Μελισσοκομικός Σύλλογος Νομού Πέλλας - Ο Μέγας Αλέξανδρος-ΠΕΝΤΑΠΛΑΤΑΝΟΣ ΤΘ 377,58100,ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ ΠΕΛΛΑΣ-Τηλ:6937 47 53 57,6977 027612E-mail: beeclubpellas@yahoo.gr - BEE CLUB PELLAS-THE GREAT ALEXANDER-YΙANNITSA PELLAS, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-MACEDONIA- HELLAS-GREECE,- Ωράριο λειτουργίας (ΔΕΥΤΕΡΑ+ΤΕΤΑΡΤΗ 18.00μμ-20.00μμ)


Δε φτάνει ο ήλιος μονάχα, η γη σοδειά να δώσει, χρειάζονται κι άλλα πολλά, και προπαντός η γνώση… (Κωστής Παλαμάς)

Έλληνες, ο πραγματικός Έλληνας ηγέτης θα βρεθεί. Το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να βρεθεί ο πραγματικός Έλληνας ΠΟΛΙΤΗΣ!"

"Προδότης δεν είναι μόνο αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς, αλλά είναι και εκείνος που ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώση του δεν προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων πάνω στους οποίους άρχει..." - Θουκυδίδης (460-398 π.Χ.)

Λένε ότι οι πραγματικοί φίλοι μπορεί να περάσουν μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς να μιλήσουν ή να ειδωθούν, χωρίς ποτέ να τεθεί σε αμφιβολία η φιλία τους. Όταν βλέπονται, ενημερώνονται σαν να είχαν μιλήσει την προηγούμενη ημέρα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος που πέρασε ή πόσο μακρυά ήταν!

“Γίνε εσύ η αλλαγή, αν θες να αλλάξεις τον κόσμο” Μ.Γκάντι

etm-mthoney-720p από cosmosdocumentariesΜακεδονία ~ Ένας πολιτισμός αποκαλύπτεται ~ bbc... από KRASODAD

Καιρός ...απο το toukairou.com

ΤΟ BLOG ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕ MOZILLA FIREFOX- YOU CAN SEE BETTER THIS BLOG WITH MOZILLA FIREFOX


Σάββατο, 18 Αυγούστου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΒΑΜΒΑΚΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΠΕΛΛΑΣ


2 ΔΕΛΤΙΟ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΩΝ
ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΒΑΜΒΑΚΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΠΕΛΛΑΣ

1
Στόχοι
1.1
Το παρόν Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων απευθύνεται στους βαμβακοπαραγωγούς με στόχο την αποτελεσματική φυτοπροστασία στο σωστό καλλιεργητικό χρόνο.
1.2
Αφορά το διάστημα “'Ανθοφορίας - Καρποφορίας” με σκοπό τη οργάνωση της αυτοάμυνας της βαμβακοφυτείας για την υπάρχουσα καλλιεργητική περίοδο.
2
Διαπιστώσεις
2.1
Οι φυτείες αυτή την εποχή βρίσκονται στο στάδιο “Ανθοφορίας - Καρποφορίας”, έχοντας εκπτύξει 12- 14 κόμβους.
2.2
Στις τελευταίες δειγματοληψίες που πραγματοποιήσαμε, παρατηρείται μείωση του αριθμού συλλήψεων στις παγίδες στα Γιαννιτσά και στην Παραλίμνη, αλλά έχουμε υψηλές συλλήψεις στις παγίδες στα υψώματα πίσω από την Πέλλα. Στα αγροτεμάχια που παρακολουθούμε δεν βρέθηκαν προνύμφες Πράσινου σκουληκιού πάνω από το όριο επέμβασης που είναι 4 προνύμφες ανά 100 φυτά.
2.3
Σε αρκετά αγροκτήματα έχουν διαπιστωθεί σοβαρές ζημιές από Πράσινο σκουλήκι, λόγω του ότι κάποιοι παραγωγοί δεν μπόρεσαν να μπουν να ψεκάσουν λόγω υγρασίας στα χωράφια τους από τις βροχές που έγιναν και τα ποτίσματα που είχαν προηγηθεί.
2.4
Έχει διαπιστωθεί σε αρκετά χωράφια, ανάπτυξη πληθυσμού αλευρώδη, που σε κάποια από αυτά έχει αρχίσει να δημιουργεί αποχρωματισμό των φύλλων.
2.5
Δεν είχαμε συλλήψεις ρόδινου σκουληκιού, στις παγίδες.
3
Συστάσεις – καλλιεργητικές πρακτικές.

Σε όσα αγροκτήματα δεν έγιναν ψεκασμοί για Πράσινο σκουλήκι, οι παραγωγοί θα πρέπει να προβαίνουν σε έλεγχο της φυτείας τους γιατί ακόμη καταγράφουμε πτήσεις του εντόμου.

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στα υψώματα της Πέλλας όπου ο αριθμός συλλήψεων είναι ακόμη υψηλός (πιθανότητα επικάλυψης γενεών).

Σε όσα αγροκτήματα ψεκάστηκαν θα πρέπει να γίνει επανέλεγχος από τους παραγωγούς για την αποτελεσματικότητα της εφαρμογής και όπου υπάρχουν ενεργές προνύμφες να επαναληφθεί ο ψεκασμός. Ιδιαίτερα πρέπει να ελέγχονται από τους παραγωγούς οι φυτείες όπου διαπιστώθηκε σημαντική προσβολή, ώστε να περιοριστούν όσο το δυνατόν επιπλέον απώλειες παραγωγής.

Υπενθυμίζουμε ότι ψεκασμοί θα πρέπει να γίνονται μόνο όταν διαπιστώνεται  αριθμός ενεργών προνυμφών που υπερβαίνει τις 4 ανά 100 φυτά.

Για το ρόδινο σκουλήκι, λόγω του ότι δεν είναι άμεσα ορατή η προσβολή του, ισχύουν ότι είχαμε αναφέρει στο προηγούμενο δελτίο:

1. Οι παραγωγοί να ελέγχουν για την ύπαρξη παραμορφομένων ανθέων στις καλλιέργειες τους (άνθη με μορφή ροζέτας). Αν βρεθούν πάνω από 20 τέτοια άνθη στα 100 που ελέγχθηκαν, τότε να επικοινωνήσουν με τον γεωπόνο τους για οδηγίες ψεκασμού.

2. Να κάνουν δειγματοληπτικό έλεγχο σε καρύδια 2 εβδομάδων. Τα καρύδια αυτά είναι πράσινα, ελαστικά στην πίεση και όχι σκληρά, έχουν την αίσθηση σπόγγου κατά το πάτημα, και κόβονται εύκολα με το μαχαίρι εγκαρσίως για να διαπιστωθεί η προσβολή.
Ψεκασμοί θα πρέπει να γίνονται σε εύρεση προσβολών σε καρύδια σε ποσοστά άνω του 5% με 8 %  πάντα σε συνεννόηση με τον γεωπόνο τους.

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί έντονη αλλαγή του χρώματος των φύλλων ή έντονη καπνιά από προσβολή από αλευρώδη , θα πρέπει οι  παραγωγοί να επικοινωνήσουν με τους γεωπόνους για οδηγίες καταπολέμησης.
4
Εφαρμογή ψεκασμών με Φυτοπροστατευτικά Προϊόντα

Σύμφωνα με τα ανωτέρω, όπου οι επισκοπήσεις δείξουν πληθυσμούς εντόμων που υπερβαίνουν τα ανωτέρω αναφερόμενα ποσοστά, τότε μόνο θα πρέπει οι παραγωγοί να εφαρμόζουν ψεκασμούς.

Τα σκευάσματα που θα χρησιμοποιηθούν θα πρέπει να είναι τα εγκεκριμένα για την καλλιέργεια του βαμβακιού και όπου υπάρχει έξαρση προσβολής να χρησιμοποιούνται μαζί με τα άλλα εντομοκτόνα και ρυθμιστές ανάπτυξης.

Σε μικρότερες προσβολές οι παραγωγοί, πάντα σε συνεννόηση με τον γεωπόνο τους, θα πρέπει να εξετάζουν την χρήση ήπιων σκευασμάτων (π.χ. Βάκιλους) και γενικά σκευασμάτων που δεν προκαλούν ζημιά στα ωφέλιμα έντομα που ενδημούν στις φυτείες τους.

Οι ψεκασμοί να γίνονται απαραίτητα μόνο απογευματινές ή βραδινές ώρες όταν δεν πετούν μέλισσες, για να μην έχουμε ζημία στα μελισσοσμήνη των μελισσοπαραγωγών μας.

Οι βραδινοί ψεκασμοί είναι πιο αποτελεσματικοί διότι το έντομο είναι νυχτόβιο και πιο δραστήριο το βράδυ, οπότε η πιθανότητα να έρθει σε επαφή με το ψεκαστικό υγρό αυξάνεται.
Ο Δ/ντης Αγροτικής Οικονομίας
& Κτηνιατρικής Πέλλας     


                                                                                       Τρύφων Τσαντάκης

Πίνακας Διανομής:

1.      Δήμος Πέλλας
2.      Εκκοκκιστήρια περιοχής Γιαννιτσών
3.      Καταστήματα Γεωργικών φαρμάκων περιοχής Γιαννιτσών
4.      Τοπικά Μέσα Ενημέρωσης

Δεν υπάρχουν σχόλια: