Μελισσοκομικός Σύλλογος Νομού Πέλλας - Ο Μέγας Αλέξανδρος-ΠΕΝΤΑΠΛΑΤΑΝΟΣ ΤΘ 377,58100,ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ ΠΕΛΛΑΣ-Τηλ:6937275481 Πρόεδρος Κοντόπουλος Αλέξανδρος, 6977 027612 Γιαλαμπούκης Γιώργος- Επίτιμος Πρόεδρος E-mail: beeclubpellas@yahoo.gr,beeclubpellas@gmail.com - BEE CLUB PELLAS-THE GREAT ALEXANDER-YΙANNITSA PELLAS, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-MACEDONIA- HELLAS-GREECE,- Ωράριο λειτουργίας (ΔΕΥΤΕΡΑ+ΤΕΤΑΡΤΗ 18.00μμ-20.00μμ)


Δε φτάνει ο ήλιος μονάχα, η γη σοδειά να δώσει, χρειάζονται κι άλλα πολλά, και προπαντός η γνώση… (Κωστής Παλαμάς)

Έλληνες, ο πραγματικός Έλληνας ηγέτης θα βρεθεί. Το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να βρεθεί ο πραγματικός Έλληνας ΠΟΛΙΤΗΣ!"

"Προδότης δεν είναι μόνο αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς, αλλά είναι και εκείνος που ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώση του δεν προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων πάνω στους οποίους άρχει..." - Θουκυδίδης (460-398 π.Χ.)

Λένε ότι οι πραγματικοί φίλοι μπορεί να περάσουν μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς να μιλήσουν ή να ειδωθούν, χωρίς ποτέ να τεθεί σε αμφιβολία η φιλία τους. Όταν βλέπονται, ενημερώνονται σαν να είχαν μιλήσει την προηγούμενη ημέρα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος που πέρασε ή πόσο μακρυά ήταν!

“Γίνε εσύ η αλλαγή, αν θες να αλλάξεις τον κόσμο” Μ.Γκάντι

etm-mthoney-720p από cosmosdocumentaries



Μακεδονία ~ Ένας πολιτισμός αποκαλύπτεται ~ bbc... από KRASODAD





Καιρός ...απο το toukairou.com

ΤΟ BLOG ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕ MOZILLA FIREFOX- YOU CAN SEE BETTER THIS BLOG WITH MOZILLA FIREFOX


Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2007

Η ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ

Η ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ:

Μελισσοκομικός Σύλλογος Ν.Πέλλας

Η μέλισσα Apis mellifera, με την δράση της στην επικονίαση (ταχυδρόμος του έρωτα!!!- μεταφορά της γύρης από του στήμονες (αρσενικό αναπαραγωγικό όργανο) στον ύπερο(θηλυκό αναπαραγωγικό όργανο),

συμβάλλει στην ποικιλότητα της φύσης, στον εμπλουτισμό του εδάφους με οργανική ουσία, στην προστασία της γης από την διάβρωση, στην βελτίωση του χόρτου των βοσκοτόπων και γενικά στην διατήρηση της βιολογικής ισορροπίας στον πλανήτη.

Οι μέλισσες είναι σήμερα η μοναδική σίγουρη, πρακτική και ελεγχόμενη διαχείριση κατευθυνόμενης επικονίασης για πολλές καλλιέργειες.

Ο λόγος?

Η συνεχής έλλειψη πληθυσμών άγριων επικονιαστών κάθε μορφής και είδους, λόγω της αλόγιστης χρήσης εντομοκτόνων- ζιζανιοκτόνων και η σχεδόν απόλυτη εξάπλωση της μονοκαλλιέργειας σε τεράστιες εκτάσεις.

Στην εύκρατη ζώνη περισσότερες από 30 κύριες καλλιέργειες ωφελούνται από την γονιμοποίηση των μελισσών και στην τροπική πάνω από 60, με ποσοστά βελτίωσης της απόδοσης και παραγωγής πολλών καλλιεργειών να φτάνουν και τα 1000% !!!!

Η μέλισσα είναι υπεύθυνη, τουλάχιστον, για το 80% της επικονίασης από έντομα-επικονιαστές στις ΗΠΑ, με εκτιμώμενη αξία για την γεωργία περίπου 14,60 δισεκατομμύρια δολάρια!!!!

Στο εξωτερικό, σε αντίθεση με την Ελλάδα, από πολλά χρόνια τώρα έχουν εκτιμήσει ανάλογα την συμβολή της μέλισσας στην βελτίωση της σοδειάς.

Αποτέλεσμα είναι να εκδηλώνεται έντονο ενδιαφέρον για την επικονίαση, ως καλλιεργητική τεχνική, για την αύξηση της παραγωγής και της ποιότητας των παραγομένων φρούτων.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την ενοικίαση κυψελών με μελίσσια, την κατάλληλη εποχή, για την βελτίωση της καρπόδεσης και συνεπώς της παραγωγής.

Στο εξωτερικό, έχουν προχωρήσει ακόμα περισσότερο.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές ως προς την ικανότητα συλλογής γύρης τόσο σε μελίσσια της ίδιας ράτσας όσο και σε διαφορετικής.

Σε μελίσσια της ίδιας ράτσας, υπάρχουν διαφορές τόσο σε διαφορετικά γεωγραφικά πλάτη όσο και σε μελίσσια του ίδιου μελισσοκομείου, όταν μάλιστα οι πηγές γύρης είναι οι ίδιες.

Κατάληξη όλων αυτών των παρατηρήσεων ήταν η βελτίωση των μελισσών, μέσω γενετικής, για γονιμοποίηση εξειδικευμένων καλλιεργειών π.χ. μηδικής.

Από μία καλή κυψέλη ξεχύνονται καθημερινά, περίπου 20.000 εργάτριές –συλλέκτριες που η κάθε μία κάνει κατά μέσο όρο 12 ταξίδια και επισκέπτεται στο κάθε ταξίδι, 200-300 λουλούδια, μέχρι να γεμίσει τις αποθήκες της( μελιτόσακος και κάνιστρα-γύρης των ποδιών της).

Δηλαδή κάθε μέλισσα επισκέπτεται κατά μέσο όρο 2400-3600 λουλούδια την ημέρα συνεπώς ο πληθυσμός της κάθε κυψέλης επισκέπτεται 20.000 χ 2400-3600= 48.000.000-72.000.000 λουλούδια ανά ημέρα!!!.

Τεράστια η διαφορά σε σύγκριση με άλλους επικονιαστές (βομβίνους, πεταλούδες, σκαθάρια).

Οι μέλισσες επικονιάζουν τα λουλούδια που βρίσκονται κυρίως σε μια ακτίνα 100 περίπου μέτρων γύρω από την κυψέλη τους .

Για την συγκομιδή ενός κιλού μελιού χρειάζεται η επίσκεψη μελισσών σε τουλάχιστον 18.000.000 άνθη.

Οι μέλισσες δραστηριοποιούνται άριστα σε θερμοκρασίες από 15°C έως 30°C.

ΑΚΤΙΝΙΔΙΟ (Actinidia deliciosa).

Η ανθοφορία της Ακτινιδιάς, ξεκινά στην χώρα μας από τα μέσα Μαΐου και επεκτείνεται και στο πρώτο 10ήμερο του Ιουνίου. Την ίδια εποχή που ανθίζει και το παλιούρι. Τα ακτινίδια είναι φρούτα με πολύ μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη΄΄C΄΄. Η σημασία και χρησιμότητα της ακτινιδιάς στην μελισσοκομία είναι μικρή.

Το άνθος της ακτινιδιάς δεν παράγει νέκταρ και η γύρη της είναι πολύ φτωχή σε θρεπτική αξία για τις μέλισσες. Αντίθετα η χρησιμότητα των μελισσιών στις φυτείες ακτινιδίων είναι τεράστια, διότι βοηθά τα μέγιστα στην επικονίαση των φυτών.

Τρόπος επικονίαση ακτινιδιάς με μέλισσες

-Αρχίζουμε και τοποθετούμε 2 κυψέλες κοντά στο βόρειο σύνορο του χωραφιού, για κάθε 3-4 στρέμμα καλλιέργειας για να έχουμε καλλίτερα αποτελέσματα, κατόπιν σε απόσταση 10 μέτρων προς το κέντρο του χωραφιού τοποθετούμε άλλες 5 κυψέλες, όλες σε απόσταση 4 - 5 μέτρων κυψέλη από κυψέλη, στο τέλος άλλες 2 κυψέλες στο νότιο μέρος της φυτείας.


-Για αυξημένες επιδόσεις τόσο σε επίπεδο γυρεοσυλλογής όσο και σε επίπεδο επικονίασης, δίνουμε στα μελίσσια μας σιρόπι(ζάχαρη με νερό 1 προς 1), η τροφοδοσία με σιρόπι στρέφει της συλλέκτριες όλες στην εντατική συλλογή γύρης.


-Αλλάζουμε υποχρεωτικά κάθε 5η ημέρα όλα τα μελίσσια μας με άλλα ισοδύναμα, γιατί οι μέλισσες εύκολα προσελκύονται από άλλα λουλούδια και αποφεύγουν να επισκέπτονται τα ακτινίδια μετά τις πρώτες 4-5 ημέρες.

-Για τις επικονιάσεις όλων των καλλιεργειών, κάνουμε πάντα χρήση πολύ δυνατών μελισσιών με μεγάλη έκταση γόνου ώστε οι μέλισσες να κατευθύνονται στην γυρεοσυλλογή.

-Επίσης μπορούμε να κάνουμε επικονίαση με χρήση πολλών κυψελιδίων, τα οποία ευρίσκονται στην φάση ανάπτυξης του γόνου και χρειάζονται γύρη.

-Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε γυρεοπαγίδες έτσι ώστε να κάνουμε τεχνικά μια έλλειψη γύρης στις κυψέλες για 5 ημέρες.

Η ΚΕΡΑΣΙΑ (Sweet cherry)


Η κερασιά είναι οπωροφόρο δένδρο χωρίς ιδιαίτερες εδαφικές και υψομετρικές απαιτήσεις αφού από τα πεδινά μέχρι και σε βουνά με υψόμετρο 800 μέτρα είναι εύκολη η παραγωγή κερασιών. Ανθίζει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος πάνω από 6 βαθμούς.
Το μόνο πρόβλημα είναι και εδώ ο καιρός, η κερασιά κατά την ανθοφορία η οποία κυμαίνεται από 10-20 ημέρες θέλει σχετικά καλό καιρό, η θερμοκρασία του αέρα να είναι πάνω από 11 βαθμούς για να βγει και να δουλέψει η μέλισσα για την επικονίαση της.

Η σωστή επικονίαση φέρνει και την ποιότητα στον καρπό, σ΄ αυτόν τον τομέα βοηθά η πλούσια περιεκτικότητα σε ζάχαρα του νέκταρος που κυμαίνονται από 30 έως 50 %.

Τα άνθη της κερασιάς παράγουν μεγάλη ποσότητα σε νέκταρ που φτάνει κάποιες φορές μέχρι τα 10 χιλιοστά του γραμμαρίου κάνοντας την παραγωγή μελιού ανά στρέμμα να φτάνει σχεδόν στα 7 κιλά ανάλογα βέβαια και το μέγεθος των δένδρων, το ίδιο συμβαίνει και με την γύρη αφού το κάθε στρέμμα παράγει να παράγει μέχρι και 12 κιλά πολύ καλής ποιότητας.
Τρόπος επικονίασης
- Τοποθετούμε 4 κυψέλες κοντά στο βόρειο- ανατολικό σύνορο του οπωρώνα, για κάθε 2 στρέμμα καλλιέργειας για να έχουμε καλλίτερα αποτελέσματα, κατόπιν σε απόσταση 10 μέτρων προς το κέντρο του χωραφιού τοποθετούμε άλλες 4 κυψέλες, όλες σε απόσταση 3 - 5 μέτρων κυψέλη από κυψέλη, στο τέλος άλλες2 κυψέλες στο νότιο- δυτικό μέρος του οπωρώνα.
-Αλλάζουμε υποχρεωτικά κάθε 5η ημέρα όλα τα μελίσσια μας με άλλα ισοδύναμα, γιατί οι μέλισσες εύκολα προσελκύονται από άλλα λουλούδια και αποφεύγουν να επισκέπτονται τις κερασιές μετά τις πρώτες 4-5 ημέρες.
-Για τις επικονιάσεις όλων των καλλιεργειών, κάνουμε πάντα χρήση πολύ δυνατών μελισσιών με μεγάλη έκταση γόνου ώστε οι μέλισσες να κατευθύνονται στην γυρεοσυλλογή.
-Επίσης μπορούμε να κάνουμε επικονίαση με χρήση πολλών κυψελιδίων, τα οποία ευρίσκονται στην φάση ανάπτυξης του γόνου και χρειάζονται γύρη.
-Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε γυρεοπαγίδες έτσι ώστε να κάνουμε τεχνικά μια έλλειψη γύρης στις κυψέλες για 5 ημέρες.
-Για αυξημένες επιδόσεις τόσο σε επίπεδο γυρεοσυλλογής όσο και σε επίπεδο επικονίασης, δίνουμε στα μελίσσια μας σιρόπι, η τροφοδοσία με σιρόπι στρέφει της συλλέκτριες όλες στην εντατική συλλογή γύρης.
Οι μέλισσες τις πρωινές ώρες συλλέγουν γύρη και από το μεσημέρι και μετά ως αργά το απόγευμα συλλέγουν νέκταρ. Επειδή είναι μεγάλη η ποσότητα νέκταρος σε κάθε άνθος οι συλλέκτριες δεν πετάνε σε μακρινές αποστάσεις από τις κυψέλες τους, αυτό το εκμεταλλεύονται τόσο οι καλλιεργητές όσο και οι μελισσοκόμοι. Οι καλλιεργητές διότι οι μέλισσες δεν αφήνουν κανένα άνθος χωρίς να το περάσουν πολλές φορές την ημέρα με αποτέλεσμα την άριστη επικονίαση και οι μελισσοκόμοι διότι μεταφέρουν λίγες κυψέλες σε κάθε κτήμα.
Οι κερασιές ακολουθούν τις ανθοφορίες της αμυγδαλιάς, της βερικοκιάς και συμβαδίζει με την ανθοφορία του ανοιξιάτικου ρεικιού.

ΑΧΛΑΔΙΑ (Pear )

Η αχλαδιά ανθίζει ανάλογα με την ποικιλία και εδαφικό διαμέρισμα, από Απρίλιο μέχρι Μάιο. Η διάρκεια άνθησης της κρατά περίπου 7 ημέρες.

Οι μέλισσες βόσκουν τα άνθη της αχλαδιάς έντονα για την συλλογή γύρης που είναι αρκετά ελκυστική και θρεπτική αλλά όχι και το νέκταρ που είναι φτωχό σε συγκεντρώσεις σακχάρων, μόλις που φτάνει το 5% έως 15% και η ποσότητα του νέκταρος σε 100 άνθη τα 75-80 mg.

Όταν δεν δίνει γύρη η αχλαδιά, οι μέλισσες συχνά αγνοούν και εγκαταλείπουν το άνθος της, για να επισκεφθούν άλλα άνθη που είναι πιο πλούσια σε νέκταρ.

Το νέκταρ που συλλέγεται είναι ανοιχτόχρωμο και έχει καλό άρωμα, κρυσταλλώνει όμως γρήγορα.

Τρόπος επικονίαση αχλαδιάς με μέλισσες

-Αρχίζουμε και τοποθετούμε 2 κυψέλες κοντά στο βόρειο σύνορο του χωραφιού, για κάθε 3-4 στρέμμα καλλιέργειας για να έχουμε καλλίτερα αποτελέσματα, κατόπιν σε απόσταση 10 μέτρων προς το κέντρο του χωραφιού τοποθετούμε άλλες 5 κυψέλες, όλες σε απόσταση 4 - 5 μέτρων κυψέλη από κυψέλη, στο τέλος άλλες 2 κυψέλες στο νότιο μέρος της φυτείας.


-Για αυξημένες επιδόσεις τόσο σε επίπεδο γυρεοσυλλογής όσο και σε επίπεδο επικονίασης, δίνουμε στα μελίσσια μας σιρόπι(ζάχαρη με νερό 1 προς 1), η τροφοδοσία με σιρόπι στρέφει της συλλέκτριες όλες στην εντατική συλλογή γύρης.


-Αλλάζουμε υποχρεωτικά κάθε 5η ημέρα όλα τα μελίσσια μας με άλλα ισοδύναμα, γιατί οι μέλισσες εύκολα προσελκύονται από άλλα λουλούδια και αποφεύγουν να επισκέπτονται τα αχλάδια μετά τις πρώτες 4-5 ημέρες.

-Για τις επικονιάσεις όλων των καλλιεργειών, κάνουμε πάντα χρήση πολύ δυνατών μελισσιών με μεγάλη έκταση γόνου ώστε οι μέλισσες να κατευθύνονται στην γυρεοσυλλογή.

-Επίσης μπορούμε να κάνουμε επικονίαση με χρήση πολλών κυψελιδίων, τα οποία ευρίσκονται στην φάση ανάπτυξης του γόνου και χρειάζονται γύρη.

-Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε γυρεοπαγίδες έτσι ώστε να κάνουμε τεχνικά μια έλλειψη γύρης στις κυψέλες για 5 ημέρες.

http://www.melissokomos.com/



Δεν υπάρχουν σχόλια: