Μελισσοκομικός Σύλλογος Νομού Πέλλας - Ο Μέγας Αλέξανδρος-ΠΕΝΤΑΠΛΑΤΑΝΟΣ ΤΘ 377,58100,ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ ΠΕΛΛΑΣ-Τηλ:6937275481 Πρόεδρος Κοντόπουλος Αλέξανδρος, 6977 027612 Γιαλαμπούκης Γιώργος- Επίτιμος Πρόεδρος E-mail: beeclubpellas@yahoo.gr,beeclubpellas@gmail.com - BEE CLUB PELLAS-THE GREAT ALEXANDER-YΙANNITSA PELLAS, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-MACEDONIA- HELLAS-GREECE,- Ωράριο λειτουργίας (ΔΕΥΤΕΡΑ+ΤΕΤΑΡΤΗ 18.00μμ-20.00μμ)


Δε φτάνει ο ήλιος μονάχα, η γη σοδειά να δώσει, χρειάζονται κι άλλα πολλά, και προπαντός η γνώση… (Κωστής Παλαμάς)

Έλληνες, ο πραγματικός Έλληνας ηγέτης θα βρεθεί. Το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να βρεθεί ο πραγματικός Έλληνας ΠΟΛΙΤΗΣ!"

"Προδότης δεν είναι μόνο αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς, αλλά είναι και εκείνος που ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώση του δεν προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων πάνω στους οποίους άρχει..." - Θουκυδίδης (460-398 π.Χ.)

Λένε ότι οι πραγματικοί φίλοι μπορεί να περάσουν μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς να μιλήσουν ή να ειδωθούν, χωρίς ποτέ να τεθεί σε αμφιβολία η φιλία τους. Όταν βλέπονται, ενημερώνονται σαν να είχαν μιλήσει την προηγούμενη ημέρα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος που πέρασε ή πόσο μακρυά ήταν!

“Γίνε εσύ η αλλαγή, αν θες να αλλάξεις τον κόσμο” Μ.Γκάντι

etm-mthoney-720p από cosmosdocumentaries



Μακεδονία ~ Ένας πολιτισμός αποκαλύπτεται ~ bbc... από KRASODAD





Καιρός ...απο το toukairou.com

ΤΟ BLOG ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕ MOZILLA FIREFOX- YOU CAN SEE BETTER THIS BLOG WITH MOZILLA FIREFOX


Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015

Περί Hydroxymethylfurfural (HMF) τροφίμων και ...μελιού

Η Hydroxymethylfurfural (HMF) είναι μια οργανική ουσία(αλδεΰδη) η οποία παράγεται από την αφυδάτωση ορισμένων σακχάρων(φρουκτόζης).
Η ουσία είναι κίτρινου χρώματος χαμηλού σημείου τήξεως  και είναι ιδιαίτερα υδατοδιαλυτή. Υπάρχει σε ευρεία ποικιλία ψημένων προϊόντων.
Η ΗΜείναι σχεδόν απούσα σε νωπά τρόφιμα αλλά παράγεται φυσικά σε τρόφιμα που περιέχουν σάκχαρα κατά την διάρκεια θερμικών κατεργασιών όπως ξήρανσης και ψήσιμο.
Σχηματίζεται επίσης με την καραμελοποίηση των σακχάρων. Δημιουργείται αργά κατά την αποθήκευση.
 Όξινες συνθήκες ευνοούν την παραγωγή του HMF.
Η  HMF είναι ένα πολύ γνωστό συστατικό των ψημένων αγαθών.
Κατά το ψήσιμο του ψωμιού, η ποσότητα αυξάνεται από 14,8 (5 min.) έως 2024,8 mg / kg (60 λεπτά). 
Είναι δείκτης του χρόνου-θερμοκρασίας αποθήκευσης των κρασιών ιδιαίτερα των γλυκών κρασιών.
Η HMF μπορεί να βρεθεί σε μικρές ποσότητες στο μέλι, στην παραγωγή χυμών και UHT –Γάλα(υψηλής παστερίωσης) όπως και σε ξύδια, μαρμελάδες, σε αλκοολούχα προϊόντα ή μπισκότα.
Η HMF μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως δείκτης για υπερβολική θερμική κατεργασία. 
Για παράδειγμα, το φρέσκο ​​μέλι πρέπει να περιέχει λιγότερο από 15 mg /kg, ανάλογα με την τιμή του pH, την θερμοκρασία και την ηλικία.
Κατά το πρότυπο του Codex Alimentarius απαιτείται το μέλι να έχει λιγότερο από 40 mg/kg HMF το οποίο σημαίνει ότι το μέλι δεν έχει υποστεί θέρμανση κατά την επεξεργασία, εκτός για τα τροπικά μέλια το οποία πρέπει να είναι κάτω από 80 mg /kg.
Οι μεγαλύτερες ποσότητες του HMF βρίσκονται φυσικά στον καφέ και τα αποξηραμένα φρούτα.
Διάφοροι τύποι του καβουρδισμένου καφέ που περιέχεται μεταξύ 300 -2900 mg / kg HMF.
Αποξηραμένα δαμάσκηνα βρέθηκαν να περιέχουν μέχρι και 2200 mg / kg HMF. 
Σε βαλσάμικο ξύδι μέχρι και 22500 mg / kg HMF. 
Σε μαύρη μπύρα 13,3 mg / kg , σε προϊόντα αρτοποιίας   μεταξύ 4.1 -. 151 mg / kg HMF
Μπορεί να βρεθεί σε σιρόπι γλυκόζης .
Η HMF μπορεί να σχηματιστεί σε σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης (HFCS)(ισογλυκόζη), στο οποίο βρέθηκαν  επίπεδα γύρω στο 20 mg / kg HMF , τα οποία αυξάνονται κατά την αποθήκευση ή τη θέρμανση.
 Αυτό είναι ένα πρόβλημα για τους Αμερικανούς  μελισσοκόμους και όχι μόνο, επειδή χρησιμοποιούν  ως πηγή ζάχαρης το  HFCS όταν δεν υπάρχουν αρκετές πηγές νέκταρος  για την διατροφή των μελισσών , και η HMF είναι τοξική για τις μέλισσες. 
Η χρήση σιροπιού καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης (HFCS) είναι συνήθης στην παρασκευή αναψυκτικών ευρείας κατανάλωσης τύπου Cola και όχι μόνο.
Προσθήκη βάσεων όπως το ανθρακικό νάτριο ή ανθρακικό κάλιο επιβραδύνει το σχηματισμό της HMF.
Για τη μέτρηση της HMF χρησιμοποιείται η μέθοδος της υγρής χρωματογραφίας υψηλής πίεσης.
Ανάλογα με την παραγωγή, την τεχνολογία και την αποθήκευση, τα επίπεδα HMF στα τρόφιμα ποικίλλουν σημαντικά. 
 Ο καφές είναι το φαγητό που έχει πολύ μεγάλη σημασία όσον αφορά τα επίπεδα της HMF και στις ποσότητες που καταναλώνονται.
 Η HMF είναι ένα φυσικό συστατικό σε θερμαινόμενα τρόφιμα, αλλά συνήθως υπάρχει σε χαμηλές συγκεντρώσεις. 
Η ημερήσια πρόσληψη της HMF μπορεί να έχει υψηλές διακυμάνσεις οφειλόμενες ανάλογα με τα ατομικά πρότυπα κατανάλωσης. Έχει εκτιμηθεί ότι σε μια δυτική διατροφή, μια τάξη μεγέθους του 5 -10 mg του HMF προσλαμβάνονται ανά ημέρα(!!) από τα τρόφιμα. 
Σε παλαιότερες εποχές, η HMF χρησιμοποιούταν σε τρόφιμα για αρωματικούς σκοπούς , αλλά στην Ευρώπη η πρακτική αυτή τώρα έχει ανασταλεί.
Η  HMF βρίσκεται επίσης στον καπνό των τσιγάρων.  
‘Ένας  μείζων μεταβολίτης  στον άνθρωπο είναι 5-υδροξυμεθυλ-2-φουροϊκό οξύ (HMFA), που εκκρίνεται στα ούρα.
 Η HMF μπορεί επίσης να μεταβολιστεί σε 5-sulfoxymethylfurfural (SMF), η οποία είναι εξαιρετικά δραστική και μπορεί να σχηματίση προϊόντα προσθήκης με DNA ή πρωτεΐνες. 
In vitro δοκιμές και μελέτες σε αρουραίους δείχνουν πιθανή τοξικότητα και την καρκινογένεση του HMF.
Στον άνθρωπο, δεν είναι γνωστή καμία συσχέτιση(!!!) μεταξύ της πρόσληψης του HMF και της νόσου.

Αμέσως μετά τον τρύγο το μέλι έχει 1-5 mg/kg HMF(ανάλογα με την προέλευση του).
Αυτό που παίζει μεγάλο ρόλο στην αύξηση της HMF είναι η θερμοκρασία αποθήκευσης του ή θέρμανσης του σε περίπτωση κρυσταλλοποίησης του.
20 C
αύξηση 1 mg/kg/μήνα
Δηλ. 36 mg/kg σε 36 μήνες(3 χρόνια) 
30 C
150-250 μέρες
αύξηση σε 30 mg/kg HMF
40 C
20-50 μέρες
αύξηση σε 30 mg/kg HMF
50 C
4,5-9 μέρες
αύξηση σε 30 mg/kg HMF
60 C
1-2,5 μέρες
αύξηση σε 30 mg/kg HMF
70 C
5-14 ώρες
αύξηση σε 30 mg/kg HMF

Σε επίπεδα 150 mg/kg το 58% των μελισσών, πεθαίνει σε 20 ημέρες.



Συνεχίζεται…

Δεν υπάρχουν σχόλια: