Μελισσοκομικός Σύλλογος Νομού Πέλλας - Ο Μέγας Αλέξανδρος-ΠΕΝΤΑΠΛΑΤΑΝΟΣ ΤΘ 377,58100,ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ ΠΕΛΛΑΣ-Τηλ:6937 47 53 57,6977 027612E-mail: beeclubpellas@yahoo.gr - BEE CLUB PELLAS-THE GREAT ALEXANDER-YΙANNITSA PELLAS, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-MACEDONIA- HELLAS-GREECE,- Ωράριο λειτουργίας (ΔΕΥΤΕΡΑ+ΤΕΤΑΡΤΗ 18.00μμ-20.00μμ)


Δε φτάνει ο ήλιος μονάχα, η γη σοδειά να δώσει, χρειάζονται κι άλλα πολλά, και προπαντός η γνώση… (Κωστής Παλαμάς)

Έλληνες, ο πραγματικός Έλληνας ηγέτης θα βρεθεί. Το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να βρεθεί ο πραγματικός Έλληνας ΠΟΛΙΤΗΣ!"

"Προδότης δεν είναι μόνο αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς, αλλά είναι και εκείνος που ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώση του δεν προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων πάνω στους οποίους άρχει..." - Θουκυδίδης (460-398 π.Χ.)

Λένε ότι οι πραγματικοί φίλοι μπορεί να περάσουν μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς να μιλήσουν ή να ειδωθούν, χωρίς ποτέ να τεθεί σε αμφιβολία η φιλία τους. Όταν βλέπονται, ενημερώνονται σαν να είχαν μιλήσει την προηγούμενη ημέρα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος που πέρασε ή πόσο μακρυά ήταν!

“Γίνε εσύ η αλλαγή, αν θες να αλλάξεις τον κόσμο” Μ.Γκάντι

etm-mthoney-720p από cosmosdocumentariesΜακεδονία ~ Ένας πολιτισμός αποκαλύπτεται ~ bbc... από KRASODAD

Καιρός ...απο το toukairou.com

ΤΟ BLOG ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕ MOZILLA FIREFOX- YOU CAN SEE BETTER THIS BLOG WITH MOZILLA FIREFOX


Τετάρτη, 29 Απριλίου 2015

Μια μικρή - πικρή ιστορία!!Σίγουρα αρκετοί από εσάς το τελευταίο διάστημα έχετε ακούσει ότι υπάρχει μια «διαμάχη», μια «αντιπαράθεση» μεταξύ εμού και της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας. 

Αποφάσισα να γράψω, να κοινοποιήσω την μικρή μου ιστορία, να καταθέσω τα γεγονότα των τελευταίων μηνών, κυρίως για δύο, σημαντικούς για εμένα, λόγους: 
1. γιατί σέβομαι και αναγνωρίζω την προσπάθεια, την αγωνία, φίλων ή/και γνωστών να με στηρίξουν, να ενημερώσουν, να αποκαταστήσουν την αλήθεια, ενάντια στα «λύματα», που κυκλοφορούν από στόμα σε στόμα και προσπαθούν να σπιλώσουν το όνομά μου και την προσφορά μου στον κλάδο της Μελισσοκομίας και 
2. γιατί έχω μάθει να σέβομαι την αλήθεια και τη διαφάνεια σαν αρχές επάνω στις οποίες πρέπει να στηρίζεται η εκπροσώπηση όλων των συλλογικών οργάνων, ακόμη και αυτών ενός παραγωγικού κλάδου. Αλήθειες στις οποίες πρέπει να έχουν πρόσβαση παλιοί και νέοι μελισσοκόμοι. Και έχουμε την τύχη ως κλάδος να έχουμε πολλούς και δυναμικούς νέους. Πώς μπορεί  να χτιστεί το μέλλον επάνω σε απολυταρχικές λογικές, μισές αλήθειες, εγωπαθή ξεσπάσματα, εμμονές; !!

Ξεκινώ λοιπόν με την παράθεση μερικών ορισμών, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι οι λέξεις που χρησιμοποιούνται, χρησιμοποιούνται σωστά!.
Διαμάχη: διένεξη μεταξύ δύο μερών. Στην δική μας την περίπτωση δεν έχουμε διαμάχη, γιατί δεν έχουμε δύο μέρη που μάχονται.

 Έχουμε μάχη - επίθεση της Ομοσπονδίας σε επιστήμονα του κλάδου
Συλλογικός #Ατομικός: δύο λέξεις αντίθετες. 

Συλλογικό όργανο είναι το ομαδικό όργανο, αυτό που αποτελείται, στη συγκεκριμένη περίπτωση, από πολλούς συλλόγους, οι οποίοι με τη σειρά τους συγκροτούνται από πολλούς μελισσοκόμους.

Ατομικός δρόμος ή ενέργεια είναι η πράξη που ένα άτομο κάνει μόνο του. Την επίθεση εναντίον μου την κάνει το συλλογικό όργανο των μελισσοκόμων, η Ομοσπονδία; ή ο πρόεδρος της;

Και τώρα τα γεγονότα:

24/2/2009: αποστολή πρότασης χρηματοδότησης, για την υλοποίηση ερευνητικού προγράμματος με τίτλο  "Μελέτη της βιολογίας και των πρόσφατων πληθυσμιακών εκρήξεων του Matsucoccus josephi (Homoptera: Matsucoccidae) στην Κρήτη και η πιθανή επίδραση του εντόμου στην ευζωία των ξενιστών Pinus halepensis και Pinus brutia". Η πρόταση στάλθηκε στην Εθνική Διεπαγγελματική, στην ΟΜΣΕ και στον Μελισσοκομικό Συνεταιρισμό «Η Συνεργασία» Χανίων. Μαζί με το αίτημα, αν και δεν απαιτείται, έστειλα και περιγραφή των ενεργειών που προβλεπόταν να υλοποιηθούν, χρονοδιάγραμμα και προϋπολογισμό, συνολικού ύψους 7.700€ . Αυτά τα απέστειλα ως ένδειξη καλής θέλησης και διάθεσης συνεργασίας, με τον φορέα που θα αποφάσιζε να χρηματοδοτήσει την προσπάθεια.
13/4/2009: αποδοχή χρηματοδότησης από την ΟΜΣΕ. Οι άλλοι φορείς δεν απάντησαν
30/7/2009: υπογραφή σύμβασης μεταξύ του (πρώην) ΕΘΙΑΓΕ και νυν ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» και της ΟΜΣΕ. Η σύμβαση στο άρθρο 4 «παράδοση αποτελεσμάτων» αναφέρει αυτολεξεί : «Η παράδοση των αποτελεσμάτων θα γίνει με τη λήξη του προγράμματος σε έκθεση που θα υπογραφεί από τον επιστημονικά υπεύθυνο» και υπογράφεται όχι από τον κο Ντούρα αλλά από τον τότε πρόεδρο της ΟΜΣΕ κο Παπαστεργίου, νυν πρόεδρο της Εθνικής Διεπαγγελματικής (!)
9/12/2009: (4 μήνες μετά) κατάθεση 1ης δόσης χρημάτων στον λογαριασμό του Ινστιτούτου
Κτηνιατρικών Ερευνών Αθηνών
το πρόγραμμα ουσιαστικά ξεκινά το 2010
9/6/2010: κατάθεση 2ης δόσης χρημάτων στον λογαριασμό του Ινστιτούτου Κτηνιατρικών
Ερευνών. Συνολικά κατατέθηκαν στον λογαριασμό του Ινστιτούτου 5. 995 €, τα υπόλοιπα είναι η παρακράτηση της κεντρικής υπηρεσίας του ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ».
Ιούνιος 2010: αίτηση δική μου για "τροποποίηση φυσικού αντικειμένου". Συγκεκριμένα
ζήτησα οι δειγματοληψίες να επεκταθούν και σε άλλες, εκτός Κρήτης, περιοχές,
καθώς το βρήκα και σε πευκοδάση της Εύβοιας. Επίσης να παραταθεί ο χρόνος υλοποίησης έως το 2012, ώστε να συμπληρωθεί η διετία που προβλεπόταν στην αίτηση του 2009.
Σεπτέμβριος 2010: (3 μήνες μετά) αποδοχή από την ΟΜΣΕ της τροποποίησης και της παράτασης
3/12/2012: ολοκλήρωση του φυσικού αντικειμένου του έργου και αποστολή Έκθεσης Πεπραγμένων δια του ΕΛΓΟ "ΔΗΜΗΤΡΑ" ταχυδρομικώς, μέσω της Γενικής Δ/νσης Αγροτικής Έρευνας και με Fax.
13/12/2012: αίτηση για λογιστική παράταση έως το τέλος του 2013, με δεδομένο ότι στο προϋπολογισμό υπήρχε ένα υπόλοιπο ~1.300€. Στο αίτημα αυτό ΔΕΝ υπήρξε απάντηση της ΟΜΣΕ
Το παραπάνω ποσό προβλεπόταν να χρησιμοποιηθεί σε ένα ταξίδι στο Ισραήλ στο Department of Entomology, ARO, The Volcani Center, Bet Dagan, επιστημονικούς συνεργάτες στο πρόγραμμα. Εξαντλήθηκε κάθε δυνατότητα να γίνει αυτό το ταξίδι, όμως ιδιαίτερα δυσάρεστα οικογενειακά γεγονότα και από την πλευρά μου αλλά και από την πλευρά του καθ. Zvi Mendel, του υπεύθυνου του Ιστραήλ, δεν άφησαν δυνατότητα να γίνει. Έτσι αποφασίστηκε να χρηματοδοτηθεί η συμμετοχή μου στο 43ο Παγκόσμιο Συνέδριο Μελισσοκομίας ( ΧΧΧΧΙΙΙ International Apicultural Congress) που διοργανώθηκε στο Κίεβο., Ταυτόχρονα έτσι μου δόθηκε η δυνατότητα να συμμετάσχω στην ετήσια συνάντηση του International Honey Commission, που έλαβε χώρα στο περιθώριο του Συνεδρίου
15/4/2014: (1,5 χρόνο μετά) απεστάλη στο Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών Αθηνών από την ΟΜΣΕ επιστολή "Μη τήρησης όρων συμβολαίου". Στη επιστολή διαφαίνεται καθαρά ότι η «Ομοσπονδία» δεν αντιλήφθηκε ότι η αίτηση της 13ης/12/2012αφορούσε στη λογιστική παράταση του προγράμματος έως το τέλος του 2013, αφού το ερευνητικό μέρος του προγράμματος είχε ολοκληρωθεί και η Ομοσπονδία είχε λάβει την Έκθεση Πεπραγμένων. Ανάμεσα σε άλλα, η φράση που δηλώνει την «διάθεση» της Ομοσπονδίας απέναντί μου είναι η εξής «…Δεν αντιμετωπιστήκαμε ποτέ ως εργοδότες, όπως συμφωνήθηκε…»
29/4/2014: απάντηση του Ινστιτούτου Κτηνιατρικών Ερευνών, στην οποία επισημαίνεται το παραπάνω, ότι το φυσικό αντικείμενο του προγράμματος έχει ολοκληρωθεί και η Ομοσπονδία έχει λάβει τα αποτελέσματα.
9/9/2014: (4 μήνες μετά) αποστολή Εξώδικης Δήλωσης της ΟΜΣΕ
Θα αφήσω στην άκρη την προσπάθεια της Ομοσπονδίας να κρίνει και να κατακρίνει τα «ποιοτικά» χαρακτηριστικά της εργασίας που είχε γίνει, γιατί είναι σαφές από την αλληλογραφία ότι τουλάχιστον επισκιάζεται από τη διάθεση εμμονικής σύγκρουσης, που είναι διάχυτη σε όλο το έγγραφο. Θα μείνω στις αιτιάσεις της Ομοσπονδίας, που αν και «θολές» θα μπορούσαν να συγκεκριμενοποιηθούν ως εξής:
Α. «μεγάλο μέρος των χρημάτων του προγράμματος χρησιμοποιήθηκε για αλλότριους σκοπούς». Το εξώδικο αναφέρεται στο ποσό των 1.300€ , το 1/7 του συνολικού ποσού, άρα δεν θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε κατ’ αρχήν  μεγάλο. Και χαρακτηρίζει «αλλότριους σκοπούς», δηλαδή ξένους – άσχετους, τη συμμετοχή μου στο Παγκόσμιο Συνέδριο Μελισσοκομίας και στη Διεθνή Επιτροπή Μελιού (!). Για να πω την αλήθεια εάν ήθελα να δω αξιοθέατα ή να κάνω shopping therapy θα προτιμούσα κάποια άλλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα ή τουλάχιστον δεν θα χρεωνόμουν για «αλλότριους σκοπούς» και τα έξοδα του γιου μου, που εκ των οικογενειακών συνθηκών θα έπρεπε να είναι μαζί μου.
Πέρα από αυτά τα αυτονόητα στο συνέδριο η συμμετοχή μου αφορούσε ανηρτημένη παρουσίαση με τίτλο “New aspects in entomofauna of Pinus spp. and Abies spp in Greece, with references to their importance in pine and fir honey production”, «Νέα στοιχεία για την εντομολογική πανίδα των ειδών πεύκης και ελάτης στην Ελλάδα, με ιδιαίτερη αναφορά την σπουδαιότητά τους στην παραγωγή μελιού πεύκου και ελάτου» Στη Διεθνή Επιτροπή Μελιού συμμετέχω στην Ομάδα Εργασίας σχετικά με τα μέλια μελιτώματος. Στο πλαίσιο αυτών των δραστηριοτήτων μου δόθηκε η δυνατότητα να ενημερώσω ξένους επιστήμονες από όλο τον κόσμο, και ιδιαίτερα από την Ευρώπη, για το μέγεθος της προσβολής των πεύκων της Κρήτης από το Matsucoccus josephi, ως παράγοντα μείωσης της ευρωστίας των πεύκων, και ταυτόχρονα να εστιάσω στην σπουδαιότητα των μελιτογόνων εντόμων που παρασιτούν στα πεύκα και στα έλατα της χώρας, για την επιβίωση της ελληνικής Μελισσοκομίας και την προστασία τη μέλισσας, κυρίαρχο πια ρυθμιστή της βιοποικιλότητας των φυσικών οικοσυστημάτων.
Αυτοί είναι οι «αλλότριοι σκοποί» για τους οποίους με κατηγορεί η Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων και τα παραπάνω γράφονται αποκλειστικά από σεβασμό σ’ αυτούς που θέλουν πραγματικά να μάθουν και όχι ως αιτιολόγηση-δικαιολόγηση των ενεργειών μου, προς αποφυγή παρεξηγήσεων.
Β. Αναφέρεται στο εξώδικο «…η έκθεση πεπραγμένων ομοιάζει με μια πρόχειρη και βιαστική ενημέρωση παρά ως μία εμπεριστατωμένη επιστημονική μελέτη…», ενώ «…γίνεται μνεία σε πτυχιακή εργασία φοιτητή με το ίδιο θέμα…». Συνεργαζόμενο Ίδρυμα στην μελέτη ήταν και το ΤΕΙ Ηρακλείου με τον κο Αλυσσανδράκη και πράγματι στο πλαίσιο της μελέτης έγινε και μία πτυχιακή μελέτη. Επίσης πράγματι κακώς και αντιδεοντολογικώς η συγκεκριμένη πτυχιακή δεν αναφέρει ότι είναι μέρος του συγκεκριμένου προγράμματος, γεγονός για το οποίο ο επιβλέπων καθηγητής κος Αλυσσανδράκης, πολλές φορές έχει ζητήσει συγνώμη. Το θέμα που βάζει όμως η Ομοσπονδία είναι μάλλον ποσοτικό και όχι ποιοτικό, αφού αναφέρει ότι η Έκθεση ήταν 5 σελίδες (ήταν περισσότερες αλλά λίγη σημασία έχει) ενώ η πτυχιακή διατριβή ήταν 50 σελίδες. Είναι όμως λογικό να είναι μεγαλύτερη η πτυχιακή γιατί αναφέρει βιβλιογραφικά στοιχεία για όλα τα είδη πεύκου που υπάρχουν στον κόσμο και για όλα τα είδη του Matsucoccus που υπάρχουν επίσης στον κόσμο. Επίσης εάν η Ομοσπονδία μπορούσε να δώσει λίγη προσοχή θα καταλάβαινε ότι η πτυχιακή είναι μέρος της δουλειάς, τα αποτελέσματα της οποίας παραστατικά, σε πίνακες και διαγράμματα υπάρχουν στην Έκθεση Πεπραγμένων του προγράμματος. Σε τελική ανάλυση εάν η Ομοσπονδία ήθελε τα αποτελέσματα πιο εκτεταμένα, για να τα καταλάβει, ή έστω ήθελε τους αναλυτικούς πίνακες, θα μπορούσε απλώς να τους ζητήσει και όχι να στείλει εξώδικο κατ’ ευθείαν.
Ξέρετε ο αγαπημένος μου πατέρας ήταν σιδηρουργός. Συνήθιζε να αξιολογεί τα πράγματα με το βάρος τους. Όταν αγόρασα την πρώτη μου φωτογραφική μηχανή την έπιασε στα χέρια του, τη ζύγισε και είπε «… είναι βαριά, καλή φαίνεται…». Φαντάζεστε να έπιανε τώρα ένα σούπερ καινούργιο κινητό με μεγάλες δυνατότητες και επειδή θα ήταν ελαφρύ να κάνει αγωγή στην Nokia για παράδειγμα; Αυτός δεν θα το έκανε γιατί ήταν σοβαρός άνθρωπος και είχε συναίσθηση των πραγμάτων…
25/9/2014: αποστολή από το Ινστιτούτο προς τον ΕΛΓΟ "ΔΗΜΗΤΡΑ" απάντησης στις αιτιάσεις του Εξωδίκου μαζί με την αρχική σύμβαση, την Έκθεση Πεπραγμένων και σχετική αλληλογραφία
2/10/2014: η κεντρική υπηρεσία του ΕΛΓΟ ζητά ενυπόγραφα την άποψή μου και αναλυτική Κατάσταση δαπανών του προγράμματος, τα οποία αποστέλλονται άμεσα στις 6/10/2014
29/1/2015: ο ΕΛΓΟ "ΔΗΜΗΤΡΑ" προωθεί τα παραπάνω στην ΟΜΣΕ
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας δεν ικανοποιείται με την απάντηση του ΕΛΓΟ, προφανώς διότι δεν περιελάμβανε την καθαίρεσή μου από ερευνήτρια ή έστω την επίπληξή μου και προχωρά πια στη απευθείας πίεση του προέδρου του ΕΛΓΟ κο Χαρουτουνιάν, τηλεφωνικά και με επιστολή στις 6/2/2015
Η συγκεκριμένη προσωπική επιστολή, πέρα από τη γνωστή, φαιδρή πια, προσπάθεια μείωσης της επιστημονικής μου επάρκειας, περιέχει τρία κακόβουλα ψέματα, που δηλώνουν τη θέση της Ομοσπονδίας (;)
1ο «…η Έκθεση Πεπραγμένων εστάλη με fax…». Η Έκθεση Πεπραγμένων εστάλη ΚΑΙ με  fax ΚΑΙ υπηρεσιακά μέσω της Γεν. Δ/νσης Έρευνας, ως όφειλε.
2ο «… εάν η έρευνα είναι μια σοβαρή επιστημονική εργασία, σε ποια συνέδρια παρουσιάστηκε ;…» τα αποτελέσματα της εργασίας παρουσιάστηκαν σε 2 παγκόσμια συνέδρια (XII International Symposium on Scale Insects Studies και XXXXIII International Apimondia Congress Apimondia)   και 3 εθνικά (2ο Φεστιβάλ Μελιού, Παγκρήτιο Μελισσοκομικό Συνέδριο, Ημερίδα του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Sylvamed)
3ο «…μη τήρηση του προϋπολογισμού…». Εδώ δεν φαίνεται ακριβώς τι ενοχλεί, όμως θα μπορούσα να αναφέρω ότι ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε εξ αρχής στην ΟΜΣΕ με το έγγραφο 259/7/9/2010 περιελάμβανε 4.800€ οδοιπορικά., και τελικά ξοδεύτηκαν 4.600€ μαζί με το έρμο το ταξίδι στο Κίεβο. Άλλωστε εξ αρχής η πρόταση αφορούσε στην κάλυψη των οδοιπορικών και των αποστολών (courier) κλαδιών δειγματοληψίας. Αυτά περιελάμβανε ο αρχικός προϋπολογισμός και αυτά χρηματοδότησε η ΟΜΣΕ. Όχι έρευνα, φερομόνες, εντομολογικές παγίδες, ταυτοποίηση εντόμων κ.α., για να είμαστε και ακριβείς.
Βέβαια η παράτυπη αυτή πίεση οδήγησε τον πρόεδρο του ΕΛΓΟ παράτυπα επίσης, να προωθήσει το θέμα του εξωδίκου στο Επιστημονικό Συμβούλιο και μάλιστα (ώ! τι διαβολική σύμπτωση) ταυτόχρονα με την συνέντευξή για την εξέλιξή μου στη Β’ Βαθμίδα των ερευνητών…
Η Ομοσπονδία λοιπόν θα μπορούσαμε να πούμε ότι κέρδισε αυτή την μάχη, δημιούργησε "φασαρία" γύρω από το όνομά μου στον ΕΛΓΟ. Τα αποτελέσματα αυτής της "φασαρίας" δεν είναι ακόμη γνωστά και φυσικά δεν είναι γνωστή και η τελική έκβαση της διαμάχης (του πολέμου) πια.

Εκείνο το οποίο όμως είναι πιο σημαντικό, γιατί αυτό θα μείνει στον κλάδο, όταν τα άτομα αποχωρήσουν, είναι να αποσαφηνιστεί απόλυτα ποιος με πολεμά, ποιος προσπαθεί να με μειώσει, η Ομοσπονδία, το συλλογικό όργανο των μελισσοκόμων ή ο πρόεδρός της, ο κος Ντούρας.

 Ήταν ενήμερο το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας ή / και οι Σύλλογοι για τις ενέργειες του προέδρου και συμφωνούν, ή λειτουργούσε με δική του πρωτοβουλία; 

Αυτό θα ενδιέφερε και εμένα (για την ιστορία) αλλά πιστεύω και πολλούς νέους ή ώριμους (μελισσοκομικά...) ανθρώπους του επαγγελματικού κλάδου της μελισσοκομίας.
Προσωπικά, διατηρώ την ηρεμία του ανθρώπου, που κάνει αυτό που αγαπά και τα αποτελέσματα της δουλειάς του φαίνονται και διαχέονται στους μελισσοκόμους, χωρίς να χρειάζεται να αποδείξει οτιδήποτε, ούτε να φοβάται μην χάσει οτιδήποτε, γιατί όλα είναι μέσα του δουλεμένα, μέσα από πολλές δυσκολίες και παγίδες χρόνια τώρα.

Ξέρουμε ότι ο πλανήτης γυρίζει από ανθρώπους που παίρνουν θέση, έχουν άποψη και αγωνίζονται.
 Όχι από θεατές, παρατρεχάμενους και αδιάφορους.

Τι συμβαίνει λοιπόν στον κλάδο της Μελισσοκομίας, πώς θα πορευτεί στους νέους δρόμους που ανοίγονται, υπηρετώντας ανακούρκουδα ή χαράσσοντας πορεία;ΣΟΦΙΑ ΓΟΥΝΑΡΗ

Εντ. Ερευνήτρια ΙΔΜΟ   

Τετάρτη, 22 Απριλίου 2015

ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΠΡΩΤΟΔΙΚΗ ΣΕ ΚΛΕΦΤΗ ΜΕΛΙΣΣΩΝ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ

Σήμερα εκδικάστηκε στις 15:30 σε δικαστήριο των Γιαννιτσών η εξ αναβολής δίκη απο τις 07.12.2014 της σύλληψης του Χατζηιωακειμίδη Ηλία ετών 75 για συνολική κλοπή 105 κυψελών!!!!με καταδίκη πρωτόδικη(ακολουθει έφεση στο Εφετείο-Κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης)

  • 5 χρόνια φυλάκιση και 3000 ευρω πρόστιμο(διπλασιάζεται) με 25 ευρώ /μέρα= 51625 ευρώ.
  • 105 κυψέλες χ 150 ευρω/κυψέλη + διπλασια χρηματικη αποζημίωση για καθε κυψέλη=47250 ευρώ.
Συνολο περίπου 98875 ευρώ.

Στο Εφετείο-Κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης ή θα μειωθεί ή θα αυξηθεί η ποινή.
Αυτό που πετύχαμε συντονισμένα υπο την αιγίδα του Μελισσοκομικου Συλλόγου Ν.Πέλλας ήταν να υπάρξει ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙΚΗ τιμωρία του κλέφτη, με την μέγιστη δυνατή ποινή απο το τριμελές δικαστήριο.

Σάββατο, 18 Απριλίου 2015

RoundUp και καρκίνος

Κορυφαίοι επιστήμονες προειδοποιούν ότι το πλέον διαδεδομένο ζιζανιοκτόνο στον κόσμο πιθανώς προκαλεί καρκίνο! Η Μονσάντο από την πλευρά της απαιτεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να ανακαλέσει την αποκαλυπτική έρευνά του. Και οι ειδικοί αναφέρουν πως η μόνη περίπτωση να μη σταματήσουν οι αποκαλύψεις από την πλευρά των επιστημόνων, είναι αν η κοινή γνώμη απαιτήσει να ληφθούν μέτρα, άμεσα. 
Το ρυθμιστικό σύστημα είναι γνωστό για τη μυστικοπάθειά του και αιχμάλωτο της χημικής βιομηχανίας. Όμως αυτή τη στιγμή έχουμε μια μοναδική ευκαιρία – η ουσία glyphosate επανεξετάζεται επισήμως από την Ευρωπαϊκή Ένωση, παρόμοια διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη στις ΗΠΑ, τον Καναδά και τη Βραζιλία, ενώ η Ολλανδία, η Σρι Λάνκα και το Ελ Σαλβαδόρ έχουν στόχο να την απαγορέψουν.

Η απειλή είναι ξεκάθαρη – αυτό το δηλητήριο υπάρχει στο φαγητό μας, στα χωράφια μας, στις παιδικές χαρές μας, στους δρόμους μας
. Ας το καταργήσουμε. Πάρε μέρος στην επείγουσα έκκληση και προώθησε αυτό το μήνυμα παντού:


https://secure.avaaz.org/el/monsanto_dont_silence_science_loc_eu/?bSWMmjb&v=57133

Η Μονσάντο είναι εξαγριωμένη. Η glyphosate αποτελεί τη βάση του φυτοφαρμάκου RoundUp, που με τη σειρά του είναι ο χημικός ακρογωνιαίος λίθος της Γενετικώς Μεταλλαγμένης αυτοκρατορίας της Μονσάντο και φέρνει στα ταμεία της 6 δις δολάρια ετησίως. Η εταιρία λέει ότι η έρευνα του Π.Ο.Υ. δεν έλαβε υπόψη μελέτες που δείχνουν ότι η glyphosate είναι ασφαλής. Όμως αυτοί οι επιστήμονες είναι 17 από τους κορυφαίους εμπειρογνώμονες στην ογκολογία παγκοσμίως, όχι ένα μάτσο τρελοί! Έχουν εξετάσει προσεκτικά ανεξάρτητες έρευνες και όχι αυτές που έχουν πραγματοποιηθεί από τις εταιρίες προκειμένου να πάρουν έγκριση για τα προϊόντα τους. 
Οι ρυθμιστικοί φορείς στηρίζονται κυρίως σε τεστ που διενεργούνται από τις εταιρίες οι οποίες προσπαθούν να πουλήσουν σε εμάς τα δηλητήριά τους!
 Παράλληλα, σημαντικές έρευνες αποκρύπτονται από το κοινό επειδή περιλαμβάνουν ‘εμπορικά εμπιστευτικές πληροφορίες’, ενώ το 58% των επιστημονικών επιτροπών στην Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων συνδέεται άμεσα με τις βιομηχανίες τροφίμων και χημικών. Είναι τρελό, αλλά αυτό είναι το σύστημά μας. Και ακριβώς για αυτόν τον λόγο χρειάζεται η δράση όλων μας προκειμένου να μην αγνοηθεί αυτή η ανεξάρτητη έρευνα.
 
Ορισμένες χώρες έχουν ήδη απαγορεύσει τη glyphosate. 
Και τώρα, με την επανεξέταση από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των ΗΠΑ, του Καναδά και της Βραζιλίας, έχουμε μια μοναδική ευκαιρία να γυρίσουμε σελίδα.
 
Πριν από πενήντα χρόνια, το παρασιτοκτόνο DDT της Μονσάντο υπήρχε παντού, μέχρι να έρθει το εξαιρετικό βιβλίο Σιωπηλή Άνοιξη και να αποδείξει ότι μπορεί να προκαλέσει καρκίνο – μια δεκαετία μετά, το παρασιτοκτόνο απαγορεύθηκε. Αν η συγκεκριμένη ουσία προκαλεί τον θάνατο, ας μην επιτρέψουμε την πώλησή της για άλλα δέκα χρόνια. Ας απαιτήσουμε επείγοντα προληπτικά μέτρα. Πάρε μέρος και διάδωσε την εκστρατεία:


https://secure.avaaz.org/el/monsanto_dont_silence_science_loc_eu/?bSWMmjb&v=57133

Το έχουμε ξανακάνει – πετύχαμε την απόσυρση των νεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων που σκοτώνουν τις μέλισσες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ βοηθήσαμε στην παύση λειτουργίας ενός τεράστιου εργαστηρίου παραγωγής γενετικά μεταλλαγμένων σπόρων της Μονσάντο στην Αργεντινή. Ας προστατέψουμε την υγεία μας και ας διασφαλίσουμε ότι δεν θα χρησιμοποιούμαστε ως πειραματόζωα. Αυτή μπορεί να είναι μια σημαντική στιγμή στον αγώνα για την ασφαλή και βιώσιμη γεωργία που ο κόσμος χρειάζεται.

Με ελπίδα,

Bert, Marigona, Antonia, Oliver, Alice, Emily, Danny, Nataliya, Ricken και ολόκληρο το κίνημα του Avaaz

Περισσότερες πληροφορίες:

ΠΟΥ: «Πιθανώς καρκινογόνα» πέντε πασίγνωστα φυτοφάρμακα (Τα Νέα)
http://ygeia.tanea.gr/default.asp?pid=8&ct=98&articleID=21431&la=1

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Το φυτοφάρμακο Roundup της Monsanto πιθανώς προκαλεί καρκίνο (Enallaktikos)
http://www.enallaktikos.gr/ar13523el_pagkosmios-organismos-ygeias-to-fytofarmako-roundup-tis-monsant...

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Δημοφιλές φυτοφάρμακο επικίνδυνο για την υγεία (Newsbomb)
http://www.newsbomb.gr/kosmos/news/story/569289/pagkosmios-organismos-ygeias-dimofiles-fytofarmako-e...

Νέα μελέτη δείχνει σύνδεση της ζιζανιοκτόνου ουσίας glyphosate με την πρόκληση καρκίνου - New study points to link between weedkiller glyphosate and cancer (FT)
http://www.ft.com/cms/s/0/8b79a572-cf14-11e4-893d-00144feab7de.html#axzz3XOmCcv9c

Η Μονσάντο ζητά να αποσυρθεί έρευνα που συνδέει ζιζανιοκτόνο με την πρόκληση καρκίνου - Monsanto seeks retraction for report linking herbicide to cancer (Reuters)
http://in.reuters.com/article/2015/03/24/monsanto-herbicide-idINL2N0WP0UM20150324

Ζιζανιοκτόνο που Κρίθηκε Κατάλληλο Πριν από Χρόνια, τώρα Αμφισβητείται - Weed Killer, Long Cleared, is Doubted (New York Times)
http://www.nytimes.com/2015/03/28/business/energy-environment/decades-after-monsantos-roundup-gets-a...

Ο Αληθινός Λόγος Ανησυχίας για τους Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς - The Real Reason to Worry About GMOs (Mother Jones)
http://www.motherjones.com/tom-philpott/2015/03/bittman-right-its-not-gmos-its-how-theyre-used

Όμιλοι ζητούν έλεγχο της ουσίας glyphosate από την Υ.Π.Π. μετά τη σύνδεσή της με “πρόκληση καρκίνου” από τον Π.Ο.Υ. - Groups seek EPA glyphosate review after WHO 'carcinogenic' link
http://www.agri-pulse.com/Groups-seek-EPA-glyphosate-review-after-WHO-carcinogenic-link-03272015.asp

Πέμπτη, 9 Απριλίου 2015

Yπάρχει Μακεδονική και Κεκρόπια φυλή μελισσών στη Βόρεια και Νότια Ελλάδα?

Προκειμένου να ερευνηθεί εάν και σε ποιο βαθμό υπάρχει μακεδονική φυλή μελισσών στη Βόρεια Ελλάδα και Κεκρόπια φυλή μελισσών στη Νότια Ελλάδα, έχει ξεκινήσει σχετικό πρόγραμμα στο Εργαστήριο Μελισσοκομίας του ΑΠΘ και στο Εργαστήριο Μελισσοκομίας του ΓΠΑ σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. 

Στα πλαίσια αυτής της έρευνας αναζητούνται μελίσσια τα οποία πιθανόν να αποτελούν χαρακτηριστικά δείγματα και τα οποία θα αποτελέσουν τη βάση για να εντοπιστεί, διαφυλαχτεί και βελτιωθεί η συγκεκριμένη φυλή. 

Τέτοια μελίσσια μπορεί να είναι απομονωμένα, σταθερά σε συγκεκριμένα σημεία για πολλά χρόνια και στα οποία ο μελισσοκόμος γνωρίζει το ιστορικό τους σε κάποιο βαθμό. 

Οι μελισσοκόμοι που θέλουν να συνεργαστούν με το Εργαστήριο Μελισσοκομίας του ΑΠΘ και το Εργαστήριο Μελισσοκομίας του ΓΠΑ εφόσον θεωρούν ότι πιθανόν να διατηρούν τέτοια μελίσσια που είναι μακεδονική φυλή,  θα πρέπει να συλλέξουν 20 - 30 ζωντανές εργάτριες μέλισσες τις οποίες θα  τοποθετήσουν άμεσα στην κατάψυξη ώστε να θανατωθούν. 

Το διατηρημένο αυτό φρέσκο δείγμα θα πρέπει να αποσταλεί στο εργαστήριο μελισσοκομίας με courier μετά από συνεννόηση με το προσωπικό του κάθε εργαστηρίου
(τηλέφωνο επικοινωνίας :

  • 2310472983      Εργαστήριο Μελισσοκομίας του ΑΠΘ
  • 210-5294562    Εργαστήριο Μελισσοκομίας του ΓΠΑ

Πέμπτη, 2 Απριλίου 2015

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑΣ...

Μελισσοκόμος: -Τι βασίλισσες μικρές είναι αυτές που μου έστειλες, είναι σαν εργάτριες?


Βασιλοτρόφος Τ.Ι.-Μην στεναχωριέσαι έτσι είναι στην αρχή ...μετά θα μεγαλώσουν!!!