Μελισσοκομικός Σύλλογος Νομού Πέλλας - Ο Μέγας Αλέξανδρος-ΠΕΝΤΑΠΛΑΤΑΝΟΣ ΤΘ 377,58100,ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ ΠΕΛΛΑΣ-Τηλ:6937 47 53 57,6977 027612E-mail: beeclubpellas@yahoo.gr - BEE CLUB PELLAS-THE GREAT ALEXANDER-YΙANNITSA PELLAS, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-MACEDONIA- HELLAS-GREECE,- Ωράριο λειτουργίας (ΔΕΥΤΕΡΑ+ΤΕΤΑΡΤΗ 18.00μμ-20.00μμ)


Δε φτάνει ο ήλιος μονάχα, η γη σοδειά να δώσει, χρειάζονται κι άλλα πολλά, και προπαντός η γνώση… (Κωστής Παλαμάς)

Έλληνες, ο πραγματικός Έλληνας ηγέτης θα βρεθεί. Το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να βρεθεί ο πραγματικός Έλληνας ΠΟΛΙΤΗΣ!"

"Προδότης δεν είναι μόνο αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς, αλλά είναι και εκείνος που ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώση του δεν προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων πάνω στους οποίους άρχει..." - Θουκυδίδης (460-398 π.Χ.)

Λένε ότι οι πραγματικοί φίλοι μπορεί να περάσουν μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς να μιλήσουν ή να ειδωθούν, χωρίς ποτέ να τεθεί σε αμφιβολία η φιλία τους. Όταν βλέπονται, ενημερώνονται σαν να είχαν μιλήσει την προηγούμενη ημέρα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος που πέρασε ή πόσο μακρυά ήταν!

“Γίνε εσύ η αλλαγή, αν θες να αλλάξεις τον κόσμο” Μ.Γκάντι

etm-mthoney-720p από cosmosdocumentariesΜακεδονία ~ Ένας πολιτισμός αποκαλύπτεται ~ bbc... από KRASODAD

Καιρός ...απο το toukairou.com

ΤΟ BLOG ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕ MOZILLA FIREFOX- YOU CAN SEE BETTER THIS BLOG WITH MOZILLA FIREFOX


Πέμπτη, 31 Ιουλίου 2014

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΔΥΟ ΑΛΟΓΑ ΣΤΗΝ ΛΗΜΝΟ

 http://sale-buying.blogspot.gr


 ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΑΡΣΕΝΙΚΟ ΑΛΟΓΟ- ονόματος PRINCE- 7 ΕΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΣΙ ΛΗΜΝΟΣ


 ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΑΛΟΓΟ ΘΗΛΥΚΟ 1 ΕΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΣΙ ΛΗΜΝΟΣΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΕΣ ΩΡΕΣ:6972715664

Τετάρτη, 30 Ιουλίου 2014

Σπόροι του Θανάτου (Seeds of Death)

http://www.ftiaxno.gr/2014/07/sporoi-tou-thanatou-seeds-of-death.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+ftiaxno%2FZtol+%28%CE%A6%CE%A4%CE%99%CE%91%CE%A7%CE%9D%CE%A9+%CE%9C%CE%9F%CE%9D%CE%9F%CE%A3+%CE%9C%CE%9F%CE%A5%29

Σπόροι του Θανάτου (Seeds of Death)
Το ντοκιμαντέρ αυτό που βραβεύθηκε στο Hoboken International Film Festival το 2013, σοκάρει αποκαλύπτοντας τη γυμνή αλήθεια για τους Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς (ΓΤΟ).
Μια πλειάδα επιστημόνων και πολέμιων του ελέγχου των σπόρων από τις μεγάλες πολυεθνικές των χημικών και των ΓΤΟ, συνενώνουν τις φωνές τους. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν οι Vandana Shiva, Shiv Chopra και Arpad Pusztai, ενώ παρουσιάζονται λήψεις από τα πειράματα του Gilles-Éric Séralini.Η ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΩΝ Γ.Τ.Ο. ΣΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Τα αποτελέσματα που έχουν ανακοινωθεί μέχρι σήμερα, καταγράφουν:
Αποτυχία στη παραγωγή, κακή ποιότητα παραγωγής, χαμηλότερες τιμές στην αγορά


Από τη μέχρι σήμερα εμπειρία, η παραγωγή που προκύπτει από καλλιέργειες με γενετικά τροποποιημένα φυτά, έναντι των καλλιεργειών με τοπικές ποικιλίες ή υβρίδια, είναι μειωμένη.
80% μείωση έχουν καταγράψει για τη σόγια στην Αμερική.
6% - 11% μείωση, για τη σόγια πάλι στην Αμερική.
5% - 8% μείωση, σε χειμερινούς ελαιόσπορους και ζαχαρότευτλα στην Αγγλία.
50% -60% μείωση, στο βαμβάκι στην Ινδία.
Οι εταιρίες εξαπατούν τους αγρότες και υπόσχονται αύξηση της παραγωγής, μείωση του κόστους, καλύτερη ποιότητα προϊόντος και μεγαλύτερα έσοδα, αντίθετα με τα αποτελέσματα που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα.

Επίσης, καταγράφονται και ιδιαίτερα προβλήματα:
Τα γενετικά τροποποιημένα φυτά παρουσιάζουν συχνά πρόωρη ωριμότητα της συγκομιδής που δεν οφείλεται σε περιβαλλοντικούς λόγους γιατί οι φυτείες με τοπικές ποικιλίες ή υβρίδια δεν την παρουσιάζουν στις ίδιες κλιματολογικές και εδαφολογικές συνθήκες. Είναι αποτέλεσμα της γενετικής τροποποίησης.
Τα γενετικά τροποποιημένα φυτά δεν παρουσιάζουν την ίδια ευρωστία και έντονο χρώμα, δείγματα υγείας που παρουσιάζουν τα φυτά τοπικών ποικιλιών και υβριδίων.
Οι εταιρίες ευαγγελίζονται πρόσθετες ιδιότητες στα φυτά από σπόρους γενετικά τροποποιημένους, που όμως γίνονται μπούμερανγκ για ότι ευαγγελίζονται.
Αποτυχία στον έλεγχο των παρασίτων

1. Ενώ τα γενετικά τροποποιημένα φυτά είναι ενισχυμένα με πρωτεΐνη και παράγουν τοξίνες για να αντέξουν τη προσβολή από συγκεκριμένο παράσιτο στόχο, τελικά δεν είναι πραγματοποιήσιμο αυτό και ο λόγος είναι απλός.
Η πρωτεΐνη και η τοξίνη προορίζονταν για το συγκεκριμένο παράσιτο όπως ήταν η συμπεριφορά και η ανθεκτικότητα του στην Αμερική όπου παρήχθη ο γενετικά τροποποιημένος σπόρος.. Στην Ινδία ή κάπου αλλού στο κόσμο το παράσιτο έχει αναπτύξει άλλες συμπεριφορές και χαρακτηριστικά που το κάνουν απρόσβλητο ή λιγότερο απρόσβλητο από την τοξίνη.
2. Επίσης η τοξίνη παρουσιάζει σε συγκεκριμένο χρόνο τη δράση της οπότε δεν μπορεί να καλύψει το φυτό για την χρονική περίοδο που εκδηλώνεται το έντονο ξέσπασμα του παρασίτου. Σε πολλές περιπτώσεις παρουσιάζουν καλή αντίσταση στη 2η και 3η γενεά των παρασίτων αλλά από κει και πέρα αφήνουν ανυπεράσπιστο το φυτό.
3. Εργαστηριακά έχει βρεθεί ότι τα έντομα και τα παράσιτα αποκτούν μεγάλη ανθεκτικότητα.
4. Τα δευτεροβάθμια παράσιτα αυξάνουν το πληθυσμό τους και κάποια από αυτά αντικαθιστούν τα πρωτοβάθμια δηλαδή τους στόχους με πολύ δυσμενείς επιπτώσεις στη παραγωγή.
5. Οι δείκτες ποικιλότητας παρασίτων, βακτηρίων, εντόμων και γενικά εχθρών είναι όλοι χαμηλότεροι στις καλλιέργειες με γενετικά τροποποιημένα φυτά από τις αντίστοιχες με μη- γενετικά τροποποιημένα φυτά, με απρόβλεπτες εξελίξεις , μη ελεγχόμενες.
6. Τα παράσιτα γενιά με γενιά πολλαπλασιάζουν την ανθεκτικότητα τους μέχρι και 1000 φορές μεγαλύτερη από την αρχική τους δυνατότητα, με δυσοίωνη την πρόβλεψη για τα αποτελέσματα που θα έχουν μετά από 10 χρόνια καλλιέργειας γενετικά τροποποιημένων φυτών.
7. Σε Αυστραλία, Κίνα, Αμερική, Καναδά, Ινδία, Αλάσκα σημειώνεται ραγδαία αύξηση της χρήσης φυτοφαρμάκων και ιδιαίτερα των βασικών εντομοκτόνων.
8. Κυρίως από έρευνες στη Γερμανία από την εμπειρία τους σε καλλιέργειες με γενετικά τροποποιημένα φυτά επισείουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις επικίνδυνες, ανεξέλεγκτες και απρόβλεπτες αλλαγές που μπορούν να επέλθουν στα χαρακτηριστικά του γενετικά τροποποιημένου φυτού αλλά και στα φυτά που θα μεταναστεύσει το γονίδιο της γενετικής τροποποίησης του.
9. Το εισαχθέν γονίδιο μπορεί να μεταναστεύσει στα ζιζάνια και να τα καταστήσει απρόσβλητα από τα συνηθισμένα μέχρι σήμερα ζιζανιοκτόνα, με αποτέλεσμα η καταπολέμησή τους να αποβεί ιδιαίτερα απαιτητική σε ενέργεια. (Ηλίανθοι γενετικά τροποποιημένοι, καλλιεργήθηκαν και όταν στερήθηκαν νερού και θρεπτικών ουσιών έχασαν την φυσική τους ικμάδα αλλά τα ζιζάνια δεν βλάφτηκαν στο ελάχιστο).
10. Στη Σκοτία τάισαν με πατάτες παραγόμενες από γενετικά τροποποιημένα φυτά τα πουλιά και αυτά μείωσαν τον αριθμό και την ποιότητα των αυγών τους αλλά και έζησαν τα μισά χρόνια από τα πουλιά που τα τάισαν με τη συνηθισμένη τους τροφή.
11. Πάλι στη Γερμανία σε εργαστηριακές έρευνες που έγιναν στην Ιένα βρέθηκε ότι το γονίδιο που εισήχθη στον σιναπόσπορο ( μουστάρδα) βρέθηκε ζωντανό στα έντερα των μελισσών. Από την ίδια έρευνα προέκυψε το συμπέρασμα ότι τα γονίδια μπορούν να ζήσουν στα βακτήρια του ανθρώπινου πεπτικού συστήματος.

Οι εταιρίες παρόλα αυτά προσπαθούν να εξασφαλίσουν παράνομο κέρδος, και να το πληρώσουν οι αφελείς αγρότες που ελπίζουν σε καλύτερες παραγωγές.
Οι εταιρίες άλλες φορές πειραματίζονται και άλλες φορές ξέρουν εκ των προτέρων τα προβλήματα που υπάρχουν στην καλλιέργεια των φυτών που προέρχονται από σπόρο γενετικά τροποποιημένο.
Πάντοτε όμως αποκρύβουν την αλήθεια. Καταφέρνουν να εξαπατούν και τις επιτροπές έγκρισης της εμπορικής διάθεσης για τον γενετικά τροποποιημένο σπόρο.

Σήμερα η καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων φυτών απαγορεύεται στην Ελλάδα και η τυχόν καλλιέργεια τους είναι λαθραία. Στις περιπτώσεις αυτές οφείλει να επεμβαίνει το Κέντρο ελέγχου πολλαπλασιαστικού υλικού για να εξακριβώσει την γενετική τροποποίηση και να προχωρά σε κάψιμο της φυτείας για να μην έχουμε γενετική επιμόλυνση σε άλλες καλλιέργειες.
Η απαγόρευση της καλλιέργειας γενετικά τροποποιημένων φυτών ενισχύει την θέση που προβάλλουν οι κινήσεις κατά των μεταλλαγμένων για μη άρση του μορατόριουμ στην κατανάλωση τροφών αλλά και γενικά την εισαγωγή γενετικά τροποποιημένων ουσιών στην Ελλάδα. Αυτή η απόφαση για μια τουλάχιστον εικοσαετία θα ανακούφιζε τον ελληνικό λαό που είναι αναστατωμένος και σε απόγνωση από την σημερινή κατάσταση.
Πηγή: Διαδίκτυο, Άρθρα σε περιοδικά - Για την σύνταξη: Γιάννης Βαρελάς

ΕΠΕΙΓΟΝ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ! OI ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΕΒΓΑΛΑΝ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΗΘΕΛΑΝ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ!!! (ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ)

ΟΙ Ελληνοαμερικάνοι μας παρακαλούν. Ψηφίστε!Μάλλον έχει αντιστραφεί η κατάσταση που περιγράφεται παρακάτω.Κανείς εφησυχασμός.

  Ψ Η Φ Ι Ζ Ο Υ Μ Ε   Κ Α Θ Ε  Μ Ε Ρ Α  
ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ (συγγενείς, φίλους, γνωστούς, κλπ.) ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ!!!

Οι Σκοπιανοαμερικάνοι πέτυχαν το σκοπό τους!
Το "ΟΧΙ" έχει περάσει πλέον μπροστά & μάλιστα με 24.272ψήφους!!!

Και να σκεφτείς ότι τα Σκόπια έχουν περίπου 4.500.000 πληθυσμό, ενώ η Ελλάδα 11.000.000!!!!
Με διπλάσιο πληθυσμό θα έπρεπε να έχουμε διπλάσιο αποτέλεσμα υπέρ μας.
Τελικά όμως έχουμε απλά διπλάσιους ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ή & ηλίθιους, που δεν μπορούν να καταλάβουν

ότι σήμερα είναι η Μακεδονία, αύριο η Θράκη, μεθαύριο τα Δωδεκάνησα & η Κρήτη κ.ο.κ.

Μην είσαι αδιάφορος!!!
Ψήφιζε καθημερινά
Στείλε αυτό το mail σε όσους γνωρίζεις & πείσε τους & αυτούς να ψηφίζουν καθημερινά.
Δεν παίρνει πάνω από 10 δευτερόλεπτα!!

Μην αδιαφορείς!!!

Κυκλοφόρησε από Ελληνοαμερικάνους.,,,,,, ΚΑΤΙ ΞΕΡΟΥΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ!

YOU CAN VOTE EVERY 24 HOURS!!!

Αμερικάνικη δημοσκόπηση για την ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ !!!

ΕΠΕΙΓΟΝ


Σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνον!!!!


Ψηφίστε ΟΛΟΙ!

Στην παρακάτω Αμερικανική τοποθεσία, γίνεται «δημοσκόπηση»
για το αν η Μακεδονία είναι Ελληνική ή όχι.
Μπείτε, ψηφίστε και διαδώστε το σε όσους ξέρετε!
Είναι πολύ απλό. Ούτε όνομα πρέπει να βάλετε, ούτε στοιχεία, ούτε τίποτε.
Μόνο επιλέγετε το Yes και μετά βλέπετε το ως τώρα αποτέλεσμα.ΠΗΓΗ

Η φρικτή ασυλία του Ισραήλ

  • Έργο του Ισραηλινού καλλιτέχνη, Amir Schiby, για τέσσερα παιδιά που έχασαν τη ζωή τους στη Γάζα.
    Έργο του Ισραηλινού καλλιτέχνη, Amir Schiby, για τέσσερα παιδιά που έχασαν τη ζωή τους στη Γάζα.
Έργο του Ισραηλινού καλλιτέχνη, Amir Schiby, για τέσσερα παιδιά που έχασαν τη ζωή τους στη Γάζα.

Πριν από λίγες μέρες, συνέβη κάπου στη Μεσόγειο κάτι πολύ συνηθισμένο: το Ισραήλ άρχιζε και πάλι να βομβαρδίζει τη Γάζα σε μια προσπάθεια να τα βάλει με τη Χαμάς, καταφέρνοντας προς το παρόν μόνο να γεμίσει το timeline του μέσου χρήστη του Διαδικτύου με φρικτές φωτογραφίες δολοφονημένων παιδιών από την Παλαιστίνη.
Το 1993, στο τραγούδι τους με τίτλο «Σαράγεβο» οι Magic de Spell τραγουδούσαν «στις ειδήσεις τα βλέπεις και τρως», περιγράφοντας το νέο μεγάλο κουσούρι αυτού του κόσμου: τη συγκλονιστική απάθεια των περισσότερων κατοίκων του μπροστά στη θηριωδία που η τεχνολογική εξέλιξη τους αναγκάζει, σχεδόν σε ζωντανή μετάδοση, να παρακολουθούν.
Αυτή, νομίζω, είναι και η μόνη διαφορά σε σχέση με τις προηγούμενες πολεμικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στην περιοχή, δηλαδή η διαρκώς αυξανόμενη διάδοση της χρήσης των social media ανά την υφήλιο. Οι βομβαρδισμοί άφηναν πάντοτε πίσω στη Γάζα ακρωτηριασμένα πτώματα αμάχων, απλά δεν υπήρχαν τόσοι διαθέσιμοι φωτογραφικοί φακοί να μεταδώσουν τα νέα σε κάθε γωνιά του πλανήτη.
Αν και δεν ασπάζομαι την άποψη ότι στην Παλαιστίνη ζουν μονάχα άγγελοι και στο Ισραήλ μονάχα διάβολοι, παρακολουθώντας σχετικά στενά το θέμα εδώ και χρόνια, καταλήγω στο ότι είναι φρικτά εντυπωσιακή η ασυλία που το Ισραήλ απολαμβάνει από τη διεθνή κοινότητα και τους θεσμούς της, όπως είναι κυρίως ο ΟΗΕ.
Ισχυρές χώρες που τάχθηκαν κάποτε με πάθος υπέρ του πολέμου στο Ιράκ, παρότι δεν υπήρχε καμία σοβαρή ένδειξη για την ύπαρξη πυρηνικών όπλων στη χώρα, δεν έχουν δείξει ποτέ την ίδια ζέση κατά του Ισραήλ του οποίου οι ενέργειες στη Γάζα συνθέτουν κάτι που για τα δεδομένα της εποχής μας μοιάζει με γενοκτονία.
Το να βομβαρδίζεις μια τόσο πυκνοκατοικημένη και συνάμα «περικυκλωμένη» περιοχή όπως η Γάζα, είναι περίπου σαν να δέρνεις ανελέητα κάποιον που έχεις ήδη φυλακίσει σε ένα στενό κελί με τη δικαιολογία ότι σε έφτυσε πίσω από τα κάγκελα.
Πριν από μερικούς μήνες, ένας δημοσιογράφος που βρέθηκε στην περιοχή με άρθρο του στη Huffington Post υποστήριξε το προφανές, ότι δηλαδή στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καμία απολύτως σύγκρουση του Ισραήλ με «την Παλαιστίνη», καθώς η ισραηλινή κυβέρνηση ελέγχει τα πάντα στα παλαιστινιακά εδάφη, μέχρι και το πόσο νερό καταναλώνουν οι κάτοικοι της.
Χθες, ο δημοφιλής στις ΗΠΑ συγγραφέας Lawrence Weschler περιέγραψε τη Γάζα ως ουσιαστικά το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης του κόσμου, κρίνοντας ως απόλυτα αδιέξοδη την τακτική του Ισραήλ με την οποία επιτυγχάνεται μονάχα η ευρύτερη νομιμοποίηση των διαφόρων εξτρεμιστικών ομάδων που δρουν στην περιοχή.
Ως πότε; Ποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν γνωρίζει πόσο συνειδητά δυσανάλογη είναι πάντοτε η αντίδραση του Ισραήλ στις προκλήσεις της Χαμάς; Ποιος δεν ξέρει ότι η τόση βία μπορεί μόνο άλλη τόση βία να φέρει; Ποιος έχει αποφασίσει ότι η ζωή ενός Ισραηλινού κοστίζει παραπάνω από τη ζωή ενός Παλαιστινίου και ως πότε θα τον ανέχονται όλοι οι υπόλοιποι;
Ο Μάκης Μυλωνάς γεννήθηκε το 1989 στην Πάτρα κι από το 2008 διατηρεί το blog parapolitiki.comΔαβίδ και Γολιάθ σήμερα

  • Photo: bollyn.com
    Photo: bollyn.com


Στη σκιά του τραγικού απολογισμού του πολέμου στη Γάζα με (μέχρι τώρα) πάνω από χίλιους Παλαιστίνιους άμαχους νεκρούς και πάνω από εκατό χιλιάδες άστεγους, αλλά και σαράντα πέντε νεκρούς Ισραηλινούς (κυρίως στρατιώτες), θυμήθηκα την ιστορία του Δαβίδ και του Γολιάθ που είχαμε διδαχθεί στο σχολείο. Η ιστορία αυτή μας είχε διδαχθεί σαν ένα παράδειγμα του πώς ένας μικρός, αλλά αποφασισμένος, πολεμιστής μπορεί να νικήσει έναν κατά πολύ δυνατότερό του εχθρό.
Η διαμάχη όμως αυτή μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλιτών και η πραγματική ιστορία έχουν πολύ ενδιαφέρον, πέρα από το περιστατικό αυτό, και εκτείνεται σε βάθος χρόνου που ξεπερνά τα τρεις χιλιάδες χρόνια. Ψάχνοντας λοιπόν στο διαδίκτυο, βρήκα μια σειρά από ενδιαφέροντα στοιχεία, μεταξύ των οποίων εδώ και εδώ .
Οι σημερινοί Παλαιστίνιοι είναι απόγονοι των αρχαίων Φιλισταίων, και σύμφωνα με επικρατούσα άποψη έχουν καταγωγή από την Κρήτη! Ο αδελφός του Μίνωα, μετά την ήττα του στον αγώνα για την εξουσία του νησιού, εγκαταλείπει την Κρήτη και, μαζί με οπαδούς του, επικοί τη σημερινή Παλαιστίνη (Φιλιστίν στα αραβικά) Εγκαθιδρύεται ένα βασίλειο στην περιοχή βασισμένο σε πέντε πόλεις, μία των οποίων ονομάζεται Γάζα. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Γιασέρ Αραφάτ στην Αθήνα στις 15/12/1981: «Εμείς οι Παλαιστίνιοι καταγόμαστε από την Κρήτη. Φύγαμε από την Κρήτη και πήγαμε στην Παλαιστίνη. Ξαναγυρίσαμε στην Κρήτη και ξαναφύγαμε από την Κρήτη και ξαναπήγαμε και εγκατασταθήκαμε μονίμως στην Παλαιστίνη…» Η περιοχή που κάλυπτε το βασίλειο των Φιλισταίων εκτεινόταν στην παράλια περιοχή από νότια της Φοινίκης (σημερινού Λιβάνου) μέχρι την Αίγυπτο. Ήσαν έμποροι, αγρότες και αλιείς και γνώριζαν πολύ καλά την τέχνη του σιδήρου, εξού και η περιγραφή στην Παλαιά Διαθήκη, στο μύθο Δαβίδ και Γολιάθ, της πανοπλίας του τελευταίου.
Οι Ισραηλινοί εμφανίζονται στην περιοχή αργότερα, και συγκεκριμένα μετά την εκδίωξή τους από την Αίγυπτο και το πέρασμά τους από την Ερυθρά Θάλασσα, την επονομαζόμενη και Έξοδο των Ισραηλιτών. Από τότε αρχίζει, και συνεχίζεται ως τις μέρες μας, ένα ακατάπαυστο, «δικό μου, όχι δικό σου, δικό μου», με θύματα χιλιάδες και από τις δύο μεριές. Ειρωνεία της τύχης, οι πιο ειρηνικές περίοδοι μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών, ήσαν όταν κυριαρχούσαν στην περιοχή ξένοι κατακτητές, όπως Ασσύριοι, Βαβυλώνιοι, Βυζαντινοί, Οθωμανοί, και Ρωμαίοι.
Σήμερα, κάθε άλλο παρά ήρεμη είναι η κατάσταση στην περιοχή. Η ιστορία του Δαβίδ και του Γολιάθ επαναλαμβάνεται κατά κάποιο τρόπο με αντιστροφή, όμως, των ρόλων. Γολιάθ (ισχυρός) είναι το Ισραήλ, και Δαβίδ (αδύναμος) η Παλαιστίνη. Υπάρχει περίπτωση να επαναληφθεί ο μύθος ως προς την έκβαση του αγώνα, και να τον κερδίσει ο αδύναμος, δηλαδή η Παλαιστίνη; Μάλλον όχι. Η υπεροπλία του Ισραήλ είναι τέτοια που αυτό μοιάζει απίθανο. Εκείνο όμως που μοιάζει βέβαιο είναι πως οι Παλαιστίνιοι δεν θα εγκαταλείψουν τον αγώνα τους για μια ζωή αξιοπρεπή, όπως, άλλωστε, δικαιούται κάθε λαός επί της γης να έχει, καταφέροντας κάθε τόσο πλήγματα, μεγαλύτερα ή μικρότερα, στον αντίπαλό τους. Το κλειδί της λύσης βρίσκεται στα χέρια του Ισραήλ, είναι όμως πολύ αμφίβολο αν θα βρει το θάρρος να προχωρήσει προς την κατεύθυνση αυτή. Λέω θάρρος, γιατί χρειάζεται πράγματι θάρρος, προκειμένου να δαμάσει την εσωτερική κοινή γνώμη του, που με ευθύνη των κυβερνήσεών του, έχει τραφεί με μίσος. Πρέπει σαν πρώτο βήμα να αρθεί ο αποκλεισμός της Γάζας, προκειμένου να ομαλοποιηθεί στοιχειωδώς η κατάσταση εκεί. Οι κάτοικοι της Γάζας με τον αποκλεισμό που έχει επιβάλει το Ισραήλ, ζουν σε συνθήκες άθλιες στοιβαγμένοι σαν τα ποντίκια σε μια στενή λωρίδα γης χωρίς πρόσβαση στον έξω κόσμο. Συνθήκες που μόνο μίσος γεννούν. Υπάρχουν βέβαια μέσα στο Ισραήλ και κάποιες φωνές νηφάλιες που όμως, προς το παρόν τουλάχιστον, αποτελούν μειοψηφία. Μεγάλο εμπόδιο στην ειρηνική διευθέτηση αποτελεί κατά τη γνώμη μου η τεράστια πολεμική βιομηχανία του Ισραήλ, που σε μία τέτοια περίπτωση διαρκούς ειρήνης θα έχανε την κυριαρχία της στην οικονομία της χώρας που σήμερα τρέχει με ρυθμούς ανάπτυξης 3.5% και τον σημαντικό της ρόλο σε πολλά επίπεδα της κρατικής μηχανής.
Στο μεταξύ, μέχρι να έρθει εκείνη η μέρα, αν έρθει, η ιστορία του Δαβίδ και του Γολιάθ θα επαναλαμβάνεται αφήνοντας πίσω της θύματα και δυστυχία.


Παιχνίδια αίσχους


Μοιάζει με σπασμένη κούκλα.

Εξαρθρωμένη από το πολύ παιχνίδι.

Άτσαλα αφημένη στην άμμο, σαν να την ξέχασε ο κάτοχός της, φεύγοντας βιαστικά για τη δροσερή θάλασσα που διακρίνεται στο βάθος ή για το σκιερό σπίτι δεξιά στο κάδρο.
Μοιάζει με παλιά πάνινη κούκλα, λερωμένη από τα πολλά χέρια που την κράτησαν, την τάισαν, τη νανούρισαν, τη μάλωσαν, τη χάιδεψαν, την κοίμισαν, της τραγούδησαν, την έσφιξαν στην αγκαλιά τους, ήταν συντροφιά τους νύχτα και μέρα, χειμώνες και καλοκαίρια. Μαζί στα γέλια και στα κλάματα, στο κυνηγητό και στο κρυφτό, στον πόλεμο και στην ειρήνη.  Πιο πολύ στον πόλεμο παρά στη σύντομη ειρήνη.
Χρειάζεσαι μερικά δευτερόλεπτα για να συνειδητοποιήσεις ότι είναι ένα παιδί. Ήταν ένα παιδί, που δεν θα μεγαλώσει ποτέ.
Ένα μελαχρινό αγόρι 3-4 χρονών, με το προσωπάκι του στην άμμο, διαλυμένο από πυρά που στόχευαν ενήλικες αλλά οι «έξυπνες» βόμβες δεν έκαναν διάκριση.
Πρόλαβε να φοβηθεί; Έτρεξε άραγε να σωθεί;
«Παράπλευρες απώλειες», «εκφράζουμε τη θλίψη μας», «αυστηρές επιπλήξεις», «ανησυχία για την κλιμάκωση», «εκκλήσεις για εκεχειρία».

Αίσχος, αίσχος, αίσχος.

Τρίτη, 29 Ιουλίου 2014

ΠΩΛΗΣΗ 115 ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΕΛΚΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ-ΠΡΟΣΦΟΡΑ 65 ΕΥΡΩ

Πωλούνται 115 μελίσσια και παρελκόμενα(πατώματα, ταΐστρες,κλπ) ΠΡΟΣΦΟΡΑ 65 ΕΥΡΩ στην περιοχή Γιαννιτσών.τηλ.6992 317243.

Σάββατο, 26 Ιουλίου 2014

ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΜΕΛΙΟΥ: ΠΕΡΙΟΧΗ ΒΙΓΛΑ- ΝΗΣΙ ΛΗΜΝΟΣ

 Μπορεί να μην έκανα ακόμα... μόνιμο μελισσοκομείο ...στην Νάξο(ακούς Γιώργο και Ευάγγελε!!), αλλά η προσπάθεια ξεκίνησε... στο νησί της Λήμνου στην περιοχή της Βίγλας (ορεινά σε όψιμο θυμάρι κοντά στα ραντάρ της Αεροπορίας και του Ναυτικού).
 Η μελισσοκομία της Λήμνου έχει λίγους επαγγελματίες μελισσοκόμους(4-5) και πολλούς ερασιτέχνες με συνολικές κυψέλες γύρω στις 5000 στο σύνολο.
 Το μέλι, ιδιαίτερο άρωμα και γεύση, από τα καλύτερα της Ελλάδος.

 Ο Κάσπακας στο βάθος


 μελισσοκομείο στο βάθος του πολύ καλού φίλου Δημήτρη Παλαιολόγου...
 με τα αποτελέσματα ικανοποιητικά...σαν αρχή!!!
 στα ορεινά......όψιμο θυμάρι
 σε λιγοστές πια περιοχές...λόγω των ανεξέλεγκτων πυρκαγιών από κτηνοτρόφους εγκαταλελλειμένο αιολικό πάρκο από την ΔΕΗ, γιατί???? στο νησί των ανέμων..... λυγαριές παντούΠαρασκευή, 25 Ιουλίου 2014

ΟΜΑΔΑ ΚΡΟΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΑΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ ΕΝΤΟΜΟΚΤΟΝΑ

Dear friend,
Have you heard of the Taskforce on systemic pesticides ?
This is a group of 53 scientists from around the world, who led a secret study on neonicotinoid pesticides - suspected of decimating bees.
Their conclusions are clear : these pesticides are not only highly toxic to bees and other pollinating insects, but they harm birds, aquatic fauna, mammals and perhaps even humans.
Being widely used worldwide, they contaminate the environment and endanger the future of agriculture.
I invite you to watch an excellent video made by these scientists which summarizes the conclusions of their research.
Our association welcomes the courageous work of these 53 scientists. This study is one more weapon in the fight against the agrochemical companies that are desperate to secure their billions in profits, and it will be useful to convince European leaders to prohibit, once and for all, these pesticides harmful to pollinators, environment and the food of future generations.
To access the website of the Taskforce click here : http://www.tfsp.info/Πέμπτη, 24 Ιουλίου 2014

Bees kill Varroa mites - hygienic behavior - ResistantBees.com

Υπάρχει υπερεπάρκεια πάνω στη Γη για όλους και όλα τα άλλα είναι απλή τρομοκρατία.

Κλείνοντας, θα ήθελα να μου πείτε ποια είναι η ερώτηση που κάνετε συχνά στον εαυτό σας και να μας την απαντήσετε.
"Τις προάλλες καθόμουν αφηρημένη στον υπολογιστή, και αυτό που σκεφτόμουν είναι ότι τι χρειαζόμαστε όλα αυτά που συμβαίνουν στους ανθρώπους, τι χρειαζόμαστε τις τράπεζες, τα χρήματα για ένα προϊόν, ενώ θα μπορούσαμε να τα διαχειριστούμε όλα μόνοι μας και να είμαστε πολύ ευτυχισμένοι, να έχουν όλοι φαγητό, πρόσβαση στο νερό κλπ.

Τώρα όλα γίνονται ιδιωτικά, πράγματα που ανήκουν στη φύση και μας τα χαρίζει, δίνουμε το δικαίωμα σε κάποιους λίγους να τα εκμεταλλεύονται και να μας τα πουλάνε ακριβά και σε λίγο καιρό μπορεί να πούμε το νερό νεράκι, το φαΐ φαγάκι, έκανα αυτές τις σκέψεις και μετά μπαίνω σε ένα σάιτ και διαβάζω ακριβώς τα ίδια πράγματα.

Αναρωτιόμουν εν κατακλείδι, ποιοι είναι αυτοί οι λίγοι που έχουμε δώσει εμείς οι άνθρωποι το δικαίωμα να εκμεταλλεύονται αυτούς τους πόρους που μας έχει δώσει η γη η οποία δημιουργήθηκε για να είναι βιώσιμη, για να υποστηρίξει τη ζωή, όλων των όντων. Δεν ξέρω τους λόγους, δεν το κατανοώ, έχω φτάσει σε ένα επίπεδο που σαν ένα μικρό παιδί αναρωτιέμαι: Γιατί; Μήπως περνώντας τα χρόνια ξεχνάμε τι είναι αληθινό, και παρασυρόμαστε μέσα σε αυτή τη δίνη προπαγάνδας; Ο άνθρωπος πρέπει να ζει με ομόνοια, με αγάπη, με ειλικρίνεια και αλήθεια και να μπορεί να έχει πρόσβαση στα πάντα. Υπάρχει υπερεπάρκεια πάνω στη Γη για όλους και όλα τα άλλα είναι απλή τρομοκρατία. Αυτά είναι τα ερωτήματα που βάζω στον εαυτό μου."

Γλυκερία: «Στη Γη υπάρχει υπερεπάρκεια και όλα τα άλλα είναι απλή τρομοκρατία»

Τρίτη, 22 Ιουλίου 2014

ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΜΕΛΙΤΟΕΚΡΡΙΣΗ ΤΟΥ ΠΕΥΚΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ?

Σύμφωνα με τα πρώτα μηνύματα, ξεκίνησε η μελιτοέκρριση του Πεύκου(πρώτο βάρεμα) στην Εύβοια. Θετικά είναι και από Θάσο και Χαλκιδική.
Είναι η τελευταία ζαριά για φέτος...

Πέμπτη, 10 Ιουλίου 2014

To δημοφιλέστερο εντομοκτόνο «βλάπτει και τα πουλιά»

Πληθαίνουν οι ενδείξεις

To δημοφιλέστερο εντομοκτόνο «βλάπτει και τα πουλιά»
Μελισσοφάγος επιχειρεί να αρπάξει μέλισσα. Τα νεονικοτινοειδή δεν αποκλείεται να περιορίζουν τη διαθέσιμη τροφή (Πηγή: Pierre Dalous / Wikimedia Commons)  


Άμστερνταμ
Το εντομοκτόνο που ενοχοποιείται τα τελευταία χρόνια για την παρακμή των μελισσών δείχνει να συνδέεται και με τη μείωση των πουλιών που ζουν στους αγρούς, προειδοποιεί νέα μελέτη στο Nature.

Οι ερευνητές δεν απέδειξαν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι υπάρχει αιτιακή σχέση ανάμεσα στο εντομοκτόνο και τη μείωση των πτηνών, θεωρούν όμως ότι το φαινόμενο είναι υπαρκτό και ίσως οφείλεται στη μείωση των εντόμων με τα οποία τρέφονται πολλά πουλιά.

Η μελέτη αφορά το imidacloprid, το οποίο θεωρείται σήμερα το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο εντομοκτόνο γεωργικής χρήσης στον κόσμο. Ανήκει στην κατηγορία των νεονικοτινοειδών, μορίων που βασίζονται στη νικοτίνη και έχουν νευροτοξική δράση στα έντομα.

Τα νεονικοτινοειδή εμφανίστηκαν τη δεκαετία του 1990 ως εναλλακτική λύση σε παλαιότερα εντομοκτόνα που δεν διασπώνται εύκολα στο περιβάλλον και θεωρούνται πιο τοξικά.

Τα τελευταία χρόνια όμως τα νεονικοτινοειδή κατηγορούνται ότι ζαλίζουν τις μέλισσες σε χαμηλές συγκεντρώσεις και τις εμποδίζουν στην αναζήτηση τροφής. Αν και μέχρι σήμερα δεν έχει αποδειχθεί ότι οι άγριες μέλισσες όντως εκτίθενται σε επίπεδα που μπορούν να τις επηρεάσουν, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιβάλλει διετές μορατόριουμ στη χρήση του imidacloprid και άλλων δύο νεονικοτινοειδών σε ανθοφόρα φυτά.

Στις ανησυχίες για τις επιπτώσεις του imidacloprid έρχεται τώρα να προστεθεί η μελέτη οικολόγων και ορνιθολόγων στην Ολλανδία, μια χώρα στην οποία οι πληθυσμοί των πτηνών παρακολουθούνται συστηματικά.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε 15 είδη πτηνών που τρέφονται με έντομα και διαπίστωσε ότι μείωση των πληθυσμών ορισμένων ειδών σχετίζεται με την παρουσία imidacloprid σε επιφανειακά ύδατα.

Αυτό βέβαια δεν αρκεί για να αποδείξει ότι υπάρχει σχέση αιτίας-αποτελέσματος: η μείωση των πτηνών θα μπορούσε να είχε αρχίσει πριν εμφανιστεί στην αγορά το imidacloprid και να οφείλεται σε άλλους παράγοντες όπως η αλλαγή χρήσης γης.

Οι ερευνητές πάντως διαβεβαιώνουν ότι έλεγξαν και στάθμισαν τα δεδομένα τους για να αποκλείσουν τέτοιους παράγοντες, και καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει αιτιακή σχέση. Παραδέχονται ότι δεν γνωρίζουν το μηχανισμό του φαινομένου, ωστόσο μια πιθανή εξήγηση παρατίθεται σε συνοδευτικό άρθρο σχολιασμού που δημοσιεύεται στο ίδιο τεύχος του Nature.

Όπως γράφει ο Ντέιβ Γκάουλσον του Πανεπιστημίου του Σάσεξ, η πιθανότερη εξήγηση ότι η μείωση των πτηνών οφείλεται σε μείωση των εντόμων με τα οποία τρέφονται.

Οι μέλισσες δεν είναι η βασική πηγή τροφής για τα είδη που εξετάστηκαν, δεν αποκλείεται όμως το εντομοκτόνο που υπάρχει στα νερά να σκοτώνει άλλα είδη εντόμων που καταναλώνονται από πτηνά, προτείνει ο ερευνητής.

Ο ίδιος μάλιστα επισήμανε στο BBC ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν αξιόπιστες μελέτες για το κατά πόσο τα νεονικοτινοειδή αυξάνουν τη σοδειά. «Απαιτούνται έρευνες πεδίου [...] Αν δεν υπάρχει μείωση της σοδειάς [από τη διακοπή χρήσης νεονικοτινοειδών] τότε πρέπει  να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε τα καταραμένα τα φάρμακα. Δεν θέλει πολύ μυαλό!» είπε ο Γκάουλσον.

Από την πλευρά της, η γερμανική εταιρεία Bayer, ο μεγαλύτερος παραγωγός imidacloprid, υποστηρίζει ότι η τελευταία μελέτη δεν αποδεικνύει ότι υπάρχει αιτιακή σχέση. Παραπέμπει επίσης στα αποτελέσματα δοκιμών που δείχνουν ότι τα πτηνά δεν επηρεάζονται από την παρουσία imidacloprid σε επιφανειακά ύδατα.

Παρουσιάζοντας την ολλανδική μελέτη, το ειδησεογραφικό τμήμα του Nature χαρακτηρίζει τα ευρήματα «ανησυχητικά», τονίζει όμως ότι το ερώτημα που τίθεται είναι περίπλοκο και δεν έχει ακόμα απαντηθεί με βεβαιότητα.

Βαγγέλης Πρατικάκης
Newsroom ΔΟΛ

Κυριακή, 6 Ιουλίου 2014

ΓΚΟΥΑΒΑ Psidium guajava-ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟ ΦΥΤΟ

 Στο νησί  Λευκάδα, παρατήρησα πολλές μέλισσες να επισκέπτονται ένα φυτό το οποίο προήρθε από την Λέρο.Γκουάβα -Psidium guajava (Ψίδιον η γουαγιάβα) είναι γένος τροπικών θάμνων και μικρών δέντρων της οικογένειας των Μυρτοειδών(Myrtaceae).
 Περιλαμβάνει γύρω στα 100 είδη και είναι ιθαγενές στο Μεξικό, την Κεντρική Αμερική, τη βορειότερη Νότια Αμερική, σε μέρη της Καραϊβικής και σε μερικά μέρη της Βόρειας Αφρικής. Σήμερα καλλιεργείται σε όλες τις τροπικές περιοχές.

Έχουν τα τυπικά χαρακτηριστικά των Μυρτοειδών, δηλαδή σκληρά φύλλα σκούρου χρώματος, τα οποία είναι απλά και το μήκος τους φθάνει τα 15 εκατοστά.
Τα άνθη τους(Ιούνιο-Ιούλιο) είναι λευκά, με πέντε πέταλα και πολυάριθμους στήμονες.
Είναι μελισσοκομικό φυτό.

Σε πολλές τροπικές περιοχές, μεταξύ των οποίων και στη Χαβάη, μερικά είδη έχουν εξελιχθεί σε ζιζάνια.
Από την άλλη πλευρά, μερικά είδη είναι πολύ σπάνια και ήδη τουλάχιστον ένα από αυτά , η γκουάβα της Τζαμάικας ή P. dumetorum έχει πια εξαφανιστεί.
Τα γένη Accara και Feijoa (Φεϊζόα) (= Acca, Άκκα, γκουάβα ανανάς) είχαν συμπεριληφθεί παλαιότερα. Η ονομασία προέρχεται από τη γλώσσα των ιθαγενών Αραουάκων, μέσω της ισπανικής, γουαγιάβα ή γκουαγιάβα (guayaba).
 Η γκουάβα-μήλο (P. guajava, Ψίδιον η γουαγιάβα) είναι η πιο γνωστή διεθνώς.
Τα ώριμα δέντρα στα περισσότερα είδη είναι κάπως ανθεκτικά στο κρύο και μπορούν να αντέξουν θερμοκρασίες των 5 °C, σε αντίθεση με τα ώριμα φυτά.

Τα φρούτα γκουάβα είναι στρογγυλά σε σχήμα αχλαδιού. ενώ η διάμετρός τους κυμαίνεται από 3 ως 10 εκατοστά.
 Έχουν χρώμα ωχροπράσινο προς κίτρινο (το δεύτερο όταν είναι ώριμα, μόνο σε μερικά είδη, ή ροζ με κόκκινο σε άλλα).
 Ο πολτός του είναι λευκός ή πορτοκαλί προς σομόν και έχει πολλά σκληρά κουκούτσια και άρωμα, που θυμίζει αυτό των αρωματικών φρούτων, όπως μήλων, φρούτων του πάθους ή φράουλας.
Έχει ξινή αλλά ευχάριστη γεύση και άρωμα που θυμίζει αυτό των ροδοπετάλων.
Το φρούτο τρώγεται εξ ολοκλήρου.
Είναι προτιμότερο να ωριμάζουν στο ψυγείο, όπου διατηρούνται για 4-5 ημέρες.
Πολλοί άνθρωποι προτιμούν να αποκόπτουν τους μεσαίους σκληρούς σπόρους που βρίσκονται μέσα στον πολτό.
 Ο πολτός είναι πολύ γλυκός στο κέντρο του, ενώ προς τα έξω είναι πικρός όπως στα άγουρα αχλάδια, ενώ η φλούδα είναι πικρή στη γεύση αλλά πλούσια σε φυτικές χημικές ουσίες.
 Συνήθως την αφαιρούν, όμως μπορεί να αποτελέσει μέρος δίαιτας ως πλούσια πηγή φυτικών ινών.
Συχνά επίσης το φρούτο προσφέρεται ως επιδόρπιο.
 Στις χώρες της Ασίας, η φρέσκια άγουρη γκουάβα εμβαπτίζεται σε σκόνη από δαμάσκηνο ή αλάτι.
 Η γκουάβα που είναι βρασμένη χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την παρασκευή γλυκών, μαρμελάδων, ζελέ και χυμών.
Επίσης στην Ασία παρασκευάζεται αφέψημα από τα φύλλα και τους καρπούς του φυτού.
 Ο χυμός γκουάβας είναι πολύ δημοφιλής στο Μεξικό, στην Αίγυπτο και στη Νότια Αφρική.
 Οι κόκκινες guavas μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βάση για αλατισμένα προϊόντα και να αντικαταστήσουν την τομάτα, ειδικά σε όσους είναι ευαίσθητοι στα οξέα της τελευταίας.
Το ξύλο του φυτού χρησιμοποιείται για τη προετοιμασία καπνιστού κρέατος και για διαγωνισμούς μπάρμπεκιου στη Χαβάη.
Συχνά τα φρούτα γκουάβα θεωρούνται υπερφρούτα, πλούσια σε βιταμίνες Α και C, Ω-3 και Ω-6 λιπαρά οξέα και φυτικές ίνες. Χαρακτηριστικό είναι ότι μία μόνο γκουάβα περιέχει 4 φορές τις ίδιες βιταμίνες C με ένα πορτοκάλι. Το φρούτο είναι επίσης πλούσιο σε κάλιο και μαγνήσιο.
Η διατροφική αξία εξαρτάται από το είδος, καθώς η γκουάβα-φράουλα περιέχει μόλις 37 χιλιοστογραμμάρια βιταμίνης C για κάθε 100 γραμμάρια.[3]
Τα φρούτα περιέχουν ακόμα πολλά αντιοξειδωτικά.
Τα είδη του γένους Psidium χρησιμοποιούνται ως τροφή από ορισμένα Λεπιδόπτερα, όπως την Erinnyis ello, Eupseudosoma aberrans, Snowy Eupseudosoma (E. involutum) και Hypercompe icasia.
 Τα είδη της μηλογκουάβας προσβάλλονται από ζιζάνια αλλά και από το βακτήριο Erwinia psidii.
Εχθροί των φυτών είναι επίσης πολλά θηλαστικά και πτηνά.
Στο γεγονός αυτό οφείλεται και η διάδοση του φυτού, καθώς τα ζώα συνήθως τρώνε τον καρπό και σκορπούν στη γη τους σπόρους με τις κουτσουλιές τους.
Τα φύλλα κυρίως του φυτού έχουν γίνει αντικείμενο έρευνας για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες από τη δεκαετία του 1950.
 Επί παραδείγματι, από προκαταρκτικές ιατρικές μελέτες, έχει διαπιστωθεί η χρήση του φυτού για τη θεραπεία του καρκίνου, φλεγμονών και του πόνου.
 Τα αρωματικά έλαια από τα φύλλα γκουάβας έχουν δείξει ισχυρή δράση κατά του καρκίνου σε πειράματα στο εργαστήριο.
Στην παραδοσιακή ιατρική, τα φύλλα γκουάβας χρησιμοποιούνται για τη διάρροια και για τη θεραπεία του διαβήτη.Γκαγκάφα από τον τόπο σου 
Γκουάβα από τη Λέρο
Για τους κατοίκους της Λέρου, η γκουάβα ή γκαγκάφα δεν παρουσιάζει τίποτε το εξωτικό ή σπάνιο. « Στο νησί μας υπάρχει ήδη από τη δεκαετίατου 1930, όταν την έφεραν οι πολλοί αιγύπτιοι μετανάστες που είχαν έρθει επί ιταλικής κατοχής των Δωδεκανήσων» λέει ο κ. Γιάννης Γκίνης, γεωπόνος που εγκατέλειψε πριν από πέντε χρόνια την πρωτεύουσα για να εγκατασταθεί στον τόπο καταγωγής του δημιουργώντας φυτώριο. Σήμερα καλλιεργεί μια έκταση αρκετών στρεμμάτων με γκουάβα, ενώ παράλληλα εμπορεύεται δενδρύλλια για επίδοξους καλλιεργητές. « Μου έχουν ζητήσει από Ρόδο και από Κω, ακόμα και από μια παραθαλάσσια περιοχή της Αρτας. Εκεί όμως δεν είμαι βέβαιος αν το δένδρο θα ευδοκιμήσει ». Η γκουάβα είναι ιδανική για καλλιέργεια στα νησιά του Αιγαίου, αφού πρόκειται για δένδρο αρκετά ανθεκτικό στα αλατούχα εδάφη. Ο χυμός του είναι δημοφιλέστατος σε Αίγυπτο και Κεντρική Αμερική, ενώ το κύριο χαρακτηριστικό του είναι η γλυκιά γεύση και το εντονότατο άρωμα. Τρώγεται νωπή, αλλά μερικοί μερακλήδες ζαχαροπλάστες του νησιού φτιάχνουν ακόμα και γλυκό του κουταλιού. « Δυστυχώς,η περίοδος συγκομιδής του καρπού είναι αμέσως μετά το τέλος της τουριστικής περιόδου, τον Σεπτέμβριο,άρα δεν προλαβαίνουν να τη γευτούν οι τουρίστες. Πάντως όσοι έρχονται στη Λέρο και τη δοκιμάσουν μία φορά, τη ζητάνε ξανά» καταλήγει ο κ. Γκίνης.

πηγή