Μελισσοκομικός Σύλλογος Νομού Πέλλας - Ο Μέγας Αλέξανδρος-ΠΕΝΤΑΠΛΑΤΑΝΟΣ ΤΘ 377,58100,ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ ΠΕΛΛΑΣ-Τηλ:6937275481 Πρόεδρος Κοντόπουλος Αλέξανδρος, 6977 027612 Γιαλαμπούκης Γιώργος- Επίτιμος Πρόεδρος E-mail: beeclubpellas@yahoo.gr,beeclubpellas@gmail.com - BEE CLUB PELLAS-THE GREAT ALEXANDER-YΙANNITSA PELLAS, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-MACEDONIA- HELLAS-GREECE,- Ωράριο λειτουργίας (ΔΕΥΤΕΡΑ+ΤΕΤΑΡΤΗ 18.00μμ-20.00μμ)


Δε φτάνει ο ήλιος μονάχα, η γη σοδειά να δώσει, χρειάζονται κι άλλα πολλά, και προπαντός η γνώση… (Κωστής Παλαμάς)

Έλληνες, ο πραγματικός Έλληνας ηγέτης θα βρεθεί. Το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να βρεθεί ο πραγματικός Έλληνας ΠΟΛΙΤΗΣ!"

"Προδότης δεν είναι μόνο αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς, αλλά είναι και εκείνος που ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώση του δεν προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων πάνω στους οποίους άρχει..." - Θουκυδίδης (460-398 π.Χ.)

Λένε ότι οι πραγματικοί φίλοι μπορεί να περάσουν μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς να μιλήσουν ή να ειδωθούν, χωρίς ποτέ να τεθεί σε αμφιβολία η φιλία τους. Όταν βλέπονται, ενημερώνονται σαν να είχαν μιλήσει την προηγούμενη ημέρα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος που πέρασε ή πόσο μακρυά ήταν!

“Γίνε εσύ η αλλαγή, αν θες να αλλάξεις τον κόσμο” Μ.Γκάντι

etm-mthoney-720p από cosmosdocumentaries



Μακεδονία ~ Ένας πολιτισμός αποκαλύπτεται ~ bbc... από KRASODAD





Καιρός ...απο το toukairou.com

ΤΟ BLOG ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕ MOZILLA FIREFOX- YOU CAN SEE BETTER THIS BLOG WITH MOZILLA FIREFOX


Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥΣ Ν. ΕΥΒΟΙΑΣ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
 ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥΣ Ν. ΕΥΒΟΙΑΣ
ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
Αγαπητοί μελισσοκόμοι,
Το τελευταίο διάστημα έχουν παρατηρηθεί στην Εύβοια αλλά και γενικότερα σε όλη την Ελλάδα πολλές περιπτώσεις κλοπής μελισσοσμηνών.
Οι κλοπές αυτές πιστεύουμε ότι θα ενταθούν λόγω της οικονομικής κρίσης και της ανεργίας που μαστίζει τη χώρα.
Αρκετοί πολίτες θα στραφούν προς την εκμετάλλευση μελισσοσμηνών και θα επιδιώξουν να βρουν διέξοδο στην μάστιγα της ανεργίας απασχολούμενοι επαγγελματικά με την μελισσοκομία.
Μερικοί από αυτούς θα επιδιώξουν να πετύχουν την ενασχόληση τους με την μελισσοκομία χωρίς να υποστούν το «βάσανο» και τα έξοδα της δημιουργίας από την αρχή δικών τους μελισσοσμηνών, καταφεύγοντας στην κλοπή μελισσοσμηνών από συναδέλφους σας.
Δυστυχώς κάπιοι «κακοί» συνάδελφοί σας, θα επιδιώξουν να αυξήσουν τα μελισσοσμήνη τους σε βάρος άλλων συναδέλφων σας, ώστε οι ίδιοι να αυξήσουν το εισόδημα τους και την περιουσία τους χωρίς τον κόπο και τα έξοδα που απαιτούνται για την αύξηση των μελισσοσμηνών τους.
Πέρα από την προστασία των μελίσσοσμηνών σας, την οποία θα πρέπει να λάβετε εκμεταλλευόμενοι διάφορα μέσα της σύγχρονης τεχνολογίας όπως (gps κ.α. ), θα πρέπει να προσέξετε και να φροντίσετε για την άμεση καταγγελία της κλοπής των μελισσοσμηνών στα αστυνομικά τμήματα της περιοχής, σε περίπτωση που υποστείτε κλοπή. Ο σχετικός νόμος 1300/1982 μέτρα για την πρόληψη της ζωοκλοπής και της ζωοκτονίας στο άρθρο 9 παρ. 1, αναφέρει «Με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών και απώλεια του διακιώματος για χρηματική ικανοποίηση τιμωρείται ο κάτοχος ζώου από τα αναφερόμενα στο άρθρ. 1 του νόμου αυτού, ο οποίος δεν καταγγέλει στην αρμόδια Αρχή μέσα σε 24 ώρες από τη διαπίστωση της τη ζωοκλοπή ή τη ζωοκτονία που έγινε σε βάρος του.
Στην παρ. 2 του ίδιου άρθρου. Με φυλάκιση τουλάχιστον δυο μηνών τιμωρείται ο παθών και ο δράστης ζωοκλοπής ή ζωοκτονίας, αν συμβιβαστούν με σκοπό την συγκάληψη του εγκλήματος.
Στην παρ. 3 του ίδιου άρθρου. Με ποινή φυλακίσεως τιμωρείται όποιος μεσιτεύει, διευκολύνει παντοιοτρόπως ή υποδεικνύει στο ζωοκλέφτη τον τρόπο, τον τόπο ή τα μέσα της ζωοκλοπής ή του συμβιβασμού με τον παθόντα.
Επομένως, βασικό μέλημα του μελισσοκόμου, ο οποίος θα υποστεί ζωοκλοπή, είναι άσκηση μήνυσης κατά αγνώστων δραστών άμεσα, τη στιγμή που θα διαπιστώσει την αφαίρεση των μελισσοσμηνών του στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα.
Η αντιμετώπιση της κλοπής μελισσοσμηνών βασικά αντιμετωπίζεται ως κακούργημα και οι ποινές είναι τόσο μεγάλες, που αποτρέπουν αρκετούς από το να επιχειρήσουν το αδίκημα της κλοπής των μελισσών, το οποίο είναι ιδιώνυμο αδίκημα.
Το τελευταίο διάστημα όμως κάποιες ζωοκλοπές (κυψελών μελισσών), αντιμετωπίστηκαν ως πλημμελήματα τα οποία επισύρουν πολύ μικρότερες ποινές με συνέπεια να υπάρχει κίνδυνος να ανοίξει «ο ασκός του Αιόλου», με καταστροφικές συνέπειες για τον κλάδο σας.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημανθεί ότι πρέπει να είστε ενωμένοι και να λάβετε την νομική κατάρτιση από την ενημέρωση μέσω νομικών συμβούλων των συλλόγων και της ομοσπονδίας, για τις προϋποθέσεις που διαφοροποιούν την ποινική δίωξη της κλοπής των μελισσοσμηνών ως πλημμέλημα ή ως κακούργημα.
Ενημερωτικά θα ήθελα να σας αναφέρω τα εξής:
Κατά τη διάταξη του άρθρου 1 παρ. 1 του Ν. 1300/1982 «Μέτρα για την πρόληψη και την καταστολή της ζωοκλοπής και ζωοκτονίας» με φυλάκιση τουλάχιστον 2 ετών και χρηματική ποινή 20.000 εως 1.000.000 δραχμών τιμωρείται η κλοπή ιππών, όνων, ημιόνων, βοοειδών, βουβαλοειδών, αιγοπροβάτων, χοίρων και κυψελών μελισσών ή του περιεχομένου τους.
Από τις ανωτέρω διατάξεις σε συνδυασμό με εκείνη του άρθρου 372 παρ. 1 του Ποιν. Κώδικα, συνάγεται σαφώς, ότι για τη στοιχειοθέτηση της αξιοποίνου πράξεως της ζωοκλοπής, η οποία είναι ιδιώνυμο έγκλημα και έχει νομική αυτοτέλεια σε σχέση προς το βασικό έγκλημα της κλοπής, λαμβάνει δε κακουργηματικό χαρακτήρα όταν τελείται από δύο ή περισσότερα άτομα κατά συναυτουργία (αρθρ. 45 ΠΚ), απαιτείται η αφαίρεση  ζώου από τα παραπάνω αναφερόμενα ή κυψέλης μελισσών ή του περιεχομένου της από τη φυσική κατοχή άλλου χωρίς τη συγκατάθεση εκείνου που έχει το δικαίωμα κυριότητας τους με σκοπό παρανόμου ιδιοποίησεως  από το δράστη.
Περαιτέρω κατ΄αρθρο 2 του ίδιου νομοθετήματος, αν η πράξη δεν τιμωρείται βαρύτερα σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα, η ζωοκλοπή ή η ζωοκτονία τιμωρούνται με κάθειρξη μέχρι 10 ετών και χρηματική ποινή 50.000 εως 1.000.000 δρχ στις ακόλουθες περιπτώσεις: α) αν έγινε από δύο ή περισσότερα άτομα από κοινού, β) αν κατά την τέλεση της πράξης χρησιμοποιήθηκε βία ή απειλή βίας ή άλλης παράνομης πράξης ή έγινε χρήση των μέσων αυτών για τη διατήρηση της κατοχής των κλεμμένων ή θανατωμένων ζώων, γ) αν ο δράστης οπλοφορούσε, δ) αν ο δράστης είναι κρεοπώλης, εστιάτορας, διευθυντής ξενοδοχείου και δημοσίων γενικά κέντρων ή αλλος επαγγελματίας συναφών με τα παραπάνω επαγγελμάτων.
Από την άνω διάταξη προκύπτει ότι, η ζωοκλοπή καθίσταται κακούργημα όχι μόνο στις αναφερόμενες σε αυτήν περιπτώσεις, αλλά και όταν η πράξη τιμωρείται βαρύτερα σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα, συνεπώς δε και όταν τελέστηκε από ένα πόσωπο που όμως έδρασε κατ΄επάγγελμα ή κατά συνήθεια σύμφωνα με το άρθρο 374 περ. ε ΠΚ.

Κατ΄επάγγελμα δε τέλεση του εγκλήματος συντρέχει όταν από την επανειλημμένη τέλεση της πράξης ή από την υποδομή που έχει διαμορφώσει ο δράστης, με πρόθεση επανειλημμένης τέλεσης της πράξης, προκύπτει σκοπός του για πορισμό εισοδήματος. Κατά συνήθεια δε τέλεση του εγκλήματος συντρέχει όταν από την επανειλημμένη τέλεση της πράξης προκύπτει σταθερή ροπή του δράστη προς τη διάπραξη του συγκεκριμένου εγκλήματος ως στοιχείου της προσωπικότητας του.

Σε περίπτωση σύλληψης δράστη ή δραστών κλοπής μελισσών, θα πρέπει να επικοινωνήσουμε άμεσα με τα αστυνομικά τμήματα και μέσω αυτών με τον αρμόδιο Εισαγγελέα, και να ζητούμε να διερευνηθούν τα στοιχεία που αποδεικνύουν την κακουργηματική μορφή του εγκλήματος της κλοπής μελισσοσμηνών, ώστε να ασκείται δίωξη σε βαθμό κακουργήματος.

Ενισχυτικά της μήνυσης που θα ασκηθεί, είναι και κάποια στοιχεία που μπορούν να έχουν προβλέψει οι μελισσοκόμοι και να έχουν στα χέρια τους.
Όπως:
  • α) με την τοποθέτηση των μελισσοσμηνών να έχει φωτογραφηθεί ο χώρος εναπόθεσης. Η διαδικασία αυτή είναι εύκολη μια και όλα τα κινητά τηλέφωνα έχουν πλέον φωτογραφική κάμερα.
  • β)Επίσης θα πρέπει να φωτογραφηθεί ο ίδιος χώρος άμεσα σε περίπτωση που παρατηρηθεί η κλοπή μελισσιών ώστε οι φωτογραφίες αυτές να αποτελέσουν στοιχεία μελλοντικής δικογραφίας που θα σχηματιστεί
  • γ) Επίσης, θα πρέπει να φωτογραφηθούν στοιχεία που μπορεί να υπάρχουν στο χώρο από ίχνη τροχών αυτοκινήτων κλπ τα οποία και αυτά μπορούν να βοηθήσουν αργότερα στην καταδίκη του δράστη. Οι φωτογραφίες αυτές θα πρέπει να κατατίθενται σε αντίγραφα και αντίγραφο του μελισσοκομικού βιβλιαρίου μεζί με την μήνυση κατ΄αγνώστων που ασκεί ο μελισσοκόμος.
  • δ) Σε περίπτωση που εντοπιστεί ο δράστης, καλό είναι να φωτογραφίζεται και ο χώρος που έχουν βρεθεί τα κλεμμένα μελίσσια (το μελισσομάντρι γενικά και τα κλαπέντα μελισσοσμήνη).
  • ε) Θα πρέπει οι μελισσοκόμοι να βρίσκονται σε επαφή μεταξύ τους, να συζητηθούν τα κρούσματα που παρουσιάζονται, στους τοπικούς συλλόγους τους αλλά και στο χώρο που δραστηριοποιούνται και ενεργούν με το αίσθημα αλλληλεγγύης για την καλύτερη προστασία του  επαγγέλματος του μελισσοκόμου και της περιουσίας τους.

Χαλκίδα 26-03-2014
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΓΙΑΝΝΗΣ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 19, ΤΚ 34100
Τηλ: 2221075202 & 6932908595
Email: mastrogiannisath@yahoo.gr

Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

ΘΕΡΜΙΚΗ ΚΑΜΕΡΑ ΣΕ ΚΥΨΕΛΕΣ ΜΕΛΙΣΣΩΝ-ΕΔΕΣΣΑ-ΣΚΕΨΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΜΑΝΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ


Επανέρχομαι σε ένα θέμα το οποίο είναι σημαντικό, μια που πέσανε οι θερμοκρασίες...
Οι ιδέες πολλές.


Καλά είναι όλοι μας να ανταλλάξουμε εμπειρίες.


Η μελισσόσφαιρα του χειμώνα
Όπως και άλλα έντομα, η μέλισσα  είναι ψυχρόαιμη (εξώθερμη). Ωστόσο, σε αντίθεση με άλλα έντομα, η μέλισσα  δεν πεθαίνει το φθινόπωρο ή μπαίνει σε λήθαργο, αλλά είναι ενεργή όλο το χειμώνα τρώγοντας και μεταβολίζοντας το μέλι για να κρατηθεί ζεστή.
Μεμονωμένες  μέλισσες είναι εξώθερμες (διατήρηση της θερμότητας του σώματος από εξωτερικές πηγές), αλλά μια κυψέλη συλλογικά είναι ενδόθερμη (διατηρεί τη θερμότητα του σώματος από το εσωτερικό της κυψέλης).
Με την έναρξη του κρύου καιρού, οι μέλισσες συγκεντρώνονται σε ένα σύμπλεγμα(μελισσόσφαιρα), τουρτουρίζοντας τους μυς της πτήσης τους για να παράγουν θερμότητα και να ζεστάνουν την κυψέλη. Τουρτουρίζοντας τους μυς της πτήσης ενεργοποιούν διαφορετικά πρότυπα από εκείνα κατά τη διάρκεια της πτήσης. Οι μυς τρίβονται ο ένας εναντίον του άλλου και όχι με τα φτερά.
Η χειμωνιάτικη  μέλισσα παράγεται στο τέλος του καλοκαιριού. Είναι φυσιολογικά διαφορετική από την καλοκαιρινή μέλισσα, με μια διαφορετική πρωτεΐνη της  αιμολέμφου (αίμα) από την καλοκαιρινή μέλισσα.
Οι χειμωνιάτικες μέλισσες έχουν επίσης πιο παχιά σώματα στα οποία στηρίζονται για τροφή κατά τη διάρκεια των μηνών που δεν υπάρχουν τροφές.
 Η χειμωνιάτικη  μέλισσα θα ζήσει πολύ περισσότερο (4 έως 6 μήνες) από ό, τι η καλοκαιρινή μέλισσα (45 ημέρες). Ο μοναδικός σκοπός της χειμωνιάτικης μέλισσας είναι να διαχειμάσει στην κυψέλη μέχρι την άνοιξη. Το φθινόπωρο καθώς το μελίσσι προετοιμάζεται για τους μεγάλους χειμερινούς μήνες, ο πληθυσμός των μελισσών μειώνεται καθώς πεθαίνουν οι καλοκαιρινές μέλισσες, αντικαθίσταται από τις μικρότερες χειμερινές μέλισσες  που αποτελούν την μελισσόσφαιρα του χειμώνα. Η παραγωγή γόνου σταματά. Όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι πάνω από τους 10°C, οι μέλισσες πραγματοποιούν πτήσεις καθαρισμού καθώς δεν αφοδεύουν μέσα στην κυψέλη.
Όσο η θερμοκρασία έξω από την κυψέλη είναι μεγαλύτερη από 18ºC, οι μέλισσες μέσα στην κυψέλη απλώνονται. Όταν έρθει ο χειμώνας, ωστόσο, οι μέλισσες   σχηματίζουν σφιχτά μια μελισσόσφαιρα. Αυτή διαστέλλεται και συστέλλεται, όταν ο καιρός ζεσταίνει και δροσίζει.
 Η μελισσόσφαιρα  του χειμώνα σχηματίζεται στην κυψέλη όταν η θερμοκρασία του αέρα πέσει κάτω από 10-14 ºC. Καθώς η θερμοκρασία μειώνεται περαιτέρω, η μελισσόσφαιρα γίνεται  πιο συμπαγής όπως οι μέλισσες προσκολλώνται σφιχτά μαζί με τα πλαίσια στην κυψέλη. Οι μέλισσες στον πυρήνα του συμπλέγματος διατηρεί μια θερμοκρασία περίπου 18-32 ° C, ενώ το εξωτερικό στρώμα των μελισσών διατηρεί μια θερμοκρασία περίπου από 9-14 ° C.
   
Το στρώμα των εξώθερμων μελισσών χρησιμεύει ως μόνωση για τις εσωτερικές μέλισσες. Δεν συμμετέχουν στην ενδοθερμική θέρμανση του πυρήνα της μελισσόσφαιρας .  Περιφεριακές μέλισσες διατηρούν μια  θερμοκρασία που τους επιτρέπει να κινούνται και να παραμένουν προσκολλημένες στο σύμπλεγμα. Εάν ο θώρακας αυτών των μελισσών , πέσει  κάτω από 9° C, δεν είναι πλέον σε θέση να ενεργοποιήσουν τους μυς της πτήσης τους για θέρμανση, πέφτουν σε κώμα ψύχρας, και πέφτουν από το σύμπλεγμα.
Όταν το κρύο έρχεται, το σύμπλεγμα βρίσκεται στο κέντρο των δύο πατωμάτων της κυψέλης. Καλύπτει το πάνω μέρος των πλαισίων του κάτω όροφου (γονοφωλιά) και εκτείνεται πάνω και πέρα ​​από τις κάτω μέρος των πλαισίων στο πάτωμα(μελιτοθάλαμος).
 Το εξωτερικό μέρος της μελισσόσφαιρας αγγίζει τα αποθέματα μελιού. Το σύμπλεγμα κινείται αργά προς τα πάνω και προς τα πλάγια για να φτάσουν νέες περιοχές πλαισίων με μέλι, ποτέ δεν θα μετακινηθεί προς τα κάτω.
 Οι μέλισσες περιστρέφονται από την περιφέρεια του συμπλέγματος προς τον πυρήνα. Μέσω αυτής της περιστροφής οι μέλισσες διατηρούν μια βιώσιμη θερμοκρασία σώματος και παρέχουν πρόσβαση για όλες στα αποθέματα μελιού τους. Ωστόσο, εάν η εξωτερική θερμοκρασία πέσει πολύ χαμηλά, οι μέλισσες δεν θα κυκλοφορούν και μπορούν να πεθάνουν από την πείνα παρόλο που υπάρχουν διαθέσιμα  επαρκής αποθέματα μελιού.

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, οι μέλισσες καταναλώνουν μέλι για την παραγωγή θερμότητας. Από τον μεταβολισμό του μελιού παράγεται αέριο διοξείδιο του άνθρακα και υδρατμοί νερού(680 γρ. νερό για κάθε κιλό μέλι που καταναλώνεται). Το διοξείδιο του άνθρακα είναι βαρύτερο από τον αέρα και κατακάθεται στον πυθμένα της κυψέλης και εκρέει από την κάτω είσοδο. Ο θερμός υγρός αέρας ανεβαίνει από την μελισσόσφαιρα και χτυπάει το κρύο εσωτερικό κάλυμμα προκαλώντας τη συμπύκνωση του. Αυτή η συμπύκνωση στάζει πάνω στις μέλισσες ως παγωμένο νερό. Το νερό που στάζει μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στην ευαίσθητη ανταλλαγή μελιού και ζέστης.  Κατάλληλος αερισμός της κυψέλης είναι απαραίτητος για να κρατήσει την κυψέλη ξηρή,
Είσοδοι στο πάνω μέρος επιτρέπουν στους υδρατμούς να διαφύγουν και παρέχουν στις μέλισσες μια δεύτερη έξοδο.



http://westmtnapiary.com/winter_cluster.html

The Biology and Management of Colonies in Winter 
Adony Melathopoulos 
 Beaverlodge Research Farm, Box 29, Beaverlodge, AB T0H 0C0  melathopoulosa@agr.gc.ca 

https://app.box.com/s/x1ewocs9t5tt94xltb21

http://thediagram.com/9_3/adiagram.html


ToC
C. P. Dadant, First Lessons in Beekeeping, Revised Edition, Dadant, 1976
A. A DIAGRAM OF THE WINTER CLUSTER AS SEEN THROUGH A VERITCAL SECTION OF A TWO-STORY HIVE CUT ACROSS THE MIDDLE OF THE CLUSTER
B. Face view of frames of upper hive body. The numbers indicate the position of the frames. Note how the bees concentrate between combs and in open cells to form a compacy insulating shell around a much less compact head producing center. The band of pollen covered with honey indicates an accumulation of reserve pollen before the honeyflow.
Generally it is better to throw all the strength of two such colonies into one hive by uniting than to try to winter the two misfits. In a honeyflow uniting gives no difficulty. Nectar gathering bees unite very nicely with a minimum of fighting. It is a different matter in the short days of fall. In such a case the two colonies may be united by the newspaper plan.


http://www.littlehouseonthebighill.com/beekeeping/index.php?detail=76


http://strathconabeekeepers.blogspot.ca/2011/10/moisture-quilt-insulated-hive-cover.html
   
     



                                                                          
                                                  
                           








΄΄………….  Από τον θερμογραφικό έλεγχο κυψελών που έγινε στην περιοχή της Έδεσσας  στις 16/02/2012 περίπου στις 12:00 το μεσημέρι (η ώρα στις εικόνες είναι ρυθμισμένη λάθος). Η αρίθμηση των εικόνων είναι συνεχόμενη. Οι μονές είναι οι κανονικές, οι ζυγές είναι οι αντίστοιχες θερμικές εικόνες.

Οι θερμικές εικόνες έχουν ανάλυση 320Χ240 pixel και ακρίβεια της τάξης του 0,1C (Για τις ξύλινες επιφάνειες-προσοχή η κάμερα ρυθμίστηκε ώστε να αποδίδει σωστά στις ξύλινες επιφάνειες).

Όπως βλέπετε από την θερμοκρασία του ξύλου(κόκκινο) μπορούμε να βρούμε την σχετική θέση του σμήνους μέσα στην κυψέλη(συνήθως είναι στην νότια πλευρά)και να δούμε το μέγεθος του σε γενικές γραμμές.

 Τα συγκεκριμένα μελίσσια είναι γενικά μικρά σε πληθυσμό 3-4 πλαίσια.

Από μια πρώτη ερμηνεία των εικόνων φαίνεται ότι για μια εξωτερική θερμοκρασία 8C βαθμών και υγρασία 80% (που έδινε άλλο όργανο - βροχερή μέρα) έχουμε διαφορές στην επιφάνεια του ξύλου της τάξης των 3-4C. Αυτό μας λέει ότι οι κυψέλες μας δεν είναι καθόλου καλά μονωμένες. Μάλλον ταλαιπωρούνται τα ΄΄κορίτσια΄΄. Σημειωτέον βέβαια ότι υπάρχουν κηρόπανα και εσωτερικά χωρίσματα από felizol 5εκ.

Αν πηγαίναμε ξημερώματα οι διαφορές θα ήταν μεγαλύτερες.

Οι διαφορές θερμοκρασίας μεταφράζονται άμεσα σε ζαχαροζύμαρα-τροφές και την άνοιξη σε υγεία σμήνους νομίζω.  …………….. ΄΄

Παύλος Χασιλίδης-Δασαρχείο Εδέσσης






 Παρακάτω  δίνονται δυο video στα οποία φαίνονται οι μέλισσες να βγαίνουν με θερμοκρασία 32 C!!!! και την ίδια θερμοκρασία να έχουν στην μελισσόσφαιρα!!!




Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

Disastrous Beekeeping season in Slovenia-Καταστροφική η μελισσοκομική χρονιά στην Σλοβενία

This year Slovenian Beekeepers only think they extract from beehives were tears.
In the past five years on average, there was 32 kg honey per hive, but this year just 7 kg (15,5 pounds). This is a big blow for Slovenian Beekeepers, because of that Beekeeping association send to the Ministry of Agriculture and the Environment initiative to help.
They said, “Thus, poor harvests this year, we cannot remember nor beekeepers with 40 or more beekeeping experience“.
Reason for bad harvest are the adverse weather conditions, there was just not enough sunny days, etleast in the one-piece.
Beekeeping season in Slovenia

Honey harvest in past 5 years

2014: 7,03 kg (15,5 pounds) / hive
2013: 35,79 kg / hive
2012: 15,02 kg / hive
2011: 36,26 kg / hive
2010: 32,33 kg / hive
In normal beekeeping seasons, they produce around 2.000.000 kg (4.409.245 pounds) of honey per country. So this represents less than a quarter of this year.
The consequence of small quantities of high-quality Slovenian honey means stores will need to import more foreign honey.

Help by Ministry of Agriculture and the Environment

At the Ministry of Agriculture and the Environment, they responded very quickly and decide that beekeepers with 20 beehives or more will get financial help in the amount 5 € per hive and beekeepers with less than 20 beehives will get oxalic acid for free(!!!!!).
Source: Slovenian Beekeeping Association

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ '' ΕΡΗΜΟ'' ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ-3-4/10/2014


Έχοντας σαν τάμα μια τουλάχιστον επίσκεψη το έτος, εδώ και και 24 χρόνια, με πολύ καλούς φίλους-αδελφούς, ανηφορίσαμε στους δικούς μας ανθρώπους στην Σκήτη της Αγίας Άννης.
Τα προηγούμενα χρόνια 1,2,3,4,5



κελί του παπα-Γιάννη, και μελισσοκόμος...

το μόνο μεταφορικό  μέσο στην περιοχή,ευτυχώς...







αναπαλαιωμένο κελί στον δρόμο για το Κυριακό


απέναντι η Σάρτη




στον δρόμο για το Κυριακό





































































































Είσοδος κελιού Αγίου Γεωργίου, Κερασιά


ένα μικρό οροπέδιο είναι η περιοχή της Κερασιας

κελί Αγίου Γεωργίου-Κερασιά








ο Ξενώνας










το εργαστήριο ξυλογλυπτικής
σπηλιά ερημίτη

νότια της Κερασιάς είναι ο Άγιος Βασίλειος


το παλιό Κυριακό






από τον Αγιο Βασίλειο πηγαίνοντας για Κατουνάκια

Κατουνάκια


από Δανιηλαίους για μικρά Αγία Αννα




ερημητήριο




Μικρά Αγία Άννα
Σκήτη Αγίας Άννης

Κελί Αποτομής Τιμίου Προδρόμου




















Αρσανάς(λιμανάκι) Σκήτης Αγίας Άννης