ΚΗΦΗΝΑΣ-ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ-ΕΡΓΑΤΡΙΑ ΜΕΛΙΣΣΑ-Στο ιστολόγιο αυτό, θα βρείτε ζητήματα που απασχολούν τον μελισσοκομικό κόσμο τόσο του Νομού Πέλλας στην Μακεδονία όσο και της υπόλοιπης Ελλάδας. Στόχος είναι να υπάρξει ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων, με τρόπο διαφορετικό απ'ότι μέχρι τώρα. In this blog you will find comments on apiarian issues of the Prefecture of Pella-Macedonia Greece as well as the rest of the country. Our objective is the exchange of opinions and information .
Δε φτάνει ο ήλιος μονάχα, η γη σοδειά να δώσει, χρειάζονται κι άλλα πολλά, και προπαντός η γνώση… (Κωστής Παλαμάς)
Έλληνες, ο πραγματικός Έλληνας ηγέτης θα βρεθεί. Το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να βρεθεί ο πραγματικός Έλληνας ΠΟΛΙΤΗΣ!"
"Προδότης δεν είναι μόνο αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς, αλλά είναι και εκείνος που ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώση του δεν προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων πάνω στους οποίους άρχει..." - Θουκυδίδης (460-398 π.Χ.)
Λένε ότι οι πραγματικοί φίλοι μπορεί να περάσουν μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς να μιλήσουν ή να ειδωθούν, χωρίς ποτέ να τεθεί σε αμφιβολία η φιλία τους. Όταν βλέπονται, ενημερώνονται σαν να είχαν μιλήσει την προηγούμενη ημέρα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος που πέρασε ή πόσο μακρυά ήταν!
“Γίνε εσύ η αλλαγή, αν θες να αλλάξεις τον κόσμο” Μ.Γκάντι
etm-mthoney-720p από cosmosdocumentaries
Μακεδονία ~ Ένας πολιτισμός αποκαλύπτεται ~ bbc... από KRASODAD
ΤΟ BLOG ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕ MOZILLA FIREFOX- YOU CAN SEE BETTER THIS BLOG WITH MOZILLA FIREFOX
Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009
Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009
Osmia rufa-Η κόκκινη μέλισσα-χτίστης The Red Mason Bee
Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009
Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009
Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009
Οι "άθλιοι" του Κολωνακίου
Τα καθαρά ετήσια εισοδήματα 151 γιατρών, όχι - βεβαίως - με ονοματεπώνυμο, που διατηρούν ιατρεία στην περιοχή του Κολωνακίου, παρουσίασε χθες ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, προς επίρρωσιν της άποψής του περί προκλητικού πλούτου που συστηματικώς φοροδιαφεύγει. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, από τα 151 άτομα που έχουν ιατρείο στο Κολωνάκι, 35 δηλώνουν καθαρά ετήσια εισοδήματα κάτω από 10.020 ευρώ, 30 δηλώνουν καθαρά ετήσια εισοδήματα από 10.000 μέχρι 20.000 ευρώ και 30 καθαρά ετήσια εισοδήματα από 20.000 έως 30.000 ευρώ.
Αντίθετα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΓΠΣ, μόνο ένας γιατρός, δηλώνει εισόδημα μεταξύ 110.000 και 120.000 ευρώ, ενώ όσοι δηλώνουν πάνω από 120.000 ευρώ είναι μόλις οκτώ.
Αν πιστέψει κανείς, τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός, τα στοιχεία με τα μηνιαία καθαρά εισοδήματα της μεγάλης πλειονότητας των γιατρών στο Κολωνάκι, είναι κοντά στον κατώτερο μισθό και είναι προφανές ότι υπάρχει μία μεγάλη αναντιστοιχία ανάμεσα στα δηλωθέντα εισοδήματα και σε αυτά που θα περίμενε κάποιος.
Για τον λόγο αυτό δόθηκε εντολή στις φορολογικές αρχές να γίνουν συστηματικοί έλεγχοι. Είναι ένα πρώτο βήμα, υπογράμμισε ο υπουργός και προανήγγειλε αντίστοιχους ελέγχους και γι' άλλες επαγγελματικές ομάδες, για τις οποίες υπάρχει κοινό αίσθημα στους πολίτες ότι υπάρχει φοροδιαφυγή. Δεν δίστασε μάλιστα να προαναγγείλει και δημοσιοποίηση λίστας φοροφυγάδων εφόσον το επιτρέπει ο νόμος. Ο προκλητικός αυτός πλούτος καταδεικνύει την ύπαρξη επαγγελματικών ομάδων που δεν σηκώνουν το φορολογικό βάρος που τους αναλογεί, αφήνοντας μισθωτούς και συνταξιούχους να είναι μονίμως τα φορολογικά υποζύγια.
Ο έλεγχος των επαγγελματικών αυτών ομάδων, όπως έσπευσε να διευκρινίσει ο υπουργός, δεν συνιστά σε καμία περίπτωση προσπάθεια επαναφοράς των αντικειμενικών κριτηρίων. Αποτελεί, όμως, πρόδρομο για την καθολική εφαρμογή του «πόθεν έσχες» μέσω της αναγραφής όλων των κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων των φορολογουμένων στα νέα έντυπα φορολογικών δηλώσεων που καταρτίζονται.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο έλεγχος αφορά στα εισοδήματα του οικονομικού έτους 2008, ενώ ανάλογα εισοδήματα «φτώχειας» έχουν εντοπιστεί και σε άλλες επαγγελματικές κατηγορίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ιδιοκτήτες μπαρ δηλώνουν μέσο ετήσιο εισόδημα μόνο 5.212 ευρώ, οι τραγουδιστές 11.342 ευρώ, οι ιδιοκτήτες εστιατορίων 8.154 ευρώ, υδραυλικοί 8.143 ευρώ και οι ελαιοχρωματιστές 7.711 ευρώ τον χρόνο κατά μέσο όρο.
Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009
Κάποιοι κερδίζουν πειραματιζόμενοι
Έλαβα το παρακάτω email που παραθέτω. Δεν μπορώ να ελέγξω την αξιοπιστία του, αλλά το παραθέτω γιατί φαίνεται ενδιαφέρον.
«Κάποιοι κερδίζουν πειραματιζόμενοι»
Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ*
-καθηγητή Βιοχημείας στο Πανεπιστήμιο Πατρών
Τα στοιχεία για τη γρίπη των χοίρων (Η1Ν1) που ανακοινώθηκαν από αρμόδιους διεθνείς φορείς δείχνουν ότι συμπεριφέρεται σαν την κοινή εποχική γρίπη, προκαλώντας λιγότερους θανάτους.
Εντούτοις, η κοινή γνώμη είναι ανήσυχη όχι τόσο για τη γρίπη όσο για την ασφάλεια του εμβολίου της, διότι γνωρίζει ότι δεν υπήρξε ο απαιτούμενος χρόνος για να δοκιμαστεί και να καθοριστούν οι παρενέργειές του με σχετική βεβαιότητα.
**Οι ανησυχίες εντάθηκαν όταν αποκαλύφθηκε πρόσφατα ότι η γερμανική κυβέρνηση είχε παραγγείλει άλλο εμβόλιο για τους πολιτικούς αξιωματούχους και το στρατό, το Celvapan (της Baxter), και άλλο για τους υπόλοιπους πολίτες, το Pandemrix (της Glaxo-SmithKline).
Ετσι, κατηγορήθηκε για κοινωνικό ρατσισμό, καθώς το Pandemrix, που προορίζεται για τις μάζες, περιέχει ένα ανοσοενισχυτικό έκδοχο, το σκουαλένιο, του οποίου οι παρενέργειες δεν είναι γνωστές, όπως και το έκδοχο θειομερσάλη, που είναι άκρως τοξικό διότι περιέχει υδράργυρο. Από το άλλο μέρος, το Celvapan που θα πάρουν οι ελίτ και οι φύλακες, θεωρείται ασφαλέστερο διότι δεν περιέχει έκδοχα. Εντούτοις, ούτε και αυτό έχει δοκιμαστεί κλινικά επαρκώς.
**Και τι σχέση έχουν όλα αυτά μ' εμάς; Το εμβόλιο που θα διατεθεί για τον εμβολιασμό μας είναι το Pandemrix -εκτός κι αν έχει παραγγελθεί και το Celvapan για... ειδικές χρήσεις. Οι αρμόδιοι φορείς του κράτους μας βεβαιώνουν ότι μπορούμε άφοβα να εμβολιαστούμε. Τι λένε, όμως, για την ασφάλεια του εμβολίου η κατασκευάστρια Glaxo και διάφοροι επίσημοι οργανισμοί που το ενέκριναν;
**Ντοκουμέντα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ιατρικών Προϊόντων της Ε.Ε. (ΕΜΑ) και της Glaxo αποκαλύπτουν ότι βασικά συστατικά κάθε δόσης του εμβολίου αποτελούν ένα «ανοσοενισχυτικό» κοκτέιλ χημικών (AS03) που περιέχει σκουαλένιο (10,68 χιλιοστογραμμάρια) μαζί με άλλα έκδοχα, καθώς και το έκδοχο θειομερσάλη (5 μικρογραμμάρια)[1-3]. Το τελευταίο περιέχει 49% υδράργυρο, που σημαίνει ότι κάθε δόση του εμβολίου περιέχει 2,5 μικρογραμμάρια (ή 5 για δύο δόσεις).
Είναι γνωστό πόσο επικίνδυνος είναι ο υδράργυρος. Στα παιδιά, προσβάλλει το συκώτι, δημιουργεί αϋπνίες, απώλεια μνήμης, μαλλιών, δοντιών και νυχιών κ.ά.
Ακόμα και η αμαρτωλή Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ το αναγνωρίζει, προωθώντας την απομάκρυνση της θειομερσάλης απ' όλα τα εμβόλια, ενώ συνιστά λιγότερο από 1 μικρογραμμάριο υδράργυρο (5 φορές λιγότερο από του Pandemrix) σε εμβόλια για παιδιά ηλικίας 6 ετών και κάτω(5).
Αλλά ακόμα και αυτά τα όρια τοξικότητας εξυπηρετούν κυρίως τις εταιρείες.
**Αναφορικά με το ανοσοενισχυτικό σκουαλένιο, η Glaxo παραδέχεται ότι δεν γνωρίζει πολλά για την ασφάλειά του: «Δεν υπάρχουν δεδομένα για τη χορήγηση των AS03-ανοσοενισχυμένων εμβολίων πριν ή μετά από άλλους τύπους εμβολίων κατά της γρίπης, τα οποία προορίζονται για προπανδημική ή πανδημική χρήση».
Ο δε Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) επεκτείνει την αβεβαιότητα και σε όλα τα εμβόλια που χρησιμοποιούν το ανοσοενισχυτικό σκουαλένιο. Το επίσημο επιστημονικό όργανό του, η Παγκόσμια Συμβουλευτική Επιτροπή για τη Ασφάλεια των Εμβολίων (GACVS), επισημαίνει ότι «η εμπειρία από τα εμβόλια με σκουαλένιο έχει αποκτηθεί κυρίως σε ηλικιωμένους χρήστες», και προτείνει ότι «καθώς τα εμβόλια με βάση το σκουαλένιο θα χρησιμοποιούνται σε άλλες ομάδες πληθυσμού, πρέπει να γίνεται προσεκτική έρευνα μετά την κυκλοφορία τους προκειμένου να εντοπιστούν οι παρενέργειές τους»(4).
**Με άλλα λόγια, οι φαρμακευτικές εταιρείες και ο ΠΟΥ μάς χρησιμοποιούν σαν πειραματόζωα. Το ίδιο θα συμβεί και με το εμβόλιο Pandemrix, αφού η Glaxo παραδέχεται ότι «δεν υπάρχουν δεδομένα για τη χρήση του Pandemrix ή άλλου εμβολίου που περιέχει ανοσοενισχυτικό AS03 σε έγκυες γυναίκες» και ότι «δεν υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα παρακολούθησης μετά την κυκλοφορία του Pandemrix».
Τι παρενέργειες, λοιπόν, πρέπει να αναμένουν όσοι χρησιμοποιήσουν το εμβόλιο Pandemrix; Από τις περιορισμένες κλινικές δοκιμές της Glaxo (μόνο σε 5.000 άτομα 18 ετών και άνω) έχουν παρατηρηθεί τα ακόλουθα:
*Σε πάνω από 1 στους 10 χρήστες: πονοκέφαλος, κούραση, πόνος, κοκκινίλα, πρήξιμο ή σκληρό εξόγκωμα στο σημείο της ένεσης, πυρετός, πόνος σε αρθρώσεις.
* Σε 1 έως 10 στους 100 χρήστες: λεμφαδενοπάθειες (πρησμένοι αδένες στο λαιμό, στη μασχάλη ή στη βουβωνική χώρα), συμπτώματα παρόμοια με της κοινής γρίπης, φαγούρα και εκχυμώσεις (μελανιές) στο σημείο της ένεσης, έντονη εφίδρωση, κρυάδες, κνησμός, αναψοκοκκίνισμα.
* Σε 1 έως 100 στους 1.000 χρήστες: αϋπνία, παραισθήσεις, υπνηλία, ζαλάδες, μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα των άκρων, κνησμοί, εξανθήματα, γενικό αίσθημα αδιαθεσίας, διάρροια, εμετοί, πόνοι στην κοιλιά, ναυτία.
*Στις αντενδείξεις αυτού του εμβολίου αναφέρονται τα εξής ακαταλαβίστικα: «Ιστορικό αναφυλακτικής (δηλ. απειλητικής για τη ζωή) αντίδρασης σε κάποιο από τα συστατικά ή στα ίχνη υπολειμμάτων (αβγά και πρωτεΐνες ορνίθων, ωολευκωματίνη, φορμαλδεΰδη, θειική γενταμυκίνη και δεοξυχολικό νάτριο)». Το προκλητικό της υπόθεσης είναι ότι μας ζητούν να γνωρίζουμε αν εμφανίζουμε ευαισθησία σε άγνωστες στους πολλούς χημικές ουσίες σαν τη φορμαλδεΰδη, που μέχρι και στην ταρίχευση πτωμάτων χρησιμοποιείται!
**Τα εμβόλια της γρίπης των χοίρων αποκαλύπτουν πώς οι φαρμακευτικές εταιρείες κερδοσκοπούν επί πολιτών-πειραματόζωων με τη βοήθεια της Ε.Ε. και του ΠΟΥ.
Ενός οργανισμού που ενώ μας βεβαιώνει ότι η γρίπη δεν είναι επικίνδυνη εγκρίνει επικίνδυνα εμβόλια προς χρήση με τη βοήθεια γνωστών επιστημόνων-καθησυχαστών. Μάλλον το όνομα Παγκόσμιος Οργανισμός Υποκρισίας τού ταιριάζει καλύτερα!
* Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ είναι καθηγητής Βιοχημείας στο Πανεπιστήμιο Πατρών.
1. www.emea.europa.eu/human docs /PDFs/EPAR/pandemrix/D-Η1Ν1% 20single%20PDFs/PackageLeaflet /emea-pl-h832pu17el.pdf
2. http://health.gsk.com/docs/UK_ Pandemrix_SPC.pdf
3. http://www.healthview.gr/sites/de fau lt/files/emea-combined-h832el.pdf
4.Http://www.who.int/vaccine_research/documents/Report_on_consultation_on_adjuvant_safety_2.pdf
5. http://www.fda.gov/BiologicsBlo odVaccines/vaccines/Questionsabout Vaccines/ucm070430.htm
1. www.emea.europa.eu/human docs /PDFs/EPAR/pandemrix/D-Η1Ν1% 20single%20PDFs/PackageLeaflet /emea-pl-h832pu17el.pdf
2. http://health.gsk.com/docs/UK_ Pandemrix_SPC.pdf
3. http://www.healthview.gr/sites/de fau lt/files/emea-combined-h832el.pdf
4.Http://www.who.int/vaccine_research/documents/Report_on_consultation_on_adjuvant_safety_2.pdf
5. http://www.fda.gov/BiologicsBlo odVaccines/vaccines/Questionsabout Vaccines/ucm070430.htm
http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=102081
ΥΓ. Βλέπω ότι μερικά links και ιδιαίτερα εκείνα του fda δεν υπάρχουν !!! Κάποιο πρόβλημα με τον σέρβερ ή κάποιος τα κατέβασε??? Χμ ...
Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009
Παλικαρίσια πρόκριση της Ελλάδας στο Μουντιάλ με νίκη 1-0 στην Ουκρανία
Την πρόκριση στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Νοτίου Αφρικής, που έρχεται μετά από δύο διαδοχικές παρουσίες σε τελικά Ευρωπαϊκού Κυπέλλου. Ο Σαλπιγγίδης σαν άλλος... Μαχλάς, ήταν ο άνθρωπος που πέτυχε το νικητήριο γκολ, αφήνοντας εκτός Μουντιάλ τους Ουκρανούς, που αποκλείονται για τρίτη φορά σε διαδικασία μπαράζ.
Οι ψυχωμένοι και αποφασιστικοί παίκτες του Ρεχάγκελ θυμήθηκαν το καλό τους εαυτό και εξαργύρωσαν την εμφάνισή τους με το εισιτήριο της πρόκρισης στο Μουντιάλ. Το τελευταίο σφύριγμα θύμισε κάποιο από τα γήπεδα της Πορτογαλίας, με τους Έλληνες να πανηγυρίζουν σαν μικρά παιδιά την 2η συμμετοχή της σε τελικά Παγκοσμίόυ Κυπέλλου, μετά από αυτή του 1994 στις ΗΠΑ.
Μία και μοναδική αλλαγή, χωρίς να αλλάξει σχηματισμό (3-4-3), είχε η 11άδα που επέλεξε ο Ρεχάγκελ, συγκριτικά με αυτή του πρώτου αγώνα, τον Χαριστέα στην θέση του Γκέκα.
Από την άλλη, οι Ουκρανοί επέστρεψαν σε 4-4-2 με ρόμβο, με τους Γιαρμολένκο και Αλίγεφ να αποτελούν τα νέα πρόσωπα στο αρχικό σχήμα.
Ενα γρήγορο γκολ ζήτησε ο Μιχαϊλιτσένκο και αυτό ακριβώς επεδίωξαν οι παίκτες του. Αλίγεφ (6' και 17') και Σεφτσένκο (7') απείλησαν τον Τζόρβα, αλλά οι Έλληνες διεθνείς, όχι μόνο δεν φάνηκε να επηρεάζονται αλλά είχαν και απαντήσεις, παρουσιάζοντας στον «τελικό» του Ντόνετσκ τον παλιό καλό τους πρόσωπο.
Σάλπισμα πρόκρισης
Μία κεφαλιά του Σαμαρά (11') και ένα άστοχο σουτ του Σαλπιγγίδη (19') αποτέλεσαν προειδοποιητικές βολές αλλά οι Ουκρανοί δεν το πήραν το μήνυμα. Μήνυμα που φρόντισε να τους στείλει... συστημένο ο Σαλπιγγίδης, όταν μετά από καταπληκτική κάθετη του Σαμαρά, νίκησε τον Πιάτοφ και άνοιξε το σκορ στο 31' για την Εθνική μας. Γκολ που ισοδυναμεί με πρόκριση στο Μουντιάλ.
Λίγο νωρίτερα είχε αντικατασταθεί αναγκαστικά ο Παπασταθόπουλο (ο Βύντρα μετατοπίστηκε στην θέση του και ο Πλιάτσικας πήγε δεξιά), αλλά η αμυντική μας λειτουργία προσαρμόστηκε γρήγορα στις νέες συνθήκες και με εξαίρεση μία στημένη φάση, δεν επέτρεψε να απειληθεί η εστία του Τζόρβα. Ετσι, οι παίκτες του Ρεχάγκελ αποσύρθηκαν στα αποδυτήρια με το «εισιτήριο» της πρόκρισης στα χέρια τους.
Στα μέτρα μας το παιχνίδι
Οι γηπεδούχοι, όπως ήταν λογικό, μπήκαν δυνατά στην επανάληψη αλλά με την ψυχολογία υπέρ μας, ήταν φανερό πως το παιχνίδι είχε έρθει στα μέτρα μας. Η άμυνά μας κρατούσε μακριά τους ουκρανούς, ο Τζόρβας όποτε χρειάστηκε δήλωσε «παρών», ενώ είναι χαρακτηριστικό πως στις περισσότερες προσωπικές μονομαχίες νικητές έβγαιναν οι Έλληνες.
Την ώρα που Μιχαϊλιτσένκο περνούσε στο γήπεδο τον έναν επιθετικό μετά τον άλλο, ο Ρεχάγκελ έριχνε στην μάχη Γκέκα και Τζιόλη, βάζοντας φρέσκα πόδια στην ελληνική «μηχανή». Όσο το παιχνίδι πλησίαζε στο τέλος, οι Έλληνες έδειχναν ακόμα πιο αποφασισμένοι και καθόλου διατεθειμένοι να χαρίσουν το «εισιτήριο» της πρόκρισης.
Λήξη και... φύγαμε για Μουντιάλ
Ενδεικτικό της υπεράνθρωπης προσπάθειας των Έλλήνων, οι Μόρας και Πλιάτσικας που στα τελευταία λεπτά αν και τραυματίες έσφιξαν τα δόντια και άντεξαν μέχρι το τέλος. Ενα τέλος που τους βρήκε όλους αγκαλιασμένους να πανηγυρίζουν μία πανάξια πρόκριση, που ισοδυναμεί με την δεύτερη συμμετοχή μας σε τελικά Μουντιάλ.
Το φιλμ του αγώνα...
8' Διπλή ευκαιρία για την Ουκρανία. Αρχικά ο Γιαρμολένκο έκανε τη σέντρα από δεξιά μέσα στην περιοχή, ο Σεφτσένκο βρήκε αέρα από το ύψος του πέναλτι, στη συνέχεια της φάσης, ο Αλίγεφ σούταρε έξω από την περιοχή, ο Τζόρβας έπεσε και έδιωξε, ο Σεφτσένκο πήρε το «ριμπάουντ» και από θέση μέσα αριστερά πλάσαρε άουτ.
10' Φάουλ του Καραγκούνη από δεξιά, ο Σαμαράς πήρε την κεφαλιά από το ύψος του πέναλτι, αλλά η μπάλα πέρασε ελάχιστα πάνω από το οριζόντιο δοκάρι του Πιάτοφ.
18' Απευθείας εκτέλεση φάουλ του Αλίγεφ από την αριστερή γωνία της περιοχής, ο Τζόρβας έπεσε στην αριστερή γωνία του και έσωσε την εστία του.
19' Ο Χαριστέρας «έσπασε» αριστερά στον Σπυρόπουλο, αυτός έκανε τη σέντρα, η μπάλα πέρασε από όλους, ο Σαλπιγγίδης μόνος στην περιοχή, σούταρε απελπιστικά άουτ.
31' ΓΚΟΛ 0-1: Κάθετη πάσα του Σαμαρά, ο Σαλπιγγίδης «έσπασε» το οφ σάιντ και με ψύχραιμο πλασέ στην αριστερή γωνία του Πιάτοφ, έγραψε το 0-1.
37' Φάση διαρκείας για τους Ουκρανούς στην ελληνική άμυνα με τον Σεφτσένκο να εκμεταλλεύεται τα «τακουνάκια» και να βγαίενι τετ-α-τετ με τον Τζόρβα, αλλά την τελευταία στιγμή «κόπηκε» σωτήρια.
40' Ατομική προσπάθεια του Σεφτσένκο από δεξιά, ο οποίος μπήκε στην περιοχή και από διαγώνια θέση έκανε το σουτ, αλλά η μπάλα πέρασε άουτ.
42' Εκτέλεση φάουλ από δεξιά, η μπάλα περνάει χαμηλά δίπλα από την προβολή του Σεφτσένκο και χτυπάει στο πόδι του Σαμαρά που έδιωξε προ του Τζόρβα.
55' Καλή εκτέλεση φάουλ του Ρακίτσκι, ο Τζόρβας έδιωξε δύσκολα και ο κίνδυνος πέρασε...
59' Δυνατό σουτ του Σεφτσένκο από το ύψος της περιοχής, ο Τζόρβας έπεσε στα αριστερά του και έδιωξε πλάγια.
60' Στην προσπάθεια του Σπυρόπουλου να διώξει, η μπάλα στρώθηκε στον Μιλέφσκι, αυτός σούταρε από το ύψος της περιοχής και σημάδεψε λίγο άουτ.
66' Ο Σεφτσένκο κέρδισε τις κόντρες μπήκε στην περιοχή και πάνω στο σουτ ο Κυργιάκος έβαλε το πόδι και έδιωξε σε κόρνερ.
68' Σέντρα από δεξιά, ο Ρακίτσκι κατέβασε ωραία μέσα στην περιοχή του Τζόρβα, έκανε και το σουτ, αλλά ο Έλληνας πορτιέρο ήταν σε ετοιμότητα και μπλόκαρε.
84' Σέντρα από δεξιά, ο Ρακίτσκι πήδηξε για την κεφαλιά στο ύψος του πέναλτι, αλλά δεν βρήκε τη μπάλα όπως θα ήθελε και την έστειλε άουτ.
93' Σουτ του Ζελέζνοφ, ο Τζόρβας έδιωξε και στη συνέχεια η μπάλα κόρνερ.
Τέλος του αγώνα και η Ελλάδα προκρίνεται στο Μουντιάλ του 2010!
Διαιτητής: Ολεγκάριο Μπενκερένσα (Πορτογαλία)
Κίτρινες: Κατσερίντι - Κατσουράνης, Βύντρα, Κυργιάκος
ΟΥΚΡΑΝΙΑ (Αλεξέι Μιχαϊλιτσένκο): Πιάτοφ, Ρακίτσκι, Κούτσερ, Τίμοστσουκ, Κατσερίντι, Αλίγεφ (56' Ζελέσνοφ), Μιλέφσκι, Κόμπιν, Μίχαλικ (65' Γκάι), Γιαρμολένκο (69' Χούσεφ), Σεφτσένκο.
ΕΛΛΑΔΑ (Ότο Ρεχάγκελ): Τζόρβας, Βύντρα, Σπυρόπουλος, Μόρας, Κυργιάκος, Παπασταθόπουλος (29' Πλιάτσικας), Κατσουράνης, Καραγκούνης, Σαλπιγγίδης, Σαμαράς (62' Γκέκας), Χαριστέας (71' Τζιόλης).
Οι γάιδαροι της Ελλάδας τραβούν την κατηφόρα
Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009
ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
Tο Πολυτεχνείο είναι για όλους μας σημείο αναφοράς, αιτία συλλογικού αυτοσεβασμού και πεποίθησης ότι από το σκοτάδι μπορεί να έρθει το φως.
Είναι μία επέτειος που επιβάλει πέρα από τις τιμές στους αγωνιστές της εξέγερσης περίσκεψη και την επιστροφή στο ερώτημα αν το ψωμί φτάνει για όλους, αν η παιδεία είναι αυτή που αξίζει στα παιδιά μας, αν η ελευθερία είναι πλήρης και αδιαπραγμάτευτη για τις μειοψηφίες.
Οι αγωνιστές του αντιχουντικού αγώνα αποτελούν πρότυπο συμπεριφοράς, στάσης ζωής, αξιακού κώδικα και τους οφείλουμε περισσότερα από όσα καταθέτουμε»
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας
http://www.youtube.com/watch?v=B28Pqv14IAc
http://www.youtube.com/watch?v=NvFhyKh4rPk&feature=related
Κάθε Νοέμβρη, ο νους και η καρδιά μας είναι εκεί, στο Πολυτεχνείο, στην εξέγερση των φοιτητών, της νεολαίας και ολόκληρου του ελληνικού λαού κατά της χουντικής τυραννίας, το Νοέμβριο του 1973. Το Πολυτεχνείο ήταν η κορυφαία εκδήλωση της επτάχρονης αντιχουντικής πάλης και μία από τις κορυφαίες στιγμές των αγώνων του λαού και της νεολαίας. |
Ήμουν οκτώμισι χρονών τον Νοέμβρη του 1973 και θυμάμαι σαν τώρα τις φωνές από το ραδιόφωνο ¨Εδώ Πολυτεχνείο…. Εδώ Πολυτεχνείο ¨ θυμάμαι σαν τώρα τον κόσμο να κατεβαίνει από τα λεωφορεία με πρησμένα μάτια και πολλούς από αυτούς να τρίβουν λεμονιά στα μάτια τους για να συνέρθουν από τα δακρυγόνα. Μεγαλώνοντας και βλέποντας κάθε Νοέμβρη τις εκδηλώσεις-συγκεντρώσεις που γινόταν τα πρώτα χρόνια και αργότερα συμμετέχοντας και εγώ στους εορτασμούς του Πολυτεχνείου έβαζα τις αναμνήσεις μου σε τάξη. Από την αρχή του 1973 εκφράστηκε με ανεβασμένες μορφές πάλης η λαϊκή αγανάκτηση ενάντια στην αμερικανοκίνητη χούντα όπως η κατάληψη της Νομικής, το Φλεβάρη του 1973, η διαδήλωση στις 4 Νοέμβρη 1973, με αφορμή το μνημόσυνο του Γ. Παπανδρέου, όπου έγιναν και συλλήψεις αλλά και η διαδήλωση 3.000 φοιτητών για συμπαράσταση στους συλληφθέντες στις 8 Νοέμβρη. Οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν στις σχολές. Την Τετάρτη 14 Νοέμβρη 1973, το πρωί εκατοντάδες φοιτητές του Πολυτεχνείου συγκεντρώνονται στο προαύλιο του Ιδρύματος. Αρχίζουν συνελεύσεις για να αποφασίσουν πώς θα αντιμετωπίσουν το νέο σχέδιο της χούντας για την υποταγή του κινήματος. | |
Συγκέντρωση γίνεται και στη Νομική που αποφασίζει να κατευθυνθεί στο Πολυτεχνείο. Στις 2.00 μ.μ., 5.000 περίπου φοιτητές έχουν συγκεντρωθεί στο Πολυτεχνείο, ενώ αρχίζει να μαζεύεται και άλλος κόσμος. Η Πατησίων δονείται από τα συνθήματα κατά της χούντας. Η Ασφάλεια κινητοποιείται και καλεί τους συγκεντρωμένους να αποχωρήσουν. |
Οι συγκεντρωμένοι φοιτητές στο Πολυτεχνείο συγκροτούν μια επιτροπή κατάληψης. Κλείνουν οι πόρτες και στις 8.30 το βράδυ γίνεται η πρώτη συνεδρίαση της συντονιστικής επιτροπής. Αμέσως οι πρώτες προκηρύξεις σκορπίζονται στην Πατησίων που είχε κλείσει από τον συγκεντρωμένο κόσμο. Ακούγονται τα πρώτα συνθήματα «Ψωμί-παιδεία-ελευθερία», «20% για την παιδεία» και «Κάτω η χούντα». Την Πέμπτη 15 Νοέμβρη 1973, η κατάληψη αποτελεί πόλο έλξης του λαού της Αθήνας που αρχίζει να συρρέει στο Πολυτεχνείο. Ως τις 9.30 το βράδυ η κατάληψη έχει πυκνώσει ενώ ο λαός στους γύρω από το Πολυτεχνείο δρόμους, φωνάζει αντιαμερικανικά και αντιχουντικά συνθήματα. | |
Οι συγκεντρωμένοι παραμένουν όλη τη νύχτα για συμπαράσταση στους φοιτητές της κατάληψης του Πολυτεχνείου. Η ανταπόκριση του κόσμου ξεπερνά κάθε προσδοκία και για πρώτη φορά δημιουργείται η πεποίθηση ότι η χούντα μπορεί να πέσει. Ταυτόχρονα οι συνελεύσεις δίνουν και το ιδεολογικό στίγμα του αγώνα. |
Την Παρασκευή 16 Νοέμβρη 1973 μπαίνουν σε λειτουργία οι πομποί του ραδιοφωνικού σταθμού στους 1.050 χιλιόκυκλους που μεταφέρουν το μήνυμα του αγώνα σε όλη την Αθήνα που παρακολουθεί τα γεγονότα. Στις 9 το πρωί στήνονται τα πρώτα οδοφράγματα και σχηματίζονται δύο μεγάλες διαδηλώσεις στην Πανεπιστημίου και στη Σταδίου. Το μεσημέρι επιτροπή των αγροτών από τα Μέγαρα, που είχαν ξεσηκωθεί ενάντια στις απαλλοτριώσεις της γης τους, επισκέπτονται τη Συντονιστική Επιτροπή και ο σταθμός μεταδίδει: «Ο λαός των Μεγάρων στέκεται και υπόσχεται να αγωνιστεί στο πλευρό του φοιτητικού και εργαζόμενου λαού... Ο αγώνας είναι κοινός... Δεν είναι μόνο για την πόλη των Μεγάρων ή το Πολυτεχνείο... Είναι για την Ελλάδα. Για το λαό της που θέλει να καθορίσει τη ζωή του. Να πορευτεί στο δρόμο της προκοπής. Βασική προϋπόθεση, η ανατροπή της δικτατορίας και η αποκατάσταση της δημοκρατίας». Οι συγκεντρωμένοι έξω από το Πολυτεχνείο τραγουδάνε το «πότε θα κάνει ξαστεριά». Το απόγευμα οι διαδηλωτές στο χώρο γίνονται χιλιάδες με συμμετοχή των εργατών. Έτσι στις 6 το απόγευμα αρχίζουν οι συγκρούσεις διαδηλωτών και Αστυνομίας με πολλούς τραυματίες. Στις 7 το απόγευμα μεγάλη διαδήλωση κατευθύνεται στο Πολυτεχνείο και η Αστυνομία χτυπάει. Εμφανίζονται τεθωρακισμένα της Αστυνομίας και πέφτουν οι πρώτοι πυροβολισμοί. Στη Σόλωνος, στην Κάνιγγος, στη Βάθη, στην Αριστοτέλους, στην Αλεξάνδρας, στην πλατεία Αμερικής γίνονται μάχες σώμα με σώμα. | |
Στις 9.30 η Αστυνομία απαγορεύει την κυκλοφορία στο κέντρο της Αθήνας μέχρι νεοτέρας διαταγής. Στις 11 το βράδυ ο ραδιοσταθμός και τα μεγάφωνα καλούν τον κόσμο να μη φύγει. Οι αύρες έχουν κυκλώσει το χώρο του Πολυτεχνείου και τα δακρυγόνα έχουν πνίξει την περιοχή. |
Όσοι μένουν ανάβουν φωτιές για να εξουδετερώσουν τα δακρυγόνα και στήνουν οδοφράγματα. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ( Σάββατο 17 Νοέμβρη) τα πρώτα τανκς εμφανίζονται, ενώ στο νοσοκομείο που οργανώθηκε στο Πολυτεχνείο, μεταφέρονται όλο και περισσότεροι νεκροί και τραυματίες. Στη 1 μετά τα μεσάνυχτα τα τανκς έχουν ζώσει το Πολυτεχνείο. Τα μεγάφωνα και ο ραδιοσταθμός μεταδίδουν: «Μην φοβάστε τα τανκς», «Κάτω ο φασισμός», «Φαντάροι είμαστε αδέρφια σας. Μη γίνετε δολοφόνοι». Στις 1.30 τα τανκς ξεκινούν με αναμμένους τους προβολείς. Οι φοιτητές τοποθετούν μια «Μερσεντές» πίσω από την κεντρική πύλη για να εμποδίσει την είσοδο των τανκς. Οι φοιτητές είναι ανεβασμένοι στα κάγκελα, τραγουδούν τον εθνικό ύμνο και φωνάζουν στους φαντάρους: «Είμαστε αδέρφια». Δίνεται διορία 20 λεπτών για να βγουν οι έγκλειστοι, ενώ ένα τανκ παίρνει θέση απέναντι στην είσοδο. Η Συντονιστική Επιτροπή προσπαθεί να διαπραγματευτεί την ασφαλή έξοδο του κόσμου. Ωρα 2.50, ξημερώματα του Σαββάτου 17 Νοέμβρη. Ο επικεφαλής αξιωματικός με μια κίνηση του χεριού του, δίνει την εντολή να ξεκινήσει το τανκ. Η πόρτα πέφτει και το τανκ συνεχίζει την πορεία του φτάνοντας μέχρι τις σκάλες του κτιρίου «Αβέρωφ». Μαζί του μπαίνουν ασφαλίτες και άντρες των ΛΟΚ. Πέφτουν πυροβολισμοί. Υπάρχουν φαντάροι που βοηθούν τους φοιτητές να φύγουν, αλλά στις εξόδους τούς περιμένουν ασφαλίτες και συλλαμβάνουν και τους κυνηγούν , οι κάτοικοι των γύρω πολυκατοικιών τους προσφέρουν άσυλο. Στις 3.20 δεν υπάρχει πλέον κανένας στο Πολυτεχνείο έχει εκκενωθεί πλήρως. Πολλοί φοιτητές φοβούμενοι την σύλληψη, αν και βαριά τραυματισμένοι, αρνούνται τη μεταφορά τους στο νοσοκομείο.
Την επόμενη μέρα οι εφημερίδες έγραφαν. |
ΤΟ ΒΗΜΑ Η εφημερίδα κυκλοφόρησε με τίτλο "Νεκροί και Τραυματίες στο Κέντρο των Αθηνών". Προτάσσει επίσης τις καταλήψεις και τις διαδηλώσεις σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα και τις συνεχείς εκκλήσεις των φοιτητών. Στις εσωτερικές σελίδες φιλοξενεί τις δηλώσεις της "κυβέρνησης" και των πολιτικών Π. Κανελλοπουλου, Γ. Μαυρου, Ι Ζιγδη και Α. Παπανδρέου. Μεγάλο ενδιαφέρον έχει το "Δίδαγμα" της εφημερίδας στην πρώτη σελίδα, το οποίο αναφέρει μεταξύ άλλων: "Από την όλη μέχρι τώρα στάση του ελληνικού λαού και από την διαδρομή των τελευταίων εξήμισυ ετών, μέχρι και των γεγονότων των ημερών αυτών, θα έπρεπε να είχε ήδη πεισθεί η σημερινή Κυβέρνηση πως μοναδική διέξοδον αποτελεί η πραγματική αποκατάσταση της ανόθευτης λαϊκής κυριαρχίας. Στις κρίσιμες αυτές ώρες, υποδηλώνεται πόσον ασύμφορη είναι η εμμονή σε αυταρχικά καθεστώτα. Ο ελληνικός λαός στο σύνολό του, καθώς και οι πραγματικοί του φίλοι στην Ευρώπη, επιθυμούν την πολιτική γαλήνη για τον τόπο μας. Όχι όμως με μιαν επιβεβλημένη αποτελμάτωση που προκαλεί περιοδικά επικίνδυνες εκρήξεις δυσφορίας, αλλά δημοκρατικήν ομαλότητα που θα ετερμάτιζε μιαν αποδεδειγμένα μη βιώσιμη κατάσταση". Στις εσωτερικές σελίδες η εφημερίδα δίνει επίσης το χρονικό των τραγικών γεγονότων, τους νεκρούς, τους τραυματίες ενώ συνεχίζει το εκτενές ρεπορτάζ της από τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα. |
ΤΑ ΝΕΑ Η εφημερίδα κυκλοφόρησε με τίτλο "Εξεκενώθη το Πολυτεχνείο, Επενέβησαν Άρματα Μάχης". Σύμφωνα με τις πληροφορίες εξάλλου της εφημερίδας, "θεωρείται πολύ πιθανή Αιφνίδια Επιστροφή Καραμανλή", ο οποίος φαίνεται να πιέζεται από πολιτικούς φίλους για να πάρει την παραπάνω απόφαση. |
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ Η εφημερίδα κυκλοφόρησε την 17η Νοεμβρίου με τίτλο "3 μετά τα μεσάνυχτα Τα τανκς Κατέστειλαν Την Εξεγερσι".
|
Η ΒΡΑΔΥΝΗ Η Βραδυνή κυκλοφόρησε με τίτλο: "Άρματα Μάχης Έζωσαν Την Αθήνα". "Αίμα Έρρευσε. Νεκροί και τραυματίαι κατά τας συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών - Αστυνομίας". | |
Η δικτατορία δηλώνει 34 νεκρούς και 840 συλλήψεις. Με τη μεταπολίτευση δηλώθηκαν άλλες 21 τουλάχιστον περιπτώσεις θανάσιμου τραυματισμού και τουλάχιστον 2.400 συλλήψεις. |
Από τότε μέχρι σήμερα υπάρχουν σημαντικοί και πολλοί σταθμοί που είναι άμεσα συνδεδεμένοι με την εξέγερση του Πολυτεχνείου και τους εορτασμούς του Έχουμε αρκετά γεγονότα σε εορτασμούς του Πολυτεχνείου ακόμα και θανάτους κατά την διάρκεια των συγκρούσεων με την αστυνομία παρόλο που δεν είχαμε στρατιωτική χούντα το 1980 την δολοφονία των Σταματίνα Κανελλοπούλου - Ιάκωβου Κουμή και το 1985 την δολοφονία του δεκαπεντάχρονου Μιχάλη Καλτεζά. Πολλά άλλα που σημάδεψαν τις επετείους του Πολυτεχνείου όπως η ακατανόητη απονομή μεταλλείου ανδρείας από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας το 2001 στο πρωτοπαλίκαρο της δικτατορίας, Νικόλαο Ντερτιλή, που διανύει το 30ο έτος φυλάκισης για την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας Όπως η συνέντευξη του A. Σκευοφύλακα στο Βήμα το 2003. Τριάντα χρόνια πέρασαν μέχρι να σπάσει την σιωπή του ο A. Σκευοφύλαξ, έφεδρος στρατιώτης του τεθωρακισμένου άρματος που εισέβαλε στο Πολυτεχνείο και αποκάλυψε όσα συνέβησαν τη μαύρη νύχτα που σημάδεψε τη σύγχρονη ελληνική ιστορία και στιγμάτισε για πάντα τη ζωή του. «Ντρέπομαι γι' αυτό που ήμουν, γι' αυτό που έκανα» λέει στην εκ βαθέων εξομολόγησή του. «ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ ΓΙ' AYTO ΠΟΥ HMOYN, ΓΙ' AYTO ΠΟΥ EKANA. Τότε αισθανόμουν ότι έκανα κάτι καλό, κάτι μεγάλο. Στους | |
"μαυροσκούφηδες", στο Γουδί, είχα γίνει ο ήρωας που διέλυσε τους εχθρούς της πατρίδας, τα "παλιοκουμμούνια", όπως λέγαμε τότε τους φοιτητές. Αυτά μου έλεγαν, αυτά πίστευα. Τι περιμένεις!.. Ούτε μια εφημερίδα δεν είχα διαβάσει μέχρι τότε. Είχα γίνει και εγώ φασίστας. Μέχρι που μπήκα μέσα, πίστευα αυτό που έκανα. Στη συνέχεια έγινε ο εφιάλτης της ζωής μου. » |
Μετά την απόλυσή του από τον στρατό, ο A. Σκευοφύλαξ θα μοχθήσει για να ζήσει. «Στο μεροκάματο η ζωή μου άλλαξε 180 μοίρες. Εμένα που μου έμαθαν να μισώ τους κομμουνιστές, ψήφισα δύο φορές το KKE». Στα 30 του θα παντρευτεί, θα αποκτήσει παιδιά. Ζώντας σε μια γειτονιά των νοτίων προαστίων, όλα αυτά τα χρόνια αποφεύγει να μιλάει για τα γεγονότα εκείνης της νύχτας. Όσες φορές θα τον ρωτήσουν «τι σχέση έχεις με τον "πορτάκια" του Πολυτεχνείου;», θα μιλήσει για «μακρινό ξάδελφο που σκοτώθηκε σε τροχαίο»! Στη γυναίκα του θα ανοίξει την καρδιά του ύστερα από χρόνια. Στα τρία παιδιά του δεν το έχει αποφασίσει ακόμη. «Είμαι ένας άνθρωπος που δεν υπήρξε ποτέ 20 χρόνων. Ο έφεδρος στρατιώτης A. Σκευοφύλαξ σκοτώθηκε σε τροχαίο»! Πέρασαν 34 χρόνια και η μνήμες της εξέγερσης του Πολυτεχνείου έχουν περάσει από χιλιάδες κύματα και όπως δείχνουν τα πράγματα για πολλούς έχει εξασθενήσει, έχει ξεθωριάσει , έχει ατονήσει το μήνυμα του Πολυτεχνείου που όπως δείχνουν τα πράγματα σήμερα είναι επίκαιρο παρά ποτέ. Το ίδιο το κράτος το πέρασε σαν μια αργία για το δημόσιο και μια απλή πλέον σχολική γιορτή προσπαθώντας μάλλον να απαλύνει την ιστορική του άξια και νόημα. Τα ιδανικά της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας, της ειρήνης, της αγάπης για τη ζωή και τον άνθρωπο, παραμένουν ζωντανά και θα παραμένουν επίκαιρα και αναλλοίωτα, όσα χρόνια και αν περάσουν από εκείνη την εξέγερση. Πάντα επίκαιρα, ιδιαίτερα που τα κατοπινά χρόνια, κάποιοι άκαπνοι και απόντες εκείνης της εξέγερσης, καπηλεύτηκαν είτε για να ανέλθουν πολιτικά , είτε ενάντια στους μετέπειτα αγώνες του λαού αποπροσανατολίζοντας την πορεία του με ¨τρομοκρατικές ενέργειες¨. Το Πολυτεχνείο ήταν και θα είναι πάντα ένα ζωντανό κάλεσμα για την δημοκρατία, και την ελευθερία, θα είναι ζωντανό μέσα σε κάθε ελεύθερο μυαλό. Το μικρό αυτό αφιέρωμα είναι «Για να θυμούνται οι παλιότεροι και να μαθαίνουν οι νέοι», και όπως έγραψε ο Μίλαν Κούντερα, "Ο αγώνας του ανθρώπου ενάντια στην εξουσία, είναι ο αγώνας της μνήμης ενάντια στη λήθη." | |
Κείμενο : Γιώργος Φιωτάκης |
Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2009
Με λαμπρότητα και συγκίνηση τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου
|
| |
Μια πολύ ξεχωριστή και πολύ σημαντική ημέρα γιόρτασαν σήμερα τα Γιαννιτσά. Παράλληλα με την απελευθέρωσή της πόλης το 1912 και την Ημέρα του Μακεδονικού αγώνα, η 20η Οκτωβρίου φέτος έμελε να έχει και έναν άλλο χαρακτήρα. «Θα μπορούσε κάποιος να παραπέμψει σε μια ιστορική σύμπτωση με σημειολογικό χαρακτήρα», όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Δήμαρχος Νίκος Παπανικολάου και αυτό, γιατί από σήμερα, στον προαύλιο χώρο του Πνευματικού Κέντρου δεσπόζει το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, το οποίο αποτελεί δωρεά του πρώην Δημάρχου Γιαννιτσών Γεωργίου Ηλίδη και είναι έργο που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Ιωάννης Αλκαίου. Η τελετή των αποκαλυπτηρίων πραγματοποιήθηκε σήμερα, στις 1.15 το μεσημέρι, με ιδιαίτερη λαμπρότητα, σε μια υπέροχη μέρα και με την παρουσία επισήμων και πλήθους κόσμου που έδωσε το παρόν στην ιδιαίτερη και ιστορική αυτή στιγμή για την πόλη των Γιαννιτσών. Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ.κ. Ιωήλ, ο οποίος εκφράζοντας την μεγάλη χαρά και ικανοποίηση της Ιεράς Μητρόπολης, συνεχάρη τον Δήμαρχο Γιαννιτσών και ευχαρίστησε για την προσφορά του τον κ. Ηλίδη. Η Υφυπουργός Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Θεοδώρα Τζάκρη, αφού εξήρε την πράξη του κ. Ηλίδη, ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Γιαννιτσών Νίκο Παπανικολάου για την σημαντική αυτή εκδήλωση. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην παγκόσμια απήχηση που έχει η ιστορική προσωπικότητα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Μιλώντας για την ξεχωριστή αυτή ημέρα για τα Γιαννιτσά, η κ. Τζάκρη επισήμανε ότι «συνδέει το παρελθόν με το παρόν, το χθες με το σήμερα και αποτελεί την σταθερή βάση για το γεγονός ότι η ιστορία δεν μπορεί να αλλάξει». Στην συνέχεια χαιρέτισε ο Νομάρχης Πέλλας Μιχάλης Καραμάνης, τονίζοντας ότι «η σημερινή τελετή και η πράξη του κ. Ηλίδη αποτελεί την καλύτερη απάντηση στην προσπάθεια του γνωστού κρατιδίου για να παραχαράξει την ιστορία μας». Την εκδήλωση χαιρέτισε και ο γλύπτης του έργου κ. Ιωάννης Αλκαίου, ο οποίος αναφέρθηκε στο «όνειρο ζωής του Πρύτανη του Δήμου Γιαννιτσών», όπως χαρακτήρισε τον κ. Ηλίδη, προσθέτοντας πως «αν και βρίσκεται στην ένατη δεκαετία της ζωής του, πρωτοστατεί σε δράση και προσφορά». Ο Δήμαρχος Γιαννιτσών Ακολούθησε ο χαιρετισμός του οικοδεσπότη της εκδήλωσης Δημάρχου Γιαννιτσών Νίκου Παπανικολάου, ο οποίος τόνισε, μεταξύ άλλων: «Μεγάλος Μακεδόνας βασιλιάς, γνωστός ως στρατηλάτης και εκπολιτιστής ο Αλέξανδρος, αναγνωρίζεται ως ο Μέγιστος των Ελλήνων και μια από τις πλέον σημαντικές ιστορικές προσωπικότητες παγκοσμίως. Ευτύχησε να διδαχθεί τα γράμματα και τις επιστήμες από τον Αριστοτέλη αλλά και ως γιος του Φιλίππου έγινε ένας γενναίος και έξυπνος πολεμιστής. Δεν άργησε άλλωστε να γίνει και βασιλεύς όλων των ελλήνων όταν το Μακεδονικό βασίλειο ξεκίνησε να απλώνεται και στην Ανατολή. Οι μεγάλες του νίκες στις μάχες με τους Πέρσες είναι γνωστές όπως και η γενναιότητα και η τακτική που επεδείκνυε σε αυτές. Ήταν ένας μεγάλος ηγέτης και οραματιστής που κατάφερε σε μεγάλο βαθμό να ενώσει την Ανατολή με τη Δύση δημιουργώντας μια απέραντη αυτοκρατορία. Δίδαξε τον ελληνικό πολιτισμό στα βάθη της Ανατολής και ίδρυσε πόλεις με το όνομα του σε όλη τη διάρκεια της πολύχρονης εκστρατείας του, ενώ η φήμη του ταξίδεψε σε ολόκληρη την οικουμένη, δημιουργώντας μύθους γύρω από το όνομά του προκαλώντας τη λαϊκή φαντασία. Όλοι σήμερα στον κόσμο μιλούν με θαυμασμό για τα έργα και τις ημέρες του Αλέξανδρου. Τη μορφή αυτού του Μέγα Έλληνα αποκαλύπτουμε σήμερα. Σήμερα σε μια περίοδο όπου οι προσπάθεια σφετερισμού των ιστορικών μας συμβόλων και παραχάραξης της ιστορίας μας από τους γείτονές μας, η γνώση και η απαιτούμενη τιμή στη Μακεδονία και στα άξια τέκνα της αποτελεί επιτακτική ανάγκη και πράξη ευθύνης. Η ιστορικές αλήθειες δεν αλλάζουν όσο κι αν κάποιοι προσπαθούν να τις αλλοιώσουν και να τις καπηλευτούν για να εξυπηρετήσουν γεωστρατηγικά και οικονομικά συμφέροντα. Το μήνυμα είναι ένα και ξεκάθαρο. Οι λαοί μπορούν και πρέπει να ζουν ειρηνικά να συνεργάζονται και να δημιουργούν από κοινού τιμώντας ο καθένας την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά του άλλου». Αναφερόμενος στην σημαντική δωρεά του πρώην δημάρχου Γιαννιτσών κ. Γεωργίου Ηλίδη, ο κ. Παπανικολάου υπογράμμισε: «Είναι πράξη αγάπης για την πόλη μας και τη Μακεδονία, για την ιστορία και τους αγώνες της, για την πορεία της στο μέλλον. Θέλω να τον ευχαριστήσω δημόσια γι΄ αυτό και να ευχηθώ η πράξη του αυτή να βρει μιμητές και στο μέλλον». Συγκίνηση από τον Γ. Ηλίδη… Ιδιαίτερη αίσθηση αλλά και μεγάλη συγκίνηση προκάλεσε ο χαιρετισμός του κ. Γεωργίου Ηλίδη, ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό της πρωτοβουλίας αυτής, της ιδέας που μετουσιώθηκε σε πράξη αλλά και των προβλημάτων και των αρνήσεων που συνάντησε μέχρι σήμερα στην προσπάθειά του αυτή που βρήκε πρόσφορο έδαφος στο πρόσωπο του σημερινού Δημάρχου Γιαννιτσών Νίκου Παπανικολάου. Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του στον πρώην Αντιπρόεδρο της Βουλής κ. Γιώργο Σούρλα που όταν του ζήτησε την συνδρομή του για την ανέγερση του ανδριάντα, ο πολιτικός του απάντησε: «Εμείς στην Αθήνα δεν έχουμε άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και θέλετε εσείς στα Γιαννιτσά;». «Σε πείσμα όλων όμως τα καταφέραμε και από σήμερα ο Μεγάλος Στρατηλάτης, που ένωσε τους έλληνες, που έσπειρε τον πολιτισμό στον κόσμο, βρίσκεται εδώ, στα Γιαννιτσά και αποδεικνύει ότι η Μακεδονία είναι μία και ελληνική», κατέληξε μεταξύ άλλων ο 92χρονος πρώην Δήμαρχος Γιαννιτσών. Ακολούθησε η απονομή τιμητικής πλακέτας από τον σημερινό Δήμαρχο Νίκο Παπανικολάου στον κ. Γιώργο Ηλίδη. Στην εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων του ανδριάντα παραβρέθηκαν επίσης: Συγγενείς του μεγάλου δωρητή Γεωργίου Ηλίδη, οι Βουλευτές Πέλλας Ηλίας Θεοδωρίδης, Βασίλης Γιουματζίδης και Γιώργος Καρασμάνης, Νομαρχιακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, Στρατιωτικές και Αστυνομικές Αρχές, η Διοίκηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, εκπρόσωποι των σχολείων του Δήμου, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, οι πρώην Δήμαρχοι Γιαννιτσών Αντώνης Βασιλειάδης (του Ιωάννη) και Θόδωρος Γεωργιάδης, αλλά και πλήθος πολιτών που παρακολούθησε με συγκίνηση και θαυμασμό την τελετή των αποκαλυπτηρίων του ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. |
Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009
Ουσία των πλαστικών μπουκαλιών βλάπτει το σεξ σε υψηλές δόσεις
Ύποπτη η BPA | |||||||||||||||||||||||||||||
H δισφαινόλη Α χρησιμοποείται σε πλαστικά μπουκάλια, δοχεία τροφίμων και εσωτερικές επιστρώσεις για κονσέρβες | |||||||||||||||||||||||||||||
| |||||||||||||||||||||||||||||
Οι άνδρες που εκτίθενται σε υψηλές δόσεις «δισφαινόλης Α» (BPA), μιας ουσίες που χρησιμοποιείται ευρέως σε πλαστικά μπουκάλια και δοχεία, παρουσιάζουν ασυνήθιστα υψηλή συχνότητα σεξουαλικών προβλημάτων, δείχνει μελέτη σε κινεζικό εργοστάσιο. Προηγούμενες μελέτες έχουν ενοχοποιήσει τη BPA και για διαβήτη, καρδιοπάθειες, ορμονικές διαταραχές και καρκίνο, παραμένει ωστόσο ασαφές αν είναι επιβλαβή ή όχι τα επίπεδα της ουσίας στα οποία εκτίθεται ο γενικός πληθυσμός. Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) καθησύχασε πέρυσι το κοινό ότι τα ίχνη δισφαινόλης Α που διαρρέουν από πλαστικά μπουκάλια και δοχεία τροφίμων δεν είναι επικίνδυνα. Ωστόσο οι επιστημονικοί σύμβουλοι της Υπηρεσίας εξέφρασαν επιφυλάξεις, και τώρα η περυσινή ανακοίνωση επανεξετάζεται. Η ύποπτη ουσία, που μέχρι πρόσφατα χρησιμοποιούνταν και στην παραγωγή μπιμπερό, ανιχνεύεται στα ούρα του 90% του αμερικανικού πληθυσμού. Η νέα έρευνα, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Human Reproduction, εξέτασε 164 Κινέζους εργάτες εργοστασίου που εκτίθενται σε υψηλά επίπεδα BPA. Το δείγμα αυτό συγκρίθηκε με ομάδα 386 άλλων ανδρών στην ίδια πόλη αλλά σε άλλες θέσεις εργασίας. Τα επίπεδα BPA μετρήθηκαν στον αέρα του εργοστασίου και οι εθελοντές έδωσαν συνεντεύξεις για τη σεξουαλική ζωή τους. Συγκριτικά με άλλους άνδρες, οι εργάτες που εκτίθενται σε υψηλές συγκεντρώσεις BPA ήταν σχεδόν πέντε φορές πιο πιθανό να παρουσιάζουν στυτική δυσλειτουργία, επτά φορές πιθανότερο να έχουν δυσκολίες στην εκσπερμάτωση και τέσσερις φορές πιο πιθανό να αναφέρουν χαμηλή σεξουαλική επιθυμία ή απόλαυση. Παραμένει πάντως άγνωστο έχει την ίδια επίδραση η χαμηλή έκθεση σε BPA μεταξύ του γενικού πληθυσμού, επισήμανε ο Δρ Ντε-Κουν Λι, επικεφαλής της μελέτης, που χρηματοδοτήθηκε από το αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Εργασιακής Ασφάλειας και Υγείας. Το θέμα θα διερευνηθεί περαιτέρω, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αυξάνει τη χρηματοδότηση για τη μελέτη των επιδράσεων της BPA, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό στα 30 εκατ. δολάρια σε διάστημα δύο ετών.
|