Μελισσοκομικός Σύλλογος Νομού Πέλλας - Ο Μέγας Αλέξανδρος-ΠΕΝΤΑΠΛΑΤΑΝΟΣ ΤΘ 377,58100,ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ ΠΕΛΛΑΣ-Τηλ:6937275481 Πρόεδρος Κοντόπουλος Αλέξανδρος, 6977 027612 Γιαλαμπούκης Γιώργος- Επίτιμος Πρόεδρος E-mail: beeclubpellas@yahoo.gr,beeclubpellas@gmail.com - BEE CLUB PELLAS-THE GREAT ALEXANDER-YΙANNITSA PELLAS, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-MACEDONIA- HELLAS-GREECE,- Ωράριο λειτουργίας (ΔΕΥΤΕΡΑ+ΤΕΤΑΡΤΗ 18.00μμ-20.00μμ)


Δε φτάνει ο ήλιος μονάχα, η γη σοδειά να δώσει, χρειάζονται κι άλλα πολλά, και προπαντός η γνώση… (Κωστής Παλαμάς)

Έλληνες, ο πραγματικός Έλληνας ηγέτης θα βρεθεί. Το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να βρεθεί ο πραγματικός Έλληνας ΠΟΛΙΤΗΣ!"

"Προδότης δεν είναι μόνο αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς, αλλά είναι και εκείνος που ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώση του δεν προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων πάνω στους οποίους άρχει..." - Θουκυδίδης (460-398 π.Χ.)

Λένε ότι οι πραγματικοί φίλοι μπορεί να περάσουν μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς να μιλήσουν ή να ειδωθούν, χωρίς ποτέ να τεθεί σε αμφιβολία η φιλία τους. Όταν βλέπονται, ενημερώνονται σαν να είχαν μιλήσει την προηγούμενη ημέρα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος που πέρασε ή πόσο μακρυά ήταν!

“Γίνε εσύ η αλλαγή, αν θες να αλλάξεις τον κόσμο” Μ.Γκάντι

etm-mthoney-720p από cosmosdocumentaries



Μακεδονία ~ Ένας πολιτισμός αποκαλύπτεται ~ bbc... από KRASODAD





Καιρός ...απο το toukairou.com

ΤΟ BLOG ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕ MOZILLA FIREFOX- YOU CAN SEE BETTER THIS BLOG WITH MOZILLA FIREFOX


Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

ΑΠΟΛΥΜΑΝΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΚΥΨΕΛΩΝ-ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ

 
Σας παρουσιάζουμε ένα ισχυρό Απολυμαντικό γενικής χρήσης για μύκητες-βακτήρια-ιούς-οσμές .
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί άφοβα στην απόλυμανση του εσωτερικού των κυψελών και όλων των μελισσοκομικών εργαλείων-επιφανειών. 
Απολυμαντικό αποσμητικό αντισηπτικό διάλυμα σταθεροποιημένου διοξειδίου του χλωρίου CLO2, το οποίο έχει αποδειχθεί εξαιρετικά δραστικό στην καταπολέμηση ευρέως φάσματος βακτηρίων - μυκήτων - ζυμών - άλγεων και άλλων μικροβιακών παραγόντων.
Είναι άοσμο - άχρωμο και δεν αφήνει καμιά οσμή σε τρόφιμα ή επιφάνειες ή χώρους.
Η αίσθηση μετά από ψεκασμό στο χώρο είναι καθαρού και υγιεινού περιβάλλοντος.
Γενική Δόση:100-200 ml σε 10 lt νερό.
Για την ενεργοποίηση του DALCO-100(από pH 7 πρέπει να πέσει στο pH 3 για να ''δουλέψει'') απαιτούνται 100gr ασθενούς οξέος, όπως κιτρικό οξύ.
Το χρώμα του διαλύματος σταδιακά μετατρέπεται σε κιτρινοπράσινο το οποίο σημαίνει ότι ενεργοποιήθηκε.
ΤΕΧΝΙΚΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ
ΔΕΛΤΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ 

Τιμή:  1 λίτρο =12 ευρώ με ΦΠΑ 13%
          5 λίτρα =47 ευρώ με ΦΠΑ 13%

 http://bioapiculture.blogspot.gr- 2310253031

Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΙΤΟΕΚΚΡΙΣΕΩΝ ΣΤΗΝ Β.ΕΛΛΑΔΑ...

Βλέποντας την πλήρη ...σιωπή με το τι γίνεται με τις διάφορες μελιτοεκκρίσεις στην Ελλάδα, μάλλον όλοι είναι διακοπές!!!! και τα μελίσσια δουλεύουν για αυτούς...
  Στο Ν.Πέλλας το πεύκο'' δίνει'' από τις 20 Ιουλίου συνεχώς, όχι πολύ, αλλά συνέχεια και μάλλον δεν θα δούμε διαχωρισμό μεταξύ πρώτου και δεύτερου ''βαρέματος'' μάλλον λόγω διαφορετικών ηλικιών του εντόμου-εργάτη.

  Το ίδιο συμβαίνει και στην Θάσο και σε μικρό ή μεγάλο βαθμό στην Χαλκιδική.

  Στην μελισσομάνα Λήμνο γίνεται πάρτι κανονικό σαν να είναι Μάιος!!! όχι σε θυμάρι ή πεύκο αλλά  
από την αγριοσουσαμιά-Heliotropium europium!!!  1







εδώ θα μαζέψουμε τον σπόρο όταν ωριμάσει το φθινόπωρο





(Μικρό ποώδες φυτό με άσπρα ευωδιαστά άνθη που φυτρώνει σε χέρσα εδάφη και σε θερισμένα σιτηρά, κατά την διάρκεια του Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου .Δίνει νέκταρ και γύρη.)

 Χτίζονται νέα πλαίσια σε χρόνο μηδέν, έχουν κολλήσει τα καπάκια από γλώσσες κεριών γεμάτα μέλι.Μια σκέτη ΤΡΕΛΑ ΑΥΓΟΥΣΤΙΑΤΙΚΗ έτσι δεν είναι Δημήτρη Παλαιολόγε?
Έρχονται στην συνέχεια τα κάθε λογής αγκάθια, ο πολύκομπος και στο τέλος η ακονιζιά...

Κυριακή 24 Αυγούστου 2014

ΓΙΑΚΑΡΑΝΤΑ- Η ΜΠΛΕ ΑΚΑΚΙΑ - Jacarada mimosaefolia-ΕΝΑ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟ ΦΥΤΟ

 Η καλλιέργεια της Γιακαράντα
Η παρουσίαση έγινε με  αφορμή την εντυπωσιακή παρουσία του φυτού σε περίβολο σπιτιού στο Καλοχώρι Θεεσαλονίκης(αντέχει στο κρύο της Β.Ελλάδος?)

Γιακαράντα , ένα από τα πιο όμορφα φυλλοβόλα δέντρα

Είναι ένα από τα πιο όμορφα φυλλοβόλα δένδρα. Αν και είναι γνωστό θα έπρεπε να υπάρχει σε περισσότερες περιοχές της νότιας Ελλάδας. Χαρακτηριστικό της ομορφιάς της γιακαράντας είναι τα πανέμορφα άνθη που κάνει στα τέλη της άνοιξης και κάποιες φορές και το φθινόπωρο. Το χρώμα των λουλουδιών είναι ανοιχτό λιλά. Δυστυχώς δεν αντέχει τον παγετό. Άλλες ιδιαίτερες απαιτήσεις δεν έχει. Είναι αρκετά ανθεκτικό δέντρο.Η Γιακαράντα είναι ένα ημιαειθαλές δένδρο καταγόμενο από τη Βραζιλία που έχει γίνει δημοφιλές για τη καλαισθησία του σε όλες τις χώρες της Γης με θερμό κλίμα. Ξεχωρίζει από τη πανέμορφη φιγούρα του με χαρακτηριστικό το ασυνήθιστο κυανό χρώμα. Στην Ευρώπη διαδόθηκε για πρώτη φορά από το 1818, ενώ στην Ελλάδα ξεκίνησε να εμφανίζεται σταδιακά μετέπειτα. Η επιστημονική του ονομασία προέρχεται από το κοινό όνομα που του έχουν δώσει οι Ινδιάνοι της Βραζιλίας.
Η καλλιέργεια της Γιακαράντα   
Η καλλιέργεια της Γιακαράντα
Ημιαειθαλές δένδρο όπου στη νότια Αμερική φτάνει σε ύψος τα 16 μέτρα, όμως στη νότια Ευρώπη αγγίζει τα 9 μέτρα, με διάμετρο κόμης 7 μέτρα. Έχει γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης. Το ξύλο του είναι εξαιρετικής ποιότητας, κατάλληλο για τη λεπτοξυλουργική και την επιπλοποιία.
Στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες της νότιας Ευρώπης χάνει τα φύλλα του στη καρδιά του χειμώνα, το Φεβρουάριο. Αντίθετα στις τροπικές χώρες χάνει τα φύλλα του κατά την περίοδο της ξηρασίας, μένει για μερικούς μήνες γυμνό και ξαφνικά γεμίζει με άνθη. Πάντως τα πρώτα χρόνια της ζωής του δεν ανθίζει καθόλου ή ανθίζει σποραδικά.
Η πλούσια και συστηματική ανθοφορία του ξεκινάει μετά την ηλικία των 17-18 ετών. Αντέχει στη ζέστη, αλλά δεν αντέχει στα μεγάλα κρύα, δηλαδή σε θερμοκρασίες -5ο C και κάτω. Ευδοκιμεί στη ζώνη των εσπεριδοειδών, εκτεθειμένες στον ήλιο και προστατευμένες από τους δυνατούς ανέμους. Προτιμά ελαφρά, ποιοτικά και στραγγισμένα εδάφη, παρόλο που αναπτύσσεται και σε ξηρά ασβεστώδη εδάφη.

Σε πρώτη φάση τα καινούργια δέντρα χρειάζονται κλάδευμα σχηματισμού και διαμόρφωσης της κόμης. Σε γενικές γραμμές η Γιακαράντα χρειάζεται το δραστικό κλάδευμα, το οποίο διευκολύνει την ανάπτυξη καινούργιων βραχιόνων και βλαστών με πλούσιο φύλλωμα. Το κλάδευμα γίνεται νωρίς την άνοιξη, με την αφαίρεση των αδύνατων βλαστών και τη βράχυνση αυτών που έχουν αποκτήσει μεγάλο μήκος. Παρόλα αυτά με το δραστικό κλάδευμα χάνεται σχεδόν τελείως η ανθοφορία του έτους.
Δένδρα που έχουν ευρύ χώρο γύρω τους, μετά το αρχικό κλάδευμα σχηματισμού, κλαδεύονται κάθε χρόνο πολύ ελαφρά, ώστε να διαμορφώνουν ψηλή, σχετικά σφαιρική κόμη, που γεμίζει κάθε χρόνο το καλοκαίρι (Ιούνιο-Ιούλιο) με άνθη κυανά.
 Το χρονικό διάστημα της άνθησης κρατάει 3 με 3.5 βδομάδες.
 Η καλλωπιστική αξία του δένδρου οφείλεται στο ωραίο, λεπτό, ανάλαφρο, φτερωτό φύλλωμα και την πλούσια, καλοκαιρινή ανθοφορία με το ασυνήθιστο κυανό χρώμα.
Οι Γιακαράντες φυτεύονται στους κήπους και τα πάρκα μοναχικές ή κατά μικρές ομάδες ή χρησιμοποιούνται για τη συγκρότηση δενδροστοιχιών τουριστικών τοπίων, πόλεων, αγροτικών δρόμων, κλπ. Φυτεύονται ακόμη σε αυλές, νησίδες λεωφόρων, πλατείες, κλπ. Η απόσταση της φύτευσης κυμαίνεται σε γενικές γραμμές γύρω στα 7 μέτρα.
Η καλλιέργεια της Γιακαράντα   

 Η καλλιέργεια της Γιακαράντα
Στις πολύ κρύες περιοχές μπορούν να καλλιεργηθούν σε μεγάλα φυτοδοχεία, για τη διαμόρφωση πολύκλαδων θάμνων και να περάσουν το χειμώνα σε συνθήκες προστασίας. Στην περίπτωση αυτή τα ποτίσματα πρέπει να είναι επαναλαμβανόμενα το καλοκαίρι, αραιά το φθινόπωρο, να σταματούν δε εντελώς το χειμώνα και να επαναρχίζουν την άνοιξη. Σε γενικές γραμμές αντέχουν στις αντίξοες συνθήκες των πόλεων.
Πρόκειται για είδος ανθεκτικό στις ασθένειες. Σπανίως προσβάλλονται οι νεαροί, τρυφεροί βλαστοί του από αφίδες ή αλλιώς μελίγκρες, που όμως καταπολεμούνται εύκολα.
Πολλαπλασιάζεται κυρίως με σπόρους, που σπέρνονται κατά το Μάρτιο.
Σε λιγότερες περιπτώσεις πολλαπλασιάζεται με ημιώριμα μοσχεύματα που φυτεύονται σε αμμουδερό χώμα υπό σκιά, τον Ιούνιο-Ιούλιο.
Για καλύτερα αποτελέσματα φυτεύονται σε υδρονέφωση με χρήση ορμονών ριζοβολίας.

Απαιτήσεις σε φως: Ήλιο
Είδος: ΑειθαλέςΗμιαειθαλέςΦυλλοβόλο
Ελάχιστη θερμοκρασία: -20
Κλαδέματα διαμόρφωσης: Όχι
Εποχή ανθοφορίας: ΙανΦεβΜαρΑπρΜαιΙουνΙουλΑυγΣεπΟκτΝοεΔεκ
Χρώματα ανθοφορίας: μωβ
Χρήσεις: ως μεμονωμένο δένδρο, σε συστάδες αλλα και σε δενδροστοιχείες

ΓΙΑΚΑΡΑΝΤΑ Jacaranda (mimosifolia Jacaranda) το μωβ δέντρο

Ένα από τα δημοφιλέστερα δέντρα που οι άνθρωποι αγαπούν να βλέπουν σε περιοχές χαμηλού παγετού είναι η μπλε Jacaranda (mimosifolia Jacaranda). Ένα ιδιαίτερα διακοσμητικό δέντρο με τη λεπτή φτέρη(άνθη) χρώματος (μπλέ –κίτρινη- άσπρη.

Το δέντρο ανθίζει άνοιξη έτσι τα δέντρα μοιάζουν με τα μπλε μωβ λουλούδια σαν να βγήκαν κατ' ευθείαν από ένα παραμύθι. Στο εξωτερικό είναι πολύ δημοφιλές, εδώ ακόμα όχι.
Εδώ είναι μερικές πληροφορίες για το πώς να καλλιεργήσετε την γιακαράντα.
Συμπαθεί τα μέρη του ήλιου και δεν ενοχλείται από τις καυτές θερμοκρασίες. Το Jacaranda προτιμά ένα καλά αποστραγγιζόμενο αμμώδες χώμα και δεν αγαπά πραγματικά τους ανέμους.
Συστήνεται επίσης από τους σχεδιαστές τοπίων να μην φυτεύονται Jacaranda στις περιοχές χώρων στάθμευσης και κοντά σε τεχνητές λίμνες και τα τζακούζι, πισίνες γιατί όταν πέφτουν τα λουλούδια προκαλούν ζημιά λόγου μια κολλώδους ουσίας που περιέχουν.
Το Jacaranda συνήθως χρησιμοποιείται ως διακοσμητικό σε πάρκα, σε δρόμους.
Μπορεί να πολλαπλασιαστεί από τα μοσχεύματα ή και σπόρο.
Όταν φυτεύετε μοσχεύματα θα ανθίσουν τα φυτά σε ένα- δύο χρόνια.
Το Jacarandas που προέρχεται από το σπόρο θα κάνει τουλάχιστον πέντε έτη για να φθάσει στην ηλικία ανθίσματος.

Βέβαια ο καλύτερος τρόπος να καλλιεργήσετε ένα jacaranda από σπόρο είναι να φυτευτεί σε κλειστό φυτώριο την άνοιξη. Μετά από ένα έτος εσωτερικής καλλιέργειας, θα είναι έτοιμο για τη μεταφύτευση υπαίθρια.
Συλλέξτε τους φρέσκους σπόρους από ένα δέντρο jacaranda. Οι σπόροι μπορούν συνήθως να συλλεχθούν οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια των εποχών άνθισης των εγκαταστάσεων, μια από τις οποίες είναι ο μήνας Μάιος και άλλη το Σεπτέμβριο. Οι σπόροι είναι ώριμοι όταν γίνονται ανοικτό καφέ στο χρώμα.
Κάνουμε μια γρατσουνιά ή χαρακώνουμε τον κάθε σπόρο χρησιμοποιώντας ένα μικρόμαχαίρι, ή καρφί ή ένα κομμάτι του λεπτού γυαλόχαρτου.
Γεμίστε ένα μικρό κύπελλο, ένα πιατάκι ή μια κατσαρόλα με το νερό. Τοποθετήστε τους σπόρους jacaranda στο νερό και τους αφήστε να ενυδατωθούν για 24 ώρες, αλλά όχι άλλο περισσότερο. Φυτέψτε τα σε δοχεία.
Η βλάστηση των σπόρων jacaranda μπορεί να αρχίσει σε 10 έως 12 ημέρες, σύμφωνα με την παγκόσμια αγροδασοκομία. Μπορείτε να μεταμοσχεύσετε τα δενδρύλλια jacaranda περίπου 8 έως 10 μήνες μετά από τη βλάστηση τους.

Αυτό το δέντρο θα γίνει 7 μέτρα υψηλό και 5 μέτρα πλάτος, οπότε φυτέψτε το κάπου που έχετε χώρο αρκετό.
Το Jacarandas αυξάνεται καλά στις περισσότερες περιοχές της Αυστραλίας με εξαίρεση τα βουνά και του Χόμπαρτ. Το δέντρο αυτό προτιμά την ηλιόλουστη θέση, το πλούσιο καλά αποστραγγιζόμενο χώμα και την προστασία από τον αέρα και τον παγετό όταν ακόμα νέο.
Το μπλε Jacaranda μπορεί πραγματικά να ανθίσει δύο φορές το χρόνο, ακόμη και το φθινόπωρο. Τα λουλούδια μπορούν να διαρκέσουν μέχρι και δύο μήνες
Από τα σαράντα γνωστά είδη του γένους Jacaranda, το μπλε Jacaranda είναι το δημοφιλέστερο για τα ονειροπόλα πορφυρά άνθη και τα ενάντια στη ξηρασία χαρακτηριστικά γνωρίσματά του. Δεν επιτίθεται εύκολα από τα παράσιτα και τις ασθένειες και η συντήρηση του είναι απλή μπορεί να είναι ιδιαίτερα ελκυστικό και μπορεί να χρησιμεύσει ως ένα θαυμάσιο χαρακτηριστικό γνώρισμα όχι μόνο για τους κήπους αλλά για τις οδούς και τα πάρκα επίσης αφού σχηματίζει πανέμορφο τοπίο όταν φυτευτεί σε συστοιχία.  Σχηματίζει μια ομπρέλα που ανθίζει.
 Το δέντρο ανθίζει πολύ έντονα αυτή την εποχή! Σε ταξιανθίες με πολύ αρωματικά λουλούδια:

Jacaranda in Athens

Jacaranda in Athens

Άπειρα τα λουλούδια πάνω στο δέντρο, στρώμα και από κάτω τα πεσμένα:

Jacaranda in Athens

...ενώ - πεσμένα - στολίζουν και τα παρακείμενα φυτά:

Jacaranda in Athens

Εντάξει, γεμίζει τον τόπο αν το έχεις στην αυλή σου, ίσως, αλλά τον γεμίζει όμορφα!

Αν το αφήσεις να αναπτυχθεί ελεύθερα παίρνει μορφή «ομπρελοειδή», σα να σκύβει για να κάνει σκιά και να απλώνεται για να πάρει το χώρο που του πρέπει!

Jacaranda in Athens

Από ό,τι φαίνεται, στην Αθήνα τουλάχιστον, οι δήμοι το έχουν προτιμήσει και ξεπροβάλλει παντού...

Εδώ στη Γλυφάδα, ένα μικρό – όπως στη Γλυφάδα ήταν και το μεγαλοπρεπές το προηγούμενο:

Jacaranda in Athens

Έξω από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών:

Jacaranda in Athens

και στο κήπο του Ζαππείου:

Jacaranda in Athens

Τραβάει το μάτι κι ας είναι μικρό εξω από μια πολυκατοικία στη Βασιλίσσης Σοφίας:

Jacaranda in Athens

Και υψώνεται μεγαλοπρεπώς στην (απίστευτη αυτή) πολυκατοικία απέναντι από τον Εθνικό Κήπο:

Jacaranda in Athens

Στη Ρηγίλλης με φόντο το Λυκαβηττό:

Jacaranda in Athens

...και πάλι στη Ρηγίλλης:

Jacaranda in Athens

Jacaranda in Athens

Αλλά και στην Ηρώδου Αττικού με φόντο το παναθηναϊκό Στάδιο:

Jacaranda in Athens

Στην Ερμού:

Jacaranda in Athens

Και μπροστά από την Καπνικαρεα:

Jacaranda in Athens

Στην πλατεία Αγίας Ειρήνης κάνουν ένα φυσικό τείχος – με τύφλωσε!

Jacaranda in Athens

Με φόντο την εκκλησία:

Jacaranda in Athens

...και στην πλευρά της Αιόλου:

Jacaranda in Athens

Το άλλο σημείο της πόλης που δε γίνεται να μην τα προσέξεις τα γιανταράντα, είναι η Αθηνάς. Όλος ο δρόμος είναι γεμάτος, και νομίζω αν την περπατήσεις αυτή την εποχή νιώθεις μια περίεργη, όμορφη αίσθηση...

Σαν να σχηματίζουν αψίδες σε όλο το μήκος του δρόμου:

Jacaranda in Athens

Jacaranda in Athens

Σαν να βρίσκονται στο σωστό σημείο μπροστά από τα κτήρια:

Jacaranda in Athens

Jacaranda in Athens

Jacaranda in Athens

Jacaranda in Athens

Ε, και κοιτώντας προς την πλατεία στο Μοναστηράκι, με την Ακρόπολη στο βάθος:

Jacaranda in Athens

Και να κλείσω με το άλλο σημείο της πόλης που θριαμβεύουν τα γιακαράντα, στο χώρο έξω από το Ζάππειο:

Jacaranda in Athens

Η γνωστή αλέα που βγάζει στην Αμαλίας:

Jacaranda in Athens

...Η ίδια αλέα από άλλη οπτική:

Jacaranda in Athens

Και το "χαλί" που σχηματίζεται σε όλο το μήκος της:

Jacaranda in Athens
ΠΗΓΗ:
-fytosymvoules

-www.plantsdb.gr