Μελισσοκομικός Σύλλογος Νομού Πέλλας - Ο Μέγας Αλέξανδρος-ΠΕΝΤΑΠΛΑΤΑΝΟΣ ΤΘ 377,58100,ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ ΠΕΛΛΑΣ-Τηλ:6937275481 Πρόεδρος Κοντόπουλος Αλέξανδρος, 6977 027612 Γιαλαμπούκης Γιώργος- Επίτιμος Πρόεδρος E-mail: beeclubpellas@yahoo.gr,beeclubpellas@gmail.com - BEE CLUB PELLAS-THE GREAT ALEXANDER-YΙANNITSA PELLAS, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-MACEDONIA- HELLAS-GREECE,- Ωράριο λειτουργίας (ΔΕΥΤΕΡΑ+ΤΕΤΑΡΤΗ 18.00μμ-20.00μμ)


Δε φτάνει ο ήλιος μονάχα, η γη σοδειά να δώσει, χρειάζονται κι άλλα πολλά, και προπαντός η γνώση… (Κωστής Παλαμάς)

Έλληνες, ο πραγματικός Έλληνας ηγέτης θα βρεθεί. Το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να βρεθεί ο πραγματικός Έλληνας ΠΟΛΙΤΗΣ!"

"Προδότης δεν είναι μόνο αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς, αλλά είναι και εκείνος που ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώση του δεν προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων πάνω στους οποίους άρχει..." - Θουκυδίδης (460-398 π.Χ.)

Λένε ότι οι πραγματικοί φίλοι μπορεί να περάσουν μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς να μιλήσουν ή να ειδωθούν, χωρίς ποτέ να τεθεί σε αμφιβολία η φιλία τους. Όταν βλέπονται, ενημερώνονται σαν να είχαν μιλήσει την προηγούμενη ημέρα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος που πέρασε ή πόσο μακρυά ήταν!

“Γίνε εσύ η αλλαγή, αν θες να αλλάξεις τον κόσμο” Μ.Γκάντι

etm-mthoney-720p από cosmosdocumentaries



Μακεδονία ~ Ένας πολιτισμός αποκαλύπτεται ~ bbc... από KRASODAD





Καιρός ...απο το toukairou.com

ΤΟ BLOG ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕ MOZILLA FIREFOX- YOU CAN SEE BETTER THIS BLOG WITH MOZILLA FIREFOX


Δευτέρα 26 Απριλίου 2021

Πιστοποίηση για το ελληνικό μέλι στη λογική του manuka?


Πιστοποίηση και ταυτότητα στα πρότυπα που ακολουθεί το μέλι Manuka της Νέας Ζηλανδίας καλείται να αναζητήσει το ελληνικό μέλι, προκειμένου να δημιουργηθεί το απαραίτητο υπόβαθρο για ένα προϊόν με παγκόσμια φήμη

6a

Nα δημιουργηθεί το υπόβαθρο για ένα προϊόν με παγκόσμια φήμη που θα μπορεί να διεκδικήσει τιμή ανάλογη μ’ αυτή που επιτυγχάνει σήμερα το Manuka και η οποία ξεκινάει από τα 100 ευρώ το κιλό και μπορεί να υπερβεί τα 10.000 ευρώ, αποτελεί το ζητούμενο για το ελληνικό μέλι, που ζητά θωράκιση έναντι της νοθείας και των απομιμήσεων που διατηρούν θέση στην εγχώρια αγορά. Ας σημειωθεί ότι η θέση της Ελλάδας στην κατάταξη των χωρών με σημαντική παραγωγή μελιού δεν είναι αμελητέα. Στη χώρα παράγονται περίπου 17.000 τόνοι μέλι ετησίως, με την Ελλάδα 19η στη διεθνή κατάταξη και τρίτη δύναμη στην Ευρώπη που καλύπτει το 13% της παγκόσμιας παραγωγής. Τα μεγέθη αυτά δεν είναι και απαγορευτικά για την πλαισίωση του ελληνικού μελιού με το στοιχείο της μοναδικότητας.

Και ακριβώς εδώ είναι που υπολείπεται το ελληνικό μέλι έναντι των άλλων premium προϊόντων μελιού. Στην πλαισίωση της αυθεντικότητας, της βιωσιμότητας και της μοναδικότητας του προϊόντος τόσο σε ερευνητικό όσο και σε προωθητικό επίπεδο. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι την τελευταία δεκαετία έχουν δημοσιευτεί γύρω στις 100 μελέτες για το ελληνικό μέλι και πλέον των 1.500 για το μέλι της Νέας Ζηλανδίας, Manuka.

 

O παράγοντας μοναδικότητας Manuka (UMF)

Πολλοί καταναλωτές ανά τον κόσμο παίρνουν όρκο στις ιαματικές ιδιότητες που έχει το μέλι της Νέας Ζηλανδίας που φτιάχνεται μέσα σε μερικές μόλις εβδομάδες από το νέκταρ του φυτού Manuka. Προτείνεται όχι μόνο για κατανάλωση, αφού η ήπιας έντασης γλυκάδα του σε συνδυασμό με τα γήινα αρώματα ξηρών καρπών και την πικρή επίγευση το κάνουν να ξεχωρίζει από τα συμβατικά μέλια, αλλά και για τη φροντίδα εξωτερικών πληγών, όπως έκαναν οι Maori, οι γηγενείς της Νέας Ζηλανδίας. Το παράδοξο είναι ότι δεν υπάρχουν κλινικές μελέτες που να αποδεικνύουν τις ιδιότητες αυτές. Υπάρχει όμως ο λεγόμενος «παράγοντας μοναδικότητας Manuka (UMF) που αφορά στην ουσία μεθυλογλυοξάλη, η οποία δεν εντοπίζεται σε άλλους τύπους μελιού.

Από το 1991 και έπειτα, οπότε και έγινε αυτή η «ανακάλυψη», τα βάζα με μέλι Manuka γίνονται ανάρπαστα. Μάλιστα, μέχρι πριν από μόλις τέσσερα χρόνια ενώ περίπου 1.700 τόνοι μελιού Manuka προερχόταν από μέλη της επίσημης Ένωσης Παραγωγών Μελιού Νέας Ζηλανδίας, στις διεθνείς αγορές πωλούνταν περί τους 10.000 τόνους. Το 2016 έρευνα της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου Πρωτογενούς Παραγωγής της Νέας Ζηλανδίας κατέγραψε ότι μόλις το 1/3 των συσκευασιών με μέλι Μanuka ήταν αυθεντικά. Η αντίδραση των θεσμών της χώρας ήταν άμεση και μέσα σε μόλις δύο χρόνια, το 2018, θεσπίστηκε ένα αυστηρό πλαίσιο πιστοποίησης της αυθεντικότητας του προϊόντος που περιλαμβάνει τέσσερις χημικές αναλύσεις και μια ανάλυση DNA. Αν το προϊόν αποτύχει έστω και σε μια από τις αναλύσεις, τότε σίγουρα δεν είναι μονοποικιλιακό από άνθη του φυτού Manuka και δοκιμάζεται προκειμένου να διαπιστωθεί αν είναι έστω πολυποικιλιακό. Αν και πάλι αποτύχει, τότε απλά δεν είναι Manuka και σε περίπτωση που έχει τυποποιηθεί ως τέτοιο, ξεκινά μια διαδικασία ελέγχων στην επιχείρηση και τον μελισσοκόμο που το διαθέτει.

Την ευθύνη διενέργειας των τεστ, αναλαμβάνει ανεξάρτητος φορέας πιστοποίησης, ενώ εφόσον το προϊόν περάσει με επιτυχία τον έλεγχο, φέρει ειδική σήμανση που δείχνει την περιεκτικότητά του σε μεθυλογλυοξάλη, ενώ μπορεί να φέρει και στην ετικέτα το χαρακτηρισμό Manuka. Παράλληλα με τις διαδικασίες πιστοποίησης, οι μελισσοκομικές επιχειρήσεις που έχουν επενδύσει στο προϊόν αυτό, δίνουν έμφαση και στην ιστορικότητα του προϊόντος, στον τρόπο με τον οποίο η φυλή των Maori, λάτρευε το μέλι αυτό το οποίο θεωρούσε θεόσταλτο, αλλά και την οργάνωση της πρωτόγονης φυλής που στόχευε στη διαφύλαξη του φυτού και των μελισσών ώστε να αρκέσει και για τις επόμενες γενιές.

 

Το βάζο των 230 γραμμαρίων στα 3.000 ευρώ

Με τη συνολική παραγωγή να χωράει μέσα σε μόλις 200 βάζα, το μέλι της εταιρείας The True Honey Co πωλείται στα βρετανικά Harrods σε τιμή 3.000 ευρώ περίπου ανά συσκευασία 230 γραμμαρίων. Το φθηνότερο προϊόν της συγκεκριμένης εταιρείας, φτάνει στον καταναλωτή σε τιμή 39 ευρώ για την συσκευασία των 250 γραμμαρίων, και αφορά σε μέλι Μanuka μονοποικιλιακό με δείκτη 300+ MGO/  (πιστοποίηση ποιότητας μελιού Manuka) έναντι 1900+ MGO/33+ UMF, που έχει το μέλι κορυφαίας ποιότητας, η συνολική αξία του οποίου φτάνει τα 600.000 ευρώ, όσο δηλαδή μια 12κιλη μπάρα χρυσού περίπου.

 
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: