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, ενώ το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των εργασιών καθυστέρησε λόγω της αλλαγής τμήματος της μελέτης που προχώρησε η εφορεία Βυζαντινών και Νεοκλασικών μνημείων. Το έργο αναμένεται να παραδοθεί μέσα στο καλοκαίρι.

Το μνημείο είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά της πόλης και χρονολογείται στην περίοδο της τουρκοκρατίας. Αποτελεί τμήμα ενός σχεδίου ολοκληρωμένης παρέμβασης στις υποδομές του πολιτισμού που ξεκίνησε με την αναστύλωση του Μαυσωλείου Γαζή Εβρενός, συνεχίζεται με την αποκατάσταση του Πύργου του Ρολογιού από το δήμο Γιαννιτσών, ενώ έχει ήδη δημοπρατηθεί η αποκατάσταση του τρίτου μνημείου της συγκεκριμένης περιόδου, του Μαυσωλείου του Γαζή Εβρενόσογλου που βρίσκεται στην ίδια περιοχή.

Ο πύργος του Ρολογιού κτίστηκε το 1753 και έκτοτε δεν δέχθηκε μεγάλες παρεμβάσεις ώστε να αλλοιωθεί η φυσιογνωμία του. Το κυρίως μέρος του, διατηρείται ακέραιο καθώς και τα περισσότερα αρχιτεκτονικά του στοιχεία. Τα μνημεία των Γιαννιτσών έχουν κηρυχθεί ιστορικά – διατηρητέα από το υπουργείου Πολιτισμού.

Ο Πύργος του Ρολογιού χτίστηκε από τους Οθωμανούς στο κέντρο της πόλης των Γιαννιτσών περίπου το 1667-1668. Η επιλογή της θέσης του έγινε με στρατιωτικά κριτήρια καθώς ήθελαν να ελέγχουν την εμπορική κίνηση που γινόταν διαμέσου της πόλης σε όλη την κεντρική Μακεδονία.

Είναι ορθογώνιο κτίριο, έχει ύψος 25 μ. και είναι κτισμένος με πέτρα μέχρι τα πρώτα 4 μ. και στη συνέχεια πλινθόκτιστος.

Σύμφωνα με την κτητορική επιγραφή χτίστηκε από τον Σερίφ Αχμέτ, απόγονο του Γαζή Εβρενός.

Εχει αγοραστεί από το Δήμο Γιαννιτσών και προτείνεται η αποκατάστασή του και η μετατροπή του σε Μουσείο της Ιστορίας της πόλης των Γιαννιτσών.