Μελισσοκομικός Σύλλογος Νομού Πέλλας - Ο Μέγας Αλέξανδρος-ΠΕΝΤΑΠΛΑΤΑΝΟΣ ΤΘ 377,58100,ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ ΠΕΛΛΑΣ-Τηλ:6937 47 53 57,6977 027612E-mail: beeclubpellas@yahoo.gr - BEE CLUB PELLAS-THE GREAT ALEXANDER-YΙANNITSA PELLAS, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-MACEDONIA- HELLAS-GREECE,- Ωράριο λειτουργίας (ΔΕΥΤΕΡΑ+ΤΕΤΑΡΤΗ 18.00μμ-20.00μμ)


Δε φτάνει ο ήλιος μονάχα, η γη σοδειά να δώσει, χρειάζονται κι άλλα πολλά, και προπαντός η γνώση… (Κωστής Παλαμάς)

Έλληνες, ο πραγματικός Έλληνας ηγέτης θα βρεθεί. Το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να βρεθεί ο πραγματικός Έλληνας ΠΟΛΙΤΗΣ!"

"Προδότης δεν είναι μόνο αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς, αλλά είναι και εκείνος που ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώση του δεν προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων πάνω στους οποίους άρχει..." - Θουκυδίδης (460-398 π.Χ.)

Λένε ότι οι πραγματικοί φίλοι μπορεί να περάσουν μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς να μιλήσουν ή να ειδωθούν, χωρίς ποτέ να τεθεί σε αμφιβολία η φιλία τους. Όταν βλέπονται, ενημερώνονται σαν να είχαν μιλήσει την προηγούμενη ημέρα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος που πέρασε ή πόσο μακρυά ήταν!

“Γίνε εσύ η αλλαγή, αν θες να αλλάξεις τον κόσμο” Μ.Γκάντι

etm-mthoney-720p από cosmosdocumentariesΜακεδονία ~ Ένας πολιτισμός αποκαλύπτεται ~ bbc... από KRASODAD

Καιρός ...απο το toukairou.com

ΤΟ BLOG ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕ MOZILLA FIREFOX- YOU CAN SEE BETTER THIS BLOG WITH MOZILLA FIREFOX


Τρίτη, 30 Μαρτίου 2010

ΣΥΣΚΕΥΗ ΣΥΡΜΑΤΩΣΗΣ ΠΛΑΙΣΙΩΝ -ΤΟΣΟ ΓΙΑ DADANT ΟΣΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΠΛΑΙΣΙΑ


αφού γίνει η απαραίτητη προσθήκη(ξύλινο κομμάτι 58 mm X 430 mm) στο πάνω μέρος του πλαισίου ΄΄γεμίσματος΄΄ για να καλύψει το κενό

Πέμπτη, 25 Μαρτίου 2010

Τσαλαπετεινός (Hoopoes Upupa epops)Ο Τσαλαπετεινός είναι αμέσως μετά τα χελιδόνια, το πουλί που είναι συνδεδεμένο με τον ερχομό της 'Άνοιξης. Κάνει την εμφάνισή του από το δεύτερο δεκαήμερο του Μάρτη, παρουσιάζει μια κορύφωση ατόμων Απρίλη, Μάη, 2-3 ζευγάρια θα μείνουν το καλοκαίρι και θα φωλιάσουν ενώ τα τελευταία άτομα θα αναχωρήσουν για το νότο τέλη Σεπτέμβρη, αρχές Οκτώβρη.

Στην Αίγυπτο το θεωρούν ιερό πουλί γιατί πιστεύουν πως θα είναι στοργικός απέναντι στους γέρους γονείς του. Μια άλλη παράδοση τον θέλει να ήταν κάποτε κατοικίδιος, πολύ περήφανος και να τον λένε "αγριοκόκορα". Καμάρωνε σε κότες και παπιά για την όμορφη μύτη του. Την πρόσεχε να μην τη λερώνει και την κρατούσε ψηλά. Τη θεωρούσε και σπουδαίο όπλο. Σε έναν περίπατο όμως, μαζί με τις κότες και τις πάπιες, τους επιτέθηκε μια αλεπού. Ήταν ο πρώτος που το έβαλε στα πόδια. Η αλεπού έφαγε όλες τις κότες και τις πάπιες και ο Τσαλαπετεινός έγινε αγριοπούλι αφού από την ντροπή του δεν ξαναγύρισε στο κοτέτσι.

Από τα εντυπωσιακά πουλιά της φύσης , ξεχωρίζει από το μακρύ λοφίο του με τις μαύρες μύτες που μπορεί να σηκωθεί. 'Άνοιξη, καλοκαίρι και φθινόπωρο, σε ανοικτά σημεία του Πάρκου, θα τον δούμε να αναζητά την τροφή του κυρίως πάνω στο έδαφος ψάχνοντας με το μακρύ και ελαφρά κυρτωμένο ράμφος του για έντομα, νύμφες τους, σαλιγκάρια και σκουλήκια. Όταν τον πλησιάσουμε και ενοχληθεί, θα σηκώσει το λοφίο του. Στο επόμενο βήμα μας θα πετάξει νωθρά και κυματιστά, ανοίγοντας χαρακτηριστικά αργά τις φτερούγες του, σαν πεταλούδα.

Φτιάχνει τη φωλιά του σε κουφάλες γέρικων δέντρων, σχισμές βράχων, μερικές φορές και σε κτίρια ή ερείπια. Ζει σε αραιά δασύλλια, οπωρώνες, πάρκα που έχουν ανοικτές εκτάσεις με γρασίδι και θάμνους.

Η κυπριακή ονομασία του τσαλαπετεινού είναι Πουπούξιος λόγω του τρισύλλαβου ουπ-ουπ-ουπ που ακούγεται υπόκωφο, επαναλαμβανόμενο ,που παρόλο που είναι αδύναμο σε ένταση από κοντά, ακούγεται πολύ μακριά!!!

Ο τσαλαπετεινός είναι από τα πιο όμορφα και φανταχτερά πουλιά της Ελληνικής υπαίθρου. Το μήκος του σώματος του αγγίζει τα 29 εκατοστά ενώ το μακρύ στενό και ελαφρώς κυρτό ράμφος τους έχει μήκος 4-5 εκατοστά. Το άνοιγμα των φτερούγων του φτάνει το μισό μέτρο περίπου. Έχει φαρδιές αμβλείες ασπρόμαυρες φτερούγες, το πέταγμά του είναι βαθύ, ασταθές και με ακανόνιστο ρυθμό.

Συνήθως πετά χαμηλά πάνω από το έδαφος . Κατά την προσγείωση ξεδιπλώνει το λοφίο του που είναι και το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του. Είναι αποδημητικό πουλί και επισκέπτεται την χώρα μας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Φτιάχνει την φωλιά του σε τρύπες δέντρων, τοίχων , σε ξερολιθιές κτλ. Θα τον δούμε συνήθως στο έδαφος να ψάχνει για την τροφή του η οποία περιλαμβάνει κυρίως έντομα και σκουλήκια.

Είναι μία από τις εξωτικότερες μορφές του δάσους. Ο τσαλαπετεινός (Upupa epops) είναι νοικοκύρης. Επιδίδεται με αφοσίωση στην εύρεση της τροφής που τσιμπολογά απ' το μαλακό έδαφος με τη μακριά κυρτή του τσιμπίδα και φαίνεται να μην πολυνοιάζεται για το τι γίνεται τριγύρω. Καμιά φορά ξεθαρρεύει και προβάλλει στ' ανοιχτά σημεία του δάσους, όπου ξεχωρίζει από μακριά κι εντυπωσιάζει με το χαρακτηριστικό του λοφίο. Πετάει αργά σαν πεταλούδα. αναδεικνύοντας με χάρη τούς ασπρόμαυρους σχηματισμούς των φτερών του. Αν τον συναντήσετε τυχαία στα δάση το καλοκαίρι ή ακόμη το φθινόπωρο και το χειμώνα, μην τον τρομάξετε. Θα σας μεταφέρει συναισθήματα γαλήνης. Ο τσαλαπετεινός έχει αυτό το χάρισμα...

Ο τσαλαπετεινός είναι ένα πουλί με αυτοπεποίθηση που δε φοβάται την ανθρώπινη δραστηριότητα, και έτσι συχνά ζει κοντά σε πόλεις και σε χωριά. Το λοφίο του, μαύρο με μια λευκή κορφή, είναι συνήθως πεσμένο, αλλά σηκώνεται όρθιο όταν προσγειώνεται το πουλί, ή αν βρίσκεται σε διέγερση. Η πτήση του διακρίνεται από ένα ακανόνιστο κούνημα των φτερών του σαν πεταλούδα, πράγμα που επιδεικνύει το χαρακτηριστικό ασπρόμαυρο σχέδιο των φαρδιών φτερών του. Κάθε εντύπωση νωθρότητας που δίνει είναι απατηλή, καθώς είναι γνωστό ότι ο τσαλαπετεινός μπορεί να αποφύγει την επίθεση από αέρα του γερακιού, με την ιδιαίτερη ικανότητα που διαθέτει να ανεβαίνει ψηλά με ταχύτητα όταν χρειαστεί. Υπάρχουν αποδείξεις ότι μερικά πουλιά που είχαν περάσει τον χειμώνα νότια της Σαχάρα φτάνουν, στις ετήσιες αποδημητικές τους διαδρομές, να διασχίζουν μέχρι και τις Άλπεις. Εκτός από το να πετούν πολύ δυνατά, οι τσαλαπετεινοί επίσης σκαρφαλώνουν και καλά – μια δεξιότητα που αποβαίνει πολύ χρήσιμη όταν ψάχνουν τοποθεσίες να στήσουν τις φωλιές τους. Οι τσαλαπετεινοί είναι μονογαμικοί και φτιάχνουν τη φωλιά τους όπου βρίσκουν μια κατάλληλη τρύπα. Αυτή μπορεί να βρίσκεται σε δέντρο, σε τοίχο, σε γκρεμό, σε χαράδρα ανάμεσα σε βράχους, ή ακόμη και στο επίπεδο έδαφος. Μια φωλιά μπορεί να χρησιμοποιηθεί αρκετά χρόνια. Την επιλέγει το αρσενικό και οριοθετεί το δικό του χώρο. Μετά το ζευγάρωμα η θηλυκή θα κάνει μεταξύ πέντε και οκτώ αβγά. Τα μικρά αρχίζουν να τρέφονται μόνα τους μετά από έξι μέρες, αλλά παραμένουν με τους γονείς τους μερικές εβδομάδες μέχρι να ανεξαρτητοποιηθούν πλήρως. Οι τσαλαπετεινοί δραστηριοποιούνται όλη μέρα, και κοιμούνται στις τρύπες τη νύχτα. Απολαμβάνουν τα αμμόλουτρα και τα λουτρά με σκόνη, και ψάχνουν τροφή κυρίως στο έδαφος, τόσο σε χαμηλή βλάστηση όσο και στο γυμνό χώμα. Δείχνουν έντονη προτίμηση στις κάμπιες και στα αβγά εντόμων, αν και έχει καταγραφεί ότι πιάνουν επίσης και μικρές σαύρες και φίδια.

Ο τσαλαπετεινός εμφανίζεται και στην ελληνική μυθολογία: Ο Τηρέας ήταν σύζυγος της Πρόκνης αλλά όταν συνόδευσε την αδερφή της συζύγου του, τη Φιλομήλα, από την Αθήνα για μια επίσκεψη, την ερωτεύτηκε σφόδρα. Όταν βρέθηκε μόνος με τη Φιλομήλα της εξομολογήθηκε το πάθος του, αλλά καθώς τον απέρριψε αυτή, τη βίασε, και για να εξασφαλίσει τη σιωπή της, της έκοψε τη γλώσσα και τη φυλάκισε, λέγοντας στη σύζυγό του ότι η αδερφή της πέθανε. Η Φιλομήλα κατάφερε να στείλει μήνυμα στην αδερφή της, και οι δυο μαζί συνωμότησαν να τον εκδικηθούν. Η Πρόκνη σκότωσε το γιο του Τηρέα και τάισε τον άντρα της με το κρέας του γιου του μια βραδιά Διονυσιακών γλεντιών. Και μετά αποκάλυψε τι είχε κάνει. Ο έξαλλος πατέρας επιτέθηκε και στις δυο γυναίκες με φονικές διαθέσεις, αλλά ο Θεός του Οίνου επενέβη, δίνοντας λύση στην κατάσταση μετατρέποντας και τους τρεις σε πουλιά. Στη Φιλομήλα επέστρεψε τη φωνή της, μετατρέποντάς την σε αηδόνι, ενώ στην Πρόκνη επέτρεψε να πετάει ελεύθερη ως χελιδόνι. Ο Τηρέας, ο σύζυγος που απατήθηκε και ο βιαστής, μετατράπηκε στο λίγο φαιδρό τσαλαπετεινό.

ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ ΠΛΑΙΣΙΩΝ

μετά την δημοσίευση παρόμοιων εργαλείων από συναδέλφους ,παρουσιάζω το δικό μου από ΙΝΟΧΤετάρτη, 24 Μαρτίου 2010

Αλλάζει η ώρα τα ξημερώματα της Κυριακής
Τέσσερις αντί για 3, θα πρέπει να δείχνουν οι δείκτες
Μία ώρα μπροστά θα πρέπει να μετακινηθούν οι δείκτες των ρολογιών τα ξημερώματα της Κυριακής, καθώς τίθεται σε ισχύ η θερινή ώρα.

Έτσι, στις 3 τα ξημερώματα οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να αλλάξουν και να δείχνουν 4 το πρωί.

Η θερινή ώρα θα ισχύσει μέχρι την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου (31/10/2010).

ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΕΙΣ ΤΗΝ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΕΝΟΣ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΩΔΙΚΟ BARCODE?

Bar codes are something most of us never think about. If you look in your fridge or pantry right now, you will find that just about every package you see has a bar code printed on it. In fact, nearly every item that you buy in a grocery shop, supermarket or superstore has a bar code on it somewhere.

Bar codes were first used commercially in 1966, but it was soon realised that there would have to be a common standard. By 1970, the Universal Grocery Products Identification Code (UGPIC) was written by a company called Logicon Inc. The standard was further improved and led to the Universal Product Code (UPC) symbol set. To this very day, this standard is used in the United States and Canada . In June of 1974, the first UPC scanner was installed at a Marsh's supermarket in Troy, Ohio, and the first product to have a bar code was Wrigley's Gum.

The Universal Product Code was the first bar code symbology widely adopted. Its birth is usually set at 3 April 1973, when the grocery industry formally established UPC as the standard bar code symbology for product marking. Foreign interest in UPC led to the adoption of the EAN (European Article Numbering) code format, similar to UPC, in December 1976.

Currently, the United States and Canada use UPC bar codes as their standard for retail labelling, whereas the rest of the world uses EAN. Since January 1, 2005 all retail scanning systems in the USA must be able to accept the EAN-13 symbol as well as the standard UPC-A. This change will eliminate the need for manufacturers who export goods to the US and Canada to double-label their products.

The first 2 (sometimes 3) digits, which are called the “flag”, indicate in what country the bar code was issued. This “flag” does not tell you, however, in what country the product was produced.

The country codes used are :

CODE

COUNTRY

00-13

USA & Canada

20-29

reserved for local use (shops/supermarkets)

30-37

France

380

Bulgaria

383

Slovenia

385

Croatia

387

Bosnia-Herzegovina

400-440

Germany

45

Japan

46

Russian Federation

471

Taiwan

474

Estonia

475

Latvia

476

Azerbaijan

477

Lithuania

478

Uzbekistan

479

Sri Lanka

480

Philippines

481

Belarus

482

Ukraine

484

Moldova

485

Armenia

486

Georgia

487

Kazakhstan

489

Hong Kong

49

Japan

50

UK

520

Greece

528

Lebanon

529

Cyprus

531

Macedonia

535

Malta

539

Ireland

54

Belgium & Luxembourg

560

Portugal

569

Iceland

57

Denmark

590

Poland

594

Romania

599

Hungary

600-601

South Africa

609

Mauritius

611

Morocco

613

Algeria

619

Tunisia

621

Syria

622

Egypt

624

Libya

625

Jordan

626

Iran

627

Kuwait

628

Saudi Arabia

629

United Arab Emirates

64

Finland

690-692

China

70

Norway

729

Israel

73

Sweden

740

Guatemala

741

El Salvador

742

Honduras

743

Nicaragua

744

Costa Rica

745

Panama

746

Dominican Republic

750

Mexico

759

Venezuela

76

Switzerland

770

Colombia

773

Uruguay

775

Peru

777

Bolivia

779

Argentina

780

Chile

784

Paraguay

785

Peru

786

Ecuador

789

Brazil

80-83

Italy

84

Spain

850

Cuba

858

Slovakia

859

Czech Republic

860

Serbia & Montenegro

869

Turkey

87

Netherlands

880

South Korea

885

Thailand

888

Singapore

890

India

893

Vietnam

899

Indonesia

90 -91

Austria

93

Australia

94

New Zealand

955

Malaysia

958

Macau

977

ISSN (International Standard Serial Number for periodicals)

978

ISBN (International Standard Book Number)

979

ISMN (International Standard Music Number)

More information and source : http://users.pandora.be/worldstandards/barcodes.htm

Δευτέρα, 22 Μαρτίου 2010

ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΜΑΣΚΑ -HEAD FREE

ΚΛΟΠΗ ΚΥΨΕΛΩΝ

Τις προηγούμενες μέρες έγινε κλοπή 10 κυψελών,από την περιοχή Αγροσυκιά Πέλλας με κωδικό 54-229 του μελισσοκόμου Δάλλας , όποιος γνωρίζει κάτι μπορει να επικοινωνησει με το τηλ.2310 217957, υπάρχει αμοιβή.

Παρασκευή, 19 Μαρτίου 2010

ΚΥΨΕΛΗ΄΄ ΠΕΛΛΑ΄΄ ΜΕ ΠΛΑΙΣΙΑ DADANT- PELLA BEEHIVE WITH DADANT FRAMES

Ψάχνοντας να βρώ τον ιδανικό συνδυασμό, για χρήση των πλαισίων Νταντάν(28,50 cm ύψος) στο υπάρχον μελισσοκομικό υλικό δηλαδή σε ορόφους κανονικούς Langstroth (50,80 χ 41,30 χ 24,30) έφτιαξα με την βοήθεια του κατασκευαστή Κυριάκου από Παναγίτσα Πέλλας:
  • την κινητή βάση που αντί για γέμισμα 2 cm έγινε 6 cm.
  • και τα πλαίσια από 23,50 cm έγιναν 28,50 cm.
Έτσι το συνολικό ύψος έφτασε τα 31,00 cm που είναι το διεθνές στάνταρ ύψος για γονοφωλιά.
Έκανα 20 κινητές βάσεις και 200 πλαίσια Dadant σαν αρχή για φέτος.

Στην γονοφωλιά πλέον Νταντάν θα δοκιμάσω από πάνω σαν μελιτοθάλαμο:

  • πάτωμα κανονικό Langstroth (50,80 χ 41,30 χ 24,30) με 10 πλαίσια.
  • πάτωμα κανονικό Langstroth (50,80 χ 41,30 χ 24,30) με 9 πλαίσια.
  • πάτωμα μισό Langstroth (50,80 χ 41,30 χ 14,60) με 10 πλαίσια.
  • πάτωμα μισό Langstroth (50,80 χ 41,30 χ 14,60) με 9 πλαίσια.
Ο χρόνος θα δείξει εάν η επιλογή μου θα είναι στην σωστή κατεύθυνση!!!.


Πέμπτη, 18 Μαρτίου 2010

ΗΜΕΡΙΔΑ: Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


Η μεγάλη προσφορά της μέλισσας στην υγεία, την οικονομία αλλά και στο περιβάλλον αναδείχθηκε στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στις 17.03.2010 στα Γρεβενά, την οποία οργάνωσαν ο Μελισσοκομικός Σύλλογος και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Γρεβενών. Όπως αναφέρθηκε στις εισηγήσεις που παρουσιάστηκαν στην ημερίδα, το μέλι έχει υψηλή ενεργειακή και θρεπτική αξία, αφού απορροφάται άμεσα από τον ανθρώπινο οργανισμό γι' αυτό και θεωρείται μια από τις πολυτιμότερες τροφές για τον άνθρωπο.

Σύμφωνα με τη λέκτορα του Εργαστηρίου Μελισσοκομίας και Σηροτροφίας του ΑΠΘ, Χρύσα Τανανάκη, το μέλι χρησιμοποιούνταν από την αρχαιότητα ως γλυκαντική ύλη αλλά και για θεραπευτικούς λόγους, ενώ υπάρχουν σχετικές αναφορές από τον Δημόκριτο και τον Ιπποκράτη.
Στο μέλι έχουν αναγνωρισθεί πάνω από 180 διαφορετικές ουσίες που το καθιστούν πολύτιμη τροφή, καθώς περιέχει νερό σε ποσοστό 16%, οργανικά οξέα, πρωτεΐνες και αμινοξέα, μεταλλικά στοιχεία, ένζυμα, συμπλέγματα πρωτεϊνών, βιταμίνες, φυσικές αρωματικές ουσίες κ.ά.
Τα ανόργανα στοιχεία του μελιού συμμετέχουν σε διάφορα ενζυμικά συστήματα και παίζουν σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό.
Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον δεν είναι τα επιμέρους θρεπτικά συστατικά του μελιού, όσο η συνύπαρξη όλων αυτών και ο τρόπος με τον οποίο δρουν στον ανθρώπινο οργανισμό.
Η κα Τανανάκη μίλησε και για τη χρήση του μελιού στην επάλειψη τραυμάτων, την παρασκευή καλλυντικών, αλλά στην κουζίνα.
Συγκρίνοντας το μέλι με τη ζάχαρη, όπως είπε, είναι προτιμότερη η κατανάλωση μελιού διότι αφενός περιέχει φυσικά συστατικά και αφετέρου είναι πιο γλυκό αφού περιέχει φρουκτόζη και γλυκόζη, ενώ η ζάχαρη δέχεται βιομηχανική επεξεργασία.

Μια άλλη σημαντική προσφορά της μέλισσας είναι η επικονίαση και η αναπαραγωγή φυτών.
Το παραπάνω θέμα παρουσίασε η βιολόγος, ερευνήτρια και διευθύντρια του Ινστιτούτου Μελισσοκομίας του ΕΘΙΑΓΕ, Φανή Χατζήνα.
Όπως τόνισε, η επικονίαση αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της αναπαραγωγικής δραστηριότητας, επιβίωσης και εξέλιξης των φυτικών ειδών.
Ως επικονίαση ορίζεται η μεταφορά γύρης από τους ανθήρες ενός άνθους στο στίγμα ενός άλλου άνθους. Αυτό αποτελεί και το πρώτο βήμα στην αναπαραγωγή του φυτού. Ο ρόλος των μελισσών στην επικονίαση είναι σημαντικότατος, διότι βοηθά στη γονιμοποίηση και καρπόδεση των καλλιεργειών, καθώς και στην ποιότητα και ποσότητα της αγροτικής παραγωγής. Από μελέτες στις ΗΠΑ έγινε γνωστό ότι το οικονομικό όφελος από την προσφορά της μέλισσας στην επικονίαση ήταν κατά 60 φορές (1989) και 143 φορές (1981) μεγαλύτερο από τη συνολική αξία των προϊόντων της μέλισσας.
Η επικονίαση των χιλιάδων ειδών άγριων φυτών που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του φυσικού περιβάλλοντος είναι αδύνατο να υπολογιστεί με ακρίβεια και να "μεταφραστεί" σε οικονομικό όφελος Παρ' ότι η κοινή μέλισσα είναι υπεύθυνη για την επικονίαση του 70%-75% του συνόλου των καλλιεργειών, η συμβολή των άγριων μελισσών στην επικονίαση των καλλιεργειών αλλά και των αυτοφυών φυτών είναι σημαντικότατη και αναντικατάστατη. Εξάλλου, σύμφωνα με την κα Χατζήνα η στενή σχέση αλληλοεξάρτησης μεταξύ ανθοφόρων φυτών και μελισσών έχει ξεκινήσει εδώ και 80 εκατομμύρια χρόνια περίπου.
Ειδικότερα, οι κοινές μέλισσες είναι σημαντικοί επικονιαστές λόγω της συμπεριφοράς τους, αφού συλλέγουν μεγάλα ποσά γύρης και νέκταρ, επισκέπτονται μεγάλο αριθμό φυτών και δείχνουν αφοσίωση στα είδη φυτών που επισκέπτονται.
Επίσης, η έντονη κοινωνική ύπαρξή τους τις καθιστά ικανές να ελέγχουν τις ανάγκες της τροφής τους, ενώ διαθέτουν την ικανότητα να μαθαίνουν και να θυμούνται την ώρα της ημέρας, που κάθε είδος άνθους απελευθερώνει τη γύρη του και εκκρίνει νέκταρ.

Στην έναρξη της εκδήλωσης μίλησε ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Γρεβενών, Β. Χαλαγιάννης, ο οποίος αναφέρθηκε στο δυναμικό κλάδο της μελισσοκομίας στην περιοχή των Γρεβενών, αφού υπάρχουν 150 μέλη με 7.000 κυψέλες, ενώ περίπου 400 ασχολούνται ερασιτεχνικά με τη μελισσοκομία, με εκτιμώμενη παραγωγή 70 τόννους μέλι.

Τα βασικότερα προβλήματα των μελισσοκόμων είναι η αρκούδες και η νοθεία του μελιού από πλανόδιους εμπόρους.
Σε ό,τι αφορά τις αρκούδες ο Σύλλογος έχει προμηθεύσει τα μέλη του με ηλεκτρικές περιφράξεις των μελισσιών, οι οποίες είναι ακίνδυνες τόσο για τα ζωα όσο και για τον άνθρωπο.

ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Γρεβενών, Β. Χαλαγιάννης
Η Λέκτορας του Εργαστηρίου Μελισσοκομίας και Σηροτροφίας του ΑΠΘ, Χρύσα Τανανάκη
Η Διευθύντρια του Ινστιτούτου Μελισσοκομίας του ΕΘΙΑΓΕ, Φανή Χατζήνα

Την ημερίδα ενίσχυσαν με την ομιλία τους:

  • η Κατερίνα Καλαιτζίδου, Τεχν.Γεωπόνος πλέον υπάλληλος της Δνσης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, πρώην επόπτρια του κέντρου Μελισσοκομίας ΚεντροΔυτικής Μακεδονίας με θέμα την γύρη και τον βασιλικό πολτό.Παρουσίασε τα αποτελέσματα της χρήσης γύρης σε αθλητές τοξοβολίας στους πρόσφατους αγώνες που έγιναν( σε μελλοντική ανάρτηση θα γίνει εκτενής αναφορά).
  • η Κατερίνα Καρατάσου-Κτηνίατρος της ΟΜΣΕ με θέμα την πρόπολη, κερί και τα άλλα προιόντα της μέλισσας.
Την ημερίδα παρακολούθησαν πάνω από 100 άτομα μεταξύ αυτών ο αντιπρόεδρος της ΟΜΣΕ, μαθητές Λυκείου, μελισσοκόμοι και πλήθος κόσμου.

Ρεπορτάζ!!!: Άνθιμος Σιγκούδης- email: asigoudis@genesisagro.gr