Quadimal).
Το Μοναστήρι χρονολογείται από τον 12ο αιώνα μ.Χ. Ο ναός ανοικοδομήθηκε το 1909 από τον Πατριάρχη Φώτιο. Η κλίμακα και οι στοές ανοικοδομήθηκαν το 1948 από τον Πατριάρχη Χριστόφορο Β’. Αριστερά από τον ιερό ναό απλώνεται το παλαιότερο και μεγαλύτερο ελληνορθόδοξο νεκροταφείο της Αιγύπτου. Για την Ελληνική και μάλιστα και την Κοπτική Παροικία, ο Άγιος Γεώργιος ήταν πάντα ο συγκινητικό και αγαπημένος τόπος προσκυνήματος, κυρίως με την εορτή του Αγίου στις 23 Απριλίου, όπου από την παραμονή χιλιάδες προσκυνητές έφθαναν από όλα τα σημεία της Αιγύπτου, για να προσκυνήσουν ευλαβικά μπροστά στην εικόνα του Αγίου Γεωργίου (Mari Gerges).
Όπως δε κάθε Μεγάλη Παρασκευή που γινόταν ολοήμερη παραμονή των οικογενειών με λειτουργίες, λουλούδια και συγκεντρώσεις γύρω από τα μνήματα και τον ιερό ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου στο Κέντρο του Κοιμητηρίου, που πάντα έμενε ανοικτός για τους προσκυνητές του νεκροταφείου που απλώνεται ολόγυρα με πολλά παμπάλαια μεν, αλλά υπέροχα και αριστουργηματικά μνήματα.
Στις κατακόμβες της Μονής του Αγίου Γεωργίου (μουσείο) λειτουργεί ακόμη το παρεκκλήσι των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων.
5 σχόλια:
Φοβερό οδοιπορικό! Ωραίες φωτογραφίες, μας "μετέφεραν" εκεί. Να είσαι καλά και να κάνεις πολλά τέτοια ταξίδια!
Φίλε καλός όρισες και μπράβο για της πολύ όμορφες εικόνες που μας μεταφέρεις από ένα μέρος όπου αρκετοί από εμάς τους χριστιανούς το έχουμε σαν δεύτερη πατρίδα κι ας μην έχουμε πάει ποτέ εκεί.
Άνθιμε σου εύχομαι να είσαι γερός και να ταξιδέψεις οπού αλλού λαχταρά η καρδιά σου.
Να σε καλά
Ο,τι εγραψαν τα αλλα παιδια ακριβως τα ιδια εχω να πω και εγω!!!
Υ.Γ. οταν φευγουμε αδειουχοι τοσες ημερες....λεμε πηρα αδεια 10ημερη να ξερουμε και εμεις....θα μου πεις θα ζηλευαμε....
.....μελισσακια δεν ειδες???μελισσοκομικα ειδη,κυψελες???
Λες οι πολιτικοι μας να καταλαβουν ποσο μεγαλους μισθους μας δινουν και να τους πανε οσο στην Αιγυπτο???
Άνθιμε όλα πολύ όμορφα και ωραία.
Παντού βλέπω τον αι Γιώργη.
Και εις άλλα με υγεία .
Δημοσίευση σχολίου