ΚΗΦΗΝΑΣ-ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ-ΕΡΓΑΤΡΙΑ ΜΕΛΙΣΣΑ-Στο ιστολόγιο αυτό, θα βρείτε ζητήματα που απασχολούν τον μελισσοκομικό κόσμο τόσο του Νομού Πέλλας στην Μακεδονία όσο και της υπόλοιπης Ελλάδας. Στόχος είναι να υπάρξει ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων, με τρόπο διαφορετικό απ'ότι μέχρι τώρα.
In this blog you will find comments on apiarian issues of the Prefecture of Pella-Macedonia Greece as well as the rest of the country. Our objective is the exchange of opinions and information .
Μελισσοκομικός Σύλλογος Νομού Πέλλας - Ο Μέγας Αλέξανδρος-ΠΕΝΤΑΠΛΑΤΑΝΟΣ ΤΘ 377,58100,ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ ΠΕΛΛΑΣ-Τηλ:6937275481 Πρόεδρος Κοντόπουλος Αλέξανδρος, 6977 027612 Γιαλαμπούκης Γιώργος- Επίτιμος Πρόεδρος E-mail: beeclubpellas@yahoo.gr,beeclubpellas@gmail.com - BEE CLUB PELLAS-THE GREAT ALEXANDER-YΙANNITSA PELLAS, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-MACEDONIA- HELLAS-GREECE,- Ωράριο λειτουργίας (ΔΕΥΤΕΡΑ+ΤΕΤΑΡΤΗ 18.00μμ-20.00μμ)
Δε φτάνει ο ήλιος μονάχα, η γη σοδειά να δώσει, χρειάζονται κι άλλα πολλά, και προπαντός η γνώση… (Κωστής Παλαμάς)
Έλληνες, ο πραγματικός Έλληνας ηγέτης θα βρεθεί. Το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να βρεθεί ο πραγματικός Έλληνας ΠΟΛΙΤΗΣ!"
"Προδότης δεν είναι μόνο αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς, αλλά είναι και εκείνος που ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώση του δεν προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων πάνω στους οποίους άρχει..." - Θουκυδίδης (460-398 π.Χ.)
Λένε ότι οι πραγματικοί φίλοι μπορεί να περάσουν μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς να μιλήσουν ή να ειδωθούν, χωρίς ποτέ να τεθεί σε αμφιβολία η φιλία τους. Όταν βλέπονται, ενημερώνονται σαν να είχαν μιλήσει την προηγούμενη ημέρα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος που πέρασε ή πόσο μακρυά ήταν!
“Γίνε εσύ η αλλαγή, αν θες να αλλάξεις τον κόσμο” Μ.Γκάντι
Με δικό του brand και νέα premium σειρά ο Παναγιώτης Μουρίκης πρεσβεύει τη σύγχρονη μελισσοκομική αντίληψη.
Τα τερτίπια των χονδρεµπόρων, που όλο κόβουν τη χαρά της
δηµιουργικής ενασχόλησης µε τη µέλισσα, εν τέλει κούρασαν τον 34χρονο
σήµερα Παναγιώτη Μουρίκη, ο οποίος έχει βάλει στόχο τα επόµενα χρόνια να
διοχετεύει στην αγορά το µέλι από τα 2.500 παραγωγικά µελίσσια του
αποκλειστικά µε την προσωπική του υπογραφή. «Με κουράζουν» αναφέρει ο
νεαρός µελισσοκόµος µε ύφος αυθόρµητο και φυσικό στην Agrenda. «Είναι
ψυχοφθόρο να παράγεις, να έχεις συγκεκριµένα κόστη και να µην ξέρεις στο
τέλος τι και πότε θα πληρωθείς. Άλλη τιµή σου λένε στο ξεκίνηµα, άλλη
σου δίνουν στο τέλος» συνεχίζει.
Όταν
αυτή η αγανάκτηση πηγάζει από έναν άνθρωπο που κοιµάται 250 νύχτες το
χρόνο σε ένα φορτηγό µεταφέροντας τα µελίσσια του από το ένα άκρο της
Ελλάδας στο άλλο, αντιλαµβάνεται κανείς και το µέγεθος της υποβάθµισης
του κόπου των παραγωγών από τους µεσάζοντες. Φυσικά είναι και η
προστιθέµενη αξία στη µέση, η οποία χάνεται όταν ο µελισσοκόµος
παραδίδει τους τενεκέδες χύµα στην αγορά. Βέβαια, τουλάχιστον
µεσοπρόθεσµα το µόνο που µένει είναι η ικανοποίηση και το αίσθηµα
πληρότητας που νιώθει κανείς όταν είναι σε θέση να διαθέσει ένα τελικό
προϊόν το οποίο ξεχωρίζει από τον ανταγωνισµό γιατί περιέχει την
ολοκληρωµένη αντίληψη του δηµιουργού του για αυτό. Η αντίληψη που έχει ο
Παναγιώτης Μουρίκης για το επάγγελµα στο οποίο µαθήτευσε από παιδί
δίπλα στον πατέρα του, είναι µάλλον ρηξικέλευθη για τα ελληνικά µέτρα.
∆εν µπορεί καθόλου τη συναναστροφή µε τους χονδρεµπόρους, δεν του αρέσει
η ευκολία του καλουπιού, δεν τον ενδιαφέρουν οι ποσότητες και δεν είναι
σύµφωνος µε τα µείγµατα ελληνικού µελιού µε άλλα προϊόντα, όπως κακάο,
αφού όπως λέει «οι κωδικοί που ανακατεύουν το µέλι, είναι επινοήσεις των
εµπόρων. Οι παραγωγοί δεν πρέπει να χαλάµε την ταυτότητα της πρώτης
ύλης».
Μέσα στη δεκαετία ό,τι έμενε στην άκρη πήγαινε σε επενδύσεις στα μελίσσια
Οι
γονείς του µεγάλωσαν τέσσερα παιδιά µε 300 µελίσσια, ενώ η ενασχόληση
της οικογένειας µε το µέλι ξεκινά το 1960, όταν ο Αναστάσιος Μουρίκης
έπιασε δουλειά βοηθού σε έναν µεγάλο µελισσοκόµο της εποχής. Ο
Παναγιώτης, ο συνοµιλητής µας, ανέλαβε τα ηνία της επιχείρησης το 2007
και αύξησε το µέγεθος του µελισσοσµήνους που τώρα κατανέµεται σε 2.500
κυψέλες. Καθώς η επιχείρηση µεγάλωνε, ο Παναγιώτης χρειάστηκε βοήθεια,
την οποία και έλαβε από την µεγαλύτερη αδερφή του Μαρία, η οποία από το
2017 ανέλαβε τον συντονισµό στο επικοινωνιακό και εµπορικό κοµµάτι της
επιχείρησης. Τα δύο αδέρφια έχουν αναλάβει να εκσυγχρονίσουν το προϊόν
και το brand της οικογενειακής επιχείρησης στα πρότυπα των πιο δηµοφιλών
µελιών του κόσµου. Στις αρχές της πανδηµίας έκαναν και το ντεµπούτο
τους στις αγορές µε µια νέα premium σειρά ελληνικού µελιού καστανιάς,
ερείκης, πεύκου, θυµαρίσιο και βελανιδιάς.
Ήδη έχουν γίνει οι πρώτες εξαγωγές σε Ρουµανία και Γερµανία. «Λέµε για
το manuka της Νέας Ζηλανδίας. Το ελληνικό µέλι είναι ισάξιό του από
άποψη ποιότητας και διατροφικής αξίας. Το δείχνουν και µελέτες»
ισχυρίζεται ο συνοµιλητής µας. Όπως αναφέρει ο Παναγιώτης Μουρίκης,
«µέσα στη δεκαετία ό,τι έβγαλα από αυτήν τη δουλειά, το έριξα ξανά στις
µέλισσες. Όλες τις προσπάθειες τις χρηµατοδοτούµε µε ιδία κεφάλαια.».
Η
ανάγκη για εκσυγχρονισµό της µελισσοκοµικής µονάδας, τόσο σε επίπεδο
εξοπλισµού όσο και µέγιστης διασφάλισης ποιότητας, οδήγησε στη
δηµιουργία µιας νέας, υπερ σύγχρονης, ιδιόκτητης µονάδας –
συσκευαστηρίου στη Στεφάνη Βοιωτίας. «Μόνο οι αποθήκες στοίχησαν 100.000
ευρώ, βάλε τα αυτοκίνητα και τα φορτηγά, τα µηχανήµατα, τον εξοπλισµό»
λέει ο Παναγιώτης. Στο µεταξύ, επειδή του αρέσει να δοκιµάζει την
τεχνογνωσία του σε νέες προκλήσεις επιχειρεί σε αυτήν τη φάση να
επεκτείνει τα µελίσσια του στην Κίµωλο, για την παραγωγή µελιού άγριας
λεβάντας.
Πιστοποίηση και ταυτότητα στα πρότυπα που ακολουθεί το
μέλι Manuka της Νέας Ζηλανδίας καλείται να αναζητήσει το ελληνικό μέλι,
προκειμένου να δημιουργηθεί το απαραίτητο υπόβαθρο για ένα προϊόν με
παγκόσμια φήμη
Nα δημιουργηθεί το υπόβαθρο για ένα προϊόν με
παγκόσμια φήμη που θα μπορεί να διεκδικήσει τιμή ανάλογη μ’ αυτή που
επιτυγχάνει σήμερα το Manuka και η οποία ξεκινάει από τα
100 ευρώ το κιλό και μπορεί να υπερβεί τα 10.000 ευρώ, αποτελεί το
ζητούμενο για το ελληνικό μέλι, που ζητά θωράκιση έναντι της νοθείας και
των απομιμήσεων που διατηρούν θέση στην εγχώρια αγορά. Ας σημειωθεί ότι
η θέση της Ελλάδας στην κατάταξη των χωρών με σημαντική παραγωγή μελιού
δεν είναι αμελητέα. Στη χώρα παράγονται περίπου 17.000 τόνοι μέλι
ετησίως, με την Ελλάδα 19η στη διεθνή κατάταξη και τρίτη δύναμη στην
Ευρώπη που καλύπτει το 13% της παγκόσμιας παραγωγής. Τα μεγέθη αυτά δεν
είναι και απαγορευτικά για την πλαισίωση του ελληνικού μελιού με το
στοιχείο της μοναδικότητας.
Και ακριβώς εδώ είναι που υπολείπεται το ελληνικό μέλι έναντι των άλλων premium
προϊόντων μελιού. Στην πλαισίωση της αυθεντικότητας, της βιωσιμότητας
και της μοναδικότητας του προϊόντος τόσο σε ερευνητικό όσο και σε
προωθητικό επίπεδο. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι την τελευταία δεκαετία
έχουν δημοσιευτεί γύρω στις 100 μελέτες για το ελληνικό μέλι και πλέον
των 1.500 για το μέλι της Νέας Ζηλανδίας, Manuka.
O παράγοντας μοναδικότητας Manuka (UMF)
Πολλοί
καταναλωτές ανά τον κόσμο παίρνουν όρκο στις ιαματικές ιδιότητες που
έχει το μέλι της Νέας Ζηλανδίας που φτιάχνεται μέσα σε μερικές μόλις
εβδομάδες από το νέκταρ του φυτού Manuka. Προτείνεται όχι
μόνο για κατανάλωση, αφού η ήπιας έντασης γλυκάδα του σε συνδυασμό με τα
γήινα αρώματα ξηρών καρπών και την πικρή επίγευση το κάνουν να
ξεχωρίζει από τα συμβατικά μέλια, αλλά και για τη φροντίδα εξωτερικών
πληγών, όπως έκαναν οι Maori, οι γηγενείς της Νέας
Ζηλανδίας. Το παράδοξο είναι ότι δεν υπάρχουν κλινικές μελέτες που να
αποδεικνύουν τις ιδιότητες αυτές. Υπάρχει όμως ο λεγόμενος «παράγοντας
μοναδικότητας Manuka (UMF) που αφορά στην ουσία μεθυλογλυοξάλη, η οποία δεν εντοπίζεται σε άλλους τύπους μελιού.
Από το 1991 και έπειτα, οπότε και έγινε αυτή η «ανακάλυψη», τα βάζα με μέλι Manuka γίνονται ανάρπαστα. Μάλιστα, μέχρι πριν από μόλις τέσσερα χρόνια ενώ περίπου 1.700 τόνοι μελιού Manuka
προερχόταν από μέλη της επίσημης Ένωσης Παραγωγών Μελιού Νέας
Ζηλανδίας, στις διεθνείς αγορές πωλούνταν περί τους 10.000 τόνους. Το
2016 έρευνα της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου Πρωτογενούς Παραγωγής
της Νέας Ζηλανδίας κατέγραψε ότι μόλις το 1/3 των συσκευασιών με μέλι Μanuka
ήταν αυθεντικά. Η αντίδραση των θεσμών της χώρας ήταν άμεση και μέσα σε
μόλις δύο χρόνια, το 2018, θεσπίστηκε ένα αυστηρό πλαίσιο πιστοποίησης
της αυθεντικότητας του προϊόντος που περιλαμβάνει τέσσερις χημικές
αναλύσεις και μια ανάλυση DNA. Αν το προϊόν αποτύχει έστω και σε μια από τις αναλύσεις, τότε σίγουρα δεν είναι μονοποικιλιακό από άνθη του φυτού Manuka και δοκιμάζεται προκειμένου να διαπιστωθεί αν είναι έστω πολυποικιλιακό. Αν και πάλι αποτύχει, τότε απλά δεν είναι Manuka
και σε περίπτωση που έχει τυποποιηθεί ως τέτοιο, ξεκινά μια διαδικασία
ελέγχων στην επιχείρηση και τον μελισσοκόμο που το διαθέτει.
Την
ευθύνη διενέργειας των τεστ, αναλαμβάνει ανεξάρτητος φορέας
πιστοποίησης, ενώ εφόσον το προϊόν περάσει με επιτυχία τον έλεγχο, φέρει
ειδική σήμανση που δείχνει την περιεκτικότητά του σε μεθυλογλυοξάλη,
ενώ μπορεί να φέρει και στην ετικέτα το χαρακτηρισμό Manuka.
Παράλληλα με τις διαδικασίες πιστοποίησης, οι μελισσοκομικές
επιχειρήσεις που έχουν επενδύσει στο προϊόν αυτό, δίνουν έμφαση και στην
ιστορικότητα του προϊόντος, στον τρόπο με τον οποίο η φυλή των Maori,
λάτρευε το μέλι αυτό το οποίο θεωρούσε θεόσταλτο, αλλά και την οργάνωση
της πρωτόγονης φυλής που στόχευε στη διαφύλαξη του φυτού και των
μελισσών ώστε να αρκέσει και για τις επόμενες γενιές.
Το βάζο των 230 γραμμαρίων στα 3.000 ευρώ
Με τη συνολική παραγωγή να χωράει μέσα σε μόλις 200 βάζα, το μέλι της εταιρείας TheTrueHoneyCo πωλείται στα βρετανικά Harrods
σε τιμή 3.000 ευρώ περίπου ανά συσκευασία 230 γραμμαρίων. Το φθηνότερο
προϊόν της συγκεκριμένης εταιρείας, φτάνει στον καταναλωτή σε τιμή 39
ευρώ για την συσκευασία των 250 γραμμαρίων, και αφορά σε μέλι Μanuka μονοποικιλιακό με δείκτη 300+ MGO/ (πιστοποίηση ποιότητας μελιού Manuka) έναντι 1900+ MGO/33+ UMF,
που έχει το μέλι κορυφαίας ποιότητας, η συνολική αξία του οποίου φτάνει
τα 600.000 ευρώ, όσο δηλαδή μια 12κιλη μπάρα χρυσού περίπου.
Με πολλή δουλειά, ίδια κεφάλαια και μελίσσια σε κάθε άγρια γωνιά της χώρας παράγει 12 ποικιλίες μελιού
Ο Πολωνός Φρεντερίκ Σοπέν και ο Ρώσος Νικολάι Ρίµσκι Κόρσακοφ
είναι δύο από τους µεγάλους µουσικούς που γοήτευσαν µε συνθέσεις που
πραγµατεύονται το πέταγµα της µέλισσας, αφού πρώτα οι ίδιοι γοητεύτηκαν
από τις µέλισσες και τη φύση, όπως προέτασσε άλλωστε και το ρεύµα του
Ροµαντισµού που εκπροσώπησαν. Ένας σύγχρονος συνάδελφος τους, ο ∆ηµήτρης
Νικολάου, όχι λιγότερο ιδεολόγος από εκείνους, εµπνεύστηκε πριν από
µερικά χρόνια, επίσης από τις µέλισσες, όταν ένα άγριο σµήνος
επισκέφτηκε τα πατρικό του σπίτι πριν από 12 περίπου χρόνια.
Η
έµπνευσή του, ωστόσο, ήταν περισσότερο επιχειρηµατική και σήµερα,
έχοντας σκορπίσει τα µελίσσια του σε εκλεκτές γωνιές της χώρας, όπως
είναι η Βόρεια Εύβοια και το Πωγώνι στην Ήπειρο, που φηµίζονται για την
άγρια οµορφιά τους, καταφέρνει να παράγει περίπου δυο τόνους µέλι
ετησίως, το οποίο τυποποιεί σε συσκευαστήριο στην Αθήνα.
«Η σοφία
της φύσης που διέπει τον κόσµο της µέλισσας και η αρµονία της µουσικής,
έδωσαν το όνοµα στο µέλι µας», εξηγεί ο αρχιµουσικός συνοµιλητής µας, ο
οποίος εφαρµόζει βιολογικές πρακτικές στη διαχείριση των µελισσιών του.
«Το µέλι είναι βιολογικό κι εγώ δεν ρισκάρω το όνοµά µου σαν παραγωγός.
Άλλωστε το βιολογικό είναι θέµα αντίληψης, δεν γίνεται επειδή υπάρχουν
νόµοι», συµπληρώνει ο ίδιος.
Το ξεκλείδωµα αγορών προστιθέµενης
αξίας, αλλά και η επένδυση στη δηµιουργία δικών του εγκαταστάσεων σε
βάθος πενταετίας, είναι οι άµεσοι στόχοι του ∆ηµήτρη Νικολάου, ο οποίος
αφιερώνει τη µεγαλύτερη ενέργειά του στα µελίσσια παρά στις υπόλοιπες
αγροτικές δραστηριότητες της οικογένειάς του.
Το μελίσσι απαιτεί χρόνο και διάβασμα, το ίδιο και το μάρκετινγκ και οι εξαγωγές
«Το
µελίσσι είναι εγωιστής. Σε θέλει ψυχή και σώµα εκεί, για τον εαυτό του,
και όταν φοράς µάσκα κι ανάβεις το καπνιστήρι όλα φεύγουν από το µυαλό
σου, που αδειάζει» εξηγεί ο ∆ηµήτρης Νικολάου, συνεχίζοντας: «Αυτό
συµβαίνει διότι εκείνη την ώρα µετατρέπεσαι σε
κτηνίατρο-γεωπόνο-ερευνητή ώστε να µπορέσεις να διαβάσεις τις ανάγκες
του κάθε µελισσιού. Μία λανθασµένη εκτίµηση θα οδηγήσει σε κακό χειρισµό
κι αυτό, ενίοτε, µπορεί να είναι εις βάρος της παραγωγής ή ακόµη και
της επιβίωσης του συγκεκριµένου µελισσιού! Χρειάζεται να «διαβάσεις» τη
φύση αν δίνει µέλι, αν έχει κάποια ασθένεια το µελίσσι κ.λπ».
Έχοντας
πει αυτά, ο έµπειρος µουσικός κάνει έναν παραλληλισµό µε τη µουσική.
Άλλωστε όπως υποστηρίζει και οι δυο δραστηριότητες απαιτούν πολλές ώρες
µελέτης. «Το κοινό στοιχείο που διέπει τις δύο δουλειές και τις
χαρακτηρίζει είναι η αρµονία. Η ισορροπία ηµών ανάµεσα στο όµορφο και το
άσχηµο, το σωστό και το λάθος, το χαµόγελο και το κατσούφιασµα» θα πει ο
αρχιµουσικός της Φιλαρµονικής του δήµου Μεσολογγίου.
Προς το
παρόν το µεγαλύτερο µέρος της παραγωγής του το κατευθύνει στην εγχώρια
αγορά. «Κάνουµε κάποια δειλά βήµατα για εξαγωγές προς τη Γερµανία, όµως
δεν είναι ένα µεγάλο τονάζ που θα έκοβε µεγάλο ποσοστό από την πίτα
µας. Πάντως, από την αρχή η επιθυµία µας ήταν οι εξαγωγές, αφού εκεί το
βιολογικό µέλι πιάνει καλύτερη τιµή».
Φυσικά στις προσπάθειές του
δεν είναι µόνος, αφού στις πλάτες του έχει την πείρα της υπαίθρου µιας
ολόκληρης αγροτικής οικογένειας και ειδικά του αδερφού του Χριστόφορου, ο
οποίος συµµετείχε ενεργά στο εγχείρηµα από την πρώτη µέρα.
Ο
Χριστόφορος Νικολάου µάλιστα, διαθέτει µια µονάδα µε αγελάδες για
παραγωγή βιολογικού γάλακτος, ενώ µαζί δουλεύουν και τα χωράφια, επίσης
βιολογικής καλλιέργειας, τα οποία άλλοτε σπέρνουν µε βαµβάκι, άλλοτε
τριφύλλι και ζωοτροφές και άλλοτε µε ρύζι.