Μελισσοκομικός Σύλλογος Νομού Πέλλας - Ο Μέγας Αλέξανδρος-ΠΕΝΤΑΠΛΑΤΑΝΟΣ ΤΘ 377,58100,ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ ΠΕΛΛΑΣ-Τηλ:6937275481 Πρόεδρος Κοντόπουλος Αλέξανδρος, 6977 027612 Γιαλαμπούκης Γιώργος- Επίτιμος Πρόεδρος E-mail: beeclubpellas@yahoo.gr,beeclubpellas@gmail.com - BEE CLUB PELLAS-THE GREAT ALEXANDER-YΙANNITSA PELLAS, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-MACEDONIA- HELLAS-GREECE,- Ωράριο λειτουργίας (ΔΕΥΤΕΡΑ+ΤΕΤΑΡΤΗ 18.00μμ-20.00μμ)


Δε φτάνει ο ήλιος μονάχα, η γη σοδειά να δώσει, χρειάζονται κι άλλα πολλά, και προπαντός η γνώση… (Κωστής Παλαμάς)

Έλληνες, ο πραγματικός Έλληνας ηγέτης θα βρεθεί. Το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να βρεθεί ο πραγματικός Έλληνας ΠΟΛΙΤΗΣ!"

"Προδότης δεν είναι μόνο αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς, αλλά είναι και εκείνος που ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώση του δεν προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων πάνω στους οποίους άρχει..." - Θουκυδίδης (460-398 π.Χ.)

Λένε ότι οι πραγματικοί φίλοι μπορεί να περάσουν μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς να μιλήσουν ή να ειδωθούν, χωρίς ποτέ να τεθεί σε αμφιβολία η φιλία τους. Όταν βλέπονται, ενημερώνονται σαν να είχαν μιλήσει την προηγούμενη ημέρα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος που πέρασε ή πόσο μακρυά ήταν!

“Γίνε εσύ η αλλαγή, αν θες να αλλάξεις τον κόσμο” Μ.Γκάντι

etm-mthoney-720p από cosmosdocumentaries



Μακεδονία ~ Ένας πολιτισμός αποκαλύπτεται ~ bbc... από KRASODAD





Καιρός ...απο το toukairou.com

ΤΟ BLOG ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕ MOZILLA FIREFOX- YOU CAN SEE BETTER THIS BLOG WITH MOZILLA FIREFOX


Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Έπειτα από επικοινωνία του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ν. Θεσσαλονίκης με την ΑΑΔΕ και την Γενική Γραμμάτια του Υπουργείου Οικονομικών

Σχετικά με την ΔΕΑΦ 1000637 ΕΞ 2017

Ο μελισσοκομικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης σχετικά με την ΔΕΑΦ 1000637 ΕΞ 2017 ενημερώνει τα μέλη του και κάθε ενδιαφερόμενο ότι:
Έπειτα από επικοινωνία του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ν. Θεσσαλονίκης με την ΑΑΔΕ και την Γενική Γραμμάτια του Υπουργείου Οικονομικών μας διευκρίνισαν ότι η συγκεκριμένη επεξηγηματική διορθώνει μία παρερμηνεία για τους αγρότες και διασαφηνίζει ότι επαγγελματίες θεωρούνται, εκτός από τους αγρότες κανονικού καθεστώτος,  και αυτοί του ειδικού καθεστώτος  και αυτοί που βρίσκονται στο “αφανές” (που δεν ανήκουν δηλαδή ούτε στο ειδικό ούτε στο κανονικό καθεστώς).
Συγκεκριμένα στην τελευταία παράγραφο αναφέρει:

“…Συνεπώς την ιδιότητα φυσικού προσώπου ως κατ' επάγγελμα αγρότη, όπως ορίζεται στο άρθ.65του 4389/2016, έχουν όσοι ασκούν ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα και έχουν υποχρέωση τήρησης βιβλίων, ανεξαρτήτως υπαγωγής αυτών σε καθεστώς Φ.Π.Α. και ανεξαρτήτως υποχρέωσης ενημέρωσης ή μη των λογιστικών αρχείων (βιβλίων).
Γίνεται λοιπόν σαφές ότι με τα τωρινά δεδομένα δεν υποχρεούνται οι μελισσοκόμοι - αγρότες να υπαχθούν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ για να λάβουν τις επιδοτήσεις όπως αναφέρει η επιστολή του Προέδρου της ΟΜΣΕ.
Υποχρεούνται να ενταχθούν στο κανονικό καθεστώς όσοι αγρότες είχαν τζίρο από αγροτικές εργασίες πάνω από 15000 € ή επιδοτήσεις πάνω από 5000€ το 2016.
Επίσης επαγγελματίες από άλλη αιτία (εμπορική επιχείρηση, ελεύθεροι επαγγελματίες): Εντάσσονται υποχρεωτικά στο κανονικό καθεστώς, ανεξάρτητα από το ύψος των επιδοτήσεών τους , ή από το σύνολο των πωλήσεων τους
Η τελική ημερομηνία ένταξης χωρίς πρόστιμο είναι 30/1/2017
(αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες ημέρες τροπολογία με την οποία θα παρατείνεται η καταληκτική ημερομηνία μετάταξης των αγροτών κατά ένα μήνα)
Σε κάθε περίπτωση όμως προτείνουμε στα μέλη μας να επικοινωνήσουν με τους λογιστές τους για να ενημερωθούν ο καθένας για την περίπτωσή του αν πρέπει να κάνει έναρξη, αλλαγή καθεστώτος ΦΠΑ ή τίποτα.
Διαβάστε την ΔΕΑΦ 1000637 ΕΞ 2017 κάνοντας κλικ εδώ.
και τη σχετική επιστολή του προέδρου της ΟΜΣΕ κάνοντας κλικ εδώ.
 
 
 

Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2017

ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΦΥΛΛΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ-ΜΕ ΚΥΨΕΛΕΣ DADANT

ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΦΥΛΛΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ-ΜΕ ΚΥΨΕΛΕΣ DADANT

Κυψέλη Dadant 10 πλαισίων. Αποτίμηση χρήσης

         Σε αυτό το άρθρο θα αναφερθώ στη χρήση των κυψελών Dadant από την εξεύρεση και προμήθεια των απαραίτητων υλικών μέχρι την τελική φάση του τρύγου. Πριν όμως θα σταθώ για λίγο στο προηγούμενο άρθρο μου για τις Dadant (Νταρντάνες όπως τις λέει ο φίλος μου Μελισάκης) υπενθυμίζοντας κάποια σημεία και θα εκφράσω κάποιες απόψεις και σκέψεις μου.   
        Πριν από 9 μήνες, τον Μάρτιο, είχα κάνει μία ανάρτηση σχετικά με τις κυψέλες Dadant. Εκεί ανέφερα τους λόγους για τους οποίους θεωρούσα και συνεχίζω να θεωρώ ως πιο αποτελεσματική την χρήση της. Επιπλέον έδινα οδηγίες σύμφωνα πάντα με αυτό που έκανα και κάνω εγώ για το στήσιμο της συγκεκριμένης κυψέλης με όσο το δυνατόν μικρότερο κόστος.

Κυριακή, 22 Μαρτίου 2015

Κυψέλη Dadant..........συνέχεια

     Η άνοιξη άρχισε ημερολογιακά με τα όποια προβλήματα του καιρού που δεν έχει σκοπό να στρώσει. Ωστόσο τα μελίσια έχουν ανοίξει γόνους και τα δυνατά προχωρούν με γρήγορο ρυθμό. Οι τροφές καταναλώνονται γρήγορα γιατί τα μελισσόπουλα περιμένουν με το στόμα ανοικτό για να τραφούν. Οι μελισσοκόμοι τρέχουν και αυτοί να ολοκληρούσουν τις εργασίες τους στην αποθήκη.
    Μία από αυτές τις εργασίες για όσους αποφάσισαν να ακολουθήσουν την διατήρηση των προσαρμοσμένων στα ελληνικά μεγέθη κυψελών Dadant είναι η μετατροπή των υπαρχόντων κυψελών Langstroth. Για τον τρόπο μετατροπής των κυψελών θα αναφερθώ σήμερα με εικόνες και παραδείγματα αλλά πριν θα ξεκινήσω με τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ τους.
    Η κυψέλη Dadant όπως σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από τον εμπνευστή της είναι περίπου τετράγωνη (51εκ.Χ48εκ.) έχει 12 πλαίσια και βάθος γονοθαλάμου 31εκ. Η λειτουργία της βασίζεται στο σκεπτικό να υπάρχει επαρκής χώρος για τη γέννα της βασίλισσας και να μην απαιτείται όροφος σαν γονοθάλαμος. Επιπλέον το μεγαλύτερο βάθος βοηθά τη βασίλισσα στην κυκλική γέννα που ακολουθεί.
    Όσοι θα ξεκινήσουν τώρα την ενασχόληση τους με την μελισσοκομία μπορούν εξαρχής να προμηθευτούν κυψέλες Dadant, όσοι όμως έχουν ξεκινήσει για να μην αχρηστεύσουν τις υπάρχουσες κυψέλες μπορούν να τις μετατρέψουν ως προς το βάθος σε κυψέλες τύπου Dadant. Αυτό που απαιτείται είναι μία προσθήκη 7εκ. στο επάνω μέρος του γονοθαλάμου ή στο κάτω εφόσον οι κεψέλες μας είναι με κινητό πάτο. Την προσθήκη αυτή μπορούμε είτε να την προμηθευτούμε από έναν ξυλουργό ή για όσους ασχολούνται με ξυλουργικά μπορούν να τις κατασκευάσουν μόνοι τους.  
    Εγώ κόβω στα δύο μισοπατώματα (14εκ.) και έχω άμεσα δύο προσθήκες. Τη μία που έχει την πατούρα την τοποθετώ σε κυψέλη με σταθερό πάτο και την άλλη σε κυψέλη με κινητό πάτο στο κάτω μέρος αφού προσαρμόσω τα κλειδιά. Έτσι με αυτό τον απλό τρόπο και με μικρό σχετικά κόστος ανά κυψέλη. Στη φωτό φαίνονται οι δύο προσθήκες τοποθετημένες σε κυψέλη.




    Στη συνέχεια πρέπει να αγοράσουμε τα πλαίσια και τα κεριά. Αν δεν έχουμε τη δυνατότητα κατασκευής πρέπει να τα αγοράσουμε. Εδώ το κόστος είναι λίγο παραπάνω ειδικότερα για τα πλαίσια. Ενώ δεν έχουν ούτε το διπλάσιο υλικό αλλά ούτε την διπλάσια εργασία έχουν διπλάσια τιμή με τα συμβατικά. Τα κεριά είναι στην τιμή αναλογικά με το μέγεθος τους. Στις παρακάτω φωτό φαίνεται στη μία ένα πλαίσο Dadant και στην άλλη σε σύγκριση με πλαίσιο Langstroth. Για να κατανοήσουμε τη διαφορά μεταξύ τους θα αναφερθούμε σε αριθμούς. Το φύλλο κεριού  Langstroth έχει περίπου 6200 κελιά και στις 2 πλευρές του και το αντίστοιχο Dadant 8500.





    Στη φωτό παρακάτω φαίνεται η κυκλική γέννα της βασίλισσας (αν και δεν ξεκίνησε από το κέντρο). Τα ασφράγιστα κελιά έχουν αυγά ή ανοιχτό γόνο. Συνολικά το πλαίσιο αυτό έχει περίπου 6000 γόνο επί 4 πλαίσια γόνο που έχει το μελίσσι μας κάνουν περισσότερο από 20000 μέλισσες που σε 20 μέρες που θα ολοκληρωθεί η εκκόλαψη του θα πάρει όροφο ή θα γίνει παραφυάδα (το πιθανότερο).



      Αφού μετατρέψουμε την κυψέλη πρέπει να κάνουμε την μετάγγιση του μελισσιού. Ένας τρόπος είναι να μεταγγίσουμε το μελίσσι όπως είναι με τα πλάισια Langstroth και να προσθέτουμε πλαίσια Dadant με φύλλο κεριού να το χτίσουν και να το γεννήσει η βασίλισσα. Ταυτόχρονα μεταφέρουμε στην άκρη ένα Langstroth με γόνο για να ξεγονιάσει και να το αφαιρέσουμε αργότερα ή το αφαιρούμε έμεσα και ενισχύουμε κάποιο αδύνατο μελίσσι μας.
    Ο δεύτερος τρόπος είναι να μεταφέρουμε στην νέα κυψέλη ένα πλαίσιο με ανοιχτό γόνο και να τινάξουμε μέσα όλο τον πληθυσμό (ενοείται με τη βασίλισσα) και να τοποθετήσουμε πλαίσια Dadant με φύλλα κερί ίσα σε αριθμό με το μισό του αριθμού των πλαισίων που πατούσε στην προηγούμενη κυψέλη (για 10άρι μελίσσι τοποθετούμε 5 πλαίσια). Ταϊζουμε καθημερινά το μελίσσι με σιρόπι 1:1 (από 1-2 κιλά) και σε μία εβδομάδα περίπου έχουμε όλα τα πλαίσια κτισμένα. Τα πλαίσια langstroth με γόνο τα μοιράζουμε σε αδύνατα μελίσσια.
    Στις μελιτοφορίες βάζουμε βασιλικό διάφραγμα και από επάνω μισοπατώματα ή κανονικά πατώματα. Εγώ θα χρησιμοποιήσω πατώματα 3/4 (19εκ) με 10 πλαίσια και με 9 πλαίσια δοκιμαστικά.
    Τον γονοθάλαμο δεν τον τρυγάμε. Αφαιρούμε το φθινόπωρο 2-3-4 πλαίσια τα πιο παλιά για να πάρουμε τυχόν μέλι που έχουν και να τα αντικαταστήσουμε με νέα τον επόμενο χρόνο.
    Ελπίζω να ήμουν αρκετά κατατοπιστικός. Επιπλέον παροτρύνω ειδικότερα τους νέους που έχουν ακόμη μικρό αριθμό κυψελών αλλά και διάθεση να μην ακολουθήσουν την πεπατημένη αλλά να ακολυθήσουν την Dadant για δικό τους όφελος τους εύχομαι καλή δύναμη και καλή επιτυχία στη μετατροπή τους. Εγώ σε επόμενα άρθρα θα μεταφέρω εικόνες από τα μελίσσια κατά τη διλαρκεια της ανάπτυξης αλλά και κατά τη διάρκεια των μελιτοφοριών. Επιπλέον είμαι διαθέσιμος για οποιαδήποτε πληροφορία. 
 Πληροφορίες   fillonbees@gmail.com

Τρίτη, 9 Δεκεμβρίου 2014

ΚΥΨΕΛΗ DADANT



        Αφού διάβασα αρκετά άρθρα σε διάφορα σάιτ θεώρησα ως πιο σωστή την συγκεκριμένη κυψέλη (τουλάχιστον ως προς το γονοθάλαμο) και ξεκίνησα τις τροποποιήσεις για να γινει συμβατή και να συνλειτουργεί με τις υπάρχουσες. Αρχικά κατάφερα κάποιον που με προμήθευσε με κυψέλες Langstroth και μου κατασκεύασε τα πλαίσια (50 σε αριθμό ασυναρμολόγητα 28,5cm) και αφου τα συναρμολόγησα κόλλησα τα κεριά και πρόσθεσα και ένα κομμάτι κερί κάτω και τα συγκόλλησα μεταξύ τους για να γεμίσουν τα πλαίσια. Στη συνέχεια  μετέφερα ένα μελίσσι στην διαμορφωμένη κυψέλη Dadant και τοποθέτησα δίπλα σο γόνο ένα πλαίσιο Dadant για να το χτίσουν.
        Όλα αυτά όμως ξεκίνησαν προς το τέλος Ιουνιου του 2013 την εποχή που η ανάπτυξη των μελισσιών μειώνεται και πιθανόν από άτυχους χειρισμούς δικούς μου το μελίσσι ενώ είχε αρχίσει να αναπτυσσεται έμεινε ορφανό τον Αύγουστο. Έβγαλε καινούργια βασίλισσα τον Σεπτέμβριο και ξεχειμώνιασε? με αυτή. Γιατί τέλος Φεβρουαρίου το βρίσκω και πάλι ορφανό και άντε πάλι από την αρχή. Έτσι χάθηκε ο περασμένος χρόνος
        Φέτος τον Απρίλιο είχα ένα μελίσσι το οποίο είχε πολύ γρήγορη ανάπτυξη και είχε γίνει διώροφο προς το τέλος απριλίου αλλά από κάποιο σημείο και μετά έγινε πολύ επιθετικό σε σημείο που να μην μπορώ να το επιθεωρήσω. Το έσπασα στα τέσσερα και τη μάννα την έβαλα σε Dadant με 2 πλαίσια γόνο. Το μελίσσι αυτό συνέχισε την ανάπτυξη του και εγώ του έπαιρνα τους γόνους Langstroth και του έδινα φύλλα Dadant. Έτσι έφτασε στο τέλος Ιουνίου μετά από τις αφαιρέσεις να έχει 6 γόνους σε Dadant.
        Αυτό το μελίσσι το μετέφερα τον Οκτώβριο στην Εύβοια και πήρα έναν όροφο μέλια (πευκόρεικο) συν 2-3 μεγάλα από τον γονοθάλαμο (είχα πάρει και 2-3 πλαίσια από το βαμβάκι).
        Τα γράφω τόσο αναλυτικά προσπαθώντας να μεταφέρω σε εσάς όσο το δυνατόν πιο ακριβή εικόνα σχετικά με την ανάπυξη - σημασία - απόδοση της συγκεκριμένης κυψέλης. Αν μπορεί να αποτελέσει αυτό δείγμα προς αξιολόγηση. Εγώ πάντως συνεχίζω να έχω την άποψη ότι η Dadant σαν γονοθάλαμος είναι πιο κατάλληλη και φέτος θα μετατρέψω και άλλες και πιστεύω ότι σε επόμενη αποτίμηση που θα αναρτήσω να έχω καλά αποτελέσματα.
        Επιπλέον να πω ότι τώρα είναι εύκολη η μετατροπή γιατί υπάρχει κατασκευαστής για Dadant κυψέλη - πλαίσια κεριά. Σε αυτό όμως θα αναφερθώ σε επόμενη ανάρτηση αφού ε΄χω μία πιο πλοκληρωμένη εικόνα των προϊόντων αλλά και του κόστους. Γιατί αν είναι ασύμφορα οικονομικά θα κάνω ότι και πριν (παλιά μου τέχνη κόσκινο).