Την ώρα που πολλοί Έλληνες, εξαιτίας της ιδιαίτερα δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, σκέφτονται σοβαρά το ενδεχόμενο να μεταναστεύσουν, ο 64χρονος κ. Βίτμαν δηλώνει ότι η Ελλάδα είναι ένας «παράδεισος».
«Δεν μου λείπει καθόλου η Γερμανία. Μπορεί τα πράγματα στη χώρα μου να είναι πιο οργανωμένα, πιο τακτοποιημένα και οι δουλειές να αμείβονται καλύτερα, όμως στην Ελλάδα δεν υπάρχει άγχος, το κλίμα είναι διαφορετικό, οι άνθρωποι πιο απλοί και ζουν όμορφα τη ζωή τους. Επισκέπτομαι την πατρίδα μου, δύο φορές το χρόνο, για να δω τα παιδιά μου, όμως δεν θέλω να ξαναγυρίσω», μας αποκαλύπτει.
Όλα ξεκίνησαν το 1994, όταν ο κ. Βίτμαν ήρθε για διακοπές, μαζί με τη γυναίκα του, στη Σκιάθο και αμέσως ερωτεύτηκε το νησί. Έτσι, μόλις γύρισε στη Γερμανία, πήρε μια γενναία απόφαση. Πούλησε την επιχείρησή του και με τα χρήματα εκείνα αγόρασε ένα οικόπεδο στο νησί και έχτισε ένα σπίτι για να κατοικήσει μόνιμα.
Δηλώνει φιλέλληνας, μιλάει άψογα ελληνικά, χόμπι του είναι η μουσική, παίζει ακορντεόν, φυσαρμόνικα και λίγο κιθάρα, ενώ αγαπά ιδιαίτερα τον ελληνικό χορό, τη θάλασσα και τη χιονοδρομία.
Τα τελευταία 15 χρόνια που ζει στη Σκιάθο εξερεύνησε όλο το νησί και με βάση παλιούς χάρτες, αλλά και πληροφορίες που περισυνέλεξε από ντόπιους κατοίκους, γιδοβοσκούς και κυνηγούς, δημιούργησε ένα δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών, σε σύνολο 197 χιλιομέτρων!
Με δικά του έξοδα και πολλή προσωπική δουλειά κατάφερε να καθαρίσει τα περισσότερα μονοπάτια και να τα σηματοδοτήσει με κίτρινα αριθμημένα ταμπελάκια, αφού στόχος του είναι να «μαγνητίσει» πεζοπόρους από όλο τον κόσμο.
Εργάζεται χωρίς να πληρώνεται και με τη βοήθεια άλλων κατοίκων του νησιού φροντίζει να κρατάει τα μονοπάτια καθαρά, ενώ είναι στη διάθεση των τουριστών ως οδηγός για πεζοπορίες.
«Η Σκιάθος δεν είναι ένα νησί μόνο για μπάνιο και νυχτερινή ζωή. Είναι ένας παράδεισος για τους πεζοπόρους. Φέτος το καλοκαίρι ήρθαν 600 άτομα από όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη για πεζοπορία. Έχουμε διαδρομές εύκολης και μέτριας δυσκολίας, διάρκειας από μία έως εφτά ώρες, σε μια υπέροχη φύση. Σ’ ένα παρθένο φυσικό περιβάλλον, δίπλα σε ρέματα που τρέχουν νερά, σε ειδυλλιακά σημεία ξεκούρασης. Μπορούν να γνωρίσουν τόπους του νησιού όπου περπάτησαν παλιά οι συγγραφείς Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης και Αλέξανδρος Μωραϊτίδης», υπογραμμίζει ο 64χρονος.
Επιπλέον, έγραψε ένα βιβλίο με τίτλο «Σκιάθος: Περπατώντας στον παράδεισο του Αιγαίου». Πρόκειται για έναν οδηγό για το νησί, που περιέχει χάρτες, πολλές πληροφορίες για τις πεζοπορικές διαδρομές, την ιστορία, τον πολιτισμό, τα έθιμα και τα αξιοθέατα.
«Ο πεζοπορικός τουρισμός γίνεται την άνοιξη και το φθινόπωρο, τότε που τα περισσότερα δωμάτια στα νησιά είναι άδεια από τουρίστες. Δημιούργησα έναν πεζοπορικό σύλλογο με Έλληνες και ξένους και υποστηρίζω την καινούρια μου πατρίδα όσο μπορώ για το πλεονέκτημα της φύσης και του περιβάλλοντος…», αναφέρει.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου