Μελισσοκομικός Σύλλογος Νομού Πέλλας - Ο Μέγας Αλέξανδρος-ΠΕΝΤΑΠΛΑΤΑΝΟΣ ΤΘ 377,58100,ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ ΠΕΛΛΑΣ-Τηλ:6937275481 Πρόεδρος Κοντόπουλος Αλέξανδρος, 6977 027612 Γιαλαμπούκης Γιώργος- Επίτιμος Πρόεδρος E-mail: beeclubpellas@yahoo.gr,beeclubpellas@gmail.com - BEE CLUB PELLAS-THE GREAT ALEXANDER-YΙANNITSA PELLAS, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-MACEDONIA- HELLAS-GREECE,- Ωράριο λειτουργίας (ΔΕΥΤΕΡΑ+ΤΕΤΑΡΤΗ 18.00μμ-20.00μμ)


Δε φτάνει ο ήλιος μονάχα, η γη σοδειά να δώσει, χρειάζονται κι άλλα πολλά, και προπαντός η γνώση… (Κωστής Παλαμάς)

Έλληνες, ο πραγματικός Έλληνας ηγέτης θα βρεθεί. Το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να βρεθεί ο πραγματικός Έλληνας ΠΟΛΙΤΗΣ!"

"Προδότης δεν είναι μόνο αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς, αλλά είναι και εκείνος που ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώση του δεν προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων πάνω στους οποίους άρχει..." - Θουκυδίδης (460-398 π.Χ.)

Λένε ότι οι πραγματικοί φίλοι μπορεί να περάσουν μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς να μιλήσουν ή να ειδωθούν, χωρίς ποτέ να τεθεί σε αμφιβολία η φιλία τους. Όταν βλέπονται, ενημερώνονται σαν να είχαν μιλήσει την προηγούμενη ημέρα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος που πέρασε ή πόσο μακρυά ήταν!

“Γίνε εσύ η αλλαγή, αν θες να αλλάξεις τον κόσμο” Μ.Γκάντι

etm-mthoney-720p από cosmosdocumentaries



Μακεδονία ~ Ένας πολιτισμός αποκαλύπτεται ~ bbc... από KRASODAD





Καιρός ...απο το toukairou.com

ΤΟ BLOG ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕ MOZILLA FIREFOX- YOU CAN SEE BETTER THIS BLOG WITH MOZILLA FIREFOX


Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

ΣΤΗΝ ΚΩ, ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΩΝ 3 ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΜΑΣ ΣΤΑ ΙΜΙΑ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΛΕΣΧΗΣ ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΩΝ. ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ



29/1/12







Με την συμπλήρωση 16χρόνων από τα τραγικά γεγονότα των Ιμίων (από τα οποία ξεκίνησε ουσιαστικά η κάτω βόλτα για τη χώρα όπως επεσήμανε στην ομιλία του και ο Πρόεδρος της Λέσχης Καταδρομέων Θεόδωρος Τριανταφυλλίδης) πραγματοποιήθηκε σήμερα στη μία το μεσημέρι από τον Μητροπολίτη Ναθαναήλ στην παραλία του Φάρου το τρισάγιο στη μνήμη των ηρώων (εκτός από τους 3 πεσσόντες των Ιμίων: Παναγιώτη Βλαχάκο, Εκτορα Γιαλοψό & Χριστόδουλο Καραθανάση, η φωτο περιελάμβανε και τους επίσης ηρωικώς πεσσόντες: Κώστα Ηλιάκη, Τάσο Ισαάκ και Σολωμό Σολωμού) που διοργάνωσε η Λέσχη Καταδρομέων.

Αμέσως μετά την ομιλία του Προέδρου Θ. Τριανταφυλλίδη, την τήρηση ενός λεπτού σιγής και τον εθνικό ύμνο δια στόματος όλων των παρευρισκόμενων έγινε η ρίψη στεφάνου στη θάλασσα στη μνήμη των 3 ηρώων. aegeanews24.gr





Eλληνας Πουλάει ελληνικό ελαιόλαδο στήν Ασία με τιμή 82 Ευρώ το κιλό!!!






Ο Ελληνας που έβαλε το ελαιόλαδο στις βιτρίνες του «Harrods»Με πτυχίο Νομικής και προϋπηρεσία σε διαφημιστική ως copy writer, ο Γιώργος Κολιόπουλος έγινε ο επιχειρηματίας που είδε το ελληνικό λάδι ως τον «υγρό χρυσό» και εισέβαλε στις αγορές του Χονγκ...
Κονγκ, της Σιγκαπούρης, του Αμπου Ντάμπι, αλλά και στις πανάκριβες βιτρίνες του λονδρέζικου πολυκαταστήματος «Harrods».

«λ» ή «Lambda», όπως ονομάζεται το ελαιόλαδο πολυτελείας, πήρε το όνομά του από το αρχικό γράμμα της λέξης «λάδι» και τα τελευταία χρόνια εξελίσσεται σε ένα πανίσχυρο brand name, γεγονός που οφείλεται στην προσπάθεια του κ. Κολιόπουλου να δημιουργήσει ένα προϊόν πολυτελείας σε πανάκριβο gift box, το οποίο θα απευθύνεται σε συγκεκριμένο κοινό. Ο ίδιος, ο οποίος δεν έχει βγει ποτέ στο εξωτερικό, κατάφερε μέσω του laptop του να διαδώσει το ελληνικό ελαιόλαδο στις διεθνείς αγορές και να κυριαρχήσει στις βιτρίνες του «Harrods». Λάδι πολυτελείας Το πρώτα πράγματα που τραβάνε την προσοχή στο «λ» είναι το μπουκάλι του και η θήκη πολυτελείας. Θα μπορούσε να παραπέμπει σε άρωμα ή σε ένα ακριβό ουίσκι, σε καμία περίπτωση όμως σε αγνό παρθένο ελαιόλαδο Κρήτης. «Ηθελα να δημιουργήσω ένα κόσμημα στο τραπέζι.
Το μπουκάλι είναι χειροποίητο. Ακόμα και η ετικέτα πίσω μπαίνει με το χέρι, όπως και ο φελλός. Ηθελα να φτιάξω ένα προϊόν μαγικό, να σε ταξιδεύει στη γεύση», αναφέρει ο κ. Κολιόπουλος και συνεχίζει: «Εκανα μια έρευνα αγοράς και έμαθα ότι η περιοχή Κριτσά Κρήτης είχε βραβευτεί δύο φορές σε παγκόσμιο διαγωνισμό που διεξάγει το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου για τη χαμηλή οξύτητα που έχει το λάδι της (κάτω από 08).
Τους προσέγγισα για να συζητήσουμε το πώς θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως τυποποιητές για μένα. Αγκάλιασαν την προσπάθεια και ξεκίνησε η συνεργασία μας. Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη προσπάθεια δημιουργίας ενός ultra premium brand από ελληνικά χέρια με στόχο την παγκόσμια αγορά. Μπορώ να μιλήσω άφοβα για την ποιότητά του, καθώς το προϊόν μου έχει περάσει από επίσημες χημικές και οργανοληπτικές αναλύσεις. Πήρα, μάλιστα, και ασημένιο βραβείο στο New York Festival, αλλά στοχεύω στο χρυσό», τονίζει χαρακτηριστικά και οι πρωτιές του «Lambda» δεν σταματούν εδώ. Είναι το πρώτο λάδι πολυτελείας στον κόσμο, το πρώτο λάδι στο οποίο αναγράφεται η ultra premium κατηγορία του, μια κατηγορία η οποία πήρε το όνομά της από τον ίδιο τον κ. Κολιόπουλο. Οπως αναφέρει: «Εφερα το premiumization που εφαρμόζεται χρόνια στα ποτά στο λάδι. Η κατηγορία ultra premium δεν υπήρχε, αλλά αποφάσισα να το πω εγώ έτσι». Ακόμη, το «λ» είναι το πρώτο ελαιόλαδο που διατίθεται σε συσκευασία λευκών αποχρώσεων, σε αντίθεση με τα γήινα χρώματα που έχουν οι υπόλοιπες. Είναι το πρώτο σε τόσο ακριβή συσκευασία δώρου παγκοσμίως (€150 ή $180), αλλιώς €41 το μπουκάλι (500 ml), κι όπως τονίζει ο κ. Κολιόπουλος, το «λ» αναβαθμίζει εξίμισι φορές την προστιθέμενη εξαγώγιμη αξία του ελληνικού ελαιολάδου στο εξωτερικό.
Ο κ. Κολιόπουλος θεωρεί ότι το «Lambda» είναι η προστιθέμενη αξία που δεν δίνει η Ελλάδα στον εαυτό της, δηλαδή είναι μια ανάγκη που έχουν όλοι οι Ελληνες να λένε από τον καναπέ τους ότι έχουν το καλύτερο λάδι στον κόσμο και να μην κάνουν απολύτως τίποτα. «Εγώ απλώς το έκανα πράξη αυτό. Είναι ένα πάθος που είχα να φωνάξω ότι παράγουμε το καλύτερο ελαιόλαδο στον κόσμο. Δεν πρέπει να θεωρούμε το λάδι ακριβό γιατί σηκώνει “στις πλάτες του” 6,5 φορές την προστιθέμενη εξαγώγιμη αξία του ελαιολάδου στο εξωτερικό.

Δηλαδή, από εδώ και πέρα ο Ελληνας παραγωγός-τυποποιητής όταν θα πάει να πουλήσει ξανά σε Αγγλους ή σε Γάλλους θα ανεβάζει αυτομάτως την αξία. Ο,τι κάνει δηλαδή εδώ και χρόνια ο Δυτικός. Η Ferrari, για παράδειγμα, είναι παράλογα ακριβή, όμως ο Ιταλός δεν αναρωτιέται ποτέ γιατί είναι ακριβή. Η Ferrari “σηκώνει” όλα τα ιταλικά αυτοκίνητα -και τη Fiat και την Alfa Romeo και τη Lancia- και ο Ιταλός ζητάει παραπάνω εξαγώγιμα». Ο δρόμος μέχρι τα «Harrods» Oπως συνηθίζει να αναφέρει ο δημιουργός και εμπνευστής του «Lambda», είναι το πρώτο λάδι που δεν φτιάχτηκε από ελιές, αλλά από βιβλία. Είναι καρπός εγκεφαλικής σκέψης. Hθελε να εξάγει το ελληνικό λάδι με ένα πρωτότυπο και πολυτελές τρόπο και η ιδέα υλοποιήθηκε μέσω του υπολογιστή. Βέβαια, όπως τονίζει: «Για να το λανσάρω το 2007, έστειλα 80 χειροποίητες κασετίνες με κούριερ σε trendsetters και δημοσιογράφους γκουρμέ. Στην Ντονατέλα Βερσάτσε, στον Ιαν Σράγκερ, ο οποίος ήταν ιδιοκτήτης του «Studio 54» και δημιουργός του πρώτου boutique hotel μαζί με τον Φίλιπ Σταρκ, στους “Los Angeles Times” και στους “New York Times”. Οχι απαραίτητα για να τους κάνω πελάτες, αλλά για να διαδοθεί το “Lambda” μέσω του word of mouth.

Eγινε το πρώτο λανσάρισμα και ήρθε το πρώτο παγκόσμιο δημοσίευμα στο “Wallpaper” πέντε μήνες μετά. Ηταν ένας από τους στόχους μου, αφού κατά τη γνώμη μου αποτελεί την επιτομή του design το συγκεκριμένο περιοδικό. Ο διανομέας μου στην Αγγλία κατάφερε εν μέσω ύφεσης να το βάλει, παρόλο που υπήρχαν και άλλα λάδια στην Αγγλία. Ελέγχθηκε εξονυχιστικά για να αποδείξει αυτό που ισχυρίζεται ότι είναι». Αλλά ο δρόμος μέχρι τα «Harrods» δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα. Η ελληνική γραφειοκρατία δημιούργησε τα πρώτα εμπόδια για τη νέα επιχειρηματική δραστηριότητα. Οπως αναφέρει ο κ. Κολιόπουλος «μέχρι την αναφορά του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ δεν υπήρχε η στήριξη της Πολιτείας. Ξεκίνησα μόνος μου με δικά μου κεφάλαια, γιατί αν ζήταγα επιδότηση για κάτι τόσο καινοτομικό θα ήταν μάταιο. Και τα προβλήματα δεν άργησαν. Είχα τον πρώτο μου δισεκατομμυριούχο πελάτη από το Μπέβερλι Χιλς και παρήγγειλε online. Δούλευα στο διαμέρισμά μου. Είχα μόνο χονδρική.

Ηθελα να στήσω ένα σύστημα με πιστωτικές κάρτες για να πουλάω και λιανική. Στήνω το σύστημα και πάω στην εφορία να ζητήσω να μου επιτρέψουν να λειτουργήσω κανονικά. “Από το διαμέρισμά σου αποκλείεται να πάρεις λιανικό”, μου είπαν. Κάποια στιγμή ύστερα από δύο μήνες, και αφού πείστηκαν ότι πρόκειται για σημαντική δουλειά, μου έδωσαν την άδεια. Από το “Harrods” μέχρι εδώ κανείς δεν ενδιαφέρθηκε. Θα έπρεπε ίσως ο πρωθυπουργός, το υπουργείο Ανάπτυξης να φτιάξουν ένα ειδικό συμβούλιο, το οποίο κάθε δύο-τρεις μήνες θα φροντίζει εξωστρεφείς επιχειρήσεις που φτιάχνονται με 3.000 ευρώ και αγοράζει την ιδέα ο ξένος». Σήμερα ο κ. Κολλιόπουλος μέσω της εταιρίας του Speiron, εκτός από το κλασικό μπουκάλι «λ», λανσάρει το πρώτο υπογεγραμμένο ελαιόλαδο στον κόσμο.

Ο αγοραστής μπορεί να το παραγγείλει με την υπογραφή του σε μεταξοτυπία, ενώ περικλείεται σε χειροποίητη κασετίνα από λευκό λακαρισμένο μασίφ ξύλο, με δύο πλακέτες λευκόχρυσου σε αριθμημένο μπουκάλι, ενώ παράλληλα ετοιμάζει το νέο εξαγωγικό του προϊόν που αναμένεται να εντυπωσιάσει εξίσου

http://melissokomiamakronisou.blogspot.com/2011/12/blog-post.html

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

ΑΠΟΙΚΙΑ: Παίρνουν τα κοιτάσματα με ένα απλό άρθρο στην δανειακή σύμβαση!








Υποθήκευση του συνόλου των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων της Ελλάδας, θα περιλαμβάνει η δανειακή σύμβαση με επέκταση του επαίσχυντου άρθρου 13 του Κειμένου Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της 27ης Οκτωβρίου ή περίληψη επιπλέον ειδικού άρθρου με το οποίο θα εκχωρούνται απ’ευθείας στους ξένους δανειστές τα έσοδα της χώρας από τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

Για την ακρίβεια αυτή την στιγμή η διαπραγμάτευση δεν είναι για τον αν τα χρήματα θα πηγαίνουν απ’ευθείας σε ένα ταμείο το οποίο θα αποπληρώνει τα δάνεια, αλλά αν θα συμβεί αυτό (το οποίο οι κυβερνώντες θεωρούν «θετική λύση» ή αν θα αναλάβουν την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων απ’ευθείας οι δανειστές!

Αυτό σημαίνει ότι θα κοστολογούν με ένα συγκεκριμένο κόστος παραγωγής το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο το οποίο θα χρησιμοποιείται για την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους και εν συνεχεία θα το πωλούν αυτοί όπου και όσο θέλουν!

Τα παραπάνω, τα οποία βασίζονται σε απόλυτα έγκυρη πηγή του υπουργείου Οικονομικών, απλά επιβεβαιώνουν αυτά που το defencenet.gr έχει ήδη αποκαλύψει για την τύχη των κοιτασμάτων υδρογοναθράκων και την άρνηση για άμεση εκμετάλλευσή τους.

Τα παραπάνω θα αποτυπωθούν σε άρθρο ανάλογο με το άρθρο 13 του Κειμένου Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της 27ης Οκτωβρίου, το οποίο επι λέξει αναφέρει ότι: «Greece commits future cash flows from project Helios or other privatisation revenue in excess of those already included in the adjustment programme to further reduce indebtedness of the Hellenic Republic by up to 15 billion euros with the aim of restoring the lending capacity of the EFSF».

Το συγκεκριμένο ταμείο στο οποίο θα συγκεντρώνονται τα χρήματα από ενέργεια (είτε ανανεώσιμες πηγές είτε υδρογονάνθρακες) και αποκρατικοποιήσεις θα πρέπει μέχρι το 2015 να έχει συγκεντρώσει 50 δισ. ευρώ!

Εύκολα γίνεται αντιληπτό (αν κρίνουμε και από το αποτραπέν, έστω προσωρινά, σκάνδαλο των Airbus) ότι οι αποκρατικοποιήσεις ακόμα και κατά 100% όλων των φιλέτων (ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, λιμάνια κλπ) είναι πρακτικά αδύνατο να συγκεντρώσουν περισσότερα από 15 δισ. ευρώ, αφού είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι τα έσοδα θα αφορούν περί το 20% της πραγματικής αξίας των υπό ιδιωτικοποίηση εταιρειών-φιλέτων. Άρα μένουν μόνο τα κοιτάσματα και το πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ το οποίο όμως θα χρειαστεί πολλά χρόνια για να αποδώσει.

Ήδη το ΥΠΕΚΑ ανακοίνωσε ότι "η Ελλάδα σύντομα θα μπορεί να καλύπτει μέχρι και 30% των αναγκών της σε υδρογονάνθρακες από την εγχώρια παραγωγή και αυτό το ποσοστό δεν αφορά τα κοιτάσματα νότια της Κρήτης, αλλά μόνο αυτά της δυτικής Ελλάδας".

Όπως δήλωσε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ αρμόδιος για θέματα ενέργειας Γ.Μανιάτης «Σύμφωνα με τα στοιχεία που ήδη υπάρχουν στην διάθεσή μας μιλάμε για το 30% και μη συνυπολογίζοντας τα νέα θετικότερα δεδομένα που είμαστε σίγουροι πως θα προκύψουν από τις νέες έρευνες»!

Μιλάει δηλαδή μόνο για τις περιοχές, σε Ιόνιο (Πατραϊκός κόλπος, Κατάκολο) και Ιωάννινα.

Εν κατακλείδι: Πρόκειται για μία συντονισμένη επιχείρηση αρπαγής του εθνικού πλούτου με την κατ’αρχήν υποδούλωση της χώρας. Προσέξτε την αλληλουχία των γεγονότων: Το 2009, ο τότε πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου δηλώνει σε συνέντευξη στις Βρυξέλλες, ότι «Πετρέλαιο δεν υπάρχει ή τουλάχιστον δεν υπάρχει αρκετό».

Από το 2007 οι Αμερικανοί έχουν βεβαιωθεί για την ύπαρξη τεράστιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην δυνητική ελληνική ΑΟΖ, αλλά και στην δυτική Ελλάδα. Τον Απρίλιο του 2010 ο (ακόμα!) αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ειρωνεύεται στην Βουλή συντελεστές τηλεοπτικής εκπομπής (μεταξύ των οποίων και συνεργάτη του defencenet.gr), οι οποίοι αποκαλύπτουν μέρος των συγκλονιστικών στοιχείων για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Α.Μεσόγειο και στο Ιόνιο και δηλώνει και αυτός ότι «Φυσικά πετρέλαιο δεν υπάρχει».

Τον Μάϊο η χώρα βιώνει την άλωσή της με την υπογραφή του Μνημονίου (μια εξέλιξη που ακόμα και ο Κώστας Σημίτης, τώρα –κάπως αργά βέβαια – καταγγέλλει ως «καταστροφή για την Ελλάδα»).

Ξαφνικά, αμέσως μετά εξαγγέλλεται η δημιουργία κρατικού φορέα αδειοδότησης ερευνών για υδρογονάνθρακες (αλήθεια, αφού «Δεν υπήρχε πετρέλαιο» γιατί ίδρυσαν τέτοιο φορέα;) και ακολουθεί ένα χρόνο μετά η διαβεβαίωση του υφυπουργού του ότι «Το 30% των αναγκών μας σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο θα καλύπτονται από ελληνικά κοιτάσματα, μόνο από τα γνωστά κοιτάσματα»!

Πως από το «Δεν υπάρχει πετρέλαιο» φτάσαμε στην κάλυψη του 30% (τουλάχιστον) της κάλυψης των αναγκών μας σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο; Μεσολάβησαν έρευνες και νεότερα στοιχεία; Όχι! Το ήξεραν και τότε και το έκρυβαν.

Και φυσικά δεν μιλάμε για το «30%», αλλά για τουλάχιστον 20 δισεκατομμύρια βαρέλια μόνο στις περιοχές που ήδη έχουν δεσμευθεί νότια της Κρήτης. Αλλά γιατί να το πουν τότε; Μόνο αυτά που έχουν βρεθεί εντός των περιοχών που έχουν ήδη δεσμευθεί υπολογίζεται η αξία τους σε περισσότερα από ένα τρισεκατομμύριο ευρώ!

Θα πρέπει να αναλογιστεί κάποιος το κλίμα που θα δημιουργούσε η ανακοίνωση για ύπαρξη τέτοιων κοιτασμάτων λίγο πριν αρχίσουν οι προδοσίες περί «Τιτανικού» κλπ και πριν «φουσκώσουν» το χρέος έτσι ώστε να εξυπηρετεί τα σχέδιά τους, οι Γ.Παπανδρέου και Γ.Παπακωνσταντίνου. Υπήρχε περίπτωση κανείς να δεχόταν Μνημόνια κλπ; Ποτέ! Εκτός του ότι οι διεθνείς αγορές θα έβλεπαν πολύ πιο "ήπια" την ελληνική περίπτωση, όπως έπραξαν και με την Κύπρο.

Όλα αυτά έχουν μόνο ένα στόχο: Την εκποίηση της ίδιας της χώρας και ειδικότερα των τρατηγικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, σε τιμές … δώρου, αλλά και όλου, του εθνικού πλούτου της χώρας. Θα τους επιτρέψουμε (και σε αυτούς και σε άλλους συνεργούς τους σε ΝΔ και ΛΑΟΣ) να ολοκληρώσουν το έγκλημα;

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ ΠΕΛΛΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΕΛΛΑΣ




Τα Γιαννιτσά , η μεγαλύτερη πόλη του νομού Πέλλας είναι χτισμένη στον απέραντο κάμπο της περιοχής όπου η Πηνελόπη Δέλτα μίλησε για τα μυστικά του. Μια σύγχρονη πόλη , 42.000 κατοίκων , με έντονη νυχτερινή ζωή δίνει πολλές ευκαιρίες στον επισκέπτη.

Πέρα από την διασκέδαση σε κάθε γωνιά της πόλης που σφύζει από ζωή , τα Γιαννιτσά παρουσιάζουν και ιστορικό ενδιαφέρον. Σε όλη την έκταση της πόλης , ο επισκέπτης μπορεί να δει και να μελετήσει σπίτια μακεδονικού χαρακτήρα που δίνουν ξεχωριστό χρώμα στην γενική της όψη.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα μνημεία που έχουν χτιστεί την εποχή της τουρκοκρατίας στην περιοχή και σήμερα αποτελούν σημαντικό κομμάτι της ιστορικής της κληρονομιάς. Άλλωστε τα Γιαννιτσά κατοικούνται από την αρχή της αρχαιότερης νεολιθικής εποχής (τέλη 7ης χιλιετίας) και αποτελούν έναν από τους αρχαιότερους οικισμούς της Ευρώπης.
Ιδρυμένη σε στρατηγική θέση , ανάμεσα στην πεδιάδα και το Πάικο , πάνω στο σταυροδρόμι των βασικών αξόνων των Βαλκανίων με κυρίαρχη την Εγνατία Οδό.
Την εποχή της τουρκοκρατίας η πόλη έγινε πνευματικό , θρησκευτικό και πολιτιστικό κέντρο των Βαλκανίων. Στις αρχές του 20ου αιώνα υπήρξε το επίκεντρο του Μακεδονικού αγώνα. Στην σύγχρονη ιστορία έχει να επιδείξει θυσίες πατριωτισμού στον αγώνα της απελευθέρωσης.
Ο ξακουστός βάλτος των Γιαννιτσών έχει δώσει πολλά πλεονεκτήματα στην οικονομία της ευρύτερης περιοχής και έχει συντελέσει στην αύξηση του πληθυσμού.
Τουριστικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα μνημεία , Πύργος του Ρολογιού , Τέμενος Γαζή Εβρενός , τα Λουτρά Καϊάφα , το Ιεροδιδασκαλείο , η Μητρόπολη Γιαννιτσών (1860) , το νεοκλασικό Πολύκεντρο , το Τουριστικό περίπτερο Φιλίππειο , το Ανοιχτό Θέατρο 2000 θέσεων και ο πλωτός ποταμός Λουδίας με το κωπηλατικό του κέντρο.

Τα Γιαννιτσά είναι μια σύγχρονη πόλη στην καρδιά της Μακεδονίας.
Βρίσκεται σε απόσταση 40 χλμ. Από την Θεσσαλονίκη και στο τρίγωνο Πέλλα , Βεργίνα , Δίον.

......giannitsa pella macedonia greece.......

«Δεν θέλω ούτε τα βραβεία, ούτε τα λεφτά τους» λέει ο Ντίνος Χριστιανόπουλος

Μετά την ανακοίνωση των Κρατικών Βραβείων

«Είμαι εναντίον της κάθε τιμητικής διάκρισης απ' όπου και αν προέρχεται» έγραφε ο Ντίνος Χριστιανόπουλος σε κείμενό του το 1979




Θεσσαλονίκη
«Ούτε θα εμφανιστώ ούτε θα απλώσω το χέρι για να το πάρω. Δεν θέλω ούτε τα βραβεία ούτε τα λεφτά τους». Με αυτό τον τρόπο απάντησε ο Θεσσαλονικιός ποιητής, Ντίνος Χριστιανόπουλος στη διάκρισή του με το μεγάλο βραβείο του Υπουργείου Πολιτισμού, παραπέμποντας σε παλιότερο κείμενό του (1979) με τον τίτλο «Εναντίον».

Ο 81χρονος λογοτέχνης απέσπασε το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου του.

Είμαι εναντίον της κάθε τιμητικής διάκρισης, απ΄ όπου και αν προέρχεται....

Είμαι εναντίον των βραβείων γιατί μειώνουν την αξιοπρέπεια του ανθρώπου. Βραβεύω σημαίνει αναγνωρίζω την αξία κάποιου κατώτερου μου - και κάποτε πρέπει να απαλλαγούμε από την συγκατάβαση των μεγάλων. Παίρνω βραβείο σημαίνει παραδέχομαι πνευματικά αφεντικά - και κάποτε πρέπει να διώξουμε τα αφεντικά από την ζωή μας...

Είμαι εναντίον των χρηματικών επιχορηγήσεων, σιχαίνομαι τους φτωχοπρόδρομους που απλώνουν το χέρι τους για παραδάκι. Οι χορηγίες μεγαλώνουν την μανία μας για διακρίσεις και την δίψα μας για λεφτά΄ ξεπουλάνε την ατομική ανεξαρτησία μας.

Είμαι εναντίον των σχέσεων με το κράτος και βρίσκομαι σε διαρκή αντιδικία μαζί του. Πότε μου δεν πάτησα σε υπουργείο, και το καυχιέμαι. Η μόνη μου εξάρτηση απο το κράτος είναι η εφορεία, που με γδέρνει.

Είμαι εναντίον των εφημερίδων. Χαντακώνουν αξίες, ανεβάζουν μηδαμινότητες, προβάλλουν ημετέρους, αποσιωπούν τους απροσκύνητους΄ όλα τα μαγειρεύουν, όπως αυτές θέλουν. Δεξιές, αριστερές, κεντρώες - όλες το ίδιο σκατό....

Είμαι εναντίον κάθε ιδεολογίας, σε οποιαδήποτε απόχρωση και αν μας την πασέρνουν. Όσο πιο γοητευτικές και προοδευτικές είναι οι ιδέες, τόσο πιο τιποτένια ανθρωπάκια μπορεί να κρύβονται από πίσω τους. Όσο πιο όμορφα τα λόγια τους, τόσο πιο ύποπτα τα έργα τους. Όσο πιο υψηλοί οι στόχοι, τόσο πιο άνοστοι οι στίχοι.

Είμαι, προπάντων, εναντίον κάθε ατομικής φιλοδοξίας, που καθημερινά μας οδηγεί σε μικρούς και μεγάλους συμβιβασμούς. Αν σήμερα κυριαρχούν παραγοντίσκοι και τσανάκια, δεν φταίει μόνο το κωλοχανείο΄ φταίνε και οι δικές μας παραχωρήσεις και αδυναμίες. Αν πιάστηκε η μέση του οδοκαθαριστή, φταίμε και εμείς που πετούμε το τσιγάρο μας στο δρόμο. Κι αν η λογοτεχνία μας κατάντησε σκάρτη, μήπως δεν φταίει και η δική μας σκαρταδούρα.
κείμενο του 1977
στο περιοδικό ΔΙΑΓΩΝΙΟΣ,
αρ. 1, Ιανουάριος - Απρίλιος 1979

Newsroom ΔΟΛ,

Νίκος Λυγερός-ο Έλληνας με IQ 176 και πάνω


http://www.lygeros.org/


Μην το προσπερνάτε, είναι ενα φως στο τούνελ!!!!!!.



Ο Νίκος Λυγερός είναι Έλληνας μαθηματικός, συγγραφέας, ποιητής, ζωγράφος, σκηνοθέτης, ασχολείται με τη μουσική, την κοινωνιολογία, την οικονομία, την αρχαιολογία, το μάνατζμεντ και τη στρατηγική. Είναι ειδικός σύμβουλος στη Σχολή Εθνικής Άμυνας, τη Σχολή Πολεμικής Αεροπορίας, την Αστυνομική Ακαδημία, τη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας, τη Σχολή Στρατολογικού.[1] Είναι επίσης διερμηνέας-μεταφραστής στα Γαλλικά δικαστήρια.[2].

Πίνακας περιεχομένων

Βιογραφία

Γεννήθηκε το 1968 στο Βόλο.

Ως ερευνητής έχει ασχοληθεί με τους τομείς της άλγεβρας, της θεωρίας αριθμών και της συνδυαστικής. Ανήκει στις ομάδες των ερευνητών που ανακάλυψαν το 1998, δέκα πρώτους διαδοχικούς αριθμούς σε αριθμητική πρόοδο[3] και το 2010 την έκτη λύση της εξίσωσης τ(p) = 0 (mod p)[4] (εξίσωση του Ramanujan, κάνοντας χρήση προγραμμάτων αναζήτησης μέσω υπολογιστών.

Έχει ασχοληθεί εκτεταμένα με την ανάδειξη του έργου και της συμβολής του γένους Καραθεοδωρή και συγκεκριμένα του Κωνσταντίνου (μαθηματικός) και του Αλέξανδρου (διπλωμάτης) όντας επιστημονικός σύμβουλος του Συνδέσμου Φίλων Καραθεοδωρή ([5][6]

Ίδρυσε το Ίδρυμα Αλτρουϊσμός στην Κύπρο, που προωθεί τις μαζικές προσφυγές κατά της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ ήταν αυτός που διάβασε το σχέδιο Ανάν των 10.000 σελίδων και εντόπισε επακριβώς τις αντιφάσεις και συνέταξε μια έκθεση μονοψήφιων σελίδων καταγράφοντας αυτές τις αντιφάσεις, την οποία παρέδωσε στον πρόεδρο της Κύπρου Τ. Παπαδόπουλο απ’ όπου φαινόταν ότι θα ερχόταν η απόρριψή του[7].

Έχει ιδρύσει την οργάνωση The Pi Society στην οποία για να εγγραφεί κάποιος πρέπει να έχει IQ 176 και πάνω, βαθμός νοημοσύνης που σύμφωνα με στατιστικές αντιστοιχεί σ’ έναν άνθρωπο στο εκατομμύριο.[8]. Είναι μέλος της Mensa[9][10], η οποία έχει 100.000 μέλη ανά τον κόσμο, της Parssociety, μιας διεθνούς ολιγομελούς οργάνωσης μέλη της οποίας, σύμφωνα με το καταστατικό της, μπορούν να γίνουν μόνο άτομα με υψηλό δείκτη νοημοσύνης (η αποδοχή γίνεται μέσω αποστολής στους διαχειριστές, πιστοποιημένων αποτελεσμάτων τους σε κάποιο από τα iq test που προϋποθέτει το καταστατικό της οργάνωσης[11] ενώ αποδεκτοί γίνονται επίτιμα μέλη και ιδρυτές άλλων iq societies αυτομάτως[12]), αλλά και της Mega Foundation [13], κ.α. Αναφορά του γίνεται κι εδώ (http://www.megasociety.org/noesis/152/editor.html) Είναι επίσης δημιουργός δοκιμασιών νοημοσύνης μεγάλου έυρους, και ένα εκ των τέστ εισαγωγής στην Parssociety είναι σχεδιασμένο από τον ίδιο τον Ν. Λυγερό[14] και είναι ευρέως διαθέσιμο στην προσωπική του ιστοσελίδα. Ακόμη, υπήρξε επισκέπτης καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Παιδαγωγικό Τμήμα).

Σύμφωνα με βιογραφικό, που δημοσιεύει ιστοσελίδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου και εργαζόταν ως επιστημονικός συνεργάτης σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα αυτού, "είναι ο Έλληνας με τον υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης (189 στην κλίμακα Standford-Binet)" και "ένας από τους 50 εξυπνότερους ανθρώπους στον κόσμο" [15] [16].

Στην προσωπική του ιστοσελίδα[17] υπάρχουν πάνω από 7.500 γραπτά κείμενα του ιδίου που περιλαμβάνουν άρθρα πάνω σε θέματα φιλοσοφίας, νοημοσύνης, εκπαίδευσης, μαθηματικών, φυσικής, μυθολογίας, θρησκείας, ιστορίας, αρχαιολογίας, κινηματογράφου, ζωγραφικής, μουσικής, πολιτικής, κοινωνιολογίας, στρατηγικής, management, οικονομίας, καθώς και άλλου είδους κείμενα όπως ποιήματα, ή λογοτεχνικά αποσπάσματα, στην Ελληνική, Γαλλική ή Αγγλική γλώσσα, αλλά και πάνω από 790 σκίτσα ή πληρέστερα έργα ζωγραφικής, πολλά από τα οποία είναι αναφορές σε έργα των Da vinci ή Van Gogh.

Συγγράμματα

Ποιητικές συλλογές

Σενάρια

Κωμωδίες

  • Autoréférence
  • Alter Ego
  • Un Deux-pièces

Δράματα

  • Les démiurges
  • Les chacals
  • Les toques noires
  • Les lumières noires
  • Dialogues oubliés
  • Ludwig
  • Οι χορδές του χρόνου
  • Cinq mouvements pour un silence
  • L’homme qui n’existait pas
  • Formidabiles Homines
  • O άνθρωπος χωρίς όνειρα (ISBN 978-2-916808-07-9 )

Άλλα

Υποσημειώσεις

Εξωτερικοί

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Το μέλλον της Μελισσοκομίας στο Νομό Πέλλας

Ενημερωτική ημερίδα με θέμα: «το Μέλλον της Μελισσοκομίας στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας» θα πραγματοποιήσει το Κέντρο «ΔΗΜΗΤΡΑ» Σκύδρας με την ευκαιρία της απονομής των βεβαιώσεων παρακολούθησης σε όσους συμμετείχαν στο μελισσοκομικό σεμινάριο, που υλοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2011 στις εγκαταστάσεις του ΕΛ.Γ.Ο. «ΔΗΜΗΤΡΑ» Σκύδρας

Η ημερίδα θα διεξαχθεί την Κυριακή 22 Ιανουαρίου 12 ημέρα στις 6:00 μ.μ. στις εγκαταστάσεις του ΕΛ.Γ.Ο. «ΔΗΜΗΤΡΑ» Σκύδρας (2ο χιλ. Μαυροβούνι - Έδεσσας, πρώην ΚΕΓΕ) σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας και την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Πέλλας.

Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να επικοινωνήσουν στο τηλέφωνο 23810 89483 (υπεύθυνοι κ. Σιδηρόπουλος Μιχαήλ, κ. Θεοχαρόπουλος Ιωάννης)

THE SILENCE OF LOVE-Η ΣΙΩΠΗ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ

Μερικές φορές δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις λέξεις για να δείξεις την αγάπη σου σε κάποιον.

Οι λέξεις είναι περιττές σε αυτό που λέγεται αγάπη αρκεί να ψάξεις να δεις τι κρύβεται στη σιωπή. Αυτό είναι και το βασικό θέμα μιας συγκινητικής διαφήμισης που πέσαμε τυχαία στο διαδίκτυο.

Η διαφήμιση αν και έχει ανέβει από το καλοκαίρι στο διαδίκτυο δε σταματά να δέχεται επισκέψεις καθώς μέχρι τώρα πάνω από 1.000.000 χρήστες την έχουν παρακολουθήσει.

Η εν λόγω διαφήμιση είναι της ασφαλιστικής εταιρείας Thai Insurance, φέρει τον τίτλο "The silence of love" (Η σιωπή της αγάπης) και αφορά την σχέση ενός κωφάλαλου πατέρα με την κόρη του.

Στο βίντεο βλέπουμε το νεαρό κορίτσι να δέχεται πειράγματα από τους συμμαθητές της για τον κωφάλαλο πατέρα της και εκείνη λέει πως θα ήθελε έναν πατέρα που να μιλά και μπορεί να ακούει τα προβλήματά της.

Ώσπου την ημέρα των γενεθλίων της που ο πατέρας της την περιμένει σπίτι για να γιορτάσουν εκείνη κλειδώνεται στο δωμάτιό της και κάνει απόπειρα αυτοκτονίας.

Ο πατέρας της τα χάνει και την τρέχει αμέσως στο νοσοκομείο λέγοντας στους γιατρούς να κάνουν τα πάντα για να τη σώσουν. Να του πάρουν όλες τις οικονομίες, το σπίτι, τα πάντα αρκεί να γίνει καλά το κοριτσάκι του.

Μάλιστα εκείνη τη στιγμή ο σκηνοθέτης κάνει flashback δείχνοντάς μας πως ο πατέρας της μιλούσε όλο αυτόν τον καιρό με τον δικό του τρόπο και την καταλάβαινε, την συμβούλευε, ήταν πάντα δίπλα της αλλά εκείνη δε το έβλεπε.

Λυπάται που είναι κωφάλαλος και που δεν μπορεί να είναι όπως οι άλλοι πατεράδες αλλά την αγαπά με όλη του την καρδιά.

Έτσι, ο πατέρας δίνει το αίμα του και κόρη σώνεται με τη διαφήμιση να κλείνει λέγοντας πως "δεν υπάρχουν αψεγάδιαστοι πατεράδες αλλά οι πατεράδες θα αγαπάνε πάντα άψογα τα παιδιά τους...Θυμήσου να νοιάζεσαι για αυτούς που νοιάζονται για σένα".

Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗΣ ΤΡΕΛΛΑΣ!!!!!

Σου δίνω τώρα πληροφορίες και άμα θές δημοσίευσέ τες να δει ο κόσμος τί πάει να πει γραφειοκρατία


Πριν 3 μήνες ξεκίνησα την προσπάθεια να κάνω αίτηση στον ΟΓΑ προκειμένου να ασφαλιστώ ως νέος μελισσοκόμος . Τα κατάφερα στο τέλος αλλά άκου τι χρειάστηκα. ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΑΙΤΗΣΗ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΡΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ
  1. Προηγούμενο Αριθμό ασφαλισμένου στο ΙΚΑ . {Εδώ ήμουν τυχερός που είχα πάρει το παλιό βιβλιάριο του ΙΚΑ μαζί μου
  2. ΑΜΚΑ
  3. ΑΦΜ
  4. Ε1
  5. Εκκαθαριστικό σημείωμα πρόσφατο όπου να φαίνεται ότι έχω δηλώσει τις κυψέλες – εάν δεν το είχα θα έπρεπε να τις δηλώσω φέτος και να περιμένω ένα χρόνο.
  6. Μελισσοκομικό βιβλιάριο για το οποίο χρειάστηκα 6 μήνες δεδομένου ότι έπεσα και στην αλλαγή και το πέρασμα των αρμοδιοτήτων από τις Νομαρχίες στις Περιφέρειες. Κανονικά μόνο με αυτό το δικαιολογητικό έπρεπε να μπορούσα να κάνω αίτηση.
  7. Βεβαίωση από τον μελισσοκομικό σύλλογο Αχαΐας ότι είμαι μέλος (Για να γίνω μέλος πλήρωσα 100 Ε συνδρομή και περίμενα υπομονετικά 1 εβδομάδα τον πρόεδρο να υπογράψει)
  8. Βεβαίωση από τον τοπικό ανταποκριτή του ΟΓΑ της περιοχής όπου ξεχειμωνιάζουν τα μελίσσια που να αναφέρει ότι πραγματικά έχω τις κυψέλες που έχω και διάφορα άλλα στατιστικά. Για να την πάρω χρειάστηκε να ταξιδέψω 20 χλμ μέχρι την Χαλανδρίτσα
  9. Η ανταποκρίτρια του ΟΓΑ της Χαλανδρλιτσας με έστειλε να πάρω Υπογραφή στην ίδια βεβαίωση, από τον Πρόεδρο του αγροτικού συνεταιρισμού της περιοχής όπου έχω τις κυψέλες (Εάν δεν υπήρχε συνεταιρισμός θα την είχα γλιτώσει). Τελικά έκλεισα ραντεβού μια Κυριακή με τον πρόεδρο του συνεταιρισμού σε ένα καφενείο ενός χωριού πάλι 20 χλμ μακριά. Έφερε μια σγραγίδα σφράγισε και υπόγραψε.
  10. Ταυτότητα (φωτοτυπία αυτής) και φωτοτυπία σελίδων του μελισσοκομικού βιβλιαρίου

Τελικά τα κατάφερα και υπέβαλλα την αίτηση . Έχω αντίγραφα όλων των δικαιολογητικών –Εγχρωμα- μη τυχόν χρειαστεί να υποβάλλω κάποιο πάλι, τόσο πολύ τρόμαξα.

Ευχαριστώ,

Νέος μελισσοκόμος

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

ΤΟ ΝΕΟ DVD ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΑΣ

ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΙ- ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ

  • ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ-ΡΑΧΩΝΑ ΠΕΛΛΑΣ-23810 53389, 6976 004145, meli_apostolidis@yahoo.gr

Ημερίδα "Φυτοπροστασία - Μελισσοκομία" 18-02-2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Το Δ.Σ. της Εταιρείας αποφάσισε την διοργάνωση Ημερίδας με θέμα «Φυτοπροστασία – Μελισσοκομία, ανταγωνιστικοί ή συγκλίνοντες κλάδοι της γεωπονικής επιστήμης;», ανταποκρινόμενο στην απαίτηση όλων των εμπλεκόμενων στον κλάδο, για πιο συχνές και ουσιαστικές συναντήσεις ενημέρωσης και προβληματισμού.

Η Ημερίδα προγραμματίζεται να γίνει στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012 και σ’ αυτήν προβλέπεται να συμμετέχουν εκπρόσωποι ερευνητικών, κρατικών και μη κερδοσκοπικών φορέων που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της Φυτοπροστασίας – Μελισσοκομίας αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Προβλεπόμενο Πρόγραμμα:

1η Συνεδρία: Αλληλεπίδραση των κλάδων Φυτοπροστασίας και Μελισσοκομίας

§ Η Φυτοπροστασία στην Ελλάδα

§ Η προσφορά της μέλισσας στον άνθρωπο και το περιβάλλον

§ Επίδραση των χρησιμοποιούμενων φυτοπροστατευτικών ουσιών στη φυσιολογική ανάπτυξη και παραγωγικότητα των μελισσών

§ Επίδραση της χρήσης των φυτοπροστατευτικών ουσιών σε βιοτικούς και αβιοτικούς παράγοντες (έντομα μη στόχοι, νερό, χώμα)

2η Συνεδρία: Νομοθεσία που διέπει τη διαδικασία έγκρισης των φυτοπροστατευτικών ουσιών, Ελληνική – Κοινοτική.

§ Υφιστάμενη νομοθεσία ελληνική και ευρωπαϊκή – σχέδια νόμων

§ Προτάσεις και παρεμβάσεις για την βελτίωσή της διαδικασίας έγκρισης

§ Η εμπειρία άλλων κρατών

Σας προσκαλούμε λοιπόν να μας δηλώσετε την πρόθεση συμμετοχής σας, η/και ομιλίας, όπως και πιθανές προτάσεις - ιδέες για την κατά το δυνατό καλύτερη διοργάνωση της Ημερίδας.

Η επαφή μπορεί να γίνει μέσα από τον δικτυακό τόπο της Εταιρείας στη διεύθυνση: www.hssas.gr ή τηλεφωνικά στα 210-6399366 Σοφία Γούναρη και 2310-472983 Χρύσα Τανανάκη.

Το Δ.Σ. της ΕΕΕΜΣ

Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Παρασιτικές μύγες, νέα απειλή για τις πολύπαθες μέλισσες

Figure 2. Images of Apocephalus borealis and honey bees.

(A) Adult female A. borealis. (B) Female A. borealis ovipositing into the abdomen of a worker honey bee. (C) Two final instar larvae of A. borealis exiting a honey bee worker at the junction of the head and thorax (red arrows).


Μια νύμφη της παρασιτικής μύγας Apocephalus borealis διακρίνεται εδώ και βγαίνει από το κεφάλι του θύματος
Μια νύμφη της παρασιτικής μύγας Apocephalus borealis διακρίνεται εδώ και βγαίνει από το κεφάλι του θύματος (Φωτογραφία: Associated Press )


Πρώτα ήταν τα εντομοκτόνα, αργότερα η «διαταραχή κατάρρευσης αποικίας», μια μυστηριώδες ασθένεια που απονεκρώνει τα μελίσσια. Οι πολύπαθες μέλισσες έχουν τώρα ακόμα έναν εχθρό να αντιμετωπίσουν: μια παρασιτική μύγα που γεννά τα αβγά της μέσα τους.

Η μύγα Apocephalus borealis κατάγεται από τη Βόρειο Αμερική, ωστόσο ο εντομολόγος που αντελήφθη πρώτος τις επιθέσεις της στις μέλισσες δεν αποκλείει το ενδεχόμενο το παράσιτο να έχει επεκταθεί και στην Ευρώπη.

Οι μικροσκοπικές θηλυκές μύγες, αναφέρει ο ερευνητής στην επιθεώρηση PLoS ONE, γεννούν τα αβγά τους στην κοιλιά των μελισσών. Λίγες ημέρες αργότερα οι νύμφες του εισβολέα εκκολάπτονται και αρχίζουν να τρώνε το θύμα από μέσα. Οι μολυσμένες μέλισσες τελικά εγκαταλείπουν την κυψέλη στη διάρκεια της νύχτας, πλησιάζουν τα φώτα και τελικά πέφτουν μισοπαράλυτες στο έδαφος, αφήνοντας έως και 12 νύμφες να βγουν μέσα από το κεφάλι τους.

Το είδος Apocephalus borealis ήταν ήδη γνωστό, μέχρι σήμερα όμως είχε βρεθεί να παρασιτεί μόνο σε ανθηδώνες, όπως ονομάζονται αλλιώς οι γνωστοί μπούμπουρες. Άλλα συγγενικά είδη ήταν γνωστό ότι παρασιτούν σε μυρμήγκια.

Οι επιθέσεις του παράσιτου στη μελιτοφόρο μέλισσα έγιναν αντιληπτές το 2008 από τον Τζον Χάφερνικ, εντομολόγο του Πολιτειακού Πανεπιστημίου το Σαν Φρανσίσκο, ο οποίος μάζεψε μια μέρα μερικές νεκρές μέλισσες έξω από το εργαστήριό του, προκειμένου να ταΐσει τα αλογάκια της Παναγίας που εξέτρεφε.

Άφησε τις μέλισσες μέσα σε ένα πλαστικό κουτί, και έμεινε άφωνος μερικές μέρες αργότερα όταν είδε δεκάδες νύμφες τις μύγας να βγαίνουν από τα κεφάλια τους.

Οι παρασιτικές μύγες εντοπίστηκαν σε τρία από τα τέσσερα μελίσσια που εξετάστηκαν στην περιοχή του Σαν Φρανσίσκο, και ο Χάφερνικ υποψιάζεται ότι το πρόβλημα έχει εξαπλωθεί και σε άλλες πολιτείες.

Δεν αποκλείεται μάλιστα η μύγα Apocephalus borealis να παίζει κάποιο ρόλο στη διαταραχή κατάρρευσης αποικίας (CCD), ένα μυστηριώδες φαινόμενο στο οποίο οι μέλισσες εγκαταλείπουν την κυψέλη και πέφτουν νεκρές σε μεγάλη απόσταση.

Η διαταραχή έχει εξελιχθεί σε μάστιγα για τους Αμερικανούς μελισσοκόμους, δεδομένου ότι καταστρέφει το 7% των μελισσιών κάθε χρόνο.

Newsroom ΔΟΛ

Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

"Από το σύστημα ωφελούνται μόνο οι τράπεζες"

"Η Ευρώπη είναι στα χέρια των πολιτών και όχι των οικονομικών λόμπι" διακηρύσσουν με άρθρο τους στη Le Monde, ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Michel Rocard και ο οικονομολόγος Pierre Larrouturou.

Στο άρθρο τους με τίτλο "Γιατί τα κράτη πρέπει να δανείζονται 600 φορές ακριβότερα από τις τράπεζες;" αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν να είναι τόσο δύσκολος ο δανεισμός για τα κράτη, την ώρα που οι τράπεζες εξασφαλίζουν άμεση πρόσβαση σε πακτωλό χρημάτων.

Οι Rocard και Larrouturou καλούν τους λαούς της Ευρώπης να πιέσουν ώστε να επιτευχθεί η "μεταμόρφωση" και να βγουν από την "πορεία θανάτου" στην οποία βρίσκονται αυτή τη στιγμή.

Μάλιστα προτείνουν έναν τρόπο, ώστε να ανακουφιστούν τα κράτη από τους τόκους, μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και σημειώνουν ότι από το υπάρχον σύστημα ωφελούνται μόνο ορισμένες ιδιωτικές τράπεζες.

Ολόκληρο το άρθρο όπως δημοσιεύθηκε στη Le Monde

"Οι αριθμοί είναι απίστευτοι! Ξέραμε ήδη από τα τέλη του 2008 ότι ο Τζορτζ Μπους και ο Χένρι Πόλσον είχαν βάλει στο τραπέζι 700 εκατομμύρια δολάρια (540 εκατομμύρια ευρώ) για να σώσουν τις αμερικάνικες τράπεζες. Ένα κολοσσιαίο ποσό. Αλλά ένας Αμερικανός δικαστής δικαίωσε πρόσφατα τους δημοσιογράφους του Bloomberg που ζητούσαν από την κεντρική τράπεζα διαφάνεια για τη βοήθεια που η ίδια είχε προσφέρει στο τραπεζικό σύστημα.

Αφού εξέτασε 20.000 σελίδες από ντοκουμέντα και έγγραφα, το Bloomberg έδειξε ότι δόθηκαν κρυφά στις τράπεζες που αντιμετώπιζαν δυσκολίες το ποσό των 1.200 εκατομμυρίων δολαρίων με τόσο εντυπωσιακά χαμηλό, μόνο 0,01%!

Την ίδια στιγμή, σε πολλές χώρες, οι λαοί υποφέρουν από μέτρα λιτότητας που επιβάλλονται από κυβερνήσεις στις οποίες οι αγορές δεν δέχονται να δανείσουν παρά κάποια εκατομμύρια με τόκους που ξεπερνούν το 6%, το 7% ή ακόμα και το 9%!

Με την ασφυξία που προκύπτει από τους τόκους, οι κυβερνήσεις αναγκάζονται να μπλοκάρουν τις συντάξεις, τους μισθούς και τα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων και να κόψουν τις επενδύσεις, κάτι που αυξάνει την ανεργία και μας οδηγεί άμεσα σε μία βαθιά και πολύ σοβαρή ύφεση.

Η αυθαιρεσία των τραπεζών

Είναι όμως φυσιολογικό, σε περίοδο κρίσης, οι ιδιωτικές τράπεζες, που επιχορηγούνται συνήθως με 1% από τις κεντρικές τράπεζες, να μπορούν να απολαμβάνουν τόκους ύψους 0.01% όταν σε αντίθεση με αυτό αλλά πάλι στην ίδια περίοδο κρίσης, κάποια κράτη είναι υποχρεωμένα να πληρώνουν τόκους 600 ή 8000 φορές πιο αυξημένους;

«Το να κυβερνάται κανείς από το οργανωμένο χρήμα, είναι το ίδιο επικίνδυνο με το να κυβερνάται από το οργανωμένο έγκλημα», έλεγε ο Ρούζβελτ και μάλλον είχε δίκιο. Διανύουμε μία κρίση του αρρύθμιστου καπιταλισμού που μπορεί είναι καταστροφική για τον πολιτισμό μας. Όπως έγραφε ο Εντγκάρ Μορέν και ο Στεφάν Εσέλ στο «Δρόμο της ελπίδας» οι κοινωνίες μας πρέπει να διαλέξουν: μεταμόρφωση ή θάνατος;

Θα περιμένουμε να είναι πολύ αργά πια για να ανοίξουμε τα μάτια μας; Θα περιμένουμε να είναι πολύ αργά για να συνειδητοποιήσουμε την κρισιμότητα της κατάστασης και να επιλέξουμε μαζί τη μεταμόρφωση πριν οι ίδιες μας οι κοινωνίας αποδιαρθρωθούν;

Δεν έχουμε εδώ την ευκαιρία να αναπτύξουμε τις δέκα ή δεκαπέντε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις που θα καθιστούσαν εφικτό αυτό το μετασχηματισμό.

Επιθυμούμε απλώς να αποδείξουμε πως έχουν λάθος κάποιοι σαν τον Πολ Κρούγκμαν που μας εξηγούν πως η Ευρώπη έχει παγιδευτεί σε μια «πορεία θανάτου». Πώς να δώσουμε οξυγόνο στα δημόσια οικονομικά μας; Πώς να δράσουμε χωρίς να αλλάξουμε τις συνθήκες, κάτι που θα απαιτήσει μήνες σκληρής δουλειάς και θα καταστεί εντελώς αδύνατο αν η Ευρώπη γίνεται ολοένα και πλέον αντιπαθής στους λαούς της;

Πληρώνουμε παλιές αμαρτίες

Η Άνγκελα Μέρκελ έχει δίκιο που λέει πως δεν πρέπει οι κυβερνήσεις να συνεχίσουν να δρουν με καθυστέρηση, όπως έκαναν μέχρι σήμερα.

Αλλά τα χρήματα που δανείζονται σήμερα τα κράτη μας, αφορούν βασικά παλαιότερα χρέη. Το 2012, η Γαλλία θα χρειαστεί να δανεισθεί περίπου 400 δις: 100 δις αντιστοιχούν στο έλλειμμα του τρέχοντος προϋπολογισμού (που θα μπορούσε να μηδενιστεί, αν καταργούσαμε τις φορολογικές ελαφρύνσεις που επιβλήθηκαν εδώ και δέκα χρόνια) και τα υπόλοιπα 300 δις αντιστοιχούν στην εξυπηρέτηση παλαιών χρεογράφων που λήγουν και τα οποία δεν μπορούμε να εξοφλήσουμε αν δεν προχωρήσουμε σε νέο δανεισμό, λίγες ώρες πριν τη λήξη τους.

Το να πληρώνουν οι κυβερνήσεις υπέρογκους τόκους για δάνεια που έχουν παρθεί εδώ και πέντε ή δέκα χρόνια, δεν αφορά ευθύνη τους και σίγουρα συμβάλει στην ασφυξία που νιώθουν οι οικονομίες μας και που οφελεί αποκλειστικά τις λίγες ιδιωτικές τράπεζες: με το πρόσχημα της «επισφάλειας» και του ρίσκου αυτών των δανείων, τα χορηγούν τελικά με αυξημένα επιτόκια ενώ γνωρίζουν φυσικά ότι κανένα ρίσκο δεν υπάρχει αφού το «ευρωπαϊκό ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας» (EFSF) υπάρχει ακριβώς για να εγγυάται το αξιόχρεο των δανειοληπτών κρατών.

Υπάρχει λύση

Πρέπει να τελειώνουμε με αυτό το σύστημα του «δύο μέτρα και δύο σταθμά»: εμπνεόμενοι από αυτό που έκανε η αμερικανική κεντρική τράπεζα για να διασώσει το χρηματοπιστωτικό της σύστημα, ζητάμε τα παλιά χρέη των δικών μας κρατών να μπορέσουν να αναχρηματοδοτηθούν με επιτόκια κοντινά στο 0%.

Δεν χρειάζεται να αλλάξουμε τις ευρωπαϊκές συνθήκες για να πετύχουμε κάτι τέτοιο: σίγουρα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν δικαιούται να δανείζει στα κράτη – μέλη, αλλά δικαιούται να δανείζει χωρίς περιορισμούς κρατικούς οργανισμούς (βλέπε άρθρο 21.3 του καταστατικού του ευρωπαϊκού συστήματος κεντρικών τραπεζών) αλλά και διεθνείς οργανισμούς (βλέπε άρθρο 23 του ιδίου καταστατικού).

Άρα, μπορεί να δανείσει με 0.01% την «ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων» (EIB) ή τα κρατικά ταμεία παρακαταθηκών και δανείων τα οποία όλα αυτά, στη συνέχεια θα δανείζουν αντίστοιχα με 0.02% τα ίδια τα κράτη, με σκοπό τελικά αυτά να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τα παλαιά τους χρέη.

Τίποτε δεν μας εμποδίζει να βάλουμε σε λειτουργία έναν τέτοιο μηχανισμό και μάλιστα από τον Ιανουάριο!

Δεν το φωνάζουμε όσο θα έπρεπε: ο προϋπολογισμός της Ιταλίας παρουσιάζει πρωτογενές πλεόνασμα. Θα μπορούσε άρα να σταθεροποιηθεί αν η χώρα δεν ήταν υποχρεωμένη να καταβάλει όλο και υψηλότερα επιτόκια. Πρέπει τελικά να αφήσουμε την Ιταλία να βυθιστεί όλο και περισσότερο στην ύφεση και την οικονομική κρίση ή πρέπει να πάρουμε απόφαση να μπει ένα τέλος στα κέρδη των ιδιωτικών τραπεζών; Η απάντηση θα έπρεπε να είναι προφανής, τουλάχιστον για όσους νοιάζονται για το δημόσιο συμφέρον.

Η ΕΚΤ δεν μπορεί να μείνει απαθής

Ο ρόλος της ΕΚΤ όπως ορίζεται από τις συνθήκες είναι ο έλεγχος της σταθερότητας των τιμών. Πώς μπορεί να μένει άπραγη όταν βλέπει ότι οι τιμές των ομολόγων των κρατών-μελών διπλασιάζονται ή τριπλασιάζονται μέσα σε λίγους μήνες; Η ΕΚΤ οφείλει τελικά να ελέγχει και τη σταθερότητα των οικονομιών μας. Πώς μπορεί να παραμένει απαθής όταν το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους απειλεί να μας βουλιάξει σε μια ύφεση «χειρότερη από εκείνη της δεκαετίας του 1930», σύμφωνα με τον πρόεδρο της «τράπεζας της Αγγλίας»;

Ακόμα και αν παραμείνουμε προσκολλημένοι στις συνθήκες, τίποτε δεν απαγορεύει στην ΕΚΤ να δράσει δυναμικά με σκοπό την μείωση των επιτοκίων δανεισμού των κρατών. Όχι απλά τίποτα δεν της απαγορεύει να κάνει κάτι τέτοιο, αλλά όλα την σπρώχνουν να το κάνει.

Αν η ΕΚΤ θέλει να είναι πιστή στις συνθήκες, οφείλει να κάνει τα πάντα για να μειώσει το κόστος της εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους. Είναι παραδεκτό από όλους ότι αυτό αποτελεί την πλέον ανησυχητική αύξηση τιμών!

Το 1989, μετά την πτώση του τείχους, έφτασε ένας μήνας ώστε ο Χέλμουτ Κολ, ο Φρανσουά Μιτεράν και άλλοι αρχηγοί κρατών να αποφασίσουν να δημιουργήσουν το κοινό νόμισμα. Μετά από τέσσερα χρόνια κρίσης στην Ευρώπη, οι ηγέτες μας τι περιμένουν ακόμα για να δώσουν το λίγο οξυγόνο που χρειάζονται για να αναπνεύσουν τα δημόσια οικονομικά μας; Ο μηχανισμός που προτείνουμε εδώ θα μπορούσε να εφαρμοστεί άμεσα, δηλαδή αμέσως, και για να μειωθεί το κόστος των παλαιών χρεών αλλά και για να χρηματοδοτηθούν ουσιαστικές επενδύσεις που είναι απαραίτητες για το μέλλον μας.

Όσοι ζητούν την διαπραγμάτευση μίας νέας ευρωπαϊκής συνθήκης έχουν δίκιο: με τις χώρες που το επιθυμούν πρέπει να χτίσουμε μία πολιτική Ευρώπη, ικανή να δράσει απέναντι στην παγκοσμιοποίηση. Μία αληθινά δημοκρατική Ευρώπη όπως την είχαν προτείνει ήδη το 1994 ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο Καρλ Λάμερς ή το 2000 ο Γιόσκα Φίσερ. Απαιτείται μία συνθήκη κοινωνικής σύγκλισης και μία πραγματική οικονομική διακυβέρνηση.

Όλα αυτά είναι απαραίτητα. Αλλά καμία νέα συνθήκη δεν θα μπορεί να υιοθετηθεί αν η ήπειρός μας συνεχίζει να ζει παρασυρμένη από το «σπιράλ του θανάτου» και αν οι πολίτες φτάνουν να μισούν ότι έρχεται από τις Βρυξέλλες. Είναι επείγον πια να στείλουμε στους λαούς ένα ξεκάθαρο σήμα: η Ευρώπη δεν είναι στα χέρια στον οικονομικών λόμπι. Είναι στην υπηρεσία των πολιτών!"