Μελισσοκομικός Σύλλογος Νομού Πέλλας - Ο Μέγας Αλέξανδρος-ΠΕΝΤΑΠΛΑΤΑΝΟΣ ΤΘ 377,58100,ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ ΠΕΛΛΑΣ-Τηλ:6937275481 Πρόεδρος Κοντόπουλος Αλέξανδρος, 6977 027612 Γιαλαμπούκης Γιώργος- Επίτιμος Πρόεδρος E-mail: beeclubpellas@yahoo.gr,beeclubpellas@gmail.com - BEE CLUB PELLAS-THE GREAT ALEXANDER-YΙANNITSA PELLAS, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-MACEDONIA- HELLAS-GREECE,- Ωράριο λειτουργίας (ΔΕΥΤΕΡΑ+ΤΕΤΑΡΤΗ 18.00μμ-20.00μμ)


Δε φτάνει ο ήλιος μονάχα, η γη σοδειά να δώσει, χρειάζονται κι άλλα πολλά, και προπαντός η γνώση… (Κωστής Παλαμάς)

Έλληνες, ο πραγματικός Έλληνας ηγέτης θα βρεθεί. Το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να βρεθεί ο πραγματικός Έλληνας ΠΟΛΙΤΗΣ!"

"Προδότης δεν είναι μόνο αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς, αλλά είναι και εκείνος που ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώση του δεν προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων πάνω στους οποίους άρχει..." - Θουκυδίδης (460-398 π.Χ.)

Λένε ότι οι πραγματικοί φίλοι μπορεί να περάσουν μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς να μιλήσουν ή να ειδωθούν, χωρίς ποτέ να τεθεί σε αμφιβολία η φιλία τους. Όταν βλέπονται, ενημερώνονται σαν να είχαν μιλήσει την προηγούμενη ημέρα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος που πέρασε ή πόσο μακρυά ήταν!

“Γίνε εσύ η αλλαγή, αν θες να αλλάξεις τον κόσμο” Μ.Γκάντι

etm-mthoney-720p από cosmosdocumentaries



Μακεδονία ~ Ένας πολιτισμός αποκαλύπτεται ~ bbc... από KRASODAD





Καιρός ...απο το toukairou.com

ΤΟ BLOG ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕ MOZILLA FIREFOX- YOU CAN SEE BETTER THIS BLOG WITH MOZILLA FIREFOX


Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

ΟΞΙΚΟ ΟΞΥ(ΞΥΔΙ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΑΡΡΟΑ!!



Από την Αυστρία μας έρχεται το σκεύασμα ΤΟΒΕΕ-NATURREIN, 2, για την βαρρόα το οποίο περιέχει οξικό οξύ(ξύδι) 18 ml σε ένα χαρτί παρόμοιο με το αρωματικό μαντηλάκι για τα χέρια που μας δίνουν σε εστιατόρια, μετά από εάν καλό ψάρι, κατά προτίμηση σε ψαροταβέρνα του Βόλου!!!

Η μυρωδιά όταν το ανοίγεις είναι σαν να μυρίζεις ένα πολύ δυνατό ξύδι(4-18% οξικό οξύ)!!

Χρήση: 1 μαντηλάκι σε μονή κυψέλη.

Εποχή:

1. από Μάρτιο μέχρι το τέλος Απριλίου σε θερμοκρασία τουλάχιστον 10 C.

2. Μετά τον τρύγο.

3. 10-14 ημέρες από το δεύτερη εφαρμογή.

4. Με την μείωση της δραστηριότητας του μελισσιού και μέχρι 6 C

Σε 2-3 ημέρες το μαντηλάκι θα απομακρυνθεί από τις μέλισσες , έξω από την κυψέλη!!

Ίσως είναι μια λύση για καλοκαιρινή καταπολέμηση την κρίσιμη εποχή Ιούλιο –Αύγουστο.

Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

ΧΥΜΟΣ ΛΕΜΟΝΙΟΥ ΚΑΤΑ ΒΑΡΡΟΑ

Χυμός λεμονιού, για τον έλεγχο τού Βαρρόα!

Από το Πανεπιστήμιο Assiut τής Αιγύπτου,και τον καθηγητή M.F.Abdel-Rahman,έγινε εκτίμηση για τον χυμό λεμονιού,και την επίδραση πού έχει στα Βαρρόα.Βρήκαν ότι ρίχνει τά βαρρόα σέ ποσοστό 80-87%. Επίσης στήν Πολωνία οι μελισσοκόμοι εφαρμόζουν καί ελέγχουν τά βαρρόα μέ φρέσκο χυμό λεμονιού καί σιρόπι.Είναι αθώο,φυσιολογικό,ρίχνει Βαρρόα, χωρίς κανένα πρόβλημα γιά τίς μέλισσες,καί τό χρησιμοποιώ όποτε μπορώ χωρίς περιορισμούς.Απλή συνταγή: Εχουμε σιρόπι ¨1:1 ζάχαρι-νερό,καί ανακατεύουμε 0,5 λίτρου από τό σιρόπι σέ 0,5 λίτρου φρέσκο χυμό λεμονιού.Ρίχνουμε από τό μείγμα περίπου 50 ml ανάμεσα στά πλαίσια μέ ένα ψεκαστηράκι ρυθμίζοντας το σέ συνεχή ροή καί όχι ψέκασμα.Η ελάτωση τού πληθυσμού τού βαρρόα ανακουφίζει τίς μέλισσες,καί τό λεμόνι ενεργοποιεί στήν μέλισσα τόν μηχανισμό αυτοκάθαρσης.Μία δοκιμή δέν βλάπτει........

http://wwwmarkianosgr.blogspot.com

Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ-ΝΕΟ ΑΙΜΑ -Η ΙΔΙΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑ

Θέλω να παρουσιάσω την ανανεωμένη ιστοσελίδα του Εργαστηρίου Μελισσοκομίας-Σηροτροφίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η πρώτη μου επαφή σαν πρωτοετής φοιτητής Γεωπονίας ήταν το 1986, τότε πρωτοσυνάντησα έναν Κύπριο Δάσκαλο με την χαρακτηριστική προφορά της πατρίδας του(μας !!), ήρεμο με μεγάλη μεταδοτικότητα σε αυτά που μας μάθαινε για την μέλισσα και τον κόσμο της, για το περιβάλλον που ζει.

Είκοσι πέντε χρόνια μετά, η ίδια του αγάπη και πάθος για το έντομο αυτό, μεταδίδεται σαν φάρος στους νέους φοιτητές, εμπλουτισμένη με νέα ανανεωμένη ομάδα πολύ αξιόλογων συνεργατών, DREAM TEAM κατά την ταπεινή μου άποψη, οι οποίοι έχουν το ίδιο πάθος ,αγάπη , μεταδοτικότητα, επιμονή και υπομονή σε αυτό που κάνουν.

Εύχομαι ολόψυχα να θέτουν υψηλούς στόχους και να τους πραγματοποιούν, για το καλό του απλού αγνού μελισσοκόμου, για την πρόοδο της Ελληνικής Μελισσοκομίας.

ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ -ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΑΙΘΕΡΑΙΑ ΕΛΑΙΑ


Θέλω να παρουσιάσω ένα εξαιρετικό βιβλίο, για τα ελληνικά δεδομένα, σχετικά με την καλλιέργεια Αρωματικών-Φαρμακευτικών φυτών και Αρωματικών Ελαίων, το οποίο μπορεί να γίνει οδηγός ολικής ανατροπής για πολλά πράγματα στον χώρο της μελισσοκομίας στην χώρα μας.

Η μελισσοκομία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την χλωρίδα(αυτοφυή ή καλλιεργούμενη) της κάθε περιοχής.

Ανέκαθεν πίστευα πως η μελισσοκομία είναι μέρος ενός γενικότερου συνόλου σε κάθε γεωγραφική περιοχή, που περιλαμβάνει το γενικότερο περιβάλλον(χλωρίδα, πανίδα).

Το περιβάλλον αυτό, εάν είμαστε τυχεροί και γλύτωσε από τον πολιτισμό μας, και είναι πλούσιο σε είδη αυτοφυών φυτών( πεύκα, θυμάρι, έλατα, εσπεριδοειδή, καστανιά, βελανιδιά, παλιούρι, ρείκι, φλαμουριά κλπ) ή καλλιεργούμενων( βαμβάκι, μηδική, καλαμπόκι, φακελωτή, ακακία, σοφόρα κλπ) τότε έχει καλώς.

Δυστυχώς, υπάρχει μια συνεχής υποβάθμιση της χλωρίδας στην χώρα μας( αθρόα και ανεξέλεγκτη ληστρική συλλογή αυτοφυών αρωματικών-μελισσοκομικών φυτών).

Σε αυτό φταίνε όλοι και ειδικά εμείς οι μελισσοκόμοι οι οποίοι κοντόφθαλμα, περιμένουμε από την Πολιτεία, να μας λύσει το πρόβλημα.

Η Πολιτεία με τα πολλά στραβά της, έδωσε πολλά κονδύλια μετά από προτάσεις των αρμόδιων φορέων των μελισσοκόμων, για έρευνα, μηχανήματα ,κτίρια, τροφές, εκπαιδεύσεις ΚΑΙ για εμπλουτισμό μελισσοκομικής χλωρίδας.

Δυστυχώς, λίγοι φορείς ανταποκρίθηκαν σε αυτό το μέτρο( φωτεινό παράδειγμα ο κ. Κόσκος –Αίγιο με συνεχή φύτευση από το 1982 μέχρι σήμερα πάνω από 180.000 μελισσοκομικά φυτά ). Περιμένουμε από τους άλλους να τα κάνουνε όλα, για μας.

Τα τελευταία χρόνια, η μελισσοκομία έχει προβλήματα που αυξάνονται σε αριθμό( νεονικοτεινοειδή(π.χ. GAUCHO, κλπ) στις μεγάλες εκτατικές καλλιέργειες, ατελείωτοι ψεκασμοί π.χ. πράσινο σκουλήκι) και ο απλός μελισσοκόμος ψάχνεται κυριολεκτικά να βρει μια λύση για το που θα μετακινήσει τα μελίσσια του στην διάρκεια του καλοκαιριού( μετά τις 10 Ιουλίου έως το πρώτο βάρεμα του πεύκου).

Παίρνοντας σαν έναυσμα την ανάρτηση του συναδέλφου http://melitimo.blogspot.com από το Πλατύ Ημαθίας, την δωρεάν αποστολή μου με μελισσοκομικούς σπόρους και τέλος από το παραπάνω βιβλίο θα ήθελα να εκμυστηρευθώ κάποιες σκέψεις και προβληματισμούς.

Πρόσφατα, μου τηλεφώνησε ένας συνάδελφος νέος επαγγελματίας μελισσοκόμος από την Πελοπόννησο με 300 κυψέλες , και μου έλεγε για το έλατο το οποίο δεν πήγε καλά φέτος και ότι δυσκολεύεται οικονομικά. Όταν τον ρώτησα ένα παράγει γύρη, βασιλικό πολτό και πρόπολη μου απάντησε αρνητικά με την αιτιολογία ότι δεν έχει χρόνο για τέτοια!!!!

Ο μελισσοκόμος πρέπει, εάν θέλει να επιβιώσει, να δώσει προστιθέμενη αξία στα προϊόντα που παράγει(μέλι, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη, κλπ) και να δημιουργήσει και νέες γεύσεις(!!!) πέραν από τις συνηθισμένες, στα πλαίσια της Μελισσοθεραπείας(Apitherapy).

Πως θα σας φαινόταν:

· μέλι από Σπαθόχορτο- Υπέρικο για νευρολογικά προβλήματα( στην Ιταλία καλλιεργούνται > 10.000 στρ για φαρμακευτική χρήση!!).

· μέλι από Λεβάντα, Λεβαντίνη ( στην Γαλλία καλλιεργούνται > 200.000 στρ για φαρμακευτική χρήση!! , στην ορεινή άγονη Προβηγκία( 800 m υψόμετρο).

· μέλι από Μέντα-Δυόσμο

· μέλι από Φακελωτή

· μέλι από Τσάι του Βουνού(Σιδηρίτης Sideritis scardica Gris)

· μέλι από Βασιλικό

· μέλι από Θυμάρι καλλιεργούμενο

· μέλι από Ρίγανη

· μέλι από Φασκόμηλο

· μέλι από Γαϊδουράγκαθο

Το μόνο φωτεινό παράδειγμα καλλιεργούμενων αρωματικών-φαρμακευτικών-μελισσοκομικών φυτών στην Ελλάδα είναι:καλλιέργεια κρόκου Κοζάνης-7500 στρ( στα σχέδια τους είναι να παράγουν φακελάκια για αφέψημα, τον κρόκο σε μίγμα με άλλα καλλιεργούμενα αρωματικά φυτά της περιοχής).

  • · καλλιέργεια ρίγανης –Κιλκίς(ECOFARM AE)-8.000 στρ.
  • · καλλιέργεια μεμονωμένων εκτάσεων από: λεβάντα, μέντα , φασκόμηλο, κλπ

Όπως ανέφερα και παραπάνω ανέκαθεν πίστευα πως η μελισσοκομία είναι μέρος ενός γενικότερου συνόλου σε κάθε γεωγραφική περιοχή στα πλαίσια μιας αγροτουριστικής προσέγγισης, παιδείας, κουλτούρας.

Συνεχίζεται…



Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ -BRISBANE AUSTRALIA

Milton (Lang Park)

1The Devastation Caused by the Brisbane Floods: Before and After
2The Devastation Caused by the Brisbane Floods: Before and After

Rosalie

3The Devastation Caused by the Brisbane Floods: Before and After
4The Devastation Caused by the Brisbane Floods: Before and After

Rocklea (Markets)

5The Devastation Caused by the Brisbane Floods: Before and After
6The Devastation Caused by the Brisbane Floods: Before and After

Fairfield

7The Devastation Caused by the Brisbane Floods: Before and After
8The Devastation Caused by the Brisbane Floods: Before and After

South Bank

9The Devastation Caused by the Brisbane Floods: Before and After
10The Devastation Caused by the Brisbane Floods: Before and After

Brisbane (overview)

11The Devastation Caused by the Brisbane Floods: Before and After
12The Devastation Caused by the Brisbane Floods: Before and After

Bundamba (Ipswich)

13The Devastation Caused by the Brisbane Floods: Before and After
14The Devastation Caused by the Brisbane Floods: Before and After

Riverside (CBD)

15The Devastation Caused by the Brisbane Floods: Before and After
16The Devastation Caused by the Brisbane Floods: Before and After

Rocklea (wide view)

17The Devastation Caused by the Brisbane Floods: Before and After
18The Devastation Caused by the Brisbane Floods: Before and After

Basin Pocket (Ipswich)

19The Devastation Caused by the Brisbane Floods: Before and After
20The Devastation Caused by the Brisbane Floods: Before and After

Chelmer

21The Devastation Caused by the Brisbane Floods: Before and After
22The Devastation Caused by the Brisbane Floods: Before and After

Milton (Coronation Drive)

23The Devastation Caused by the Brisbane Floods: Before and After
24The Devastation Caused by the Brisbane Floods: Before and After

Bellbowrie and Riverhills

25The Devastation Caused by the Brisbane Floods: Before and After
26The Devastation Caused by the Brisbane Floods: Before and After

Jindalee

27The Devastation Caused by the Brisbane Floods: Before and After
28The Devastation Caused by the Brisbane Floods: Before and After

St Lucia (University of Queensland)

29The Devastation Caused by the Brisbane Floods: Before and After
30The Devastation Caused by the Brisbane Floods: Before and After

Toowong

31The Devastation Caused by the Brisbane Floods: Before and After
32The Devastation Caused by the Brisbane Floods: Before and After

West End

33The Devastation Caused by the Brisbane Floods: Before and After
34The Devastation Caused by the Brisbane Floods: Before and After

Graceville

35The Devastation Caused by the Brisbane Floods: Before and After
36The Devastation Caused by the Brisbane Floods: Before and After

New Farm

37The Devastation Caused by the Brisbane Floods: Before and After
38The Devastation Caused by the Brisbane Floods: Before and After

Yeronga

39The Devastation Caused by the Brisbane Floods: Before and After
40The Devastation Caused by the Brisbane Floods: Before and After
Credits: www.abc.net.au