Μελισσοκομικός Σύλλογος Νομού Πέλλας - Ο Μέγας Αλέξανδρος-ΠΕΝΤΑΠΛΑΤΑΝΟΣ ΤΘ 377,58100,ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ ΠΕΛΛΑΣ-Τηλ:6937275481 Πρόεδρος Κοντόπουλος Αλέξανδρος, 6977 027612 Γιαλαμπούκης Γιώργος- Επίτιμος Πρόεδρος E-mail: beeclubpellas@yahoo.gr,beeclubpellas@gmail.com - BEE CLUB PELLAS-THE GREAT ALEXANDER-YΙANNITSA PELLAS, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-MACEDONIA- HELLAS-GREECE,- Ωράριο λειτουργίας (ΔΕΥΤΕΡΑ+ΤΕΤΑΡΤΗ 18.00μμ-20.00μμ)


Δε φτάνει ο ήλιος μονάχα, η γη σοδειά να δώσει, χρειάζονται κι άλλα πολλά, και προπαντός η γνώση… (Κωστής Παλαμάς)

Έλληνες, ο πραγματικός Έλληνας ηγέτης θα βρεθεί. Το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να βρεθεί ο πραγματικός Έλληνας ΠΟΛΙΤΗΣ!"

"Προδότης δεν είναι μόνο αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς, αλλά είναι και εκείνος που ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώση του δεν προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων πάνω στους οποίους άρχει..." - Θουκυδίδης (460-398 π.Χ.)

Λένε ότι οι πραγματικοί φίλοι μπορεί να περάσουν μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς να μιλήσουν ή να ειδωθούν, χωρίς ποτέ να τεθεί σε αμφιβολία η φιλία τους. Όταν βλέπονται, ενημερώνονται σαν να είχαν μιλήσει την προηγούμενη ημέρα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος που πέρασε ή πόσο μακρυά ήταν!

“Γίνε εσύ η αλλαγή, αν θες να αλλάξεις τον κόσμο” Μ.Γκάντι

etm-mthoney-720p από cosmosdocumentaries



Μακεδονία ~ Ένας πολιτισμός αποκαλύπτεται ~ bbc... από KRASODAD





Καιρός ...απο το toukairou.com

ΤΟ BLOG ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕ MOZILLA FIREFOX- YOU CAN SEE BETTER THIS BLOG WITH MOZILLA FIREFOX


Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2018

Λογιστικές διευκρινίσεις για Μελισσοκόμους

Λογιστικές διευκρινίσεις για Μελισσοκόμους

Αντώνης Πανάγος, πτυχιούχος Λογιστικής και χρηματοοικονομικής Τ.Ε.Ι. Ηπείρου με εμπειρία σε τήρηση Βιβλίων πελατών όλων των κατηγοριών. 0 κ. Πανάγος είναι επίσης μελισσοκόμος με μονάδα 100 μελισσιών με έδρα την Λαμία

Από λογιστική σκοπιά, ποιες είναι οι κατηγορίες των μελισσοκόμων για το 2017;

Οι μελισσοκόμοι, ως αγρότες, μπορούν να είναι ενταγμένοι στο Κανονικό Καθεστώς Φ.Π.Α., στο ειδικό καθεστώς Φ.Π.Α. ή στο λεγόμενο «αφανές» καθεστώς.

Ποιες είναι οι διαφορές των κατηγοριών αυτών;

1. Στο κανονικό καθεστώς

κρατάνε όλοι Βιβλία β ή γ κατηγορίας (έσοδα – έξοδα), εκδίδουν παραστατικά (αποδείξεις- τιμολόγια), εισπράττουν και αποδίδουν Φ.Π.Α. και φορολογούνται σύμφωνα με τα κέρδη που παρουσιάζουν.
Μπορούμε να πούμε ότι ένας μελισσοκόμος κανονικού καθεστώς έχει τις ίδιες υποχρεώσεις με έναν ελεύθερο επαγγελματία.

2. Στο ειδικό καθεστώς

ανήκουν επαγγελματίες μελισσοκόμοι αλλά και μισθωτοί από άλλη εργασία που έχουν μελισσοκομική εκμετάλλευση και πωλούνται προϊόντα τους.
Είναι υποχρεωμένοι να εκδίδουν παραστατικά (ειδικό στοιχείο από φέτος αντί για απόδειξη είσπραξης).
Τιμολόγια δεν μπορούν να εκδώσουν, μπορούν όμως πουλώντας το μέλι τους σε ένα τοπικό κατάστημα ο καταστηματάρχης να εκδώσει τιμολόγιο αγοράς.
Δεν εισπράττουν και δεν αποδίδουν Φ.Π.Α. οι μελισσοκόμοι του ειδικού καθεστώτος θα πρέπει να τηρούν υποτυπώδη λογιστικά αρχεία για να τα παραθέσουν στο Ε3 στο τέλος της χρονιάς, όπου θα υποβάλουν και τη συγκεντρωτική.
Μην μπερδεύετε τα λογιστικά αρχεία με το κανονικό καθεστώς. Βιβλία (λογιστικά αρχεία) κρατάνε και αυτοί που ανήκουν στο ειδικό καθεστώς είτε σε απλή μορφή ο καθένας μόνος του σε ένα τετράδιο στο σπίτι του ή τα κρατάει ο λογιστής τους.
Προϋπόθεση για να παραμείνει κάποιος στο ειδικό καθεστώς είναι να μην ξεπεράσει σε τζίρο τα 15000 € και να μην έχει εισπράξει από επιδοτήσεις πάνω από 5000€.

3. Στο αφανές καθεστώς

παραμένουν μόνο όσοι δεν κάνουν καμία απολύτως συναλλαγή.
Δεν μπορούν δηλαδή να πουλήσουν τα προϊόντα τους νόμιμα (συναλλαγή θεωρείται και το κερί που δίνει ο μελισσοκόμος από απολεπίσματα ή παλιές κηρήθρες σε προμηθευτή για να πάρει φύλλα).
Εδώ ανήκουν μόνο όσοι κάνουν μελισσοκομία από χόμπι και δεν πουλάνε τα προϊόντα τους.

Χρειάζεται έναρξη επαγγέλματος στην εφορία σε όλες τις κατηγορίες;

Εάν κάποιος θέλει να πουλάει τα προϊόντα του ναι, πρέπει να κάνει έναρξη επαγγέλματος στην εφορία είτε ως αγρότης κανονικού καθεστώτος είτε ως ειδικού.
Εάν δεν θέλει να πουλάει και θέλει να παραμείνει στο «αφανές» δε χρειάζεται γιατί στην ουσία δεν θεωρείται αγρότης αλλά χομπίστας.

Είναι υποχρεωτικό κάποιος μελισσοκόμος να μεταβεί στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ; Ποια τα κριτήρια;

Όσοι έχουν τζίρο πάνω από 15.000 € ή επιδότηση πάνω από 5.000 € το 2016 μετατάσσονται στο κανονικό καθεστώς.
Όσοι ήταν στο ειδικό καθεστώς και πωλούσαν το μέλι σε λαϊκή μετατάσσονται επίσης στο κανονικό καθεστώς.
Όσοι είναι ελεύθεροι επαγγελματίες με άλλη δραστηριότητα και έχουν μελισσοκομική μονάδα μετατάσσονται επίσης στο κανονικό καθεστώς.

Η τελική ημερομηνία για μετάταξη στο κανονικό καθεστώς

ήταν η 30η Ιανουαρίου 2017, Εμπρόθεσμα.
Γιατί εκπρόθεσμα μπορεί να ενταχθεί κάποιος όποτε το θελήσει, καταβάλλοντας πρόστιμο 100€. Φυσικά δεν πρέπει να έχει προηγηθεί πώληση προϊόντων το 2017, γιατί αυτή θα πρέπει να έχει επιβαρυνθεί με Φ.Π.Α.
Για τις περιπτώσεις όσων αποφασίσουν να μην ενταχθούν, ή όσων αποφασίσουν να μην τους εντάξουν, το πρόστιμο για την εκπρόθεσμη ένταξη έπειτα από έλεγχο. είναι 2.500€.
Όσοι είναι μισθωτοί, δημόσιοι υπάλληλοι, συνταξιούχοι και δεν ξεπερνάνε τις 15.000 € όπως και τις 5.000 € σε επιδοτήσεις παραμένουν στο ειδικό καθεστώς.

Τι γίνεται με τους συνταξιούχους μελισσοκόμους; Κρατάνε τη σύνταξή τους;

Συνταξιούχοι (μετά την 12/5/2016), με αγροτικά εισοδήματα θα έχουν μείωση στη σύνταξή τους κατά 60%.
Επίσης έπειτα από την κατάργηση του άρθρου 34 του Ν.1140/1981, θα πρέπει να ασφαλιστούν στον Ο.Γ.Α. (Ε.Φ.Κ.Α.) και άρα να επιβαρύνονται με ασφαλιστικές εισφορές.
Συνταξιούχοι (πριν την 12/5/2016), με αγροτικά εισοδήματα δεν κινδυνεύουν με μείωση της σύνταξης κατά 60%.
Εκτός της περίπτωσης (την οποία την θεωρούμε πολύ ακραία), να θεωρηθούν ότι ασκούν για πρώτη φορά δραστηριότητα, εφόσον ενταχθούν από το «ειδικό» στο «κανονικό» καθεστώς.
Επίσης έπειτα από την κατάργηση του άρθρου 34 του Ν.1140/1981, θα πρέπει να ασφαλιστούν Ο.Γ.Α. (Ε.Φ.Κ.Α.) και άρα να επιβαρύνονται με ασφαλιστικές εισφορές.
Το ζήτημα των «ενεργών» συνταξιούχων του Ο.Γ.Α. ακούγεται ότι θα επανεξετασθεί συνολικά στο τέλος του χρόνου, και δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση που θα προστατεύει όσους συνταξιούχους αγρότες επιθυμούν να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους.
Πηγή: Μελισσοκομική Επιθεώρηση

Δεν υπάρχουν σχόλια: