Μελισσοκομικός Σύλλογος Νομού Πέλλας - Ο Μέγας Αλέξανδρος-ΠΕΝΤΑΠΛΑΤΑΝΟΣ ΤΘ 377,58100,ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ ΠΕΛΛΑΣ-Τηλ:6937275481 Πρόεδρος Κοντόπουλος Αλέξανδρος, 6977 027612 Γιαλαμπούκης Γιώργος- Επίτιμος Πρόεδρος E-mail: beeclubpellas@yahoo.gr,beeclubpellas@gmail.com - BEE CLUB PELLAS-THE GREAT ALEXANDER-YΙANNITSA PELLAS, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-MACEDONIA- HELLAS-GREECE,- Ωράριο λειτουργίας (ΔΕΥΤΕΡΑ+ΤΕΤΑΡΤΗ 18.00μμ-20.00μμ)


Δε φτάνει ο ήλιος μονάχα, η γη σοδειά να δώσει, χρειάζονται κι άλλα πολλά, και προπαντός η γνώση… (Κωστής Παλαμάς)

Έλληνες, ο πραγματικός Έλληνας ηγέτης θα βρεθεί. Το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να βρεθεί ο πραγματικός Έλληνας ΠΟΛΙΤΗΣ!"

"Προδότης δεν είναι μόνο αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς, αλλά είναι και εκείνος που ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώση του δεν προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων πάνω στους οποίους άρχει..." - Θουκυδίδης (460-398 π.Χ.)

Λένε ότι οι πραγματικοί φίλοι μπορεί να περάσουν μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς να μιλήσουν ή να ειδωθούν, χωρίς ποτέ να τεθεί σε αμφιβολία η φιλία τους. Όταν βλέπονται, ενημερώνονται σαν να είχαν μιλήσει την προηγούμενη ημέρα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος που πέρασε ή πόσο μακρυά ήταν!

“Γίνε εσύ η αλλαγή, αν θες να αλλάξεις τον κόσμο” Μ.Γκάντι

etm-mthoney-720p από cosmosdocumentaries



Μακεδονία ~ Ένας πολιτισμός αποκαλύπτεται ~ bbc... από KRASODAD





Καιρός ...απο το toukairou.com

ΤΟ BLOG ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕ MOZILLA FIREFOX- YOU CAN SEE BETTER THIS BLOG WITH MOZILLA FIREFOX


Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2009

Η ΚΟΛΑΣΗ!!!

ΓΡΑΠΤΟ ΦΟΙΤΗΤΗ ΣΤΗ ΧΗΜΕΙΑ-ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ.

Η ΚΟΛΑΣΗ - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ - Ο ΤΥΠΟΣ ΑΠΛΩΣ... 'ΕΓΡΑΨΕ' !!!

Η κόλαση

Το κείμενο που ακολουθεί αποτελεί μια απάντηση που δόθηκε σε ενδιάμεσες εξετάσεις/ προόδους στη χημεία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης..

Η ερώτηση είχε ως εξής και βαθμολογούταν με έξτρα βαθμούς:
Η Κόλαση είναι εξώθερμη ή εσώθερμη;
(στη χημεία ή εξώθερμη δίνει θερμότητα ενώ η άλλη απορροφά).


Οι περισσότεροι φοιτητές έδωσαν απαντήσεις παρέχοντας αποδείξεις βασισμένες στο Νόμο του Boyle (ένα αέριο ψύχεται όταν μεγαλώνει ο όγκος και θερμαίνεται όταν συμπιέζεται) ή κάτι παρόμοιο.

Ωστόσο, ένας έγραψε τα εξής:

Πρώτον πρέπει να γνωρίζουμε αν ο όγκος της κόλασης αυξάνεται προς το χρόνο. Επομένως χρειάζεται να ξέρουμε το ρυθμό με τον οποίο οι ψυχές εισρέουν στην κόλαση και το ρυθμό με τον οποίο διαφεύγουν.
Νομίζω ότι μπορούμε ασφαλώς να υποθέσουμε ότι όταν μια ψυχή πάει στην κόλαση, δεν πρόκειται να φύγει. Επομένως, δεν διαφεύγουν ψυχές. Τώρα για το πόσες ψυχές μπαίνουν, ας δούμε πόσες διαφορετικές θρησκείες υπάρχουν σήμερα στον κόσμο. Οι περισσότερες από αυτές δηλώνουν ότι αν δεν είσαι οπαδός τους, τότε θα πας στη κόλαση. Εφόσον υπάρχουν περισσότερες από μία τέτοια θρησκεία και εφόσον οι άνθρωποι ανήκουν σε περισσότερη από μία θρησκεία, τότε μπορούμε να εξαγάγουμε το συμπέρασμα ότι όλες οι ψυχές πάνε στην κόλαση. Και όπως έχουν οι ρυθμοί γεννήσεων και θανάτων, θα πρέπει να αναμένουμε ότι ο αριθμός των ψυχών στην κόλαση θα αυξηθεί εκθετικά.

Τώρα, ο λόγος για τον οποίο εξετάζουμε το ρυθμό αλλαγής του όγκου της κολάσεως, είναι γιατί ο Νόμος του Μπόυλ δηλώνει ότι για να παραμείνει σταθερή η θερμοκρασία και η πίεση στην κόλαση, ο όγκος της πρέπει να αυξάνεται αναλόγως με τις ψυχές που προστίθενται. Αυτό μας δίνει 2 περιπτώσεις:

1. Εάν η Κόλαση διαστέλλεται με πιο αργό ρυθμό από αυτόν με τον οποίο εισέρχονται ψυχές, τότε η θερμοκρασία και η πίεση θα αυξάνονται μέχρι να σκάσει η Κόλαση και να ξεχυθούν οι ψυχές.

2. Εάν η Κόλαση διαστέλλεται με ρυθμό πιο γρήγορο από τη αύξηση των ψυχών, τότε η θερμοκρασία και ή πίεση θα πέφτουν μέχρι να παγώσουν τα καζάνια της.

Ποιά από τις 2 περιπτώσεις ισχύει??

Αν αποδεχθούμε το αξίωμα το οποίο μου είπε η Τερέζα όταν ήμουν πρωτοετής, ότι ."Θα πρέπει να παγώσει η Κόλαση πριν κοιμηθούμε μαζί". και αν συνθεωρήσουμε και το γεγονός ότι χθες το βράδυ όντως κοιμήθηκα μαζί της, τότε . ισχύει η δεύτερη υπόθεση και επομένως είμαι σίγουρος ότι η Κόλαση είναι εξώθερμη και ότι ήδη έχει παγώσει.

Απόρροια αυτής της θεωρίας είναι ότι η κόλαση, αφού έχει παγώσει, άρα δεν δέχεται άλλες ψυχές και επομένως έχει εκλείψει.... αφήνοντας μόνο τον Παράδεισο. Αυτό με τη σειρά του αποδεικνύει την ύπαρξη ενός Θεϊκού Όντος, το οποίο εξηγεί γιατί χθες το βράδυ η Τερέζα φώναζε συνεχώς: "Θεέ μου, Θεέ μου".

Αυτός ο φοιτητής πήρε το μοναδικό 'Α'.

Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2009

ΑΓΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟ ΒΡΕΦΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΝΤΙΑΣΗ(ΒΟΤΟΥΛΙΣΜΟΣ)

ΑΛΛΑΝΤΙΑΣΗ: Πληροφορίες για το Κοινό

Σοβαρή, αλλά σταθερή, η κατάσταση του βρέφους με την αλλαντίαση

Σοβαρή αλλά σταθερή χαρακτηρίζουν οι γιατροί την κατάσταση της υγείας του βρέφους που προσβλήθηκε από αλλαντίαση και εξακολουθεί να νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας παίδων του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Πάτρας. Χθες το βράδυ του χορηγήθηκε ειδικό φάρμακο, αξίας 45.000 δολάρια, το οποίο μεταφέρθηκε στη χώρα μας από την Καλιφόρνια.

Όπως ανέφεραν οι θεράποντες ιατροί κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, θα χρειαστεί η παρέλευση των επομένων 24ωρων, προκειμένου να εκδηλωθεί η αντίδραση του οργανισμού του.

Μεταξύ των αιτίων, που ενδέχεται να προκάλεσαν την αλλαντίαση, εξετάζεται το ενδεχόμενο να ευθύνεται το μέλι, που δόθηκε στο βρέφος. Όπως τόνισε ο καθηγητής της Παιδιατρικής Στέφανος Μανταγός, «αντενδεικνύεται η χορήγηση μελιού σε βρέφη κάτω των 12 μηνών, διότι το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν έχει αναπτυχθεί επαρκώς και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στον οργανισμό».

Πάντως, επιστημονική ομάδα του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ μετέβη στην οικία της οικογένειας του βρέφους, όπου πήρε δείγματα, ακόμα και από χώμα, τα οποία εστάλησαν και αυτά στην Αγγλία, προκειμένου να εντοπιστεί η πηγή της μόλυνσης.

Η αλλαντίαση είναι σπάνια λοίμωξη και το προηγούμενο κρούσμα στην Ελλάδα, είχε καταγραφεί πριν περίπου 30 χρόνια σε ενήλικα. Στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης έχουν καταγραφεί τα τελευταία δέκα χρόνια, οκτώ περιπτώσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Είναι μια δηλητηρίαση πολύ σοβαρής μορφής. Στον άνθρωπο προκαλείται από την τοξίνη του αλλαντικού βακτηριδίου. Η θνησιμότητα της δηλητηρίασης αυτής είναι από 25% έως 70% έναντι 1% που είναι των άλλων δηλητηριάσεων.

Το βακτηρίδιο της αλλαντίασης βρίσκεται πάντοτε σε συντηρημένα τρόφιμα, όπως κονσέρβες κρέατος, ψαριών, λαχανικών, στα αλλαντικά, στα καπνιστά ψάρια και κρέατα κλπ Ο μόνος τρόπος εξουδετέρωσης της τοξίνης του μικρόβιου είναι το βράσιμο και γι' αυτό δεν υπάρχει κίνδυνος δηλητηρίασης από νωπά τρόφιμα, γιατί συνήθως τα βράζουμε καλά.

Προληπτικά μέτρα για την αποφυγή της θανατηφόρας αυτής αρρώστιας είναι:

  • η κονσερβοποίηση τροφίμων με απόλυτη καθαριότητα και
  • η αποστείρωση των κονσερβών για πολλή ώρα και σε ψηλή θερμοκρασία.

Επίσης πρέπει κάθε ύποπτο τρόφιμο να πετιέται αμέσως, ή να βράζεται τουλάχιστον μία ώρα.

Συμπτώματα της αλλαντίασης είναι κεφαλόπονος, ναυτία, ίλιγγος, ανωμαλίες στην όραση, παράλυση του φάρυγγα και πολλές φορές θάνατος από ασφυξία. Τα συμπτώματα παρατηρούνται μετά 18- 36 ώρες απ' το φάγωμα της μολυσμένης τροφής. Σε περίπτωση αλλαντίασης επιβάλλεται άμεση χρήση αντιαλλαντικού ορού και αντιτοξίνης.

Εικόνα:Lp-stamp-line.gif
LivePedia.gr :: Η Ελληνική Ελεύθερη Εγκυκλοπαίδεια

Αλλαντίαση - Πληροφορίες για το κοινό
08/06/2004
Γενικές πληροφορίες για την αλλαντίαση Η αλλαντίαση είναι μια παραλυτική ασθένεια που προκαλείται από μια οικογένεια νευροτοξινών, οι οποίες παράγονται από το μικρόβιο κλωστηρίδιο της αλλαντίασης.
Oι τοξίνες της αλλαντίασης δρουν στις νευρικές απολήξεις και προκαλούν παράλυση μέσω της παρεμπόδισης της απελευθέρωσης των απαραίτητων νευροδιαβιβαστών.
Η αλλαντίαση είναι συνήθως τροφογενής αρρώστια που προέρχεται από κονσέρβες φτιαγμένες στο σπίτι με λανθασμένο τρόπο. Δεν ανήκει στις συνηθισμένες τροφικές δηλητηριάσεις.
Μια βιοτρομοκρατική πράξη θα μπορούσε να μολύνει ένα είδος τροφής που καταναλώνεται ευρέως ή να μετατρέψει την τοξίνη της αλλαντίασης σε αερόλυμα (aerosol).
Μια βιοτρομοκρατική πράξη θα προκαλούσε πολλαπλές περιπτώσεις σε ποικίλες γεωγραφικές περιοχές. Επίσης ύποπτη θεωρείται η εμφάνιση κρουσμάτων αλλαντίασης χωρίς την δυνατότητα ανίχνευσης της τοξίνης σε μια τροφή (υποψία για έκθεση σε αερόλυμα αλλαντικής τοξίνης).

Η νόσος της αλλαντίασης 12 έως 36 ώρες μετά την κατάποση της μολυσμένης τροφής οι ασθενείς παραπονιούνται αρχικά για ναυτία και διάρροια. Τα αρχικά αυτά συμπτώματα δεν υπάρχουν σε περίπτωση που η τοξίνη εισπνευστεί.
Σύντομα μετά την εμφάνιση των αρχικών συμπτωμάτων, οι ασθενείς αρχίζουν να διαμαρτύρονται για θολή όραση, αδυναμία να ανοίξουν τα μάτια τους (βλεφαρόπτωση), δυσκολία να μιλήσουν και να καταπιούν σωστά.
Τα συμπτώματα επιδεινώνονται με αδυναμία, η οποία απλώνεται στα άνω άκρα, τον κορμό και στα κάτω άκρα.
Η αδυναμία των μυών πιθανόν να προκαλέσει δυσκολία στην αναπνοή και αναπνευστική ανεπάρκεια, η οποία απαιτεί μηχανικό αερισμό (σύνδεση με μηχάνημα τεχνητής αναπνοής) προκειμένου να επιβιώσει ο ασθενής.
Η πιθανότητα να πεθάνει ο ασθενής είναι μικρότερη από 10% σε περίπτωση που υπάρχει δυνατότητα περίθαλψης σε συνθήκες Μονάδας Εντατικής Θεραπείας.

Κίνδυνοι και θεραπεία Η καλή υποστηρικτική θεραπεία είναι ό,τι καλύτερο διαθέτουμε.
Τα αντιβιοτικά συνήθως δε βοηθούν παρά μόνο αν υπάρχει δευτερεύουσα μόλυνση.
Ορός εναντίον της αλλαντίασης υπάρχει, αλλά είναι δύσκολο να βρεθεί στην Ελλάδα. Η έγκαιρη χρήση του (μέσα σε 24 ώρες), θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της παράλυσης.
Η βελτίωση της αδυναμίας επέρχεται σταδιακά 3 - 12 μήνες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.
Μετάδοση της αλλαντίασης από άνθρωπο σε άνθρωπο δεν υπάρχει.

http://www.keel.org.gr/articles/topic/?id=470

ΑΛΛΑΝΤΙΑΣΗ: Πληροφορίες για το Κοινό

Γενικές πληροφορίες για την αλλαντίαση

• Η αλλαντίαση είναι μια παραλυτική ασθένεια που προκαλείται από μια οικογένεια νευροτοξινών, οι οποίες παράγονται από το μικρόβιο κλωστηρίδιο της αλλαντίασης.

• Oι τοξίνες της αλλαντίασης δρουν στις νευρικές απολήξεις και προκαλούν παράλυση μέσω της παρεμπόδισης της απελευθέρωσης των απαραίτητων νευροδιαβιβαστών.

Η αλλαντίαση είναι συνήθως τροφογενής αρρώστια που προέρχεται από κονσέρβες φτιαγμένες στο σπίτι με λανθασμένο τρόπο. Δεν ανήκει στις συνηθισμένες τροφικές δηλητηριάσεις.

Μια βιοτρομοκρατική πράξη θα μπορούσε να μολύνει ένα είδος τροφής που καταναλώνεται ευρέως ή να μετατρέψει την τοξίνη της αλλαντίασης σε αερόλυμα (aerosol).

Μια βιοτρομοκρατική πράξη θα προκαλούσε πολλαπλές περιπτώσεις σε ποικίλες γεωγραφικές περιοχές. Επίσης ύποπτη θεωρείται η εμφάνιση κρουσμάτων αλλαντίασης χωρίς την δυνατότητα ανίχνευσης της τοξίνης σε μια τροφή (υποψία για έκθεση σε αερόλυμα αλλαντικής τοξίνης).

Η νόσος της αλλαντίασης

12 έως 36 ώρες μετά την κατάποση της μολυσμένης τροφής οι ασθενείς παραπονιούνται αρχικά για ναυτία και διάρροια. Τα αρχικά αυτά συμπτώματα δεν υπάρχουν σε περίπτωση που η τοξίνη εισπνευστεί.

Σύντομα μετά την εμφάνιση των αρχικών συμπτωμάτων, οι ασθενείς αρχίζουν να διαμαρτύρονται για θολή όραση, αδυναμία να ανοίξουν τα μάτια τους (βλεφαρόπτωση), δυσκολία να μιλήσουν και να καταπιούν σωστά.

Τα συμπτώματα επιδεινώνονται με αδυναμία, η οποία απλώνεται στα άνω άκρα, τον κορμό και στα κάτω άκρα.

Η αδυναμία των μυών πιθανόν να προκαλέσει δυσκολία στην αναπνοή και αναπνευστική ανεπάρκεια, η οποία απαιτεί μηχανικό αερισμό (σύνδεση με μηχάνημα τεχνητής αναπνοής) προκειμένου να επιβιώσει ο ασθενής.

Η πιθανότητα να πεθάνει ο ασθενής είναι μικρότερη από 10% σε περίπτωση που υπάρχει δυνατότητα περίθαλψης σε συνθήκες Μονάδας Εντατικής Θεραπείας.

Κίνδυνοι και η θεραπεία

• Η καλή υποστηρικτική θεραπεία είναι ό,τι καλύτερο διαθέτουμε ως θεραπεία.

Τα αντιβιοτικά συνήθως δε βοηθούν παρά μόνο αν υπάρχει δευτερεύουσα μόλυνση.

Ορός εναντίον της αλλαντίασης υπάρχει, αλλά είναι δύσκολο να βρεθεί στην Ελλάδα. Η έγκαιρη χρήση του έσα σε 24 ώρες), θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της παράλυσης.

Η βελτίωση της αδυναμίας επέρχεται σταδιακά 3 - 12 μήνες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

Μετάδοση της αλλαντίασης από άνθρωπο σε άνθρωπο δεν υπάρχει.

Clostridium botulinum

Γενικά χαρακτηριστικά

Το Clostridium botulinum είναι μία αναερόβιος, Gram -θετική, σπορογόνος ράβδος που παράγει μία ισχυρή νευροτοξίνη. Τα σπόρια είναι ανθεκτικά στη θερμότητα και μπορούν να επιζήσουν στα τρόφιμα που υποβάλλονται σε ελάχιστη ή λανθασμένη επεξεργασία. Επτά τύποι (Α, Β, C, D, Ε, F και G) της αλλαντίασης έχουν αναγνωρισθεί, με βάση την αντιγονική ιδιομορφία της τοξίνης που παράγεται από

κάθε στέλεχος. Οι τύποι Α, Β, Ε και F προκαλλούν την ανθρώπινη αλλαντίαση. Οι τύποι C και D προκαλλούν τις περισσότερες περιπτώσεις αλλαντίασης στα ζώα. Τα συνηθέστερα ζώα που επηρεάζονται είναι τα άγρια πτηνά και πουλερικά, τα βοοειδή, τα άλογα και μερικά είδη ψαριών. Αν και ο τύπος C έχει απομονωθεί από το χώμα στην Αργεντινή, κανένα ξέσπασμα από αυτό δεν έχει αναγνωριστεί.

http://www.food-info.net/images/clbot.jpg

http://www.siue.edu/~cbwilso/Cbotulinum.jpg

Η τροφική αλλαντίαση (σε διάκριση με την αλλαντίαση πληγών και την αλλαντίαση νηπίων) είναι ένας αυστηρός τύπος τροφικής δηλητηρίασης που προκαλείται από την κατάποση τροφίμων που

περιέχουν ισχυρή νευροτοξίνη που παράγεται κατά τη διάρκεια αύξησης του οργανισμού. Η τοξίνη είναι ασταθής στη θέρμανση και μπορεί να καταστραφεί με θέρμανση στους 80° C για 10 ή περισσότερα λεπτά. Η συχνότητα της ασθένειας είναι χαμηλή, αλλά η ασθένεια είναι αυξημένης ανησυχίας λόγω του υψηλού ποσοστού θνησιμότητας εάν δεν αντιμετωπίζεται άμεσα και κατάλληλα. Τα περισσότερα από τα ξεσπάσματα που αναφέρονται ετησίως συνδέονται με ανεπαρκώς επεξεργασμένα, κονσερβοποιημένα στο σπίτι τρόφιμα, αλλά περιστασιακά και εμπορικά παραχθέντα τρόφιμα έχουν περιληφθεί στα ξεσπάσματα.

Λουκάνικα, προϊόντα κρέατος, κονσερβοποιημένα λαχανικά και προϊόντα θαλασσινών είναι οι συχνότεροι φορείς για την ανθρώπινη αλλαντίαση.

Ο οργανισμός και τα σπόρια του διανέμονται ευρέως στη φύση. Εμφανίζονται σε καλλιεργημένα και δασικά χώματα, σε κατώτατα ιζήματα ρευμάτων, λίμνες, και παράκτια ύδατα, στα εντερικά ίχνη ψαριών και θηλαστικών, και στα βράγχια και σπλάχνα των καβουριών και άλλων οστρακόδερμων.

Συμπτώματα ασθένειας

Τέσσερις τύποι αλλαντιάσεων αναγνωρίζονται: τροφική, σε νήπια, σε πληγές, και μια μορφή αλλαντίασης η ταξινόμηση της οποίας δεν έχει μέχρι τώρα καθοριστεί. Ορισμένα τρόφιμα έχουν αναφερθεί ως πηγές σπορίων σε περιπτώσεις αλλαντίασης νηπίων και της ακαθόριστης κατηγορίας, ενώ η αλλαντίαση των πληγών δε συσχετίζεται με τα τρόφιμα.

Η τροφική αλλαντίαση είναι το όνομα της ασθένειας (στην πραγματικότητα είναι μια τροφική δηλητηρίαση) που προκαλείται από την κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν τη νευροτοξίνη που παράγεται από το C . botulinum .

Η αλλαντίαση των νηπίων, που πρώτα αναγνωρίστηκε το 1976, έχει επιπτώσεις στα νήπια ηλικίας κάτω των 12 μηνών. Αυτός ο τύπος αλλαντίασης προκαλείται από την κατάποση σπορίων του C . botulinum που αποικίζουν και παράγουν την τοξίνη στο εντερικό κομμάτι των νηπίων (εντερική αλλαντίαση τοξιναιμίας). Από τις διάφορες πιθανές περιβαλλοντικές πηγές όπως το χώμα, νερό δεξαμενών, σκόνη και τρόφιμα, το μέλι είναι μία σημαντική διαιτητική δεξαμενή για τα σπόρια του C . botulinum που έως τώρα συνδέεται με την αλλαντίαση νηπίων με βάση εργαστηρικές και επιδημιολογικές μελέτες. Ο αριθμός επιβεβαιωμένων περιπτώσεων αλλαντίασης νηπίων έχει αυξηθεί σημαντικά λόγω της μεγαλύτερης συνειδητοποίησης από τους ανώτερους υπαλλήλους υγείας ύστερα από την αναγνώρισή του το 1976. Τώρα διεθνώς αναγνωρίζεται, με περιπτώσεις που αναφέρονται σε περισσότερες χώρες.

Η αλλαντίαση πληγών είναι η σπανιότερη μορφή αλλαντίασης. Η ασθένεια ξεκινά όταν το C . botulinum από μόνο του ή σε συνδυασμό με άλλους μικροοργανισμούς μολύνει μια πληγή και παράγει τοξίνες που φθάνουν σε άλλα μέρη του σώματος μέσω του αίματος. Τα τρόφιμα δεν περιλαμβάνονται σε αυτόν τον τύπο αλλαντίασης.

Η ακαθόριστη κατηγορία αλλαντίασης περιλαμβάνει περιπτώσεις ενηλίκων στις οποίες μια συγκεκριμένη πηγή τροφίμων ή πληγών δεν μπορεί να προσδιοριστεί. Έχει προταθεί ότι μερικές περιπτώσεις της αλλαντίασης που ορίστηκαν σε αυτήν την κατηγορία προκύπτουν από την εντερική αποίκιση στους ενηλίκους, και την in vivo παραγωγή της τοξίνης. Οι εκθέσεις στην ιατρική βιβλιογραφία προτείνουν την ύπαρξη μιας μορφής αλλαντίασης παρόμοιας με την αλλαντίαση νηπίων, αλλά που εμφανίζεται σε ενήλικες. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι ασθενείς δέχθηκαν χειρουργικές επεμβάσεις σε γαστροεντερικα ίχνη και/ή αντιβιοτική θεραπεία. Θεωρείται ότι αυτές οι διαδικασίες μπορεί να είχαν αλλάξει την κανονική χλωρίδα εντέρων και επέτρεψαν στο C . botulinum να αποικίσει το έντερο.

Μολυσματική δόση -- ένα πολύ μικρό ποσό (μερικά nanograms) τοξίνης μπορεί να προκαλέσει την ασθένεια. Η τοξίνη είναι μια από τις πιο ισχυρές γνωστές τοξίνες στη φύση.

Τα συμπτώματα στην τροφική αλλαντίαση ξεκινούν συνήθως 18 έως 36 ώρες μετά από την κατάποση των τροφίμων που περιέχουν την τοξίνη, αν και οι περιπτώσεις ποικίλουν από 4 ώρες έως 8 ημέρες. Τα πρόωρα σημάδια της δηλητηρίασης αποτελούνται από χαρακτηριστική κόπωση, αδυναμία και βέρτιγκο, συνήθως ακολουθούμενος από διπλή όραση και προοδευτική δυσκολία στην ομιλία και την κατάποση. Δυσκολία στην αναπνοή, αδυναμία άλλων μυών, κοιλιακός μετεωρισμός, και δυσκοιλιότητα μπορεί επίσης να είναι κοινά συμπτώματα.

Τα κλινικά συμπτώματα της αλλαντίασης νηπίων αποτελούνται από δυσκοιλιότητα που εμφανίζεται μετά από μια περίοδο κανονικής ανάπτυξης. Αυτή ακολουθείται από ανορεξία, λήθαργο, αδυναμία, συγκεντρωμένες προφορικές εκκρίσεις, και θρήνο ή κραυγές. Η απώλεια ελέγχου κεφαλιού είναι εντυπωσιακή. Η συνιστώμενη αγωγή είναι πρώτιστα υποστηριζόμενη προσοχή.

Η αντιμικροβιακή θεραπεία δεν συστήνεται.

Διάγνωση

Αν και η αλλαντίαση μπορεί να εντοπιστεί από τα κλινικά συμπτώματα μόνο, η διαφοροποίηση από άλλες ασθένειες μπορεί να είναι δύσκολη. Ο αμεσότερος και αποτελεσματικός τρόπος να επιβεβαιωθεί είναι η κλινική διάγνωση της αλλαντίασης στο εργαστήριο και να καταδειχθεί η παρουσία τοξίνης στον ορό ή τα περιττώματα του ασθενή ή στα τρόφιμα που ο ασθενής κατανάλωσε. Αυτήν την περίοδο, η πιό ευαίσθητη και ευρέως χρησιμοποιημένη μέθοδος για τον εντοπισμό της τοξίνης είναι η δοκιμή ουδετεροποίησης σε ποντίκια. Αυτή η δοκιμή διαρκεί 48 ώρες. Η καλλιέργεια των δειγμάτων διαρκεί 5-7 ημέρες.

Η αλλαντίαση νηπίων εντοπίζεται από τις αλλαντικές τοξίνες στον οργανισμό και στα περιττώματα των νηπίων.

Συσχετιζόμενες τροφές

Οι τύποι τροφίμων που περιλαμβάνονται στην αλλαντίαση ποικίλλουν ανάλογα με τις συνήθειες συντήρησης και κατανάλωσης των τροφίμων στις διάφορες περιοχές. Οποιοδήποτε τρόφιμο που υποβάλλεται σε επεξεργασία που επιτρέπει την επιβίωση των σπορίων, και στη συνέχεια δεν θερμαίνεται προτού καταναλωθεί μπορεί να συνδεθεί με την αλλαντίαση. Σχεδόν οποιοσδήποτε τύπος τροφίμων που δεν είναι πολύ όξινος (το pH επάνω από 4.6) μπορεί να βοηθήσει την αύξηση και την παραγωγή τοξινών από το C . botulinum . Η αλλαντική τοξίνη έχει καταδειχθεί σε μια ιδιαίτερη ποικιλία τροφίμων, όπως κονσερβοποιημένο καλαμπόκι, πιπέρια, πράσινα φασόλια, σούπες, τεύτλα, σπαράγγια, μανιτάρια, ώριμες ελιές, σπανάκι, ψάρια τόνου, κοτόπουλο, συκώτια κοτόπουλου, πατέ συκωτιού, και κονσερβοποιημένα κρέατα, ζαμπόν, λουκάνικο, γεμιστή μελιτζάνα, αστακός, και καπνισμένα και παστά ψάρια.

Πρόληψη

Η συνολική πρόληψη δεν είναι δυνατή. Όλα τα εμπορικά κονσερβοποιημένα και συντηρημένα τρόφιμα είναι κανονικά ασφαλή για κατανάλωση (όλα αποστειρώνονται ή είναι πάρα πολύ όξινα ή συντηρούνται διαφορετικά). Στα φρέσκα προϊόντα δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος. Η τοξίνη καταστρέφεται στους 75-80° C, οπότε τα κατάλληλα θερμασμένα και μαγειρεμένα τρόφιμα είναι ασφαλή.

Ομάδες κινδύνου

Όλοι οι άνθρωποι θεωρούνται ευαίσθητοι στην τροφική δηλητηρίαση.

Πηγές: The bad bug book : http://www.cfsan.fda.gov/~mow/intro.html

ΑΛΛΑΝΤΙΑΣΗ: Πληροφορίες για το Κοινό

Αλλαντίαση - η σπάνια αλλά ενδεχομένως μοιραία τροφική ασθένεια Σελιδοδείκτης αυτό το άρθρο σε εύγευστο

Όλη η ζωή μου είμαι ελάχιστα ενός έντρομος της κατανάλωσης των σπίτι-κονσερβοποιημένων φασολιών, λόγω της σπάνιας αλλά ενδεχομένως μοιραίας ασθένειας που προκαλείται από το botulinum βακτηρίδιο clostridium. Η botulinum τοξίνη που παράγεται από αυτό το βακτηρίδιο είναι μια από τις πιό θανατηφόρες φυσικές τοξίνες που είναι γνωστές στο άτομο. Τώρα που ξεχειλίζει ο οργανικός κήπος μου με τα φρέσκα φασόλια, και μπορώ αδύνατο να τα φάω όλα φρέσκα, το μυαλό μου έχει γυρίσει πάλι σε αυτόν τον μικροσκοπικό οργανισμό, ο οποίος ζει φυσικά στο χώμα.

Η κατανάλωση των κακώς έτοιμων τροφών δεν είναι πραγματικά ο μόνος τρόπος που μπορείτε να είστε από αυτόν τον τύπο βακτηριδίων. Είναι επίσης δυνατό για το βακτηρίδιο να μολυνθεί μια ανοικτή πληγή, (συχνά προκαλούμενη πότε οι καταναλωτές ναρκωτικών μοιράζονται τις βελόνες), και τα μωρά μπορούν μερικές φορές να είναι με την κατανάλωση των σπορίων των βακτηριδίων. Ευτυχώς, η επίπτωση της δηλητηρίασης αλλαντίασης είναι αρκετά σπάνια - μόνο ένας μέσος όρος 110 περιπτώσεων ανα:φέρω στις Ηνωμένες Πολιτείες κάθε έτος. Η πλειοψηφία αυτών των περιπτώσεων, 72%, είναι αλλαντίαση νηπίων, και 25% προκαλούνται με την κατανάλωση των μολυσμένων τροφίμων.

Τα νήπια μπορούν να μολυνθούν με την κατανάλωση του μελιού, του σιροπιού καλαμποκιού ή άλλης γλυκαντικής ουσίας που περιέχει τα κοιμισμένα βακτηριακά σπόρια, έτσι οι γονείς προειδοποιούνται για να μην δώσουν το μέλι με οποιαδήποτε μορφή στα μωρά κάτω από το ένα χρονών. Μόλις αρχίσει να τρώει το παιδί τα στερεά τρόφιμα, τα οξέα στομαχιών θα σκοτώσουν τα βακτηριακά σπόρια και θα τα αποτρέψουν από την ανάπτυξη.

Σαν κηπουρό, είναι η τρόφιμο-γεννημένη ασθένεια ότι οι περισσότερες ανησυχίες εγώ, και ο κατάλογος συμπτωμάτων και παρενεργειών το καθιστούν λογικό να έχουν σχέση. Η αλλαντίαση είναι μια παραλυτηκή ασθένεια, και τα συμπτώματα είναι πολύ παρόμοια με εκείνους των ανθρώπων που έχουν ένα κτύπημα. Τα συμπτώματα μπορούν να περιλάβουν την κατάποση δυσκολίας, τα γέρνοντας βλέφαρα, την αδυναμία μυών, και τη διπλή ή θολωμένη όραση. Αυτά τα συμπτώματα μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε από 6 ώρες σε 10 ημέρες μετά από να φάνε τα μολυσμένα τρόφιμα. Οι ασθενείς που θεραπεύονται για αυτήν την ασθένεια μπορούν να είναι σε έναν εξαεριστήρα για τις εβδομάδες, κάτω από την εντατική ιατρική φροντίδα. Η παράλυση θα βελτιωθεί αργά κατά τη διάρκεια διάφορων εβδομάδων εάν η ασθένεια εντοπίζεται αρκετά νωρίς. Στο παρελθόν, το μέχρι 1/2 των ανθρώπων που συμβάλλονται την ασθένεια πεθαίνει, αλλά η ιατρική φροντίδα έχει μειώσει τώρα το ποσοστό μοιραίου περιστατικού σε 8%. Οι ασθενείς μπορούν να συνεχίσουν να αισθάνονται κουρασμένοι και να έχουν τη δυσκολία αναπνέοντας για χρόνια μετά από να ανακτήσουν από αυτήν την ασθένεια.

Τα botulinum βακτηρίδια clostridium αυξάνονται και πολλαπλασιάζουν στα oxygen-free περιβάλλοντα που είναι υψηλά στην υγρασία και χαμηλά στην οξύτητα. Αυτό είναι μια άριστη περιγραφή του εσωτερικού ενός βάζου των low-acid λαχανικών. Τα υψηλά επίπεδα της ζάχαρης μπορούν να βοηθήσουν να μειώσουν την παραγωγή των βακτηριδίων, και τις τοξίνες του. Τα βακτηρίδια σκοτώνονται όταν κονσερβοποιούνται τα λαχανικά κάτω από την υψηλές θερμότητα και την πίεση, τα κατάστημα-αγορασμένα τρόπος κονσερβοποιημένα αγαθά υποβάλλονται σε επεξεργασία.

Οι γονείς μου κονσερβοποίησαν χιλιάδες βάζα των φασολιών κατά τη διάρκεια των ετών, αλλά ήταν πάντα προσεκτικοί για να ακολουθήσουν τη κοινή πρακτική να βράσουν τα φασόλια για τουλάχιστον 10 λεπτά πρίν τρώνε τα. Τα κέντρα για το έλεγχο ασθενείας (CDC) συμφωνούν ότι αυτό είναι μια καλή ιδέα. Έχει επίσης νόημα για να χρησιμοποιήσει τις πιό πρόσφατες συμβουλές βασικής κονσερβοποίησης από το αμερικανικό τμήμα γεωργίας, δεδομένου ότι οι νέες μέθοδοι αναπτύσσονται όλη την ώρα. Πληρώνει ακριβώς για να είναι ασφαλές εάν μπορείτε low-acid τρόφιμα, όπως τα φασόλια, το σπαράγγι, τα τεύτλα, και το καλαμπόκι.

Οι άνθρωποι ήταν γνωστοί επίσης για να είναι με τη botulinum ανάπτυξη βακτηριδίων στο τεμαχισμένο σκόρδο που καταχωρείται στο πετρέλαιο, το οποίο πρέπει πάντα να κρατηθεί κατεψυγμένο, και μέσα
πατάτες που ψήνονται στο φύλλο αλουμινίου αργιλίου, εάν οι πατάτες αφήνονται στο φύλλο αλουμινίου και δεν καταψύχονται.

Τα παγωμένα λαχανικά θέτουν τους ίδιους κινδύνους με τα σπίτι-κονσερβοποιημένα προϊόντα; Σύμφωνα με το ασφαλές ενημερωτικό δελτίο χειρισμού τροφίμων USDA, «τα τρόφιμα που καταχωρούνται συνεχώς 0o στο Φ θα είναι πάντα ασφαλή. Το πάγωμα κρατά το χρηματοκιβώτιο τροφίμων με την επιβράδυνση της μετακίνησης των μορίων, να αναγκάσει τα μικρόβια για να εισαγάγει ένα κοιμισμένο στάδιο. Το πάγωμα συντηρεί τα τρόφιμα για τις εκτεταμένες περιόδους επειδή αποτρέπει την αύξηση των μικροοργανισμών που προκαλούν και την επιδείνωση τροφίμων και την τροφική ασθένεια.»

Εντούτοις, το ίδιο έγγραφο πηγαίνει για να ειπωθεί ότι το πάγωμα δεν σκοτώνει τα βακτηρίδια - τον βάζει απλά στο λήθαργο. Μόλις τα τρόφιμα ξεπαγώνονται, τα βακτηρίδια μπορούν να αρχίσουν να αυξάνονται και να πολλαπλασιάζουν, ακριβώς όπως μπορούν σε οποιαδήποτε τρόφιμα. Για να είστε ασφαλής, χρησιμοποιήστε επάνω καθόλου ξεπαγωμένος (και ακόμα και φρέσκος) veggies το συντομότερο δυνατόν, και κρατήστε οποιαδήποτε περισσεύματα στο ψυγείο.

Βιώσιμα άρθρα @ http://www.articlegarden.com διαβίωσης



Ενα εξαιρετικο άρθρο:

http://www.keel.org.gr/1

www.keel.org.gr/2


...............

Τρύγος σε καθαρούς χώρους μακριά από σκόνες, χώματα και λερωμένα σκεύη. Κατά τον τρύγο θα πρέπει να ακολουθούνται σχολαστικοί οι κανόνες καθαριότητας και προσοχής ώστε να μην επιβαρυνθεί το μέλι από μικροοργανισμούς από το περιβάλλον και ιδιαίτερα από το κλωστηρίδιο της αλλαντίασης (Clostridium botulismu) το οποίο βρίσκεται στην σκόνη και γενικά στο ακάθαρτο περιβάλλον. Το καλό φιλτράρισμα και η προσεκτική διαύγαση είναι η μοναδική επεξεργασία που απαιτείται για ένα άριστο μέλι..................



Το μπότοξ μπορεί να προκαλέσει εθισμό!

Βρετανοί γιατροί κατηγορούν τη θεραπεία κατά των ρυτίδων
Η θεραπεία μπότοξ (botox), με την οποία μπορεί κάποιος να απαλλαγεί από ανεπιθύμητες ρυτίδες, είναι πιθανόν να προκαλεί εθισμό, διαπιστώθηκε από μια νέα έρευνα.

Οι γιατροί διαπίστωσαν ότι πάνω από το 40% αυτών που χρησιμοποιούν μπότοξ λένε πως αισθάνονται μια «καταναγκαστική επιθυμία» να συνεχίσουν τις θεραπείες με την τοξίνη αυτή. Όσοι χρησιμοποιούν μπότοξ πρέπει να συνεχίζουν να κάνουν ενέσεις, διαφορετικά η επίδραση της θεραπείας - η οποία παραλύει τους μυς - γρήγορα εξαφανίζεται. Τα συμπεράσματα αυτής της νέας έρευνας θα παρουσιαστούν σε συνάντηση της Βρετανικής Ένωσης Αισθητικών Πλαστικών Χειρουργών.

Την έρευνα πραγματοποίησαν ο δρ Κάρτερ Σινγκ, ο οποίος έχει πτυχίο Ψυχολογίας και εργάζεται στο Βασιλικό Νοσοκομείο του Ντέρμπισιρ, και ο πλαστικός χειρουργός Μάρτιν Κέλι. Εξέτασαν και πήραν συνεντεύξεις από πελάτες σε 81 κλινικές και συνέκριναν αυτούς που κάνουν χρήση μπότοξ με εκείνους που υποβάλλονται σε άλλες, λιγότερο επεμβατικές θεραπείες ομορφιάς. Διαπίστωσαν τα εξής:

1. Πάνω από το 50% αυτών που χρησιμοποιούν μπότοξ είπαν πως θέλουν να ελέγξουν τη φυσική διαδικασία της γήρανσης.

2. Σχεδόν 50% εξέφρασαν οργή εναντίον εκείνων που τους επικρίνουν επειδή χρησιμοποιούν μπότοξ.

3. Περισσότεροι από 40% είπαν πως αισθάνονται αναγκασμένοι να κάνουν χρήση μπότοξ ξανά και ξανά.

4. Πάνω από το 50% ανέφεραν πως δεν φαίνονται μόνο νεώτεροι με τη χρήση μπότοξ, αλλά και «αισθάνονται» νεώτεροι.

Ο δρ Σινγκ είπε πως οι τακτικοί χρήστες μπότοξ φαίνεται πως ανησυχούν περισσότερο για τη διαδικασία της γήρανσης και την αδυναμία τους να την ελέγξουν. «Το μπότοξ είναι αρκετά ασφαλές, έχει όμως χαρακτηριστικά που είναι δυνάμει εθιστικά», εξηγεί ο δρ Σινγκ. «Το μπότοξ αλλάζει τη φυσική εμφάνιση του δέρματος ή του προσώπου ενός ανθρώπου και αυτό οδηγεί τελικά σε μια βελτιωμένη σωματική εικόνα. Το γεγονός αυτό αυξάνει την ψυχική ευφορία. Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς πώς οι άνθρωποι αυτοί εθίζονται».

Ο Κόλιν Άνγκους, πράκτορας διασημοτήτων, ο οποίος χρησιμοποιεί τακτικά μπότοξ, δήλωσε: «Όταν έκανα την ένεση για πρώτη φορά, οι αλλαγές ήταν καταπληκτικές, αλλά πιστεύω πως μόλις τώρα έχω συνηθίσει στο πώς φαίνομαι. Στη δουλειά μου, η εικόνα είναι πολύ σημαντική. Ό,τι και να λέει κάποιος, πρέπει να φαίνεσαι ωραίος».

Τι είναι και πώς επιδρά στον οργανισμό

* ΤΟ ΜΠΟΤΟΞ, το οποίο κυκλοφορεί παγκοσμίως εδώ και 17 χρόνια, είναι μια πολύ εξευγενισμένη και πολύ αραιωμένη μορφή του βακτηριδίου της αλλαντίασης (μια εξαιρετικά σοβαρή, ακόμη και θανατηφόρος μορφή τροφικής δηλητηρίασης).

* ΜΠΛΟΚΑΡΕΙ τη μετάδοση της ακετυλοχολίνης από τα νεύρα στον μυ. Η ακετυλοχολίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που στέλνει μήνυμα στον μυ να συσταλεί, δηλαδή να σφίξει. Με τη ροή της ακετυλοχολίνης μπλοκαρισμένη ή σημαντικά μειωμένη, ο μυς δεν μπορεί πια να συσταλεί και χαλαρώνει.

* ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ είναι οι ρυτίδες να μαλακώνουν. Ωστόσο η επίδραση περνάει έπειτα από τέσσερις έως έξι μήνες.

* ΑΡΧΙΚΑ ΤΟ μπότοξ χορηγούνταν μόνο για ορισμένες παθολογικές καταστάσεις (βλεφαροσπασμό, διπλωπία κ.ά.) ενώ από το 1989 οι ενέσεις μπότοξ εγκρίθηκαν και για αισθητικούς σκοπούς. Σήμερα χορηγείται με περίπου 20 διαφορετικές ενδείξεις.

* ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ της αισθητικής ενδείκνυται για συγκεκριμένες ρυτίδες - τις οριζόντιες ρυτίδες του μετώπου και τις λεπτές γραμμές στην εξωτερική γωνία του ματιού.

* ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ που είναι έγκυοι ή θηλάζουν δεν πρέπει να χρησιμοποιούν μπότοξ.

Πηγές: ΝΕΑ

http://www.rodostoday.gr