Μελισσοκομικός Σύλλογος Νομού Πέλλας - Ο Μέγας Αλέξανδρος-ΠΕΝΤΑΠΛΑΤΑΝΟΣ ΤΘ 377,58100,ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ ΠΕΛΛΑΣ-Τηλ:6937275481 Πρόεδρος Κοντόπουλος Αλέξανδρος, 6977 027612 Γιαλαμπούκης Γιώργος- Επίτιμος Πρόεδρος E-mail: beeclubpellas@yahoo.gr,beeclubpellas@gmail.com - BEE CLUB PELLAS-THE GREAT ALEXANDER-YΙANNITSA PELLAS, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-MACEDONIA- HELLAS-GREECE,- Ωράριο λειτουργίας (ΔΕΥΤΕΡΑ+ΤΕΤΑΡΤΗ 18.00μμ-20.00μμ)


Δε φτάνει ο ήλιος μονάχα, η γη σοδειά να δώσει, χρειάζονται κι άλλα πολλά, και προπαντός η γνώση… (Κωστής Παλαμάς)

Έλληνες, ο πραγματικός Έλληνας ηγέτης θα βρεθεί. Το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να βρεθεί ο πραγματικός Έλληνας ΠΟΛΙΤΗΣ!"

"Προδότης δεν είναι μόνο αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς, αλλά είναι και εκείνος που ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώση του δεν προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων πάνω στους οποίους άρχει..." - Θουκυδίδης (460-398 π.Χ.)

Λένε ότι οι πραγματικοί φίλοι μπορεί να περάσουν μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς να μιλήσουν ή να ειδωθούν, χωρίς ποτέ να τεθεί σε αμφιβολία η φιλία τους. Όταν βλέπονται, ενημερώνονται σαν να είχαν μιλήσει την προηγούμενη ημέρα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος που πέρασε ή πόσο μακρυά ήταν!

“Γίνε εσύ η αλλαγή, αν θες να αλλάξεις τον κόσμο” Μ.Γκάντι

etm-mthoney-720p από cosmosdocumentaries



Μακεδονία ~ Ένας πολιτισμός αποκαλύπτεται ~ bbc... από KRASODAD





Καιρός ...απο το toukairou.com

ΤΟ BLOG ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕ MOZILLA FIREFOX- YOU CAN SEE BETTER THIS BLOG WITH MOZILLA FIREFOX


Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Ελαίαγνος (Eleagnus pungens)-ένα εντυπωσιακά μυρωδάτο,μεθυστικό μελισσοκομικό φυτό.










Ελαίαγνος (Eleagnus pungens)

Ελαίαγνος - eleagnus pungens – οικογένεια Elaeagnaceae με κοινά ονόματα thorny olive and silverthorn.
Αειθαλής θάμνος εντυπωσιακής συνεχούς ανθοφορίας με ελαφρώς αγκαθωτά κλαδιά (έως 8 εκ.), αργής ανάπτυξης, με ύψος έως 7 μέτρα και πλάτος 4 μέτρα .
 Η ετυμολογική ρίζα της διώνυμου ονόματος Elaeagnus προέρχεται από την ελληνική Ελαία » ελαιόλαδο » και «καθαρή» αγνός πιθανώς αναφερόμενος στον καρπό . Pungens προέρχεται από τη λατινική έννοια απότομη επισήμανση , ακανθώδης . Maculata προέρχεται από την λατινική έννοια στίγματα .
Αυτοφυές της Ασίας (Κίνα, Ιαπωνία)
Έχει φύλλα(έως 10 εκ. μήκος -5 εκ. πλάτος) με χρυσοκίτρινο κέντρο και πράσινο περιθώριο στην πάνω επιφάνεια και άσπρο χρώμα στην κάτω επιφάνεια. 
 
Το φθινόπωρο εμφανίζονται ασημόχρωμα άνθη και αργότερα μικροί κόκκινοι καρποί. Φυτό εξαιρετικά ανθεκτικό σε ξηρασία, ζέστη και ψύχος. Αναπτύσεται από όξινα έως αλκαλικά εδάφη.
Συνίσταται για παραθαλάσσιες περιοχές λόγω της αντοχής του σε υφάλμυρα εδάφη και στους θαλάσσιους ανέμους. Ανθεκτικό στη σκιά και τη μόλυνση της ατμόσφαιρας και στην επιδρομή από κουνέλια!!!.
Ανθίζει Αύγουστο με Νοέμβριο με μικρά ασημόχρωμα άνθη με εξαιρετικά ωραίο άρωμα, ιδιαίτερα ελκυστικά στις μέλισσες και στα έντομα επικονιαστές. 

 τα μελλοντικά μπουμπούκια















 
 
Τα άνθη με μορφή σωλήνα βγαίνουν σε ομάδες των τριών.
Τα άνθη είναι κιτρινωπά ή λευκά  με γλυκό άρωμα. 










 
Ο καρπός είναι μια φαγώσιμη  δρύπη μέχρι 1,5 εκ., που κοκκινίζει όταν ωριμάσει (Απρίλιο-Μάη)και περιέχει ένα σπόρο. 




 Οι σπόροι διασπείρονται από τα πτηνά, στα οποία είναι ιδιαίτερα ελκυστικοί ως τροφή. Σαν φυτό είναι χρήσιμο ως χώρος φωλιάσματος πουλιών λόγω προστασίας τους από την ύπαρξη αγκαθιών στους βλαστούς .
 Είναι κοκκινωπός με ασημί κλίμακες. 







Η ανθοφορία πραγματοποιείται το φθινόπωρο με την ανάπτυξη του καρπού κατά την διάρκεια της άνοιξης.
Πολλαπλασιάζεται με σπόρους, μοσχεύματα και παραφυάδες.
  Το φυτό αναπτύσσεται γρήγορα , με τους βλαστούς να αυξάνονται πάνω από ένα μέτρο ανά εποχή . Η ανάπτυξη έχει περιγραφεί ως «επιθετική» , με βλαστούς που εκτείνεται πολλά μέτρα σε γειτονικές κορυφές των δέντρων .Κουρεύεται συνήθως την άνοιξη έτσι ώστε να αναβλαστάνει και να ανθίζει το φθινόπωρο.
 Φιλοξενεί αζωτοβακτήρια στις ρίζες του τα οποία επιτρέπουν να ευδοκιμεί σε φτωχά εδάφη.

Στην Κίνα το φυτό αναπτύσσεται σε πλαγιές λόφων και αλσύλλια .   Έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως ως ένα φυτό εξωραϊσμού . Στις ΗΠΑ εισήχθηκε το 1830.
Λόγω της πυκνής του εξάπλωσης  έχει αποδειχθεί χρήσιμο κατά μήκος των αυτοκινητόδρομων .
 Χρησιμοποιείται για να αναβλαστήσουμε εγκαταλελειμμένα ορυχεία!!! .
Επίσης εξαπλωθεί στο φυσικό περιβάλλον ως ζιζάνιο!!! , έχοντας ξεφύγει από την καλλιέργεια .
 http://davisla.files.wordpress.com/2013/10/europe-turkey-caucasus-plant-hardiness-zone-map.jpg



ποιό είδος μαργαρίτας είναι?


Υ.Γ. : η χρήση φωτογραφιών από άλλες πηγές έχει σαν σκοπό απλά την συνολική ενημέρωση,θα αντικατασταθούν από πρωτότυπες φωτο(πχ, καρπών)την καταλληλη εποχή(πχ άνοιξη).

3 σχόλια:

Νικος Π. είπε...

Το φυτο των πρωτων φωτογραφιων λεγεται Ελαιαγνος , πολυ αρωματικα ανθη που πρεπει να δινουν αρκετο νεκταρ κρινοντας απο την κινηση των μελισσων στα ανθη του.

Πολυ ανθεκτικο φυτο για παραθαλασσιες φυτευσεις αλλα και στο ψυχος φυτευεταο μεμονομενο ή σε φραχτη.
Δυστυχως για την μαργαριτα δεν μπορω να βοηθησω απο αυτες τις φωτογραφιες..

Δημήτρης είπε...

Γειά σου αγαπητέ Άνθιμε!
Όπως σωστά λέει ο Νίκος αυτό το πολύ ωραίο φυτό λέγεται ελαίαγνος(elaeagnus pungens maculata).
Η Μαργαρίτα στη φωτογραφία πρέπει να είναι η μπελλίς η δασική(Bellis sylvestris)Περίοδος ανθοφορίας: Οκτώβριος – Μάρτιος.
ΥΓ:Από τους σπόρους παλιουριού που μου είχες χαρίσει έχω ήδη μικρά φυτάκια παλιουριού και πάνε μια χαρά!!!Με τους σπόρους κράταιγου δεν είχα την ίδια επιτυχία αλλά έχω λίγους ακόμα και θα ξαναδοκιμάσω.Σ'ευχαριστώ και πάλι ολόψυχα!

ΑΝΘΙΜΟΣ ΣΙΓΚΟΥΔΗΣ-ΓΕΩΠΟΝΟΣ ΑΠΘ-ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΣ-ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ είπε...

Αγαπητοί Νίκο και Δημήτρη σας ευχαριστώ, πάλι, παρα πολύ για την ανταπόκριση.
Δημήτρη, χαιρομαι πολύ για τα φυτά Παλιουριού!!! καλη συνέχεια.